Monday, February 06, 2023
10:23 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > Sindh Public Service Commission > SPSC (CCE)

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #21  
Old Monday, November 11, 2013
chacharar786's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: PAKISTAN
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 19 Posts
chacharar786 is on a distinguished road
Default

Books and Authors

“A history of Pakistan” 1 Manzoor-ud-din Ahmed
“A history of Pakistan” 2 M. A. Aziz
“A History of the Sikhs” Khushwant Singh
“A new history of India” Stanley Wolpert
“A short history of the Indian people” Tara Chand
“A short history of Pakistan” Dr. Ishtiaq Hussain Qureshi
“A survey of Indian history” Panikkar
“Aab-e-Kausar” Dr. S. M. Ikram
“Adab-ul-Muluk-wa-Kifayat-ul-Mamluk” Fakhr-e-Mudabbir
“Administration of Sultanate of Delhi” Dr. Ishtiaq Hussain Qureshi
“Advanced history of India” Ramesh C Majumdar
“Aftermath of Revolt: India, 1857 – 1870” Thomas R. Metcalf
“Agrarian System of Mughal India” Irfan Habib
“Ahkam-e-Alamgiri” Inayat-ullah Khan
“Ain-e-Akbari” Abul Fazal
“Aja’ib-ul-Afsar” Ibn-e-Battutah
“Akbar Nama” Abul Fazal
“Akbar: the great Mughal” Vincent A Smith
“Alamgir Nama” Mirza Kazim (first 10 years rule of Aurangzeb)
“Aml-e-Saleh” Muhammad Saleh Kamboh
“An autobiography” Jawaharlal Nehru
“An empire builder of the 16th century” Rushbrook Williams
“An Atlas of the Mughal Empire” Irfan Habib
“Anand Math” * Bunkum Chandra Chatterjee (1882)
“Ancient geography of India” Major General Alexander Cunningham
“Arab aur Hind ke Ta’aluqat” Syed Salman Nadvi
“Arab conquest of Sind” Ramesh C Majumdar
“Arab invasion of India” Ramesh C Majumdar
“Asoka and Decline of the Mauryas” Romila Thapar
“Bahmanis of Deccan” H. K. Sherwani
“Band-e-Matram” * Bunkum Chandra Chatterjee
“Birth of Pakistan” Dr. Sachin
“Birth of a tragedy” Dr. Tahir Khan
“Bridge of time” Mrs. Sarojini Naidu
“Cambridge history of British empire” H.H. Dodwell
“Cambridge history of India” Wilfred Cantwell Smith
“The case for Pakistan” Afzal M. Rafique
“Chach-Nama” Ali Bin Hamid Bin Abu Bakr Al-Kufi
“Communal Unity” M.K. Gandhi
“Company Ki Hakoomat” Bari Alig
“Congress in office” Jamil-ud-din Ahmed
“Constitutional Development in Pakistan” G. W. Chaudry
“Constitutional history of Pakistan” A. B. Keith
“Creation of Pakistan” Syed Shamim Hussain Qadri
“Dara Shikoh” K. R. Qanungo
“Darbar-e-Akbari” Muhammad Hussain Azad
“Das-Muqam-e-Rekhta” Kabir
“Decline of the Kingdom of Magadha” B. P. Sinha
“Discovery of India” Jawaharlal Nehru
“Discovery of Pakistan” A. Aziz
“Early History of Deccan” Ghulam Yazdani
“Early India and Pakistan to Asoka” Sir Mortimer Wheeler
“Early phase of Muslim political movement” Jamil-ud-din Ahmed
“18th Century in India” Satish Chandra
“Emergence of Pakistan” Ch. Muhammad Ali
“Essays on Aurangzeb” Shibli No’mani
“Evolution of Pakistan” Sharif-ud-din Pirzada
“Fall of the Mughal empire” Jadunath Sarkar
“Fatawa-e-Jahandari” Zia-ud-din Barani
“Final phase of struggle for Pakistan” Jamil-ud-Din Ahmed
“Five thousand years of Pakistan” * Sir Mortimer Wheeler
“Foundation of Muslim rule in India” A. B. M. Habib-ullah
“Foundation of Pakistan” Syed Sharif-ud-din Pirzada
