Monday, October 14, 2019
01:10 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > Banking & Finance > Banking Jobs

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Tuesday, December 04, 2012
Amna's Avatar
Super Moderator
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2005
Location: Desert of Dream
Posts: 2,927
Thanks: 446
Thanked 1,954 Times in 1,032 Posts
Amna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud of
Default Preparatory Guide for SBOTS and YPIP



Graduate Employment Test-Finance Sector (GET-FS)

The test conducted by NTS .Candidate must have to qualify the GET-FS test to make themselves eligible for SBOTS program and SBP-BSC (YPIP), separately.

1. Eligibility Criteria:

Qualification/Education : Master’s Degree or Bachelor Degree with 16 years of education (with atleast 60% marks where percentage system applies or equivalent CGPA where GPA system applies) in Business / Public Administration, Business Economics, Economics, Statistics, Commerce, Mathematics, Computer Science/ Information Technology from a HEC recognized university.

Maximum Age Limit: 28 Years (age relaxation is not acceptable).


2. Test Pattern:

The test comprises upon MCQ’s type Questions having three Section/parts. Each question carries one mark and there is no negative marking. The weightage of marks is shown against each Section.

Section-I
English (40 Marks)

Focus on – Comprehension, Sentence correction and Completion, Analogies, Direction/Indirect, Analogies, Antonyms, Inference, Assumption, Support/Weakens, Analytical Reasoning.


Section-II
Analytical Reasoning/Simple Arithmetic
(30 Marks)

Focus on- Mean, Mode, Average, Percentage, Probability, Words problem, Tank problems , ratio & proportion, permutation/combination, simple interest ,loss/profit, simple equations, under root, square root, series problems Basic Algebra and Geometry concepts.


Section-III
General Knowledge/IQ/ Current Affairs (30 Marks)

Focus on –Inventions, abbreviations, Science, IT, sports, finance, social, political, Literature, history environmental and geographical related fact and figures, terms and issues etc.

3. Techniques to attempt/solve the paper within time :-

Test time is reasonable if you use smart techniques to solve the questions. Answering questions directly may not work always. Do use odd man out technique; you can proceed from options for the solution. Discard the most irrelevant options and then decide about the suitable option if you don't have exact idea of the question. In most of the questions reverse process for solution of the MCQs is effective.

Practice is best way to score 100%.


4. Books and Material Recommendations

1) Barron ‘s GRE
2) Practical English Grammar by A.J Thomsan
3) Practical English Usage by Michael Swan
4) Practice English Grammar by Eastwood
5) DOGAR guide for IBP and SBP
6) NTS Dogars GAT Unique Book.
7) Caravan's Aptitude Test
8) For all Current Events date wise.
http://ubuntuone.com/202tfg5Q6Da8H7Q1ghKvlw
http://www.4shared.com/file/Ecynz6u9...affairs_2.html

9) (GMAT-Sentence Correction Guide.pdf , List_fo_important_words.pdf ,NTS BOOK.pdf ,SBOT sample paper.pdf,Synonyms.doc)
http://www.mediafire.com/?2n462vqjq1u92en

10) Panacea for Finance Abbreviations
http://www.cssforum.com.pk/113989-post22.html
http://www.cssforum.com.pk/114076-post24.html
http://www.cssforum.com.pk/114464-post25.html
http://www.cssforum.com.pk/114723-post27.html

11) Core Economic Indicators

https://docs.google.com/open?id=0B1F...HQ2a083N21nYWM
http://www.4shared.com/file/XUSbvRzs...t_affairs.html
http://www.cssforum.com.pk/114478-post26.html
http://www.finance.gov.pk/survey/cha...highlights.pdf
http://www.finance.gov.pk/survey_1112.html
http://www.sbp.org.pk/reports/annual...tats/Chap1.pdf
http://www.sbp.org.pk/reports/annual/arFY08/Chp-1.pdf



Cut-off Criteria

The cut off criteria is different for all tests and varies time to time. It depends upon many factors including the number of candidates appeared and their performance. Quota allocation would also be taken into consideration by SBP .No deliberate injustice is being done to candidates of any province. For SBOTS 17th batch the cut-off was 70 and for 16th batch it was 50.

