CSS Forums Friday, April 18, 2014
11:12 PM (GMT +5)
 
 
Home   Beginner's Guide   Rules   Syllabus   Past Papers   CSP Members  

Go Back   CSS Forums > CSS Optional subjects > Group B > Journalism

Journalism Notes and Topics on Journalism


Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Sunday, December 20, 2009
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: G-Jouhar, Karachi
Posts: 11
Thanks: 29
Thanked 18 Times in 8 Posts
Abdul Musawwer is on a distinguished road
Post Journalism MCQs 2000-2009

Journalism: Past Papers CSS-2000-2009

Multiple Choice Questions

CSS - 2000

COMPULSORY QUESTION
8. Write only the correct answers in the. Answer Book. Don’t reproduce the questions.

(1) A large size head1ine across the entire page is called:
(a) Deck
(b) Banner
(c) Lead

(2) A sheet containing facts and detailed information on any issue is known as:
(a) Summary
(b) Write up
(c) Backgrounder

(3) The key Narrator of a newscast or program is called:
(a) Announcer
(b) Editor-
(c) Anchor.-

(4) Mohammedan Social Reformer was the English Name of:
(a) Muhazzab
(b) Makhzari
(c) Tahzeeb ul Akhlaq

(5) Daily Dawn Started in:
(a) 1940
(b) 1942
(c) 1944

(6) Zamindar was launched by:-
(a) Maulana Zafar Ali Khan
(b) Maulvi Serajuddin
(c) Munshi Mahboob Alam.

(7) The first Editor of Dawn was:
(a) Desmond Young
(b) Altaf Hussain
(c)Pothan Joseph

(8) The number of radio stations, which Pakistan got in 1947 were:
(a) 5
(b) 2
(c) 3

(9). Daily Jung first appeared from:
(a) Calcutta
(b) Karachi
(c) Delhi

(10) Hamid Nizami was the founder editor of:
(a) Inqilab
(b) Nawa-e-waqt
(c) Mashriq

(11) CPNE is the representative body of:
(a) Editors
(b) Newspaper owners –
(c)Woking journalists -

(12) Television made its advent in Pakistan in:
(a) 1958
(b) 1964
(c) 1970

(13) Leader is the name of:
(a) Leading story on the front page.
(b) Main Feature
(c) Opening Editorial

(14) Continuation of a story on another page is called:
(a) Carried –
(b) Jump
(c) Bouncer

(15) S.M.C.R. is a well known:
(a) Communication Theory - -
(b) Communication Strategy
(c) Communication Model

(16) A story appearing with the name of the writer is called:
(a) Credit line
(b) By line
(c) Print line

(17) The largest mass medium in Pakistan is:
(a) The Press
(b) Radio
(c) Television

(18) Dr. Goebbles is known as father of:
(a) Advertising
(b) Public Relation
(c) Propaganda

(19) Radio Pakistan was converted to Pakistan Broadcasting Corporation in:

(a) 1964
(b) 1972
(c) 1976

(20) A.P.P. is the abbreviation of:

(a) Allied papers of Pakistan
(b) Association of Publications
(c) Associated Press of Pakistan.


CSS - 2001

(1) Communication is a
a) Theory
b) Strategy
c) Process
d) None of these

(2) Television is
a) Hot medium
b) Cool medium
c) Both (a) and (b)
d) None of (a) and (b)

(3) The Audience for whom the message is specifically designed are called
a) The target audience
b) The actual audience
c) The available audience
d) None of these

(4) Mathematical model of communication was developed by
a) Wilbur Schram
b) Charles E Osgood
c) Claude Shannon and Warren Weaver
d) None of these

(5) Sementic problem in communication deals with
a) The effectiveness of the message
b) The transmission of the message
c) The selection of words
d) None of these

(6) In Rhetorical Communication Theory the major emphasis has been placed on
a) Communicator
b) Audience
c) Response
d) None of these

(7) The phrase “the medium is the message … and the message” was coined by:
a) Malcolm Maclean
b) Marshal Mcluhan
c) Harold Lasswell
d) None of these

(8) The author of the well known communication book “Men, Message and Media: A look at Human Communication” is
a) Charles Wright
b) Herbert Bruever
c) Wilbur Schram
d) None of these

(9) Individuals working within organization and who make decisions about what is to be communicated are called.
a) Regulators
b) Gatekeepers
c) Reporters
d) None of these

(10) Readers of a specialized magazine are known as
a) Homogenous audience
b) Heterogeneous audience
c) Both of these
d) None of these

