CSS Forums Sunday, April 20, 2014
06:40 PM (GMT +5)
 
 
Home   Beginner's Guide   Rules   Syllabus   Past Papers   CSP Members  

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Pakistan Affairs

Pakistan Affairs A 100 marks paper divided into mainly two zones: Pre-Partition and Post-Partition


Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Friday, July 20, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Arrow MCQs for Pakistan Studies

MCQs for Pakistan Studies


Quote:
Note : This thread has introduced to cover Question no 1 of Pakistan Affairs. This question is consist of 20 marks. Conducive members are requested to post MCQs under this thread.

01. Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period

a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids

02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________

a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf

03. Raja Dahir was the ruler of ________

a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur

04. Debul and Alor are the names of _______

a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them

05. Who was Sisakar ?

a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above

06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of ___________

a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them

07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________

a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds

08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.

a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir

09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni

10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8 Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.

a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur

12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______

a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D

13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______

a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this battle.

a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192

15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this battle.

a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193



Answers :

01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
11. B , 12. B , 13. D , 14. C , 15. C


Please correct me incase of any mistake.
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 19 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Ahmar (Sunday, March 08, 2009), ambren_kanval (Thursday, July 24, 2008), Ayesha Mahmood (Monday, June 14, 2010), azure (Wednesday, February 15, 2012), Faryal Shah (Tuesday, July 24, 2007), hammad2k3fall (Thursday, July 26, 2007), Haroon523 (Friday, June 22, 2012), kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010), Liza666 (Sunday, December 22, 2013), Mahvish Shahid (Monday, February 06, 2012), Sabir Basheer (Saturday, December 21, 2013), sara bhittani (Thursday, October 04, 2012), sidra siyal (Friday, November 09, 2012), sohaib nazir chattha (Tuesday, July 20, 2010), tanker (Monday, July 29, 2013), thunderstorm (Tuesday, March 20, 2012), Urma Waqar (Wednesday, June 19, 2013), usmnrd (Saturday, November 03, 2012), waseem gul Jadoon (Monday, June 28, 2010)
  #2  
Old Monday, July 30, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. About the end of 2nd century B.C some unusual upheavals in the Central Asia let loose series of human floods thaat brought about after-wave of invasions into Indo-Pak Sub-continent, First invasion was made by :

a. The kushanas
b. The Sakas
c. The Bacirians
d. The Parthians


02. One of the main objectives of All - India Muslim League at the time of its creation was :

a. To be loyal to the Indian British Government
b. To take active part in the politics of the country
c. to be close to Hindu community
d. Not to take sides with any Indian community


03. The power of the Legislative councils was increased by

a. Minto - Morley Reforms, 1909
b. Simon Commission Report
c. 3rd Round Table Conference
d. Gandhi - Irwin Pact


04. Hindi - Urdu controversy of 1867 had far-reaching consequences because

a. It was the forerunner of the Two-Nation Theory
b. Made Muslims think to be close to the Hindu culture
c. To depend on the British Government for justice
d. To be indifferent to the Controversy


05. The elections should be held on the basis of general adult franchise. This demand was made in

a. Minto - Morley Reforms, 1909
b. Lucknow pact
c. Cripps Mission
d. Gandhi - Irwin Pact


06. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed khan in 1877 had a clear programme

a. To keep the Muslim community abreast with western knowledge
b. To make Muslims learn Arabic and Persian only
c. To give students military education
d. To educate Muslim youth to be politically active


07. "The future form of Government would be federal to be joined by provinces and Indian states." This principle was settled in

a. Nehru Report
b. 1st Round Table Conference
c. Simon Report
d. Minto - Morley Reforms, 1909


08. Simla Deputation of 1906 had the following purpose

a. For future elections in the country Muslim community would get separate electorate
b. The Deputation was advised to take active part on politics
c. The Deputation was directed to be friendly with the rulers
d. To be in harmony with the Hindu Community of India


