Thursday, October 21, 2021
05:54 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2015) > CSS 2003 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Monday, August 15, 2005
Argus's Avatar
Administrator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Islamabad
Posts: 702
Thanks: 351
Thanked 2,440 Times in 282 Posts
Argus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to behold
Default Sociology Paper 2003

EXAMINATION 2003 SOCIOLOGY

Time Allowed: Three Hours Maximum Marks: 100

Note: Attempt FIVE questions in all, including QUESTION NO-8. Which is COMPULSORY. All questions carry EQUAL marks. Write clearly.

1. Durkheim wrote extensively on the suicide. Critically examine his views about Suicide.

2. The young criminals have been on the increase in Pakistan for the last many years in jail. Write down critically the main factors .associated with Juvenile delinquency.

3. What do you understand by diffusion of innovation? Taking Pakistani situation, are we in a position to reach the stage of taking off economically?

4. Describe the idea of philosophy of money as presented by George Simmel. How and in what ways other scholars have presented their views to describe the idea of philosophy of money.

5. When is survey research appropriate? What type survey research would you use to study heroin users. Defend the logic of your choice. *

6. What do you understand by scales and indexes used in social sciences? When is it necessary to shift the base of an index and how is this process carried out?

7. Write short notes on the following:

(a) Aging of Population

(b) Factors.influencing high divorce rate in Pakistan.

Last edited by Argus; Monday, August 15, 2005 at 04:24 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old Monday, August 15, 2005
Argus's Avatar
Administrator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Islamabad
Posts: 702
Thanks: 351
Thanked 2,440 Times in 282 Posts
Argus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to behold
Default

COMPULSORY QUESTION


Write only the correct answer in the Answer Book. Do not reproduce the question.

(1) The term society in sociology is used to refer to:

(a) The person living in an area

(b) The persons professing the same religion.

(c) The system of social relationship

(d) The organized relations between individuals

(e) None of the these.

(2) Herbert Spencer classified the society into: (a) Four classes (b) Eight classes (c) Two classes (d) Three classes (e) None of these.

(3) 'The bourgeoisie type of society was compounded

by:

. (a) Max Weber (b) Karl Marks (c) Hegel (d) T.H. Green (e) None of these.

(4) Language is important to society because:

(a) It makes social contracts easy.

(b) It raised man from a savage to a noble being

(c) It is an invention of society

(d) It easily satisfies man's need of expression (e> None of these. .

(5) Socialization is a process involving:

(a) Setting up the social norms

(b) Gradual changing of an organism

(c) Declaring everything as belonging to society

(d) Training to adapt id society

(e) None of these.

(6) According to Hegel assimilation is:

(a) a person not a result

(b) a person as well a result

(c) a result and not a process

(d) AN of these.

(e) None of these.

(7) *An association is characterized by: (a) Norms (b) Customs (c) Folk ways (d) Usage (e) None of these.

(8) 'The research process occurs:

(a) Sometime quickly, sometimes slowly

(b)^ With a very high degree of familiarization and rigour

(c) Always through the interaction. of several scientists

(d) Only irf the scientist's imagination

(e) None of these.

(9) Operational definitions:

(a) Are composed of primitive and derived terms

(b) Represent concepts that can be directly observed

(c) Are sets of procedures that describe measurement activities

(d) Specify the meaning of concepts through obstensive definitions

(e) None of these.

(10) If we-develop a system that describe a cily}s. traffic flow by setting up a simulated road network, traffic signals and vehicles, we have constructed a/an: . (a) Axiomatic theory (b) Model (c) Ad-hoc classificatory system (cl) Taxonomy (e) None of these.

(11) In principle, the age of a person is a:

(a) control variable

(b) continuous variable

(c) discrete variable

(d) spurious variable

(e) None of these.

(12) If a change in X produces a change in Y then:

(a) X is not casually related to Y

(b) X and Y do not ovary /

(c) X 'could he cause of Y

(d) Y is a cause of X (c) None of these.

(13) Whai is the lowest Level of measurement in which numbers or symbols are used to classify objects: (a) Nominal (b) Ordinal (c) Internal (d) Ratio
(e) None of these.

(14) Population of Pakistan is around:

(a) 150 million (b) 140 million (c) 160 million (d) 130 million (e) None of these.

(15) Population of Pakistan has been increasing at the rate of:

(a) 3 percent (b) 2.1 percent (c) 1.5 per cent (d) 2.6 percent (e) None of these.

(16) Average life of a Pakistani woman is:

(a) Equal to men (b) Shorter than man

(c) Longer than man

(d) None of these.

(17) Status may be:

(a) ascribed

(b) achieved

(c) Both ascribed and achieved

(d) None of these,

(18) An achieved status is: i

(a) shared by caste-minded people

(b) inherited from parents

(c) derived from abilities and skills

(d) dependent upon biological condition

(e) None of these.

(19) Role conflict -in society emerges out of the fact that:

(a) Performers do not know the nature of Vole performed

(b) There is lack of balance in the system of the

role performed

.(c) They do not observe the desired standards, (d) They do not get adequate award -for the role

performed, . . (d) None of these. (2u). "Bourgeoisie is a.term used by:

(a) 'Aristotle (b) Karl MarX

(c) Max Weber (d) Maclur

(d) None of these

Last edited by Argus; Monday, August 15, 2005 at 04:36 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old Wednesday, December 08, 2010
Gulrukh's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dystopia
Posts: 631
Thanks: 644
Thanked 419 Times in 286 Posts
Gulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really nice
Default answers

1.c
2.c
3.b
4.b
5.d
6.c
7.c
8.b
9.c
10.a
11.b
12.d
13.b
14.b
15.b
16.c
17.c
18.c
19.b
20.b
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Gulrukh For This Useful Post:
Yousafzaii (Wednesday, December 08, 2010)
  #4  
Old Thursday, February 03, 2011
Junior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Lahore
Posts: 12
Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
sharoon is on a distinguished road
Default

2.a
13.a
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What Sociology is...? Miss_Naqvi Sociology 2 Tuesday, March 30, 2021 10:30 AM
Sociology Notes moonsalpha Sociology 8 Thursday, May 05, 2016 01:20 AM
Social Studies an overview Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Thursday, August 26, 2010 09:19 PM
Information FOR Tabassum: sibgakhan General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 12 Friday, April 21, 2006 09:10 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.