Tuesday, August 11, 2020
03:15 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Optional subjects > Group IV > Islamic History & Culture

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #11  
Old Sunday, December 22, 2013
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by musmanhussain View Post
Excellent step dear really appreciate your efforts.
Any senior who solve some subjective questions or only main points of questions.
Thanks. I'll try to solve subjective questions, but after I'm done with all of the MCQs first.

Quote:
Originally Posted by waaqar View Post
good effort bro. would u please suggest me book for part2 of islamic history and culture (a single book which cover whole paper2)
I don't know of a single book. There's a list of books in the forums maybe that will help, or someone who has prepared and given the paper.

Quote:
Originally Posted by Stunner View Post
Really good going bro .. The background knowledge to these MCQs will really be helpful for IHC aspirants and also for Islamiat .. Keep the good going and thanks for such a contribution ..
Regards ..
Thanks Stunner!
__________________
-Nickfury
Reply With Quote
  #12  
Old Friday, December 27, 2013
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

CSS 2003 Part I

1. Which is the 3rd Surah in the Quran?
A. Ali Maida
B. Aal-e-Imran
C. An-Nisa
D. None
Answer: Aal-e-Imran

Note: Total number of the Surahs in the Holy Quran is? CSS 2002
Which is the 3rd Surah in the Quran? CSS 2003
There is no Bismillah in the beginning of which Surah? CSS 2005
The shortest Surah of the Quran is? CSS 2005
Surah Al Noor speaks of: CSS 2013
In which of the Surah of the Quran, the name of adopted son of our Prophet (Peace Be upon Him) has been mentioned? CSS 2013


Quote:
The Quran has 114 surah total. 86 Makkah, and 28 Medina. First Surah is Al Fatiha and the last is Surah Al-Nas. Surah Aal-e-Imran is the 3rd Surah of the Quran. Surah Al-Tawba is the only Surah in the Quran that does not begin with Bismillah. The shortest Surah of the Quran is Surah al-Kausar/Kauthar. Surah al-Noor is about women. The Prophet SAW’s adopted son, Zayd ibn Harithah, is mentioned in Sura 33, Al-Ahzab.
2. Imam Shafi was a?
A. Philosopher
B. Jurist
C. Poet
D. None
Answer: Jurist

Note: Imam Abu Hanifa was a? CSS 2002
Quote:
Imam Shafi was a Muslim jurist and is the founder of the Shafi school of Fiqh. The other three major fiqhs are, Hanafi founded by Imam abu Haifa, Maliki founded by Imam Malik, and Hanbali founded by Imam Ahmed ibn Hanbal. Imam Shafi was the student of Imam Malik for 9 years.
Imam e Azam Abu Hanifa was the founder of the Sunni Hanafi School of fiqh. A person trained in Fiqh is called a Faqih. He was born during the time of the Umayyad Caliph Abdul Malik.

3. Tigris is a river of?
A. Uzbekistan
B. Iraq
C. Kazakhastan
D. None
Answer: Iraq

Note: Euphrates is a river of? CSS 2002
Quote:
The river Tiqris starts in Turkey and flows through Iraq.
The Euphrates River originates in eastern Turkey and flows through Syria and Iraq.

4. The modern name of Habsha is?
A. Africa
B. Ethopia
C. Sudan
D. None
Answer: Ethiopia

Quote:
Habashah is the name of Ethiopia in Arabic. Ethiopia is also known historically as Abyssinia.

5. The word Muhammad means?
A. Worthy of praise
B. The praised one
C. Noble
D. None
Answer: The Praised One

Quote:
The word “Muhammad” is derived from the Arabic root word “hamd” meaning “praise”.
It is the emphatic passive participle of that root and can be translated as “the Oft-Praised One”.

6. Aws and Kharzaj were two tribes of?
A. The Jews
B. The Quraish
C. The Ansar
D. None

Answer: The Ansar
Note:
Aws and Khazraj lived in? CSS 2006
Aws and Khizraj were? CSS 2006
Aws and Khazraj were two tribes of? CSS 2013


Quote:
Banu Aws and Kharzaj were the two main tribes of Medina. These two tribes constituted the Ansars. The Ansar literaly means: Helpers. It denotes to the citizens of Medina who helped the Prophet SAW and the Muhajireens on their arrival to the city of Medina. They were originally from Yemen and migrated to Yathrib, the old name of Medina. The Banu Khazraj are renowned for their generosity and hospitality.
7. Banu Quraiza, Banu nadir, and Banu Qainuqa were three tries of the?
A. Muslims
B. Christians
C. Jews
D. None
Answer: Jews

Quote:
These were the three main Jewish tribes of Medina. The Banu Qaynuqa were expelled from Medinah by the Prophet SAW for breaking the treaty, The Constitution of Medina. Banu Nadir and Ban Qanuqa along with the Quraish organized the Battle of the Trench. The Banu Nadir also participated in the battle of Khaybar.

8. Arrange in chronological order.
A. Battle of Uhud
B. Battle of Muta
C. Battle of Khandaq
D. None
Answer:
1. Battle of Uhud – 3 AH / 625 AD
2. Battle of Khandaq (Trench) – 5 AH / 627 AD
3. Battle of Muta – 8 AH / 629 AD

Note: Battle of Uhud was fought in the year? CSS 2000
Battle of Badr was fought in the year? CSS 2001
Chronological order of the battle of Khaibar, Badr, and Hunain. CSS 2002


Quote:
The Battle of Muta was between the Muslims and the Byzantine Forces in the village of Muta, Jordan. It resulted in Byzantine victory.

The battle of Uhud was fought in the 3rd year of Hijri.

The Battle of Badr was fought in year 2nd year of Hijra, 624 AD. Jang e Badr was the first large battle between the Muslims and the Quraish of Makkah. The total Muslim army was 313 against the 1000 Quraish. Abu Jahal was killed in this battle. After the battle, Abu Sufyan became the chief of Quraish. The Battle of Badr and Hunayn are the only two battles mentioned in the Quran.
9. The capital of Khurasan was?
A. Peshawar
B. Daibul
C. Nishapur
D. None
Answer: Nishapur

Quote:
Khorasan is a region to the northeast of Persia (Iran). Khorasan had four capitals, Balkh, Merv, Nishapur, and Herat, all now located in modern day Afghanistan. Khorasan was the cultural capital of Persia. Notable people from Khorasan are: Ibn Sina, Al-Farabi, Al-Biruni, Omar Khayyam, Al-Khwarizmi, all scientists. Other scholars of Islamic theology, jurisprudence, and philosophy from Khorasan are: Imam Ahmad ibn Hanbal, Imam Abu Hanifa, Imam Bukhari, Imam Muslim, Abu Dawood, and Al-Tirmidhi among many others.

10. Khilaffat-e-Rashida lasted about?
A. 60 years
B. 80 years
C. 30 years
D. None
Answer: 30 Years
Note: Literal meaning of word Khilafat-e-Rashida is? CSS 2006

Quote:
The Khilaffat-e-Rashida refers to the first four Caliphs, Hazrat Abu Bakar RA, Hazrat Umar RA, Hazrat Uthman RA, and Hazrat Ali RA. It means: The Rightly Guided Caliphs. Khilaffat-e-Rashida last from 632 AD – 661 AD, about 30 years.

