CSS Forums Monday, April 21, 2014
02:10 AM (GMT +5)
 
 
Home   Beginner's Guide   Rules   Syllabus   Past Papers   CSP Members  

Go Back   CSS Forums > CSS Optional subjects > Group I > English Literature

English Literature Notes and Topics on Eng.Literature here


Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #41  
Old Friday, September 23, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

English Literature(In General)

1) Literary divisions are not always exact, but we draw them because they are often convenient. The majority of English literary periods are named after:

a)The leading characteristic of the age
b)Monarchs or political events
c)The primary author of the age
d)The language of the age

2)Which period of literature came first?

a)Regency
b)Victorian
c)Romantic
d)Restoration

3)In what language did Shakespeare write?

a)Middle English
b)German
c)Old English
d)Modern English


4)Jane Austen wrote during this period.

a)Restoration
b)Victorian
c)Middle English
d)Regency



5)Which work was published first?

a)Blake’s "Songs of Innocence"
b)Mary Shelley’s "Frankenstein"
c)Lord Byron’s "Don Juan"
d)Sir Walter Scott’s "Ivanhoe"

6)Which of the following works was written before the all-important Battle of Hastings?

a)Beowulf
b)Canterbury Tales
c)The Domesday Book
d)Sons and Lovers


7)Who wrote first?

a)George Eliot
b)Christopher Marlowe
c)Howard, Earl of Surrey
d)William Shakespeare

8)Which work was completed last?

a)John Milton's "Paradise Lost"
b)George Herbert's "The Temple"
c)William Shakespeare's "Tempest"
d)Ben Jonson's "Volpone"

9)One of these men did NOT write during the Restoration period. Who?

a)John Milton
b)Thomas Otway
c)Sir Walter Scott
d)John Dryden


10)The Bronte sisters wrote during this period.

a)Regency
b)Restoration
c)Romantic
d)Victorian


11)Which of the following poets wrote during the Victorian period but was not published until the 20th century?

a)Christina Rossetti
b)Gerard Manley Hopkins
c)Elizabeth Barret Browning
d)Ted Hughes

12)This work was NOT originally published in the 20th Century.

a)Henry James's "The Ambassadors"
b)Thomas Hardy's "Tess of the D'Urbervilles"
c)E.M. Forster's "A Room With A View"
d)Virginia Woolf's "Mrs. Dalloway"

13)Which poet did NOT write during the 16th century?

a)John Skelton
b)William Shakespeare
c)Sir Thomas Wyatt
d)Thomas Carew

14)Historical events often influence literature. Which of the following did NOT occur during the Restoration period?

a)Charles II was restored to the throne
b)The French Revolution
c)The Great Fire of London
d)The Exclusion Bill Crisis

15)He was not a Renaissance writer.

a)William Shakespeare
b)Sir Philip Sidney
c)Christopher Marlowe
d)Sir Thomas Malory

16)Which of the following literary sub-periods does NOT fall under the Neoclassical Period?

a)The Restoration
b)Jacobean Age
c)The Augustan Age
d)The Age of Sensibility


17)Which of the following periods of English literature came last?

a)The Elizabethan Age
b)The Commonwealth Period
c)The Jacobean Age
d)The Middle English Period

18)This work was written before the other three choices.

a)Bede's "An Ecclesiastical History of the English People"
b)Julian of Norwhich's "Book of Showings"
c)Chaucer's "Canterbury Tales"
d)Sir Thomas More's "Utopia"


19)Which of the following writers would be an appropriate subject for a class on “The Literature of the British Empire”?

a)Rudyard Kipling
b)Edward Fitzgerald
c)Charlotte Bronte
d)Any of these

20)World War I affected the writing of many authors. Which of the following poets would not have been touched by that event?

a)T.S. Eliot
b)Siegfried Sassoon
c)Wilfred Owen
d)Oscar Wilde

21)The period of maturation, intellectual growth and social graces during the Renaissance is called the:
A) aristocracy
B) New Age
C) Reformation
D) Enlightenment


22)The most popular French playwright, Jean Baptiste Poquelin, is known as:
A) Caleron
B) Corneille
C) Couperin
D) Moliere


23)The first Englishwoman to earn her living as a playwright was:
A) Nell Gwynn
B) Aphra Behn
C) Lady Teazle
D) Ann Hathaway



1)b
2)d

3)d---*(As ancient as his wording may seem to our contemporary ears, Shakespeare wrote in what is known as Modern English. Chaucer wrote in Middle English, and Old English (in which "Beowulf" was written) is for all practical purposes a foreign language. )
4)d--"The Regency" refers to the period when the Prince of Wales served as regent to George III, after the King had been declared incurably insane in 1811. Jane Austen is the most famous writer of this period. The period overlaps in time somewhat with the Romantic Period, but Jane Austen is not generally considered a Romantic.
5)a
6)a
7)c
8)a
9)c
10)d
11)b
12)b
13)d
14)b
15)d
16)b
17)b
18)a
19)d
20)d
21)d
22)d
23)b
__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Shooting Star For This Useful Post:
acbarasghar (Sunday, September 25, 2011)
  #42  
Old Saturday, October 01, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

The Life Of John Milton(Caroline Period-The Renaissance)
(1608-1674)