(11) The type of communication based on purchased times or space is called
a) Publicity
b) Advertising
c) Both of these
d) None of these

(12) The structure of newspapers is determined y
a) Frequency of publication
b) Size
c) Circulation
d) None of these

(13) The individual or organization that initiates the advertising process, is called
a) The advertiser
b) The advertising agency
c) The director of advertising
d) None of these

(14) One of the major advantages of radio medium for advertising is
a) Editorial Support
b) Permanence
c) Flexibility
d) None of these

(15) The largest newspaper of Pakistan is
a) Jang
b) Nawa-e-Waqt
c) The News
d) None of these

(16) World Service of Pakistan Television can be watched in
a) 30 countries
b) 40 countries
c) 50 countries
d) None of these

(17) Reuters is the news agency of
a) Holland
b) France
c) England
d) None of these

(18) UPI is the abbreviation of
a) United Press of India
b) United Press International
c) United Press Indonesia
(19) The founder editor of Nawa-e-Waqt was:
a) Hameed Nizami
b) Majeed Nizami
c) Arif Nizami
d) None of these

(20) The meeting of professionals having a series of prepared lectures, followed by questions and answers, is called
a) Seminar
b) Workshop
c) Symposium
d) None of these

CSS - 2002

8) Give only appropriate response in the answer book. Do not reproduce the question.

(A) Choose the correct option from the given choices.

1) What is meant by editorial note:
a)Small editorial
b) Editor’s notes
c)Additional editorial
d) None of these

2) The news which appears in the papers two or three days before an important event is called:
a) Curtain Raiser
b) Background
c) Follow up
d) None of these

3) Who is the most important person in the T.V. NEWS:
a) NEWS caster
b) Camera-man
c) PEON
d) None of these

4) Hasrat Mohani published the newspaper:
a) The Comrade
b) Al-Hilal
c) Urdu-I-Muallah
d) None of these

5) The Nawa-e-Waqt started its publication in:
a) 1940
b) 1945
c) 1947
d) None of these

6) Irshad Ahmed Haqani writes his column under in:
a) Harf-e-Haq
b) Harf-e-Akhir
c) Harf-e-Tamannah
d) None of these


7) Who was the first editor of the daily Jang?
a) Mir Javed-ur-Rehman
b) Mir Shakeel-I-Rehman
c) Mir Khalil-ur-Rehman
d) None of these

8) Which of the private Pakistani T.V. Channel has the greatest number of viewers?
a) P.T.V.
b) S.T.N.
c) GEO
d) None of these

9) Which official is called the pilot of the newspaper:
a) The editor
b) The news editor
c) The reporter
d) None of these

10) Communication is a
a) Theory
b) Strategy
c) Process
d) None of these

11) The head office of “The Khabrain” is in:
a) Karachi
b) Islamabad
c) Lahore
d) None of these

12) APNS represents
a) Editors
b) Reporters
c) News paper owners
d) None of these

13) P.T.V. started its transmission in the regime of:
a) Ayub Khan
b) Yahya Khan
c) Butto
d) None of these

14) Which is the largest circulated newspaper of Pakistan?
a) The dawn
b) The Jang
c) The Nawa-e-Waqt
d) None of these

15) The TNation is the sister publication of:
a) The dawn
b) The Jang
c) The Nawa-e-Waqt
d) None of these

16) AFP is the news agency of
a) England
b) America
c) France
17) Who was the founder of the Dawn?
a) Haroon brothers
b) Quaid-e-Azam
c) Altaf Hussain
d) None of these

18) Wax-Wyllie wrote
a) Exploring Journalism
b) Mass Communication
c) Radio and T.V. Writing
d) None of these

19) Who was the founder of yellow journalism:
a) William Hurst
b) William John
c) William Hickey
d) None of these

20) The Urdu edition of the Comrade was called:
a) Humdard
b) Jam-e-Jahan-Numa
c) Akhbar-e-Jahan
d) None of these

CSS - 2003

8. Give only appropriate response in the answer book. Do not reproduce the question.

(A) Choose the correct option from the given choices.