09. During the Khilafar Movement, "Chauri chaura" tragedy assumed greater significance. Which of the following incidents was peculiar to that

a. Country-wide strike of the traders
b. A police station was burnt in a village
c. Communaal riots erupted
d. The people refused to pay Government taxes


10. Ch. Rahmat Ali published a leaflet "Now or Never. Are We To Live or Perish Forever" issued on january 28, 1933 ; from Cambridge with the objective

a. To create a separate and independant Muslim state
b. To develop amity with the british as a Muslim community
c. To grow the concept of Indianism
d. To work with other Indian Communities for liberation of India



Answers :

01. C , 02. A , 03. A , 04. A , 05. B
06. A , 07. B , 08. A , 09. B , 10. A
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
555 (Monday, July 30, 2007), ambren_kanval (Thursday, July 24, 2008), amy (Monday, July 30, 2007), DearLuck (Saturday, March 01, 2014), kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010), madiha alvi (Sunday, November 17, 2013), usmnrd (Saturday, November 03, 2012)
  #3  
Old Wednesday, August 01, 2007
jhangirbohio's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 11
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
jhangirbohio is on a distinguished road
Default

tareekh_e_masoomi is book written by mir masoom bakhri is written on history of sub continent , muhmmad bin qasim`s attack it written in the period of mughal empror babar it`s in sindhi but really informative and holds copious information specially about sindh do read it if you can read sindhi


jhangir khan bohio ,15 yrs , class first year
__________________
To win without risk is triumph without glory
Reply With Quote
  #4  
Old Wednesday, August 01, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Moplah`s contribution is that

a. They took part in Khilafat Movement
b. They went to Kerala to organize anti-British movement
c. They were Arab tribes on the Malabar shores who seized ships of East India company
d. They remained involved in a guerilla warfare with the British Government

02. Arya Samaj was founded in 1875

a. To protect the interest of India
b. To revive and reform Hindusium
c. To cooperate with the British Government
d. To be a social organization working for the good of the poor


03. In the election of 1945-46

a. In NWFP, the Muslim league got majority and won the Muslim seats
b. Muslim League formed ministry in NWFP with Dr. Khan Sahib as the Chief Minister
c. In Bengal Muslim League won 89 out of 110 Muslim seats and formed ministry with H.S. Suhrawardy as Chief Minister
d. None of the above


04. For what purpose Muslim League changed its manifesto in 1913 ?

a. Became hostile towards the British
b. Demanded self-government suitable for India
c. to remain aloof from Indian politics
d. To criticise and oppose the Hindu community


05. Who seconded the Pakistan Resolution from Punjab ?

a. Nawab Muhammad Ismail
b. Dr. Muhammad Alam
c. Abdul Hameed khan
d. Syed Zakir Ali


06. The kanpur Mosque episode took place in August 1913. Its result was

a. It made the Muslims feel ignored by the Indian Government
b. The Muslims were disappointed by the Hindu Press
c. They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries
d. It created political awakening among the Indian Muslims



07. On may 28, 1920, Khilafat Committee passed a resolution in support of Non-Cooperation Movement started by Mr. Ghandhi with the result

a. It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their grievances redressed by the Government of India
b. It could not be activated due to Hindu - Muslim differences
c. The Congress opposed the movement
d. By and large the Muslim community did not want to get Hindu support


08. Indicated the main reason for the failure of Land Reforms in Pakistan

a. Landlords got stay order from courts
b. Landlords surrendered hilly lands
c. Landlords got favour from Consolidation Wing of Board of Revenue
d. Landlords tranferred land in the name of their family members


09. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884, with the objective

a. It was for social gathering among Muslim of Punjab
b. To help Muslims to secure Government jobs
c. To encourage non-communabal approach to provincial problems
d. To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide western education along with religious instructions


10. Ex-state of "Amb" is famous for

a. Tidal Forests
b. Natural Forests
c. Artificial Forests
d. Beta Forests




Answers :