1. In which city was Milton?

a)Norwich
b)York
c)London
d)Canterbury


2. When was John Milton born?

a) 22 April 1600
b) 19 August 1604
c) 6 June 1606
d) 9 December 1608


3. Which school did Milton attend?

a)St Paul's
b)Christ's Hospital
c)Merchant Taylors'
d)Westminster


4. Milton continued his studies at Cambridge. Which college of the university did he attend?

a) Pembroke College
b) Trinity College
c) Christ’s College
d) St. Xavier’s College

5. Edward King, a minor poet and a contemporary of Milton's at Cambridge, was drowned at sea in 1637. Milton wrote an elegy for him. What was the title of this poem?

a)lycidas
b)Paradise Lost
c)Il penseroso

6. In 1638 and 1639 Milton traveled abroad. In which country did he spend most of the time?

a)Germany
b)France
c)Italy
d)Spain

7. How many times did Milton marry?

a)2
b)0
c)1
d)3

8. John Milton was 34 when he married Mary Powell. How old was she?

a) 48
b) 34
c) 22
d) 17


9. Milton was a royalist?

True or False


10. Which of the following works was NOT written by John Milton?

a)'L'Allegro'
b)'Lycidas'
c)'Il Penseroso'
d)'Absolom and Achitophel'


11. In 1634 Milton wrote a masque. What's the name of that masque?

a)'Il Penseroso'
b)'Lycidas'
c)'Comus'
d)'The Masque of Blackness'


12. Which of these words or usages did Milton NOT coin?

a)Space – used to mean “outer space”
b)Unaccountable
c)Pandemonium
d)Blatant

13. Following parliament’s victory in the civil war, Milton was appointed to a position in Cromwell’s government in 1649. What was his title?
a)Heresy tsar
b)Poet laureate
c)Secretary to the Admiralty
d)Secretary for Foreign Tongues


14. As well as poetry, Milton published extensively on politics, philosophy and religion. Which of the following was NOT one of his works?

a)Of Prelatical Episcopacy
b)The Likeliest Means to Remove Hirelings from the Church
c)Of Practical Exorcisme
d)Doctrine and Discipline of Divorce


15. When did John Milton die?

a) 4 February 1702
b) 2 June 1700
c) 17 April 1688
d) 8 November 1674


16. "Milton, thou should'st be living at this hour. England hath need of thee." Indeed. But who was it, summoning his ghost?

a)Horatio Herbert Kitchener
b)William Blake
c)William Wordsworth
d)John Keats


17. The 20th century has been less kind to his memory. TS Eliot found his imagery distracting, and considered his work “not serious poetry”, but it was another critic who accused him of “callousness to the intrinsic nature of English”. Who?

a)FR Leavis
b)Harold Bloom
c)William Empson
d)Mariella Frostrup





1)c
2)d
3)a
4)c
5)a
6)c
7)d
8)d
9)False
10)d
11)c
12)d
13)d
14)c
15)d
16)c
17)a





__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
  #43  
Old Saturday, October 01, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

Paradise Lost By John Milton

1. When was Paradise Lost published?
a) 1660
b) 1667
c) 1658
d) 1654

2. "Paradise Lost" is considered a:

a) First Person Narrative
b)Short Story
c)Epic Poem
d)Novel

3. Satan's name before he fell from heaven was:

a)Beezlebub
b)Michael
c)Lucifer
d)Belial


4. 'Book 1' of 'Paradise Lost' presents Satan with his angels fallen into Hell. When recovered, Satan awakens all his legions and speaks to them. The first he addresses is described as 'one next to himself in power, and next in crime, long after known in Palestine'. What's the name of this fallen angel?

a)Mammon
b)Moloch
c)Beelzebub
d)Ashtaroth

5. In 'Paradise Lost', which angel is ordered by God to drive Adam and Eve out of Paradise? Before he does so, he shows Adam a number of visions about the future of the human race, beginning with Cain murdering Abel and ending with the redemption of mankind through Christ. Who is this angel that has a large role in the finishing chapters of 'Paradise Lost'?

a)Michael
b)Abdiel
c)Rafael
d)Gabriel

6. Milton's "unholy trinity" of characters includes:

a)Error, Temptation, and Satan
b)Sin, Death and Temptation
c)Sin, Temptation, and Satan
d)Satan, Sin, and Death


7. The battle between God's army and Satan's rebels in heaven lasted:

a)One day
b)Three days
c)Seven days
d)One hour

8. In the phrase, "thy seed shall bruise our foe," the "seed" refers to:

a)The Tree of Knowledge
b)Adam
c)Cane and Abel
d)Jesus Christ

9. In the phrase, "thy seed shall bruise our foe," "thy" refers to:

a)Sin
b)Eden
c)Satan
d)Eve

10. The two archangels who serve as generals in God's army are:

a)Michael and Gabriel
b)Michael and Raphael
c)Raphael and Gabriel
d)Michael and Lucifer

11. For inspiration in writing the poem, Milton says he depends on:

a)Wine
b)The Holy Spirit
c)His favorite pen
d)The Son

12. Earth is described as being connected to heaven by a:

a)"stepping stones of clouds
b)Golden rope
c)Golden chain
d)Ladder

13. Sin was born out of Satan's:

a)Head
b)Lust
c)Anger
d)Rib


14. Eve before the Fall might best be described as:

a)a feminist
b)uncomfortable with Adam
c)detailed oriented
d)a docile, vain creature