“The founder of Pakistan: through trial and triumph” Ahmed Khan
“Founders of Pakistan” Dr. Safdar Mehmood
“Friends; not masters” Gen. Ayub Khan
“From Crisis to Crisis: Pakistan 1962 – 1969” Herbert Feldman
“From memory” Malik Feroze Khan Noon
“Frontier Tragedy” Allah Bakhsh Yousafi
“Futuhat-e-Alamgiri” Ishwar Das
“Futuhat-e-Firuz Shahi” Firuz Shah Tughluq
“Futuh-us-Salatin” Isami
“Ghadar Kaun” Mian Muhammad Nawaz Sharif
“Government and politics in Pakistan” Mushtaq Ahmed
“Hasanat-ul-Arifin” Dara Shikoh
“Hayat-e-Javed” * Maulana Altaf Hussain Hali
“Historic City of Taxila” Ahmed Hassan Dani
“History and culture of the Indian people” Ramesh C. Majumdar
“History of Ancient India” Dr. Rana Shankar Tripathi
“History of Aurangzeb” Jadunath Sarkar
“History of Bengal” Ramesh C. Majumdar
“History of England” McCauley
“History of Freedom Movement” Dr. Ishtiaq Hussain Qureshi
“History of freedom movement in India” Tara Chand
“History of India” Elphinstone
“History of India and Eastern architecture” Ferguson
“History of India as told by its own historians” Elliot and Dowson
“History of Indian People” Tara Chand
“History of Indo-Pakistan” Vidya Dhar Mahajan
“History of Jehangir” Beni Prasad
“History of Khaljis” Kishori Saran Lal
“History of Lodi Sultans of Delhi and Agra” Abdul Halim
“History of Saracens” Syed Ameer Ali
“History of Shah Jahan” Banarsi Prasad Saksena
“History of Sher Shah Suri” Iqtidar Husain Siddiqi
“History of Tipu Sultan” Mohib-ul-Hassan
“Humayun Nama” Gulbadan Begum
“Humayun Padshah” Ishwari Prasad
“In Quest of Jinnah” Sharif al Mujahid
“India” Dodwell
“India at the Death of Akbar” W. H. Moreland
“India divided” Rajendra Prasad
“India, Pakistan and the West” Percival Smith
“India through ages” Jadunath Sarkar
“India today and tomorrow” Palme R. Dutt
“India wins freedom” Maulana Abul Kalam Azad
“Indian architecture” Percy Brown
“Indian Feudalism” Ram Sharan Sharma
“Indian painting under the Mughals” Percy Brown
“The Indo-Greeks” A. K. Narain
“Influence of Islam on Indian culture” Tara Chand
“Iqbal Ke Akhri Do Sal” Ashiq Hussain Batalvi
“Iqbal Nama-e-Jahangiri” Mirza Muhammad Mu’tamid Khan
“Isbat-un-Nabuwat” Hazrat Mujaddid Alf Thani
“Izalat-al-Akhifa” Hazrat Shah Wali-ullah
“Jawami-ul-Hikayat” Aufi (An encyclopaedia of anecdotes)
“Jinnah: Creator of Pakistan” Hector Bolitho
“Jinnah of Pakistan” Stanley Wolpert
“Kashf-ul-Mahjub” Data Ganj Bukhsh
“Khamsa” Haazrat Amir Khusrau
“Khaza’in-ul-Futuh” Amir Khusrau
“Khilafat Movement” Allah Bux Yousafi
“Khulasa-tu-Tawarikh” Sajhan Rai
“Kitab-ul-Hind” Abu Rehan Muhammad Al-Biruni
“Last Days of United Pakistan” G. W. Chaudri
“The later Mughals” William Irvine
“Leaders correspondence with Jinnah” Syed Sharif-ud-din Pirzada
“Life and Conditions of the People of Hindustan” K. M. Ashraf
“Life and Times of Humayun” Ishwari Prasad
“Life of Muhammad” William Muir
“Lords of Khyber”* Andre Singer
“Loyal Muhammadans of India” Sir Syed Ahmed Khan
“Lubab-ul-Albab” Aufi
“Ma’asr-e-Alamgiri” Muhammad Saqi Musta’id Khan
“Ma’asir-e-Jahangiri” Khawaja Kamgar Hussain
“Miftah-ul-Futuh” (1291) Amir Khusrau
“Majma’-ul-Bahrain” Dara Shikoh
“Makers of Pakistan and modern Muslim India” A. H. Alberuni
“Makhzan-e-Afghani” Nihmat-ullah Harvi