01. A , 02. B , 03. C , 04. A , 05. B
06. D , 07. A , 08. D , 09. D , 10. B
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Ayesha Mahmood (Monday, June 14, 2010), kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010), Mahvish Shahid (Monday, February 06, 2012), prieti (Sunday, August 05, 2007), UzmaKhanSudhozai (Wednesday, June 19, 2013), Waseemtabish (Monday, October 14, 2013)
  #5  
Old Monday, August 13, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Why Syed Amir Ali resigned from the Muslim league in 1913 ?

a. The Muslim league did not do sufficient work for its members
b. It criticised the Government
c. It supported the Hindu cause
d. The party had no clear cut policy

02. What is the most provision of the Simon Commission Report published in 1930 ?

a. Recommendation for the introduction of federal system of government in India
b. Dyarchy should continue
c. No reforms in the provinces
d. The importance of the majority community should be accepted


03. Indicate the highest civil award among the following

a. Sitara-e-Shujaat
b. Hilal-e-Shujaat
c. Nishan-e-Shujaat
d. Tamgha-e-Shujaat


04. The second part of the act 1935 could not be put into practise because

a. All-India Congress did not wish to join the Federal Government
b. There was state of emergency on the eve of World War II
c. There was law and order problem in India
d. The Indian princes refused to join in Federation



05. "Education Foundation" were set up in the provinces with a view to

a. Encouraging education in the rural areas
b. Encouraging private sector investment in education
c. Encouraging primary education and adult education
d. Encouraging education at all levels


06. The provincial elections under the Act of 1935 held in 1937 had the following results

a. The Muslim League won the majority of seats reserved for the community
b. By and large Muslim league failed miserable in the contest
c. The Congress had success only in a few provinces
d. A number of political parties boycotted the elections


07. Sulphur is formed at

a. Koh-e-Sultan (Chagi)
b. Kala-Chitta Range (Attock)
c. Warchha
d. Hazro (Attock)



08. Quaid-e-Azam in his presidential address of 25th session of Muslim League at Lucknow on Oct 15, 1937 gave direction about

a. Power and self-reliance for political success
b. Cooperation with majority community
c. To remain loyal to the Government
d. Muslim to keep away from politics



09. An agreement for cooperation was sighned during Turkish President Kennan Everno`s visit to pakistan in Feb 1980 in the field of

a. Defence production
b. Tourism
c. Research and Development
d. Shipping



10. Sindh Muslim League passed on of the following resolutions in 1938

a. Federalism to continue
b. Muslims to join other communities for political progress
c. Concentration on education
d. Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory




Answers :

01. D , 02. A , 03. C , 04. B , 05. D
06. B , 07. A , 08. A , 09. C , 10. D
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Ayesha Mahmood (Monday, June 14, 2010), kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010), sahar abbas (Sunday, November 17, 2013), sidratariq88 (Saturday, December 21, 2013), UzmaKhanSudhozai (Wednesday, June 19, 2013)
  #6  
Old Tuesday, September 04, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. The Muslim League Resolution of "Divide and Quit" in 1943 was against the movement of quit India proposed in 1942 by

a. Late Mr. Gandhi
b. Pandit Nehru
c. Maulana Abul Kalam Azad
d. Pant


02. The institution of Mohtasib was established by

a. Constitution of 1973
b. Presidential Order 1983
c. Article 276 oof the interim Constitution 1972
d. All of the above


03. Gandhi - Jinnah talks oof 1944 failed due to

a. Opposition by the Khaksars
b. Red Shirts
c. The Ahrar
d. Two - Nation Theory


04. Quaid-e-Azam sent 600 hundred soldiers to a Muslim country to fight for her freedom. Many of those Soldiers laid thier lives while fighting. That country preserved the tales of the bravery of those soldiers in a book titled "The Six Hundred Brave Pakistani Soldiers". They fought for

a. Libya
b. Egypt
c. Indonesia
d. Morocco


05. The Simla Conference of 1945 failed due to

a. Arrogance of the Congress leaders
b. Callousnedd by F.M. Lord Wavel the Viceroy of India
c. The derogatory approach about Muslim by the Hindu Press
d. Demand by the Quaid to have all Muslim seats to be allocated to the Muslim league



