Tuesday, April 07, 2020
08:04 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2015) > CSS 2001 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Wednesday, April 11, 2007
Last Island's Avatar
Royal Queen of Literature
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: AppreciationBest Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModGold Medal: Awarded to those members with  maximum number of  reputation points. - Issue reason: For the year 2007, 2008, 2009, 2010, 2011Member of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: 2008Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason: More than 5 years of dedicated servicesModerator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason:
 
Join Date: May 2005
Location: Forest of Fallen Stars
Posts: 7,556
Thanks: 2,413
Thanked 15,802 Times in 4,992 Posts
Last Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardom
Default Sociology Paper 2001

EXAMINATION 2001
SOCIOLOGY

NOTE: Attempt FIVE questions in all, including Question No. 8 which is Compulsory. All question carry Equl marks.


1. What is the role of culture in socialization of an individual to become a useful member of society? Discuss with examples.

2. Ibne Khaldoon is known as “Father of Sociology”. Briefly discuss his contributions to Sociology.

3. Discuss briefly the method of Sociological research Formulate three hypothesis indicating variable of each.

4. What are the different forms of Social Classes? Discuss the impact of Feudal System in Pakistan.

5. Discuss briefly the internal and eternal means of Social Control with reference to Pakistani Society.

6. Write short notes on any TWO of the following
(a) Drug abuse and crime
(b) Theory of differential association
(c) International migration

7. What factors are related to social and cultural change? Give Examples of Pakistan.


COMPULSORY QUESTION
8. Write only the correct answer in the Answer Book. Don’t reproduce the questions.

(1) Affinal Kin means:
(a) Individuals who are related through blood
(b) Individuals who are legally related through marriage
(c) Descendants of a common ancestor in the male line
(d) None of these

(2) Culture Complex means
(a) A cluster of related culture traits
(b) Artifacts used by primitive people
(c) Originally an approach to culture
(d) None of these

(3) Double descent refers to
(a) Maternal descent system
(b) Father’s lineage
(c) The existence of a paternal and a maternal descent system within the same culture
(d) None of these

(4) By endogamy we mean
(a) The rule that requires the mates e chosen within some specified group
(b) Mates may be chosen within the same group
(c) Mates be chosen within the same family
(d) None of these

(5) Ethnography refers to
(a) A branch of study devoted to observation studies
(b) A division of Anthropology undertakes descriptive recording at culture
(c) None of these

(6) Feral man means:
(a) A socialized individual
(b) Individual supposedly reared apart from human society and hence imperfectly socialized.
(c) An individual rears in a cultural society
(d) None of these

(7) By gerontocracy we mean:
(a) A society dominated by the old men
(b) Young people’s society
(c) A mixed society of aged
(d) None of these

(8) Java man refers to
(a) Fossil man of Neolithic period
(b) A lover Pleistocene fossil
(c) A fossil man found in Paleolithic Age
(d) None of these

(9) Monotheism refers to
(a) The worship of one God
(b) The worship of many gods
(c) The followers of a magician
(d) None of these

(10) By Sorcery we mean
(a) General practice to cure sick
(b) Magic in a more neutral term
(c) None of these

(11) Who coined the term “residues”
(a) Robert K. Merton
(b) V.F.D. Pareto
(c) A.R.Radcliffe Brown
(d) None of these

(12) By Penology we mean
(a) Studies of social structure
(b) Study of Punishments
(c) Alternative methods of social control
(d) None of these

(13) Mills, C.Wright wrote book
(a) White Collar
(b) The Language of Social Research
(c) Value in Social Theory
(d) None of these

(14) Probation refers to
(a) Dealing with offenders while at liberty to a specified period of supervision by an officer of the court
(b) Absconded offender
(c) Murder of a criminal
(d) None of these

(15) Social mobility means
(a) Change in the closeness to members of other groups
(b) Movement from one class to another
(c) None of these

(16) By social status we refer to
(a) This is the position occupied by a person in a social system relative to others.
(b) A person’s position is given to him by birth
(c) A person gets the position by marriage onl
(d) None of these

(17) Social evolution means
(a) The process of gradual change taking place in all societies from simple to complex
(b) Decay in social system
(c) None of these

(18) Hypergamy refers to
(a) Position holds in lower classes
(b) Marriage upward from a lower social class to caste into a higher one
(c) A society dominated by wealthy people
(d) None of these

(19) Leveret means
(a) The marriage of a woman to her deceased husband’s brother
(b) Cousin’s marriage
(c) None of these

(20) Totem refers to
(a) High regards between the members of the Community
(b) An object, often an animal or plant, held in special regard by an individual or social group
(c) Children are looked after with great care
(d) None of these
__________________
The Me you have always known, the Me that's a stranger still.

