CSS Forums Tuesday, October 21, 2014
04:54 PM (GMT +5)
 
 
Home   Beginner's Guide   Rules   Syllabus   Past Papers   CSP Members  

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Everyday Science

Everyday Science A high scoring Compulsory Subject based on mostly objectives.Related queries and notes can be posted here.

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #31  
Old Monday, June 18, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,360
Thanks: 481
Thanked 2,788 Times in 757 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. About how many blood does the heart of an average human being pump every minute?

a. 6.2 Litres
b. 5.2 Litres
c. 4.2 Litres
d. 3.2 Litres

02. Name the disease caused by the excess of uric acid in the human body.

a. Diabetes
b. Rickets
c. Gout
d. Incontinence

03. How many bones are present in a human adult ?

a. 200
b. 206
c. 204
d. 205

04. Head or Skull of the human body is divided into two major parts, Cranium and Face for anatomy purposes. Craanium contains & bones. How many bones are present in the face

a. 4
b. 10
c. 18
d. 14

05. Which of the following is not a bone of the face ?

a. Mandible bone
b. Nasal bone
c. Parietal bone
d. Maxilla bone

06. Vertebral column is the central portion of the Osseous system. It is composed of series of bones called verrtebrae, and forms a kind of axis with which all the other parts of the skeleton are connected in the human body. What are the total number of bones in the vertebral column?

a. 28
b. 30
c. 33
d. 35

07. The bones of the neck of the human body arer called Cervical bones. These are used in the movement of the neck. What are the total number of bones in the neck ?

a. Seven
b. Six
c. Five
d. Four

08. Neck , Back loins , Sacrum and Coccoyx are the Vertebral column. Bones of the Back support ribs and are also called Dorsal bones. What is their number ?

a. 8
b. 12
c. 10
d. 14

09. How many moveable vertebrae belong to the Lions these are also called as Lumbar vertebrae ?

a. Five
b. Six
c. Seven
d. Three

10. There are two collar bones at the base of the in front of shoulders. What is the other name of collar bone ?

a. Scapula
b. Sternum
c. Clavicle
d. Rib

Answers:

01. a , 02. c , 03. b , 04. d , 05. c
06. c , 07. a , 08. b , 09. a , 10. c
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
excessivemhz (Tuesday, May 06, 2014)
  #32  
Old Monday, June 25, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,360
Thanks: 481
Thanked 2,788 Times in 757 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

1. There are two shoulder bones at the top of the back in the human body. It is a large flat triangular shoulder blade. Shoulder bone is also called as

a. Sternum
b. Pelvis
c. Scapula
d. clavicle

2. The ribs from a king of bony cage to protect the heart and lungs. These are attached at the back to the backbone. What is their number ?

a. 24
b. 22
c. 20
d. 18

3. Name the largest bone of the human body ?

a. fibula
b. femur
c. Ulna
d. Humerus

4. The bone of the upper arm is very strong and consist of a long portion caleed the shaft and two enlarged extremities called the heads. What is the other name for this bone ?

a. Ulna
b. Radius
c. Humerus
d. Carpal

5. The bone of the forearm extends from elbow to wrist. It is thiick at its upper extremity which forms a hinge joint. this bone is also called as

a. Ulna
b. Phalanges
c. Carpal
d. Radius

06. The wrist is composed of small bones, called carpal bones. What is their number ?

a. Five
b. Six
c. Seven
d. Eight

07. What bone of the human body is also called as the calf bone ?

a. Fibula
b. Tarsal
c. Tibia
d. Metatarsal

08. Blood is a vital fluid connective tissue in the body consisting of plasma and formed elements like RBC`s WBC`s and platelets. What is the normal life of RBC`s (red blood cells) ?.

a. 100 days
b. 110 days
c. 120 days
d. 130 days

09. Anemia is a clinical condition, which occurs due to subnormal amount off Hb and number of RBC in the body. What is normal Hb value ?

a. 14.5 to 15 gm %
b. 13.5 to 14 gm %
c. 12.5 to 13 gm %
d. None of these

10. Blood platlets are one of the formed elements of blood; being tiny cytoplasmic structures with granules but no nucleus and are derived from megakaryocytes. What is the normal life span of blood platelets ?

a. 3 - 8 days
b. 4 - 9 days
c. 5 - 11 days
d. 6 - 13 days



Answers :