11. Umayyad Caliph Muawiyah was the son of?
A. Abu Talib
B. Abu Sufyan
C. Jafar
D. None
Answer: Abu Sufyan

Quote:
Hazrat Muawiyah, also known popularly as Amir Muawiyah, was the son of Abu Sufyan and Hind bint Utbah. He was from the Banu Umaya tribe. He established the Umayya Dynasty of Caliphate when made his son Yezid, his son, his successor. He was the second Caliph from Banu Umayya, the first being Hazrat Uthman. Amir Muawiyah is known for developing the Muslim Navy.
12. The battle of Qaddisiyya was fought during the reign of?
A. Caliph Abu Bakar
B. Caliph Umar Farooq
C. Salahuddin Ayyubi
D. None
Answer: Caliph Umar Farooq

Note:
At Qadisiyyah, who commanded the Muslim army? CSS 2001
The battle of Qadisiyaah was won by? CSS 2002

Quote:
The Battle of al-Qadisiyyah in Iraq was fought in 636 which resulted in Muslim victory. It was between the Muslim army and the Sassanid Persian army. The battle was fought under Caliph Umar, who had appointed Abu Ubaidah ibn Jarrah commander of the army. Three months before Qadisiyyah the battle of Yarmouk took place which was also a victory for the Muslims. The battle of Yarmouk was agasint the Byzantines. Byzantine and Sassanid Empire had an alleged alliance. Saad bin Abi Waqas as the commander at the battle of Qadisiyyah against the Sassanids. (Battle of Yarmouk CSS 2000)


13. Tughril was the founder of?
A. Ghaznawid Dynasty
B. Ghaurid Dynasty
C. Seljuq Dynasty
D. None
Answer: Seljuq Dynasty

Note: Alp Arsalan belonged to? CSS 2002
Quote:
The Seljuq Empire was founded by Tughril. Alp Arslan was the second Sultan of the Seljuq Empire. Alp Arlslan was the nephew of Tughril.

14. Khuzestan is an area in?
A. Turkey
B. Iran
C. Azerbaijan
D. None
Answer: Iran

Quote:
Khuzestan is a province in southwest Iran.

15. Suleiman the magnificent was an?
A. Abbasid Caliph
B. Ottoman Caliph
C. Mughal King
D. None
Answer: Ottoman Caliph

Quote:
Suleiman the Magnificent was the longest reigning Ottoman Sultan and Caliph. He reigned for almost 46 years. Suleiman in history is known as Kanuni Suleiman which means The Lawgiver. His code of laws are called Kanun-i-Osmani which lasted more than three hundred years. The Suleymaniya Mosque was constructed under his orders by the famous Ottoman Architect, Mimar Sinan.
16. The Mongols defeated:
A. Salahuddin Ayyubi
B. The Abbasids
C. The Ghaznawids
D. None
Answer: The Abbasids

Note: Baghdad was conquered and sacked by Halaku Khan in? CSS 2001
Baghdad was the capital of? CSS 2002

Quote:
In 1258 AD, Baghdad was conquered and sacked by the Mongol forces led by Halaku Khan. After conquering the city, The Grand Library of Baghdad was destroyed. Those who attempted to flee were intercepted by the Mongols and killed. They destroyed Mosques, palaces, hospitals, libraries, and any grand building. The Caliph Al Mustasim Billah was killed. This marked the end of the Abbasid Caliphate in Baghdad. The Mamluk rulers of Egypt would later re-establish the Abbasid caliphate in Cairo in 1261. In 1517 the last Abbasid Caliph of Egypt would be captured by the Ottoman Sultan Selim I. Sultan Selim I took the title from him, made Egypt part of the Ottoman Empire, and became the first Ottoman Sultan to use the title of Caliph.


Baghdad was the capital of the Abbasid (Banu Abbas) Caliphate. It was commissioned by Caliph Al-Mansur. Imam Abu Hanifa was the counter of the bricks used to build Baghdad. The four surrounding walls of Baghdad were named: Kufa, Basra, Khurasan, and Damascus, because they pointed in the direction of these destinations.


17. Bait-al-Hikmah was established by?
A. Babar
B. Akbar
C. Harun al-Rashid
D. None
Answer: Harun al-Rashid
Note: Bait ul Hikmah was established by? CSS 2005 Part I
Bait ul Hikmah was established by? CSS 2005 Part II


Quote:
Bail-al-Hikman means The House of Wisdom. It was founded by Caliph Harun al-Rashid and culminated under his son al-Mamun. It was a library, a translation house, and a research center. It was a key institution in the Translation movement.
18. Carl Brockelmann is the author of?
A. History of Islamic People
B. The Samanids
C. The Fatimids
D. None
Answer: History of Islamic People

Note: Who is the author of the book entitled “History of the Islamic People”? CSS 2002

19. The Ottoman Dynasty fell in?
A. 1810
B. 1924
C. 1940
D. None
Answer: None

Note: Question 17 Paper CSS 2003

Quote:
The Ottoman Dynasty fell on November 1st, 1922, the sultanate was abolished and the last Sultan, Sultan Mehmed VI departed. On November 19, 1922 his cousin Abdul Mecid Efendi, was elected Caliph and was the last Caliph of the Ottoman Dynasty. In 1924, Mustafa Kemal Ataturk, abolished the Caliphate.
20. Musaylimah al-Kazzab was?

A. Writer
B. False Prophet
C. Trader
D. None
Answer: False Prophet

Note: Musaylimah Kazzab was killed by? CSS 2001
Aswad Ansi was A? CSS 2000, 2002
Tulaiha was a? CSS 2001


Quote:
The four false prophets from early Islamic History were, Aswad al-Ansi, Tulayhah al-Azdi, Sajjah bint al-Harith, and Musaylimah al-Kazzab.
Musaylimah Kazzab, Kazzab meaning Liar, was a false prophet in the time of the Prophet SAW. After the Prophet SAW, Musaylimah rebelled against Caliph Abu Bakar. The Battle of Yamama was fought between the Muslim army under Khalid ibn Walid and Musaylimah. Wahshi ibn Harb, the former slave who had killed Hazrat Hamza, had accepted Islam at the time. Wahshi killed Musaylimah with the same spear. His head was cut off by Abu Dujana.

Khalid bin Walid was the commander of the army during the reign of Caliph Abu Bakar, he was replaced by Abu Ubaidah ibn Jarrah. Khalid ibn Walid is sometimes mistaken for killing Musaylimah because he was the commander of the army. Wahshi ibn Harb is the actual person to kill Musaylimah.

Although Tulayhah initially accepted Islam, later he claimed that he was a prophet. The Battle of Zhu Qissa was between the Muslim forces led by Ali ibn Abi Talib, Talha ibn Ubaidullah, and Zubair ibn al-Awam against those led by Tulayha, the false prophet. The Muslims won the battle, Tulayha escaped to Syria. Later when Syria was conquered by Muslims, Tulayha accepted Islam again. He was forbidden by Caliph Abu Bakar to fight in any of the battles. Later in the time of Caliph Umar, he was allowed to fight and he died in the battler of Qasidiyya, between the Muslims and the Sassanid Empire.
__________________
-Nickfury
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to nickfury For This Useful Post:
aneeqawaheed (Saturday, January 04, 2014)
  #13  
Old Monday, December 30, 2013
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

1. Sulyman, the magnificent invaded Vienna in:
A. 1540
B. 1555
C. 1580
D. None
Answer: None

Quote:
Suleiman the Magnificent was the longest reigning Ottoman Sultan and Caliph. He reigned for almost 46 years. Suleiman in history is known as Kanuni Suleiman which means The Lawgiver. His code of laws are called Kanun-i-Osmani which lasted more than three hundred years. The Suleymaniya Mosque was constructed under his orders by the famous Ottoman Architect, Mimar Sinan. He invaded Vienna in 1529, which resulted in Austrian victory.