Last edited by Last Island; Wednesday, April 11, 2007 at 03:51 PM.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Last Island For This Useful Post:
dj don (Friday, December 03, 2010), Waqas77 (Sunday, October 07, 2012)
  #2  
Old Thursday, December 02, 2010
Gulrukh's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dystopia
Posts: 631
Thanks: 644
Thanked 418 Times in 285 Posts
Gulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really nice
Default Mcq answers

answers are,

1.b
2.d
3.c
4.a
5.a
6.b
7.a
8.b
9.a
10.b
11.
12.b
13.
14.a
15.b
16.a
17.a
18.b
19.c
20.b.

dont know about the answer of 2 mcq's.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Gulrukh For This Useful Post:
dj don (Friday, December 03, 2010)
  #3  
Old Sunday, December 12, 2010
cateyes's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: heaven
Posts: 90
Thanks: 59
Thanked 51 Times in 33 Posts
cateyes is on a distinguished road
Default

hay are you sure all these answers are correct???i mean these are authentic or ur opinion

Quote:
Originally Posted by Gul Niazi View Post
answers are,

1.b
2.d
3.c
....
5. Discuss briefly the internal and eternal means of Social Control with reference to Pakistani Society.
plz ans this question u can just put outline wht to write

Last edited by Andrew Dufresne; Sunday, December 12, 2010 at 06:42 PM. Reason: Merged
Reply With Quote
  #4  
Old Sunday, December 12, 2010
Gulrukh's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dystopia
Posts: 631
Thanks: 644
Thanked 418 Times in 285 Posts
Gulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really nice
Default @ cateyes

Quote:
Originally Posted by cateyes View Post
hay are you sure all these answers are correct???i mean these are authentic or ur opinion
most of the answers were not in book so i searched them on net.cant say for sure.i am not a teacher.

Quote:
Originally Posted by cateyes View Post
5. Discuss briefly the internal and eternal means of Social Control with reference to Pakistani Society.
plz ans this question u can just put outline wht to write
yeah i will help you.plz thora wait karna.ok.
Reply With Quote
  #5  
Old Sunday, December 12, 2010
cateyes's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: heaven
Posts: 90
Thanks: 59
Thanked 51 Times in 33 Posts
cateyes is on a distinguished road
Default

ok am waiting n i also searched them on net i m not sure abt only 3 or4 questions
Reply With Quote
  #6  
Old Monday, December 13, 2010
Gulrukh's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dystopia
Posts: 631
Thanks: 644
Thanked 418 Times in 285 Posts
Gulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really nice
Default

Quote:
Originally Posted by cateyes View Post
ok am waiting n i also searched them on net i m not sure abt only 3 or4 questions
about which questions you are not sure ?
Reply With Quote
  #7  
Old Wednesday, December 15, 2010
cateyes's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: heaven
Posts: 90
Thanks: 59
Thanked 51 Times in 33 Posts
cateyes is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Gul Niazi View Post
about which questions you are not sure ?
hi gull askd u abt q.no 5 did u found de result?/
Reply With Quote
  #8  
Old Thursday, December 16, 2010
Sociologist PU's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jan 2010
Location: Lahore
Posts: 1,082
Thanks: 369
Thanked 564 Times in 377 Posts
Sociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to all
Default

Means of Internal social control;

Family, peer group, social pressure, schools, religion etc.

Means of External social control;

Police, courts, Probation dep. Panchyats, union councils etc.
__________________
/// Aur be ghum hain zamanay main muhabat kay siwa ///
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sociologist PU For This Useful Post:
cateyes (Thursday, December 16, 2010)
  #9  
Old Sunday, December 26, 2010
Gulrukh's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dystopia
Posts: 631
Thanks: 644
Thanked 418 Times in 285 Posts
Gulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really nice
Default @ cateyes

sorry i know i am late but i think sociologistPU has rightly guided you.
in internal means of control just add some more points.these are,

control through beliefs,through social suggestions,through social ideas,control through ceremonies,through arts,control through leadership,through intellectual factors,through propaganda and education,control by physical force,control through religion and morals.etc.
Reply With Quote
  #10  
Old Sunday, December 26, 2010
Sociologist PU's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jan 2010
Location: Lahore
Posts: 1,082
Thanks: 369
Thanked 564 Times in 377 Posts
Sociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to all
Default

And also include in external means some more institutions like JIRGA, AMAN COMMETIES, MASALHITI COUNCILS NAMARDAAR/CHOWKIDARA SYSTEM and Councils of elders.
__________________
/// Aur be ghum hain zamanay main muhabat kay siwa ///
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What Sociology is...? Miss_Naqvi Sociology 1 Wednesday, July 15, 2015 12:37 PM
Social Studies an overview Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Thursday, August 26, 2010 09:19 PM
Bi standards of West, freedom of speech Syed Ali Haider Current Affairs 3 Friday, April 07, 2006 01:02 PM
Oil Production Capacity of Countries of the World Gladiator General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 0 Saturday, November 19, 2005 01:13 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.