CSS Forums Monday, July 28, 2014
11:26 PM (GMT +5)
 
 
Home   Beginner's Guide   Rules   Syllabus   Past Papers   CSP Members  

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Islamiat

Islamiat A paper designed to examine a candidates' knowledge of the fundamental beliefs and practices of Islam


Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Tuesday, June 26, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Arrow MCQs for Islamic Studies

MCQs for Islamic Studies


Quote:
This thread has commenced for Question no 1 in Islamiat paper which is consist of 20 marks.
01. Fundamentals of Islam are in number

a. 4
b. 6
c. 5
d. None of these

02. The word "Tehlil" means

a. Recitation of Kalima
b. Recitation of Hadith
c. Recitation of the Holy Quran
d. None of above

03. Namaz-e-Khasoof is related to

a. Lunar Eclipse
b. Solar Eclipse
c. Peace
d. Rain

04. Namaz-e-Istasqa is related to

a. Peace for nation
b. Blessing of Allah
c. Rain
d. none of above

05. When prayer was made obligatory during the life of Holy prophet (PBUH) ?.

a. During the stay at Ghar-e-Sor
b. Stay at Ghar-e-Hira
c. At the occasion of Miraj
d. none of above

06. For whom the Jumma is not compulsory ?

a. Women
b. Men
c. Childen
d. None of above

07. Name the two prayers which have no Azan ?

a. Zhur and Asar
b. Juma and Fijr
c. Eid and Janaza
d. Fijr and Zhur

08. Eid is

a. Farz
b. Wajib
c. Sunnat
d. none of these

09. Wuzu has --------- Farz.

a. 2
b. 4
c. 6
d. 5

10. Namaz-e-Taraweeh is

a. Sunnat
b. Farz
c. Wajib
d. none of above

11. When the permission for Tayammum was granted ?

a. 2 A.H.
b. 3 A.H.
c. 4 A.H
d. 5 A.H

12. When Zakat was made obligatory for Muslims ?

a. 1. A.H
b. 2 A.H
c. 3 A.H
d. 5 A.H

13. It has been --------- times ordered for Zakat in the Holy Quran.

a. 20
b. 22
c. 25
d. 40

14. It is the payable on gold measuring

a. 6 1/2
b. 7 1/2
c. 8 1/2
d. None of these

15. It is payable on Silver of

a. 52 1/2 tolas
b. 51 1/2 tolas
c. 50 1/2 tolas
d. 40 1/2 tolas

16. Fast (Saum) was made obligatory in the ------------ A.H.

a. 2 A.H
b. 3 A.H
c. 4 A.H
d. None

17. "Shoot" means

a. Stay in Arafat
b. Sai between Safa and Marwa
c. Tawaf of Ka`ba
d. None of these

18. Give the number of duties during Hajj ?

a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

19. Arafat is about ------------ miles from Ka`ba

a. 8
b. 10
c. 12
d. 22

20. Muzdalifa is situated between

a. Mina and Ka`ba
b. Safa and Mina
c. Mina and Arafat
d. None of these




Answers :

01. c , 02. a , 03. a , 04. c , 05. c
06. a , 07. c , 08. b , 09. b , 10. a
11. c , 12. b , 13. b , 14. b , 15. a
16. a , 17. c , 18. a , 19. b , 20. c
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ

Last edited by Sureshlasi; Saturday, January 12, 2008 at 02:28 PM.
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Ahsan Ali Shaikh (Monday, July 01, 2013), alirazakh (Monday, July 01, 2013), dr.junaid (Tuesday, June 26, 2007), Mystichina (Tuesday, February 10, 2009), Shariq (Sunday, June 30, 2013), sibgakhan (Thursday, June 28, 2007)
  #2  
Old Wednesday, June 27, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default # 2

01. One pair of books in not among the Sahahe Sitta :

a. Sahih Bukhari , Sahih Muslim
b. Sahih Bukhari , Sunnan Tirmizi
c. Sahih Bukhari , Shamail Tirmizi
d. Sahih Bukhari , Sunan Ibn-e-Maja