1, Back bench is the senior editorial executives of a Newspaper:
a) Correct
b) Incorrect

2. “Yellow Journalism is a newspaper/journal printed on cheap yellow papers
a) Correct
b) Incorrect

3. Accredited journalists are the Journalists having permission cards from the Home Department for press duties:
a) Correct
b) Incorrect

4. Drop line dropout is one and the same thing:
a) Correct
b) Incorrect

5. Civil and Miliatary Gazette was first published from:
a) Karachi
b) Lahore
c) Delhi
d) None of these

6. First Editor of Dawn was
a) Pothan Joseph b) Faiz Ahmad Faiz
c) Quaid-e-Azam d) None of these

7. TV commercial lasting more than a second is called blind adds
a) Correct
b) Incorrect

8. Plagiarism is unauthorized use of another person’s copyright material without acknowledgment:
a) Correct
b) Incorrect

9. The right to freedom of speech and expression of citizens is enshrined in the Constitution of Pakistan under Article
a) 15
b) 19
c) 81
d) None of these

10. Master Antenna TV (MATV) & Cable Antenna TV (ATV) transmission of TV Channels are similar systems.
a) Correct
b) Incorrect

11. Slug Line are the words to identify news copy/story:
a) Correct
b) Incorrect

12. The functional approach of mass media operates, “through a nexus of mediating factors”.
a) Correct
b) Incorrect

13. The “hypodermic needle or Bullet theory of communication” was introduced in 1960:
a) Correct
b) Incorrect

14. The concept of TWO-step flow of information was presented by Lasarsfield in 1940s:
a) Correct
b) Incorrect

15. Scoop is a major news story shared by newspapers:
a) Correct
b) Incorrect

16. Pakistan Electronic Media Regulatory Authority (PERMA) was established in March, 2000:
a) Correct
b) Incorrect

17. The Author of “The Global City” is:
a) Dr. Tahir Masood
b) Javed Jabbar
c) Ms. Shahwar Junaid
d) None of these


18. Which one is he largest cable network in Pakistan?
a) Info Highway – CTV Network
b) World call (Media Majie CTV Network)
c) National Broadband CTV Network (NBC)
d) None of these

19. FM Radio means Frequency Modulation Radio:
a) Correct
b) Incorrect

20. The ‘Causes and Effects Theory’ of mass communication was developed by Joseph Klapper:
a) Correct
b) Incorrect

CSS - 2004

9. Write only the correct answer in the Answer Book. Do not reproduce the question.

(1) A large size headline across the entire page is called:
(a) Deck
(b) Banner
(c) Lead
(d) None of these

(2) A sheet containing facts and detailed information on any issue is known as:
(a) Summary
(b) Write up
(c) Backgrounder
(d) None of these

(3) Muhammadan Social Reformer was the English name of:
(a)Muhazzab
(b)Makhzan
(c)Tahzeeb-ul-Akhlaq
(d)None of these

(4) Daily DAWN was started in :
(a) 1940
(b) 1942
(c) 1944
(d) None of these

(5) The number of radio stations which Pakistan got in 1947 was:
(a) 5
(b) 2
(c) 3
(d) None of these

(6) CPNE is the representative body of :
(a) Editors
(b) Newspaper owners
(c)Working Journalist
(d) None of these

(7) Leader is the name of:
(a) Leading story on the front page
(b) Main Feature
(c) Opening Editorial
(d) None of these

(8) S.M.R.C. is a well-known:
(a) Communication Theory
(b) Communication Strategy
(c) Communication Model
(d) None of these

(9) A story appearing with the name of the writer is called:
(a) Credit Line
(b) By Line
(c) Print Line
(d) None of these

(10) Dr Goebbles is know as the father of:
(a) Adverstising
(b)Public Relation
(c)Propaganda
(d)None of these

(11) Radio Pakistan was converted into Pakistan Broadcasting
Corporation in:
(a) 1964
(b) 1972
(c) 1976
(d) None of these

(12) P.P.O. was amended in:
(a) 1962
(b) 1963
(c) 1964
(d) None of these

(13) The cultivation theory was put forward by
(a) Denis McQuail
(b) Joseph
(c) George Gerbner
(d) None of these

(14) The author of the famous book "COVERING ISLAM" is:
(a) Noam Chomsky
(b) Edward Said
(c) Pamela Shoemaker
(d) None of these

(15) The concept of Development Support Communication was presented
by:
(a) Joseph Ascroft
(b) Erskine Childer
(c) Quebral
(d) None of these

(16) The head quarter of CNN is situated in:
(a) New York
(b) Washington
(c) Atlanta
(d) None of these

(17) The name of the international organization working for two-way flow
of communication is:
(a) Transparency International
(b) UNESCO
(c) Amnesty International
(d) None of these

(18) A full service advertising agency has:
(a) Two departments
(b) Three departments
(c) Four departments
(d) None of these

(19) The public relations department of the Federal Government is known
as:
(a) DGPR
(b) PID
(c) DPR
(d) None of these

(20) The Orient Press of India was a news agency belonging to the:
(a) Muslims
(b) Hindus
(c) British
(d) None of these