“Making of Pakistan” 1 K. K. Aziz
“Making of Pakistan” 2 Richard Symond
“Mamba-ul-Uyun” Sheikh Mubarak
“Mansabdari System and Mughul Army” Abdul Aziz
“Marshal-law-se-marshal-law-tak” Syed Noor Ahmed (diary of Raja Ghazanfar Ali)
“Material Culture and Social Formations in Ancient India” Ram Sharan Sharma
“Mauj-e-Kausar” Dr. S. M. Ikram
“Medieval India” Ishwari Prasad
“Memoirs of Jahangir” Beveridge
“The men who ruled India: The founders” Philip Woodruff
“Middle phase of struggle for Pakistan” Jamil-ud-din Ahmed
“Military and politics in Pakistan” Hassan Askari Rizvi
“Mission with Mounbatten” Alan Campbell Johnson
“Modern Muslim India and birth of Pakistan” Dr. S. M. Ikram
“Mohenjo-Daro and the Indus Civilization” Sir John Hubert Marshal
“Mughal empire in India” Sri Ram Sharma
“Mughal government and administration” Sri Ram Sharma
“Mughal Kingship and Nobility” Khosla
“Mughal Nobility Under Aurangzeb” M. Athar Ali
“Mughal rule in India” Edwards and Garret
“Muhammad Ali Jinnah” G. Allana
“Munis-ul-Arwah” Jahan Ara Begum
“Muntakhib-ul-Lubab” Khafi Khan
“Muntakhib-ul-Tawarikh” Maulana Abdul Qadir Shah Badauni
“Muslim community of Indo-Pak Subcontinent” Dr. Ishtiaq Hussain Qureshi
“Muslim Freedom Movement” Jamil-ud-din Ahmed
“Muslim League: yesterday and today” A.B. Rajput
“Muslim rule in India and Pakistan” Dr. S. M. Ikram
“Muslim separatism in India and Pakistan” Abdul Hamid
“Muzakrat se Marshal Law Tak” Sardar Abdul Qayum
“My brother” Fatimah Jinnah
“My last day with the Quaid” Col. Elahi Bakhsh
“My life: a fragment” Maulana Muhammad Ali Johar
“My leader” Zia-ud-din Ahmed Suleri
“Nadir-ul-Nukat” Dara Shikoh
“Nal-o-Daman” Faizi
“Nehru: a political biography” Michael Brechor
“Now or Never” * Ch. Rehmat Ali (28th Jan 1933)*
“Nuh-Sipihr” Amir Khusrau
“Nuskha-e-Dilkusha” Bhem Sen (Mughal History)
“Our freedom fighter” G. Allana
“Our Indian Musalmans” W. W. Hunter
“Oxford history of India” Vincent Smith
“Padmavat” Malik Muhammad Jayasi
“Padshah-Nama” 1 Abdul Hamid Lahori
“Padshah-Nama” 2 Jalal-ud-din Tabatabai
“Padshah-Nama” 3 Muhammad Amin Qazvini
“Pakistan; A political study” V. O. Key Jr.
“Pakistan and India” G. W. Chaudri
“Pakistan before Aryans” Sir Mortimer Wheeler
“Pakistan Issue” Nazir Yar Jung
“Pakistan Naguzir Tha” Syed Hassan Riaz
“Pakistan Resolution and historic Lahore session” Syed Sharif-ud-Din Pirzada
“Pakistan: the fatherland of Pak nation” Ch. Rehmat Ali
“Pakistan: The Formative Phase” Prof. Khalid Bin Saeed
“Pakistan’s Foreign Policy” Mushtaq Ahmad
“Parties and Politics at the Mughal Court” Satish Chandra
“Partition of India: Policies and perspectives” C. H. Phillips
“Pathway to Pakistan” Ch. Khaleeq-uz-Zaman
“Personal Muhammadan Law” Justice Syed Ameer Ali
“Political parties in Pakistan” Rafique Afzal
“Political system of Pakistan” Prof. Khalid bin Saeed
“Politics in Pakistan” Prof. Khalid bin Saeed
“Portuguese in India” M. N. Pearson
“Poverty of India” Dadabhai Noroji
“The preaching of Islam” Thomas Arnold
“Provincial Government of Mughals” P. Saran
“Qiran-us-Sa’dain” Amir Khusrau
“Quaid-e-Azam and Muslim Women” Begum Salma Tassadduq Hussain
“Quaid-e-Azam and Pakistan” Ahmed Hassan Dani
“Quaid-e-Azam Jinnah: As I knew him” M. A. H. Isfahani