02. It is the first book of Hadith that was compiled by

a. Sahih Bukhari
b. Sunan Ibn-e-Dawood
c. Muata Imam Malik
d. Sahih Muslim

03. Hazrat Adam (AS) is a word of -------------- language .

a. Hebrew
b. Syriani
c. Arabic
d. Persian

04. Height of Hazrat Adam (AS) was

a. 50 feet
b. 70 feet
c. 90 feet
d. 100 feet

05. Hazrat Adam`s (AS) grave is present in

a. Sri lanka
b. Saudi Arabia
c. Palestine
d. Jordan

06. Hazrat Adam (AS) had ---------------- daughters

a. 2
b. 5
c. 7
d. 10

07. Cane killed Abel because he (Abel) wanted to marry

a. Akleema
b. Ghaza
c. Both
d. None of these

08. Hazrat Adam (AS) had ---------------- Sons.

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

09. Who was the youngest son of Hazrat Adam (AS).

a. Hazrat Shees (AS)
b. Cane
c. Abel
d. None of these

10. Science , astronomy , writing with pen, sewing and weapons were made by -------------- first of all.

a. Hazrat Shees (AS)
b. Hazrat Idrees (AS)
c. Hazrat Uzair (AS)
d. None of them


Answers :

01. C , 02. C , 03. B , 04. C , 05. B
06. A , 07. A , 08. B , 09. A , 10. B
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
DuuA (Wednesday, June 27, 2007), Muhammad T S Awan (Wednesday, June 27, 2007), Mystichina (Tuesday, February 10, 2009), sibgakhan (Thursday, June 28, 2007)
  #3  
Old Friday, June 29, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. ---------- "Sahifay" were revealed to Hazrat Idrees (AS).

a. 10
b. 20
c. 30
d. 40

02. Who was called as Abu-ul-Bashr Sani :

a. Hazrat Ibraheem (AS)
b. Hazrat Shees (AS)
c. Hazrat Noah (AS)
d. Hazrat Uzair (AS)

03.The nations of Noah workshipped --------- idols.

a. two
b. three
c. five
d. eight

04. The nation of -------- was exterminated through the scourage of floods.

a. Hazrat Loot (AS)
b. Hazrat Musa (AS)
c. Hazrat Hood (AS)
d. None of these

05. Hazrat Noah (AS) remained in the boat for about six months. Where had his boat stopped ?

a. Saudi Arabia
b. Syria
c. India
d. Turkey

06. About ------------ people were with him in the boat.

a. 40
b. 50
c. 60
d. 80

07. "Aod" was the nation of :

a. Hazrat Loot (AS)
b. Hazrat Musa (AS)
c. Hazrat Hood (AS)
d. None of these

08. After seven days continous thunderous rain and storm the nation of --------- was destroyed.

a. Hazrat Salih (AS)
b. Hazrat Hood (AS)
c. Hazrat Loot (AS)
d. Hazrat Noah (AS)

09. The nation of Samood was preached by

a. Hazrat Yakoob (AS)
b. Hazrat Salih (AS)
c. Hazrat Loot (AS)
d. Hazrat Haroon (AS)

10. The miracle of a pregnant female camel was sent to the nation of

a. A`d
b. Samood
c. Israel
d. None of the above




Answers :

01. C , 02. C , 03. C , 04. C , 05. D
06. D , 07. C , 08. B , 09. B , 10. B
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Mystichina (Tuesday, February 10, 2009)
  #4  
Old Wednesday, July 04, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default # 4

01. The soap was made by ---------------- first of all.

a. Hazrat Ishaq (AS)
b. Hazrat Yusha (AS)
c. Hazrat Younas (AS)
d. Hazrat Salih (AS)

02. Hazrat Ibraheem (AS) was born in the present day -----------------

a. Iraq
b. Palestine
c. Saudi Arabia
d. Syria

03. Only ---------- Sahifay were revealed to Hazrat Ibraheem (AS).

a. 3
b. 10
c. 15
d. 20

04. Hazrat Sara (RA) the wife of Hazrat Ibraheem (AS) and the mother of Hazrat Ishaq (AS) was the sister of Prophet :

a. Hazrat loot (AS)
b. Hazrat Hood (AS)
c. Hazrat Uzair (AS)
d. None of the above

05. Hazrat Ibraheem (AS) was -------------- years old when hazrat Ismaeel (AS) was born to Hazrat Hajra (RA).

a. 70
b. 86
c. 90
d. 100

06. Israel was the son of :

a. Hazrat Loot (AS)
b. Hazrat Ismael (AS)
c. Hazrat Ishaq (AS)
d. Hazrat Yousaf (AS)

07. Israel was ---------------- years old when Hazrat Ishaq (AS) died.

a. 50
b. 100
c. 120
d. 147

08. The following prophet suffered from blindness in his old age :

a. Hazrat Yunas (AS)
b. Hazrat Ishaq (AS)
c. Hazrat Ismael (AS)
d. Hazrat Yaqoob (AS)