15. Throughout the poem, Satan transforms himself into many creatures. Which creature does Satan not turn into?

a)a mouse
b)a cherub
c)a toad
d)a serpent

16. Who might be considered the friendliest and most sociable of all God's angels?

a)Adam
b)Michael
c)Raphael
d)Lucifer

17. Everyday before the Fall Adam and Eve went out to work. What did their work consist of?

a)Hunting and gathering food
b)Tending to the Garden of Eden
c)Building shelter to live in
d)Naming all God's creatures and plants

18. The reason for Satan's fall might best be described as:

a)incest
b)lust
c)greed
d)pride

19. The reason for Eve's fall might best be described as:

a)vanity
b)lust
c)greed
d)pride

20. On the second day of battle in heaven, what does Satan use that surprises God's forces?

a)Catapults
b)Artillery
c)Illusions
d)The Holy Sepulcher

21. Adam, Satan, and Eve herself are all dazzled by Eve's:

a)Wit
b)Beauty
c)Intelligence
d)Hard work and spirituality

22. The main reason for Adam's fall might best be described as:

a)lust
b)love for Eve
c)pride
d)money

23. When God sees that Adam and Eve have disobeyed him, who does he send to "judge" them and the snake?

a)The Son
b)The Holy Ghost
c)Michael
d)Raphael


24. Inspired by Satan's victory over man, Sin and Death construct:

a)a bridge from hell to heaven
b)a temple to welcome Satan back
c)a bridge from hell to earth
d)a funnel from Eden to the gates of hell

25. After they have both eaten from the Tree of Knowledge, the first thing Adam and Eve do is:

a)Ask forgiveness from God
b)Put some clothes on
c)Satisfy their sexual desire for each other
d)Blame each other for their Fall

26. The Archangel Michael might best be described as:

a)Jealous and envious
b)Bombastic
c)Firm and militant
d)Kind and caring

27. When Michael tells Adam what will become of mankind after the Fall, he is actually narrating stories taken directly from:

a)The New Testament
b)Homer's epic poems
c)The Hebrew Bible
d)The Koran

28. What are the best words to describe the Garden of Eden, the weather, and nature in general, before the Fall of Adam and Eve?

a)Ordered and rational
b)Chaotic
c)Wild and unmanageable
d)Comfortable

29. Which angel does Satan trick by disguising himself as a cherub?

(A) Michael
(B) Uriel
(C) Raphael
(D) Abdiel


30. In what book does the fall take place?

(A) Book VIII
(B) Book X
(C) Book IX
(D) Book VII

31. In which book of the Bible does the story of Adam and Eve occur?

(A) Leviticus
(B) Exodus
(C) Genesis
(D) Deuteronomy

32. Which devil advocates a renewal of all-out war against God?

(A) Belial
(B) Moloch
(C) Mammon
(D) Beelzebub

33. What is Milton’s stated purpose in Paradise Lost?

(A) To assert his superiority to other poets
(B) To argue against the doctrine of predestination
(C) To justify the ways of God to men
(D) To make his story hard to understand

34. Which of the following is not a character in Paradise Lost?

(A) Night
(B) Agony
(C) Discord
(D) Death

35. Which angel wields a large sword in the battle and wounds Satan?

(A) Michael
(B) Abdiel
(C) Uriel
(D) Satan is not injured

36. When Satan leaps over the fence into Paradise, what does Milton liken him to?

(A) A snake slithering up a tree
(B) A germ infecting a body
(C) A wolf leaping into a sheep’s pen
(D) A fish leaping out of water

37. Which angel tells Adam about the future in Books XI and XII?

(A) Raphael
(B) Uriel
(C) Michael
(D) None of the above

38. Which of the following is not found in Hell?

(A) Gems
(B) Gold
(C) Oil
(D) Minerals

39. Which statement about the Earth is asserted as true in Paradise Lost?

(A) It was created before God the Son
(B) Earth hangs from Heaven by a chain
(C) The Earth is a lotus flower
(D) The Earth revolves around the sun

40. Which devil is the main architect of Pandemonium?

(A) Mulciber
(B) Mammon
(C) Moloch
(D) Belial

41. How many times does Milton invoke a muse?

(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four


42. Which of the following poets does Milton emulate?
(A) Virgil
(B) Homer
(C) Both Virgil and Homer
(D) Neither Virgil or Homer

43. What is the stated subject of Paradise Lost?

(A) The fight between good and evil
(B) Heaven’s battle and Satan’s tragic fall
(C) The creation of the universe
(D) Adam and Eve’s disobedience

44. Which devil is Satan’s second-in-command?

(A) Mammon
(B) Sin
(C) Moloch
(D) Beezelbub

45. Who discusses cosmology and the battle of Heaven with Adam?
(A) God
(B) Eve
(C) Raphael
(D) Michael

46. Which scene happens first chronologically?

(A) Satan and the devils rise up from the lake in Hell
(B) The Son is chosen as God’s second-in-command
(C) God and the Son create the universe
(D) The angels battle in Heaven

47. Which of the angels is considered a hero for arguing against Satan?
(A) Abdiel
(B) Uriel
(C) Michael
(D) Raphael

48. In an attempt to defeat God and his angels, what do the rebel angels make?
(A) A fortress
(B) A catapult
(C) A large sword
(D) A cannon

