Sunday, December 04, 2022
02:50 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2017) > CSS 2008 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Saturday, March 22, 2008
Xeric's Avatar
Provincial Civil Service
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: PMS / PCS Award: Serving PMS / PCS (BS 17) officers are eligible only. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 2,639
Thanks: 430
Thanked 2,331 Times in 569 Posts
Xeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdomXeric is a bearer of wisdom
Post Pakistan Affairs Paper 2008

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION

COMPETITIVE EXAMINATION FOR
RECRUITMENT TO POSTS IN BPS-17 UNDER
THE FEDERAL GOVERNMENT, 2008

GENERAL KNOWLEDGE, PAPER-III
(PAKISTAN AFFAIRS)


TIME ALLOWED:
(PART-I)…………30 MINUTES…………..…..MAXIMUM MARKS:20
(PART-II)…………2 Hours & 30 Minutes……..MAXIMUM MARKS:80


NOTE: First attempt Part-I (MCQ) on separate Answer Sheet which shall be taken back after 30 Minutes.

PART-I (MCQ)
(COMPULSORY)


Q.1 Select the best option/Answer and fill in the appropriate Box on the Answer Sheet. (20)

i. Mahmud of Ghazni waged war against rebellious India in the year of:

a. 900
b. 1000
c. 1100
d. None of these

ii. Shahab-ud-Din Muhammad Ghuri defeated Pirthviraj in the year 1192 in the field of:

a. Panipat
b. Nagpur
c. Tarori
d. None of these

iii. Qutb-ud-Din Aibak was succeeded on Delhi throne by:

a. Aram Shah
b. Iltumish
c. Razia Sultana
d. None of these

iv. The downfall of Muslim rule in India started with the demise of:

a. Akbar
b. Aurangzeb
c. Bahadur Shah Zafar
d. None of these

v. The Holy Quran was first translated into Persian by:

a. Shah Ismail Shaheed
b. Shaikh Ahmad Sirhindi
c. Shah Waliullah
d. None of these

vi. Anjuman-e-Islamia Punjab was founded for the renaissance of Islam in the year:

a. 1849
b. 1859
c. 1869
d. None of these

vii. “Pakistan’s Constitution should incorporate the essential principles of Islam, which are as good and relevant in our day, as were 1300 years ago. But Pakistan should not be a theocratic state ruled by priests.” This statement was given by:

a. Sir Syed Ahmad Khan
b. Allama Iqbal
c. Quaid-e-Azam
d. None of these

viii. Who was appointed first President of Muslim league?

a. Nawab Mohsin-ul-Mulk
b. Nawab Viqar-ul-Mulk
c. Nawab Saleem Ullah
d. None of these

ix. Who divided Bengal into East and West Bengal in July 1905?

a. Lord Curzon
b. Lord Minto
c. Lord Morely
d. None of these

x. Dyarchy was first introduced in the Act of:

a. 1909
b. 1919
c. 1935
d. None of these.

xi. The resolution of non-cooperation with British Government was passed in the meeting of All India National Congress in 1920, which was held at:

a. Madras
b. Bomby
c. Nagpur
d. None of these

xii. The Simon Commission arrived in India on:

a. 3rd February, 1927
b. 3rd February, 1928
c. 3rd February, 1929
d. None of these

xiii. The British Prime Minister Ramsay Macdonald announced the Communal Award in 1932 at the end of:

a. First Round Table Conference
b. Second Round Table Conference
c. Third Round Table Conference
d. None of these

xiv. All India Muslim League observed the “Direct Action Day” on:

a. August 6, 1944
b. August 6, 1945
c. August 6, 1946
d. None of these.

xv. Objective Resolution was passed by the Constituent Assembly of Pakistan on:

a. March 12, 1947
b. March 12, 1948
c. March 12, 1949
d. None of these

xvi. With regard the division of power between Federation and Provinces the Constitution of Pakistan (1962) was provided with:

a. Single list of subjects
b. Two lists of subjects
c. Three lists of subjects
d. None of these

xvii. The height of Pakistan’s highest mountain Pak-Godwin Austin is as high as:

a. 26, 250 ft
b. 27, 250 ft
c. 28, 250 ft
d. None of these

xviii. The Government of Pakistan established the Indus River System Authority in the year:

a. 1960
b. 1970
c. 1980
d. None of these

xix. Under the Indus Water Treaty of 1960 Pakistan has the right to use exclusively the water of:

a. Ravi, Sutleg and Chenab
b. Sutleg, Chenab and Jhelum
c. Chenab, Jhelum and Indus
d. None of these

xx. At present Pakistan has vast natural resources and items of mineral as many as:

a. 14 items
b. 15 items
c. 16 items
d. None of these.



