Tuesday, December 11, 2018
03:46 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS 2010 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Wednesday, March 10, 2010
salman sial's Avatar
38th CTP (PAAS)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2009 - Merit 187
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hyderabad
Posts: 91
Thanks: 22
Thanked 119 Times in 44 Posts
salman sial is on a distinguished road
Default Current Affair Paper 2010

Part-2

note: attempt only four.

Q.2. "The troubling issue in Pak.pertains to an overbearing centre's supremacy in the federations and the resulting demand for Provincial autonomy."discuss.

Q.3. "Pakistan provides the natural link btw the Sco states to connect the Eurasian heartland with the Arabian sea and south asia."
substantiate Pak's claim for the membership of Sco in the view of the above mentioned statement:

Q.4. The issue of central imp.about corruption and accountability in Pak is the increase in corruption despite six decades of efforts to eradicate it.Analyse and comment on the root cause of rampant corruption in the society.

Q.5. President obama's extended hand of friendship to china ushers in a new era of realist diplomacy in washington.
Highlight the new dimensions of U.S.foreign policy towards People's Republic of china.

Q.6. That feasible measures would you suggest to bridge the existing trust deficit btw Pak and India for the resumption of stalled process of composite dialogue.

Q.7. "The new afghan strategy of U.S.,in fact,is a veiled request for their safe exit-.It is a gamble.the price of victory will be high and the price of failure is incalculable."analyse and comment?

Q.8. Write notes on any two of the followings:
a.liberhan commission report.
b.aghaz-e-haqooq balochistan package.
C.jewish settlements in Palestinian terroritories.
d.chinese aided development Projects in Pak.
__________________
B.B.SHAHEED SAYS AND I QUOTE
"You can imprison a man,but not an idea
You can exile a man,but not an idea
You can kill a man,but not an idea".

Last edited by Princess Royal; Wednesday, March 10, 2010 at 01:55 PM.
Reply With Quote
The Following 33 Users Say Thank You to salman sial For This Useful Post:
abdul ghani bhai (Sunday, April 22, 2012), Aqeel Ali (Friday, March 02, 2012), Arbab.Danish (Thursday, March 11, 2010), ASAD ULLAH QURESHI (Saturday, August 21, 2010), Ayesha Mahmood (Wednesday, March 10, 2010), babai (Friday, October 01, 2010), danger musa (Sunday, March 21, 2010), Fading Glimpse (Thursday, March 11, 2010), hafsakhan (Sunday, August 15, 2010), imran saifee (Thursday, March 11, 2010), Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010), madiha alvi (Thursday, April 18, 2013), mangat1 (Thursday, October 21, 2010), maryammalik (Monday, November 15, 2010), morningcloud (Sunday, December 28, 2014), Muhammad Imran ISO (Thursday, February 17, 2011), obaid_gondal (Wednesday, March 10, 2010), Omer (Wednesday, March 10, 2010), pisceankhan (Friday, August 01, 2014), rabia niazi (Wednesday, March 10, 2010), Saad Khan (Wednesday, March 10, 2010), saira sardar (Wednesday, June 16, 2010), Sasha Fierce (Thursday, March 28, 2013), shahidpiracha (Wednesday, March 10, 2010), shmaryan (Friday, April 30, 2010), Sohail Rao (Friday, June 11, 2010), spirit (Tuesday, June 08, 2010), tadap (Wednesday, March 10, 2010), umair qamar (Thursday, March 18, 2010), Umme (Thursday, March 11, 2010), waleedbaig (Tuesday, June 22, 2010), waqaskayani (Thursday, August 12, 2010), zoologixt (Thursday, November 17, 2011)
  #2  
Old Thursday, March 11, 2010
umarabbas's Avatar
42nd CTP (PSP)
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2013 - Merit 62
 
Join Date: Feb 2009
Location: Multan
Posts: 670
Thanks: 24
Thanked 626 Times in 324 Posts
umarabbas has a spectacular aura aboutumarabbas has a spectacular aura aboutumarabbas has a spectacular aura about
Default Curren Affairs 2010 MCQs

