Thursday, February 02, 2023
07:44 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > General Science & Ability

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Tuesday, March 20, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Thumbs up Objectives for everyday sciences

Objectives for everyday sciences

1. What is the approxiate mean distance that separates the sun from the earth?

a. 1600,90,000 kms
b. 1480,00,000 kms
c. 1500,00,000 kms
d. 1890,70,000 kms

2. The outer surface of the sun is called ?

a. Thermosphere
b. Lithosphere
c. Lonosphere
d. Photosphere

3. Which planet has the maximum number of satellites?

a. Mars
b. Mercury
c. Venus
d. Jupiter

4. What is a light year?

a. The year marked by extraordinary amount of radiation of sleight
b. The year marked by the extraordinary less amount of radiation of sunlight reaching the earth due to protracted cloudy weather on earth making that year lighter than the normal
c. The year in which the sun radiates more light making one complete extra day in february
d. The distance travelled by light in 01 year.

5. What are Red Giants?
a. Stars which appear red because of their consuming a portion of their hydrogen.
b. The cluster of giant sized stars visible near mars
c. Stars which consume some of their oxygen and thus appear red due to lack of O2
d. Powerful communist countries.

6. What are asteriods?
a. Piece of falling stares
b. Satellite ofother planets
c. Very small planet revolving around the sun
d. Rocks found on the moon

7. What is the temperature at the centre of the sun?
a. 6 million k
b. 10 million k
c. 12 million k
d. 20 million k

8. The phase of moon are partially the result of the ?
a. Changes in the shape of the moon
b. Revolution of the moon about the earth
c. Variation in the moon's gravitation
d. Variation in the speed of rotation of the moon

9. Constellations referred to as Zodiac are ?
a. Imaginary region that encompass the path of the planets
b. Signs of Roman god
c. A group of stars
d. None

10. The height of a geo-stationary satellite from the surface of the earth is about ?
a. 360 km
b. 3600 km
c. 23000 km
d. 360,000 km

11. Which of the following explain the reasons why there is no total eclipse of the sun?
a. Area of the sun covered by the moon
b. Direction rotation around the sun
c. Orbit of moon around the sun
d. Size of earth in relation to that of moon

12. The instrument used to measure the specific gravity of milk is?
a. Barometer
b. Hygrometer
c. Lactometer
d. None of these

13. The internal antenna of transistor set is made of ?
a. Iron
b. Ferror Chrome
c. Copper
d. Alnico

14. Gerontology is the study of ?
a. Process of ageing
b. Growth of cells
c. Birds
d. Vegetables

15. Helium is used for respiration in deep water instead of nitrogen because
a. It is heavier than nitrogen
b. It is higher than nitrogen
c. It mixes less in blood than nitrogen
d. It helps oxygen to burn more quickly

16. In a fluorescent tube which of the following components are found?
a. Mercury vapour
b. Argon and carbon dioxide
c. Helium and oxygen
d. Argon and neon

17. The common ore of aluminium is ?
a. Chromite
b. Cryolite
c. Bauxite
d. Monazite

18. When one enters a dark room, he is not able to see anything but, after sometime vision improves. This is because ?
a. The retina of the eye comes forward
b. The retina of the eye moves backward
c. The pupil of the eye contracts
d. The pupil ofthe eye dilates

19. Radio carbon dating is used to find the age of ?
a. Fossils
b. Building
c. Rocks
d. Babies

20. What is periscope used for ?
a. To survey the ships on the surface of the sea when the submarine is under water
b. To extinguish fire
c. To measure purity of milk
d. None of the above

21. Seismology is the science of ?
a. Silkworm breeding
b. Earthquakes
c. Atmospheric phenomenon
d. Study of fossils

22. The source of solar energy is ?
a. Light energy
b. Gravitational energy
c. Kinetic energy of rotation of sun
d. Nuclear energy

23. If an object is placed midway between two parallel plane mirrors facing each other, then the number of images that appear in mirrors is
a. Four
b. Infinite
c. Two
d. Zero because the images will cancel each other

24. In vacuum , What will be common among X rays visible light , radiowaves
a. Amplitude
b. Frequency
c. speed
d. wavelength