Now this year for SBOTS-18 cut-off is criteria is following:

Verbal: More or Equal to 65% Marks
Quant: More or Equal to 65 % Marks
GK/IQ: More or Equal to 65 % Marks
Aggregate: More or Equal to 75 Marks



Applications for the post of Assistant Director (OG-2)

After the GET-FS result announcement by NTS, candidates shall apply for post of Assistant Director (OG-2) for State Bank Officials’ Training Scheme (SBOTS) and for SBP-BSC (YPIP).


Eligibility Criteria:

Only those candidates can apply for the position of Assistant Director (OG-2) for State Bank Officials’ Training Scheme (SBOTS) and for SBP-BSC (YPIP) meet the cut-off criteria decided by the SBP, subjected to fulfillment of minimum eligibility criteria as per advertisement.

Application form:

The application form for the purpose will be available at the Bank’s website www.sbp.org.pk or can be obtained free of cost from SBP-BSC Field Offices across the country.

Documents Required:-

1. Duly filled in application form
2. GET-FS result sheet issued by NTS /printed from website with attestation
3. Attested copies of all educational documents,
4. CNIC
5. Domicile
6. Three passport size photographs


Group Discussion


Only those Candidates make themselves eligible to get shortlisted based on the merit list of GET_FS and available number of seats would be invited for Group discussion.

For GD Candidates should have to revise basic terms and concepts related to finance, statistics, banking, and e-commence along with their practical usage. Candidates should also make themselves familiars with existing, newly launched, amended, proposed and under consideration policies by SBP, ratio of mark-up, newly launched technology with regard to banking sectors.

Group Discussion Guidelines:

Group Discussion Guidance, observations, Dos, Don’ts and Misconceptions

Group Discussion Experiences:
http://www.cssforum.com.pk/128084-post108.html
http://www.cssforum.com.pk/127162-post102.html


Panel Interview

Only the candidates who qualify the Group Discussion phase would be eligible to appear before an interview panel on same day.

For PI one should also to revise the Basic /fundamental concepts related to their core Domain/field along with above mentions areas.

Interview Guidelines:

Equip yourselves with following questions

List of questions that can help you in your interview preparation


Why they want to join a particular organization?What can be a positive reply?



Final Selection


Final selection depends on the marks obtained in the NTS test (GET-FS ), Comprehension writing, Group Discussion and Interview(s) in order of merit.

Appointments

All appointments in State Bank of Pakistan are made in compliance with prescribed regional/provincial quota requirements as prescribed by the Federal Government.



Comparison
SBOTS VS YPIP

SBOTS vs YPIP: Which one is better???




Question Papers



SBP-SBOTS(GET-FS )
Sunday, October 14, 2012



MCQ’s Total Marks 100



Find the relation of both the sentences. (8 or 12 questions)

1st Passage -About Cancer (8 questions)


2nd Passage-About Art (3 questions).

3rd Passage –About smoking and it’s after effects ( 7 questions ).

1. Which country calls itself Nippon?

2. Neil Armstrong passed away at the age of?

3. Pakistan left SEATO officially in ……..?

4. When was google founded?

5. ATM stands for?

6. Nam Conference which held on 30 August at………..?

7. The ----- is the National flower of USA?

8. Who inaugurated the London Olympics 2012……..?

9. Olymic games started on……?

10. Who is the president of Egypt?

11. Book written by American writer on Abbotabad operation…..?

13. Faisal Raza Abidi was expelled from PPP due to holding press conference against ……. ?

14. Faisal Mosque is ------------- largest mosque in the world?

15. Most Influential spy of head who managed to hold prominent slot in Times and Forbes…………?

16. International court Justice elected for ………..?

17. Last Judgment was painting of ……?

18. Mother Tressawas awarded Noble prize for…..?

19. Mary’s father has 5 daughters: Nana, NIni , Nono, Nene,who is fifth one?

20. In a race you overtake second then what is your position?

21. Pyrometer is used for measuring …..?

22. Herry potter book writer name?

23. Which Missile did Pakistan successfully test-fire on 5 June 2012?

24.what is the next no 1,3,6,10,15, ……..

25.Three times parents age of a father is equal to eight time age of his son. Eight years hence the father will twice as old as his son at that time. what are the parent ages?

26.Ali's sister is twice as old of ali when ali was 17 now ali is 23 what is the age of Ali's sister?

