Monday, October 23, 2017
07:43 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS 2015 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Sunday, February 22, 2015
jamalnasir's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lahore
Posts: 293
Thanks: 295
Thanked 228 Times in 129 Posts
jamalnasir is on a distinguished road
Default ENGLISH (Precis & Composition) paper 2015

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION

COMPETITIVE EXAMINATION FOR
RECRUITMENT TO POSTS IN BPS-17 UNDER
THE FEDERAL GOVERNMENT, 2015


ENGLISH (Précis and Composition)

TIME ALLOWED:
(PART-I MCQs) 30 MINUTES____________ MAX. MARKS:20
(PART-II) 2 HOURS & 30 MINUTES______MAX.MARKS:80
PART II


Q.2. Make précis of the following text and suggest a suitable title. (20)
In studding the breakdowns of civilizations, the writer has subscribed to the conclusion – no new discovery! – that war has proved to have been the proximate cause of the breakdown of every civilization which is known for certain to have broken down, in so far as it has been possible to analyze the nature of these breakdowns and to account for their occurrence. Like other evils war has no insidious way of appearing not intolerable until it has secured such a stranglehold upon the lives of its addicts that they no longer have the power to escape from its grip when its deadlines has become manifest. In the early stages of civilization’s growth, the cost of wars in suffering and destruction might seem to be exceeded by the benefits occurring from the wining of wealth and power and the cultivation of the “military virtues” ; and, in this phase of history, states have often found themselves able to indulge in war with one another with something like impunity even for the defeated party. War does not begin to reveal its malignity till the war making society has begun to increase its economic ability to exploit physical nature and its political ability to organize manpower; but, as soon as this happens, the god of war to which the growing society has long since been dedicated proves himself a Moloch by devouring an ever larger share of the increasing fruits of man’s industry and intelligence in the process of taking an ever larger toll of life and happiness; and, when the society’s growth in efficiency reaches a point at which it becomes capable of mobilizing a lethal quantum of its energies and resources for military use then war reveals itself as being a cancer which is bound to prove fatal to its victim unless he can cut it out and cast it from him, since its malignant tissues have now learnt to grow faster that the healthy tissues on which they feed.
In the past when this danger-point in the history of the relations between war and civilization has been reached and recognized, serious efforts have sometimes been made to get rid of war in time to save society, and these endeavours have been apt to take one or other of two alternative directions. Salvation cannot, of course, be sought anywhere except in the working of the consciences of individual human beings; but individuals have a choice between trying to achieve their aims through direct action as private citizens and trying to achieve then through indirect action as citizen of states. Personal refusal to lend himself in any way to any war waged by his state for any purpose and in any circumstances is a line of attack against the institution of war that is likely to appeal to an ardent and self-sacrificing nature; by comparison, the alternative peace strategy of seeking to persuade and accustom governments to combine in jointly resisting aggression when it comes and in trying to remove its stimuli before hand may seem a circuitous and unheroic line of attack on the problem. Yet experience up to date indicates unmistakably, in the present writer’s opinion, that the second of these two hard roads is by far the more promising.