25. Barometer is used to measure
a. Atmospheric pressure
b. Humidity
c. Rainfall
d. Temperature


Answers

1. b , 2. d , 3. d , 4. d , 5. a
6. c , 7. d , 8. b , 9. a , 10. b
11. a , 12. c , 13. b , 14. a , 15. a
16. a , 17. a , 18. d , 19. a , 20. a
21. b , 22. d , 23. b , 24. a , 25. a
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 26 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Abdullah khan (Tuesday, February 07, 2012), abdulwajid (Saturday, June 12, 2010), aftabnaeem (Wednesday, August 26, 2015), Anam Hussain (Thursday, August 04, 2016), anum balouch (Thursday, December 26, 2013), Bama (Sunday, February 23, 2014), blue sky (Tuesday, January 15, 2013), DR ZHIVAGO (Sunday, January 13, 2013), DrMFK (Thursday, November 14, 2013), Erum Qureshi (Sunday, April 15, 2012), excessivemhz (Tuesday, May 06, 2014), fms.sanure (Friday, January 25, 2013), Haseen Malik (Sunday, October 19, 2014), idrees5588 (Sunday, February 24, 2013), khuhro (Saturday, September 11, 2010), M MAZHAR JADOON (Friday, December 23, 2011), madiha alvi (Sunday, September 08, 2013), madiha gillani (Thursday, February 14, 2013), MSaeedCh (Monday, January 27, 2014), Muhammad Hassan Baati (Sunday, January 29, 2012), pisceankhan (Saturday, July 05, 2014), SAMEYA AROOJ (Monday, November 10, 2014), SIDRAHALI (Friday, December 23, 2016), The Manager (Wednesday, December 03, 2014), True Grit (Saturday, December 27, 2014), usmnrd (Saturday, November 03, 2012)
  #2  
Old Thursday, March 22, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

26. If u use a microscope to watch smoke particles in still air, u ll see them moving about all the time. This phenomenon is called ?

a. Brownian movement
b. Osmosis
c. Tyndall effect
d. Diffusion

27. The mass of a neutron is approximately

a. Equal to the mass of proton
b. Three times the mass of a proton
3. Twice the mass of a proton
4. Zero

28. The spherical shape of rain drops is due to

a. Atmospheric friction of air
b. Gravity of spherical earth
c. Surface tension of rain water
d. Viscosity of rain water

29. Galvanometer is an instrument

a. For measuring volume change in chemical reactions btw gases
b. For measuring currents of small magnitude
c. Which prints automatically messages sent from one place to another
d. For recording high temperature from a distance

30. Which of the following has highest frequency?

a. Gamma rays
b. Microwaves
c. Light waves
d. Radio waves

31. If an iron is marked 750 watts by 250 volts, then it was designated to take a current of

a. 3 Amperes
b. 9 Amperes
c. 6 Amperes
d. 15 Amperes

32. The blue colour of the sky is due to

a. Polarization of light
b. Scattering of light
c. Reflection of light
d. None of these

33. Geiger counter is an instrument

a. Determine the heart beat rate
b. To detect radioative radiation
c. To measure intensity of visible light
d. To count the baggage of an airport

34. When we are looking at a rainbow in front of us, The sun must be

a. high in the sky and is located either on our rigght or left
b. In front of us
c. Behind us

35. When as the satellite is in thhe geostationary orbit , its
a. Orbital distance is equal to the radius of the earth
b. Acceleration is zero
c. Orbital period is about 24 hours
d. Angular velocity is zero

36. The most intense man-made light souce is
a. Master
b Laser
c. Mercury Vapour Lamp
d. Light emitting diode (LED)

37. How many calories will b needed to raise the temperature of 10 grams of water from 200 to 3000?
a. 1
b. 10
c. 100
d. 200

38. The branch of biological science " Ecology " deals with the study of
a. Plants in relation to their environment
b. Animals in relation to plants
c. All living things in relation to their environment
d. Animals in relation to their environment

39. The film of oil and soapy water owe their brilliant colours to a combination of light reflection and
a. Refraction
b. Polarization
c. Diffraction
d. Interference

40. The solar ultraviolet rays fo not harm living organism because
a. The ozone layer of the atmosphere weakens them
b. They are weak rays
c. They have to pass through a thich column of the atmosphere
d. The atmospheric nitrogen dilutes them


