Wednesday, December 08, 2021
05:50 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > KPK Public Service Commission > KPKPMS > Past Papers > 2010

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Thursday, January 10, 2013
Amna's Avatar
Super Moderator
Moderator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Aug 2005
Location: Desert of Dream
Posts: 2,926
Thanks: 446
Thanked 1,985 Times in 1,041 Posts
Amna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud ofAmna has much to be proud of
Default Pakistan Affrais 2010

KHYBER PUKHTOON KHWA PUBLIC SERVICE COMMISSION,PESHAWAR
SUBJECT:- COMPETITIVE EXAMINATION FOR THE POST OF PROVINCIAL MANAGEMENT SERVICE (BPS-17) 2010

GENERAL KNOWLEDGE
Pakistan Affairs

Time allowed: 3 hours Max marks:100

Note :
(i) Attempt Only five questions in all, including Question No.1 , which is Compulsory.
(ii) Extra attempt of any question or nay part of the attempted question will not be considered.
(iii) Candidate must draw two straight line (_________) at the end of the question attempted in the Answer Book.

Question1. Write only the correct answer in the answer book. Do not reproduce the question.

1) All India Muslim League was established on:
A. 23 March 1905 at Calcutta
B. 30 December 1906 at Dhaka
C).30 December 1905 at Dhaka
D) 30 December 1906 at Lucknow

2) . In 1905
A). The Partition of Bengal took place
B). Quaid-i-Azam joined politices
C). Quaid-i-Azam joined Muslim League
D). The Partition of Bengal and Punjab took place

3. The Indian Councils Act of 1909 is also known as :
A). Simla Deputation
B). Act of Essential Reforms
C). Montague-Chelmsford Reforms
D) Morley-Minto Reforms

4.Following the signing of the Lucknow Pact, Quaid-i-Azam was given the title of:
A). Quaid-i-Azam
B). The Sole Spokesman
C). The Champion of Hindu-Muslim Unity
D). The Ambassador of Hindu-Muslim Unity


5) .In 1919, there was formed:
A). The Hindu-Muslim Unity Board
B). The Khilafat Committee
C). The Khilafat Trust
D). The Organisation of the Restoration of Khilafat in Turkey.


6) .Delhi Muslim Proposals asked for:
A). Partition of Punjab and Bengal
B). Partition of Punjab
C). Separation of Sindh from Bombay
D). Status quo regarding Sindh


7)Allama Iqbal gace his historic address at:
A). Delhi in 1927
B). Lucknow in 1930
C). Delhi in 1930
D). Allahabad in 1930


8) .Constitution Assembly was dissolved by Governor General Ghulam Mohammad in the year:

A). 1949
B). 1952
C). 1954
D).1955


9) In 1966, was signed the
A). Liaquat-Nehru Pact
B). Water Accord
C). Simla Agreement
D). Tashkent Agreement

10. The Last governor general of Pakistan was:
A). Iskandar Mirza
B). Ghulam Muhammad
C). Khawaja Nazimuddin
D) .Chaudhari Mohammad Ali

11) Just before the imposition of Martial Law in 1958,thr prime minister of Pakistan was:
A). Hussain Shaheed Suhrawardy
B). Feroz Khan Noon
C). I.I.Chundrigar
D). Chaudhri Muhammad Ali

12) Myth of Independence was written by :
A). Liaquat Ali Khan
B). Zulfiqar Ali Bhutto
C). Benazir Bhutto
D). Victoria Schoffield

13) What is NFC?
14) What does CCI stands for?
15) What is WTO
16) What CENTO means?
17) What is SAARC?

18) Which Constitution of Pakistan provided a bicameral legislature ?
A). The interim constitution based on 1935 Act
B). 1956 constitution
C). 1962 constitution
D) .1973 constitution

19) The Eighth Amendment was incorporated in1973 constitution in:
A). 1974
B). 1979
C). 1985
D). 1997

20) The Eighteenth Constitutional Amendment restored the:
A). parliamentary system
B). presidential system
C). unitary system
D). concurrent legislative list

Question2. Discuss the role of Sufis in creating harmony among Indian people?

Question3.What role Education Reforms Movements of Aligarh and Islamia college Peshawar played in the uplift of the Indian Muslims?

Question4.Discuss the early problems faced by Pakistan soon after getting Independence?

Question5.Discuss the powers and functions of the Prime Minister and President in the Constitution of Pakistan.

Question6.Why Pakistan has remained an economically under-developed country? Discuss with reference to the major economic problems of the country.

Question7.Discuss Pakistanís relations with US and assess to what extent they have been beneficial for Pakistan.

Question8.Discuss Pakistan's relation with US and assess to what extent they have been beneficial for Pakistan.
__________________
To succeed,look at things not as they are,but as they can be.:)
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Amna For This Useful Post:
HASEEB ANSARI (Friday, September 13, 2013), soveen (Sunday, September 08, 2013), VetDoctor (Friday, August 23, 2013), Waqas77 (Monday, September 09, 2013)
  #2  
Old Monday, June 03, 2013
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 1,545
Thanks: 764
Thanked 1,265 Times in 674 Posts
VetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to all
Default

Answers of the mcqs :
1. (B)
2. (A)
3. (D)
4. (D)
5. (B)
6. (C)
7. (D)
8. (C)
9. (D)
10.(A)
11. (B)
12. (B)
13. National finance commission
14. counsel of common interest
15. World trade organization
16. Central treaty organization
17. South asian association for regional cooperation
18. (D)
19. (C)
20. (A)
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to VetDoctor For This Useful Post:
soveen (Sunday, September 08, 2013), Waqas77 (Wednesday, September 18, 2013)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
General Knowledge For PMS Miss_Naqvi PCS / PMS 135 Thursday, April 04, 2019 03:42 PM
Ziaís Regime and Influence of America tabassum majeed Current Affairs Notes 1 Tuesday, February 04, 2014 01:15 AM
National Education Policy 2009 Raja Bahar Pakistan Affairs 0 Sunday, June 10, 2012 07:32 PM
Pakistan Relations and forign policy khuhro Current Affairs Notes 0 Sunday, August 22, 2010 10:10 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.