01. c , 02. a , 03. b , 04. c , 05. a
06. d , 07. c , 08. c , 09. a , 10. c
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
  #33  
Old Wednesday, July 04, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,360
Thanks: 481
Thanked 2,788 Times in 757 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. What is the pH of normal blood ?

a. 5.3 - 6.4
b. 6.3 - 7.3
c. 7.3 - 7.4
d. 7.0 - 8.0

02. What is normal clotting time ?

a. 5 to 8 minutes
b. 4 to 7 minutes
c. 3 to 6 minutes
d. 2 to 5 minutes

03. Newton is the unit of

a. Power
b. Energy
c. Heat
d. Force

04. Which vitamin serves to maintain the plasma prothrombin level and thus the normal coagulability of blood ?

a. Vitamin C
b. Vitamin K
c. Vitamin D
d. Vitamin A

05. Who discovered circulation of blood ?

a. William Harvey
b. Alexander Fleming
c. Keith
d. Flack

06. The color of the blood is due to the presence of the nitrogenous substance, called hemoglobin, in the red corpuscles. This substance contains a considerable proportion of metal, and has the power of combining with oxygen, Name the metal

a. Sodium
b. Potassium
c. Iron
d. Zinc

07. The heart is a hollow muscular organ which by its contraction, forces the blood through the whole system of blood-vessels. How many cavities are present in a human heart ?

a. Two
b. Three
c. Four
d. Five

08. The frequency of the heart beating varies considerably with the age, activity and various other circumstances. What isthe average rate for an adult ?

a. 70 to 60 per minute
b. 80 to 70 per minute
c. 90 to 80 per minute
d. None of above

09. The main phases of cardiac cycle are auricular systole ventricular and general diastole. What is the normal duration of cardiac cycles ?

a. 0.9 sec
b. 0.8 sec
c. 0.7 sec
d. 0.6 sec

10. Blood pressurre is a literal pressure exerted by blood on the vessel walls during its flow. Who discovered the measurement of blood pressure in 1733 ?

a. R. Stephen Hales
b. William Harvey
c. Haldene
d. William Stocks


Answers :

01. C , 02. B , 03. D , 04. B , 05. A
06. C , 07. C , 08. B , 09. B , 10. A
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
excessivemhz (Tuesday, May 06, 2014), madiha gillani (Thursday, February 14, 2013), prissygirl (Wednesday, July 11, 2007)
  #34  
Old Friday, July 20, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,360
Thanks: 481
Thanked 2,788 Times in 757 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Myocardiurn is term used in connection with the cardiovascular description. Which of the following statements corresponds to its correctly?

a. It is a part of a clot which breaks away and circulates through the blood stream.
b. It is the middle layer of the heart wall which is composed of cardiac muscle.
c. It is an accident to part of the brain caused by an alternation in the blood flow
d. It has something to do with the blood vessels.



02. The phase of contraction of the heart is called the Systole. Systolic pressure is the minimum pressure recorded during systole and indicates the maximum work of the heart. What is the normal value of systolic pressure ?

a. 120 - 125 mmHg
b. 115 - 120 mmHg
c. 110 - 115 mmHg
d. None of these




03. The phase of relaxation of the heart and rest is known as the Diastole. Diastolic pressure is the minimum pressure recorded during diastole and indicates the resistance which the heart has to overcome while the aortic values are open
What is the normal value of Diastolic pressure ?

a. 60 mmHg
b. 70 mmHg
c. 80 mmHg
d. 90 mmHg



04. The difference between systolic pressure and diastolic pressure is called the pulse pressure. What is the normal value of pulse pressure?

a. 10 mmHg
b. 20 mmHg
c. 30 mmHg
d. 40 mmHg



05. Blood pressure depends on systolic force, cardiac output and peripheral resistance. The blood pressure is measured wth an instrument called Sphygmomanometer which is aneroid or mercurial type. Who discovered the instrument ?

a. R. Stephen Hales
b. Rive Rocci
c. William
d. Keith



06. Which of the following is not a cardio-vascular disease ?

a. Myocarditis
b. Arterio-sclerosis
c. Mitral Stenosis
d. Neurasthenia




07. Respiration is the result of the alternate expansion and contraction of the walls of the chest. What is the normal respiratory rate in an adult?

a. 14 - 16 minutes
b. 16 - 18 minutes
c. 15 - 17 minutes
d. 18 - 20 minutes



08. The amount of air given out by forced expiration after the end of quite expiration is called

a. Residual volume
b. Expiratory reserve volume
c. Minimal volume
d. Complemental volume