Q.3. Read the following text carefully and answer the questions below: (20)
Experience has quite definitely shown that some reasons for holding a belief are much more likely to be justified by the event then others. It might naturally be supposed, for instance, that the best of all reasons for a belief was a strong conviction of certainty accompanying the belief. Experience, however, shows that this is not so, and that as a matter of fact, conviction by itself is more likely to mislead than it is to guarantee truth. On the other hand, lack of assurance and persistent hesitation to come to any belief whatever are an equally poor guarantee that the few beliefs which are arrived at are sound. Experience also shows that assertion, however long continued, although it is unfortunately with many people an effective enough means of inducing belief, is not an any way a ground for holding it.
The method which has proved effective, as a matter of actual fact, in providing of firm foundation for belief wherever it has been capable of application, is what is usually called the scientific method. I firmly believe that the scientific method, although slow and never claiming to lead to complete truth, is the only method which in the long run will give satisfactory foundations for beliefs. It consists in demanding facts as the only basis for conclusions, and inconsistently and continuously testing any conclusions which may have been reached, against the test of new facts and, wherever possible, by the crucial test of experiment. It consists also in full publication of the evidence on which conclusions are based, so that other workers may be assisted in new researchers, or enabled to develop their own interpretations and arrive at possibly very different conclusions.
There are, however, all sorts of occasions on which the scientific method is not applicable. That method involves slow testing, frequent suspension of judgment, restricted conclusions. The exigencies of everyday life, on the other hand, often make it necessary to act on a hasty balancing of admittedly incomplete evidence, to take immediate action, and to draw conclusions in advance of evidence. It is also true that such action will always be necessary, and necessary in respect of ever larger issues; and this inspite of the fact that one of the most important trends of civilization is to remove sphere after sphere of life out of the domain of such intuitive judgment into the domain of rigid calculation based on science. It is here that belief pays its most important role. When we cannot be certain, we must proceed in part by faith-faith not only in the validity of our own capacity of making judgments, but also in the existence of certain other realities, pre-eminently moral and spiritual realities. It has been said that faith consists in acting always on the nobler hypothesis; and though this definition is a trifle rhetorical, it embodies a seed of real truth.
Answer briefly in your own words the following questions:
1. Give the meaning of the underlined phrases as they are used in the passage. (04)
2. What justification does the author claim for his belief in the scientific method? (04)
3. Do you gather from the passage that conclusions reached by the scientific method should we considered final? Give reasons for your answer. (04)
4. In what circumstances, according to the author, is it necessary to abandon the scientific method? (04)
5. How does the basis of “intuitive judgment” differ from the scientific decision? (04)


Q.4. Write a comprehensive note (250 – 300 words) on any ONE of the following topics: (20)
(i) Education should be for life, not for livelihood
(ii) The art of being tactful
(iii) Human nature is seen at its best adversity
(iv) Spare the rod and spoil the child


Q.5. (a) Use only Five of the following in sentences which illustrate their meaning (Extra attempt shall not be considered). (05)
(i) Itching palm
(ii) The primrose path
(iii) Break one’s fall
(iv) Wash one’s hands of
(v) To become reconcile to
(vi) To militate against
(vii) To be cognizant of
(viii) Wages of sin

(b) Explain the difference between the following word pairs by defining each word. (Do only five) (05)
(i) Plaintiff, plaintive
(ii) Valet, varlet
(iii) Monitor, mentor
(iv) Complacent, complaisant
(v) Penitence, penance
(vi) Crevice, crevasse
(vii) Beneficent, beneficial


Q.6. (a) Correct only Five of the following sentences: (05)
(i) Have either of you seen my pen?
(ii) On attempting to restore the picture to its original condition, almost irreparable change was discovered.
(iii) The child is the prettiest of the two.
(iv) I was annoyed arriving late, also his rather insolent manner put me out of temper.
(v) He is anxious not only to acquire knowledge, but also eager to display it.
(vi) If he was here now, we should have no difficulty.
(vii) Due to unforeseen environments, we shall have to leave early.
(viii) People have and still do disagree on this matter.

(b) Rewrite One of the following passages, converting what is in direct speech into indirect, and what is in indirect speech into direct. (05)
(i) Just as we came inside of the valley Jamil met us,--“yes, the valley is all very fine, but do you know there is nothing to eat?”
“Nonsense; we can eat anything here.”
“Well, the brown bread’s two months old, and there’s nothing else but potatoes.”
“There must be milk anyhow.”
“Yes, there was milk, he supposed.”
(ii) Miss Andleeb said she thought English food was lovely, and that she was preparing a questionnaire to be circulated to the students of the university, with the view to finding out their eating preferences.
“But the students won’t fill a questionnaire,” said Miriam.
“Won’t fill up questionnaire?” cried Miss Andleeb, taken aback.
“No”, said Miriam, “they won’t. As a nation we are not, questionnaire-conscious.”
“Well, that’s too bad,” said Miss Andaleeb.
__________________
مجھے ہے حکمِ اذاں
Reply With Quote
The Following 11 Users Say Thank You to jamalnasir For This Useful Post:
Aamish Bhatti (Sunday, May 10, 2015), comp Engr (Wednesday, September 07, 2016), drmueen (Wednesday, April 22, 2015), étoile brillante (Monday, August 14, 2017), Neelam gul (Sunday, December 27, 2015), Princex Ambreen (Tuesday, February 24, 2015), SAMEYA AROOJ (Tuesday, March 10, 2015), Sara Hamid (Wednesday, February 25, 2015), shumaila shabir (Saturday, March 14, 2015), Wannabee (Tuesday, February 24, 2015), waqas izhar (Tuesday, February 24, 2015)
  #2  
Old Thursday, February 26, 2015
Introuvable fella's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Beyond clouds........below sky.
Posts: 148
Thanks: 44
Thanked 60 Times in 52 Posts
Introuvable fella is on a distinguished road
Unhappy