49. According to Paradise Lost, which of the following does God not create?
(A) The Son
(B) Adam and Eve
(C) Computers
(D) He creates everything

50. Who does Milton name as his heavenly muse?
(A) Titania
(B) Urania
(C) Virgil
(D) Michael

51. What does Eve do when she first becomes conscious?

(A) Go in search of her mate
(B) Talk to the animals
(C) Look at her reflection in a stream
(D) Eat of the Tree of Knowledge

52.Who is the main protagonist of Paradise Lost?

a)Satan
b)Adam
c)Eve
d)God

53.In how many books is Paradise Lost divided?

a)Nine
b)Twelve
c)Eighteen
d)Fourteen


54.Which is the longest book?

a)Book X
b)Book VIII
c)Book IX
d)Book I


55.In Books I-II, the rebels of Satan build the Pandemonium. What is it?

a)The forbidden fruit
b)The capital of Heaven
c)A beautiful garden
d)The capital of Hell

56.The fruit of which tree were Adam and Eve forbidden to eat?

a)Tree of Life
b)Tree of God
c)Tree of Sin
d)Tree of Knowledge

57.Which is the shortest book?

a)Book VII
b)Book III
c)Book VIII
d)Book V


58.Who was sent to Earth to warn Man of the dangers he was facing?

a)Raphael
b)Uriel
c)Abdiel
d)Beelzebub


59.Who was the first to eat the forbidden fruit?

a)Adam
b)Eve
c)Satan
d)Snake

60.Which of the following is not a character in Paradise Lost?

a)Eve
b)God
c)Satan
d)Jonah


61.What is the name of the sequel to Paradise Lost?

a)Paradise Found
b)Paradise Lost Twice
c)Paradise Regained
d)Paradise Lost Again


62.who was the companion of Adam in paradise?

a)satan
b)eve
c)rapheal
d)god


63.Who is "till wand'ring o'er the earth"?


a)Satan's associates
b)Satan
c)Adam
d)Eve

64. Who will fall through his own "fault"?

a)Satan
b)God
c)Adam
d)Noah

65.Who "headlong themselves they threw Down from the verge of Heav'n"?

a)Adam and Eve
b)Noah and the elephant
c)Rebel angels
d)Benjamin and Joseph

66. Who pondered, "How such united force of gods, how such As stood like these, could ever know repulse?"?

a)Adam
b)Moses
c)Joseph
d)Satan

67.Who is described? "For dignity composed and high exploit: But all was false and hollow"

a)Lot
b)Belial
c)Satan
d)Moses

68. When was Paradise Lost published?

a) 1660
b) 1667
c) 1658
d) 1654

69.When was Paradise Regained published?

a) 1671
b) 1656
c) 1669
d) 1652

1)b
2)c
3)c
4)c
5)a
6)d
7)b
8)d
9)d
10)a
11)b
12)c
13)a
14)d
15)a
16)c
17)b
18)d
19)a
20)b
21)b
22)b
23)a
24)c
25)c
26)c
27)c
28)a
29)b
30)c
31)c
32)b
33)c
34)b
35)a
36)c
37)c
38)c
39)b
40)a
41)c
42)c
43)d
44)d
45)c
46)b
47)a
48)d
49)d
50)b
51)c
52)a
53)b
54)c
55)d
56)d
57)a
58)a
59)b
60)b
61)c
62)b
63)a
64)c
65)c
66)d
67)b
68)b
69)a
__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
  #44  
Old Sunday, October 02, 2011
Eager's Avatar
40th CTP (PAAS)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2011 - Merit 364
 
Join Date: Jul 2010
Location: Utopia
Posts: 359
Thanks: 1,241
Thanked 341 Times in 147 Posts
Eager is a jewel in the roughEager is a jewel in the roughEager is a jewel in the rough
Default

can anyone share mcqs from previous fpsc lectureship tests? any link to that?
thankyou
__________________
Whatever is important will remain; whatever is useless will disappear.
Reply With Quote
  #45  
Old Sunday, October 02, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

The Renaissance


1.In what country did the Renaissance begin?

a.Italy
b.France
c.England
d.Germany

2.who is considered as the model of the people during the renaissance?

a.greek and austrian
b.roman and french
c.roman and greek
d.french and greek

3.the word renaissance means

a.the rebirth of learning or knowledge
b.reading of books
c.the time of astronauts
d.the study of art

4.Which of the following techniques was NOT used in the Renaissance art?

a.realism
b.perspective
c.individualism
d.abstractioin


5.what sparked the Renaissance?

a.The Feudal system was collapsing
b.the "95 theses"
c.the Crusades
d.the Black Plague

6.who lost the most power during the renaissance?

a.Italian merchants
b.catholic church
c.black people
d.king and queen of Spain


7.Utopia was written by:
a) Cervantes
b) Machiavelli
c) Poliziano
d) Thomas More

8.The Prince was written to gain favor of the:
a) Pazzi
b) Republic
c) Medici
d) Inquisition

9.Who translated the New Testament into German for the first time?