“Quaid-e-Azam Jinnah: The story of a nation” G. Allana
“Radd-e-Rawafiz” Hazrat Mujaddid Alf Sani
“Rag Darpan” Faqir-ullah (Saif Khan)
“Rahat-ul-Qulub” Malfuzat of Hazrat Nizam-ud-din Auliya
“Reconstruction of religious thought in Islam” *** Allama Muhammad Iqbal
“The Reign of Muhammad Shah” Zahir-ud-din Malik
“Religious policy of the Mughal emperors” Sri Ram Sharma
“Religious thoughts of Syed Ahmed Khan” Bashir Ahmed Dar
“Rihla (Travels)” Ibn-e-Battuta
“Risala Asbab-e-Baghawat-e-Hind” Sir Syed Ahmed Khan
“Rise and Fall of the Mughal Empire” Ram Prasad Tripathi
“Safina-tul-Auliya” Dara Shikoh
“Sakina-tul-Auliya” Dara Shikoh
“Sathiarath Prakash” Deya Nand Sarswati
“Shah Ismail Shaheed” Abdullah Butt
“Shah Jahan Nama” Inayat Khan
“Shakuntala” Kalidasa
“Sher Shah” K. R. Qanungo
“Siddhanta” Brahmagupta
“Sikhs of the Punjab” J. S. Grewal
“Siyar-ul-Muta’akhirin” Ghulam Hussain Tabatabai
“Society and Culture in Medieval India” A. Rashid
“Society and Kingship in Medieval India” Topa
“Some aspects of Muslim administration” Ram Prasad Tripathi
“Some aspects of Quaid-e-Azam’s life” Syed Sharif-ud-din Pirzada
“Some important Indian problems” Sir Muhammad Shafi
“Spirit of Islam” Justice Syed Ameer Ali
“Storia do Mogor” Manucci
“Story of the integration of Indian states” V. P. Menan
“Struggle for Pakistan” Dr. Ishtiaq Hussain Qureshi
“Studies in Indian history” K. M. Panikkar
“Studies in Medieval Indian History” P. Saran
“Sunehra Bengal” (National anthem of Bengal) Bunkum Chandra Chatterjee
“Swateh-ul-Ilham” Faizi
“Syed Ahmed Shaheed” Ghulam Rasul Mehr
“Tabakat-e-Akbari” Nizam-ud-din Ahmed
“Tabqat-e-Nasiri” Abu Umro Minhaj-ud-Din Usman
“Taj-ul-Ma’asir” Hassan Nizami
“Tarikh-e-Alai” Amir Khusrau
“Tarikh-e-Alfi” Mullah Daud
“Tarikh-e-Daudi” Abdullah
“Tarikh-e-Feroze-Shahi” 1 Zia-ud-din Barani
“Tarikh-e-Feroze-Shahi” 2 Shams Siraj Afif
“Tarikh-e-Humayun” Bayazid Bayat (1591)
“Tarikh-e-Jahan-Kusha” Alauddin Fazal-ullah
“Tarikh-e-Jahangir” Dr. Beni Prasad
“Tarikh-e-Mubarak Shahi” Yahya bin Ahmed Sirhindi
“Tarikh-e-Rashidi” Mirza Haider Dughlat
“Taxila” Sir John Marshal
“Tazkirah” Maulana Abul Kalam Azad
“Tazkirat-e-Daulat-e-Shahi” Maktubat of Sheikh Badr-ud-din Yahya Muniri
“Tehqeeq-ul-Hind” Al-Biruni
“Tibb-e-Sikandari” Mian Bhowa
“Towards Pakistan” Waheed-uz-Zaman
“Tragedy of Hyderabad” Mir Laiq Ali
“Transfer of power in India” * V. P. Menon
“Travels in the Mughal empire” Bernier
“Tughluq Dynasty” Agha Mehdi Hussain
“Tughluq Nama” Amir Khusrau
“Tuzuk-e-Baburi” / “Babur Nama” Zahir-ud-din Muhammad Babur
“Tuzuk-e-Jahangiri” Jahangir
“Twilight of the Mughals” P. Spear
“Ulama in Politics”* I H Qureshi
“Urbanisation in Ancient India” Vijay Kumar Thakur
“Waqiat-e-Alamgiri” Mir Ali Askari (Aqeel Khan Razi)
“Waqiat-e-Mushtaqi” Razzaq-ullah Mushtaqi
“War of succession 1658” Bernier
__________________
-Verily, His command, when He intends a thing, is only that He says "Be!" - and it is! (Al-Quran)
Reply With Quote
  #22  
Old Monday, November 11, 2013
chacharar786's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: PAKISTAN
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 19 Posts
chacharar786 is on a distinguished road
Default Objective: Pakistan's Foreign Policy.