27.Which value is different : A) 144 B) 17 C) 322 D) 202

28.If x/5 and x/7 x/10 are simplest forms, what may be the value of x

29. If 3a+2b=2a+3b; then what is a=?

30. 2x-6=y , 3x+y=4 find 3y

31. What is the letter that precedes the 13 letter after D?

32. If he volume of a cube is 64, what would be it’s surface area.

33. what was the angle formed by the hands of an analog clock showing a time of 3:10-3:25?

34..if 40+80/4 = 240 then the word maths starts with ?

35.A contractor has to build a bridge in 50 days. Initially he employed 20 men, but found that only half of the work has been completed in 30 days. How many more men he has to employ to finish the job in time?
A. 30 B. 10 C. 15 D. 20

36.Given the digits 1, 2 and 3, how many 3-digit numbers can you make such that no digit is repeated?
A)3 b)4 c)5 D)6 E)8

37.What is 50 percent of 75 percent of 200?

38.A shop offers a discount of 15% for a DVD set with a regular price of $100. What is the final cost to the customer to purchase this DVD set, if a sales tax of 4% needs to be added to the discounted price?
A).81.60 B) 88.40 C).89.00 D).119.00 E)119.60

39.A set A contains 5 numbers with an arithmetic mean of
50. Another set B contains 10 numbers with an arithmetic mean of 100. What is the ratio of the sum of all numbers of set B to the sum of all numbers of set A?

40. 360(n-2)=720k find k

41. 14*underroot x +90=4/5 x 375 find x

42. x^4 and X^3 , What will be value x,X ?

43 If sum of two integers is 13 and their difference is -23 .What are the integers ?

44.75000 45% then what will be of 55% .

45.The first term of a series is 5 and each subsequent term is −2 times the previous term. What will be the sum of the first 5 terms of this series? (A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 8 (E) 9

46. The price of 3 KG vegetables was 10 Rupees and after that it prices decreases to 5 KG vegetable price is 10 RUPPES what will be price reduction?

47. For which n is the remainder largest when the number 817,380 is divided by n?


Summary of whole paper

For Answer and details Explore ,State Bank Officials’ Training Scheme (SBOTS)




SBP-BSC-YPIP (GET-FS )-2nd Batch
Sunday, Noember 11, 2012



MCQ’s Total Marks 100




1.Spotting errors - (10 questions)
2.choosing best choice using logic
3------ what was it?
4.Find sentence relationship
5.Passage ( 2questions)
6.Passage (5questions)


1) Nationality of Felix Baumgartner (SkyDiver ) ?


2) Runner up T-20 was ?


3) Supreme court Bar association new president is ?


4) Women's wimbledon title winner 2012 is?



5)Sandy affected states which states? A)Florida, B)New York, C)New Jersey D). All of these



6)CRR stands for ?


7. Who is the writer of the book,No easy day?



8. Two or more persons involve in business is called ?



9. What is cost of environmental degradation to Pakistan ?



10. If marginal propensity to Import decreases, what is the effect?



11. Toaster is what good?


12) Agriculture sector contribution in GDP ?


13)Trade between countries called..........?



14) Award in India was given to singer ?



15)100 meter Race Olympic winner’name ?



16) Youtube Block due to ?


17 )January is to winter as?



18 ) Heavy to light as rough to --- ?


19 )Sir John B. Gurdon and Shinya Yamanaka won Nobel Prize in ?


20 )If my mother is the sister of your brother then what relation i have to you?


21). If government buys Bond then interest rate will increase or decrease?


22). which number isn't related to the other numbers: a) 2 b) 7 c) 13 d) 27 e) 29


23). Solve the jumbled ?


24 ) Highest Restricted tariff in 2009/2010 in which region?


25) ------ can be convertible to any currency easily.


26). The relationship between Two or more Partners called -------?
24) College, academy, university for ?


26) Next in the series ?



27) 64 x 31=


28 ) 27*36=


29.Length of the park is 10 meter and 8 meter broad.How long a pole can be erect in that park???

30.c^2=a^2+b^2 ,what will be value of c”



31. box contain 80% brown and 20% white ball, if remove 80% of brown and 20% of white remaing in the box ???


32. an aeroplane travels at speed of 13 mph in direction of air. And in opposite direction at speed of 8 mph. What is the answer???


33. what is the age of ali if he is three times older then abdullah now and four years later he was five time older then abdullah.