a) Poliziano
b) Cervantes
c) Martin Luther
d) Alexander VI

10.The "father of humanism" was

a)Petrarch
b)Dante
c)Boccaccio
d)Pico della Mirandola


11.
Renaissance thinkers argued that women should be educated

a)just the same as men
b)with emphasis on science and mathematics
c)not at all
d)confined solely to music, dancing, and knitting


12.An important feature of the Renaissance was an emphasis on

a)alchemy and magic
b)the literature of Greece and Rome
c)chivalry of the Middle Ages
d)the teaching of St. Thomas Acquinas

13.Which was NOT a characteristic of the Renaissance?

a)emphasis on individuality
b)confidence in human rationality
c)the emergence of merchant oligarchies
d)the development of social insurance programs


14.The northern Renaissance differed from the Italian Renaissance

a)growth of religious activity among common people
b)earlier occurrence
c)greater appreciation of pagan writers
d)decline in the use of Latin


15.For ordinary women, the Renaissance

a)had very little impact
b)greatly improved the material conditions of their lives
c)worsened their social status
d)allowed them access to education for the first time


16.Thomas More's Utopia placed the blame for society's problems on

a)human nature
b)God's will
c)society itself
d)the Church


1)a
2)c
3)a
4)d
5)a
6)b
7)d
8)c
9)c
10)a
11)d
12)b
13)d
14)a
15)a
16)c




__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
  #46  
Old Tuesday, October 11, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

Random MCQs

1. In which century was Piers Plowman written?

a)14th
b)12th
c)10th
d)11th

2. Geoffrey Chaucer served which king?

a)Richard III
b)James 1
c)Edward III
d)Henry II

3. The 18th century work 'Tom Jones" was written by whom?

a)Samuel Johnson
b)Henry Fielding
c)John Donne
d)Tobias Smollett

4. In 1905, Virginia Woolf began to write for which publication?

a)The Time's Literary Supplement
b)The Lady's Home Journal
c)Strand Magazine
d)Reader Magazine

5. Joyce's novel 'Ulysses' takes place over what period of time?

a)A week
b)24 hours
c)A lifetime
d)6 months

6. What was the nationality of Oscar Wilde?

a)Irish
b)Scottish
c)French
d)English

7. Who wrote the poem "Requiem"?

a)Robert Louis Stevenson
b)William Shakespeare
c)Samuel Johnson
d)John Milton

8. the prevailing feature of Chaucer's humour is its

a)urbanity
b)crudity
c)triviality
d)sanctity


9. who is the first great English critic-poet?

a)Shakespeare
b)Arnold
c)Sir Philip Sidney
d)Chaucer

10. HYMN TO ADVERSITY is a poem by

a)Thomas gray
b)Alexander Pope
c)Edward gibbon
d)William Blake

11. Who wrote the poem 'The Seven Ages'?

a)John Milton
b)Geoffrey Chaucer
c)William Shakespeare
d)Edward Gibbon

12. who write the story "Story Teller" ?

a)William Wordsworth
b)William Shakespeare
c)Thomas Grey
d)Saki


1)a
2)c
3)b
4)a
5)b
6)a
7)a
8)a
9)c
10)a
11)c
12)d




__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
  #47  
Old Wednesday, October 12, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

Restoration and The 18TH Century


1. What happened in 1707 that would forever alter the relationship between England, Wales, and Scotland?

a)the trial and execution of Mary, Queen of Scots
b)the Toleration Act
c)the failed invasion of the Spanish Armada
d)the Bishops' War
e)the Act of Union


2. Which of the following was a major factor in the unprecedented economic wealth of Great Britain during the eighteenth century?

a)formal diplomatic relations with China
b)the exploitation of colonial resources, labor, and the slave trade
c)the American and French revolutions
d)the creation of the bourgeois novel as a commodity
e)the union of England and Wales with Scotland

3. What was "restored" in 1660?

a)the monarchy, in the person of Charles II
b)the dominance of the Tory Party
c)the "Book of Common Prayer"
d)toleration of religious dissidents
e)Irish independence.


4. What literary work best captures a sense of the political turmoil, particularly regarding the issue of religion, just after the Restoration?

a)Gay's Beggar's Opera
b)Butler's Hudibras
c)Fielding's Jonathan Wild
d)Pope's Dunciad
e)Dryden's Absalom and Achitophel

5. Who was deposed from the English throne in the Glorious, or Bloodless, Revolution in 1688?

a)Elizabeth I
b)James II
c)George II
d)William and Mary
e)Anne


6. Who became the first "prime minister" of Great Britain in the reign of George II?

a)Henry St. John
b)Robert Harley
c)John Churchill
d)Robert Walpole
e)Matthew Prior


7. In the late seventeenth century, a "battle of the books" erupted between which two groups?

a)abolitionists and enthusiasts for slavery
b)round-earthers and flat-earthers
c)the Welsh and the Scots
d)champions of ancient and modern learning
e)Oxfordians and Baconians


8. Which of the following best describes the doctrine of empiricism?

a)All knowledge is derived from experience.
b)Human perceptions are constructed and reflect structures of political power.
c)The search for essential or ultimate principles of reality.
d)The sensory world is an illusion.
e)God is the center of an ordered and just universe.