PART-II




NOTE:

(i) Part-II is to be attempted on the separate Answer Book.
(ii) Attempt ONLY FOUR questions from PART-II. All questions carry equal marks.
(iii) Extra attempt of any question or any part of the attempted question will not be considered.


Q.2. What influence Shaikh Ahmad Sirhindi has left on the history of Muslims of India? Discuss critically. (20)


Q.3. Aligarh Movement injected a new life in the dead body of the Muslim nation and helped to regain its lost glory and prestige. Discuss. (20)


Q.4. Quaid-e-Azam was the ambassador of “Hindu-Muslim Unity”. Discuss it in perspective of Lukhnow Pact and what future vision depicted from the pact? (20)


Q.5. The proposals of “Cabinet Mission” (1946) could defer the establishment of Pakistan, if accepted by Muslim League. Evaluate Critically. (20)


Q.6. The Constitution of Pakistan (1973) is the “mouth piece of Islam”. Discuss. (20)


Q.7. What is “Judicial Activism”? Has it brought Pak-Judiciary in the state of morality in the recent past? Give suggestion for the independence of Judiciary. (20)


Q.8. What are principal industries of Pakistan and what problems Government of Pakistan is facing for its industrial development? (20)


*****************************
__________________
No matter how fast i run or how far i go it wont escape me, pain, misery, emptiness.
Reply With Quote
The Following 15 Users Say Thank You to Xeric For This Useful Post:
The Star (Friday, January 30, 2009), iftikhar bhatti (Sunday, March 23, 2008), kingkanjoo (Thursday, December 10, 2009), maryammalik (Thursday, November 11, 2010), morningcloud (Monday, December 29, 2014), muslim bhagat (Wednesday, September 23, 2009), naeemsandhu (Thursday, March 27, 2008), Omer (Sunday, March 23, 2008), Rab (Saturday, September 06, 2008), SOHAIlnawaz (Monday, April 28, 2008), Sonya (Monday, March 24, 2008), student09 (Sunday, June 01, 2008), wind (Saturday, May 09, 2009), xavier (Friday, January 09, 2009), youngphilosopher99 (Friday, October 03, 2008)
  #2  
Old Tuesday, June 10, 2008
Mumtaz Hayat Maneka's Avatar
Khadim-e-Fareed
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: Roll Number 3208-CSS 2008Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best Mod 2009Member of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: 2009Elite CSP Medal: Members who previously received (CSP Award  and Member of the Year Award ) OR (CSP award + Gold Medal + Medal of Appreciation) are eligible for this award. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2005
Location: LAHORE & Shehar-e-Fareed
Posts: 561
Thanks: 683
Thanked 1,189 Times in 442 Posts
Mumtaz Hayat Maneka is a splendid one to beholdMumtaz Hayat Maneka is a splendid one to beholdMumtaz Hayat Maneka is a splendid one to beholdMumtaz Hayat Maneka is a splendid one to beholdMumtaz Hayat Maneka is a splendid one to beholdMumtaz Hayat Maneka is a splendid one to beholdMumtaz Hayat Maneka is a splendid one to behold
Default

Answers.
1.b
2.d
3.a
4.b
5.c
6.b
7.c
8.d
9.a
10.b
11.a
12.a
13.b
14.c
15.b
16.b
17.c
18.d
19.c
20.d

corrections are welcomed...
__________________
M-M-M
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Mumtaz Hayat Maneka For This Useful Post:
anamsaeed (Monday, January 28, 2013), arsalanbanbhan (Wednesday, January 13, 2010), sumaira85 (Friday, February 19, 2010)
  #3  
Old Tuesday, September 16, 2008
Junior Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
saleemellahi is on a distinguished road
Smile correction

