Tuesday, January 25, 2022
01:08 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > Other Competitive Examinations > Judiciary

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Thursday, January 24, 2013
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Larkana-Karachi.
Posts: 71
Thanks: 0
Thanked 15 Times in 13 Posts
imranmcom is on a distinguished road
Default Sample paper of Junior Clerk in High Court

Test will be held on 17th February-2013.
SAMPLE PAPER
JUNIOR CLERK

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

1. I am sick ________ life.

A. on
B. in
C. from
D. of

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

2. HIGH:

A. lofty
B. towering
C. elevated
D. base

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

3. CHANGE:

A. alter
B. church
C. complete
D. decide
E. agree

Read the passage to answer the question 4-5

It is important that we should develop an attitude of objective and clear thinking in the study of science. It will open and enlarge our minds which are the very soul of science. Experiments and research work have brought about great advancement in science. Therefore, we must realize that science is a creative activity.

4. Objective and clear thinking make the study of science:

A. Easier
B. Difficult
C. Fruitful
D. Enjoyable

5. Experiments and research work are:

A. Different
B. Related
C. Unrelated
D. Opposite


ANALYTICAL REASONING

Questions 6-8

A baker must bake exactly five bakery items in his bakery. The bakery items must be baked consecutively, the baking of one being completed before the baking of the next begins. The five bakery items to be baked are Apple Pie, Bread, Cookies, Donuts and Egg Pastries.

Cookies must be baked before Egg Pastries.
Bread must be baked immediately after Apple Pie.
Donuts must not be baked first.

6. Which of the following is an acceptable order for the baking of the five bakery items?

A. Donuts, Cookies, Egg Pastries, Apple Pie, Bread
B. Apple Pie, Donuts, Egg Pastries, Bread, Cookies
C. Bread, Cookies, Apple Pie, Donuts, Egg Pastries
D. Apple Pie, Bread, Egg Pastries, Donuts, Cookies
E. Cookies, Donuts, Apple Pie, Bread, Egg Pastries

7. If Cookies are the fourth item baked, which of the following must be false?

A. Cookies are baked immediately after Bread.
B. Apple Pie is the first item baked.
C. Donuts are baked immediately after Bread.
D. Exactly one bakery item is baked between Donuts and Egg Pastries.
E. Egg Pastries are the last item baked.

8. If Donuts are the second item baked, Apple Pie must be which of the following?

A. the first or the third item baked
B. the first or the fourth item baked
C. the third or the fifth item baked
D. the fourth or the fifth item baked
E. the third or the fourth item baked

Although air pollution was previously thought to exist almost exclusively in our nation's cities, the recent increase in the number of persons suffering from illnesses attributed to excessive air pollution leaves us no choice but to conclude that ether, non-urban areas are now affected.

9. Which of the following, if true, would most serious¬ly weaken the conclusion of the argument above?

A. The nation's cities have seen a marked decrease in their levels of air pollution.
B. The nation has experienced a sharp decrease in the number of people moving out of its cities.
C. Illnesses due to air pollution are among the least common causes of death to urban dwellers.
D. Many illnesses previously thought unrelated to air pollution are now considered to be caused by it.
E. As a result of the problems in urban areas, non-urban areas have passed strict pollution control measures


QUANTITATIVE

10. 18 ÷ 0.04 =?

A. 4.5
B. 45
C. 450
D. 4,500
E. 45,000

11. is closest to:

A. 5
B. 5.4
C. 5.5
D. 5.6
E. 5.7

12. ?

A. -4
B. 52
C. -52
D. 192
E. 28

13. ?