9. Against which of the following principles did Jonathan Swift inveigh?

a)theoretical science
b)metaphysics
c)abstract logical deductions
d)a and b only
e)a, b, and c


10. Whose great Dictionary, published in 1755, included more than 114,000 quotations?

a)William Hogarth
b)Jonathan Swift
c)Samuel Johnson
d)Ben Jonson
e)James Boswell


11. According to Samuel Johnson, "No man but a blockhead ever wrote except for...:

a)love."
b)honor."
c)money."
d)his party."
e)fun."


12. What name is given to the English literary period that emulated the Rome of Virgil, Horace, and Ovid?

a)Augustan
b)Metaphysical
c)Romantic
d)Neo-Romantic
e)Caesarian


13. Horace's doctrine "ut pictura poesis" was interpreted to mean:

a)A picture is worth a thousand words.
b)Poetry is the supreme artistic form.
c)Art should hold a mirror up to nature.
d)Poetry ought to be a visual as well as a verbal art.
e)Paintings of poets should be prized over those of kings.

14. What was most frequently considered a source of pleasure and an object of inquiry by Augustan poets?

a)civilization
b)woman
c)God
d)alcohol
e)nature


15. What word did writers in this period use to express quickness of mind, inventiveness, a knack for conceiving images and metaphors and for perceiving resemblances between things apparently unlike?

a)wit
b)sprezzatura
c)naturalism
d)gusto
e)metaphysics

16. Which of the following was probably not a stock phrase in eighteenth-century poetry?

a)verdant mead
b)checkered shade
c)simian rivalry
d)shining sword
e)bounding main


17. Which metrical form was Pope said to have brought to perfection?

a)the heroic couplet
b)blank verse
c)free verse
d)the ode
e)the spondee


18. Which poet, critic and translator brought England a modern literature between 1660 and 1700?

a)Addison
b)Bunyan
c)Crabbe
d)Dryden
e)Equiano


19. Which of the following is not an example of Restoration comedy?

a)Etherege's The Man of Mode
b)Wycherley's The Country Wife
c)Behn's The Rover
d)Marlowe's Doctor Faustus
e)Congreve's Love for Love

20. Which group of intellectual women established literary clubs of their own around 1750 under the leadership of Elizabeth Vesey and Elizabeth Montagu?

a)the Behnites
b)the bluestockings
c)the coteries of plenty
d)the Pre-Raphaelites
e)the tattlers and spectators

21. Which work exposes the frivolity of fashionable London?

a)Defoe's Robinson Crusoe
b)Swift's Gulliver's Travels
c)Behn's Oroonoko
d)Richardson's Clarissa
e)Pope's The Rape of the Lock


22. What London locale, where many poor writers lived, became synonymous with hacks and scandal mongers?

a)Elephant and Castle
b)Grub Street
c)Covent Garden
d)Cheapside
e)Piccadilly Circus


23. With its forbidden themes of incest, murder, necrophilia, atheism, and torments of sexual desire, Horace Walpole's Castle of Otranto, created which literary genre?

a)the revenge tragedy
b)the Gothic romance
c)the epistolary novel
d)the comedy of manners
e)the mystery play


24. Which of the following is not indebted to the Gothic genre?

a)William Beckford's Vathek
b)Matthew Lewis's The Monk
c)Tobias Smollett's Roderick Randsom
d)Ann Radcliffe's The Italian
e)William Godwin's Caleb Williams



25. While compiling what sort of book did Samuel Richardson conceive of the idea for his Pamela, or Virtue Rewarded?

a)a history of everyday life
b)an instructional manual for manners
c)a book of devotion
d)a book of model letters
e)a chapbook



26. Who was the ancient Gaelic warrior-bard considered by Napoleon and Thomas Jefferson to have been greater than Homer?

a)Macpherson
b)Merlin
c)Decameron
d)Taliesin
e)Ossian




1)e
2)b
3)a
4)e
5)b
6)d
7)d
8)a
9)e
10)c
11)c
12)a
13)d
14)e
15)a
16)c
17)a
18)d
19)d
20)b
21)e
22)b
23)b
24)c
25)d
26)e
__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
  #48  
Old Wednesday, November 02, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

Neoclassical Poetry


1. John Donne is, in some sense, the originator of metaphysical poetry. But who is most closely associated with the “founding” of neoclassical poetry?

a)William Wordsworth
b)Alexander Pope
c)Ben Jonson
d)George Herbert

2. Which of the following is not generally considered to be a neoclassical poet?

a)John Dryden
b)Henry Vaughan
c)Alexander Pope
d)Ben Jonson

3. Which of the following is not a common feature of neoclassical poetry?

a)Imitation of classical forms and allusion to mythology
b)An effort to represent human nature
c)Use of the rhymed couplet
d)Fantastic comparisons

4. Neoclassicists tended to view poetry as the result of genius overflowing from the mind out onto the page. They also considered poetry to be an expression of the individual, inner self.

a)True
b)False

5. Most neoclassical poets viewed the world in terms of a strictly ordered hierarchy. What was this hierarchy called?

a)The Way of the World
b)The Foundational Ladder
c)The Order of Angels
d)The Great Chain of Being

6. He wrote both religious and secular poetry. One of his poems urged virgins to make the most of their time.

a)Ben Jonson
b)Alexander Pope
c)Robert Herrick
d)John Dryden

7. Why didn’t Alexander Pope attend an English university?

a)He lived in Italy until the age of 27
b)Asthma, headaches, and spinal deformity made him an invalid
c)He was a Catholic, and therefore forbidden from attending
d)He just wasn’t bright enough