09. Inspiratory capacity is the mount of air in the lungs after maximum deep inspiration. What is its approximate value ?

a. 3.5 litres
b. 2.0 litres
c. 2.5 litres
d. 3.0 litres



10. Total lung capacity is the amount of air in the lungs after maximum deep inspiration. It is equal sum of vital capacity and residual volume. What is approximate value ?

a. 3.5 litres
b. 4.5 litres
c. 5.5 litres
d. 6.5 litres






Answers :

01. B , 02. A , 03. C , 04. D , 05. B
06. D , 07. B , 08. B , 09. C , 10. C
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ

Last edited by Sureshlasi; Friday, July 20, 2007 at 02:53 AM.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
excessivemhz (Tuesday, May 06, 2014), Faryal Shah (Tuesday, July 24, 2007)
  #35  
Old Thursday, September 06, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,360
Thanks: 481
Thanked 2,788 Times in 757 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Which one of the following corresponds to composition of expired air ?

a. 15.4 % Oxygen 5.1 % Carbondioxide and 79 % Nitrogen
b. 16.4 % Oxygen 4.1 % Carbondioxide and 79 % Nitrogen
c. 16.4 % Oxygen 3.1 % Carbondioxide and 80 % Nitrogen
d. 14.4 % Oxygen 4.1 % Carbondioxide and 80 % Nitrogen


02. Maximum ventilation volume ventilation in litres per minute approximate volume ?

a. 40 Litres
b. 80 Litres
c. 60 Litres
d. 100 Litres



03. A condition in which there is an excess of carbondioxide in the body fluids is called ____________ .

a. Tacbypnoea
b. Bradypnoea
c. Hypercapnoea
d. Hypoccapnoea



04. A condition in which there is an increased rate and amplitude in breathing is called ______________ .

a. Hypernoea
b. Dyspfloea
c. Bradypnoea
d. Apnoea



05. A condition in which there is a decreased amount of oxygen in blood is called _________________ .

a. Anoxia
b. Anoxacmia
c. Apnoea
d. Acpnic apnoea


06. Apnoea is a temporary cessation of breathing. It is caused by forced and rapid pulmonary ventilation, which reduces Co2 tension in blood and inhibits respiratry centre. There are different types of apnoea. Which of the following apnoea due to change in blood pressure ?

a. Voluntary apnoea
b. Vagal apnoea
c. Apnoea Vera
d. Acpnic apnoea


07. Saliva is the fluid secreated by the salivary glands. Saliva is a transparent, watery liquid, slightly alkaline in its action. What is the active constituent of saliva which has digestive properties ?

a. Water
b. Ptyalin
c. Pepsin
d. Sodium chloride


08. Endocrine gland is ductless gland which secretes the chemical substances called hormones directly into blood circulation. Which of the following is not an endocrine gland ?

a. Adrenal cortex
b. Pancreas
c. Ovaries
d. Salivary



09. Thyroid gland is made up of two parts and shaped like a bow. Its secretion affects physical and mental development in children and adults. Name the hormone secreted by throid gland ?

a. Testosterone
b. Cortisol
c. Thyroxin
d. Insulin


10. Which of the following element is an essential part of the hormones secreted by the thyroid gland ?

a. Chlorine
b. Bromine
c. lodine
d. Fluorine







Answers :

01. b , 02. d , 03. c , 04. a , 05. b
06. c , 07. b , 08. d , 09. c , 10. c
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
excessivemhz (Tuesday, May 06, 2014), jbkhan (Wednesday, October 17, 2007), prissygirl (Saturday, November 10, 2007)
  #36  
Old Friday, November 23, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,360
Thanks: 481
Thanked 2,788 Times in 757 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. The thyroid tones accelerate the metabolic processes with heat production and promote growth, and ensure normal development of the central nervous system. What is the normal daily secretion of thyroxin ?

a. 50 - 100 ug
b. 100 - 150 ug
c. 150 - 250 ug
d. 250 - 300 ug


02. Thyroid hormone, thyroxin is formed by the stepwise iodination oof tyrosine. The accomplishment of this step needs sufficient iodine in the blood. What is the normal concentration of iodine in blood ?

