Monday, March 30, 2015
02:19 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Optional subjects > Group B > Journalism

Journalism Notes and Topics on Journalism

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #11  
Old Thursday, July 29, 2010
Xeric's Avatar
Provincial Civil Service
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: PMS / PCS Award: Serving PMS / PCS (BS 17) officers are eligible only. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 2,858
Thanks: 433
Thanked 2,097 Times in 623 Posts
Xeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant future
Default

Journalism Paper - 2010
Solved MCQs



1.What is a by line?

a.A railway track
b.Text written on line
c.Reporter's name printed with story
d.None

2.Intra-personal communication is:

a.Communication with personal friend
b.With people
c.With self
d.With family

3.What is ABC?

a.American business circle
b.American business corporation
c.Audit Bureau of circulation
d.None

4.Who was the first editor of daily Nawai e waqt?

a.Majeed nizami
b.Mujeeb nizami
c.Hameed nizami
d.none

5.When television transmission was started in Pakistan?

a.1970
b.1964
c.1990
d.1962

6.The assignment allotted to a newspaper reorter is called:

a.Creed
b.Beat
c.Embargo
d.Feature

7.A journalist who is not attached with any newspaper is called:

a.Retained
b.Correspondent
c.Free lancer
d.Stinger

8.Identification marks written on the top of news story page is called:

a.Credit line
b.Slugline
c.Embargo
d.tip

9.The communication based on purchased time of space is called:

a.Publicity
b.Advertising
c.Propaganda
d.None

10.Press and Publication Ordinance was introduced in:

a.1963
b.1965
c.1995
d.none

11.Tabloid newspaper is of small size with:

a.3 columns
b.4 columns
c.5 columns
d.None

12.A brief introduction of a photograph is called:

a.Embargo
b.Outdoor broadcast
c.Caption
d.None

13.Newspaper's masthead is called:

a.Headline
b.Flag
c.Sub-heading
d.Embargo

14.Who was the first editor of daily 'Jang'?

a.Mir Shakeel ur Rehman
b.Altaf Hussain
c.Mir Khalil ur Rehman
d.Nasim hijazi

15.The term global village was coined by:

a.George Gerbener
b.Marshal Mcluhan
c.Wibler Schramm
d.Pamela Shoemaker

16.The inventor of printing press was:

a.Marshal Mcluhan
b.Ts'ai Lun
c.Johannes gutenberg
d.None

17.Pakistan's first official news agency was:

a.UPI
b.IPA
c.APP
d.NNI

18.PEMRA ordinance was implemented in:

a.1997
b.2002
c.1998
d.2004

19.Press note can be issued by:

a.Editor
b.Government official
c.Reporter
d.Sub-editor

20.Stringer is called to:

a.Whole time employee
b.Part-time correspondent paid a column rate
c.Sub-editor
d.None

__________________
No matter how fast i run or how far i go it wont escape me, pain, misery, emptiness.
Reply With Quote
The Following 13 Users Say Thank You to Xeric For This Useful Post:
ahmadmba215 (Tuesday, January 18, 2011), Asif Azam (Wednesday, November 17, 2010), asmapices (Thursday, September 16, 2010), IMTIAZ AHMAD KHAN (Tuesday, December 18, 2012), khan Shaheer (Thursday, January 31, 2013), mangat (Thursday, October 21, 2010), niazikhan2 (Saturday, January 25, 2014), Pakistaniguy (Wednesday, December 28, 2011), sajjadsyed (Monday, November 22, 2010), SAMEYA AROOJ (Tuesday, January 08, 2013), SehrishKanwal (Tuesday, February 26, 2013), Shikva (Friday, October 08, 2010), Waqar Bangash (Wednesday, February 09, 2011)
  #12  
Old Friday, June 03, 2011
Xeric's Avatar
Provincial Civil Service
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: PMS / PCS Award: Serving PMS / PCS (BS 17) officers are eligible only. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 2,858
Thanks: 433
Thanked 2,097 Times in 623 Posts
Xeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant futureXeric has a brilliant future
Default