41. Most important effect of moon on earth is that
a. Gives light
b. Causes earthquake
c. Causes solar & lunar eclipse
d. Effects tides of ocean

42. The term " Meteor" is applied to an interplanetary body,
a. Before it enter the earth`s atmosphere
b. After it enters the earth`s atmosphere
c. After it centers the earth`s atmosphere
d. After it centers the earth`s atmosphere and lands on the surface of the earth without exploding in mid air

43. Newton`s rings are
a. Celestial body named by newton
b. Rings presented to newton by a king
c. An optical phenomenon
d. Coloured rings observed around the point of contact of a convex lense

44. The heat recieved by earth from the sun is known as
a. Insulation
b. Solar heat
c. Solar radiation
d. Thermal radiation`s

45. Constellation is
a. Configuration of fixed stars resembling a figure
b. Group of satellites
c. Group of comets
d. None of above

46. Which of the following part of the atmosphere is nearest to the earth
a. Troposphere
b Stratosphere
c. Lonosphere
d. Mesosphere

47. To an astronaut in space sky looks
a. Deep blue
b. White
c. Black
d. Orange red

48. Why does the sun looks oval when it is at the horizon ?
a. When the sun is at the horizon rays from the longer edge are refracted more coz it passes through greater thickness of air so vertical diameter is shortened to give an oval shape
b. When at the horizon sun is pulled by other planets and becomes elongated
c. While setting or rising sun is elliptical
d. None of these

49. The moon has period of rotation which is equal to period of revolution . It is
a. 29 days, 7 hours , 43 min , 1147 sec
b. 20 days, 6 hours , 50 min , 20 sec
c. 31 days, 8 hours , 42 min , 10 sec
d. None of these

50. The composition of the sun is
a. hydrogen 90% , Helium 8% , Heavy elements 2%
b. hydrogen 95% , Helium 3% , Heavy elements 2%
c. hydrogen 80% , Helium 10% , Heavy elements 10%
d. None of above



Answers

26. a , 27. a , 28. a , 29. b , 30. a
31. a , 32. b , 33. b , 34. a , 35. a
36. a , 37. a , 38. b , 39. a , 40. a
41. d , 42. b , 43. d , 44. c , 45. a
46. a , 47. c , 48. a , 49. a , 50. a
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Chap X (Tuesday, March 08, 2011), examaunty (Wednesday, June 09, 2021), fahad riaz (Sunday, July 17, 2011), falconer (Friday, April 18, 2014), idrees5588 (Sunday, February 24, 2013), madiha gillani (Sunday, February 10, 2013), Muhammad Hassan Baati (Sunday, January 29, 2012), venomous sophie (Monday, October 31, 2011)
  #3  
Old Sunday, March 25, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

1. Neil A. Armstrong visited the moon on july 16, 1969 and remained there for 21 hours and 36 min. Name the manned spacecraft which took him on this mission ?

a. U.S Gemini 12
b. USSR Soyuz 5
c. U.S Apollo 2
d. U.S Apollo 9

2. How much time the light takes to reach from the sun to the earth?

a. Four minutes and 30 sec
b. eight min and 15 sec
c. Seven min and 15 sec
d. Six min and 30 sec

3. Astronomical unit is a bigger unit of distance and it is used to measure distance btw the heavenly bodies of the solar system .One astronomical unit is equal to how much Km in whole numbers?

a. 50 million km
b. 100 million km
c. 150 million km
d. one million km


4. Name the nearest Star to our sun.
a. Proxima Centurai
b. Alpha Scorpii
c. Beta Orionis
d. Vega

5. Name the nearest regular qalaxy to our milky way
a. NGC 185
b. Small Magellanic
c. Large Magellanic Cloud
d. Andromeda

6. Name the largest moon in our solar system
a. Ganymede
b. Titan
c. Callisto
d. Miranda

7. Atmosphere of the earth is made up of different spheres. In which part of the atmosphere commercial aircrafts usually fly.
a. Thermosphere
b. Stratosphere
c.. Troposphere
d. Mesosphere

8. The sun arised on the North pole on the 21st march and this pole remains in light till what date ?
a. 23rd sep
b. 21st sep
c. 22nd june
d. 22nd dec

9. Name the gas which was discovered on the sun about 125 years ago during eclipse-watching..
a. Hydrogen
b. Helium
c. Nitrogen
d. Argon

