Monday, April 22, 2019
11:48 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Pakistan Affairs

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #11  
Old Friday, June 13, 2008
marwatone's Avatar
Perfectionist!!
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: 2011Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason:
 
Join Date: Oct 2007
Location: Eden
Posts: 1,510
Thanks: 542
Thanked 1,325 Times in 584 Posts
marwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to behold
Default

100.When did the advance party of Pathan tribesmen take control of Srinagar power house?

Ans: 24th October, 1947

101. According to the report of Daily Telegraph, London (dated 12-01-1948), why did the Pathan tribesmen fail to take control of Srinagar and its airport?

Ans: They got busy in plunder.

102. When did the Dogra Raja request Indian Government for military help?

Ans: 24th October, 1947

103.Who was sent to India to view the situation after the Dogra Raja's request for military help?

Ans: V.P. Manon

104. When did the Dogra Raja flee from Srinagar to Jammu?

Ans: 25th October, 1947

105. When did the Dogra Raja write a formal letter to the Indian Governor General for military help along with a signed Instrument of Accession?

Ans: 26th October, 1947

106. Who brought the singed Instrument of Accession from Kashmir to Delhi?

Ans: V.P. Manon

107. When did Lord Mountbatten write a letter to Raja of Kashmir accepting the accession of Kashmir to India?

Ans: 27th October, 1947

108. When did the Indian troops land at Srinagar airport?

Ans: 27th October, 1947

109. Who was appointed as Chief Minister of Kashmir on Oct. 30, 1947?

Ans: Sheikh Abdullah

110. What are the rough estimates of retired soldiers living in Poonch who had served in WW-II?

Ans: 70000

111.When did the Muslim Conference of Kashmir establish the Azad Kashmir government in the then recently liberated areas?

Ans: 24th October, 1947

112. Where did the Governor Generals of India and Pakistan meet to discuss the Kashmir issue?

Ans: Lahore

113. When did Pundit Nehru send a telegram to Liaquat Ali Khan promising plebiscite in Kashmir?

Ans: 30th October, 1947

114. When did Pundit Nehru, in a radio broadcast, reiterated his promise of holding a plebiscite in Kashmir?

Ans: 2nd November, 1947

115. When did India take the question of Kashmir to UN by instituting a complaint against Pakistan in the Security Council?

Ans: 01-01-1948


116. To which chapter of UN charter did India base its complaint against Pakistan?

Ans: Article 35 of Chapter VI which deals with "pacific settlement of disputes.


117. Which chapter of UN Charter deals with the "acts of aggression"?

Ans: Chapter VII


118. In her reply to the Indian allegations the Government of Pakistan invoked which article of the chapter VI of the UN Charter?

Ans: Article 35

119. After a lengthy debate in UN Security Council on Kashmir issue in January 1948, how many resolutions were passed?

Ans: Two


120. When did the Security Council adopt the resolution asking both India and Pakistan to refrain from aggravating the situation and apprise the Council of any material change in the situation?

Ans: 17-01-1948

121. When did the Security Council adopt the resolution for establishing United Nations Commission for India and Pakistan (UNCIP)?

Ans: 20-01-1948


122. How many members were in the United Nations Commission for India and Pakistan?

Ans: 3 (later increased to 5).


123. When did the President of the Security Council presented drafts of resolutions submitted by Indian and Pakistani delegations (after two resolutions passed in Jan. 1948)?

Ans: 28-01-2007

124. What was the Security Council direction in its resolution dated 21-04-1948?

Ans: Pakistan Govt. had to try to secure withdrawal of tribesmen and India was allowed to retain the minimum forces necessary to help in the civil administration.


125. Who was the Pakistani delegate at the time of passing of resolution of 21-04-1948?

Ans: Sir Zafarullah Khan

126. When did the Indian army launch the Spring offensive in Kashmir?

Ans: April 1948

127. According to a report of General Gracey, which liberated areas of Kashmir were threatened by the Spring 1948 offensive of Indian Army?

Ans: Bhimber, Mirpur, Muzaffarabad, Mangla and Kohala.

128. Fearing the Spring 1948 offensive of India, what did General Gracey recommend to the Govt. of Pakistan?

Ans: Deploy Pakistan army to defend the Liberated Kashmir against Indian aggression and stop Indian forces on the general line Uri-Poonch Naosher.

129. When did the members of UNCIP(United Nations Commission for India and Pakistan) visit subcontinent?

Ans: First Week of July, 1948


130. After negotiating the Indian and Pakistani leaders in July 1948, when did the UNCIP adopt two resolutions?

Ans: 13-08-1948 and 05-01-1949


131. How many parts were in the UNCIP resolution passed on 13-08-1948?

Ans: Three

132. According to which part of the resolution of 13-08-1948 the commission acknowledged the principle of determining future status of the State by will of people of Kashmir?