Composition paper was very much difficult than previous paper, especially precis. Time management was another major problem.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Introuvable fella For This Useful Post:
étoile brillante (Monday, August 14, 2017)
  #3  
Old Friday, February 27, 2015
Man Jaanbazam's Avatar
Excursionist
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jan 2013
Location: Into The Wild
Posts: 1,903
Thanks: 1,084
Thanked 1,391 Times in 732 Posts
Man Jaanbazam has a spectacular aura aboutMan Jaanbazam has a spectacular aura about
Default Vocabulary English Precise Paper 2015

Q1(a) - Synonyms

(1) Flagrant
a. Expensive b. Common c. Clerical d. Glaring

(2) Imminent
a.Important b. Historical c. Impending d. Inopportune

(3) Astute
a. Tedious b. Illogical c. Aggressive d. Shrewd

(4) Averse
a.Eager b. Reluctant c. Willing d. Unresponsive

(5) Prognosis
a. Offering b. Prediction c. Warning d. Advance

(6) Pungent
a. Sharp b. Disagreeable c. Smoky d. Anesthetizing

(7) Fiduciary
a. Trustee b. Assistant c. Notary d. Attorney

(8) Philandering
a. Spending b. Exaggerating c. Wandering d. None
(9) Poignant
a. Precious b. Tender c. Intense d. Sorrowful

(10) Contingent
a. Conditional b. Questionable c. Argued d. Rejected

Q1(b) - Antonyms

(1) Veteran
a. Novice b. Pious c. Intellectual d. Debutante

(2) Important
a. Trivial b. Clear c. Turning d. Wavy

(3) Irregular
a. Erratic b. Prevailing c. Difficult d. Enticing

(4) Spending
a. Sober b. Mute c. Revenue d. Spendthrift

(5) Clumsy
a. Foolish b. Inept c. Infer d. Dexterous

(6)Lauded
a. Disparage b. Applaud c. Settle d. Hesitate

(7)Cowardly
a. Bravely b. Poor c. Master d. Ignorant

(8) Praise
a. Censure b. Tickle c. Acclaim d. Skip

(9)Confuse
a. Lucid b. Extraordinary c. Dirty d. Muddle

(10) Neglect
a. Omit b. Destroy c. Mistake d. Nourish
__________________
The world is changed by your example, not by your opinion !
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Man Jaanbazam For This Useful Post:
étoile brillante (Monday, August 14, 2017), jamalnasir (Friday, February 27, 2015), Neelam gul (Sunday, December 27, 2015), The arrogant (Saturday, February 28, 2015), xeeshanqureshi (Friday, February 27, 2015)
  #4  
Old Friday, February 27, 2015
Man Jaanbazam's Avatar
Excursionist
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jan 2013
Location: Into The Wild
Posts: 1,903
Thanks: 1,084
Thanked 1,391 Times in 732 Posts
Man Jaanbazam has a spectacular aura aboutMan Jaanbazam has a spectacular aura about
Default Solved Idioms 2015 (English Precis Paper)

1. Itching palm:
A desire for money / In need of a tip.

All the waiters at that restaurant have itchy palms
Whenever he sees expensive luggage, the hotel doorman gets an itching palm.

2.The primrose path
The pleasant route through life, of pleasure and dissipation. (If you lead someone down the primrose path, you encourage that person to live an easy life that is full of pleasure but bad for them)

Unable to enjoy his newly acquired wealth, he felt he was being led down the primrose path that leads to destruction.

3. Break one’s fall
To lessen the impact of a falling person

The old lady slipped on the ice, but a snowbank broke her fall.