CSS - 2005

9. Write only the correct answer in the answer book. Do not reproduce the question:

(1) The way in which the message travels to the receiver is called:
(a) Encoding
(b) Decoding
(c) Channel
(d) Source
(e) None of these

(2) Intrapersonal communication involves:
(a) An individual thinking or talking to himself
(b) An individual talking to another individual
(c) An individual talking to a group
(d) An individual communicating to a large number of people

(3) Any message given by other than the literal interpretation of words is called:
(a) Verbal Communication
(b) Non Verbal Communication
(c) Audio Communication
(d) Visual Communication
(e) None of these

(4) A person (or group) who has control over what information is disseminated to the audience, is known as:
(a) Reporter
(b) Regulator
(c) Gatekeeper
(d) Newscaster
(e) None of these

(5) The concept of “Global Village” was first introduced by :
(a) Marshal McLUHAN
(b) Wilbur Schramm
(c) Charles Wright
(d) Joseph Klapper
(e) None of these

(6) Broadcast media may be classified by:
(a) Type of signal output
(b) Target Audience
(c) Programming format and source
(d) All the three
(e) None of these

(7) To be considered a daily, a newspaper has to appear at least:
(a) Four times a week
(b) Five times a week
(c) Six times a week
(d) Seven times a week
(e) None of these

(8) The news of important public events appearing in the front sections of a newspaper, are called:
(a) Hard news
(b) Soft News
(c) Investigative News
(d) Feature News
(e) None of these

(9) The major function of Television is to provide:
(a) Entertainment
(b) Information
(c) Education
(d) All the three
(e) None of these

(10) The famous communication Model SMCRE was devised by:
(a) Roger
(b) Lasswell
(c) Osgood
(d) Schramm
(e) None of these

(11) Radio is a:
(a) Cool medium
(b) Hot medium
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of these

(12) The author of well known communication book “Process and Effects of Mass Communication” is:
(a) David Berlo
(b) Marshal McLUHAN
(c) Wilbur Schramm
(d)Herbert Brucver
(e) None of these

(13) The founding fathers of the mathematical or electronic theory of communication are:
(a) Roger and Berlo
(b) Shannon and Weaver
(c) McQuail and Windahl
(d) Blumer and Katz
(e) None of these

(14) ABC is the abbreviation of:
(a) Asian Broadcasting Council
(b) American Broadcasting Corporation
(c)American Bureau of Circulation
(d) Audit Bureau of Circulation
(e) None of these

(15) APP is the news agency of:
(a) America
(b) Asia
(c) Pakistan
(d) India
(e) None of these

(16) The largest English newspaper of Pakistan is:
(a) Dawn
(b) The News
(c) The Nation
(d) Daily Times
(e) None of these

(17) The founder of Jang-Group of Newspapers is:
(a) Mir Shakil ur Rehman
(b) Mir Khalil ur Rehman
(c) Mir Javed ur Rehman
(d) Mir Ibrahim ur Rehman
(e) None of these

(18) The editor of daily Nawa-e-Waqt is:
(a) Majeed Nizami
(b) Hamid Nizami
(c) Arif Nizami
(d) Fahd Hussain
(e) None of these

(19) The daily Dawn was founded by:
(a) Agha Khan
(b) Quaid-e-Azam
(c) Mohtarma Fatima Jinnah
(d) Mahmood Haroon
(e) None of these

(20) Kuldip Nayer is a well known Indian:
(a) Hockey Player
(b) TV artist
(c) Film star
(d) Journalist
(e) None of these

CSS - 2006

Q # 9... COMPULSORY QUESTION

1- What is ABC?
(a) American Business Corporation
(b) American Business Circle
(d) Audit bureau of Circulation
(d) None of these

2- The First Urdu Newspaper was?
(a) Jam-e-Jahan Numa
(b) Koh Noor
(c) Riaz Noor
(d) None of these

3- The first issue of the India Gazette published in .......?
(a) November 1780
(b) August 1880
(c) August 1947
(d) None of these

4- What is embargo?
(a) A ship, which often comes late
(b) A ban on publication before a specific date
(c) A story, which has no end

5- Television programmes were started in Pakistan on:
(a) 1964
(b) 1990
(c) 1947
(d) None of these

6- Who was the first editor of daily Nawa-e-Waqt?
(a) Syed Baqir Rizvi
(b) Arshad Mir
(c) Hamid Nizami
(d) None of these

7- Radio is what type of channel?
(a) Space consuming
(b) Time consuming
(c) Space & time consuming
(d) None of these