09. Hazrat Yousaf (AS) was the son of :

a. Hazrat Ishaq (AS)
b. Hazrat Ismael (AS)
c. Hazrat Yaqoob (AS)
d. None of these

10. The mountains would break by the miracle of

a. Hazrat Yaqoob (AS)
b. Hazrat Yousaf (AS)
c. Hazrat Ishaq (AS)
d. Hazrat Yahya (AS)




Answers :

01. D , 02. A , 03. A , 04. A , 05. B
06. C , 07. D , 08. B , 09. C , 10. A
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Mystichina (Tuesday, February 10, 2009)
  #5  
Old Thursday, July 12, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default # 5

01. Hazrat Musa (AS) married the daughter of the prophet -----------------

a. Hazrat Yusha (AS)
b. Hazrat Shoaib (AS)
c. Hazrat Loot (AS)
d. Hazrat Uzair (AS)

02. He sacrificed a bull, placed woods on it and the fire come from the sky to cook that meat. Which prophet is credited with this miracle ?

a. Hazrat Dawood (AS)
b. Hazrat Sulaiman (AS)
c. Hazrat Ilyas (AS)
d. Hazrat Uzair (AS)

03. After sleeping for a 100 years he again woke up :

a. Hazrat Uzair (AS)
b. Hazrat Zu-al-kafl (AS)
c. Hazrat Yusha (AS)
d. none of the above

04. As a result of Hazrat Zakria`s (AS) prayer the following prophet was born ?

a. Hazrat Isa (AS)
b. Hazrat Uzair (AS)
c. Hazrat Imran (AS)
d. Hazrat Yahya (AS)

05. Hazrat Yousaf (AS) was thrown into a well by his brothers. What was his age at this time ?

a. 10 years
b. 15 years
c. 20 years
d. 25 years

06. Hazrat Yousaf (AS) remained in the well for

a. 5 days
b. 10 days
c. 3 days
d. 15 days

07. Hazrat Yousaf (AS) was put into the jail by the king of egypt. He remained behind the bars for

a. 3 years
b. 5 years
c. 10 years
d. 15 years

08. Hazrat Yousaf (AS) and Hazrat Yaqoob (AS) met each other after the period of

a. 20 years
b. 30 years
c. 40 years
d. 50 years

09. The following prophet was the maternal grandfather of Hazrat Ayub (AS)

a. Hazrat Musa (AS)
b. Hazrat Haroon (AS)
c. Hazrat Loot (AS)
d. None of the above

10. Hazrat Ayub (AS) was famous for his quality of

a. Generosity
b. Patience
c. Sympathy
d. All of the above


Answers :

01. B , 02. C , 03. A , 04. D , 05. B
06. C , 07. B , 08. C , 09. C , 10. B
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Mystichina (Tuesday, February 10, 2009), prieti (Thursday, July 12, 2007)
  #6  
Old Wednesday, July 18, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default # 6

01. The nation of _______ committed embezzlement in the trusts.

a. Hazrat Salih (AS)
b. Hazrat Shoaib (AS)
c. Hazrat Ilyas (AS)
d. Hazrat Idress (AS)

02. He was given the title of the " Speaker of the prophets "

a. Hazrat Hood (AS)
b. Hazrat Zakria (AS)
c. Hazrat Shoaib (AS)
d. None of them

03. He wept too much over the destruction of his nation that he got blinded

a. Hazrat Loot (AS)
b. Hazrat Uzair (AS)
c. Hazrat Hood (AS)
d. Hazrat Shoaib (AS)

04. Which Prophet had to commit a murder at the age of 30 ?

a. Hazrat Musa (AS)
b. Hazrat Isa (AS)
c. Hazrat Yahya (AS)
d. None of the above

05. When the army of Pharoah was pursuing the Israelis, Hazrat Musa (AS) crossed the following sea

a. The Mediterranean Sea
b. The Red Sea
c. The Dead Sea
d. None of the above

06. When Hazrat Ilyas (AS) prayed for his nation, it rained after a period of

a. 2 years
b. 3 years
c. 3 12 years
d. 5 years

07. At the time of Bait-ul-Makdas` destruction, all the copies of Taurait were destroyed and scattered. He reassembled Taurait

a. Hazrat Haroon (AS)
b. Hazrat Zakria (AS)
c. Hazrat Uzair (AS)
d. None of the above