2. “History of Medieval Islam” was written by:
A. Amir Ali
B. Sulyman
C. Sunders
D. None
Answer: Saunders. John Joseph Saunders


3. Armistice between Turkey and the Allies too place in:
A. 1520
B. 1819
C. 1919
D. None
Answer: None

Quote:
The Armistice of Mudanya was an agreement between Turkey and the Allied powers, signed on 11 October, 1922 in Mudanya, Turkey.
4. Kamal Mustafa was born in the town of:
A. Basra
B. Cyprus
C. Salonika
D. None
Answer: Salonika

Quote:
Mustafa Kemal Ataturk was the 1st President of Turkey, the 1st Prime Minster of Turkey, and leader of the Republican People’s Party. He is credited with being the founder of the Republic of Turkey. Ataturk means: Father of the Turks. He was a Turkish army officer in World War I. He abolished the Caliphate movement.
5. Russia declared war on Turkey:
A. 1718
B. 1877
C. 1978
D. None
Answer: 1877


6. “A History of Muslim in Spain” was written by:
A. Macmillan
B. Frank Cass
C. Yaqut
D. None
Answer: None

Quote:
The book was written by W. Montgomery Watt.
7. Merida, an old city of Spain, was founded by:
A. Jews
B. Muslims
C. Romans
D. None
Answer: Romans

Quote:
It was founded by Roman soldiers by the orders of the Roman Emperor Augustus.
8. Islam in History’ was written by:
A. Ibn e Khuldun
B. Nadawi
C. Muhmmad Munir
D. None
Answer: Muhammad Munir


9. The greatest Muslim Art in which they have achieved incomparable success is:
A. Paintings
B. Architecture
C. Calligraphy
D. None
Answer: Architecture


10. The city of Baghdad lies on the:
A. River Nile
B. Tigris
C. Bay of Bengal
D. None
Answer: Tigris River


11. Which Muslim ruler was styled the “Augustus of the Arabs”?
A. Mansur
B. Mamun
C. Zubair
D. None
Answer: al-Mamun

Quote:
The Abbasid Caliph, Abdullah al-Mamun ibn Harun, has been deservedly styled, The Augustus of the Arabs, according to Syed Ameer Ali.

12. Hakam-I became caliph of Cordova in:
A. 756
B. 788
C. 796
D. None
Answer: 796

Quote:
Al-Hakam Ibn Hisham Ibn Abd-ar-Rahman I was Umayyad Emir of Cordoba from 796 until 822 in the Al-Andalus.

13. The book “Studies in the Islamic History” was written by:
A. Syed Amir Ali
B. Hanif Nadvi
C. Amir Hussain
D. None
Answer: None

Quote:
Studies in Islamic History is written by Amir Hassan Siddiqi. It should not be confused with Amir Hussain. Amir Hussain is a Scholar of Religion, who specializes in Islam, originally from Lahore, Pakistan, residing in Toronto.

14. Musa bin Nusair was the governor of:
A. Iran
B. Basra
C. Nort Africa
D. None
Answer: North Africa

Note: Musa ibn Nusair was the governor of? CSS 2002

Quote:
Musa bin Nusayr was the governor of North Africa during the time of Caliph al-Walid I. Tariq ibn Ziyad was a General in his Army. Musa bin Nusayr sent Tariq to conquer Spain. Musa completed the conquest of North Africa. He was the first Muslim general to take Tangiers. Uqba bin Nafi who is credited with being the first conqueror of Africa, had only failed to conquer Tangier.

Musa occupied Tangier and with that completed the conquest of North Africa. According to the famous Moroccan geographer and explorer Ibn Batutta, Jabel e Musa in Morocco is named after him. Jabel e Musa is opposite the rock of Gibraltar named for Tariq bin Ziyad.

15. Hisham became Sovereign of Damascus in:
A. 717
B. 724
C. 743
D. None
Answer: None

Quote:
Hisham ibn Abd al-Malik was the 10th Umayyad caliph. He became the sovereign of Damascus in 723.

16. Saba, the Capturer, was succeeded by his son:
A. Himyar
B. Kablan
C. Zaid
D. None
Answer: Himyar

Quote:
Saba was a kingdom in modern da Yemen. It is mentioned in the Quran. It is the kingdom of Bilqis. Bilqis was the Queen of Saba. She is mentioned in the story of the Prophet Suleiman. Himyar was a kingdom next to Saba. They conquered the kingdom of Saba. The question may have been copied wrong.
17. Abolition of the Sultanate took place in:
A. 1918
B. 1920
C. 1922
D. None
Answer: 1922

Quote:
This refers to the abolition of the Ottoman Sultanate. The Ottoman Dynasty fell on November 1st, 1922, the sultanate was abolished and the last Sultan, Sultan Mehmed VI departed. On November 19, 1922 his cousin Abdul Mecid Efendi, was elected Caliph and was the last Caliph of the Ottoman Dynasty. In 1924, Mustafa Kemal Ataturk, abolished the Caliphate.

18. Avicenna was not only a genius but also a distinguished:
A. Musician
B. Calligraphist
C. Physician
D. None
Answer: Physician

Note: Al Qanun was written by? CSS 2000
Ibn Sina, a Persian, was born in 980 in? CSS 2008


Quote:
Avicenna was born c. 980 in Afšana, a village near Bukhara.
Avicenna (Ibn Sina) was an excellent Physician. He authored Al-Qanoon fi al-Tibb (The Canon of Medicine) and Kitab Al-Shifa or Sufficientia (The Book of Healing).

19. Ibn e Khuldun was born in Tunis in the year:
A. 1332
B. 1242
C. 1248
D. None
Answer: 1332

Note: Ibn Khaldun was an? CSS 2001
What is the name of the book written by Ibn Khaldun? CSS 2001


Quote:
Ibn Khaldun was an Arab historian and historiographer born in 1332 in Tunis. His best known book is The Muqaddimah, a book on universal history i.e philosophy of history, sociology, demography, historiography, cultural history, economics, Islamic theology, political theory, biology and chemistery. The book was written in 1377.

20. Universal history book known as “Al-Kamil” was written by:
A. Ibn ul Athir
B. Tabari
C. Masudi
D. None
Answer: Ibn al-Athir

Quote:
Al Kamil fil Tarikh is a classic Islamic history book written by Ali ibn al-Athir. It was written in 1231 and is one of the most important Islamic historical works.

Addition
Quote:
9. Spanish Islam was written by? CSS 2000
Answer: Reinhart Dozy
__________________
-Nickfury

Last edited by Arain007; Monday, December 30, 2013 at 07:39 PM. Reason: avoid red font
Reply With Quote
  #14  
Old Monday, December 30, 2013
musmanhussain's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: FAISALABAD
Posts: 669
Thanks: 289
Thanked 227 Times in 163 Posts
musmanhussain will become famous soon enough
Default

Nickfury have you any notes regarding north africa?
I think you have strong grip on Islamic history subject.kindly help me in this topic.
__________________
Few words are best.
Reply With Quote
  #15  
Old Monday, December 30, 2013
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by musmanhussain View Post
Nickfury have you any notes regarding north africa?
I think you have strong grip on Islamic history subject.kindly help me in this topic.
I'm sorry i don't have any notes about North Africa. Thanks, but i'm actually studying Islamic History. Most of these answers i don't know and i'm just researching them and then write the answers. I'll be preparing notes after i'm done with all of these papers. By then i should have a strong grip on it.
__________________
-Nickfury
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to nickfury For This Useful Post:
musmanhussain (Monday, December 30, 2013)
  #16  
Old Monday, December 30, 2013
musmanhussain's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: FAISALABAD
Posts: 669
Thanks: 289
Thanked 227 Times in 163 Posts
musmanhussain will become famous soon enough
Default

I have used two books for islamic history.short history of Islam by Mazhar ul haq and one for history of Muslim Spain by sohail bhatti and some notes taken from forum and others friends and still confusing only north africa topic.
Nickfury if you find these topics from any where must mail me otherwise thanks.
You doing an excellent job in making correction and give reference of all past mcq,s.
__________________
Few words are best.
Reply With Quote
  #17  
Old Tuesday, December 31, 2013
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by musmanhussain View Post
I have used two books for islamic history.short history of Islam by Mazhar ul haq and one for history of Muslim Spain by sohail bhatti and some notes taken from forum and others friends and still confusing only north africa topic.
Nickfury if you find these topics from any where must mail me otherwise thanks.
You doing an excellent job in making correction and give reference of all past mcq,s.
Thanks Usman.