2-c. its tarori (battle of tarori)ghori............many people confuse it .........although its right
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to saleemellahi For This Useful Post:
anamsaeed (Sunday, January 27, 2013)
  #4  
Old Thursday, September 18, 2008
Muhammad T S Awan's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: AppreciationDiligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2005
Location: Land of Uncia Uncia :)
Posts: 2,071
Thanks: 1,731
Thanked 2,264 Times in 1,100 Posts
Muhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant futureMuhammad T S Awan has a brilliant future
Default

@ Saleem; brother it was battle of Tarain. In first battle of Tarain Pirthviraj Chauhan defeated Muhammad Ghori in 1191. Next year (1192) Prithviraj was defeated by Muhammad at Second Battle of Tarain .
__________________
'Thee woh ik shakhs kay tasawar saay - abb woh ranayee khayal kahaan'
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Muhammad T S Awan For This Useful Post:
shoaib gilgiti (Sunday, January 18, 2009)
  #5  
Old Friday, September 04, 2009
39th CTP (PSP)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2010 - Merit 266,  CE 2013  Merit 30
 
Join Date: Aug 2009
Location: karachi/pakistan
Posts: 46
Thanks: 11
Thanked 26 Times in 15 Posts
sAHIILSHAH is on a distinguished road
Default Answers to objectives

i. Mahmud of Ghazni waged war against rebellious India in the year of:

a. 900
b. 1000
c. 1100
d. None of these

ii. Shahab-ud-Din Muhammad Ghuri defeated Pirthviraj in the year 1192 in the field of:

a. Panipat
b. Nagpur
c. Tarori
d. None of these

iii. Qutb-ud-Din Aibak was succeeded on Delhi throne by:

a. Aram Shah
b. Iltumish
c. Razia Sultana
d. None of these

iv. The downfall of Muslim rule in India started with the demise of:

a. Akbar
b. Aurangzeb
c. Bahadur Shah Zafar
d. None of these

v. The Holy Quran was first translated into Persian by:

a. Shah Ismail Shaheed
b. Shaikh Ahmad Sirhindi
c. Shah Waliullah
d. None of these

vi. Anjuman-e-Islamia Punjab was founded for the renaissance of Islam in the year:

a. 1849
b. 1859
c. 1869
d. None of these

vii. “Pakistan’s Constitution should incorporate the essential principles of Islam, which are as good and relevant in our day, as were 1300 years ago. But Pakistan should not be a theocratic state ruled by priests.” This statement was given by:

a. Sir Syed Ahmad Khan
b. Allama Iqbal
c. Quaid-e-Azam
d. None of these

viii. Who was appointed first President of Muslim league?

a. Nawab Mohsin-ul-Mulk
b. Nawab Viqar-ul-Mulk
c. Nawab Saleem Ullah
d. None of these

ix. Who divided Bengal into East and West Bengal in July 1905?

a. Lord Curzon
b. Lord Minto
c. Lord Morely
d. None of these

x. Dyarchy was first introduced in the Act of:

a. 1909
b. 1919
c. 1935
d. None of these.

xi. The resolution of non-cooperation with British Government was passed in the meeting of All India National Congress in 1920, which was held at:

a. Madras
b. Bomby
c. Nagpur
d. None of these

xii. The Simon Commission arrived in India on:

a. 3rd February, 1927
b. 3rd February, 1928
c. 3rd February, 1929
d. None of these

xiii. The British Prime Minister Ramsay Macdonald announced the Communal Award in 1932 at the end of:

a. First Round Table Conference
b. Second Round Table Conference
c. Third Round Table Conference
d. None of these

xiv. All India Muslim League observed the “Direct Action Day” on:

a. August 6, 1944
b. August 6, 1945
c. August 6, 1946
d. None of these.