Journalism Paper - 2011
Solved MCQs

1. Banner Advertisement is a type of advertising related to:

a. Outdoor Advertising

b. Interactive Advertising
c. Corporate Advertising
d. None of these



2. The Public Relations department which covers the activities of Provincial Government is:


a. PID

b. DGPR
c. ISPR
d. None of these



3. Hamsafar is house journal of:


a. Daewoo

b. Pakistan Railways
c. PIA
d. None of these



4. Sultan Lakhani is the Chief Editor of:


a. Daily Dawn

b. Daily The News
c. Daily Nation
d. None of these



5. The book "Process and Effects of Mass Communication" was written by:


a. Denis McQuail

b. Wilber Schram
c. Joseph Ascart
d. None of these



6. News appearing before the occurrence of an events is termed as:


a. Curtain Raiser
b. Press Communique
c. Obituary
d. None of these



7. CPNE is a representative body of:


a. Newspaper employees

b. Newspaper editors
c. Newspaper owners
d. None of these



8. It is a compulsion for media organisations to _____ without changing or amending the text.


a. Press release

b. Press note
c. Hand out
d. None of these



9. Elahi Bakhsh Soomro is the capacity of Federal Information Minister announced to repeal:


a. PPO
b. EBDO
c. PCO
d. None of these



10. A typical soundtrack which identifies a program is known as:


a. Sound track

b. Music track
c. Signature tune
d. None of these



11. There is limited and delayed feedback in _________ communication.


a. Interpersonal

b. Media
c. Mass
d. None of these



12. Family Magazine belongs to:


a. Jang Group of Publications

b. Nida-e-Millat Group of Publications
c. Century Publications
d. None of these (
Nawa-e-Waqt)



13. Obituary newa relates to:


a. Deaths
b. Births
c. Weather
d. None of these



14. The fuction of mass media which relates to the provisionof news is termed as:


a. Surveillance

b. Transmisiion
c. Correlation
d. None of these



15. The term "Media Determinism", "Global Village: and "Hot and Cool Media" were ternes and conceptualised by:


a. Harold Laswell

b. Walter Lipman
c. Marshal Mcluhan
d. None of these



16. The name of the First ever Urdu newspaper of the sub-continent which started using coloured photographs and cartoons was:


a. Jam-eJehan Numa
b. Tehzeeb-ul-Akhlaq
c. Hamdard
d. None of these



17. the advertising which praises the item to be sold with subjective opinions, superlatives or exaggerations is known as:


a. Puffery
b. Dummy
c. Garbage-in
d. None of these



18. A journalist who is not full time employee of one media organistion is known as:


a. Reporter

b. Stinger
c. Free lancer
d. None of these



19. Slander is:


a. Written defamation

b. Verbal defamation
c. Both of these
d. None of these



20. the first editor of "Dawn" was:


a. Faiz Ahmad Faiz

b. Shorish Kashmiri
c. Altaf Hussain
d. None of these


Corrections will be appreciated. !! :-)
__________________
No matter how fast i run or how far i go it wont escape me, pain, misery, emptiness.

Last edited by marwatone; Sunday, December 25, 2011 at 11:18 PM.
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to Xeric For This Useful Post:
IMTIAZ AHMAD KHAN (Tuesday, December 18, 2012), khan Shaheer (Thursday, January 31, 2013), Pakistaniguy (Wednesday, December 28, 2011), rockstar7j (Friday, September 20, 2013), SAMEYA AROOJ (Tuesday, January 08, 2013), SehrishKanwal (Tuesday, February 26, 2013)
  #13  
Old Monday, February 13, 2012
Tassawur's Avatar
Senior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2011 - Roll no 8157Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Oct 2010
Location: Lahore
Posts: 1,936
Thanks: 1,598
Thanked 2,546 Times in 1,236 Posts
Tassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdomTassawur is a bearer of wisdom
Default

Quote:
Originally Posted by aariz View Post
post 2011 mcqs plz.

