Monday, September 16, 2019
07:13 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS 2018 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Saturday, August 11, 2018
Amna's Avatar
Super Moderator
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2005
Location: Desert of Dream
Posts: 2,927
Thanks: 446
Thanked 1,953 Times in 1,032 Posts
Amna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud of
Default International Law Paper 2018

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION-2018 FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT

INTERNATIONAL LAW


TIME ALLOWED: THREE HOURS
PART-I(MCQS): MAXIMUM 30 MINUTES
PART-I (MCQS) MAXIMUM MARKS = 20
PART-II MAXIMUM MARKS = 80


NOTE: (i) Part-II is to be attempted on the separate Answer Book.
(ii) Attempt ONLY FOUR questions from PART-II. ALL questions carry EQUAL marks.
(iii) All the parts (if any) of each Question must be attempted at one place instead of at different places.
(iv) Candidate must write Q. No. in the Answer Book in accordance with Q. No. in the Q.Paper.
(v) No Page/Space be left blank between the answers. All the blank pages of Answer Book must be crossed.
(vi) Extra attempt of any question or any part of the attempted question will not be considered.

PART-II


Q. No. 2. “From the theoretical stand point, the provision for applying the ‘general principles’ sounding the death ― knell of positivism”. Discuss. (20)

Q. No. 3. What do you mean by subject of law? Discuss individuals as subjects of International law with special reference to Reparation for injuries suffered in the service of United Nations Organization case 1949. (20)

Q. No. 4. According to Starke, the subject of recognition can be presented, “Less as a body of clearly defined rules or principles than as a body of fluid, inconsistent and unsystematic state practice”. Discuss. (20)

Q. No. 5. To what extant, if at all, are the powers of the Security Council confined to the contents of Chapters VI and VII of the United Nations Charter? (20)

Q. No. 6. Critically analyze the powers of the General Assembly and Security Council in the settlement of International Disputes. (20)

Q. No. 7. “Although Security Council has resolved most of the issues relating to threat to international peace and security but the real problem today is about its composition”. Discuss. (20)

Q. No. 8. Elucidate and Justify: “The United Nations, inspite of its imperfections, is the only organization that can save humanity from disaster and complete annihilation”. (20)
__________________
To succeed,look at things not as they are,but as they can be.:)
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Amna For This Useful Post:
étoile brillante (Saturday, August 11, 2018), Insaf Ali Shar (Thursday, August 30, 2018)
  #2  
Old Thursday, August 30, 2018
étoile brillante's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: LHR
Posts: 159
Thanks: 898
Thanked 28 Times in 25 Posts
étoile brillante is on a distinguished road
Default

Easy paper but UN oriented it was
Which made it so monotonous

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
__________________
My success can only come from ALLAH
[Quran 11:88]
Reply With Quote
  #3  
Old Wednesday, March 13, 2019
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Layyah
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
AneesTariq is on a distinguished road
Default

Tremendous
Reply With Quote
  #4  
Old Thursday, July 25, 2019
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 23
Thanks: 2
Thanked 7 Times in 4 Posts
Muhammad Shahid Awan is on a distinguished road
Default MCQs of International Law: CE - 2018

1). The Charter of the United Nations was unveiled on: -
a). 26-2-1945 b). 26-6-1945 c). 24-10-1945 d). None of these

2). Which of the following American President was instrumental in the creation of the League of Nations?
a). Roosevelt b). Woodrow Wilson c). Henry Truman d). None of these

3). Which of the following General Secretary of the UN had died in an airplane crash?
a). Dag Hammarskjold b). Kurt Waldheim c). U Thant d). None of these

4). Total articles in the Charter of the UN are: -
a). 111 b). 115 c). 120 d). None of these

5). The 1st session of General Assembly of the UN was held in: -
a). Paris b). London c). New York d). None of these

6). The current Secretary General of the UN belongs to: -
Answer: Portugal

7). Which of the following country is landlocked?
a). Bangladesh b). India c). Afghanistan d). None of these

8). As per registered tonnage, which of the following is the largest shipping own nation?
a). France b). Liberia c). Peru d). None of these

9). Cannon Shot Rule/Principle was given by: -
a). Wolf b). Vattel c). Von Bynkershoek d). None of these

10). Stimson Doctrine is about: -
a). Sovereignty of states b). Recognition of states c). Equality of states d). None of these

11). Vienna Convention on the Law of Treaties was signed in: -
Answer: 1969

12). The Head office of ILO is in: -
a). Paris b). Washington c). Geneva d). None of these

13). The post of Deputy Secretary General of the UN was created on: -
Answer: 2-3-1998

14). The term “International Law” was coined by: -
Answer: Jeremy Bentham

15). Which of the following American President declared exclusive right over the seabed and subsoil off the coast of the United States?
Answer: Henry Truman

16). The case of Reparation for Injuries suffered in the service of the United Nations was between: -
a). UK and Israel b) Sweden and Israel c). USA and USSR d). None of these

17) International Law allows innocent passage through
a). Coastal belt b). Maritime Belt c). High Seas d). None of these

18). How many committees are working in the General Assembly of the UN?

19). Which of the following country's Foreign Minister was known as Mr. Veto?
a). USA b). USSR (Vyacheslav Molotov) c). France d). None of these

20). Which of the following group of countries are known as G4 nations?
Answer: Brazil, Germany, India, and Japan
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
International Law Notes bilawalsanghroo International Law 19 Monday, January 15, 2018 09:05 PM
latest MCQs on C.A and General knowledge sono punam Current Affairs 1 Sunday, August 24, 2014 11:26 PM
International relation notes. Zohaib786 International Relations 0 Friday, September 30, 2011 07:32 PM
International Relations: Theories and application Fortune International Relations 0 Sunday, March 27, 2011 02:37 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.