8. Alexander Pope coined many a modern day cliché. Which of the following did not originate with him?

a)To err is human, to forgive divine
b)Let not the sun go down upon your wrath
c)A little learning is a dangerous thing
d)Fools rush in where angels fear to tread


9. John Dryden wrote “Absalom and Achitophel.” Who was Achitophel, historically speaking?

a)King David’s son
b)A Judge of Israel
c)Bathsheba’s first husband
d)Absalom’s advisor

10. Who did Dryden use Absalom to represent, allegorically, in his satire “Absalom and Achitophel”?

a)The Duke of Monmouth
b)Charles II
c)The Earl of Shaftesbury
d)Cromwell

11. Complete this famous quote by John Dryden: “Who think too little, and who talk too ____”

a)often
b)long
c)much
d)fast

12. What Pope poem begins, “In these deep solitudes and awful cells, / Where heav'nly-pensive contemplation dwells, / And ever-musing melancholy reigns; / What means this tumult in a vestal's veins?”

a)The Rape of the Lock
b)Solitude: An Ode
c)The Dunciad
d)Eloisa to Abelard

13. Pope made money by selling subscriptions to his translation of this classical epic.

a)The Bahagavad Gita
b)The Odyssey
c)The Illiad
d)The Aeneid

14. This famous neoclassical poet wrote on profound themes such as death, but he also had a lighter side. He once wrote an ode to a cat drowned in a tub of gold fishes.

a)Alexander Pope
b)William Collins
c)Thomas Gray
d)Ben Jonson

15. His “To Penthurst” is considered to be one of the primary texts of the neoclassical movement.

a)Sir John Denham
b)Ben Jonson
c)Thomas Carew
d)John Dryden

16. Sir John Denham commemorated this poet, referring to him as “Old Chaucer” who, “like the morning star”, descends “to the shades,” so that “Darkness again the Age invades.”

a)William Shakespeare
b)John Donne
c)Abraham Cowley
d)John Dryden

17. What mock epic begins: “What dire offence from am'rous causes springs, / What mighty contests rise from trivial things”?

a)Dryden’s “Mac Flecknoe”
b)Pope’s “The Rape of the Lock”
c)Pope’s “The Dunciad”
d)Dryden’s “Absalom and Achitophel”

18.When the Parliament, controlled by the puritans, took power in England, one of the acts that greatly influenced Literature of that time was

a)The closing of theatres
b)The return of the King.
c)King Arthurs' dead
d)King to exile


1)c
2)b
3)d
4)b
5)d
6)c
7)c
8)b
9)d
10)a
11)c
12)d
13)c
14)c
15)b
16)c
17)b
18)a





__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
  #49  
Old Wednesday, November 02, 2011
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

Random MCQs


1:Who wrote: "Reader, I married him."?

a)Jane Austen
b)Charlotte Bronte
c)Edith Wharton
d)Emily Bronte

2.Who wrote: "Things fall apart; the center cannot hold."?

a)William Butler Yeats
b)James Joyce
c)Thomas Moore
d)Edgar Allan Poe


3.In which work do you read: "Things fall apart; the center cannot hold."?

a)The Canturbury Tales
b)The Dark Angel
c)The Wild Swans of Coole
d)The Second Coming


4.Who wrote: "Beauty is truth, truth beauty."?

a)John Keats
b)William Shakespeare
c)Samuel Butler
d)Samuel Taylor Coleridge


5.In which work do you read: "Beauty is truth, truth beauty."?

a)Adonais
b)Bright Star
c)Ode on a Grecian Urn
d)La Bell Dame Sans Merci

6.Who wrote: "In Xanadu did Kubla Khan / A stately pleasure dome decree..."?

a)Samuel Taylor Coleridge
b)Robert Browning
c)John Keats
d)Walt Whitman

7.In which work do you read: "In Xanadu did Kubla Khan / A stately pleasure dome decree..."?

a)Kubla Khan
b)Hellas
c)The Phoenix and the Turtle
d)The Castaway

8.A side note: Which drug/substance was Samuel Taylor Coleridge addicted to?

a)Heroine
b)Cocaine
c)Alcohol
d)Opium

9.Who wrote: "I would prefer not to."?

a)Edgar Allan Poe
b)Herman Melville
c)Thomas Gray
d)Henry David Thoreau


10.Who wrote: "There can be no freedom or beauty about a home life that depends on borrowing and debt."?

a)Henry David Thoreau
b)Benjamin Franklin
c)Robert Browning
d)Henrik Ibsen


11.In which work do you read: "There can be no freedom or beauty about a home life that depends on borrowing and debt."?

a)A Doll's House
b)Riders to the Sea
c)A Handful of Dust
d)The Fatal Curiosity


12.Who wrote: "My name is Ozymandias, King of Kings / Look on my works ye mighty, and despair!"?

a)Lord Byron
b)Percy Bysshe Shelley
c)William Woodsworth
d)Emily Dickinson


13.In which work do you read: "My name is Ozymandias, King of Kings / Look on my works ye mighty, and despair!"?

a)The Man of Feeling
b)In Memoriam
c)Song to Aella
d)Ozymandias

14.Who wrote: "That's my last Duchess painted on the wall / looking as if she were alive."?