Journalism Paper - 2011
Solved MCQs





1. Banner Advertisement is a type of advertising related to:

a. Outdoor Advertising
b. Interactive Advertising
c. Corporate Advertising
d. None of these



2. The Public Relations department which covers the activities of Provincial Government is:

a. PID
b. DGPR
c. ISPR
d. None of these



3. Hamsafar is house journal of:

a. Daewoo
b. Pakistan Railways
c. PIA
d. None of these



4. Sultan Lakhani is the Chief Editor of:

a. Daily Dawn
b. Daily The News
c. Daily Nation
d. None of these (He is Editor-in-Chief of the Daily Express & Express News Channel (Pvt. Ltd.))



5. The book "Process and Effects of Mass Communication" was written by:

a. Denis McQuail
b. Wilber Schram

c. Joseph Ascart
d. None of these



6. News appearing before the occurrence of an events is termed as:

a. Curtain Raiser
b. Press Communique
c. Obituary
d. None of these



7. CPNE is a representative body of:

a. Newspaper employees
b. Newspaper editors
c. Newspaper owners
d. None of these



8. It is a compulsion for media organizations to _____ without changing or amending the text.

a. Press release
b. Press note
c. Hand out
d. None of these



9. Elahi Bakhsh Soomro in the capacity of Federal Information Minister announced to repeal:

a. PPO
b. EBDO
c. PCO
d. None of these



10. A typical soundtrack which identifies a program is known as:

a. Sound track
b. Music track
c. Signature tune
d. None of these



11. There is limited and delayed feedback in _________ communication.

a. Interpersonal
b. Media
c. Mass
d. None of these



12. Family Magazine belongs to:

a. Jang Group of Publications
b. Nida-e-Millat Group of Publications
c. Century Publications
d. None of these
Nwai e wakt Group of Newspapers.




13. Obituary newa relates to:

a. Deaths
b. Births
c. Weather
d. None of these



14. The fiction of mass media which relates to the provision of news is termed as:

a. Surveillance
b. Transmisiion (The relation of mass media and news is TRANSMISSION. surveillance is done by reciever such as tv and correlation at sending end)
[B]c. Correlation
d. None of these



15. The term "Media Determinism", "Global Village: and "Hot and Cool Media" were termedes and conceptualised by:

a. Harold Laswell
b. Walter Lipman
c. Marshal Mcluhan
d. None of these



16. The name of the First ever Urdu newspaper of the sub-continent which started using coloured photographs and cartoons was:

a. Jam-eJehan Numa
b. Tehzeeb-ul-Akhlaq
c. Hamdard
d. None of these



17. the advertising which praises the item to be sold with subjective opinions, superlatives or exaggerations is known as:

a. Puffery

b. Dummy
c. Garbage-in
d. None of these



18. A journalist who is not full time employee of one media organist ion is known as:

a. Reporter
b. Stinger
c. Free lancer
d. None of these



19. Slander is:

a. Written defamation
b. Verbal defamation (Slander is verbal defamation, according to definition of law. And libel may be both verbal or written. And case of slander doesn't stand well in courts; but libel is a serious suit.)
c. Both of these
d. None of these



20. the first editor of "Dawn" was:

a. Faiz Ahmad Faiz
b. Shorish Kashmiri
c. Altaf Hussain
d. None of these(Pothan Joseph)
__________________
Thanks Allah
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Tassawur For This Useful Post:
khan Shaheer (Thursday, January 31, 2013), maha4799 (Thursday, February 16, 2012), Mahvish Shahid (Tuesday, February 14, 2012), SAMEYA AROOJ (Tuesday, January 08, 2013)
  #14  
Old Saturday, September 22, 2012
Farrah Zafar's Avatar
Makhzan-e-Urdu Adab
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: May 2010
Location: امید نگری
Posts: 2,475
Thanks: 2,330
Thanked 3,812 Times in 1,550 Posts
Farrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud of
Default

Journalism Paper 2012 (Solved MCQS)



1)A freelancer is also called

(stringer, reporter, correspondent,)


2)Inverted pyramid style is preferably used in which media ?

(electronic,,print,,,both)


3)Material meant for press/media organizations is

(press release, news release,,press statement,,all of the above)


4)Subject assigned to reporter

(beat..)