PAKISTAN’S FOREIGN POLICY


Q. What is the length of common border between India and Pakistan?
Ans. 2200 Km.

Q. How many wars were fought between India and Pakistan?
Ans. Three viz 1948, 1965 and 1971.

Q. When Treaty of Tashkent was signed?
Ans. 1965.

Q. When Simla Pact was signed?
Ans. 1972.

Q. When SAARC was established?
Ans. 1980.

Q. When India exploded its first nuclear device?
Ans. 1974.

Q. What is the length of common border of China and Pakistan?
Ans. 600 Km.

Q. What is the name of Chinese province to which join the borders of Pakistan?
Ans. Sankiang.

Q. When Peoples Republic of China was established?
Ans. 1949.

Q. When were the common borders of China and Pakistan duly demarcated?
Ans. 1965.

Q. How much area was gained by Pakistan as a result of his demarcation?
Ans. 750 square meters.

Q. Did Pakistan supporter China to make her permanent of UNO?
And. Yes.

Q. How long is Pakistan’s border with Afghanistan?
Ans. 1800 Km.

Q. Khyber connects Pakistan with:
Ans. Afghanistan.

Q. When Russia invaded over Afghanistan?
Ans. December 1979.

Q. When Russia signed withdrawal agreement?
Ans. 1988.

Q. When did Russia withdraw its forces from Afghanistan?
Ans. 1989.

Q. What is the length of common border of Pakistan and Iran?
Ans. 900 Km.

Q. When R.C.D. was signed?
Ans. 1964.

Q. When did R.C.D. converted into E.C.O?
Ans. 1985.

Q. When did Pakistan become the member of U.N.O?
Ans. 30 September 1947.

Q. When did U.N.O start functioning?
Ans. 24 October 1945.

Q. What are the important organs of U.N.O?
Ans.
i. General Assembly.
ii. Security Council.
iii. Economic and Social Council.
iv. Trusteeship Council.
v. World Court of Justice.
vi. Secretariat.