4.Wash one’s hands of
To end one's association with someone or something

That car was a real headache. I washed my hands of it long ago.

5.To become reconcile to
To accept a situation or fact although you do not like it

She must reconcile herself to the fact that she must do some work if she wants to pass her exams.

6.To militate against
To argue against/To make something less likely to happen or succeed

The complexity and costliness of the judicial system militate against justice for the individual.

7.To be cognizant of
Aware of something / Knowledgeable of something especially through personal experience

He is cognizant of his duties as a father.

8. Wages of sin
The results or consequences of evildoing

She ate all of the strawberries and ended up with a terrible stomachache—the wages of sin, no doubt
__________________
The world is changed by your example, not by your opinion !
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to Man Jaanbazam For This Useful Post:
étoile brillante (Monday, August 14, 2017), kamran rauf (Tuesday, January 12, 2016), Muhammad Hassan Baati (Tuesday, January 19, 2016), Neelam gul (Sunday, December 27, 2015), Ninety (Saturday, October 17, 2015), Saeeda Batool (Wednesday, November 18, 2015)
  #5  
Old Friday, February 27, 2015
Man Jaanbazam's Avatar
Excursionist
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jan 2013
Location: Into The Wild
Posts: 1,903
Thanks: 1,084
Thanked 1,391 Times in 732 Posts
Man Jaanbazam has a spectacular aura aboutMan Jaanbazam has a spectacular aura about
Default Solved Pair of words 2015 English Precise Paper

(b) Explain the difference between the following word pairs by defining each word.
(i)(a). Plaintive
Sounding sad/ Mournful

The songs were rendered in a plaintive tone.

(b). Plaintiff
In a courtroom, the plaintiff is the person or group who is accusing another person or group of some wrongdoing. If you’re the plaintiff, you are claiming that a law was broken, and you’re in court to present your case.

The Austrian Supreme Court fully followed the arguments of the defendant and dismissed the plaintiff 's claim.

(ii) (a). Valet
A male servant who attends to the personal needs of his employer / a person employed to clean or park cars

To get the benefit, valet your car and show your membership card to the attendant.

(b). Varlet
In medieval times a youth acting as a knight's attendant as the first stage in training for knighthood / A rascal or a knave.

You will speak no more treason, varlet , or I will cut your tongue out.
3. (a) Monitor
Keep an eye on, Keep under surveillance
(As a noun) A screen used to display the output of a computer to the user
Someone who supervises

The police monitor the suspect's moves.

(b) Mentor
(Noun)
An experienced and trusted adviser
(Verb)
Advise or train (someone, especially a younger colleague).

She is a fine lecturer but she doesn't like mentoring.
They will support you and consult with your mentor about your work-based assignments.

(iv)(a) Complacent
Pleased, especially with oneself or one's merits

The voters are too complacent to change the government.

(b)Complaisant
Marked by an inclination to please or oblige

The woman was so complaisant that she was unable to deny a single request.

(v) (a) Penitence
The action of feeling or showing sorrow and regret for having done wrong, Repentance

The girl was penitent and paid back every penny after lying about her part in the robbery

(b) Penance
Punishment inflicted on oneself as an outward expression of repentance for wrongdoing

She choose to do penance for lying to her Mother by giving up watching TV for one week.

(vi) (a). Crevice
A narrow opening or fissure, especially in a rock or wall

I cleaned the counter in the kitchen getting into every corner and crevice.

(b) . Crevasse
A deep crack or fissure, especially in the ice of a glacier

I had no rope and there were hidden crevasses ahead.

(vii) (a). Beneficent
Generous or doing good

My beneficent neighbor gives out meals to the poor every Sunday

(b). Beneficial
Promoting or enhancing well-being
Meditation is beneficial for allowing your mind and body to rest.
__________________
The world is changed by your example, not by your opinion !
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Man Jaanbazam For This Useful Post:
étoile brillante (Monday, August 14, 2017), Muhammad Hassan Baati (Tuesday, January 19, 2016), Neelam gul (Sunday, December 27, 2015), Uzair Awan (Thursday, March 05, 2015)
  #6  
Old Friday, February 27, 2015
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Sidra queen is on a distinguished road
Default title for precis