a. 0.5 - 1.0 mg%
b. 1.0 - 1.5 mg%
c. 1.5 - 2.0 mg%
d. 2.0 - 2.5 mg%



03. Name the disease caused by the deficiency of iodine in the human body

a. Anemia
b. Gioter
c. Rickets
d. Filarial


04. Name the main hormone secreted by placenta during pregnancy

a. Growth hormone
b. Chronic gonadotrophin
c. Cortisol
d. Aldosterone


05. Which of the following is a female sex hormone ?

a. Testosterone
b. Progesterone
c. Insulin
d. Cortisol



06. Which of the following is a male sex hormone ?

a. Insulin
b. Cortisol
c. Thyroxin
d. Testosteron


07. Which of the following endocrine glands is also called as the master gland ?

a. Tyroid
b. Adrenal
c. Pituitary
d. Pancreas



08. Pancreas is shaped like a tongue. It lies just below the stomach. It`s secretions help to control the level of sugar in the blood. Name the hormone secreted by pancreas

a. Human growth
b. Cortisol
c. Insulin
d. Thyroxin


09. Cortisol is a hormone secreted by Adrenal gland. It stimulates conversion of proteins too carbohydrates. What is the normal daily cortisol secretion in the body ?

a. 10 - 20 mg
b. 20 - 30 mg
c. 12 - 50 mg
d. 10 - 30 mg



10. The digestive system of the human body is a long system. Which of the following is an important part of the digestive system ?

a. Mouth and Esophagus
b. Stomach and liver
c. Pancreas, small and large intestines
d. all of the above




Answers :

01. D , 02. A , 03. B , 04. B , 05. B
06. D , 07. C , 08. B , 09. C , 10. D
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Altamash Qureshi (Tuesday, January 27, 2009), ambren_kanval (Tuesday, July 29, 2008), excessivemhz (Tuesday, May 06, 2014), hanna (Thursday, March 12, 2009), prissygirl (Wednesday, September 03, 2008), Syed Ali Rizvi (Saturday, January 17, 2009), Tariq Zaman (Saturday, March 15, 2008), Waqar Abro (Tuesday, April 07, 2009)
  #37  
Old Friday, June 19, 2009
Artemis's Avatar
Senior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2012, CE 2014
 
Join Date: May 2008
Location: Islamabad
Posts: 655
Thanks: 904
Thanked 679 Times in 355 Posts
Artemis is a name known to allArtemis is a name known to allArtemis is a name known to allArtemis is a name known to allArtemis is a name known to allArtemis is a name known to all
Default MCQs collection for EDS

1. Which instrument is used to measure pressure?

1. Saccharimeter
2. Ammeter
3. Manometer
4. Lactometer



2. What does Angstrom measure?

1. Quantity of liquid
2. Length of light waves
3. Length of cables
4. Speed of ships



3. Light year is related to

1. Energy
2. Speed
3. Distance
4. Intensity



4. Match the following columns

Column 1...................Column 2
A. Relative.................1. Pyrometer humidity
B. Anemometer...........2. High temperature
C. Navigation.............3. Hygrometer
D. Direction of wind.....4. Chronometer

a. B D A C
b. D B A C
c. A D B C
d. C A D B


5. Which of the following instruments is used to measure pressure of gases?

1. Barometer
2. Manometer
3. Ammeter
4. None of these



6. Joule is the unit of

1. Temperature pressure
2. Energy
3. Heat



7. How many Dynes are there in one gram weight?

1. 900
2. 375
3. 981
4. 250



8. How many Ergs are these in 1 Joule?

1. 102
2. 104
3. 106
4. 107



9. The unit of current is

1. Ohm
2. Watt
3. Ampere
4. None of these



10. The unit of energy in MKS system is

1. Volt
2. Erg
3. Ohm
4. Joule



11. The intensity of an earthquake is measured with a

1. Barometer
2. Hydrometer
3. Polygraph
4. Seismograph



12. Centigrade & Fahrenheit scales give same reading at

1. - 400o
2. - 32o
3. - 273o
4. - 100o



13. Match the following columns

Column 1....................Column 2
A. Anemometer ...........1. To measure underwater depth using sound
B. Aneroid barometer ....2. To measure very small distances
C. Micrometer..............3. Find out wind speed
D. Fathometer .............4. Find out direction of wind
..................................5. Measure atmospheric pressure

a. A4 B5 C3 D1
b. A3 B5 C2 D1
c. A5 B1 C3 D4
d. A3 B1 C5 D2



14. Who among the following described protoplasm as the physical basis of life?

1. T. H. Huxley
2. Leeuwenhoek
3. Rudolf Virchow
4. J. C. Bose



15. The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was

1. Newton
2. Dalton
3. Copernicus
4. Einstein



16. Alexander Fleming discovered

1. Penicillin
2. X-ray
3. Streptomycin
4. Telephone



17. Who among following invented the steam engine?

1. Marconi
2. James Watt
3. Thomas Savery
4. Wright Brothers



18. Who invented typewriter?

1. Shockley
2. Pascal
3. Sholes
4. Waterman



19. Match the following columns:

Column 1........................Column 2
A. Proton.......................1. Chadwick
B. Neutron......................2. Millikan
C. Charged Electron.........3. Goldstein
D. Shelled nature of atom..4. Rutherford
....................................5. Madam Curie
a. A1 B2 C3 D5
b. A2 B1 C4 D3
c. A2 B3 C1 D4
d. A4 B2 C3 D1