If i find them i'll email them to you for sure. However, tell me which part about North Africa are you confused about? Post some of our questions may be i can answer them for you if i know.
__________________
-Nickfury
Reply With Quote
  #18  
Old Tuesday, December 31, 2013
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

CSS 2004 Part I

1. Before Islam Arab were engaged live systematically as:

A. Central Government
B. Autonomous body
C. Tribal feuds
D. Own master mind
E. None of these
Answer: Tribal Feuds

Quote:
The Arabs were split up into various tribes often in conflict with one another. At Makkah the Quraysh tribe was dominant, being divided into smaller groups such as the Banu Hashim (into which the Prophet SAW was born) and the Banu Umayya (from which many of his fiercest enemies arose). There was no central rule in Arabia. For four months of the year hostilities were traditionally suspended as pilgrims visited Mecca for the various fairs held annually to commemorate different idols worshipped by the Arabs and to give local poets (shu`ara) an opportunity to compete with one another. Poetry was a very popular.

Since there were no such things as police, courts or judges, the only protection a man could find from his enemies, was in his own tribe. The tribe had an obligation to protect its members even if they had committed crimes. Tribalism or ‘asabiyya (the clan spirit) took precedence over ethics. A tribe that failed to protect its members from their enemies, exposed itself to ridicule, obloquy and contempt.
2. Hadith was compiled by:

A. Hazrat Abu Bakkar
B. Hujjaj ibn Yousuf
C. Umar ibn Abdul Aziz
D. Haroon al-Rasheed
E. None of these
Answer: Umar ibn Abdul Aziz

Quote:
Generally, Umar II is credited with having ordered the first collection of hadith, or sayings & actions of Muhammad material in an official manner, fearing that some of it might be lost. Abu Bakr ibn Muhammad ibn Hazm and Ibn Shihab al-Zuhri, are among those who compiled hadiths at `Umar II’s behest.

Umar ibn Abdul Aziz, also Umar II, was an Umayyad caliph who ruled from 717 to 720. He was also a cousin of the former caliph, being the son of Abd al-Malik's younger brother, Abd al-Aziz. He was also a great-grandson of the second Rashidun Caliph, Umar ibn Khattab RA.
3. Muhammad (Peace be upon him) was born on the following date:

A. 2nd August 570 AD
B. 13th August 570 AD
C. 3rd August 571 AD
D. 14"'Sept. 571 AD
E. None
Answer: None

Quote:
The Prophet SAW, was born April 19th, 570 AD (12 Rabi al-Awal) in Makkah, and departed from this world on 8th June, 62 A.D in Medina. The precise date of his birth and death is disputed among the historians.

4. Hajr-e-Aswad means:

A. Pious Stone
B. Black Stone
C. Historical Stone Foundation Stone
D. None
Answer: Black Stone

Note: Hajr-i-Aswad means? CSS 2008
Hajr-i-Aswad means? CSS 2011
Hajre-i-Aswad means? CSS 2013


Quote:
Hajr-e-Aswad means Black stone. Awad is black in Arabic.

Foundation stone is the name of the rock at the heart of the Dome of the Rock in Jerusalem. That is the rock which The Prophet SAW stepped on in the journey of Isra and Miraj. In Islam, the foundation stone or the Dome of Rock, is the place wher Israfel will sound his horn on Resurrection Day.
5. Ka'bah is situated in the valley of:

A. Valley Karan
B. Valley Taif
C. Valley Makkah
D. None of these
Answer: Valley of Makkah



6. Hazrat Imam Hussain died in:

A. 680 AD
B. 681 AD
C. 682 AD
D. 683 AD
E. None of these
Answer: 680 AD, 61AH

Note: Tragedy of Karbala took place in the year? CSS 2000
Tragedy of Karbala took place in the year CSS 2001
The battle of Karbala occurred during the reign of? CSS 2002


Quote:
680 AD, 61 AH durning the battle of Karbala. This was during the reign of Caliph Yezid I son of Amir Muawiya.
7. Treaty of Hudaibiyah was observed in:

A. 5th Hijrah
B. 6th Hijrah
C. 7lh Hijrah.
D. 8th Hijrah
E. None of these
Answer: 6 AH

Note: Who signed the Treaty of Hudaibiya on behalf of the Quraish? CSS 2000
Who signed the Treaty of Hudaibiya on behalf of the Quraish? CSS 2001
Treaty of Hudaibiyah was observed in? CSS 2004
Sulh-i Hudibiyya was written by? CSS 2006
Who signed the treaty of Hudaibiya on behalf of the Quraish? CSS 2011


Quote:
The treaty of Hudaibiyah was observed in the 6th year of Hijra. Suhail Bin Amar signed the Treaty of Hudaibiya on behalf of Quraish. Suhail bin Amru insisted that the treaty would be signed by the Prophet as Muhammad SAW Bin Abdullah and not as Muhammad the Prophet of Allah SAW. The Prophet (SAW) dictated the peace treaty to `Ali (RA) who wrote it down.

8. Prophet Muhammad (P.B.U.H.) died on:

A. March 633 AD
B. April 633 AD
C. May 633 AD
D. June 633 AD
E. None of these
Answer: None

Quote:
The date is June 8th, 632 AD. The precise date of his birth and death is disputed among the historians.
9. Hazrat Othman was murdered on:

A. 17th March, 656 A.D
B. 17th April, 656 A.D
C. 17th May, 656 A.D
D. 17th June, 656 A.D
Answer: (C), June 656 AD

Quote:
Hazrat Osman, The 3rd of the Rashidun Calips, was assassinated by the rebels in June 656 AD. Some historians mention 17th June while others mention 20th June.

Quote:
These questions are copies from the papers posted in the forums. 11 questions from this first part of the paper are missing. If anyone finds them please post them.
__________________
-Nickfury
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to nickfury For This Useful Post:
aneeqawaheed (Monday, January 06, 2014)
  #19  
Old Wednesday, January 01, 2014
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

CSS 2004 Part II



1. Al-Andalus was conquered by the Arabs in:
A. 699 AD
B. 711 AD
C. 800 AD
D. None of these
Answer: 711 AD

Note: Tariq bin Ziyad conquered Spain in 711 A.D during the reign of? CSS 2000
Spain was conquered by? CSS 2001
Spain is called by the Arabs as? CSS 2001
The Moors vacated Spain in? CSS 2001
Gibraltar is named after? CSS 2004
Gibralter owes its name to? CSS 2005
Who was the conqueror of Spain? CSS 2007
Spain was invaded in 711 AD by? CSS 2009
GIBRALTER is named after? CSS 2010


Quote:
Spain was conquered in 711 by Tariq bin Ziyad under orders of Caliph Al Walid I. Spain in Arabic is called Al-Andalus. Tariq bin Ziyad was a berber, who were originally from Africa. He led the army from Morocco and landed at Gibraltar. Gibraltar is Spanish for Jabl-e-Tariq or Mountain of Tariq named after him. His army captured Cordoba and Granada among other places in most of Spain. Tariq served as the Governor of Tangier. Tariq bin Ziyad was a Berber, which is an ethnic group of North Africa.

Musa bin Nusayr was the governor of North Africa during the time of Caliph al-Walid I. Tariq ibn Ziyad was a General in his Army. Musa bin Nusayr sent Tariq to conquer Spain. Musa completed the conquest of North Africa. He was the first Muslim general to take Tangiers. Uqba bin Nafi who is credited with being the first conqueror of Africa, had only failed to conquer Tangier. Musa occupied Tangier and with that completed the conquest of North Africa.

According to the famous Moroccan geographer and explorer Ibn Battuta, Jabel e Musa in Morocco is named after him. Jabel e Musa is opposite the rock of Gibraltar named for Tariq bin Ziyad.