MCQs 2010

1) Which of the following countries is the world's largest emitter of Carbon Dioxide in the atmosphere?
a) China b) America c) Russia d) India

2) Who is Stanley McChrystal?
a) Commander US forces in Afghanistan b) Head of the US Central Command (CENTCOM) c) NATO Commander in Afghanistan d) None of these

3) The headquarters of Green Peace International is located at:
a) Vancouver b) Amsterdam c) London d) Paris

4) The oldeest internet search engine among the following is:
a) Google b) MSN Search c) Yahoo d) Ask.com

5) The power generating capacity of Diamer-Basha Dam would be:
a) 3450 MW b) 3800 MW c) 4500 MW d) None of these

6) ANTARA is the news agency of:
a) Indonesia b) Malaysia c) Turkey d) None of the these

7) The largest opium producer province in Afghanistan is:
a) Helmand b) Nangarhar c) Badakhshan d) None of these

8) Silk Air is an airline of:
a) Sri Lanka b) Switzerland c) Singapore d) China

9) Channel Tunnel is an under sea rail tunnel linking:
a) England and Ireland b) England and France c) France and Germany d) None of these.

10) The Strait of Malacca is the main shipping channel between the India Ocean and:
a) The North Pacific Ocean b) South Pacific Ocean c) South Atlantic Ocean d) None of these

11) The recently published book " Between Dreams and Realities" is written by:
a) Shamshad Ahmad Khan b) Gohar Ayub c) Sahibzada Yakoob Ali Khan d) None of these

12) The largest Agency of FATA by population is:
a) Bajaur Agency b) North Wazirstan c) South Waziristan d) None of these

13) Which of the following categories of Nobel Prise was established in 1968?
a) Medicine b) Literature c) Economics d) None of these

14) Total cultivable Land of Pakistan is approximately:
a) 80 million hectares b) 120 million hectares c) 150 million hectares d) None of these.

15) Who is Francois Fillon?
a) Prime Minister of Italy b) President of Germany c) Foreign Minister of France d) None of these

16) The largest island in Indian Ocean is:
a) Sri Lanka b) Sumatra c) Madagascor d) None

17) 3 May is observed Internationally as:
a) Environment Day b) Population Day c) Press Freedom Day d) None of these

18) 2016 Summer Olympics will be held at:
a) Sydney b) Madrid c) Chicago d) Rio de Janerio

19) Kyat is the currency of:
a) Nepal b) Myanmar c) Bhutan d) None

20 Environment Treaty Kyoto Protocol will be expired in:
a) 2012 b) 2014 c) 2015 d) None of these.
__________________
Umar Abbas Babar
I Know I am Bad But When Bad is the Best, Bad is the Only Choice

Last edited by Princess Royal; Thursday, March 11, 2010 at 03:25 PM.
Reply With Quote
The Following 15 Users Say Thank You to umarabbas For This Useful Post:
abdul ghani bhai (Sunday, April 22, 2012), ASAD ULLAH QURESHI (Saturday, August 21, 2010), babai (Friday, October 01, 2010), danger musa (Sunday, March 21, 2010), Eager (Thursday, December 09, 2010), Fading Glimpse (Thursday, March 11, 2010), hafsakhan (Sunday, August 15, 2010), Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010), maryammalik (Monday, November 15, 2010), Muhammad Imran ISO (Thursday, February 17, 2011), Noor_2009 (Sunday, August 01, 2010), Savoir Faire (Friday, October 08, 2010), sharaz (Saturday, June 26, 2010), shmaryan (Friday, April 30, 2010), Sohail Rao (Friday, June 11, 2010)
  #3  
Old Thursday, March 11, 2010
Imadafridi's Avatar
Senior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2012- Roll No 11373
 
Join Date: Dec 2007
Location: Peshawar
Posts: 152
Thanks: 15
Thanked 88 Times in 44 Posts
Imadafridi is on a distinguished road
Default

Mine.....Quite a few of them are wrong,darn.