Ans: Part-III

133. What was the Pakistani objection on the resolution of 13-08-1948?

Ans: It did not stipulate detailed guarantees for a free and impartial plebiscite.

134. After the hostilities initiated in Kashmir by the Spring 1948 offensive of India, when did the ceasefire take place?

Ans: 01-01-1949


135. Who was nominated the Plebiscite Administered by the UN Security Council on 22-03-1949?

Ans: American Admiral Nimitz

136. When was the UNCIP wound up by the Security Council?

Ans: 14-03-1950

137. What was the arrangement made after winding up of the UNCIP?

Ans: Creation of the office of the UN Representative for the purpose of demilitarization of the Kashmir State.

138. Who was the first UN Representative for the purpose of demilitarization of the Kashmir State?

Ans: Sir Owen Dixon, a judge of the Australian High Court

139. What was venue of the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951) ?

Ans: London

140. Why did Liaquat Ali Khan threaten to stay out of the the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951?

Ans: He wanted the Kashmir issue to be on the agenda.


141. When did Liaquat Ali Khan finally join the Conference of the Commonwealth Prime Ministers?

Ans: 07-01-1951


142. Was the Kashmir issue discussed in the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commence on 04-01-1951?

Ans: Yes, in two sessions for seven hours.

143. What was the proposal on Kashmir in the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951?

Ans: To station troops in Kashmir during the period of plebiscite.

144. What was the fate of the proposal on Kashmir in the Conference of the Commonwealth Prime Ministers commenced on 04-01-1951?

Ans: Pakistan accepted it but India rejected.

145. When did the Dixon report on Kashmir came up for consideration in the Security Council?

Ans: 21-02-1951

146. When did Sir Owen Dixon resign as the UN Representative for demilitarization of the Kashmir State?

Ans: 21-02-1951

147. Who replaced Sir Dixon as UN Representative for demilitarization of the Kashmir State?

Ans: Former American Senator Frank P. Graham on 30-04-1951.

148. How many reports did Frank P. Graham submit to the SC from 1951 to 1958?

Ans: Six


149. What was in the SC resolution of 23-12-1952 regarding Kashmir?

Ans: Both India and Pakistan urged to enter into negotiation under Graham on the size of forces in Kashmir.

150. When did the 73 out of 75 member of the Kashmir Constituent Assembly adopted a resolution on autonomy of the State in all matters except foreign affairs?

Ans: 1952

151. On which date was Sheikh Abdullah arrested in 1952?

Ans: 09-08-1952

152. How long did Sheikh Abdullah remain jailed?

Ans: From 09-08-1952 to 08-01-1958

153. Why was Sheikh Abdullah arrested in 1952 by the Indian Government?

Ans: According to his letter addressed to SC, he was arrested because he pleaded for an early resolution of the dispute with Pakistan.

154. Where did the Indian PM Nehru and Pakistani PM Muhammad Ali Bogra meet on 25-07-1953 to discuss the Kashmir issue?

Ans:Karachi

155. Where did the two PMs again meet on 16-08-1953?

Ans: New Delhi
__________________
Marwatone.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to marwatone For This Useful Post:
maryammalik (Saturday, November 13, 2010)
  #12  
Old Sunday, September 07, 2008
marwatone's Avatar
Perfectionist!!
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: 2011Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason:
 
Join Date: Oct 2007
Location: Eden
Posts: 1,510
Thanks: 542
Thanked 1,325 Times in 584 Posts
marwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to beholdmarwatone is a splendid one to behold
Default