8- What is yellow journalism?
(a) Exploitative sensational
(b) Classified telephone directory
(c) A low priced novel
9- What is typography?
(a) is a system of Government
(b) a choice of type to ensure image clariy
(c) a branch of photography

10- What is editorial?
(a) Piece of interview
(b) A point of view of the news paper
(c) One-Sided approach of the Govt
(d) None of these

11- Press and Publication Ordinance was introduced on:
(a) 1965
(b) 1995
(c) 1963
(d) none of these

12- What is Dummy?
(a) A dead body of an animal
(b) make up of newspaper
(c) Front page of the newspaper
(d) None of these

13- What is lithography?
(a) A method of printing
(b) A system of local bodies
(c) Circulation of newspapers
(d) None of these

14- What is by line?
(a) A matter written with lines
(b) A track of train
(c) Reporter's name given with printed story
(d) none of these

15- Agenda setting is the main objective:
(a) of media person
(b) Media has no concern one
(c) is the subject of mass communication
(d) None of these

16- PID?
(a) Public intelligent department
(b) Pakistan institution of development
(c) Press information department
(d) None of these

17- Press and Publication ordinance?
(a) was introduced by Liaqat Ali Khan
(b) was presented by Muhammad Khan Junejo
(c) was implemented in 1963 during the Field Marshal Muhammad Ayub Khan's Government
(d) None of these

18- Pakistan's per capita income?
(a) $ 800
(b) $ 480
(c) $ 520
(d) None of these

19- What is considered as father of popular Journalism:
(a) Lord North Cliff
(b) Elahu Katz
(c) E.M. Rogers
(d) None of these

20- News is the description of the event by a book writer:
(a) True
(b) False

CSS - 2007

Q. 9 write only the correct answer in the Answer book. Do not reproduce the question.

1) Calcutta General advertiser is popularly known as:
a) Bengal jopurnal
b) Hicky`s Gazette
c) Calcutta Courier
d) Voice of Bengal

2) The first printed Urdu paper in the Sub-continent was:
a) Delhi urdu Akhbar
b) Sadiq-ul-Akhbar
c) Jam-e-jahan Numa
d) Koh-I-Noor

3) The Pakistan Times was founded by:
a) quaid-e-Azam Mohd Ali Jannah
b) Liaqat Ali khan
c) Khawaja Nazim-uddin
d) Mian Iftakhruddin

4) The term Artillery of the press was coined by :
a) James reston
b) Qilbur Schramm
c) MM clean
d) Lazarsfeld

5) S M C R model of communication process was produced by:
a) David K berlo
b) M M clean
c) E M Roger
d) C H Gerber

6) the modern version of old hero is .
a) Famous personality
b) Celebrity
c) V I P
d) Powerful personality

7) libel is :
a) Malicious defamatory joke
b) Malicious defamatory written accusation
c) Slander
d) Defamatory speech


8) intra Personal Communication is
a) Communication between two persons
b) Inner monologues-communications within self
c) Communication with more perople
d) Communication with masses

9) the originator of the phrase “press is the fourth estate” is:
a) Edmund Burke
b) Lord Macaulay
c) North Cliff
d) Rudyard Kipling

10) The Magic Bullet theory of mass communication was evolved by
a) Ball Rokeach
b) Klapper
c) George Gerber
d) None of these

Q 9 (b) Identify the following in Pakistan`s Media perspective.

11) A P N S
12) A P N E C
13) C P N E
14) P B C
15) A B C
16) P I D
17) P F U J
18) A P P
19) P E M R A
20) R P P O

CSS - 2008

i. What is “Lithography”?

a. A method of Printing
b. A system of local bodies
c. Circulation of Newspapers
d. None of these.

ii. What is “Dummy”?

a. Dead body of an animal
b. Make-up of newspaper
c. Front Page of Newspaper
d. None of these

iii. What is by line?

a. A railway track
b. Text written on lines
c. Reporter’s name printed with story
d. None of these

iv. Intra-Personal Communication is:

a. Communication with personal friend
b. With Public
c. With self
d. With family

v. What is ABC?

a. American Business Circle
b. American Business Corporation
c. Audit Bureau of Circulation
d. None of these

vi. Who was the first Editor of daily “Nwa-e-Waqt?”

a. Majeed Nizami
b. Mujeeb Nizami
c. Hameed Nizami
d. None of these

vii. When Television Transmission was started in Pakistan?

