Saturday, March 28, 2020
12:44 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2015) > CSS 2006 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Tuesday, June 27, 2006
Hafsah's Avatar
Staff Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: pak/ksa
Posts: 234
Thanks: 0
Thanked 29 Times in 20 Posts
Hafsah is on a distinguished road
Exclamation English Literature Paper 2006

ENGLISH LITERATURE - I


ATTEMPT ONLY FIVE QUESTIONS IN ALL, INCLUDING QUESTION NO.8 WHICH IS COMPLUSORY. SELECT TWO QUESTIONS FROM EACH OF PARTS I & II.


PART - 1


Q.1 William Wordsworth exalts familiar reality through the strenght of a reflective sensibility. Critically analyze the statement.

Q.2 Keat's odes depict a skillful fusion of a seeking of beauty which endures and an impassioned meditation of death. Comment.

Q.3 The predominant almost exclusie theme of W.Blake's short poems is based on the feeling of a child's unpassioned soul, the tone is simple while the emtions possess a pure ardour. Discuss.


PART - II



Q.4 In ' 'Tess', Hardy has rebelled against tradional and orthodox views'. Comment.

Q.5 'The one gift necessary to the great Novelist is the capacity to create living characters'. Discuss any two novels by Dickens in the light of this comment.

Q.6 'Gulliver's Travel' "expresses despair or that its import is nihilistic, is radically to misread the book". Justify or reject the statement.

Q.7 Write critical notes on any TWO of the following:
(a) The use of the dramatic monologue by Robert Browning
(b) Conflict between love and duty in G.Eliot
(c) Romantic themes in W.Blake's poetry
(d) Charles Lamb as a prose writer


COMPULSORY QUESTION


Q.8 Write only the correct answer in the Answer Book. Do not reproduce the question.

1. Restoration period was known as the age of :
(a)satire
(b)paganism
(c)classicism
(d)puretanism

2. Who is famous for respresenting London in hsi novels.
(a)Thakeray
(b)Hardy
(c)Dickens
(d)W.Scott

3. Great Expectations was publsihed in :
(a) 1860-1
(b) 1857-8
(c) 1852-3
(d) none of these

4. Jane Eyre was written by :
(a) C.Dickens
(b) G.Eliot
(c) C.Bronte
(d) J.Austen

5. Who was a known aesthete?
(a) Ruskin
(b) Russell
(c) Huxley
(d) J.S.Mill

6. "In Memorium" is :
(a) an ode
(b) an elegy
(c) a sonnet
(d) neither

7. Tennyson was :
(a) a romantic
(b) a Victorian
(c) a Pre-Raphealite
(d) none of these

8. Who is the most illustrious representative of the doctrine of utilitarianism?
(a) Ruskin
(b) Russell
(c) Huxley
(d) none of these

9. A dominant theme in Hardy's novels is:
(a) naturalism
(b) romanticism
(c) fatalism
(d) classicism

10. "The Recluse" was written by:
(a) Worsdworth
(b) Coleridge
(c) W.Blake
(d) Southey

11. Dorothy was the gifted sister of:
(a) R.Browning
(b) Shelley
(c) Wordsworth
(d) Coleridge

12. "The Frankenstein" is a novel by :
(a) W.Scott
(b) Lewis
(c) Mrs. Shelley
(d) If none of these then by whom

13. An element of trhe supernatural is present in the poetry of :
(a) Wordsworth
(b) Coleridge
(c) Browning
(d) Byron

14. Don Juan is an ironic replica of the very subject of :
(a) Childe Harolde
(b) Queen Mab
(c) Prometheus
(d) The Recluse

15. "The Rime of the Ancient Mariner" was written by:
(a) W.Scott
(b) Coleridge
(c) Shelley
(d) None of these

16. Adonias, Prometheus and "The triuph of life" are some of the beautiful poems by:
(a) W.Blake
(b) Byron
(c) Shelley
(d) none of these

17. "The Crown of Wild Olive", is written by:
(a) Ruskin
(b) J.S.Mill
(c) C.Lamb
(d) Russell

18. Mr. Rochester is the major character of :
(a) Silas Marner
(b) Jane Eyre
(c) Jude the Obscure
(d) Adam Bede

19. In which novel by Hardy are "Hayshope", "Flint Comb Ash" and "stone Henge" used as backdrop:
(a) A pair of Blue Eyes
(b) Jude the Obscure
(c) Return of the Native
(d) if none of these then give the correct answer

20. "The Wuthering Heights" is a famous novels written by:
(a) C.Bronte
(b) Hardy
(c) Emile Bronte
(d) Jane Austen



-----------------------------------------------------------------------------
__________________
~*~ Life is short, art long, opportunity fleeting, experience treacherous, judgment difficult ~*~ Hippocrates
Reply With Quote
  #2  
Old Monday, February 19, 2007
Khadija Rathor's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: elfin grot
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 13 Posts
Khadija Rathor is on a distinguished road
Smile plz correct if im wrong

Question no 8
1. (d)
2. (c
3. a
4. c
5. c
6. d
7. b
8. a
9. c
10.__
11. c
12. c
13. b
14.__
15. b
16. c
17. a
18. b
19. c
20. c
__________________
main akaila he chalta gaya janeb e manzil
loog meltay rahe carvan banta chala gaya
Reply With Quote
  #3  
Old Monday, February 19, 2007
Last Island's Avatar
Royal Queen of Literature
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: AppreciationBest Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModGold Medal: Awarded to those members with  maximum number of  reputation points. - Issue reason: For the year 2007, 2008, 2009, 2010, 2011Member of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: 2008Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason: More than 5 years of dedicated servicesModerator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason:
 
Join Date: May 2005
Location: Forest of Fallen Stars
Posts: 7,556
Thanks: 2,413
Thanked 15,801 Times in 4,992 Posts
Last Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardom
Default correction

Question no 8
1. c
2. c
3. a
4. c
5. c
6. b
7. b
8. a
9. c
10. a
11. c
12. c
13. b
14. c
15. b
16. c
17. a
18. b
19. d Tess of the d’Urbervilles
20. c
__________________
The Me you have always known, the Me that's a stranger still.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
History of English literature Naseer Ahmed Chandio English Literature 18 Saturday, October 20, 2012 03:03 PM
English Literature Sureshlasi English Literature 2 Monday, July 30, 2007 03:33 AM
Languages by Countries Snobbish General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 0 Friday, June 15, 2007 11:27 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.