10. What is the approximate age of the sun ?
a. 6.4 thousands years
b. 6.4 billion years
c. 6.4 million years
d. 6.4 hundred thousands years

ANSWERS

1. C , 2. b , 3. c , 4. a , 5. d
6. a , 7. c , 8. a , 9. b , 10. b
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
examaunty (Wednesday, June 09, 2021), idrees5588 (Sunday, February 24, 2013), madiha gillani (Sunday, February 10, 2013), The Manager (Wednesday, December 03, 2014), venomous sophie (Monday, October 31, 2011)
  #4  
Old Thursday, April 12, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Jupiter is the fifth planet from the sun. It is named after the greatest of the roman gods. It is much bigger than Earth. About how many earths would equal to one jupiter ?

a. 100
b. 500
c. 700
d. 1000

02. Physicists have known about these high energy invisible rays for 80 years , but their precise nature is still a mystery. they come from unknown parts. they pack a mean energy. And they seem to break the laws of physics. Name them.

a. X-rays
b. UV-rays
c. Visible rays
d. Cosmic rays

03. Faster than a speeding bullet, more powerful than a supernova, able to crush small planets with a single swipe these are primordial, angel-hair thin cracks in the structure of the space. Name them

a. Cosmic strings
b. Saturn rings
c. Newton`s rings
d. Black holes

04. Name the instrument which is used to measure the speed of an aircraft relative to the speed of sound.

a. Speedometer
b. Altimeter
c. Telemeter
d. Machmeter

05. A layer of Ozone in the stratosphere protects the earth by blocking most of the sun`s harmful ultraviolet light. These are high energy radiations. Which of the following can have the potential effect of UV light.

a. Eyes
b. Skin
c. Crops
d. All the above

06. For growth , Viruses require

a. Dead host
b. Living host
c. Minerals
d. Simple sugars

07. In which of the following are Mitochondria absent ?

a. Fungi
b. Andiosperms
c. Green algae
d. Blue-green algae

08. Eucaryotic organisms are those that contains

a. DNA threads
b. Plastids
c. True nucleus
d. Vacuoles

09. The merismatic cells are

a. Thin walled
b. Isodiametric
c. Richly protoplasmic
d. All of above

10. The deficiency of which of the following micronutrients causes the death of the stem and root apices ?

a. Boron
b. Copper
c. Manganese
d. Zinc

11. Plant development is influenced by

a. Quality of light
b. Quality and quantity of light
c. Quality and duration of light
d. Quality , quantity and duration of light

12. Critical day length Varies from plant to plant and lies between

a. 6 to 100 hours
b. 8 to 12 hours
c. 10 to 14 hours
d. None of above

13. ATP is

a. An enzyme
b. A hormone
c. A protein
d. A molecule containing high energy bonds

14. The primary producers of organic matter in nature are

a. Bacteria
b. Fish
c. Green plants
d. Human beings

15 . Edible part of tomato is

a. Endocarp
b. Fleshy thalamus
c. Mesocarp
d. Whole fruit

16. Who amongst the following, started in 1850, a scientific approach to determine the role of mineral elements in the healthy growth and development of plants ?

a. Arnon and Knop
b. Sachs and Knop
c. Sachs and Stout
d. Arnon and Stout

17. The primary plant body consists of how many tissue systems ?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

18. Bamboo is a

a. Herb
b. Grass
c. Shrub
d. Three

19. Cork cells are impervious to water because of the presence of

a. Cellulose
b. Cutin
c. Lignin
d. Suberin

20 . Ethylene is a hormone concerned with

a. Respiration
b. Ripening of fruits
c. Cell division
d. None of the above

21. The cavity of Ascaris is known as

a. Ceolom
b. Haemocoel
c. Pseudocoel
d. Visceral cavity

22. Crura-cerebri is found in

a. Fore-brain
b. Hind-brain
c. Mid-brain
d. None of above

23. Man is

a. Biothermic
b. Homoiothermic
c. Oilgothermic
d. Poikilothermic

24. The compound eye of insect produces

a. Binocular vision
b. Monocular vision
c. Mosaic vision
d. None of above

25. The post embryonic stages in the life history of cockroach is known as

a. Caterpillar
b. Grubs
c. Larval
d. Nymohs

26. Which of the following control the reflex action in the body ?

a. Central nervous system
b. Motor nerves
c. Sensory nerves
d. sympathetic nervous system