34.it takes 30 days to fill a laboratory dish with bacteria. if the size of the bacteria doubles each day, how long did it take the bacteria to fill one half of the dish? a. 10 days b. 15 days c. 24 days d. 29 days e. 29.5 days


35).14*underroot x +90=4/5 x 375 find x



36). 123,213,312,----,132,231


37 )one worker make 28toys in 8hrs.how many toys can b produced by having 42 workers

38 )Beagle eat "b" bones in "d" days, at this rate how many bones in "w" weeks?"


39 ) what is the number whose square exceeds it by 56 ?


40) One side of that Big square where we had to find value of X?



For answers and details explore ,SBP-BSC announced 2nd Batch Of YPIP and Preparation of SBP-BSC YPIP(GET-FS)


Good Luck



Stay Blessed.

__________________
To succeed,look at things not as they are,but as they can be.:)
Reply With Quote
The Following 58 Users Say Thank You to Amna For This Useful Post:
abdul rehman3 (Tuesday, December 04, 2012), aftabnaeem (Saturday, October 14, 2017), AineeAnnie (Tuesday, December 04, 2012), Alpha1 (Tuesday, January 15, 2013), balochirfanali (Tuesday, December 04, 2012), balouchash (Saturday, March 29, 2014), benign (Tuesday, December 04, 2012), bilal solangi (Sunday, September 28, 2014), courageneverdies (Friday, December 07, 2012), Davidd (Friday, November 13, 2015), decentguy (Thursday, January 24, 2013), Descendant of Saul (Tuesday, December 04, 2012), Economist969 (Monday, December 10, 2012), Erum Qureshi (Tuesday, October 08, 2013), exclusively (Sunday, September 29, 2013), Huma Bukhari (Tuesday, December 04, 2012), Iftikhar1 (Wednesday, December 05, 2012), ilyasi (Wednesday, September 11, 2013), inexowing (Sunday, February 24, 2013), jahanzaib javaid (Sunday, May 12, 2013), Jetpack2 (Wednesday, March 26, 2014), kamran07 (Tuesday, December 04, 2012), kamranrkkj (Sunday, October 13, 2013), kashifhanif (Friday, January 04, 2013), Mahi Khursheed (Monday, March 24, 2014), mani g (Tuesday, July 02, 2013), Mehak sanam (Tuesday, December 04, 2012), Mohammad Asghar (Saturday, January 12, 2013), Mohsin Mirza (Tuesday, December 04, 2012), Ms kazmi (Saturday, January 05, 2013), Muhammad Asim Abbasi (Thursday, October 24, 2013), Muhammad Bilal Anwar (Tuesday, December 04, 2012), musmanhussain (Monday, December 10, 2012), mustahsanalikhan (Saturday, October 24, 2015), NASSEEM (Sunday, September 08, 2013), Peerhamza (Saturday, November 15, 2014), Qasimg (Tuesday, February 02, 2016), rameez tahir (Thursday, January 24, 2013), Raz (Tuesday, December 04, 2012), saba sd (Tuesday, December 04, 2012), SanaACCA (Wednesday, December 05, 2012), Sarah25 (Tuesday, December 04, 2012), Sarang Katpar (Wednesday, April 23, 2014), shezkhan (Saturday, November 01, 2014), Slazenger (Saturday, January 05, 2013), student (Thursday, December 06, 2012), Taaruf Bhatti (Wednesday, September 18, 2013), tanker (Sunday, March 23, 2014), Tassawur (Friday, December 07, 2012), umairshahzad (Thursday, April 24, 2014), umer ahmad (Sunday, November 23, 2014), vina (Friday, December 07, 2012), vivacious (Sunday, December 16, 2012), Warraich (Tuesday, December 04, 2012), yasirkhanid (Sunday, September 28, 2014), Zaheer Qadri (Tuesday, December 04, 2012), zaib jazzy (Sunday, March 23, 2014), zoyali (Saturday, January 19, 2013)
  #2  
Old Friday, December 07, 2012
Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 49
Thanks: 2
Thanked 5 Times in 4 Posts
bluebir is on a distinguished road
Default

One can also use GET FS by dogar publishers...that is very specific
Reply With Quote
  #3  
Old Friday, December 07, 2012
courageneverdies's Avatar
44th CTP (PAAS)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2015 - Merit 160Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason: Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kingdom of Heaven
Posts: 896
Thanks: 527
Thanked 1,159 Times in 660 Posts
courageneverdies is a splendid one to beholdcourageneverdies is a splendid one to beholdcourageneverdies is a splendid one to beholdcourageneverdies is a splendid one to beholdcourageneverdies is a splendid one to beholdcourageneverdies is a splendid one to beholdcourageneverdies is a splendid one to beholdcourageneverdies is a splendid one to behold
Default

Remarkable work. Thumbs up. Just wanted to add that isn't YPIP's qualification a bit different from the SBOTS? I mean for YPIP the requisite qualification is Masters or Bachelors Degree (16 years of education) with 60% marks or equivalent CGPA in any discipline. I think this should be added in the Qualification section.

