Thursday, July 16, 2020
07:44 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Current Affairs

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Wednesday, September 04, 2013
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 2 Posts
Ammadjatoi is on a distinguished road
Default Current Affairs August 2013

Current Affairs August 2013
*******
5 August 2013
• US temporarily closed diplomatic missions after intercepting al Qaeda threats.
• Zimbabwe parliamentary election 2013: Zanu-PF, the party of Robert Mugabe declared winner.
• China blocked import of milk powder from New Zealand.
• Hassan Rouhani sworn in as the new president of Iran.
6 August 2013
• Colombo South Harbour declared open by Sri Lankan President Mahinda Rajapakse.
• Konkan Railway to scrap Skybus project.
• Supreme Court rejected Abu Salem's plea for quashing all proceedings against him.
• Former Turkish army chief among 19 people handed life term for coup plot.
7 August 2013
• Japan unveiled its biggest warship called Izumo.
8 August 2013
• India announced 150 thousand Dollar assistance to Afghan
bomb attack victims.
• Japan pledged huge spending cuts amounting to 83 Billion US Dollars.
9 August 2013
• Royal Yacht Squadron Club lifted its 200-year ban on women members.
• US Presidential Medal of Freedom to be conferred on Bill Clinton & Oprah Winfrey.
• International Day of the World's Indigenous People observed on 9 August.
10 August 2013
• IEA warned that oil supplies from OPEC may decline.
• Sri Lankan President felicitated tribal community, the Veddas on World Indigenous PeoplesDay.
11 August 2013
• One lakh people applied to go on one way trip to Mars under Mars One Project

Q. Name the first ever indigenously designed and built aircraft carrier launched by India on
12 August 2013?
Ans. INS Vikrant
Q. Name the indigenously-developed nuclear-capable surface-to-surface missile successfully test-fired by India on 12 August 2013? Ans. Prithvi

Q. Name the Wimbled
on 2013 Women’s Singles winner who announced her retirement from Lawn Tennis on 14 August 2013? Ans. Marion Bartoli
Q. Name the Indian submarine which sank with 18 crewmen after explosion on 14 August
2013 at the high-security naval dockyard in Mumbai? Ans. INS Sindhurakshak
.
.
Q. Who won the 100 metre sprint title at the 14th IAAF World Championships 2013 held in
Moscow on 11 August 2013? Ans. Usain Bolt

Q. Who won Women's Rogers Cup 2013? Ans. Serena Williams
Q. Who won Men’s Singles Title in Rogers Cup 2013? Ans. Rafael Nadal
.
Q. Name the Egypt’s Vice President who resigned in protest over the attacks on pro
Mohamed Morsi supporters in Cairo on 14 August 2013?Ans. Mohamed Elbaradei
Q. Who won Mali's Presidential elections on 12 August 2013?
Ans. Ibrahim Boubacar Keita
Q. Who won the Gold medal in Women’s pole vault final at World Athletic Championship
in Luzhniki Stadium in Moscow, Russia?
Ans. Isinbayeva
Q. International Youth Day was observed on 12th August. What was the theme of the day
this year?
Ans. Youth Migration: Moving Development Forward.
Q. Which country has declared one month emergency following political violence
occupied by supporters of ousted President Mohammed
Morsi?
Ans. Egypt
Q. Name the oldest penguin of the world which turned 36
years old on 12 August 2013?
Ans. King Penguin Missy
Q. Mars one in the first week of August 2013 announced that more than ............ lakh people
have applied for a one-way trip the Mars (the red planet)?
Ans.one lakh
Q. Name the New App developed by German Scientists to find lost things?
Ans. FindMyStuff
Q. Indian-American Trio won top honours at the 11th National Geographic World
Championship. Where was it held?
Ans. Russia's St. Petersburg city.
Q. Name the first British to perform a space walk who retired from NASA in the second
week of August 2013?
Ans. Colin Michael Foale
1. Recently
three astronauts reached International Space Station in six hours from Earth.
Which spaceship is used by them?
Answer: Suyuz-TMA
2. Which country was making news recently as it’s privately owned newspapers go on sale
for the first time since 1964?
Answer: Myanmar
3. Who has become Kenya’s fourth President?
Answer: Uhuru Kenyatta
4. The code name given to the electronic surveillance program operated by the United States
which is said to have had direct access to the communications passed through Google,
Facebook, Apple and many other internet companies?
Answer: PRISM
5. According to the data released by the World Steel Association, India is ranked ..............
in the world steel production?
Answer: Fourth. The world No.1 producer is China.
6. World Ocean Day was celebrated on ............?
Answer: June 8
7
Who has registered a record 8th win in the Men’s Singles title in the French Open Tennis
Tournament?
Answer: Rafael Nadal (Spain), with this win he has become the only male player to win
Any Grand Slam tournament eight times, and the first man to win at least one grand slam tournamentfor nine consecutive years.
8. Who won the Women’s Singles in the French Open Tennis Tournament?
Answer: Serena Williams (US). This is her 16th Grand Slam title.
9. Who is appointed as the new Indian High Commissioner to
Pakistan?
Answer: TCA Raghavan
10. The founder of the famous Sulabh Project, who has been presented with the French
award, ‘Legend of Planet’?
Answer: Bindeshwar Pathak
Sulabh International is a
social service organization which works mainly in the field ofsanitation to improve public health.