27. The terminal part of vertebral column in man is called

a. Telson
b. Urostyle
c. Coceyx
d. Pygostyle

28. The life history of human malarial parasite in Anopheles was first described by

a. Grassi and his pupil
b. Sir Patrick Manson
c. Sir Ronald Ross
d. Richard Pfeiffer

29. The " Urinary system " of the body consists of how many organs ?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

30. Haryersion canals are present in

a. Bone
b. Cartilage
c. Kidney
d. Liver

31. The gestation period of human being is

a. one month
b. five months
c. seven months
d. Nine months

32. RNA differs from DNA in containing

a. Cytocine
b. Deoxyribose
c. Ribose
d. Phosphate

33. The first heart is produced when

a. Bisuspid and tricuspid close quickly
b. Semilunar value snaps shut
c. Intraventricular pressure decreases
d. Diastole begins

34. Who discovered the blood group of man ?

a. Edward Jenner
b. Larven
c. Kari Landsteiner
d. William Harvey

35. Which of the following glands has both an endocrine and an exocrine function ?

a. Adrenal
b. Mammary
c. Pancreas
d. Thyroid

36. Radio carbon dating is used to find the age of

a. Fossils
b. Buildings
c. Rocks
d. Babies

37. Geiger Counter is an instrument

a. Determine the heart beat rate
b. To detect radioactive radiation
c. To measure intensity of visible light
d. To count the baggage of an airport

38. The instrument used in a submarine to see the object on the surface of water is

a. Periscope
b. Telescope
c. Kaleidoscope
d. Microscope

39. Three primary colours used in the colour TV are

a. Green-yellow-blue
b. Yellow-blue-red
c. Red-green-yellow
d. Green-blue-red

40. Anemometer is used to measure

a. Wind gustiness
b. Wind direction
c. Wind speed
d. Vertical variation of wind speed

41. Which of the following gives the correct indication of composition of bronze ?

a. Copper and tin
b. Iron and zinc
c. Copper and silver
d. Lead and oxygen

42. The hardest of all metals is

a. Gypsum
b. Diamond
c. Topaz
d. Corundum

43. In electrolysis , the reaction at anode is

a. Ionisation
b. Polymerization
c. Reduction
d. Oxidation

44. Carbon dioxide is a good fire extinguisher because

a. It is a combustible gas
b. it excludes air from the flames
c. It lowers the killing temperature
d. It is plentiful

45. If a body is moved from equator to pole on the mean sea level , then its weight

a. Decrease always
b. Increases always
c. Constant
d. None of above

46. To an astronaut in the spacecraft , the sky appears to b

a. Blue
b. White
c. Dark
d. Red

47. When a ship enters a sea from a river , Its portion under water will

a. Increase
b. Decrease
c. Show no change
d. Increase and decrease alliteratively

48. Kilowatt is the unit of

a. Voltage
b. Power
c. Resistance
d. Current


49. The sun derives its energy from

a. Nuclear fission reactions
b. Nuclear fusion reactions
c. Oxidation of helium
d. Fission of noble metals

50. Which of the following is useful in the chemistry of photography ?

a. Silver bromide
b. Aluminum hydroxide
c. Sodium chloride
d. Potassium nitrate



Answers


01. d , 02. d , 03. a , 04. d , 05. d
06. b , 07. d , 08. c , 09. d , 10. a
11. d , 12. c , 13. d , 14. c , 15. d
16. b , 17. b , 18. b , 19. d , 20. b
21. a , 22. c , 23. b , 24. c , 25. d
26. a , 27. c , 28. c , 29. b , 30. a
31. d , 32. c , 33. d , 34. c , 35. c
36. a , 37. b , 38. a , 39. d , 40. a
41. a , 42. b , 43. d , 44. b , 45. b
46. a , 47. b , 48. b , 49. b , 50. a
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
HunainaMalik (Thursday, August 18, 2011), Janeeta (Monday, December 03, 2007), MAHIKAN (Sunday, March 07, 2010), s malik (Monday, December 05, 2011), Waseemtabish (Friday, November 21, 2008)
  #5  
Old Thursday, April 12, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