2. Gibraltar is named after:
A. Musa bin Nusair
B. Caliph Walid
C. Tariq bin Ziyad
D. None of these
Answer: Tariq bin Ziyad

Quote:
Gibraltar is Spanish for Jabl-e-Tariq or Mountain of Tariq named after Tariq ibn Ziyad
3. Musa bin Nusair was Governor of:
A. Egypt
B. Africa
C. Basra
D. None of these
Answer: Africa (North Africa)

Note: Musa ibn Nusair was the governor of? CSS 2002
Musa bin Nusair was the governor of? CSS 2003
Musa bin Nusayr was the Governor of? CSS 2009
Which Caliph recalled Musa bin Nusayr to Damascus? CSS 2009
Who punished Musa bin Nusayr for invading Spain? CSS 2009


Quote:
Musa bin Nusayr was the governor of North Africa during the time of Caliph al-Walid I. Tariq ibn Ziyad was a General in his Army. Musa bin Nusayr sent Tariq to conquer Spain. Musa completed the conquest of North Africa. He was the first Muslim general to take Tangiers. Uqba bin Nafi who is credited with being the first conqueror of Africa, had only failed to conquer Tangier. Musa occupied Tangier and with that completed the conquest of North Africa.

According to the famous Moroccan geographer and explorer Ibn Battuta, Jabel e Musa in Morocco is named after him. Jabel e Musa is opposite the rock of Gibraltar named for Tariq bin Ziyad. Caliph Al-Walid recalled Musa ibn Nusair and Tariq bin Ziyad back to Damascus. He was punished by Caliph Suleiman. Suleiman also punished/killed Muhammad bin Qasim.

4. Berbers belonged to:
A. India
B. Iraq
C. Africa
D. None of these
Answer: Africa

Note: Berbers originally were? CSS 2001
Berbers were originally? CSS 2006


Quote:
Famous Berbers in Islamic History are:
Tariq Ibn Ziyad, Conqueror Spain
Ibn Battuta, the Muslim explorer and geographer.
5. Al-Dakhil was a Prince of the house of:
A. Umayyah
B. Fatimah
C. Abbas
D. None of these
Answer: Umayyah

Note: What is the real name of al-Dakhil? CSS 2001
Who was known was Hawk of Quresh? CSS 2001
Which Muslim ruler is called ad-Dakhil or The Enterer in Spanish history? CSS 2002
Abdul Rahman I was succeeded by his son? CSS 2002
Al-Dakhil was a prince of? CSS 2006
Abdul Rehman al-Dakhil died in 173 AH after the reign of years? CSS 2010


Quote:
Abdul Rahman I, the first Emir of Cordova was known as al-Dakhil which means The Imigrant. He was also known as Saqr Quraish meaning Hawk of Quraish. Abdul Rahman was from the family of Umayyad Caliphate of Damascus.

During his time, the Abbasid revolution overthrew the Umayyad Caliphate. He escaped from Damascus and settled in Cordoba where he continued the Umayyad dynasty. 200 years later one of his descendants, Abdul Rahman III would claim the title of Caliph for himself and find the Umayyad Caliphate of Cordova. He was succeeded by his son Hisham I, also known was Hisham al-Rida.
6. Granada fell in:
A. 1398
B. 1452
C. 1492
D. None
Answer: 1492

Note: Nasrid Kingdom ruled Granada during? CSS 2000
Muslim Rule in Granada came to an end in? CSS 2000
What is Granada and Cordova in Arabic alphabets? CSS 2001
Surrender of Granada took place in? CSS 2002
The Moors vacated Spain in? CSS 2001
Who built the city of Al-Hamra? CSS 2002
Granada is a city of? CSS 2006


Quote:
Nasrid was the last Muslim dynasty of Spain founded by Muhammad Ibn Nasir in 1238. In 1492 they surrendered to the Christian Spanish army.
Nasrid was the last Muslim dynasty of Spain founded by Muhammad Ibn Nasir also known as Ibn Al-Ahmar, in 1238. In 1492 they surrendered to the Christian Spanish army. The Moors invaded Spain in 711 under the General Tariq ibn Ziyad. They ruled Spain for 780 years until the fall of Garnada in 1492 which brought an end to the Muslim control of Spain.

The re-conquest of al-Andalus from the Muslims by Christians is referred to as The Reconquista by the Spanish. The last Nasrid ruler was Abu Abdullah Muhammad XIII. The Spanish call him Boabdil (Spanish for Abu Abdullah).

The al-Hamra (The Red) in Arabic, in Spanish and now it’s known as The Al Hambra. The Al-Hambra is a palace and a fortress complex in Granada, Spain. It is a wonder of Muslim architecture. Ibn al-Ahmar was the founder of the last Muslim dynasty in Spain, the Nasirids. It was during their time that the Al-Hambra was built. The Al-Hambra is the most visible evidence of the Nasrids Kingdom.

The battle of Granada was fought in late 1491 to January 1492. It was a siege of the city of Granada. The Christians were victorious and the city surrendered.

Cordova is قُرطبة‎‎ - Garnada is غرناطة‎‎

7. Cordova is a city of:
A. Saudi Arabia
B. Libya
C. Spain
D. None of these
Answer: Spain

Note: During 719-1030 AD Muslim Spain was ruled from the capital of CSS 2000
The great mosque of Cordova was built by? CSS 2000
Calendar of Cordova was compiled by? CSS 2000
Cordova is a city of? CSS 2001
What is Granada and Cordova in Arabic alphabets? CSS 2001
Which city was called Queen of the cities, Aroos ul Bilaad? CSS 2001
Cordova is a city in? CSS 2005
Cordova is pronounced in Arabic as? CSS 2005
Cordova and Baghdad served to the West as main centers for? CSS 2009


Quote:
Cordova or Cordoba, in Arabic Qurtabah, was a city in al-Andalus (Spain) and the Capital of al-Andalus and capital of Caliphate of Cordoba. Under Caliph al-Hakam of Cordova, it became a center of education. Cordova was captured in 711 by the Muslim army of Tariq ibn Ziyad.

The Great Masjid of Cordova was built by Abd al-Rahman I also known was the Emir of Cordova. Abd al-Rahman was from the Umayyad family, the ruling family of Damascus which was overthrown by the Abbasid Revolution, and he fled to Cordova. Later in 1236, the masjid was converted into a Catholic church and so remains to this day.

Rabi Ibn Zaid also called Recemundus was a Mozarabic Bishop. He wrote the Calendar of Cordoba during the time of Abd Al Rahman III and dedicated it to him. The Calendar of Cordoba tells how the sky looks each month of the year, when the sun rises and sets, and when the most important constellations appear and disappear, etc…
8. Zaryab was:
A. Poet
B. Politician
C. Musician
D. None of these
Answer: Zaryab

Note: Who was Zaryab? CSS 2001
Zaryab was? CSS 2006
Famous Musician Zaryab, came from Baghdad to Cordova in the regime of? CSS 2008


Quote:
His real name was Abu hasan Ali ibn Nafi. Zaryab was his nickname. Ziryab was born in Iraq and moved to Spain. He is mostly known as a singer (musician) but actually he was a polymath. He had knowledge of astronomy, geography, meteorology, botanics, cosmetics, culinary art, and fashion. He left Baghdad during the time of the Abbasid Caliph Al-Mamun and moved to Cordoba. He was a court musician for Abd al-Rahman II of Cordoba.
9. Muhammad Al Fatih was an:
A. Arab
B. African
C. Turk
D. None of these
Answer: Turk

Note: Constantinople was conquered by? CSS 2001
Constantinople fell into the hands of the Muslims in? CSS 2010