Once again, great work indeed. You have made it All-in-One thread for SBOT/YPIP aspirants.

Regards
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to courageneverdies For This Useful Post:
Amna (Friday, December 07, 2012), Perennial Student (Wednesday, January 18, 2017)
  #4  
Old Friday, December 07, 2012
Tassawur's Avatar
Senior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2011 - Roll no 8157Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sargodha
Posts: 1,865
Thanks: 1,607
Thanked 2,808 Times in 1,313 Posts
Tassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdom
Default

Brilliant work.
An outstanding effort a remarkable compilation.
It would serve the aspirants for SBOTS & YPIP to a great extent.
Besides these , it is helpful for any of those who is going to appear in any of the NTS Tests. Indeed a splendid work. May Allah be with You.
__________________
Thanks Allah
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tassawur For This Useful Post:
Amna (Friday, December 07, 2012)
  #5  
Old Thursday, October 10, 2013
nazeerahmed's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Dadu (Sindh)
Posts: 96
Thanks: 2
Thanked 31 Times in 21 Posts
nazeerahmed is on a distinguished road
Default

Let me Design a course outline for YPIP Test
Verbal Ability (40 Marks)
1.Sentence Completion
2.Analogies
3.Antonyms
4.Logical Reasoning (Q.S like Main Idea, Inference, Assumption,
Support/Weakens, Conclusion and Logical Error)
5.Analytical Reasoning
Quantitative Section (30 Marks)
A. Section a:
1.Numbers and their Properties
2.Fractions and Decimals
3.Exponents
4.Basic Arithmetic Operations
5.Average
6.Ratio and Proportion
7.Percentage and its Applications
8.Probability
9.Permutation and Combination
B. Section b:
1.Algebraic Expressions
2.Linear Equations
C. Section c:
1.Basic Concepts of Geometry
2.Basic Geometrical Shapes
G.K/IQ (30 Marks)
1.Nobel Prize winners
2.Countries their capitals, Presidents, P.M and Famous Ministers
3.International Organizations
4.Sports (World Cup’s and Winners in Important Events)
5.Dates of Important currents Issues/Events
6.Dates of Joining/starting of important office holders. Dates of important
judgments
7.Famous books and their writers
8.Latest current Affairs (Dawn News/Media)
9.Basic Financial Terms
10.IBP Economic Letter
11.NBP Economic Bulletin
12.Economic Indicators (Economic Survey of Pakistan)
Best of Luck to all the candidates
Any Addition/deletion Welcomed