20. Who discovered circulation of blood in human body?

1. Edward Jenner
2. Joseph Lister
3. William Harvey
4. Jonon Esals



21. The first attempt in printing was made in England by

1. James Arkwright
2. James Watt
3. William Caxton
4. Isaac Newton



22. Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?

1. Edward Jenner
2. Joseph Lister
3. Henry William
4. John Sleeman



23. The credit of inventing the television goes to

1. Faraday
2. Baird
3. Edison
4. Marconi



24. The credit of developing the polio vaccine goes to

1. Jonas Salk
2. Alb E. Sabin
3. Selman Waksman
4. None of these



25. Mark the wrong combination

1. James Watt: Steam Engine
2. A.G. Bell: Telephone
3. J. L. Baird: Television
4. J. Perkins: Penicillin



26. Choose the correct combination

1. Typewriter: Remington
2. Dynamite: Dunlop
3. Evolution: Darwin
4. Aeroplane: Harway



27. Who invented the ball point pen?

1. Waterman
2. Oscar
3. Wilson
4. Lazlo Biro



28. Blaze Pascal is associated with

1. Calculating machine
2. Computer
3. Cinema
4. None of these



29. Wright Brothers are regarded inventors of the

1. Balloon
2. Bicycle
3. Aeroplane
4. None of these



30. Which of the following pairs is incorrect?

1. Roentgen: X-ray
2. Newton: Law of gravitation
3. Faraday: Diffusion of gases
4. Pasteur: Bacteriology



31. Philology is the

1. Study of bones
2. Study of muscles
3. Study of architecture
4. Study of languages



32. Anatomy is the branch of science which deals with

1. Structure of animals and plants
2. Functioning of body organs
3. Animal behavior
4. Cells and tissues



33. Study of earthquakes is known as

1. Ecology
2. Seismology
3. Numismatics
4. None of these



34. Ecology deals with

1. Birds
2. Cell formation
3. Relation between Organisms and their environment
4. Tissues



35. Meteorology is the science of

1. Weather
2. Meteors
3. Metals
4. Earthquakes



36. Oncology is the study of

1. Birds
2. Cancer
3. Mammals
4. Soil



37. Study of life in outer space is known as

1. Endobiology
2. Exobiology
3. Enterobiology
4. Neobiology



38. Numismatics is the study of

1. Coins
2. Numbers
3. Stamps
4. Space



39. Eugenics is the study of

1. Altering humans beings by changing their genetic component 2. People of European origin
3. Different races of mankind
4. Genetics of plants



40. Ornithology is the

1. Study of bones
2. Study of birds
3. Study of smells
4. None of these



41. Who invented the Doctor’s thermometer?

1. Fahrenheit
2. Edison
3. Galileo
4. None of these



42. The velocity of light was first measured by

1. Einstein
2. Newton
3. Romer
4. Galileo



43. Who proposed the chemical evolution of life?

1. Darwin
2. Lammarck
3. Oparin
4. Haechel



44. The telephone was invented by

1. John Logie Baird
2. Alexander Graham Bell
3. Thomas Elva Edison
4. James Watt



45. Who among the following evolved the concept of relationship between mass and energy?

1. Einstein
2. Planck
3. Dalton
4. Rutherford



46. Match the following columns:

Column 1 ...................Column 2
A. Radioactivity...........1. Planck
B. Periodic Table .........2. Thomson
C. Quantum Theory .....3. Rutherford
D. X-Rays...................4. Mendeleev
..................................5. Roentgen
............................... 6. Becquerel
a. A1 B3 C5 D2
b. A6 B5 C3 D5
c. A3 B2 C1 D5
d. A6 B4 C1 D5



