Thursday, January 20, 2022
12:24 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2015) > CSS 2004 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Sunday, July 31, 2005
Argus's Avatar
Administrator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Islamabad
Posts: 702
Thanks: 351
Thanked 2,440 Times in 282 Posts
Argus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to behold
Default Sociology Paper 2004

EXAMINATION, 2004
SOCIOLOGY. TIME ALLOWED: THREE HOURS MAXIMUM MARKS: 100
[NOTE: Attempt FIVE questions in all; including QUESTION No.8 which is COMPULSORY. All questions carry EQUAL marks.


1-Write clearly. What major Contributions did Karl Marx and Ibn-i-Khaldun make to our understanding of the social experience?

2-Why is culture indispensable to human society and what part do norms and values play in social life?

3- Define social institution and how can religion hold in check the explosive social tensions produced by inequality and injustice.

4-How you can define poverty and what strategies the Government of Pakistan has adopted to alleviate poverty and also discuss the role of NGO's to address the issue of poverty.

5-What are the social effects of deviance and do Crime-fighting programmes including imprisonment work in Pakistan.

6-Why is research essential to the scientific enterprise and what are the principal theoretical methods available to Sociologists in the study of social life? What are the advantages and disadvantages of each.

7-Write short notes on the following:
(a) Future of Cities in Pakistan
(b) Implications of population growth
(c)Ethnocentrisms
(d)probability and Non-probability Sampling.
Reply With Quote
  #2  
Old Monday, August 15, 2005
Argus's Avatar
Administrator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Islamabad
Posts: 702
Thanks: 351
Thanked 2,440 Times in 282 Posts
Argus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to behold
Default

COMPULSORY QUESTION

8. Write only the correct answer in the Answer Book. Do not reproduce the question.
(1) Man is a social animal, who said:

(a) Aristotle (b) Ibn-i-Khaldun (e) Max Weber (d) AI-Ghazali (e) None of these

(2) Who has written the book "Das KapitaP".
(a) Lewis Morgan (b) Max Weber (c) Karl Marx (d) August Comte (e) None of these

(3) Who mainly presented the idea of Social Conflict: < (a) Herbert Spencer(b) Emile Durkheim (c) Karl Marx (d) Talcott Parsons (e) None of these

(4) Who advocated the philosophical approach called idealism for understanding society: (a) August Comte (b) Max Weber (c) George Simmel (d) Robert Park (e) None of these


(5) Who is really the founder of Sociology:
(a) Amam Ghazali (b) Ibh-i-Khaldun (c) Parsons (d) Wright Mills (e) None of these


(6) In the division of labour in the society which one of two types of solidarity identified by Durkheim:
(a) Mechanical and Organic Solidarity
(b) Mechanical and Physical Solidarity
(c) Physical and Spiritual Solidarity
(d) Physical and Organic Solidarity
(e) None of these

(7) Who mainly advocated that "the economic structure of the society is the real foundation of the society": (a) Karl Marx (b) Charlus Coaley (c) Robert Merton (d) August Comte (e) None of these

(8) Which one is first step of knowledge: (a) Theory (b) Law
(c) Assumption (d) Intuitive (e) None of these

(9) Concept of Co-variation means:
(a) When two variables vary together
(b) Remain Unchanged
(c) One variable changes, other remains unchanged
(d) None of these

(10) Age is a:
(a) Nominal variable (b) Ordinal variable (c) Interval (d) Ratio (e) None of these

(11) Stratified Random Sampling technique is a:
(a) Probability Sampling technique
(b) Non-probability
(c) None of these

(12) Polyandry means:
(a) A form of marriage that joins one female with more than one male.
(b) A form of marriage that joins one female with one male.
(c) A form of marriage that joins more than one female with one male
(d) None of these

(13) Which one is a basic institution for socialization of children:
(a) School (b) Religion (c) Family (d) Community (e) None of these


(14) Population change is mainly based on:
(a) Fertility and Mortality
(b) Fertility and migration
(c) Mortality and migration
(d) Fertility, Mortality and migration
(e) None of these

(15) The infant mortality level in Pakistan is around: (a) 10 (b) 25 (c) 60 (d) 160 (e) None of these


(16) Demography is a scientific study of human population with respect to:

(a) Size of population

(b) Structure of population

(c) Composition of population

(d) Size, structure and composition of population

(e) None of these

(17) Dispersion and Variation can be examined through calculating:

(a) Mean

(b) Standard deviation

(c) Correlation Co-efficient

(d) Regression Co-efficient

(e) None of these

(18) How many people in Pakistan are living below .poverty line, around:

(a) 10 percent (b) . 20 percent (c) 32 percent (d) 58 percent (e) None of these 4 (19) Norms and values are components of:

(a) Society (b) Religion

Reply With Quote
  #3  
Old Saturday, January 02, 2010
mubeen saeed's Avatar
40th CTP (OMG)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2011 - Merit 177
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 148
Thanks: 110
Thanked 186 Times in 83 Posts
mubeen saeed will become famous soon enoughmubeen saeed will become famous soon enough
Default

1.a 2.c 3.c 4.b 5.e 6.a 7.c 8.d 9.a 10.b 11.c 12.a 13.c 14.d 15.d 16.d 17.c 18.c 19.c 20.d correct it if needed, due corrections will be Wellcomed
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to mubeen saeed For This Useful Post:
Gulrukh (Thursday, December 09, 2010)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Social Studies an overview Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Thursday, August 26, 2010 10:19 PM
Information FOR Tabassum: sibgakhan General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 12 Friday, April 21, 2006 10:10 AM
Report of Technical Commitee on Water Resources Yasir Hayat Khan General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 0 Monday, January 16, 2006 02:53 AM
Oil Production Capacity of Countries of the World Gladiator General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 0 Saturday, November 19, 2005 02:13 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.