Note :

As we all know that EDS paper has been divided in two parts : one part is objective while other is subjective. I have introduced this thread in reference of objective portion. Under this thread , I have mentioned many MCQs which would help aspirants in CSS. Members contribution will be appreciated. Try to answer the questions by own and examine your strength for examination , besides answer are given below the MCQs.
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
HunainaMalik (Thursday, August 18, 2011), maha4799 (Monday, May 30, 2011), Nasir Riaz (Saturday, August 04, 2012), uroojz (Saturday, February 26, 2011)
  #6  
Old Thursday, April 12, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Glycogen is mainly stored in

a. Cartilage and bone
b. Liver and muscles
c. Spleen
d. Villi

02. Anaemia is caused in man due to the deficiency of

a. Folic acid
b. Vitamin A
c. Vitamin B 12
d. None of these

03. Which of the following situations will be fatal to the first foetus ?

a. Rh positive male marries Rh positive woman
b.Rh positive male marries Rh negative woman
c. Rh negative male marries Rh positive woman
d. Rh negative male marries Rh negative woman

04. The most important function of perspiration is to

a. Get rid of the body wastes
b. Regulate the body temperature
c. Regulate the body water supply
d. Lubricate the epithelial tissue

05. The main function of white blood cell in body is to

a. Carry oxygen
b. Help in clot formation
c. Produce more red cells
d. Protect body against diseases

06. The cranial nerve which supplies regions of the body is

a. Auditory
b. Vagus
c. Olfactory
d. Oculomotor

07. The number of chromosomes in the human body is

a. 42
b. 44
c. 46
d. 48

08. One micron is equal to

a. One-tenth of a millimeter
b. One-hundredth of a millimeter
c. One- thousandth of a millimeter
d. One-millionth of a millimeter

09. The innermost linning which wraps the brain and spinal card in vertebrates is called

a. Arachnoid
b. Duramater
c. Piamater
d. None of above

10. Adrenocorticotrophic harmone (ACTH) is secreted by

a. Adrenal
b. Pancreas
c. Pituitay
d. Thyroid

11. The purest form of water is obtained from

a. A deep tube well
b. A running stream
c. Hot water
d. Heavy rains

12. Diamond and Emerald contain

a. Carbon and silicon
b. Carbon and Zinc
c. Silicon , aluminum
d. Carbon and calcium

13. Cloudy nights are warmer than clear nights due to

a. Prevention of heat radiated out by the earth from escaping into the sky
b. Reflection of heat waves radiated out by the earth
c. Both of the above
d. None of the above

14. Which of the following semi-conductor ?

a. Copper
b. Zirconium
c. Silver
d. Germanium

15. As one climbs up the Mount Everest, one experiences difficulty in breathing due to

a. Low content of nitrogen
b. Low content of oxygen
c. High content of carbon dioxide
d. None of above

16. A camera forms

a. Real but inverted images
b. Virtual but inverted images
c. Real and erect images
d. Virtual and erect images

17. The gas used in Soda water is

a. Carbon monoxide
b. Carbon dioxide
c. Oxygen
d. Marsh gas

18. A red flower placed in green light appears

a. Greenish-red
b. black
c. Reddish green
d. Blue

19. The metal used in storage batteries is

a. Zinc
b. Copper
c. Aluminum
d. Lead

20. A instrument used to detect the presence of a current in a circuit is called

a. Rheostat
b. Voltameter
c. Galvanometer
d. Ammeter

21. Soap and detergents remove the dirt from clothes due to

a. Osmosis
b. Gravity
c. Lowering of interfacial tension
d. Capillary action

22. Wave length of Ultra violet light is

a. 40000 A
b. 45000 A
c. 5000 A
d. 5500 A

23. The green colour of water in a lake is due to

a. Excessive growth of sea weeds
b. Algal
c. Pollution
d. Gas

24. 14 carat gold means

a. An inferior quality of gold
b. A cheap quality of gold being imported from gulf countries
c. Gold which contains 14 percent gold and rest copper
d. An alloy containing 14 parts of gold and 10 parts of copper

25. The stars are not visible in the day time because

a. They are much smaller in comparison to the man
b. They are at a very great distance from the earth
c. of sun`s brightness during day time
d. None of above