Quote:
The Ottoman Sultan Muhammad II, also known was Sultan Muhammad Fatih, conquered Constantinople in 1453. Upon conquering, he took the title of, Qaiser-e-Rum; Caesar of Rome.
10. Istanbul was the capital of the Khilafat of:
A. Banu Abbas
B. Ottoman
C. Banu Fatimah
D. None of these
Answer: Ottomans

Quote:
When Sultan Muhammad Fatih conquered Istanbul (Constantinople) he made it the capital of the empire.
11. Ibn e Khuldun was:
A. King
B. Governor
C. Historian
D. None of these
Answer: Historian

Note: Ibn Khaldun was an? CSS 2001
What is the name of the book written by Ibn Khaldun? CSS 2001
Who introduced the doctorine of etiology of decline, Assabiah? CSS 2002
Ibn e Khuldun was born in Tunis in the year? CSS 2003
Ibn Khaldun was a? CSS 2005
Ibn Khaldun wrote a book by the title of? CSS 2005


Quote:
Ibn Khaldun was an Arab historian and historiographer born in 1332 in Tunis. His best known book is The Muqaddimah, a book on universal history i.e philosophy of history, sociology, demography, historiography, cultural history, economics, Islamic theology, political theory, biology and chemistery. The book was written in 1377. . In the Muqaddimah he describes the Assabiyah.
12. Jamaluddin Afghani was born in:
A. India
B. Iran
C. Afghanistan
D. None of these
Answer: Afghanistan

Quote:
Sayyid Jamal ad-Din al-Afghani was born in Asadabad, Afghanistan, hence the name Sayyid Jamal ad-Din Asadabadi. He was born in 1838/1839 into a Pashtun family. He was a political activist and Islamic ideologist in the Muslim world. He is considered one of the founders of Islamic Modernism. He was active in organizing a Muslim response to Western pressure and the decline of Muslim rule everywhere.

He was the founder of Religious Enlightenment in the Islamic world. He thought Islam doesn’t oppose Rationality and freedom. Sayyid Jamal Afghani commenced the modernization of Islam and after him Dr. Allama Muhammad Iqbal continued his way. He died on March 9th, 1897 in Istanbul.
13. The city of Baghdad lies on the:
A. River Nile
B. Tigris
C. Indus
D. None of these
Answer: Tigris

Note: Baghdad was conquered and sacked by Halaku Khan in? CSS 2001
Baghdad was the capital of? CSS 2002
The city of Baghdad lies on the? CSS 2003
The city of Baghdad lies on the? CSS 2004
Baghdad was the capital of? CSS 2006
Baghdad was founded by? CSS 2007
Baghdad was put on fire in 1258 AD by? CSS 2009
Cordova and Baghdad served to the West as main centers for? CSS 2009
The capture of Baghdad by Halaku Khan took place in the year? CSS 2010
The fall of Baghdad was in Hjiri year? CSS 2013


Quote:
Baghdad was the capital of the Abbasid (Banu Abbas) Caliphate. It lies on the river Tigris. It was the center of learning. It was commissioned by Caliph Al-Mansur. Imam Abu Hanifa was the counter of the bricks used to build Baghdad. The four surrounding walls of Baghdad were named: Kufa, Basra, Khurasan, and Damascus, because they pointed in the direction of these destinations.

In 1258 AD, Baghdad was conquered and sacked by the Mongol forces led by Halaku Khan. After conquering the city, The Grand Library of Baghdad was destroyed. Those who attempted to flee were intercepted by the Mongols and killed. They destroyed Mosques, palaces, hospitals, libraries, and any grand building. The Caliph Al Mustasim Billah was killed. This marked the end of the Abbasid Caliphate in Baghdad. The Mamluk rulers of Egypt would later re-establish the Abbasid caliphate in Cairo in 1261. In 1517 the last Abbasid Caliph of Egypt would be captured by the Ottoman Sultan Selim I. Sultan Selim I took the title from him, made Egypt part of the Ottoman Empire, and became the first Ottoman Sultan to use the title of Caliph.
14. Muhammad Ali was the ruler of:
A. Syria
B. Turkey
C. Egypt
D. None of these
Answer: Egypt

Quote:
Muhammad Ali Pasha was a commander in the Ottoman arm, who became Wali, and self-declared Khedive of Egypt and Sudan with the ottoman temporary approval. He is regarded as the founder of modern Egypt.
15. Ottoman Caliphate was abolished in:
A. 1900
B. 1918
C. 1922
D. None of these
Answer: None

Note: The Ottoman Dynasty fell in? CSS 2003
Abolition of the Sultanate took place in? CSS 2003
The ottoman dynasty fell in? CSS 2011


Quote:
The Ottoman Dynasty fell on November 1st, 1922, the sultanate was abolished and the last Sultan, Sultan Mehmed VI departed. On November 19, 1922 his cousin Abdul Mecid Efendi, was elected Caliph and was the last Caliph of the Ottoman Dynasty. Mustafa Kemal Ataturk was the 1st President of Turkey, the 1st Prime Minster of Turkey, and leader of the Republican People’s Party. He is credited with being the founder of the Republic of Turkey. Ataturk means: Father of the Turks. He was a Turkish army officer in World War I. In 1924, Mustafa Kemal Ataturk, abolished the Caliphate.

16. Ibn e Rushd was a distinguished:
A. Musician
B. Calligraphist
C. Philosopher
D. None of these
Answer: Philosopher

Note: Ibn e Rushd was a distinguished? CSS 2010
Ibn Rushd was? CSS 2006
Ibn Rushd (Averroes) lived during? CSS 2000
Thafa-tul-Thafat is a book on? CSS 2001


Quote:
Ibn Rushd also known by his latin name Averroes was born in 1126 during the time or Almoravids. The Almoravids were replaced by the Almohads in 1146.

Tahāfut al-Tahāfut, the Incoherence of the Incoherence by Ibn Rushud. The book was written as a refutation of Iman al-Ghazali’s work (Tahafut al-Falsasifa, the Incoherence of the Philosophers). In the book he defends the doctrines of the philosophers and criticizes al-Ghazali’s own argument. It is written as a dialogue.

17. The capital of Saudi Arabia is:
A. Makkah
B. Madinah
C. Riyadh
D. None of these
Answer: Riyadh

18. Alp Arsalan belonged to
A. The Ottoman
B. Saljuq
C. Mamluq Dynasty
D. None of these
Answer: Seljuq

Note: Alp Arsalan belonged to? CSS 2002

Quote:
The Seljuq Empire was founded by Tughril. Alp Arslan was the second Sultan of the Seljuq Empire. Alp Arlslan was the nephew of Tughril.
19. The Preaching of Islam” is written by:
A. Carl Brockelmann
B. T. W. Arnold
C. T. B. Irving
D. None of these
Answer: T.W. Arnold

Note: The Preaching of Islam is written by? CSS 2010


20. R. Dozy is the author of:
A. Islam in History
B. The spirit of Islam
C. The Spanish Islam
D. None of these
Answer: Spanish Islam

Note:Spanish Islam was written by? CSS 2002
R. Dozy is the author of? CSS 2006
R DOZY is the author of? CSS 2010
__________________
-Nickfury
Reply With Quote
  #20  
Old Thursday, January 02, 2014
nickfury's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Islamabad
Posts: 54
Thanks: 2
Thanked 41 Times in 22 Posts
nickfury is on a distinguished road
Default

2005 Paper 1


1. The shortest Surah of the Quran is?
A. Al-Maun
B. Al-Bayyinah
C. Al-Kauthar
D. Al-Akhlas
E. None
Answer: Al-Kauthar

Note: Total number of the Surahs in the Holy Quran is? CSS 2002
Which is the 3rd Surah in the Quran? CSS 2003
There is no Bismillah in the beginning of which Surah? CSS 2005
The shortest Surah of the Quran is? CSS 2005
Surah Al Noor speaks of? CSS 2013
In which of the Surah of the Quran, the name of adopted son of our Prophet SAW has been mentioned? CSS 2013


Quote:
The Quran has 114 surah total. 86 Makkah, and 28 Medina. First Surah is Al Fatiha and the last is Surah Al-Nas. Surah Aal-e-Imran is the 3rd Surah of the Quran. Surah Al-Tawba is the only Surah in the Quran that does not begin with Bismillah. The shortest Surah of the Quran is Surah al-Kausar/Kauthar. Surah al-Noor is about women. The Prophet SAW’s adopted son, Zayd ibn Harithah, is mentioned in Sura 33, Al-Ahzab.