VERBAL
Question (1) following the passage refers to the numbered
sentences in the passage. Answer the question by choosing the
best alternative using logic and organization.
1 When television is good, nothing-not the theater, not the magazines or
newspapers-nothing is inferior.
2 But when television is bad, nothing is
worse.
3 I invite you to sit down in front of your television set when your
station goes on the air and stay there without a book, magazine,
newspaper, or anything else to distract you.
1. The word inferior in sentence 1 should be
A. Left as it is
B. Changed to worse
C. Changed to the best
D. Changed to anterior
E. Changed to better
Each of the following questions consists of a sentence with all
or part of the sentence underlined. Select one phrase that has
the same or nearly the same meaning as the original and,
follows the requirements of standard written English.
2. There is a small number of apples still remaining on the tree.
A. is a short amount of
B. is a small amount of
C. are very few
D. is very few
E. were very few
Read each group of sentences, then choose the best answer to
the question or the best completion of the statement.
3. I like Oliver Twist better than Huckleberry Finn.
Dickens is better writer than Twain.
What is happening in the sentences?
A. A comparison is made in terms of British and American authors.
B. A conclusion is drawn on the basis of opinion.
C. A conclusion is drawn on the basis of fact.
D. A comparison is made in terms of growing up in England or
America.
E. A relationship is drawn between the writing style of Dickens
and Twain. Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper SBP 3
Read the passage to answer questions 4-7
At the turn of the twentieth century, people's attitudes toward money were
far more conservative than they are today. Borrowing and being in debt
were viewed as a moral failing, almost as a disgrace. Thrift and saving were
highly prized, and people who needed to borrow to make ends meet were
seen as careless, unreliable, or extravagant. The focus in the economy as a
whole was on developing large corporations like railroads, oil companies,
and other companies that produced basic goods and services.
Then, in the 1920s, the economy changed. A huge network of banks and
financial institutions developed, helping money to move more quickly and
easily through the economy. At the same time, the economy was increasing
its focus on consumer goods¡ª clothing, cars, household appliances, and
other things that individuals buy. To help promote the sale of these items,
consumers were encouraged to buy on credit. If they could not afford an
item right away, a store or a bank might lend them the money, which they
could pay back in installments.
With the development of consumer credit and installment purchases,
people's attitudes toward debt and spending changed. The model citizen
was no longer someone who was thrifty, buying only what he or she
needed. People were respected less for being thrifty than for knowing how
to use their money to buy as many things as possible¡ª an attitude that
persists at the turn of the twenty-first century.
4. According to the passage, which of the following is NOT a belief that was
commonly held in the early twentieth century?
A. Owing someone money is a moral failing.
B. People who save their money are respectable.
C. People who buy as many things as possible are respectable.
D. People who borrow money for necessities are careless and
unreliable.
5. What helped money move more quickly through the economy in the
1920s?
A. The growth of railroads
B. The growth of banks and financial institutions
C. The rate at which people paid back their loans
D. The increase in installment purchases
6. The author mentions cars as an example of
A. A consumer good
B. A household appliance
C. An extravagant purchase
D. A new invention
7. According to the passage, how did the rise of consumer credit change
people's attitudes toward debt and spending?
A. Attitudes toward debt and spending became more
conservative.
B. People used credit to buy only what they needed.
C. Extravagant borrowing and spending became highly prized.
D. Spending wisely became more respectable than being thrifty. Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper SBP 4
QUANTITATIVE
8. During a certain week, a post office sold Rs.280 worth of 14-paisas
stamps. How many of these stamps did they sell?
A. 20
B. 2,000
C. 3,900
D. 20,000
E. 39,200
9. What is the percent profit made on the sale of 1,000 shares of stock
bought at Rs.10 per share and sold at Rs.12 per share?
A. 0.2%
B. 2%
C. 16
3
2%
D. 20%
E. 25%
10. A discount of 15 percent from a marked price produces a net price which
is what percent of the marked price.
A. 0.15%
B. 0.85%
C. 15%
D. 85%
E. 115%
11. If 3 (x 5y) = 24, find y when x = 3.
A. 1
B. 3
C.
5
33
D. 7
12. If n is an integer, then which one of the following expressions must be
even?
A. n2 1
B. n(n 2)
C. n(n 1)
D. n(n 4)
E. (n 1)(n 3)
13. What is the effect on area of circle if its radius is cut down to half?
A. remains same
B. becomes half
C. becomes quarter
D. may or may not change Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper SBP 5
14. A contractor has to build a bridge in 50 days. Initially he employed 20
men, but found that only half of the work has been completed in 30 days.
How many more men he has to employ to finish the job in time?
A. 30
B. 10
C. 15
D. 20
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper SBP 6
IQ/CURRENT AFFAIRS/GENERAL KNOWLEDGE
15. A=1, B=4, C=7 and so on, then what does 13 stand for?
A. D
B. E
C. F
D. G
16. A banana is to the peeling and an ear of corn is to the husk as an egg is
to:
A. Omelet
B. Shell
C. Cob
D. Hen
E. Food
17. Insert mathematical signs to complete the equation:
25 _____ 5 _____ 4 = 1
A. /, -
B. x,
C. -, -
D. ,
18. If 5th of the month falls two days after Monday, what day of the week
will fall on 19th of the month?
A. Wednesday
B. Thursday
C. Friday
D. Saturday
19. Give one letter which can be taken out of all the following words to make
new words:
OUNCE, BOUND, HOUSE, POUND
A. O
B. E
C. A
D. U
20. Currently the total number of European Union member states is:
A. 10
B. 27
C. 18
D. 41
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper SBP 7
21. _______ is considered as the Man behind the Malaysian economic
success.
A. Anwar Ibrahim
B. Abdullah Badavi
C. Mahatir Muhammad
D. None of the above
22. ______ is current president of Islamic Republic of Iran.
A. Hashmi Rafsanjani
B. Sayyed Muhammad Khatami
C. Ayyatullah Khamenai
D. Mahmoud Ahmadinejad
23. The newly elected Pakistani Senators will take oath on _______.
A. March 11, 2009
B. March 12, 2009
C. March 13, 2009
D. March 14, 2009
E. March 25, 2009
24. The United States has granted the status of major non-NATO ally to
which one of the following countries recently?
A. Pakistan
B. India
C. Afghanistan
D. Myanmar
25. The distance of the planets from the sun in the increasing order is
A. Mercury, Venus, Earth, Mars
B. Venus, Earth, Mars, Mercury
C. Earth, Mars, Mercury, Venus
D. Mercury, Venus, Mars, Earth
26. The current name of Burma is
A. Myanmar
B. Ivory Coast
C. Namibia
D. Djibouti
27. Who was called ¡°the Shakespeare of Punjabi Literature¡±?
A. Bhul-e-Shah
B. Sultan Bahu
C. Waris Shah
D. Ustaad Daman
E. Allama Iqbal
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper SBP
Answer Key
Q #. Right Choice
1 E
2 C
3 B
4 C
5 B
6 A
7 D
8 B
9 D
10 D
11 A
12 C
13 C
14 B
15 B
16 B
17 A
18 A
19 D
20 B
21 C
22 D
23 B
24 A
25 A
26 A
27 C
Sequence would be; A,E,F,G,D,C,B
Correct options would be;
11. 4
12. 3
13. 1
14. 4