A. 255,300
B. 25,530
C. 2,553
D. 255.3
E. 25.53

GENERAL KNOWLEDGE

14. Karachi is known as _________.

A. Broadway of Pakistan
B. City of Lights
C. Gateway of Pakistan
D. Heart of Pakistan

15. C.N.N. stands for________.

A. Cable Network of News
B. Cable News Network
C. Cyber News Network
D. Central News Network

16. The numbers of the suras in the Holy Quran are:

A. 110
B. 112
C. 114
D. 120

COMPUTER

17. What does the ‘undo’ option do in MS Word?

A. Repeat your last action
B. Change you text size
C. Insert an image
D. Delete the document

18. Which of the following are examples of functions in MS EXCEL?

A. Sum
B. Average
C. Max
D. Min
E. All of the above

19. What is meant by ALU?

A. Arranged Logic Unit
B. Arithmetic Logic Unit
C. Arithmetic Logarithmic Unit
D. None of the above





Answer Keys


Q #. Right Choice
1 D
2 D
3 A
4 C
5 B
6 E
7 A
8 E
9 B
10 C
11 C
12 E
13 C
14 B
15 B
16 C
17 A
18 E
19 B
Reply With Quote
  #2  
Old Monday, February 04, 2013
Senior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: NAUDERO ,LARKANA
Posts: 361
Thanks: 10
Thanked 54 Times in 34 Posts
aadil103 is on a distinguished road
Post

when final list of clerk will be displayed ?
Reply With Quote
  #3  
Old Friday, February 08, 2013
iFarazAhmed's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Hyderabad, Sindh
Posts: 218
Thanks: 18
Thanked 45 Times in 33 Posts
iFarazAhmed is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by aadil103 View Post
when final list of clerk will be displayed ?
Final List of Candidates for the post of Clerk at The High Court of Sindh
There are total 8308 applicants for the post from all over the Sindh!!
Reply With Quote
  #4  
Old Sunday, February 10, 2013
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Hyderabad
Posts: 81
Thanks: 7
Thanked 15 Times in 11 Posts
Capricorn87 is on a distinguished road
Default

Anyone Know that How much Questions in each section & total......?
Reply With Quote
  #5  
Old Sunday, February 10, 2013
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Danish Mahar is on a distinguished road
Default

Please suggest any book or link for the preparation of Arithmetic portion?
Reply With Quote
  #6  
Old Monday, February 11, 2013
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Larkana-Karachi.
Posts: 71
Thanks: 0
Thanked 15 Times in 13 Posts
imranmcom is on a distinguished road
Default @danish

@Danish....
Caravan Aptitude Tests Book by Ch.Ahmed Najib.
or GAT by Mukhiat Ahmed N.A. AFTAB...
in these books there is easy and good arithmetic...
Reply With Quote
  #7  
Old Tuesday, February 12, 2013
Senior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: NAUDERO ,LARKANA
Posts: 361
Thanks: 10
Thanked 54 Times in 34 Posts
aadil103 is on a distinguished road
Post

The High Court of Sindh, Karachi (Recruitment Test for the Post of Junior Clerk)" test has been cancelled due to technical reasons. New test date will be announced later. New Roll No. Slips will be issued for the test.
http://www.nts.org.pk/ntsweb/SHC_201..._Cancelled.htm
Reply With Quote
  #8  
Old Sunday, April 14, 2013
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 36
Thanks: 13
Thanked 5 Times in 5 Posts
usmanali389 is on a distinguished road
Default

kya koi batae ga lahore me junior clecks ka test 20 jan ko hua tha us k baad unho ne ap k address wagaira verify kiay thay through police station magar usk baad abi tak koi result nahe aya na he caal i hai inter view ki..........
kya inter views ho chukay hain????????????
yan abhi honay hain
Reply With Quote
  #9  
Old Thursday, October 24, 2013
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
rashid ali shah is on a distinguished road
Default

koi mujhey k.p.k police ka jo 3 months pehly etea test hoa ta wo paper bata sakty he, mera 27 ko etea test h, k.p.k police clerk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Constitution of the United States Muhammad Adnan General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 3 Saturday, February 01, 2020 02:25 AM
Hiba — Capacity for Making a Gift Fassi Muslim Law & Jurisprudence 1 Monday, May 14, 2012 01:26 AM
Bhutto's statement in Supreme Court of Pakistan.... Saleeqa Batool Discussion 1 Wednesday, April 25, 2012 01:22 PM
President overrides CJ’s recommendation on judges’ elevation; SC suspends Zardari’s niazikhan2 News & Articles 0 Sunday, February 14, 2010 07:40 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.