2. There is no Bismillah in the beginning of which Surah?
A. Al-Fatiah
B. Al-Nisa
C. Al-Namal
D. Al-Tauba
E. None
Answer: Al-Tauba

Note: Total number of the Surahs in the Holy Quran is? CSS 2002
Which is the 3rd Surah in the Quran? CSS 2003
There is no Bismillah in the beginning of which Surah? CSS 2005
The shortest Surah of the Quran is? CSS 2005
Surah Al Noor speaks of? CSS 2013
In which of the Surah of the Quran, the name of adopted son of our Prophet SAW has been mentioned? CSS 2013


Quote:
The Quran has 114 surah total. 86 Makkah, and 28 Medina. First Surah is Al Fatiha and the last is Surah Al-Nas. Surah Aal-e-Imran is the 3rd Surah of the Quran. Surah Al-Tawba is the only Surah in the Quran that does not begin with Bismillah. The shortest Surah of the Quran is Surah al-Kausar/Kauthar. Surah al-Noor is about women. The Prophet SAW’s adopted son, Zayd ibn Harithah, is mentioned in Sura 33, Al-Ahzab.

3. The Quran was revealed in?
A. 25Y
B. 12Y
C. 23Y
D. 20Y
E. None
Answer: 23 Years

Quote:
The Prophet SAW received revelations in Makkah for 13 years and in Medina for almost 10 years.

4. The 1st Revelation came to the Prophet SAW in?
A. Dar Arqam
B. Hira
C. Thaur
D. Shi’b Abi Talib
E. None
Answer: Hira

Quote:
Ghar-e-Hira is a cave on the Jabal al-Noor mountain. The Prophet SAW received his first revelations from Allah there.

5. The battle in which The Prophet SAW participated before Nabuwaat was?
A. Dahis
B. Bait
C. Aqba
D. Fijir
E. None
Answer: Fijar

Quote:
Since the very beginning, the Arabs had deemed the months of Muharram, Rajab, Dhilqada, and Dhilhijja to be holy. The spilling of blood and the committing of any misdeeds and any sort of injustice were all strictly prohibited during these months. For this reason, they were referred to as the “haram (forbidden) months”.

The Battle of Fijar took place during one of these months. It acquired its name since blood was split and because both sides committed great injustice and cruelty.

The Battles of Fijar were fought four times among Arabs. The Prophet SAW was ten years old at the time of the first Battle of Fijar. These four battles, which took place in a long period of nine to ten years, arose from shallow and insignificant reasons. A man from the Ghifaris said “I am the most honorable among the Arabs”, while lying down in the Ukaz fair. Upon hearing this, a man from the Hawazin tribe assumed that it was an insult directed towards him, drew his sword, and wounded the man’s foot. Due to this reason, the first Battle of Fijar began between the Kinana and Hawazin tribes.

The second battle broke out between the Quraysh and the Hawazin after a woman had been harassed at the Ukaz Fair. The third battle took place between the Kinana and Hawazin tribes when a tribesman from Sons of Kinana did not pay his debt to a man from the tribe of the Sons of Amir, and had instead, extended the grace period. Whereas the Fourth Battle of Fijar, in which our Holy Prophet (PBUH) took part when he was 20 years old, was fought among the Quraysh, Sons of Kinane, and the Qays al-Aylan. It resulted from an incident in which a man named Barraz bin Qays from the Kinana killed a man called Urwa from the Qays al-Aylan (Hawazin).

The Battle of Aqaba was fought on July 6th, 1917 for the Jordanian port of Aqaba. The attacking forces were led by Auda abu Tayi and advised by T. E. Lawrence, Lawrence of Arabia. The revolting forces of Auda abu Tayi won the battle.

6. The duration of social boycott of Muslims in Shi’b Abi Talib was for?
A. 5 Years
B. 10 Years
C. 3 Years
D. 8 Years
E. None
Answer: 3 Years

Quote:
The boycott was devastating and for many months they lived in misery. It was so rigorously applied and food was so scarce that they had to eat the leaves of trees. The women, and more specially the children and suckling babies would cry with hunger which could be heard all over the valley.

The Quraysh told the merchants not to sell any goods to them. Prices were increased to prevent them from buying even essentials. They remained in that state for three years. Apart from some kind Qurayshi people who secretly sent food to them they were totally abandoned. Despite such grim circumstances, the Prophet (peace and blessings of Allah be on him) never ceased inviting non-Muslims to Islam. He was particularly active during the time of Hajj. It was at this time that he would speak to tribes that had travelled to Makkah from all over the Arab world.

7: The conqueror of Khaybar was?
A. Umar Jafar
B. Khalid bin Walid
C. Ali
D. None
Answer: Ali R.A.

Quote:
The Battle of Khaybar – 7Ah/629AD

8. Who is the called the 5th guided Caliph?
A. Harun
B. Wali ibn Zubayr
C. Umar bin Aziz
D. None
Answer: Umar ibn Abdul Aziz (c)

Quote:
Umar ibn Abdul Aziz was a man of polish and experience, having served as the governor of Egypt and Medina for more than twenty-two years. He had been educated and trained by a well-known scholar of age, Saleh ibn Kaisan. Umar ibn Abdul Aziz returned Fadak to the descendents of Hazrat Fatima R.A.

Umar ibn Abdul Aziz was the first Muslim ruler who moved his horizons from external conquests to internal revival. He recalled his armies from the borders of France, India and the outskirts of Constantinople. There were few internal uprisings and disturbances during his Caliphate. Islam had momentarily turned its horizons on its own soul, to reflect upon its historical condition and replenish its moral reservoir. Faith flourished, as it had during the period of Umar ibn al Khattab. It is for these reasons that historians refer to Umar ibn Abdul Aziz as “Umar II” and classify him as the fifth of the rightly guided Caliphs, after Abu Bakr, Umar, Uthman and Ali.

9. The battle of Jamal was fought between Hazrat Aishah and?
A. Talhah ibn Zubair
B. Amir Muawiya
C. Yazid
D. Umar
E. None
Answer: None

Note: The battle of Jamal was fought between? CSS 2002
The battle of Jamal was fought between Hazrat Aisha and? CSS 2011
The battle of Jamal was fought between the Hazrat Aisha (RA) and? CSS 2013


Quote:
The battle of Jamal, Battle of the Camel in English, is the First Fitna, or the First Islamic Civil War. Hazrat Ali won the battle. It was fought in Basra, Iraq.

10. Egypt was conquered during the Caliphate of?
A. Caliph Abu Bakar
B. Caliph Amir Muawiyah
C. Caliph Ali ibn Abi Talib
D. Caliph Umar ibn Khattab
E. None
Answer: Caliph Umar ibn al-Khattab

Quote:
The Sahabi Amr ibn al-As was an Arab military commander who is most noted for leading the Muslim conquest of Egypt in 640. He founded the Egyptian capital of Fustat and built the Masjid Amr ibn al-As. According to Al-Kindi, Hazrat Umar gave orders for the conquering of Egypt. Amr ibn al-As had 4000 troops.

However, 'Umar, the Muslim caliph, reconsidered his orders to Amr, thinking it foolhardy to expect to conquer such a large country as Egypt with a mere 4,000 soldiers. Accordingly, he wrote a letter to 'Amr commanding him to come back.

