Tuesday, July 25, 2017
09:39 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Pakistan Affairs

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #11  
Old Sunday, July 18, 2010
Khan Faisal's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Mirpurkhas
Posts: 18
Thanks: 2
Thanked 6 Times in 5 Posts
Khan Faisal is on a distinguished road
Lightbulb Right Answer

08. " If there were one hundred Ghandhis and two hundred Abdul Kalam Azads with the Muslim League but only one Muhammad Ali Jinnah with the Congress so that India would have never been divided" Who said this ?

a. Bolitho
b. Sirojni Nido
c. Lakhshmee Pandit
d. Hudson

Dear the right answer of this question is C. Lakshmee Pandit not B.
__________________
To have a best death is thousand times better than to lead a good life.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Khan Faisal For This Useful Post:
Maroof Hussain Chishty (Monday, July 19, 2010), unsolved_Mystery (Sunday, July 18, 2010)
  #12  
Old Tuesday, August 28, 2012
Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 69
Thanks: 31
Thanked 13 Times in 12 Posts
Stalin is on a distinguished road
Default Recommended book

i would suggest everyone to read Pakistan The Successful Culmination by Haroon-ur-Rasheed. it is in my opinion the best book, written beautifully on the pakistan movement.
Reply With Quote
  #13  
Old Thursday, December 13, 2012
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wah Cantt
Posts: 175
Thanks: 33
Thanked 42 Times in 37 Posts
waqastanoli is on a distinguished road
Default Correction

Quote:
Originally Posted by Sureshlasi View Post
MCQs for Pakistan Studies





01. Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period

a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids

02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________

a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf

03. Raja Dahir was the ruler of ________

a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur

04. Debul and Alor are the names of _______

a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them

05. Who was Sisakar ?

a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above

06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of ___________

a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them

07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________

a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds

08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.

a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir

09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni

10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8 Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.

a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur

12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______

a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D

13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______

a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this battle.

a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192

15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this battle.

a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193



Answers :

01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
11. B , 12. B, 13. D , 14. C , 15. C


Please correct me incase of any mistake.
12 is Option C
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to waqastanoli For This Useful Post:
madiha alvi (Sunday, November 17, 2013), UzmaKhanSudhozai (Wednesday, June 19, 2013)
  #14  
Old Saturday, December 21, 2013
Sabir Basheer's Avatar
Senior Member
Defence Award: Awarded to serving ISI, FIA Officers - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pakistan
Posts: 693
Thanks: 365
Thanked 492 Times in 283 Posts
Sabir Basheer has a spectacular aura aboutSabir Basheer has a spectacular aura aboutSabir Basheer has a spectacular aura about
Default

Quote:
Originally Posted by Sureshlasi View Post
MCQs for Pakistan Studies





01. Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period

a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids

02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________

a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf

03. Raja Dahir was the ruler of ________

a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur

04. Debul and Alor are the names of _______

a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them

05. Who was Sisakar ?

a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above

06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of ___________

a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them

07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________

a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds

08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.

a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir

09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni

10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8 Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.

a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur

12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______

a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D

13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______

a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this battle.

a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192

15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this battle.

a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193



Answers :

01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
11. B , 12. B , 13. D , 14. C , 15. C


Please correct me incase of any mistake.
In question No. 09 it is 977 AD instead of 777. Moderators please edit that.
__________________
If you tremble with indignation at every injustice then you are a comrade of mine.(Che Guevara)
Reply With Quote
  #15  
Old Saturday, December 21, 2013
waaqar's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: gujranwala
Posts: 54
Thanks: 79
Thanked 11 Times in 11 Posts
waaqar is on a distinguished road
Default

plz guide about the book pakistan affairs mcq of imtiaz shahid, is it worthy for acquire 20 marks mcq of paper
__________________
"A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on. "
Reply With Quote
  #16  
Old Sunday, December 22, 2013
usmanwrites's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 369
Thanks: 158
Thanked 207 Times in 156 Posts
usmanwrites is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by waaqar View Post
plz guide about the book pakistan affairs mcq of imtiaz shahid, is it worthy for acquire 20 marks mcq of paper
For compulsory subject no book can guarantee 20 mcq. Pick anyone which suits you. Focus on subjective syllabus it will help you in MCQ

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Reply With Quote
  #17  
Old Sunday, October 16, 2016
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 21
Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
shaniahmed is on a distinguished road
Default

Q 8 answer Hisham is incorrect as he belonged to Umayyad Caliphate. His reign was from 724-743. Walid was also from the same caliphate.
Reply With Quote
  #18  
Old Tuesday, January 10, 2017
Junior Member
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
shag is on a distinguished road
Default

thanks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Constitutional Law MCQs and QUIZ Ahmed Ali Shah Constitutional Law 10 Sunday, October 02, 2016 05:20 PM
Cultural & Communication Studies Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Wednesday, July 15, 2015 12:39 PM
Social Studies an overview Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Thursday, August 26, 2010 09:19 PM
Development studies Naseer Ahmed Chandio Sociology 0 Wednesday, December 13, 2006 08:52 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.