Dear seniors or csps,

please write suitable title for precise
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sidra queen For This Useful Post:
MUBARAK LASAHRIE (Monday, May 30, 2016)
  #7  
Old Friday, February 27, 2015
Metlo's Avatar
43rd CTP (PAAS)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2015 - Merit 161
 
Join Date: Jul 2014
Location: lahore
Posts: 123
Thanks: 8
Thanked 70 Times in 44 Posts
Metlo is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Sidra queen View Post
Dear seniors or csps,

please write suitable title for precise
'disastrous impact of war on civilization.'
(bag mila apko jo arabic paper pe gum hogaya tha or i am wrong)
__________________
Success usually comes to those who are too busy to be looking for it.
Reply With Quote
  #8  
Old Friday, February 27, 2015
jamalnasir's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lahore
Posts: 293
Thanks: 295
Thanked 228 Times in 129 Posts
jamalnasir is on a distinguished road
Default

Precis Title= The menace of war
__________________
مجھے ہے حکمِ اذاں
Reply With Quote
  #9  
Old Friday, February 27, 2015
The Manager's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Peshawar/Malakand
Posts: 315
Thanks: 376
Thanked 148 Times in 107 Posts
The Manager will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by jamalnasir View Post
Precis Title= The menace of war
War & Breakdown of Civilizations ...
__________________
''Always bear in mind that your own resolution to succeed is more important than any one thing''
Reply With Quote
  #10  
Old Friday, February 27, 2015
jamalnasir's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Lahore
Posts: 293
Thanks: 295
Thanked 228 Times in 129 Posts
jamalnasir is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Man Jaanbazam View Post
Q1(a) - Synonyms

(1) Flagrant
a. Expensive b. Common c. Clerical d. Glaring

(2) Imminent
a.Important b. Historical c. Impending d. Inopportune

(3) Astute
a. Tedious b. Illogical c. Aggressive d. Shrewd

(4) Averse
a.Eager b. Reluctant c. Willing d. Unresponsive

(5) Prognosis
a. Offering b. Prediction c. Warning d. Advance

(6) Pungent
a. Sharp b. Disagreeable c. Smoky d. Anesthetizing

(7) Fiduciary
a. Trustee b. Assistant c. Notary d. Attorney

(8) Philandering
a. Spending b. Exaggerating c. Wandering d. None
(9) Poignant
a. Precious b. Tender c. Intense d. Sorrowful

(10) Contingent
a. Conditional b. Questionable c. Argued d. Rejected

Q1(b) - Antonyms

(1) Veteran
a. Novice b. Pious c. Intellectual d. Debutante

(2) Important
a. Trivial b. Clear c. Turning d. Wavy

(3) Irregular
a. Erratic b. Prevailing c. Difficult d. Enticing

(4) Spending
a. Sober b. Mute c. Revenue d. Spendthrift

(5) Clumsy
a. Foolish b. Inept c. Infer d. Dexterous

(6)Lauded
a. Disparage b. Applaud c. Settle d. Hesitate

(7)Cowardly
a. Bravely b. Poor c. Master d. Ignorant

(8) Praise
a. Censure b. Tickle c. Acclaim d. Skip

(9)Confuse
a. Lucid b. Extraordinary c. Dirty d. Muddle

(10) Neglect
a. Omit b. Destroy c. Mistake d. Nourish
Answers

Synonyms (1)D, (2)C, (3)D, (4)B, (5)B, (6)A, (7)A, (8)D, (9)C, (10)A
Antonyms (1)A, (2)A, (3)B, (4)C, (5)D, (6)A, (7)A, (8)A, (9)A, (10)D
__________________
مجھے ہے حکمِ اذاں
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jamalnasir For This Useful Post:
étoile brillante (Monday, August 14, 2017)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
English (Précis & Composition) Paper 2008 Xeric CSS 2008 Papers 30 Friday, October 04, 2013 05:02 PM
English (Précis & Composition) tajmeer Precis 0 Thursday, August 22, 2013 11:31 AM
English Poetry DANISH_KHAN English Poetry 0 Friday, January 11, 2008 08:48 AM
All about English (Precis & Composition) Argus English (Precis & Composition) 0 Monday, March 07, 2005 10:08 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.