a. 1970
b. 1964
c. 1990
d. 1962

viii. The Subject allotted to a newspaper reporter is called:

a. Creed
b. Beat
c. Embargo
d. Feature

ix. A journalist who is not attached with any newspaper is called:

a. Retainer
b. Correspondent
c. Free Lancer
d. Stinger

x. Identification Mark written on the top of news story page is called:

a. Credit Line
b. Slug Line
c. Embargo
d. Tip

xi. Dr. Gobbles is known as father of:

a. Advertising
b. Public Relation
c. Propaganda
d. None of these

xii. The communication based on purchased time or space is called:
a. Publicity
b. Advertising
c. Propaganda
d. None of these

xiii. UPI is the abbreviation of:

a. United Press of Indonesia
b. United Press of India
c. United Press International
d. None of these

xiv. The news that appears two or three days before an event is called:

a. Follow up
b. Lead story
c. Curtain raiser
d. None of these

xv. Press and Publication Ordinance was introduced in:

a. 1963
b. 1965
c. 1995
d. None of these

xvi. Communication without words:

a. Visual communication
b. Non-Verbal communication
c. Mass communication
d. None of these

xvii. Tabloid newspaper is of small size with:

a. 3 columns
b. 4 columns
c. 5 columns
d. None of these

xviii. The reading of the script to check the errors is called:

a. Composing
b. Proof-reading
c. Editing
d. None of these

xix. A brief introduction of a photograph is called:

a. Embargo
b. Credit line
c. Caption
d. None of these

xx. OB stands for:

a. Open Box
b. Outdoor Broadcast
c. Official Beat
d. None of these

CSS - 2009

Part – I ( MCQ)
(COMPULSORY)
Q.1 select the best option/answere and fill in the appropriate box on the answere sheet.

1) What is Scope?
(a) Common report
(b) Beat news
(c) Exclusive story
(d) None of these

2) What is Superhead?
(a) Multi common story
(b) Headline of the paper
(C) Sub- heading
(d) None of these

3) Stringer is called to,
(a) whole time employee
(b) part-time correspondent paid a column rate
(c) Sub-editor
(d) None of these

4) Extra – personal communication is?
(a) With family
(b) self
(C) With more than two persons
(d) None of these

5) Newspaper’s master head is called:
(a) Headline
(b) flag
(c) Sub-heading
(d) embargo

6) FOLIO is the name of:
(a) Follow up
(b) Page number
(C) Date line
(d) Cut

7) Who was the first editor of the daily Jhang?
(a) Mir Shakeel – ur-Rehman
(b) Altaf Hussain
(C) Mir Khalil-ur- rehman
(d) Nasim Hijazi

8) Acknowledgement if the source of a picture or a story is called?
(a) Credit line
(b) Byline
(c) Courtesy
(d) Reference

9) Continuation of a story on another page is called?
(a) Reference
(b) Follow-up
(C) Jump
(d) None of these

10) PEMRA Ordinance was implemented in:
(a) 1997
(b) 2002
(c) 1998
(d) 2004

11) The term “Global Village” was coined by:
(a) George Gerbener
(b) Marshal Mcluhan
(C) Wilber Schramm
(d) Pamela Shoemaker

12) Press Note can issue?
(a) Editor
(b) Government official
(c) Reporter
(d) Sub-editor

13) Registration of Press and Publication Ordinance was introduced in:
(a) 1963
(b) 1971
(C) 1973
(d) 1988

14) The founder of daily ‘Pakistan Times’ Was:
(a) Mian Iftikhar-ud-din
(b) Faiz Ahmed Faiz
(c) Quaid-I-Azam
(d) None of these

15) The term ‘Deck’ is used for:
(a) Headline
(b) Part of a headline
(C) Box
(d) None of these

16) The term yellow journalism was started from
a) Pakistan
b) India
c) Germany
d) USA

17) The inventor of the printing press was:
a) Marshal McLuhan
b) Ts’ai Lun
c) Johannes Gutenberg
d) Non of these

18) Pakistan’s first official news agency was
a) UPI
b) IPA
c) APP
d) NNI

19) Nasim hijazi was Editor of the daily
a) Shaheen
b) Kohistan
c) Imroze
d) Mashriq