Answers

01. b , 02. d , 03. b , 04. b , 05. d
06. b , 07. c , 08. c , 09. c , 10. c
11. d , 12. a , 13. a , 14. a , 15. d
16. a , 17. b , 18. b , 19. d , 20. d
21. a , 22. d , 23. a , 24. d , 25. c
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
anum balouch (Thursday, December 26, 2013), venomous sophie (Monday, October 31, 2011)
  #7  
Old Tuesday, April 24, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. " Biopsy " is --------
a. Psychological study of a life in artificial environment
b. Medical diagnosis technique using cells and tissues
c. An examination of body after death to determine the cause of dealth
d. An assessment of life forms in an environment

02. In typhoid, which of the following drugs is administered?
a. Chloromcetin
b. Penicillin
c. Suplphonamide
d. Tetracycline

03. Hypochondria is a ---------
a. Disease of eyes
b. Disease of sexual organs
c. Disease of low blood pressure
d. State of morbid anxiety about one`s health with complaint of imaginary disorders.

04. Aspirin is a ---------
a. Pain reliever
b. Sedative
c. Cortisone
d. Sporfic

05. The message received by and transmitted from the brain to various parts of the body take form of
a. Nervous impulses
b. Chemical impulses
c. Mechanical impulses
d. Blood

06. Hormones, which are necessary for the development of human body , are secreted by
a. Thyroid gland
b. Pituitary gland
c. Parathyroid gland
d. Exocrine gland

07. Fat is stored in human body in -------
a. Muscular tissue
b. Connective tissue
c. Adipose tissue
d. Epithelial tissue

08. Sterility is caused due to the deficiency of Vitamin -----
a. A
b. C
c. E
d. K

09. Anemia causes the loss of
a. Appetite
b. Hearing
c. Memory
d. Sense of touch

10. The acid that helps in digestion is
a. Sulphuric acid
b. Hydrochloric acid
c. Acetic acid
d. None of above

11. The deficiency of which Vitamin causes Scurvy ?
a. A
b. C
c. B
d. None of above

12. In cod liver oil , u can find the maximum content of
a. Proteins
b. Vitamins
c. Carbohydrates
d. None of these

13. The most common cause of water pollution in pakistan is
a. Oil
b. Pesticide
c. Cotton plants
d. Sewage

14. Main cause of blindness in pakistan is
a. Cataract
b. Glaucoma
c. Road Accidents
d. Trachoma

15. The patient of cataract will be operated on which part of the eye ?
a. Iris
b. Cornea
c. Lens
d. Retina

16. The average time needed for blood clotting is
a. 4 min
b. 5 min
c. 6 min
d. 7 sec

17. Electrocardiograph is an instrument used in the study of
a. Heary
b. Brain
c. Liver
d. Lungs

18. Bile is secreted by
a. Pancreas
b. Spleen
c. Stomach
d. Liver

19. Which of the following diseases are water-borne ?
a. Measles and small-pox
b. Polio and Diphtheria
c. Malaria and Filaria
d. Thphoid and Cholera

20. The rich source of iron is
a. Eggs
b. Green vegetables
c. Pulses
d. Milk

21. A universal donor has blood group -------
a. A
b. B
c. O
d. AB

22. Retina in the eyes act as a ----------- in the camera.
a. Lens
b. Shutter
c. Film
d. None of above

23. Which among the following acts as a resistance against disease in the body?
a. Vitamins
b. Carbohydrates
c. Red Corpuscles
d. White corpuscles

24. Maximum absorption os dietary food takes place on
a. Gullet
b. Small intestine
c. Large intestine
d. Stomach




Answers :

01. b , 02. a , 03. d , 04. a , 05. a
06. b , 07. c , 08. c , 09. c , 10. c
11. b , 12. b , 13. d , 14. a , 15. b
16. a , 17. a , 18. d , 19. d , 20. b
21. c , 22. c , 23. d , 24. b
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
anum balouch (Thursday, December 26, 2013), HunainaMalik (Thursday, August 18, 2011), venomous sophie (Monday, October 31, 2011)
  #8  
Old Tuesday, April 24, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Milk of animal fed on grass contains large amount of a fat in
a. Summer
b. Winter
c. Spring
d. Autumn