5)PBC stands for

(Pakistan broadcasting corporation)


6)IRNA stands for

(Islamic Republic News Agency)


7)Hickey gazette launched in

(29jan 1780, 29 jan 1792, 29 jan 1760, etc)


8)SMCR model introduced in

(1960)


9)Name of Dawn publishers

(Herald)


10)Contribution by editorial staff is called

(editorial, article, column,


11)What is the type of advertising where product is delivered at your mailing address

(direct response, personal advertising, direct mail advertising, none of the above)


12)Father of printing press

(Johann Gutenberg)


13)Media is plural of ?

(Medium)


14)Audience in mass communication is?

(homogeneous,heterogeneous,exogenus or none of these)


15)Who presented SCMR model of communication?

Wilber Schram


16)The calender of events of journalism is called ?

calender


17)The publication at intervals ,weekly or monthly is called

(Periodicals)


18)A specific part of population ?

( sample)


19)Semantics is associated with ?

(Selection of words)


20)These was mcq about some theory type.I chose prediction for that.
__________________
Love is my Shield,Truth is my Sword,Brain is my Crown,Smile is my Treasure and I'm a Queen;
Quitters never win and Winners never quit..!!!
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Farrah Zafar For This Useful Post:
ghulam rasool shah (Saturday, February 07, 2015), mudasr (Friday, October 05, 2012), SAMEYA AROOJ (Tuesday, January 08, 2013)
  #15  
Old Saturday, October 20, 2012
Junior Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: karachi
Posts: 1
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
the cancerian is on a distinguished road
Default

zamindar was launched by zafar ali khan.. isnt that right?
Reply With Quote
  #16  
Old Monday, October 22, 2012
Farrah Zafar's Avatar
Makhzan-e-Urdu Adab
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: May 2010
Location: امید نگری
Posts: 2,475
Thanks: 2,330
Thanked 3,812 Times in 1,550 Posts
Farrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud of
Default

Quote:
Originally Posted by the cancerian View Post
zamindar was launched by zafar ali khan.. isnt that right?
His father Maulvi Siraj-ud-din started Zamindar in 1903
__________________
Love is my Shield,Truth is my Sword,Brain is my Crown,Smile is my Treasure and I'm a Queen;
Quitters never win and Winners never quit..!!!
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Farrah Zafar For This Useful Post:
SAMEYA AROOJ (Tuesday, January 08, 2013)
  #17  
Old Thursday, January 03, 2013
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 28
Thanks: 18
Thanked 8 Times in 6 Posts
ultimate is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Xeric View Post
Journalism Paper - 2001
Solved MCQs


(12) The structure of newspapers is determined by

a) Frequency of publication
b) Size
c) Circulation
d) all of these e) none of these
i think option is d.



(13) The individual or organization that initiates the advertising process, is
called

a) The advertiser
b) The advertising agency
c) The director of advertising
d) None of these
ans i think b .........plz recheck and confirm
please check above 2 answers
Reply With Quote
  #18  
Old Monday, January 07, 2013
Emoemar's Avatar
Senior Member
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2008 - 7th in Sindh Urban
 
Join Date: Dec 2007
Location: Karachi/Lahore/Islamabad
Posts: 105
Thanks: 66
Thanked 123 Times in 62 Posts
Emoemar will become famous soon enough
Default

1. Banner Advertisement is a type of advertising related to:

a. Outdoor Advertising
b. Interactive Advertising
c. Corporate Advertising
d. None of these


I would go for Interactive .. i guess someone needs to substantiate it further.
__________________
There is a tide in the affairs of men. Which, taken at the flood, leads on to fortune; Omitted, all the voyage of their life Is bound in shallows and in miseries. On such a full sea are we now afloat, And we must take the current when it serves, Or lose our ventures. ~ William Shakespeare
Reply With Quote
  #19  
Old Friday, January 17, 2014
Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 33
Thanks: 3
Thanked 9 Times in 9 Posts
primo is on a distinguished road
Question

Quote:
Originally Posted by Xeric View Post
Journalism Paper - 2005
Solved MCQs



(10) The famous communication Model SMCRE was devised by:

(a) Roger
(b) Lasswell
(c) Osgood
(d) Schramm
(e) None of these
I think the answer is Lasswell. He was the one who brought the "Effect" thing in communication model.
Reply With Quote
  #20  
Old Sunday, January 26, 2014
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Peshawar
Posts: 9
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
palwasha saad is on a distinguished road
Default

JOURNALISM 2013

01. The phrase "the medium is the message" was coined by:
(a)Wilber Schramm
(b)MnNelly
(c)Herbert Marcuse
(d)None of these

02. An advertorail is
(a)A news
(b)An article
(c)An editorial
(d)None of these

03. There is immediate feedback in:
(a) Mass communication
(b)Interpersonal communication
(c)Top-down communicatio
(d)None of these

04. Film is a:
(a)Hot medium
(b)Cool medium
(c)Medium with low definition data
(d)None of these

05. APNS is a:
(a)Newspaper workers
(b)Owners
(c)Newspaper hawkers
(d)None of these

06. A communication message is decoded by:
(a)Sender
(b)Channel
(c)Receiver
(d)None of these

07. Dawn newspaper was founded by:
(a)Faiz Ahmed Faiz
(b)Quaid-i-Azam
(c)Allama Iqbal
(d)None of these

08. Communitarian journalism is:
(a)Civic journalism
(b)Public journalism
(c)Yellow journalism
(d)Both (a) and (b)

09. The originator of phrase "fourth state" describing a press was a:
(a)Journalist
(b)Parliamentarian
(c)Bureaucrat
(d)None of these (Edmund Burke)

10. AP is a news agency of:
(a)France
(b)UK
(c)US
(d)None of these

11. Scoop is:
(a)Exclusive story
(b)Sensational story
(c)Scandal story
(d)None of thse

12. Yellow journalism got its name from a:
(a)Cartoon character
(b)Yellow kid
(c)Both (a) and (b)
(d)None of these

13. Libel is:
(a)Spoken accusation
(b)Written accusation
(c)Spoken defamation
(d)None of these

14. Muckrakin investigates:
(a)Scandals
(b)Murders
(c)Slander
(d)None of these

15. Classified ads are:
(a)Classified information
(b)Brief advertisements
(c)Both (a) and (b)
(d)None of these

16. A banner headline of a newspaper is printed:
(a)In a box
(b)In the middle of a page
(c)Across a whole page
(d)None of these

17. PID is a:
(a)Federal government department
(b)Provincial department
(c)Military department
(d)None of these

18. A newspaper article depicts the opinion of:
(a)Editor
(b)Writer
(c)Government
(d)None of these

19. A brief description of a picture in words is called:
(a)Byline
(b)Obituary
(c)Caption
(d)None of these

20. Tahzibul Akhlaq was launched by:
(a)Maulana Zafar Ali Khan
(b)Maulana Hasrat Mohani
(c)Maulana Abul Kalam Azad
(d)None of these

1- d
2- C
3- b
4- A
5- b
6- c
7- b
8- D
9- b
10- c
11- A
12- B
13- b
14- C
15- c
16- c
17- a
18- b
19- c
20- d
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to palwasha saad For This Useful Post:
Zain Ahmed Zaman (Wednesday, February 05, 2014)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Solved MCQs of British History Past Papers (2000-2011) Tassawur British History 17 Tuesday, February 17, 2015 10:59 PM
CC13 Screenig test Preparations--Stuff & discussion exclusively SPSC 33 Wednesday, November 13, 2013 10:09 PM
Solved MCQs of Past Papers. Kamran Ahmed Sindhi 1 Friday, June 01, 2012 09:21 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: This is not the official website of Federal Public Service Commission Pakistan. This is a non-commercial website helping individuals who intend to join civil service of Pakistan. The material on this website is provided for informational purposes only. We do not claim that the site is an exhaustive compilation of information about Civil Service of Pakistan neither represent or endorse the accuracy or reliability of any information, content contained on, or linked, downloaded or accessed from any page of this website. These materials are intended, but not promised or guaranteed to be current, complete or up to date. However, honest efforts have been made to provide comprehensive information for the benefit of users. The documents and material displayed or mentioned on this site are not official copies. Please contact FPSC for updated rules and regulations governing CSS examination.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.