Q. What are the total members of Security Council?
Ans. 15 members.

Q. When and where did OIC come into being?
Ans. 1965, in Morocco.

Q. When and where was the Second Islamic Conference held?
Ans. 1974, in Lahore.

Q. Where atomic explosions were carried out in Pakistan?
Ans. Chaghai (Balochistan).

Q. When did Pakistan join the Non-aligned Movement?
Ans. 1979.

Q. What is the Pakistani major export?
Ans. cotton.

Q. When Munir Report was prepared?
Ans. 1953.

Q. When Pakistan launched Ghouri Missile?
Ans. 6 April 1998.

Q. When Pakistan exploded its nuclear device?
Ans. 28 May 1998.

Q. How many devices were exploded on 30th May 1998?
Ans. One device.

Q. When did Pakistan rejoin Commonwealth?
Ans. 1989.

Q. When did the State Bank of Pakistan established?
Ans. 1st July 1948.

Q. When did Quaid-e-Azam die?
Ans. 11 September 1948.

Q. When did Indian occupy Jundgadh?
Ans. 8 November 1948.

Q. When did Objective Resolution pass?
Ans. 12 March 1949.

Q. When National Bank of Pakistan was formed?
Ans. 8 November 1949.

Q. When did Liaquat Ali khan visit USA?
Ans. May 1950.

Q. When Liaquat Ali Khan was assassinated?
Ans. 16 October 1951.

Q. When Martial Law was imposed in Lahore?
Ans. 6th March 1953.

Q. When Muhammad Ali Bogra became Third Prime Minister of Pakistan?
Ans. 17 April 1953.

Q. When Defense Pact between USA and Pakistan was signed?
Ans. May 1954.

Q. When constituent assembly was dissolved by Governor General Ghulam Muhammad?
Ans. 24th October 1954.

Q. When Chaudry Muhammad Ali took over as the 4th Prime Minister of Pakistan?
Ans. 11 August 1955.

Q. When West Pakistan turned into One Unit?
Ans. 14th October 1955.

Q. When first constitution of Pakistan was introduced?
Ans. 23rd March 1956.

Q. When Sikandar Mirza dissolved East Pakistan Cabinet?
Ans. 26th May 1956.

Q. When H.S. Suhrwardy took over as 5th Prime Minister of Pakistan?
Ans. 12th September 1956.

Q. When I.I. Chandrigar was appointed 6th Prime Minister of Pakistan?
Ans. 17th October 1957.

Q. When Malik Firuz Khan Noon took over as the 7th Prime Minister of Pakistan?
Ans. 16th December 1957.

Q. When Noon-Nehru agreement was signed?
Ans. 11th September 1958.

Q. When Martial Law was imposed in the country?
Ans. 7th October 1958.

Q. When EBDO was promulgated?
Ans. 25 March 1959.

Q. When System of Basic Democracies was introduced?
Ans. 26th October 1959.

Q. When Capital was shifted to Islamabad?
Ans. 26th November 1959.

Q. When Field Martial Ayyub Khan was elected President by 80,000 Basic Democrates?
Ans. 14th February 1960.

Q. When Constitution of 1962 was enforced?
Ans. 1st March 1962.

Q. When Basic Democracy Election was held in East Pakistan?
Ans. 10th November 1964.

Q. When Ayyub Khan defeated Miss Fatima Jinnah in Presidential Election by 49,951 to 28,691 votes?
Ans. 2nd January 1965.