1) Which of the following countries is the world's largest emitter of Carbon Dioxide in the atmosphere?
a) China b) America c) Russia d) India

2) Who is Stanley McChrystal?
a) Commander US forces in Afghanistan b) Head of the US Central Command (CENTCOM) c) NATO Commander in Afghanistan d) None of these

3) The headquarters of Green Peace International is located at:
a) Vancouver b) Amsterdam c) London d) Paris

4) The oldeest internet search engine among the following is:
a) Google b) MSN Search c) Yahoo d) Ask.com

5) The power generating capacity of Diamer-Basha Dam would be:
a) 3450 MW b) 3800 MW c) 4500 MW d) None of these

6) ANTARA is the news agency of:
a) Indonesia b) Malaysia c) Turkey d) None of the these

7) The largest opium producer province in Afghanistan is:
a) Helmand b) Nangarhar c) Badakhshan d) None of these

8) Silk Air is an airline of:
a) Sri Lanka b) Switzerland c) Singapore d) China

9) Channel Tunnel is an under sea rail tunnel linking:
a) England and Ireland b) England and France c) France and Germany d) None of these.

10) The Strait of Malacca is the main shipping channel between the India Ocean and:
a) The North Pacific Ocean b) South Pacific Ocean c) South Atlantic Ocean d) None of these

11) The recently published book " Between Dreams and Realities" is written by:
a) Shamshad Ahmad Khan b) Gohar Ayub c) Sahibzada Yakoob Ali Khan d) None of these

12) The largest Agency of FATA by population is:
a) Bajaur Agency b) North Wazirstan c) South Waziristan d) None of these

13) Which of the following categories of Nobel Prise was established in 1968?
a) Medicine b) Literature c) Economics d) None of these

14) Total cultivable Land of Pakistan is approximately:
a) 80 million hectares b) 120 million hectares c) 150 million hectares d) None of these.

15) Who is Francois Fillon?
a) Prime Minister of Italy b) President of Germany c) Foreign Minister of France d) None of these

16) The largest island in Indian Ocean is:
a) Sri Lanka b) Sumatra c) Madagascor d) None

17) 3 May is observed Internationally as:
a) Environment Day b) Population Day c) Press Freedom Day d) None of these

18) 2016 Summer Olympics will be held at:
a) Sydney b) Madrid c) Chicago d) Rio de Janerio

19) Kyat is the currency of:
a) Nepal b) Myanmar c) Bhutan d) None

20 Environment Treaty Kyoto Protocol will be expired in:
a) 2012 b) 2014 c) 2015 d) None of these.
__________________
Bringing rhymes back to the strings of my life.....
Reply With Quote
The Following 13 Users Say Thank You to Imadafridi For This Useful Post:
abdul ghani bhai (Sunday, April 22, 2012), adnan humayun (Monday, December 26, 2011), babai (Friday, October 01, 2010), hafsakhan (Sunday, August 15, 2010), Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010), kandhro (Saturday, April 03, 2010), Mukarrum (Saturday, August 14, 2010), Riaz Ahmed Alizai (Sunday, April 11, 2010), riaz ali rajuwa (Monday, May 09, 2011), sanu (Tuesday, June 08, 2010), sharaz (Saturday, June 26, 2010), shmaryan (Friday, April 30, 2010), xavier (Thursday, March 11, 2010)
  #4  
Old Thursday, March 11, 2010
tadap's Avatar
38th CTP (IG)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2009 - Merit 798
 
Join Date: Sep 2009
Location: Lahore
Posts: 37
Thanks: 5
Thanked 19 Times in 11 Posts
tadap is on a distinguished road
Default