1. Who was the British Prime Minister at the time of the partition of India?

Ans: Attlee

2. When was it announced that June 1948 had been determined as the date of withdrawal of British power from India?

Ans: Feb. 20, 1947

3. Who was the Secretary of State for India at the time of partition in 1947?

Ans: Lord Listowel

4. Who was the Viceroy of India from 1943 to 1947?

Ans: Lord Wavell

5. When did Lord Mountbatten arrive in Delhi as new Viceroy of India?

Ans: March 22, 1947

6. Who was the Chief of the Viceroy's staff from 1936 to 1947?

Ans: Lord Ismay

7. When did Jinnah meet Lord Mountbatten first time?

Ans: April 5, 1947

8. When did Lord Mountbatten announced the partition plan?

Ans: June 3, 1947

9. Which party formed government in NWFP after the 1946 elections?

Ans: All India Congress

10. Who was the Chief Minister of NWFP after the elections of 1946?

Ans: Khan Sahib

11. When was a Partition Council set up in Center and in Bengal and Punjab?

Ans: June 27, 1947

12. When was the Indian Independence Bill moved in the British Parliament?

Ans: July 4, 1947

13. When was the Indian Independence Bill passed by the British Parliament and became an Act?

Ans: July 18, 1947

14. When did Mountbatten address the Constituent Assembly of Pakistan?

Ans: 14th August, 1947

15. What is the exact time of creation of Pakistan?

Ans: 12 a.m. at the night between 14th and 15th August, 1947

16. At what time it was announced on Radio that at midnight the State of Pakistan will come into being?

Ans: On minute before midnight

17. Who first time announced in English "This is Pakistan Broadcasting Service" at the time of creation of Pakistan?

Ans: Mr. Zahoor Azar

18. Who first time announced in Urdu "This is Pakistan Broadcasting Service" at the time of creation of Pakistan?

Ans: Ghulam Mustafa Hamdani

19. When did Egypt announced its recognition of the new State of Pakistan?

Ans: 16th August, 1947

20. When did Pakistan apply for membership of UNO?

Ans: 16th August, 1947

21. Who were the members of the Steering Committee of the Partition Council in the Center?

Ans: Ch. Muhammad Ali and H.M. Patel

22. Apart from partition Council how many expert committees were formed to cover the whole field of administration?

Ans: 10

23. When did the Pakistan Assembly pass the resolution for changing the name of West Punjab to Punjab?

Ans: 07-01-1948

24. What is the estimated number of people who migrated on partition of India in 1947?

Ans: 8,500,000 (dubbed as "largest migration in history" by Information office Delhi).

25. What was the name of the force set up on partition to maintain law and order in the disputed areas?

Ans: The Punjab Boundary Force.

26. When did the Joint Defence Council for India and Pakistan decide to abolish the Punjab Boundary Force?

Ans: 29-08-1947

27. On 3rd September, 1947 Prime Ministers of India and Pakistan meet in a conference in Lahore. What was the agenda of the conference?

Ans: Restoration of Law and Order and Protection of Refugees.

28. Which airline helped movement of 35000 people from Pakistan to India between Oct. 20 to Nov. 30, 1947? (The same airline also moved 7000 Muslim Govt. officials and the families from Delhi to Pakistan).

Ans: British Overseas Airways Corporation

29. Which Indian city was proclaimed a "dangerous area" on Sept. 8, 1947?

Ans: Delhi

30. Who was the Supreme Commander of the Indian Armed Forces at the time of partition?

Ans: Field Marshal Lord Auchinleck

31. A Joint Defence Council was set up to supervise the division of armed forces and military stores and equipment. Who was its Chairman?

Ans: Lord Mountbatten

32. Who were other members of the Joint Defence Council?

Ans: Field Marshal Lord Auchinleck and two representatives of the India and Pakistan.

33. Who represented Pakistan in the Joint Defence Council meeting held in August, 1947 in Delhi?

Ans: Liaquat Ali Khan

34. The Joint Defence Council had to complete its task by March 31, 1948 but when was it abolished?

Ans: November, 1947

35. According to Mountbatten what was "the most difficult letter" that he had to "ever to write" in his life?

Ans: The letter he wrote to Auchinleck regarding abolishing the Joint Defence Council under pressure from his Indian cabinet.

36. Under the Partition agreement how many Sherman tanks were to be given to Pakistan?

Ans: 150

37. How many Sherman tanks were actually given to Pakistan?

Ans: Not even one

38. Where was the Inter-Dominion Defence Secretaries Conference held on May 3, 1948?

Ans: Delhi

39. What was the Cash balance of the former government of undivided India on Aug. 14, 1947?

Ans: 4000 million rupees

40. How much from the Cash balance was demanded by Pakistan?

Ans: 1000 million rupees

41. According to a financial agreement between both the countries reached in December 1947, what was the share of Pakistan from the cash balance?

Ans: 750 million rupees

42. How much of Pakistan's share was actually paid after intervention of Gandhi?

Ans: 700 million

43. When was it announced that Jinnah would be the Governor General of Pakistan?

Ans: July 10, 1947

44. Who was the last Governor of the undivided Punjab?

Ans: Sir Evan Jenkins

45. What does RSS stand for ?

Ans: Rashtriya Swayamsewak Sangh

46. When did Liaquat Ali Khan move in the Constituent Assembly that the title of "Quaid-e-Azam" be used for Jinnah in official correspondence?

Ans: Aug. 12, 1947

47. Who was the Finance Minister in the first cabinet of the Dominion of Pakistan?

Ans: Ghulam Muhammad

48. When was Jinnah's name read in Khutaba at the Pakistan colony mosque by the Sindh Education Minister Pir Illahi Bukhsh?