Q. When Six Points of Sheikh Mujib-ur-Rehman were announced?
Ans. 5th February 1965.

Q. When Rann of Kuch War between Indian and Pakistan was fought?
Ans. April 1965.

Q. When Indo-Pakistan was started?
Ans. 6th September 1965.

Q. When Tashkent Declaration was signed?
Ans. 10 January 1966.

Q. When did Field Martial Ayyub Khan relinquish office of President and General A.M.Yahya Khan imposed Martial Law in Pakistan?
Ans. 25 March 1969.

Q. When One Unit was cancelled?
Ans. 1st April 1970.

Q. When National Assembly Election held?
Ans. 7th December 1970.

Q. When Provincial Assemblies Election held?
Ans. 17th December 1970.

Q. When Indian Army attacked East Pakistan?
Ans. 22nd November 1971.

Q. When State of Emergency was declared?
Ans. 23rd November 1971.

Q. When Indian attacked West Pakistan?
Ans. 3rd December 1971.

Q. When cease-fire in East Pakistan was announced?
Ans. 16th December 1971.

Q. When Z.A.Bhutto took over as the 4th President of Pakistan?
Ans. 20 December 1971.

Q. When Hamood-ur-Rehman Commission on East Pakistan was appointed?
Ans. 24th December 1971.

Q. When Sheikh Mujib-ur-Rehman was freed?
Ans. 3rd January 1972.

Q. When Simla Agreement was signed?
Ans. 3rd July 1972.

Q. When Constitution of 1973 was enforced. Ch. Fazal Elahi was sworn in as the 5th President and Mr.Z.A. Bhutto as the 10th Prime Minister of Pakistan?
Ans. 14th August 1973.

Q. When National Assembly declared the Ahmadis as a minority in Pakistan?
Ans. 7th September 1974.

Q. When Awami Party was banned after the assassination of Hayat Sher Pao and on 20th October 1975 Supreme Court upheld this decision?
Ans. 10th February 1975.

Q. When National Assembly Elections held. PPP won sweeping victory but other parties refused to accept the results?
Ans. 7th March 1977.

Q. When PNA started country wide movement against Bhutto Government?
Ans. 14th March 1977.


Q. When talks between PNA and Bhutto Government held. An agreement was reached but could not be implemented?
Ans. 3rd to 15th June 1977.

Q. When General Zia-ul-Haq imposed Martial Law in Pakistan. Mr. Z.A. Bhutto and other leaders were taken in custody?
Ans. 5th July 1977.