02. Vitamin do not act as a/an
a. Source of energy
b. Stimulant in the growth of the body
c. Agent in regulating the chemical processes in the body
d. All of the above

03. Which of the following enters human body through skin ?
a. Tape Worm
b. Hook worm
c. Ring Worm
d. Thread Worm

04. Chlorophyll is a/an
a. Halogen acid
b. Green pigment found in the plant
c. Chloro organic compound
d. Element

05. Health hazard floods are responsible for the spread of
a. Cholera
b. Malaria
c. Influenza
d. Diarrhea

06. During Cardiac failure , which of the following is advised first aid ?
a. Mouth to mouth resuscitation
b. Giving external cardiac massage
c. Giving cool water to drink
d. Giving complete body massage

07. Dehydration in human body results due to loss of
a. Salts
b. Water
c. Vitamins
d. Iron

08. A deficiency of which of the following leads diabetes?
a. Digestion of food
b. Insulin
c. Enzymes
d. Vitamins

09. Which part of the human body is damaged by the disease called encephalitis ?
a. Lungs
b. Liver
c. Brain
d. Heart

10. The gland which is attached to the digestive system but doesnt have any role to play in digesting food is
a. Salivary gland
b. Liver
c. Spleen
d.Pancreas

11. Why is hydrochloric acid necessary in stomach ?
a. For maintaining an acidic medium
b. For maintaining an alkaline medium
c. For easy digestion of proteins
d. None of above

12. Which of the following is the carrierof sleeping sickness ?
a. Fly
b. Tastes. Fly
c. Sand Fly
d. Mosquito

13. What is the function of kidney?
a. Nitrogenous filtration
b. Blood filtration
c. Execration of urine
d. None of these

14. Which one of the following disease is caused by the deficiency of Vitamin B (Thiamine)?
a. Scurvy
b. Trachoma
c. Rickets
d. Beriberi

15. Ready sourceod energy is available for athletes in
a. Vitamins
b. Fats
c. Proteins
d. Carbohydrates

Answers

01. a , 02. c , 03. b , 04. b , 05. a
06. a , 07. b , 08. b , 09. c , 10. c
11. c , 12. b , 13. c , 14. d , 15. d
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
HunainaMalik (Thursday, August 18, 2011), plotinium (Friday, August 19, 2016), Qasim Farooq (Tuesday, June 20, 2017), sajjad6766 (Sunday, July 26, 2009), sara bhittani (Monday, July 23, 2012), silent roar (Friday, December 17, 2010), waqaswazir999 (Monday, October 10, 2016)
  #9  
Old Thursday, April 26, 2007
prissygirl's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: utopia
Posts: 296
Thanks: 122
Thanked 116 Times in 68 Posts
prissygirl will become famous soon enoughprissygirl will become famous soon enough
Default

there is another confusion in no.13.though kidneys ultimate function is the excretion of urine but it is basically a filteration unit done by nephron
????????????????????
__________________
~Miss zoologist~
Reply With Quote
  #10  
Old Thursday, April 26, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

@ Prissygirl

So far as i know the term nephron derived from greek words which implies the "nephrology". Nephrology is the study of funtions and diseases of the kidney. It has three functions as

Kidney excrete a variety of waste products produced by metabolism.
homeostasis
Hormone secretion

The first one is ultimate function what i have revealed in MCQs.
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 12 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
aariz (Saturday, January 30, 2010), amir_f (Saturday, January 24, 2009), HunainaMalik (Thursday, August 18, 2011), khuhro (Saturday, September 11, 2010), majidmam (Monday, June 07, 2010), mansoor ahmed soomro (Tuesday, November 23, 2010), NusratShamshad (Monday, October 21, 2013), pisceankhan (Saturday, July 05, 2014), rufy09 (Wednesday, December 23, 2009), uroojz (Saturday, February 26, 2011), usmnrd (Saturday, November 10, 2012), venomous sophie (Monday, October 31, 2011)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Austria, France, Germany, Sweden MS/PhD Fellowships Links & Details Noman Scholarships 7 Saturday, August 15, 2009 10:51 PM
Liaquat & the Objectives Resolution Muskan Ghuman News & Articles 0 Monday, October 16, 2006 11:33 PM
A Case For World Philosophy Emaan Philosophy 1 Wednesday, July 27, 2005 02:49 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.