Sunday, February 05, 2023
07:01 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > General Science & Ability

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #81  
Old Tuesday, March 07, 2017
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Islamabad
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 2 Posts
Sheryar is on a distinguished road
Default

Q. Which day of the year is the longest in the Northern Hemisphere?
Ans. It is 21st June of every year it is the time of summer Solstice.

Q. Which countries can experience 6 months day and 6 months night?
Ans. The Sun rises at the North Ple on the 21st March and this pole remains in light till the 23rd of September. We can see the sun even at night for some months at places near north pole like Norway, Greenland and Northern Russia.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sheryar For This Useful Post:
goforexams (Saturday, April 06, 2019)
  #82  
Old Tuesday, March 07, 2017
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Islamabad
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 2 Posts
Sheryar is on a distinguished road
Default

Q. Name some calendars which have been used by different people of the world from time to time?
Ans. Julian, Gregorian, Chinese, Jewish and Muslim calendar.
Reply With Quote
  #83  
Old Tuesday, March 07, 2017
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Islamabad
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 2 Posts
Sheryar is on a distinguished road
Default

21. CNG stands for?
(A) Converted Natural Gas
(B) Conduced Natural Gas
(C) Conducted Natural Gas
(D) Compressed Natural Gas

22. Which from the following is true for “Sound”?
(A) Sound cannot travel through a vacuum
(B) Sound cannot travel through gasses
(C) Sound cannot travel through liquids
(D) Sound cannot travel through solids

23. When white light is passed through a prism, it splits into __________ colors.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

24. 1 nanometer = ?
(A) 10-3 meter
(B) 10-6 meter
(C) 10-9 meter
(D) 10-12 meter

25. Instrument used for measuring very high temperature is
(A) Pyroscope
(B) Pyrometer
(C) Seismograph
(D) Xylometer

26. Sound waves are _________ waves.
(A) Transverse
(B) Electromagnetic
(C) Longitudinal
(D) none of these

27. The lifespan of White Blood Cells is __________ day(s).
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

28. The fluid part of blood is known as
(A) plasma
(B) platelets
(C) blood cells
(D) hormones

29. X-rays were discovered by
(A) Rontgen
(B) Thomson
(C) Rutherford
(D) Becquerel

30. The speed of light is
(A) 280,000 km/s
(B) 300,000 km/s
(C) 320,000 km/s
(D) none of these

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQS
21. D
22. A
23. B
24. C
25. B
26. C
27. A
28. A
29. A
30. B

Source: http://ntiscs.blogspot.com/2017/03/d...questions.html
Reply With Quote
  #84  
Old Tuesday, March 07, 2017
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: lahore
Posts: 68
Thanks: 18
Thanked 13 Times in 6 Posts
faiza shafi is on a distinguished road
Default

if arid=80 dear=89 raid=63 read= ?
options a-60 b-85 c-83 d-47
kindly solve this?
and explain too
Reply With Quote
  #85  
Old Friday, October 23, 2020
Senior Member
 
Join Date: Aug 2020
Posts: 106
Thanks: 94
Thanked 6 Times in 6 Posts
Naheedmir is on a distinguished road
Default

Hi,
Thanks for sharing your valuable knowledge here on this thread. It's really helpful for the CSS students.
Kindly keep sharing your hard earned knowledge.

Many thanks.

Best.
Reply With Quote
  #86  
Old Friday, October 23, 2020
Senior Member
 
Join Date: Aug 2020
Posts: 106
Thanks: 94
Thanked 6 Times in 6 Posts
Naheedmir is on a distinguished road
Default

Hi Suresh,
True that Nephrons are the functional units of kidney. Kidneys filter blood carrying metabolic food, extract the waste and send the essential materials back to the blood.
Thanks.

Best.
Reply With Quote
  #87  
Old Tuesday, November 16, 2021
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Girdhari is on a distinguished road
Default

worng keys
Reply With Quote
  #88  
Old Tuesday, February 22, 2022
Banned
 
Join Date: Feb 2022
Location: Sawabi, Khyber Pakhtunkhwa
Posts: 11
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Abbigail is on a distinguished road
Default

Hi there,
Thanks for sharinh. These are helpful as many of these were not known.
Thanks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Austria, France, Germany, Sweden MS/PhD Fellowships Links & Details Noman Scholarships 7 Saturday, August 15, 2009 10:51 PM
Liaquat & the Objectives Resolution Muskan Ghuman News & Articles 0 Monday, October 16, 2006 11:33 PM
A Case For World Philosophy Emaan Philosophy 1 Wednesday, July 27, 2005 02:49 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.