47. Match the following columns:

Column 1 ........Column 2
A. Marconi ....1. Radio
B. Darwin.......2. Natural selection theory
C. Laennec.....3. Orthogenesis theory
D. Baird .........4. Stethoscope
.....................5. Television
a. A1 B3 C4 D5
b. A5 B4 C3 D2
c. A1 B2 C4 D5
d. A3 B5 C2 D4



48. Robert Koch worked on

1. Tuberculosis
2. Cholera
3. Malaria
4. Diabetes



49. Who discovered Uranus?

1. Herschel
2. Ganleo
3. Copernicus
4. None of these



50. Who among the following is associated with the invention of computers?

1. Edison
2. Babbage
3. Mac Millen
4. Rangabhashyam
__________________
"Life is either a daring adventure or nothing."
Helen Keller
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Artemis For This Useful Post:
excessivemhz (Tuesday, May 06, 2014)
  #38  
Old Friday, July 31, 2009
Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2012 - Roll No. 09423
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 53
Thanks: 57
Thanked 13 Times in 11 Posts
parhakubacha is on a distinguished road
Default

well i jus read one question from this thread....the 1st questionn ..let me paste it here again for all u ppl's reference..
1. Neil A. Armstrong visited the moon on july 16, 1969 and remained there for 21 hours and 36 min. Name the manned spacecraft which took him on this mission?

The true answer which the whole world knows is Apollo 11,,,but its not in the answer choices....what a joke it is....i guess the mcq's and their answers are losing credibilty on this thread.....Everyone should be cautious if he/she is gathering some info from these mcq's or their answers....or one shud himslef look for answers through Google...jus use these mcq's for refernce ...that wud be much better....
FInal word of caution: Don't follow the answers plz...only take MCQ's from here....which is a good resource..
Reply With Quote
  #39  
Old Friday, October 09, 2009
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
imrano is on a distinguished road
Default @ sureshlasi

Dear sureshlasi, some of the questions are given wrong answers or options. as earlier waqasishtiaq has pointed out about the neil armstrong.
The one which i have pointed out is,

#6
14. Which of the following semi-conductor ?

a. Copper
b. Zirconium
c. Silver
d. Germanium
and check it answer is given as option 'a'.

Copper is a pure conductor, not a semi-conductor. the right answer is 'd'. because all the elements of group 4A are known as semi-conductor.

Beside this question, there are also other questions which needs to be pointed out because the concepts of students will get wrong or they will acquire wrong information.

So, it is requested to please take care of the answers...........
Thanks
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to imrano For This Useful Post:
Sureshlasi (Saturday, April 16, 2011), umer hayat (Friday, October 09, 2009)
  #40  
Old Friday, October 09, 2009
Vivre sa vie sans regret's Avatar
37th Common (1st FATA)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2008 - Merit 17th
 
Join Date: Aug 2009
Location: LALA LAND
Posts: 186
Thanks: 108
Thanked 246 Times in 132 Posts
Vivre sa vie sans regret has a spectacular aura aboutVivre sa vie sans regret has a spectacular aura about
Default Corrections

Hi

Would like to point the follow mistakes that i came across in the post above. These are just the mistakes that the eye caught while casually reading it. Hope some one can rectify the other mistakes in there if any.


# 2. Length of Light Waves

# 5. Barometer

# 6. Energy

# 12. It is minus 40. The answer is not given or misprinted.

# 41. Galileo
__________________
~*~ Every answer contains a new quest : A quest to non existence, a journey with no end~*~
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Vivre sa vie sans regret For This Useful Post:
Sureshlasi (Saturday, April 16, 2011)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Austria, France, Germany, Sweden MS/PhD Fellowships Links & Details Noman Scholarships 7 Saturday, August 15, 2009 09:51 PM
Liaquat & the Objectives Resolution Muskan Ghuman News & Articles 0 Monday, October 16, 2006 10:33 PM
A Case For World Philosophy Emaan Philosophy 1 Wednesday, July 27, 2005 01:49 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: This is not the official website of Federal Public Service Commission Pakistan. This is a non-commercial website helping individuals who intend to join civil service of Pakistan. The material on this website is provided for informational purposes only. We do not claim that the site is an exhaustive compilation of information about Civil Service of Pakistan neither represent or endorse the accuracy or reliability of any information, content contained on, or linked, downloaded or accessed from any page of this website. These materials are intended, but not promised or guaranteed to be current, complete or up to date. However, honest efforts have been made to provide comprehensive information for the benefit of users. The documents and material displayed or mentioned on this site are not official copies. Please contact FPSC for updated rules and regulations governing CSS examination.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.