Monday, September 23, 2019
01:46 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS 2007 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Saturday, March 31, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,060 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default Islamiat Paper 2007

TIME ALLOWED: THREE HOURS MAXIMUM
MARKS: 100
NOTE: (i) Attempt ONLY SIX questions in all, including Question No.1 which is COMPULSORY and carries 20 marks. All other questions carry 16 marks each. Attempt in Urdu or English.

(ii) Extra attempt of any question or any part of the attempted question will not be considered,

(iii)Candidate must draw two straight lines at the end to separate each question attempted in Answer Book,

Q.1.(A) Translate the following Verses of the Holy Quran: (1 Mark each)

Q.1 (B) Write only the correct answer in the Answer Book. Do not reproduce the question. (1 Mark each)

1. How many stages the Quran contains? .
(a) 8
(b) 7
(c) 9
(d) 12

2. Who was the first writer of "wahi" in Quraish?
(a) Harat Abdul Rahman bin Auf (RA)
(b) Hazrat Zaid bin Sabit (RA)
(c) Hazrat Abdulla bin Zubair (RA)
(d) Hazrat Ibn Masuod (RA)

3. Kitab-ul-Assar is compiled by:
(a) Imam Abu Hanifah (RA)
(b) Imam Shafi (RA)
(c) Imam Malik (RA)
(d) Imam Humbal (RA)

4. Imam Shafi took the office of "Religious Judgment" in the age of:
(a) 13 years
(b) 14 years
(c) 20 years
(d) 15 years

5. What was the name of faster sister of the Holy Prophet (PBUH)?
(a) Hazrat Salmah (RA)
(b) Hazrat Raqiyyah (RA)
(c) Hazrat Mariah (RA)
(d) Hazrat Shima (RA)

6. Namaz-e-Istisqa" is prayer for:
(a) Blessing of God
(b) Pardon
(c) Rain
(d) Sleep

7. Who is called "saqi zam zam"?
(a) Hazrat Abbas (RA)
(b) Hazrat Hamzah (RA)
(c) Hazrat Muaz bin Jabal (RA)
(d) Hazrat Muawiyah (RA)

8. The "Kissing of the Hajr-e-Aswad" is called:
(a) Saee
(b) Mabroor
(c) Istelam
(d) Shaut

9. What is the number of Ramzan in the Islamic Calender?
(a) 8th
(b) 9th
(c) 10th
(d) 11th

10. Give the name, who compiled first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa."
(a) Hazrat Abu Bakar (RA)
(b) Imam Muslim (RA)
(c) Hazrat Abdullah bin Amr (RA)
(d) Hazrat Abu Hurairah (RA)

Q.2.. Despite the scientific and technological advancement the present society is facing moral decline and mental anarchy. In these circumstances elucidate the importance and effictiveness of Religion.

Q.3. Identify the importance of the concept of "Towheed" and explain the practical results of this principle on the private as well as public aspects of the human life.

Q.4. Define the doctrine of "ROZA" and explain how to achieve the goals of mutual co-operation and collective justice besides the purification of individual soul through the application of this doctrine.

Q.5 The Holy Quran is the fountain-head at all kinds of knowledge" Discuss tully.

Q.6. The application of Islamic Shariah is equal to man and woman, however, some injunctions are only related to woman explain.

Q.7 What are the causes and Losses of "sectarian differences" in Pakistan and how this problem r :n be solved in light of Islamic teachings?

Q 8. Take into account the steps and pots of the western nations against the Islamic world in the present era and give solid suggestions for their eradication in tile light of Quran and Sunnah.

Q.9 What do u know about the concept of "enlightened moderation" Give your arguments in for and against this notion. '


Note : Originally posted by lahoriyes
__________________
ஜ иστнιπg ιö ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ

Last edited by Last Island; Saturday, March 31, 2007 at 03:16 PM.
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
asadshah (Saturday, January 03, 2009), chaudhrybasit (Tuesday, October 23, 2007), cuckoo (Thursday, January 21, 2010), hedonist (Friday, September 19, 2008), nhdanwar (Sunday, August 12, 2007)
  #2  
Old Tuesday, April 03, 2007
Junior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
almas kiran is on a distinguished road
Default

this is my humble try plz confirm these.
Q1:
Answer:
(1)b
(2)b
(3)a
(4)d
(5)d
(6)c
(7)a
(8)c
(9)b
(10)d
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to almas kiran For This Useful Post:
cuckoo (Thursday, January 21, 2010)
  #3  
Old Monday, December 28, 2009
umesar's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Larkana SIndh
Posts: 14
Thanks: 8
Thanked 36 Times in 15 Posts
umesar is on a distinguished road
Default

Only Last MCQ is answered wrong.
Right answer is:

10. c

Book Sahifah Sadiqah the very first book was written by Hazrat Abdullah Bin Aamir containing more than 60,000 ahadiths.