06. At the NAM Summit in Durban (1998), which issue was discussed concerning Pakistan ?

a. Child Labour
b. Environment Pollution
c. Kashmir Problem
d. Repayment of Loans


07. The rersult of the election 1945-46 showed

a. That the Unionist Party won majority of Muslim seats
b. The Jamait Ulema-i-Hind captured a few seats
c. The National Muslims got a few seats
d. The Muslim League captured all the reserved seats for the Muslims at the centre


08. Indicate the decision taken in the second SAARC Summit (Banglore) 16 Nov, 1986

a. Inflation be curbed
b. A permanent Secretariat was to be set up at Khatmandu
c. A trade agreement was signed
d. Mutual problems should be resolved by peaceful means


09. "Qissa Sohni Mahinwal" was written by

a. Hafiz Barkhurdar
b. Hashim Shah
c. Fazal Shah
d. Waris Shah


10. The interim Government was formed in 1946. Who was the Prime Minister

a. Pandit Nehru
b. F.M. Lord Wavel
c. Liaquat Ali Khan
d. None of the above



Answers:

01. A , 02. B , 03. D , 04. C , 05. D
06. C , 07. D , 08. C , 09. C , 10. D
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
Ayesha Mahmood (Monday, June 14, 2010), kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010), madiha alvi (Sunday, November 17, 2013), sidratariq88 (Saturday, December 21, 2013), UzmaKhanSudhozai (Wednesday, June 19, 2013)
  #7  
Old Thursday, September 06, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Pakistan attended a four-day SAARC japan-funded workshop in Sep 1999. The workshop was on

a. The role of media in preventing prostitution
b. The role of media in preventing Child Labour
c. The role of media in Drug prevention
d. The role of media in curbing terrorism



02. Sir Cyril Radcliffe announced the Boundry Commission Award on August 17, 1947. Which was biased due to whom ?

a. Lord Mountbatten
b. Pandit Nehro
c. S.V. Patel
d. Maharaja Sadul Singh of Bikaner



03. The concept of acting in aid of civil power by the armed forces has been laid down in the Constitution of Pakistan 1973 vide.

a. Article 245
b. Article 270
c. Article 243
d. Article 200


04. Why Quaid-e-Azam launched Direct Action day on August 16, 1946 ?

a. To protest against breach of pledge by Viceroy FM Lord Wavell
b. To oppose the Congress policies
c. To get support from the masses for party membership
d. T curb the upsurge of the National Muslims



05. Muslim Bagh is famous for

a. Copper
b. Iron ore
c. Gypsum
d. Chromite



06. Late Mr. Ghandi renounced his formal leadership from Congress in

a. 1934
b. 1940
c. 1946
d. 1947



07. Article 25 of the Constitution of 1973 deals with

a. Rule of law
b. Equal protection of law
c. Equality of citizen
d. All of the above



08. Quaid-e-Azam resigned froom membership of Congress in

a. 1913
b. 1916
c. 1920
d. 1922



09. A former president of the dissolved Constituent Assembly had challenged the legality of the proclamation of the Governor General in

a. Asif Patel & other V. The Crown
b. Maulvi Tamiz-ud-Din khan`s Case
c. Miss Asma Jilani Case
d. State V. Dosso



10. India recognised the provisional Government of Bangladesh on

a. Dec 6, 1971
b. Dec 16, 1971
c. Jan 1, 1972
d. Dec 18, 1971





Answers :

01. B , 02. A , 03. A , 04. A , 05. D
06. D , 07. C , 08. C , 09. B , 10. B
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010), madiha alvi (Sunday, November 17, 2013), SABIHA JAVED (Saturday, November 26, 2011)
  #8  
Old Thursday, September 27, 2007
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. A former President of the dissolved Constituent Assembly had challenged the legality of the proclamation of the Governor General in

a. Asif Patel & other V. The Crown
b. Maulvi Tamiz-ud-din Khan`s Case
c. Miss Asma Jilani Case
d. State V. Dosso