20) CNE stands for
a) Council of newspaper editor
b) Chief News Editor
c) Committee of Newspaper Employees
d) Non of these
Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to Abdul Musawwer For This Useful Post:
Ali Randhava (Wednesday, March 10, 2010), azmatullah (Friday, February 03, 2012), Huzefakhan (Thursday, March 25, 2010), m rao (Monday, February 15, 2010), Muhammad Asif Ilyas (Thursday, January 07, 2010), Qaiserks (Tuesday, February 16, 2010), rishzzz (Tuesday, February 16, 2010)
  #2  
Old Wednesday, January 06, 2010
Mrs.Aysha Ahmad's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Baytown,US
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 1 Post
Mrs.Aysha Ahmad is on a distinguished road
Default need help

is there any one who cud solve all the above MCQs of journalism...or if it z already been done.....plz guide me to tht link.....i want solved objective of 1999 to 2009...wud be grateful..
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to Mrs.Aysha Ahmad For This Useful Post:
amubin (Thursday, January 07, 2010), azmatullah (Friday, February 03, 2012), fly_garden (Thursday, January 07, 2010), Huzefakhan (Thursday, March 25, 2010), m rao (Monday, February 15, 2010), sumaira85 (Friday, February 12, 2010)
  #3  
Old Monday, February 15, 2010
aariz's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Karachi
Posts: 925
Thanks: 441
Thanked 450 Times in 333 Posts
aariz is just really niceaariz is just really niceaariz is just really niceaariz is just really nice
Default

I am solving. Hope, I will finish 2maro and will post here.
__________________
Try not to become a man of success but a man of value.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to aariz For This Useful Post:
sheen (Saturday, April 10, 2010)
  #4  
Old Monday, February 15, 2010
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: lahore
Posts: 39
Thanks: 3
Thanked 12 Times in 9 Posts
amna younas is on a distinguished road
Default

aariz when u will post solved mcqs of journalism ???
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to amna younas For This Useful Post:
m rao (Monday, February 15, 2010)
  #5  
Old Tuesday, February 16, 2010
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 8
Thanks: 9
Thanked 9 Times in 3 Posts
mhasanbaig is on a distinguished road
Default solution of objectives of journalism 2000-2009

Assalamoalaykum my dear fellows. I am waiting earnestly for a kind fellow who may all the objectives posted by our fellow sister.
Reply With Quote
  #6  
Old Wednesday, February 17, 2010
Humayun Khan's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Peshawar
Posts: 24
Thanks: 36
Thanked 14 Times in 12 Posts
Humayun Khan is on a distinguished road
Default Solved MCQs paper 2000,2001,2002

Paper 2000


1-b
2-
3-c
4-c
5- 1941
6-a
7-b
8-c
9-c
10-b
11-a (Council of Pakistan Newspaper Editors (CPNE))
12-b (26th November 1964 from Lahore.
13-c (Not Sure)
14-b
15-c (communication model produced by David k Berlo)
16-b (am 70% sure) (30% asks for your own research)
17-b
18-c (Hitler’s propaganda minister in Nazi Germany and known for his ‘Big Lie’ technique of mass propaganda).
19-b
20-c




Paper 2001



1-c
2-c (that's what i understood after reading Marshall McLuhan's Media Theory- search wikipedia.org)
3-a
4-c (Shannon–Weaver model -1948)
5-c (Semantics is the aspect of language function that relates to understanding the meanings of words, phrases and sentences, and using words appropriately when we speak).
6-b (also called "third Persona"-It was a rhetorical idea first conceptualized by Philip Wander in 1948)
7-b (McLuhan is aslo known to express the term "global village" for the first time)
8-c (Schramm Wilbur-1973)
9-a (not sure)
10-c (not sure)
11-b
12-
13-a
14-c (radio is relatively inexpensive, both in terms of airtime and production costs and because deadlines for placing radio advertising are relatively short, providing an advertiser with increased flexibility)
15-a (second largest is "Daily Khabrain"- in English, "The News" leads)
16- b (its actually 38 countries as per my knowledge and PTV's official website)
17-c (established in 1851)
18-b (news agency, headquartered in United States, established in 1907)
19-a
20-c



Paper 2002



1-b (not sure)
2-a
3-d (TV News editor)
4-c (1903 at Aligarh)
5-a (under the leadership of hamid nizami-student of islamia college)
6-c (died last month on January 25,2010 at Kasur)
7-c
8-c
9-a (not sure)
10-c
11-c
12-c
13-a
14-b
15-c
16-c
17-b
18-c
19-a (Late nineteenth century circulation battles between Joseph Pulitzer's New York World and William Randolph Hearst's New York Journal)
20-a (Molana M.Ali Johar-Delhi 1913)




Keep on checking the thread for further solved MCQs.
Will try to post them as soon as possible!
Best of Luck!
Reply With Quote
  #7  
Old Wednesday, February 17, 2010
oriental's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Rwp/ISB
Posts: 210
Thanks: 51
Thanked 155 Times in 98 Posts
oriental is on a distinguished road
Post