a)Lord Byron
b)Oscar Wilde
c)Robert Browning
d)William Wordsworth


15.In which work do you read: "That's my last Duchess painted on the wall /looking as if she were alive."?

a)Porphyria's Lover
b)My Last Duchess
c)The Love Song of J. Alfred Prufrock
d)Fra Lippo Lippi

16.Who wrote: "I have measured out my life with coffee spoons."?

a)William Carlos Williams
b)T.S. Eliot
c)Ernest Hemingway
d)Hart Crane

17.In which work do you read: "I have measured out my life with coffee spoons."?

a)Lovesong of J.Alfred Prufrock
b)Sonnets from the Portuguese
c)Prelude
d)The Last Decalogue

18.A "classic" book is usually one that possesses what quality?

a)It has universal appeal.
b)It can stand the test of time.
c)It makes connections.
d)All of the above.

19. A Tale of Two Cities by Charles Dickens involves which two cities?

a)London and Rome
b)Paris and Rome
c)London and Paris
d)Berlin and London

20.The Catcher in the Rye takes place in what city?

a)New York City
b)Stanford, Connecticut
c)Philadelphia, Pennsylvania
d)Boston, Massachusetts

21.Which book was not written by Jane Austen?

a)Sense and Suspensibility
b)Emma
c)Pride and Prejudice
d)Mansfield Park

22.What is Shakespeare's longest play?

a)Taming of the Shrew
b)Romeo and Juliet
c)A Midsummer Night's Dream
d)Hamlet




1)b
2)a
3)d
4)a
5)c
6)a
7)a
8)d
9)b
10)d
11)a
12)b
13)d
14)c
15)b
16)b
17)a
18)d
19)c
20)a
21)a
22)d


__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Shooting Star For This Useful Post:
breakthepitcher (Sunday, December 11, 2011), unsolved_Mystery (Monday, January 16, 2012)
  #50  
Old Monday, January 16, 2012
Shooting Star's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Medal of Appreciation - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2009
Location: City of Cockroaches & Bureaucrats
Posts: 1,735
Thanks: 2,871
Thanked 2,238 Times in 1,034 Posts
Shooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud ofShooting Star has much to be proud of
Default

Random MCQs


1)The poem 'The Battle of Maldon' celebrates events which took place in the 10th century, but who was it between

a)Danes and English
b)Dutch and English
c)Normans and English
d)French and English


2)The Faerie Queene was written during the reign of which monarch?

a)James I
b)Mary Tudor
c)Elizabeth Tudor
d)Henry VII


3)Becky sharp was the heroine in which novel?

a)Vanity Fair
b)Sense and Sensibility
c)Pride and Prejudice
d)Mansfield Park


4) How many children were there in the Bronte family?

a)3
b)4
c)5
d)6


5)Who composed The Preludes?

a)S T Coleridge
b)William Wordsworth
c)William Shakespeare
d)William Blake


6)Who is termed as "The Morning Star of Renaissance"?

a)Spenser
b)John Gower
c)Chaucer
d)Langland


7)Who began the tradition of revenge play ?

a)Goorge peele
b)Samuel daniel
c)Phineas fletcher
d)Thomas kyd


8)How many lines are there in a Sonnet?

a)10
b)16
c)14
d)22


9)What are the names of the two feuding families in Romeo and Juliet?

a)Capulet And Montague
b)Breslow and Felsher
c)Fuech and Goodside
d)Dawson and Hurley


10)Which bird did the Ancient Mariner kill?

a)Seagull
b)Albatross
c)Humming Bird
d)Crow


11)What was the name of the Bronte sister?s only brother?

a)Anderson
b)Branwell
c)Richard
d)Pearson


12)
In which county was Jane Austin born?

a)Sussex
b)Hampshire
c)Yorkshire
d)Norfolk


13)In which Dickens novel does Pip appear?

a)Bleak House
b)Great Expectations
c)A Tale of Two Cities
d)The Pickwick Papers


1)a
2)c
3)a
4)b
5)b
6)c
7)d
8)c
9)a
10)b
11)b
12)b
13)b
__________________
Work until your idols become your rivals.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Shooting Star For This Useful Post:
Tooba Malik (Monday, January 16, 2012), unsolved_Mystery (Monday, January 16, 2012)
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
History of English literature Naseer Ahmed Chandio English Literature 18 Saturday, October 20, 2012 03:03 PM
Literature ali8555 English Literature 0 Thursday, April 01, 2010 09:23 PM
English Literature Sureshlasi English Literature 2 Monday, July 30, 2007 03:33 AM
American Literature Ahmad Bilal English Literature 0 Friday, April 14, 2006 05:58 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: This is not the official website of Federal Public Service Commission Pakistan. This is a non-commercial website helping individuals who intend to join civil service of Pakistan. The material on this website is provided for informational purposes only. We do not claim that the site is an exhaustive compilation of information about Civil Service of Pakistan neither represent or endorse the accuracy or reliability of any information, content contained on, or linked, downloaded or accessed from any page of this website. These materials are intended, but not promised or guaranteed to be current, complete or up to date. However, honest efforts have been made to provide comprehensive information for the benefit of users. The documents and material displayed or mentioned on this site are not official copies. Please contact FPSC for updated rules and regulations governing CSS examination.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.