1. Infinity Tower, the World’s tallest twisted tower (306 meter) was inaugurated in:
Answer: Dubai
2. The young Indian shuttler who
won the Thailand Open Grand Prix Badminton Trophy?
Answer: K. Srikanth
3. The multi agency body to be established by the Government of India to carry out real-time assessment of cyber security threats?
Answer: National Cyber Coordination Centre (NCCC)
4. A newly discovered layer of the Human cornea?
Answer: Dua’s Layer
5. World Blood Donor Day was observed on:
Answer: June 14
6. Which country launched ‘Shenzhou 10’, their fifth manned space mission?
Answer: China
7. The 160 year old communication
service recently discontinued by the Government of India?
Answer: Telegram. It stopped working on July 14, 2013.
8. Where was this year’s G-8 summit held?
Answer: Lough Erne, Northern Ireland in United Kingdom
9. Who won this year’s Walter Scott Prize?
Answer: Tan Twan Eng. The Malaysian author got the award for his novel ‘The Garden of
Evening Mists’.
10. As per the United Nations World Populations Prospects Report released recently, India
will emerge as the most populous country in ............?
Answer: 2028


1 China has recently developed the World’s fastest supercomputer named .............?
Answer: Tianhe-2
2. Petr Necas, who resigned recently amidst accusations of corruption, was the Prime
Minister of ................?
Answer: Czech Republic
3. Which International award has recently been conferred on the biotechnologists, Marry-
Dell Chilton, Rober Fraley and Marc Van Montagu?
Answer: World Food Prize 2013
4. The United
Nations has designated ............. as Public Service Day?
Answer: June 23
5. Darren Lehmann has been appointed as the coach of which national Cricket team?
Answer: Australia
6
The hornbill, selected as the official mascot of the 35th National Games has been named
.............?
Answer: Ammu. The Games will be hosted by Kerala in February 2014.
7. Which micro blogging platform and social networking website has recently been bought
by Yahoo?
Answer: Tumblr
8 ............. Has become the first European country to introduce compulsory military service
for women?
Answer: Norway
9. World Refugee Day
was observed on ............? Answer: June 20
10. Who is elected as the new Prime Minister of Australia, replacing Julia Gillard?
Answer: Kevin Rudd


1. Tsakhiagiin Elbegdorj has been re-elected as the President of ..........?
Answer: Mongolia
2. Which country is to launch ‘Kirobo’, the World’s first talking Robot-astronaut to space?
Answer: Japan
3. Who won the FIFA Confederation Cup 2013?
Answer: Brazil
4. National Doctor’s Day was observed on .............?
Answer: July 1,
it is the Birth anniversary of Dr. B.C Roy
5. Asian Athletic Championship has been held at ..........?
Answer: Pune
6. The International Astronomical Union (IAU) has named the two recently found smallest
moons of Pluto as .......... and ...........?
Answer: Kerberos and Styx
7. National Statistics Day was observed on ............?
Answer: June 29, The day is celebrated on the occasion on the birth anniversary of Late Prof. P
C Mahalanobis.
8. Who is appointed as the new director of CIA?
Answer: John O. Brennan
9. The first Malayali woman to get first rank in Civil Services Examination?
Answer: Harita V. Kumar
10. Which company is offering the world’s first smart phone with the Firefox operating system?
Answer: Telefonica
11.
Who became the youngest Indian to win a gold medal at the Asian Boxing
Championships?
Answer: Shiva Thapa
22. Name the Afghan governor and Myanmar women who won Magsaysay awards?
Answer: Habiba Sarabi and Lahpai Seng Raw
13. Which country celebrated its national day on 21st July and who was sworn in as 7th king?
Answer: Belgium, Prince Philippe
14. Who is the inventor of the Computer mouse he died recently?
Answer: Douglas Engelbart
15. Who is the Winner of Women’s Singles Wimbledon Tennis Tournament 2013?
Answer: Marion Bartoli
16. Who is the Winner of Men’s Singles Wimbledon Tennis Tournament 2013?
Answer: Andy Murray
Men’s Doubles winners are Bob Bryan and Mike Bryan.
Women’s Doubles winners are Hsieh Su-wei (Taiwan) and Peng Shuai (China)
17. Who becomes the new Prime Minister of Egypt?
Answer: Hazem El-Beblawi

Last edited by Arain007; Wednesday, September 04, 2013 at 11:47 AM. Reason: share any type of contact info through profile only
Reply With Quote
The Following 10 Users Say Thank You to Ammadjatoi For This Useful Post:
comp Engr (Thursday, September 05, 2013), iqrajanjua (Sunday, September 08, 2013), J Hussain (Wednesday, September 04, 2013), justchill (Wednesday, September 04, 2013), Khadija Noor (Thursday, September 05, 2013), Muzzamil (Wednesday, September 04, 2013), nahajal (Thursday, September 05, 2013), sameer chaudhry (Wednesday, September 04, 2013), syedaliuzair (Sunday, September 08, 2013), VetDoctor (Wednesday, September 04, 2013)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Basics to Start Study of Current Affairs For 2013......! soft rock Current Affairs 17 Thursday, December 13, 2012 01:03 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.