02. India recognized the provisional Government of Bangladesh on

a. December 6, 1971
b. December 16, 1971
c. January 1, 1972
d. December 18, 1971


03. Under which Article of Contitution of 1973 is Governor Rule imposed in case of failure of constitutional machinery in the province ?
a. Article 234
b. Article 149
c. Article 189
d. Article 192


04. What was the main difficulty which delayed the constitution making in Pakistan ?

a. Exact nature of the State
b. Lack of intererst among members of the Constituent Assembly
c. The distribution of powers between Federal and Provincial Governments
d. Corrupt administration


05. The largest chunk of Punjab Government`s Budget (1999-2000) went to the social sector. Which field got the lion`s share ?

a. Industry
b. Health
c. Education
d. Housing and Roads



06. Governor - General Ghulam Muhammad dismissed the Prime Minister Kh. Nazimuddin on April 19, 1953 due to :

a. Prime Minister Kh. Nazimuddin proved to be incompetent to grapple with the difficulties faced by the country
b. Patronage of corruption
c. Vote of no - confidence was passed in the Consituent Assembly
d. Political tension created by partisan appeal


07. Who had the shortest tenure as Governor - General of Pakistan ?

a. Iskendar Mirza
b. Ghulam Muhammad
c. Muhammad Ali Jinnah
d. Kh. Nazimmuddin



08. Identify the importance of the Lahore Resolution of the Muslim League passed in 1940

a. It was an answer to Congress ambitions
b. It had the support of the entire Muslim Country
c. It was a compromise with the minority communities
d. It had the blessing of the British Government


09. Which country is situated in the east of Pakistan ?

a. Iran
b. Afghanistan
c. China
d. India


10. The Objective Resolution of March 12, 1949 was passed by the Contituent Assemble with what significance ?

a. It is a Magna Carta of the contitutional history of Pakistan
b. It does not provide solution to economic problems of the people
c. It mixes religion with politics
d. It makes working of the Governmet complicated



Answers :

01. B , 02. B , 03. A , 04. C , 05. A
06. A , 07. C , 08. B , 09. D , 10. A
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
HayatKhan (Wednesday, April 01, 2009), kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010)
  #9  
Old Saturday, January 12, 2008
Sureshlasi's Avatar
King of the Ring ™
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,361
Thanks: 481
Thanked 2,656 Times in 746 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. On Oct 24 1954, Governor - General Ghulam Muhammad dissolved the Constituent Assembly because :

a. It failed to draft a constitution
b. It wanted to become permanent body
c. It tried to protect corrupt politians
d. It ventured to impose limits on Governor - General`s discretionary powers


02. Peer Sahib Manki Sharif founded the following party in September 1949 :

a. Awami Muslim League
b. Jinnah Awami Muslim League
c. Jinnah League
d. Awami League


03. Results of general elections 1970 in Pakistan showed :

a. Awami League won all the seats in East Pakistan
b. PPP did win seats in East Pakistan
c. Awami League captured two seats in West Pakistan
d. Two candidates other than Awami League members won seats in East Pakistan



04. PRODA (Public Representative Office Disqualification Act) was passed in :

a. January 1949
b. January 1959
c. January 1950
d. January 1960


05. Who is the first Chief Executive of Pakistan ?

a. Gen. Ayub Khan
b. Gen. Yahya Khan
c. Gen. Zia - ul - haq
d. Gen. Pervez Musharraf


06. Liaquat - Nehru pact was announced at Delhi in :

a. January 1950
b. February 1950
c. March 1950
d. April 1950


07. Ayub Khan was member of All Talent Cabinet 1954. Name the Prime Minister :

a. Muhammad Ali Bogra
b. Ch. Muhammad Ali
c. Iskender Mirza
d. H.S. Suhrawardy



08. " If there were one hundred Ghandhis and two hundred Abdul Kalam Azads with the Muslim League but only one Muhammad Ali Jinnah with the Congress so that India would have never been divided" Who said this ?