xv. Objective Resolution was passed by the Constituent Assembly of Pakistan on:

a. March 12, 1947
b. March 12, 1948
c. March 12, 1949
d. None of these

xvi. With regard the division of power between Federation and Provinces the Constitution of Pakistan (1962) was provided with:

a. Single list of subjects
b. Two lists of subjects
c. Three lists of subjects
d. None of these

xvii. The height of Pakistan’s highest mountain Pak-Godwin Austin is as high as:

a. 26, 250 ft
b. 27, 250 ft
c. 28, 250 ft
d. None of these

xviii. The Government of Pakistan established the Indus River System Authority in the year:

a. 1960
b. 1970
c. 1980
d. None of these

xix. Under the Indus Water Treaty of 1960 Pakistan has the right to use exclusively the water of:

a. Ravi, Sutleg and Chenab
b. Sutleg, Chenab and Jhelum
c. Chenab, Jhelum and Indus
d. None of these

xx. At present Pakistan has vast natural resources and items of mineral as many as:

a. 14 items
b. 15 items
c. 16 items
d. None of these.
Reply With Quote
  #6  
Old Friday, September 04, 2009
Adil Memon's Avatar
37th Common
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2008 - Merit 120
 
Join Date: May 2005
Location: Gujranwala
Posts: 1,025
Thanks: 334
Thanked 680 Times in 280 Posts
Adil Memon is just really niceAdil Memon is just really niceAdil Memon is just really niceAdil Memon is just really nice
Default

Quote:
Originally Posted by Tabassum Shabbir Awan
@ Saleem; brother it was battle of Tarain. In first battle of Tarain Pirthviraj Chauhan defeated Muhammad Ghori in 1191. Next year (1192) Prithviraj was defeated by Muhammad at Second Battle of Tarain .
tabassum,

in one of the recommended books of FPSC, the battle is named as 'tarori'. i guess the battle has both names.

regards,
__________________
"The race is not over because I haven't won yet."

Adil Memon
Police Service of Pakistan (P.S.P)
37th Common Training Program
Reply With Quote
  #7  
Old Friday, October 23, 2009
39th CTP (PSP)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2010 - Merit 222
 
Join Date: May 2009
Location: floydian672@gmail.com
Posts: 404
Thanks: 441
Thanked 494 Times in 237 Posts
floydian is a name known to allfloydian is a name known to allfloydian is a name known to allfloydian is a name known to allfloydian is a name known to allfloydian is a name known to all
Default Correction

Quote:
Originally Posted by ziakhan View Post

xiv. All India Muslim League observed the “Direct Action Day” on:

a. August 6, 1944
b. August 6, 1945
c. August 6, 1946
d. None of these.




Quote:
Originally Posted by Mumtaz Hayat Maneka View Post
Answers.

14.c

corrections are welcomed...
The correct answer is (d). Direct Action Day was observed on August 16, 1946.

regards,
floydian
__________________
Police Service of Pakistan (PSP)
39th Common Training Program
Reply With Quote
  #8  
Old Thursday, January 28, 2010
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
izzatnazeerbaloch is on a distinguished road
Default

At mumtaz....
Mcqs no 11 is calcutta,not madras...11.D
The simon commission arrived in india on 3rd feb,1928,.....12.B
Direct Action Day ,16 august 1946.......14.D
Objective Resolution was passed by the Constituent Assembly of Pakistan on march 12,1949....15.C

Last edited by Zirwaan Khan; Thursday, February 18, 2010 at 11:19 PM.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to izzatnazeerbaloch For This Useful Post:
anamsaeed (Monday, January 28, 2013), sumaira85 (Friday, February 19, 2010)
  #9  
Old Saturday, March 19, 2011
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Rawapindi and Abbottabad
Posts: 10
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Bilal Ur Rehman is on a distinguished road
Default

c
Reply With Quote
  #10  
Old Tuesday, February 26, 2013
dawoodahmad's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: 64.31.31.91
Posts: 31
Thanks: 7
Thanked 5 Times in 4 Posts
dawoodahmad is on a distinguished road
Exclamation Answers?