08. At the age of King Bakht Nasr Hazrat Uzair (AS) spend ______ years in jail.

a. 50
b. 60
c. 70
d. 90

09.Taloot was the father-in-law of

a. Hazrat Dawood (AS)
b. Hazrat Sulaiman (AS)
c. Hazrat Yaqoob (AS)
d. Hazrat Yousaf (AS)

10. ________ was a good player of flute

a. Hazrat Yusha (AS)
b. Hazrat Hood (AS)
c. Hazrat Yahya (AS)
d. Hazrat Dawood (AS)



Answers :

01. B , 02. C , 03. D , 04. A , 05. B
06. C , 07. C , 08. C , 09. A , 10. D
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Mystichina (Tuesday, February 10, 2009)
  #7  
Old Monday, July 30, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. The foundation of metal ________ flowed for Hazrat Sulaiman (AS) as a miracle.

a. Gold
b. Silver
c. Copper
d. None of these


02. Hazrat Sulaiman (AS) founded the following famous Mosque :

a. Al- Aqsa
b. Al- Kartaba
c. Blue mosque of Istanbul
d. None of the above


03. The following bird would convey the message of Hazrat Sulaiman (AS) to the queen Saba.

a. Dove
b. Pigeon
c. The Woodpecker
d. None of the above


04. Which Prophet has been called as Zun-Noon in the Holy Qur`an ?

a. Hazrat Yousaf (AS)
b. Hazrat Hood (AS)
c. Hazrat Yahya (AS)
d. Hazrat Younas (AS)


05. How long Hazrat Younas (AS) remained in the abdomen of the fish ?

a. 20 days
b. 30 days
c. 40 days
d. 50 days


06. __________ was a carpenter

a. Hazrat Yusha (AS)
b. Hazrat Musa (AS)
c. Hazrat Ilyas (AS)
d. Hazrat Zakria (AS)


07. Hazrat Isa (AS) was the cousin of

a. Hazrat Yahya (AS)
b. Hazrat Zakria (AS)
c. Hazrat Loot (AS)
d. None of the above


08. King Herodus ordered the execution of ______________ at the behest of a dancer Sloma.

a. Hazrat Isa (AS)
b. Hazrat Zakria (AS)
c. Hazrat Loot (AS)
d. Hazrat Yahya (AS)



09. He married at the age of 30

a. Hazrat Isa (AS)
b. Hazrat Yahya (AS)
c. Both
d. None of the above


10. He cured the victims of leprosy as a miracle

a. Hazrat Idrees (AS)
b. Hazrat Ilyas (AS)
c. Hazrat Yahya (AS)
d. Hazrat Isa (AS)


Answers :

01. C , 02. A , 03. C , 04. D , 05. C
06. D , 07. A , 08. D , 09. D , 10. D
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Mystichina (Tuesday, February 10, 2009)
  #8  
Old Tuesday, September 04, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. The following Roman governor ordered the execution of Hazrat Isa (AS)

a. Theodore
b. Herodus
c. Politus
d. None of the above


02. He is called as Najeeb-Ullah

a. Hazrat Musa (AS)
b. Hazrat Dawood (AS)
c. Hazrat Yahya (AS)
d. None of the above


03. Atiq was the title of

a. Hazrat Musa (AS)
b. Hazrat Isa (AS)
c. Hazrat Abu Bakr (RA)
d. Hazrat Umar (RA)


04. He levied Zakat on horses

a. Hazrat Muhammad (PBUH)
b. Hazrat Abu Bakr (RA)
c. Hazrat Umar (RA)
d. Hazrat Ali (RA)


05. He adopted the title of Ameer - ul - Momneen for the first time

a. Hazrat Abu Bakr (RA)
b. Hazrat Umar (RA)
c. Hazrat Ali (RA)
d. Walid bin Abdul Malik


06. He is called as Sani Asnain

a. Hazrat Noah (AS)
b. Hazrat Ibraheem (AS)
c. Hazrat Yahya (AS)
d. Hazrat Abu Bakr (RA)



07. He had knowledge oof the interprertation of dreams

a. Hazrat Isa (AS)
b. Hazrat Haroon (AS)
c. Hazrat Sulaiman (AS)
d. Hazrat Abu Bakr (RA)


08. "He would have been Prophet were I not the last one" the Prophet (PBUH) said this about

a. Hazrat Abu Bakr (RA)
b. Hazrat Umar (RA)
c. Hazrat Masa`b bin Umair (RA)
d. None of these