Hello

Let me solve some of the MCQs :

2003

1 B
2 B
3 A
4 A
5 B
6 A
7 A
8 A
9 B
1 B
11 A
12 A
13 B
14 A
15 A
16 B
17 D
18 A
19 A
20 B

2004

1B
2C
3C
4B
5C
6A
7D
8C
9B
10C
11B
12B
13C
14B
15A
16C
17D
18C
19B
20B

2005

1C
2A
3B
4B
5A
6A
7D
8A
9D
10D
11B
12C
13B
14D
15C
16A
17B
18A
19B
20D

2006

1C
2D
3D
4B
5A
6C
7B
8A
9B
10B
11C
12A
13A
14C
15C
16C
17C
18A($1085 IN 2009)
19C
20B

2007

1A
2C
3A
4B
5 SCHRUMM (NONE OF THESE)
6B
7B
8B
9A
10D
11APNS (ALL PAKITAN NEWSPAPERS SOCIETY)
12APNEC (ALL PAKISTAN NEWSPAPERS EMPLOYERS CONFEDERATION)
13CPNE (COUNCIL OF PAKISTAN NEWSPAPERS EDITORS)
14PBC (PAKISTAN BROADCASTING CORPORATION)
15ABC (AUDIT BIREAU OF CIRCULATION)
16PID (PRESS INFORMATION DEPARTMENT)
17PFUJ (PAKISTAN FEDERAL UNION OF JOURNALISTS
18APP (ASSOCIATED PRES OF PAKISTAN)
19PEMRA (PAKISTAN ELECTRONIC AND MEDIA REGULATORY AUTHORITY)
20RPPO (REGISTRATION OF PRINTING AND PRESS ORDINANCE)

2008

1A
2B
3C
4C
5C
6C
7B
8D
9C
10A
11C
12B
13C
14C
15A
16B
17A
18B
19C
20C

2009

1C
2A
3B
4D
5B
6B
7C
8A
9C
10B
11B
12B
13D
14C
15B
16D
17C
18C
19B
20A


CORRECTIONS ARE WELCOME
__________________
You may be disappointed if you fail, but you are doomed if you don't try.

Last edited by Princess Royal; Wednesday, February 17, 2010 at 05:59 PM.
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to oriental For This Useful Post:
Abdullah khan (Saturday, February 04, 2012), Humayun Khan (Sunday, February 28, 2010), moonsalpha (Monday, March 01, 2010), sajjad khan joiya (Saturday, May 22, 2010)
  #8  
Old Tuesday, March 09, 2010
Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: Css 2010 - Roll no 10785
 
Join Date: May 2009
Posts: 80
Thanks: 25
Thanked 67 Times in 34 Posts
amk426 is on a distinguished road
Default

correction plz solved paper 2000

Dawn became a daily newspaper in October 1942 under the leadership of its first editor, Pothan Joseph.

Founded by Mohammad Ali Jinnah on 26 October 1941 as a mouthpiece for the Muslim League,
(wikipedia )

--------------

paper 2005
Question no 4

The right answer is C Gatekeeper

A gatekeeper in this field decides what subject and when the subject airs on TV. They also have control over what television programs actually air on their broadcast.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gatekeeper

Last edited by Princess Royal; Saturday, May 22, 2010 at 05:31 PM. Reason: posts merged
Reply With Quote
Reply

Tags
journalism mcqs


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
development of pakistan press since 1947 Janeeta Journalism 13 Wednesday, December 18, 2013 11:24 PM
Drone War (Pakistan History) Hajirahat Current Affairs Notes 8 Thursday, November 21, 2013 02:59 PM
Most repeated questions of Journalism Last Island Journalism 12 Friday, April 19, 2013 09:57 AM
Journalism Qurratulain Journalism 9 Friday, September 21, 2012 10:46 PM
Community Journalism opensecret13 Journalism 0 Wednesday, October 10, 2007 06:33 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: This is not the official website of Federal Public Service Commission Pakistan. This is a non-commercial website helping individuals who intend to join civil service of Pakistan. The material on this website is provided for informational purposes only. We do not claim that the site is an exhaustive compilation of information about Civil Service of Pakistan neither represent or endorse the accuracy or reliability of any information, content contained on, or linked, downloaded or accessed from any page of this website. These materials are intended, but not promised or guaranteed to be current, complete or up to date. However, honest efforts have been made to provide comprehensive information for the benefit of users. The documents and material displayed or mentioned on this site are not official copies. Please contact FPSC for updated rules and regulations governing CSS examination.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.