The messenger, 'Uqbah ibn 'Amr, caught up to Amr at Rafah, a little short of the Egyptian frontier. Guessing what might be in the letter, 'Amr ordered the army to quicken its pace. Turning to 'Uqbah, 'Amr said that he would receive the caliph's letter from him when the army had halted after the day's journey. 'Uqbah, being unaware of the contents of the letter, agreed and marched along with the army. The army halted for the night at Shajratein, a little valley near the city of El Arish, which 'Amr knew to be beyond the Egyptian border. 'Amr then received and read the 'Umar's letter and went on to consult his companions as to the course of action to be adopted. The unanimous view was that as they had received the letter on Egyptian soil, they had permission to proceed.

When 'Umar received the reply, he decided to watch further developments and started concentrating fresh forces at Madinah which could be dispatched to Egypt as reinforcements. On Eid al-Adha, the Muslim army marched from Shajratein to El Arish, a small town lacking a garrison. The town put up no resistance, and the citizens offered allegiance on the usual terms. The Muslim soldiers celebrated the Eid festival there.

11. Hazrat Umar was the son of?
A. Abu Talib
B. Talhah
C. Abdullah
D. Khittab
E. None
Answer: Khittab

Quote:
His full name is Umar ibn al-Khattab R.A also known in history as Umar I. He was the second Rashidun (Rightly Guided) Caliphs. The Umayyad Caliph Umar ibn Abdul Aziz (Umar II) was the great-grandson of Umar ibn al-Khattab. Umar II is referred to by historians as the Fifth Rightly Guided Caliph.

12. Abbasid Caliphate came into being in?
A. 110 AH
B. 122 AH
C. 132 AH
D. 140 AH
E. None
Answer: 132 AH

Note: Abbasids adopted which color for their official dress? CSS 2001
Baghdad was the capital of? CSS 2002
The Mongols defeated? CSS 2003
Abbasid Caliphate came into being in? CSS 2007
The death of which Caliph brought the Abbasid Dynasty to an end? CSS 2007
The Abbasid Dynasty ruled for just over? CSS 2009
Abbasid Caliphate came into being in? CSS 2011
Safah was the first caliph of? CSS 2013



Quote:
The Abbasid Caliphate was the third of the Islamic caliphates to succeed the Prophet SAW. They were descended from the Prophet’s SAW youngest uncle, Abbas ibn Abd al-Muttalib. Their capital was Baghdad. They took over authority of the Muslim empire from the Umayads in 750 CE, 132 AH. Caliph Al-Mansur is credited with the introduction of the Black robes as the Abbasid dynastic color to be worn by all court those in court. They were defeated by the Mongols, which marked the end of Abbasid Caliphate of Baghdad. Their first Caliph as al-Saffah and Caliph Al-Mutasim was their last Caliph in Baghdad. They had ruled for about 508 Years.
13. Bait ul Hikmah was established by?
A. Walid
B. Hisham
C. Mansur
D. Harun
E. None
Answer: Harun al-Rashid

Note: Bait-al-Hikmah was established by? CSS 2003
Bait ul Hikmah was established by? CSS 2005 Part II


Quote:
Bail-al-Hikman means The House of Wisdom. It was founded by Caliph Harun al-Rashid and culminated under his son al-Mamun. It was a library, a translation house, and a research center. It was a key institution in the Translation movement.

14. Masjid Qiblayayn is situated in?
A. Habsha
B. Makkah
C. Taib
D. Medina
E. None
Answer: Medina

Quote:
Masjid al-Qiblatain in located in Medina. It is the historic masjid where the Prophet SAW was leading prayer, and commanded everyone to change the Qibla from Jerusalem to Makkah.

15. Khalid bin Walid was removed from the Command of the army during the expedition to?
A. Iran
B. Syria
C. Yemen
D. None
Answer: Syria

Note: Khalid bin Walid was removed from the Command of the army during the expedition to? CSS 2005
Saif Allah was the title of? CSS 2006
Hazrat Khalid bin Walid belonged to the tribe of? CSS 2007
Hazrat Khalid bin walid belonged to the tribe of? CSS 2010


Quote:
Hazrat Umar was the cousin of Khalib bin Walid. Khalid bin Walid was the commander of the army during the time of Caliph Abu Bakar. On 22 August 634, Abu Bakr died and was succeeded by Umar. Umar feared that Khalid’s victory after victory in every battle would make the Muslims think that Khalid was responsible for all the victories instead of Almighty Allah so he had him replaced by Abu Ubaida bin Jarrah.

Abu Ubaidah Bin Jarrah kept Khalid with him and would seek advice from him. Khalid bin Walid was relieved of command on his way to Syria but Abu Ubaidah bin Jarrah waited until Syria was conquered to tell Khalid bin Walid. Saif Allah was the title of Hazrat Khalid bin Walid. He belong to the tribe Banu Makhzum.

16. The city of Fustat was founded by?
A. Amr bin al-As
B. Abdl Malik
C. Muwaiyah
D. None
Answer: Amr bin Al-As

Quote:
The Sahabi Amr ibn al-As was an Arab military commander who is most noted for leading the Muslim conquest of Egypt in 640. He founded the Egyptian capital of Fustat and built the Masjid Amr ibn al-As. This was during the reign of Caliph Umar ibn al-Khattab.

17. Expedition of Tabuk took place in?
A. 6 AH
B. 7 AH
C. 9 AH
D. None
Answer: 9th AH



18. Hazrat Salman was from?
A. Rome
B. Syria
C. Yemen
D. Faris
E. None
Answer: Faris

Quote:
He is most popularly known was Hazrat Salman Farsi. He was the first Persian to convert to Islam. He was the governor of Madain in Iraq. Abu Hurairah called him “Abu Al-Kitabayn”, Father of the two books and Hazrat Ali called him “Luqman al-Hakeem”, Luqman the wise. During the battle of Khandaq (Trench), Hazrat Salman Farsi came up with the idea of digging a great trench around the city of Medina to defent the city from the attackers.

19. Imam Abu Hanifa was a famous?
A. Musician
B. Architect
C. Jurist
D. Historian
E. None
Answer: Jurist, also Faqih

Note: Imam Abu Hanifa was a? CSS 2002
Imam Abu Hanifa was a famous? CSS 2005


Quote:
Imam e Azam Abu Hanifa was the founder of the Sunni Hanafi School of fiqh. A person trained in Fiqh is called a Faqih. He was born during the time of the Umayyad Caliph Abdul Malik. The other three major fiqhs are, Shafi founded by Imam Shafi, Maliki founded by Imam Malik, and Hanbali founded by Imam Ahmed ibn Hanbal. Imam Abu Hanifa and all the other Imams were Fuqaha or Faqih (Singular) and Jurists.

20. The total period of Khulfa-e-Rashidun was?
A. 40 Years
B. 30 Years
C. 29 Years
D. None
Answer: 29

Note: Khilaffat-e-Rashida lasted about? CSS 2003
Literal meaning of word Khilafat-e-Rashida is? CSS 2006


Quote:
The Khilaffat-e-Rashida refers to the first four Caliphs, Hazrat Abu Bakar RA, Hazrat Umar RA, Hazrat Uthman RA, and Hazrat Ali RA. It means: The Rightly Guided Caliphs. Khilaffat-e-Rashida last from 632 AD – 661 AD, about 30 years (29 years and few months).
__________________
-Nickfury
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to nickfury For This Useful Post:
sharp mind (Monday, November 03, 2014)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Past papers Ziladar,Naib Tehsildar,ASI ,DZO Labour Inspector ( Solved PPSC) Zoyee Past Papers 3 Monday, August 27, 2018 10:07 PM
Solved MCQs of Journalism Past Papers (2000-2013) Xeric Journalism & Mass Communication 27 Wednesday, February 18, 2015 08:48 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.