09. Who added second Azan for Friday prayers

a. Hazrat Abu Bakr (RA)
b. Hazrat Umar (RA)
c. Hazrat Usman (RA)
d. Hazrat Ali (RA)



10. He exempted horses from Zakat

a. Hazrat Ali (RA)
b. Walid bin Abd-ul-Malik
c. Haroon-ur-Rashid
d. None of the above




Answers:

01. C , 02. B , 03. C , 04. C , 05. B
06. D , 07. D , 08. B , 09. C , 10. A
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Mystichina (Tuesday, February 10, 2009), prieti (Wednesday, September 05, 2007)
  #9  
Old Saturday, January 12, 2008
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Acedemic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,731 Times in 756 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. She was alive at the time of "karbala" tragedy :

a. Hazrat Ayesha (RA)
b. Hazrat Hafsa (RA)
c. Hazrat Mamoona (RA)
d. Hazrat Umm-e-Salma (RA)


02. The Mosque of the Prophet (PBUH) was damaged due to fire in the reign of :

a. Hazrat Amir Muawiya (RA)
b. Walid bin Abdul Malik
c. Mamoon-ur-Rasheed
d. Motasim Billah


03. The Jamia Mosque of Damascus was built by :

a. Hazrat Amir Muawiya (RA)
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. None of these


04. Al - Azhar Mosque was completed in :

a. 920 A.D
b. 950 A.D
c. 972 A.D
d. 990 A.D


05. The Badshahi Mosque of Lahore was got built by :

a. Akbar
b. Alamgir
c. Shah Jahan
d. Jahangir


06. Faisal Mosque of Islamabad is the biggest mosque in Pakistan. It was opened ffor the public in :

a. 1975
b. 1980
c. 1987
d. 1990


07. It is the third source of Islamic Fiqh :

a. The Quran
b. The Hadith
c. Ijtehad
d. Ijma



08. It is called as Umm - us - Saheehain

a. Bukhari Sharif
b. Muslim Sharif
c. Sunan Nisai
d. Mauta Imam Malik



09. Muhammad bin Ismael`s Bukhari comprises :

a. 1000 Hadiths
b. 2000 Hadiths
c. 3000 Hadiths
d. 4000 Hadiths



10. Imam Bukhari (RA) was born in ____________ and died in ___________ .

a. 190 and 250 A.H
b. 190 and 270 A.H
c. 194 and 256 A.H
d. 120 and 200 A.H





Answers :


01. D , 02. D , 03. C , 04. C , 05. C
06. C , 07. D , 08. D , 09. D , 10. C
__________________
ஜ иστнιπg ι ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
engrwaseem (Tuesday, June 26, 2012), Himmat Na Haar (Tuesday, February 09, 2010), most wanted (Saturday, August 21, 2010), Mystichina (Tuesday, February 10, 2009), naeemsandhu (Monday, March 17, 2008), Rush (Friday, July 05, 2013), Shariq (Sunday, June 30, 2013), syed ali nawaz shah (Thursday, July 04, 2013)
  #10  
Old Sunday, June 30, 2013
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mystic Adnan is on a distinguished road
Default

Today i appeard in Ass.director paper and these first 10 mcqs OF ISLAMIAT were asked...i astonish to see this happening with me second time...
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Mystic Adnan For This Useful Post:
paras Sulehri (Thursday, August 29, 2013)
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MCQs for Pakistan Studies Sureshlasi Pakistan Affairs 15 Sunday, December 22, 2013 10:11 AM
Social Studies an overview Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Thursday, August 26, 2010 09:19 PM
Development studies Naseer Ahmed Chandio Sociology 0 Wednesday, December 13, 2006 08:52 AM
Cultural & Communication Studies Naseer Ahmed Chandio Sociology 0 Wednesday, December 13, 2006 08:35 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: This is not the official website of Federal Public Service Commission Pakistan. This is a non-commercial website helping individuals who intend to join civil service of Pakistan. The material on this website is provided for informational purposes only. We do not claim that the site is an exhaustive compilation of information about Civil Service of Pakistan neither represent or endorse the accuracy or reliability of any information, content contained on, or linked, downloaded or accessed from any page of this website. These materials are intended, but not promised or guaranteed to be current, complete or up to date. However, honest efforts have been made to provide comprehensive information for the benefit of users. The documents and material displayed or mentioned on this site are not official copies. Please contact FPSC for updated rules and regulations governing CSS examination.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.