Quote:
Originally Posted by sAHIILSHAH View Post
i. Mahmud of Ghazni waged war against rebellious India in the year of:

a. 900
b. 1000
c. 1100
d. None of these

ii. Shahab-ud-Din Muhammad Ghuri defeated Pirthviraj in the year 1192 in the field of:

a. Panipat
b. Nagpur
c. Tarori
d. None of these

iii. Qutb-ud-Din Aibak was succeeded on Delhi throne by:

a. Aram Shah
b. Iltumish
c. Razia Sultana
d. None of these

iv. The downfall of Muslim rule in India started with the demise of:

a. Akbar
b. Aurangzeb
c. Bahadur Shah Zafar
d. None of these

v. The Holy Quran was first translated into Persian by:

a. Shah Ismail Shaheed
b. Shaikh Ahmad Sirhindi
c. Shah Waliullah
d. None of these

vi. Anjuman-e-Islamia Punjab was founded for the renaissance of Islam in the year:

a. 1849
b. 1859
c. 1869
d. None of these

vii. “Pakistan’s Constitution should incorporate the essential principles of Islam, which are as good and relevant in our day, as were 1300 years ago. But Pakistan should not be a theocratic state ruled by priests.” This statement was given by:

a. Sir Syed Ahmad Khan
b. Allama Iqbal
c. Quaid-e-Azam
d. None of these

viii. Who was appointed first President of Muslim league?

a. Nawab Mohsin-ul-Mulk
b. Nawab Viqar-ul-Mulk
c. Nawab Saleem Ullah
d. None of these

ix. Who divided Bengal into East and West Bengal in July 1905?

a. Lord Curzon
b. Lord Minto
c. Lord Morely
d. None of these

x. Dyarchy was first introduced in the Act of:

a. 1909
b. 1919
c. 1935
d. None of these.

xi. The resolution of non-cooperation with British Government was passed in the meeting of All India National Congress in 1920, which was held at:

a. Madras
b. Bomby
c. Nagpur
d. None of these

xii. The Simon Commission arrived in India on:

a. 3rd February, 1927
b. 3rd February, 1928
c. 3rd February, 1929
d. None of these

xiii. The British Prime Minister Ramsay Macdonald announced the Communal Award in 1932 at the end of:

a. First Round Table Conference
b. Second Round Table Conference
c. Third Round Table Conference
d. None of these

xiv. All India Muslim League observed the “Direct Action Day” on:

a. August 6, 1944
b. August 6, 1945
c. August 6, 1946
d. None of these.

xv. Objective Resolution was passed by the Constituent Assembly of Pakistan on:

a. March 12, 1947
b. March 12, 1948
c. March 12, 1949
d. None of these

xvi. With regard the division of power between Federation and Provinces the Constitution of Pakistan (1962) was provided with:

a. Single list of subjects
b. Two lists of subjects
c. Three lists of subjects
d. None of these

xvii. The height of Pakistan’s highest mountain Pak-Godwin Austin is as high as:

a. 26, 250 ft
b. 27, 250 ft
c. 28, 250 ft
d. None of these

xviii. The Government of Pakistan established the Indus River System Authority in the year:

a. 1960
b. 1970
c. 1980
d. None of these

xix. Under the Indus Water Treaty of 1960 Pakistan has the right to use exclusively the water of:

a. Ravi, Sutleg and Chenab
b. Sutleg, Chenab and Jhelum
c. Chenab, Jhelum and Indus
d. None of these

xx. At present Pakistan has vast natural resources and items of mineral as many as:

a. 14 items
b. 15 items
c. 16 items
d. None of these.
Where are the answers???
__________________
Victory Loves Preperation
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does Islam Authorize Co-Education System? Anarkali Discussion 85 Saturday, October 03, 2015 04:12 PM
Overview Of The Economy free thinker Pakistan Affairs 5 Tuesday, February 11, 2014 02:24 PM
Foreign relations of Pakistan munawaransari Pakistan Affairs 1 Saturday, May 11, 2013 01:37 PM
Foreign relations of Pakistan fahad269 International Relations 0 Thursday, January 17, 2008 09:09 PM
Kalabagh Dam, An acute contradictory issue of Pakistan maiji General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 8 Monday, January 08, 2007 11:22 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.