a. Bolitho
b. Sirojni Nido
c. Lakhshmee Pandit
d. Hudson


09. In the second Constituent Assembly elected in 1955, The Muslim League formed a coalition Government with :

a. United Front
b. Noon Group
c. Independents
d. None of the above


10. Muhammad Ali Bogra formula was put forward in :

a. April 1953
b. October 1953
c. April 1954
d. October 1954




Answers :

01. D , 02. A , 03. D , 04. A , 05. D
06. D , 07. A , 08. B , 09. D , 10. B
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
bhati (Tuesday, January 26, 2010), kashifilyas (Wednesday, February 17, 2010), madiha alvi (Sunday, November 17, 2013), Mystichina (Tuesday, February 10, 2009)
  #10  
Old Wednesday, June 16, 2010
hafiz ishtiaq ahmad's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: PMS / PCS Award: Serving PMS / PCS (BS 17) officers are eligible only. - Issue reason: 2012 - DDAO
 
Join Date: Mar 2009
Location: kot radha kishen,kasur
Posts: 548
Thanks: 916
Thanked 607 Times in 354 Posts
hafiz ishtiaq ahmad is just really nicehafiz ishtiaq ahmad is just really nicehafiz ishtiaq ahmad is just really nicehafiz ishtiaq ahmad is just really nicehafiz ishtiaq ahmad is just really nice
Default

@sureshlasi

dear your question #9 in first post requried corection

the question is
09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________

the correct ruling date of subukitgin is 977 a.d not 777

plz corect it

thanks

07. Who had the shortest tenure as Governor - General of Pakistan ?


a. Iskendar Mirza
b. Ghulam Muhammad
c. Muhammad Ali Jinnah
d. Kh. Nazimmuddin

your answer is 'c'

while the correct answer is option 'a'


Muhammad Ali Jinnah period was between 15 August 1947 to 11 September 1948 (1 year and 26 days)

while iskandar mirza period was 6 October 1955 to 23 March 1956
(5month 17 days)

after that he was president not GG

09. In the second Constituent Assembly elected in 1955, The Muslim League formed a coalition Government with :


a. United Front
b. Noon Group
c. Independents
d. None of the above

your answer is 'd'

correct answer is 'a;

united front lead by a.k.fazal haq of bangal
__________________
The world suffers a lot. Not because of the violence of bad people, but because of the silence of good people!"

Last edited by marwatone; Thursday, June 17, 2010 at 06:29 AM. Reason: Posts merged.
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to hafiz ishtiaq ahmad For This Useful Post:
DearLuck (Saturday, March 01, 2014), madiha alvi (Sunday, November 17, 2013), redmax (Saturday, November 06, 2010), sahar abbas (Sunday, November 17, 2013), usmnrd (Tuesday, December 04, 2012), wasi63 (Wednesday, February 15, 2012)
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Social Studies an overview Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Thursday, August 26, 2010 09:19 PM
Constitutional Law MCQs and QUIZ Ahmed Ali Shah Constitutional Law 8 Thursday, February 12, 2009 10:41 AM
Development studies Naseer Ahmed Chandio Sociology 0 Wednesday, December 13, 2006 08:52 AM
Cultural & Communication Studies Naseer Ahmed Chandio Sociology 0 Wednesday, December 13, 2006 08:35 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: This is not the official website of Federal Public Service Commission Pakistan. This is a non-commercial website helping individuals who intend to join civil service of Pakistan. The material on this website is provided for informational purposes only. We do not claim that the site is an exhaustive compilation of information about Civil Service of Pakistan neither represent or endorse the accuracy or reliability of any information, content contained on, or linked, downloaded or accessed from any page of this website. These materials are intended, but not promised or guaranteed to be current, complete or up to date. However, honest efforts have been made to provide comprehensive information for the benefit of users. The documents and material displayed or mentioned on this site are not official copies. Please contact FPSC for updated rules and regulations governing CSS examination.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.