Ans: Aug. 22, 1947

49. When was it announced that Jinnah would act as Legal Guide to the Assembly in drafting the Constitution?

Ans: Aug. 23, 1947

50. When was the announcement made from Delhi for setting up a Constituent Assembly for Pakistan?

Ans: July 26, 1947
__________________
Marwatone.
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to marwatone For This Useful Post:
Ghulam Hussain Jat (Tuesday, February 16, 2010), hafiz ishtiaq ahmad (Friday, June 18, 2010), Liza666 (Monday, October 28, 2013), m rao (Monday, February 15, 2010), maryammalik (Saturday, November 13, 2010), Mystichina (Tuesday, February 10, 2009), naila85 (Thursday, July 23, 2009), Waqar Abro (Sunday, September 07, 2008)
  #13  
Old Wednesday, September 10, 2008
AmBrosiaL EloQuence's Avatar
37th Common
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2008
Location: Isles ov attainable dreamz
Posts: 160
Thanks: 150
Thanked 209 Times in 104 Posts
AmBrosiaL EloQuence will become famous soon enoughAmBrosiaL EloQuence will become famous soon enough
Default

jehangir books publishes a book named "pak affairs objectives for css" that proves to be a nutritious suplement if some one wants to prepare for pak affairs objective exclusively.
otherwise, if u get through some gud boox thoruoghly regarding pak affairs objectuves get prepared simultaneously!

somne gud boox for pak affairs prep for css are:

trek 2 pakistan

jehangirs encyclopedia of indo-pak history

and ikram rabbani!

hope i contributed in a positive manner

regards
Amna!
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to AmBrosiaL EloQuence For This Useful Post:
azizlashari (Saturday, July 24, 2010), m rao (Monday, February 15, 2010), maryammalik (Saturday, November 13, 2010), Obsessed With CSS (Friday, September 30, 2011), sn.kasim (Monday, August 02, 2010)
  #14  
Old Monday, February 15, 2010
aneeqa's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: jhelum
Posts: 385
Thanks: 339
Thanked 58 Times in 53 Posts
aneeqa is on a distinguished road
Default pak affairs paper 2006

can any one paste here solved objective of paper 2006.........
Reply With Quote
  #15  
Old Saturday, July 24, 2010
Asif Amin's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Karachi
Posts: 221
Thanks: 81
Thanked 272 Times in 125 Posts
Asif Amin will become famous soon enough
Default Army chiefs since ’47

• Gen Sir Frank Messervy (Aug 15, 1947 to Feb 10, 1948)
• Gen Sir Douglas David Gracey (Feb 11, 1948 to Jan 16, 1951)
• Field Marshal Ayub Khan (Jan 16, 1951 to Oct 26, 1958)
• Gen Musa Khan (Oct 27, 1958 to June 17, 1966)
• Gen Yahya Khan (June 18, 1966 to Dec 20, 1971)
• Gen Gul Hassan (Dec 20, 1971 to March 3, 1972)
• Gen Tikka Khan (March 3, 1972 to March 1, 1976)
• Gen Mohammad Ziaul Haq (April 1, 1976 to Aug 17, 1988)
• Gen Mirza Aslam Beg (Aug 17, 1988 to Aug 16, 1991)
• Gen Asif Nawaz (Aug 16, 1991 to Jan 8, 1993)
• Gen Wahid Kakar (Jan 8, 1993 to Dec 1, 1996)
• Gen Jehangir Karamat (Dec 1, 1996 to Oct 6, 1998)
• Gen Pervez Musharraf (Oct 7, 1998 to Nov 28, 2007)
• Gen Ashfaq Parvez Kayani (Nov 28, 2007 to present)

http://epaper.dawn.com/ArticleText.a...7_2010_001_004
__________________
ASIF AMIN

Last edited by Andrew Dufresne; Saturday, July 24, 2010 at 04:44 PM.
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Asif Amin For This Useful Post:
azizlashari (Saturday, July 24, 2010), saba mehmood (Wednesday, August 03, 2011), SYEDA SABAHAT (Wednesday, November 10, 2010)
  #16  
Old 4 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 52
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 8 Posts
askedon is on a distinguished road
Default

We have Pakistan Affairs 3800 MCQs arranged topics wise.
Some of the important topics include
History , Agriculture, Industry, Economy, Military, Constitution, Constitutional Amendments, Population and so on.
Topic wise arrangement makes it easier to memorize. You can check out these MCQs at our website. Just search ASKEDON in google and then visit MCQs section. There we have 13,000 MCQs in total.
__________________
ASKEDON: CSS Notes Blog
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heads of State, President, Prime Minister and Cabinet Members Sureshlasi International Relations 29 Saturday, July 28, 2012 11:38 AM
Current affairs | Re-inventing relations with Europe amy News & Articles 0 Wednesday, January 30, 2008 11:29 AM
indo-pak relations atifch Current Affairs 0 Monday, December 11, 2006 08:01 PM
MOFA: Japan Pakistan Relationships Ahmad Bilal Pakistan Affairs 0 Friday, May 26, 2006 12:44 PM
All About Pak Affairs (DMG officer)-Recommended Argus Pakistan Affairs 1 Sunday, March 06, 2005 08:43 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.