3. The Head Quarter of Green Peace International is in AMSTERDAM.
4. Silk Air belongs to Singapore
11.The write of Dreams and Realities is Sartaj Aziz.
15.Farcois Fillon is the Prime Minister of France
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to tadap For This Useful Post:
Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010)
  #5  
Old Thursday, March 11, 2010
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 166
Thanks: 226
Thanked 111 Times in 82 Posts
Saad Khan will become famous soon enough
Post

1.Antara is the news agency of Indonesia.
2.Silk Air is of Singapore.
3.Largest island in Indian ocean is Madagasker.
4.Kyat is the currency of Mayanmar.
5.Channel tunnel is b/w France and England.
6.Francois Fillon is the PM of France.
7.3 May is the press freedom day.
8.Green peace HQ is in Amsterdam.
9.2016 summer Olypic will be in Rio De Janerio.
10. Gen S McChrystal is the commander of US forces in Afghanistan.
__________________
engr.saad
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Saad Khan For This Useful Post:
dua... (Friday, December 10, 2010), Muhammad Imran ISO (Thursday, February 17, 2011), shmaryan (Friday, April 30, 2010)
  #6  
Old Thursday, March 11, 2010
Junior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2009 - Roll no 1485
 
Join Date: Nov 2009
Location: Islamabad
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 43 Times in 11 Posts
Akeeq will become famous soon enough
Default

1. A.
2. A.
3. B.
4. C.
5. C.
6. A.
7. A.
8. C.
9. B.
10. B. (I think)
11. D.
12. A. (Not sure)
13. C.
14. Most probably D.
15. D.
16. C.
17. C.
18. D.
19. B.
20. D.
__________________
"Those who are able to see beyond the shadows and lies of their culture will never be understood, let alone believed, by the masses." ~ Plato
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Akeeq For This Useful Post:
abdul ghani bhai (Sunday, April 22, 2012), Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010), shmaryan (Friday, April 30, 2010)
  #7  
Old Friday, March 12, 2010
Miss_Naqvi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jun 2006
Location: Islamabad
Posts: 485
Thanks: 30
Thanked 398 Times in 116 Posts
Miss_Naqvi has a spectacular aura aboutMiss_Naqvi has a spectacular aura about
Thumbs up Here are 100% right answers

Answers to the MCQs 2010

1) Which of the following countries is the world's largest emitter of Carbon Dioxide in the atmosphere?
a) China
b) America
c) Russia
d) India

2) Who is Stanley McChrystal?
a) Commander US forces in Afghanistan
b) Head of the US Central Command (CENTCOM)
c) NATO Commander in Afghanistan
d) None of these

3) The headquarters of Green Peace International is located at:
a) Vancouver
b) Amsterdam
c) London
d) Paris

4) The oldeest internet search engine among the following is:
a) Google
b) MSN Search
c) Yahoo
d) Ask.com

5) The power generating capacity of Diamer-Basha Dam would be:
a) 3450 MW
b) 3800 MW
c) 4500 MW
d) None of these

6) ANTARA is the news agency of:
a) Indonesia
b) Malaysia
c) Turkey
d) None of the these

7) The largest opium producer province in Afghanistan is:
a) Helmand
b) Nangarhar
c) Badakhshan
d) None of these

8) Silk Air is an airline of:
a) Sri Lanka
b) Switzerland
c) Singapore
d) China

9) Channel Tunnel is an under sea rail tunnel linking:
a) England and Ireland
b) England and France
c) France and Germany
d) None of these.

10) The Strait of Malacca is the main shipping channel between the India Ocean and:
a) The North Pacific Ocean
b) South Pacific Ocean
c) South Atlantic Ocean
d) None of these because it connects Pacific Ocean to the South Indian Ocean

11) The recently published book " Between Dreams and Realities" is written by:
a) Shamshad Ahmad Khan
b) Gohar Ayub
c) Sahibzada Yakoob Ali Khan
d) None of these Right answer is Sartaj Aziz

12) The largest Agency of FATA by population is:
a) Bajaur Agency
b) North Wazirstan
c) South Waziristan
d) None of these