They will not include banking sector questions and GK & current afair Q's come from mostly Apptitude of Carvan series. You need not to worry about GK and current afair it contains about 20 marks other section contain 80 marks, so must concern on english and math.

Last edited by Gotam; Monday, March 24, 2014 at 04:22 PM. Reason: merged
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to nazeerahmed For This Useful Post:
futuristic (Tuesday, October 22, 2013), Perennial Student (Wednesday, January 18, 2017)
  #6  
Old Monday, March 24, 2014
ateeb's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Kalamazoo Michigan
Posts: 97
Thanks: 0
Thanked 57 Times in 41 Posts
ateeb is on a distinguished road
Post Info is good but some have no base

Dear Amna,

I appreciate your efforts, but i would like to know where did you got criteria of selection from? I am an officer of SBP and have asked this question personally to the talent management team, they said criteria for all the batches remained the same. Therefore, kindly mention a source of percentages you have quoted.

Regards,

Ateeb
Reply With Quote
  #7  
Old Monday, March 24, 2014
Amna's Avatar
Super Moderator
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2005
Location: Desert of Dream
Posts: 2,927
Thanks: 446
Thanked 1,954 Times in 1,032 Posts
Amna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by ateeb View Post
Dear Amna,

I appreciate your efforts, but i would like to know where did you got criteria of selection from? I am an officer of SBP and have asked this question personally to the talent management team, they said criteria for all the batches remained the same. Therefore, kindly mention a source of percentages you have quoted.

Regards,

Ateeb
Thanks. I wrote what was mentioned in the advertisement at that time. Its not my own.

http://www.sbp.org.pk/careers/2012/S...-10-Sep-12.pdf

http://www.cssforum.com.pk/486114-post44.html

You can browse the following thread. May be you find more posts in which criteria had been discussed by the members.

http://www.cssforum.com.pk/other-com...atch-ypip.html

Regards.
__________________
To succeed,look at things not as they are,but as they can be.:)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Amna For This Useful Post:
Davidd (Thursday, November 19, 2015)
  #8  
Old Wednesday, March 26, 2014
ateeb's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Kalamazoo Michigan
Posts: 97
Thanks: 0
Thanked 57 Times in 41 Posts
ateeb is on a distinguished road
Default Only facts

@ Amna,

thanks for posting a reply, but remember there was no relaxation in the selection criteria marks, just for age and that too for specified areas as is mentioned in the advertisements. And no relaxation on marks was given to any batch, no one should comment on this.

Regards,

Ateeb
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Next phase in YPIP THE DOCTOR Banking Jobs 18 Tuesday, December 04, 2012 11:57 AM
State Bank: Young Professional Induction Prog Bano State Bank of Pakistan 132 Tuesday, October 30, 2012 08:51 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.