Refernce:
http://www.themodernreligion.com/mis...rejectors.html

chapter : Were Ahadith Written Down for the First Time in the Third Century of Hijra?
__________________
ربِّ زِدْنِي عِلْماً 'My Lord! Increase me in knowledge'
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to umesar For This Useful Post:
vagabond83 (Wednesday, May 26, 2010)
  #4  
Old Friday, August 30, 2013
Jolie Dame's Avatar
43rd CTP (PCS)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2014 - Merit 72
 
Join Date: Mar 2013
Location: Unknown
Posts: 142
Thanks: 163
Thanked 191 Times in 77 Posts
Jolie Dame will become famous soon enoughJolie Dame will become famous soon enough
Default

1. How many stages the Quran contains? .
(a) 8
(b) 7
(c) 9
(d) 12

2. Who was the first writer of "wahi" in Quraish?
(a) Harat Abdul Rahman bin Auf (RA)
(b) Hazrat Zaid bin Sabit (RA)
(c) Hazrat Abdulla bin Zubair (RA)
(d) Hazrat Ibn Masuod (RA)

3. Kitab-ul-Assar is compiled by:
(a) Imam Abu Hanifah (RA)
(b) Imam Shafi (RA)
(c) Imam Malik (RA)
(d) Imam Humbal (RA)

4. Imam Shafi took the office of "Religious Judgment" in the age of:
(a) 13 years
(b) 14 years
(c) 20 years
(d) 15 years

5. What was the name of foster sister of the Holy Prophet (PBUH)?
(a) Hazrat Salmah (RA)
(b) Hazrat Raqiyyah (RA)
(c) Hazrat Mariah (RA)
(d) Hazrat Shima (RA)

6. Namaz-e-Istisqa" is prayer for:
(a) Blessing of God
(b) Pardon
(c) Rain
(d) Sleep

7. Who is called "saqi zam zam"?
(a) Hazrat Abbas (RA)
(b) Hazrat Hamzah (RA)
(c) Hazrat Muaz bin Jabal (RA)
(d) Hazrat Muawiyah (RA)

8. The "Kissing of the Hajr-e-Aswad" is called:
(a) Saee
(b) Mabroor
(c) Istelam
(d) Shaut

9. What is the number of Ramzan in the Islamic Calender?
(a) 8th
(b) 9th
(c) 10th
(d) 11th

10. Give the name, who compiled first work of Hadith "Sahifa-e-Sadiqa."
(a) Hazrat Abu Bakar (RA)
(b) Imam Muslim (RA)
(c) Hazrat Abdullah bin Amr (RA)
(d) Hazrat Abu Hurairah (RA)
__________________
We say unto it:Be. And it is (Quran 16:40)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Jolie Dame For This Useful Post:
sandhawk (Monday, September 30, 2013)
  #5  
Old Sunday, December 01, 2013
harisali's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Islamabad
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
harisali is on a distinguished road
Default

How to download these papers?
Reply With Quote
  #6  
Old Sunday, December 01, 2013
HASEEB ANSARI's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pakistan
Posts: 2,803
Thanks: 93
Thanked 1,321 Times in 834 Posts
HASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of light
Default

Quote:
Originally Posted by harisali View Post
How to download these papers?
You may copy past paper from here:
http://www.cssforum.com.pk/#css-past-papers
__________________
"Nay! man is evidence against himself. Though he puts forth his excuses." Holy Qur'an (75:14-15)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Current Affairs Sureshlasi Current Affairs 54 Monday, March 20, 2017 05:43 PM
How things work? dr.janxeb General Science Notes 24 Wednesday, September 09, 2009 11:07 PM
Supreme Court strikes down Nov 3 emergency Viceroy News & Articles 9 Saturday, August 01, 2009 10:01 AM
Iraq Timeline : 2007 Sanni General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 0 Monday, October 22, 2007 08:41 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.