13) Which of the following categories of Nobel Prise was established in 1968?
a) Medicine
b) Literature
c) Economics
d) None of these

14) Total cultivable Land of Pakistan is approximately:
a) 80 million hectares
b) 120 million hectares
c) 150 million hectares
d) None of these. because total geographical land in Pakistan is 79.6 Million Hectares while only 1/5 of it is being irrigated

15) Who is Francois Fillon?
a) Prime Minister of Italy
b) President of Germany
c) Foreign Minister of France
d) None of these Prime Minister of France

16) The largest island in Indian Ocean is:
a) Sri Lanka
b) Sumatra
c) Madagascor
d) None

17) 3 May is observed Internationally as:
a) Environment Day
b) Population Day
c) Press Freedom Day
d) None of these

18) 2016 Summer Olympics will be held at:
a) Sydney
b) Madrid
c) Chicago
d) Rio de Janerio

19) Kyat is the currency of:
a) Nepal
b) Myanmar
c) Bhutan
d) None

20 Environment Treaty Kyoto Protocol will be expired in:
a) 2012
b) 2014
c) 2015
d) None of these.
__________________
"When Allah leads you to the edge of the cliff, Trust Him Fully, only 1 of 2 things will happen either He will catch you when you fall or He will teach you how to fly"
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to Miss_Naqvi For This Useful Post:
Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010), Muhammad Imran ISO (Thursday, February 17, 2011), Noor_2009 (Sunday, August 01, 2010), riaz ali rajuwa (Monday, May 09, 2011), sharaz (Saturday, June 26, 2010), shmaryan (Friday, April 30, 2010), shoaibbaloch (Thursday, September 29, 2011), TabishJellani (Sunday, September 02, 2018)
  #8  
Old Friday, March 12, 2010
Junior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2009 - Roll no 1485
 
Join Date: Nov 2009
Location: Islamabad
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 43 Times in 11 Posts
Akeeq will become famous soon enough
Default

I've read about Kyoto Protocol not technically expiring in 2012, as in, that only the first commitment period ends in 2012, not the protocol itself.
__________________
"Those who are able to see beyond the shadows and lies of their culture will never be understood, let alone believed, by the masses." ~ Plato
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Akeeq For This Useful Post:
Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010)
  #9  
Old Friday, March 12, 2010
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 166
Thanks: 226
Thanked 111 Times in 82 Posts
Saad Khan will become famous soon enough
Post Right Answers

@ Miss Naqvi,

Silkair is the airline of Singapore not of Sri Lanka.
Sri Lanka can't even afford such high profile Airlines.

And the largest opium producing province of
Afghanistan is of course Helmand.
__________________
engr.saad
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Saad Khan For This Useful Post:
fahadfa (Thursday, March 18, 2010), Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010), sharaz (Saturday, June 26, 2010), shmaryan (Friday, April 30, 2010)
  #10  
Old Sunday, March 14, 2010
Imadafridi's Avatar
Senior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2012- Roll No 11373
 
Join Date: Dec 2007
Location: Peshawar
Posts: 152
Thanks: 15
Thanked 88 Times in 44 Posts
Imadafridi is on a distinguished road
Default

I made a mistake in the Indopak CBM,I didn't actually read the question properly so after the introduction I started writing about resolving their issues but just when ten minutes were left I realized my mistake and crossed the question and wrote about people to people contacts,role of media,sports etc....Is that ok?
__________________
Bringing rhymes back to the strings of my life.....
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Imadafridi For This Useful Post:
Irfan Ahmed Soomro (Tuesday, July 27, 2010), sharaz (Saturday, June 26, 2010), shmaryan (Friday, April 30, 2010)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
development of pakistan press since 1947 Janeeta Journalism & Mass Communication 14 Wednesday, November 11, 2015 12:03 PM
Overview Of The Economy free thinker Pakistan Affairs 5 Tuesday, February 11, 2014 02:24 PM
How things work? dr.janxeb General Science Notes 24 Thursday, September 10, 2009 12:07 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.