Q. When Supreme Court announced that Martial Law was legal?
Ans. 10th November 1977.

Q. When Hadood Ordinance was promulgated?
Ans. 10th February 1979.

Q. When Wafaqi Shariat Court was established?
Ans. 26th May 1980.

Q. When Zakat and Ushr Ordinance was issued?
Ans. 20th June 1980.

Q. When Zia-ul-Haq addressed U.N.O.?
Ans. 1st October 1980.

Q. When Islamic University was established?
Ans. 10th November 1980.

Q. When Ramazan Ordinance was promulgated?
Ans. July 1981.

Q. When Majlis-e-Shoora was formed?
Ans. 4th December 1981.

Q. When Qazi Courts were established?
Ans. February 1983.

Q. When 6th Five-Year Plan was made?
Ans. May 1983.

Q. When Wafaqi Mohtasib was appointed?
Ans. August 1984.

Q. When Interest Free Banking was introduced?
Ans. July 1984.

Q. When Nizam-e-Salat was introduced?
Ans. August 1984.

Q. When Presidential Referendums held?
Ans. 19th December 1984.

Q. When Election Schedule for 1985 elections announced?
Ans. 12th January 1985.

Q. When National Assembly Elections held?
Ans. February 1985.

Q. When Provincial Assembly Elections held?
Ans. 8th February 1985.

Q. When Zia-ul-Haq nominated Muhammad Khan Junejo as Prime Minister of Pakistan?
Ans. 10th March 1985.

Q. When Muhammad Khan Junejo sworn-in as Prime Minster of Pakistan?
Ans. March 1985.

Q. When Martial Law was lifted and Fundamental rights restored?
Ans. December 1985.

Q. When President Ghulam Ishaq Khan dissolved the National and Provincial Assemblies?
Ans. 6th August 1990.

Q. When National Assembly elections held in 1990?
Ans. 24th October 1990.

Q. When Provincial Assembly elections held in 1990?
Ans. 27th October 1990.

Q. When Mian Nawaz Sharif was elected leader of the Parliamentary group?
Ans. 1st November 1990.

Q. When Member of National Assembly sworn-in?
Ans. 3rd and 4th November 1990.

Q. When Mian Nawaz Sharif elected as the 13th Prime Minister of Paksitan?
Ans. 6th November 1990.

Q. When President Ghulam Ishaq Khan dissolved the National Assembly and Nawaz Sharif’s Government was dismissed. Mir Balakh Sher Mazari was sworn-in as caretaker Prime Minister in 1993?
Ans. 19th April 1993.

Q. When President appointed Nazim Hasan Shah as permanent Chief Justice of Pakistan?
Ans. 27th April 1993.

Q. When Nawaz Government and National Assembly was restored. Supreme Court declared Presidential Order ultra vires Judgment passed?
Ans. 26th May 1993.
__________________
-Verily, His command, when He intends a thing, is only that He says "Be!" - and it is! (Al-Quran)
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to chacharar786 For This Useful Post:
fasadi bacha (Monday, November 11, 2013), kashafff (Monday, November 11, 2013)
  #23  
Old Monday, November 11, 2013
chacharar786's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: PAKISTAN
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 19 Posts
chacharar786 is on a distinguished road
Default Questions and Answers (Pakistan since Independence)

(Pakistan Since Independence)


Q. What was the name of that committee which was formed by Constituent Assembly?
Ans. The Committee of Basic Principles.

Q. Soon after Independence Pakistan went against India over Kashmir?
Ans. 19th October 1947.

Q. When Quaid-e-Azam died?
Ans. 11 September 1948.

Q. When Kashmir cease-fire was agreed under U.N.O?
Ans. 26 July 1949.

Q. When Liaquat Ali Khan was murdered?
Ans. 16 October 1951.

Q. When Army took over in bloodless coup d’etat?
Ans. 7 October 1958.

Q. Who and when first Pakistan Constituent Assembly was dissolved?
Ans. Malik Ghulam Muhammad dissolved the Constituent Assembly on 21 December 1954.

Q. How the Islamic Identity of Pakistan had been declared in the 1956 Constitution?
Ans. Pakistan had been declared as Islamic Republic of Pakistan.

Q. When Ayub Khan announced “Basic Democracy”?
Ans. 26 October 1959.

Q. When Presided Ayub Khan signed 1962 Constitution?
Ans. 1st March 1962.

Q. When Martial Law of Presided Ayyub Khan was lifted?
Ans. 8 June 1962.

Q. When war broke out between India and Pakistan?
Ans. 6 September 1965.

Q. When cease-fire was announced?
Ans. 23rd September 1965.

Q. When Tashkent Agreement was signed?
Ans. 10 January 1966.

Q. When government announced Agartala Conspiracy case against Sheikh Mujib-ur-Rehman and thirty-four others?
Ans. 6 January 1968.

Q. When assassination attempt was made on President Ayyub?
Ans. 7 November 1968.

Q. When President Ayyub resigned?
Ans. 25 March 1969.

Q. When Yahya Khan took over?
Ans. 25 March 1969.

Q. When political restrictions were lifted by Yahya khan?
Ans. 1st January 1970.

Q. When Legal Framework Order was issued?
Ans. 28 March 1970.

Q. On what date elections were held?
Ans. 7 December 1970.

Q. When provincial assembly results were held?
Ans. 17 December 1970.

Q. When Bhutto threatened to withdraw from constitution making?
Ans. 17 February 1971.

Q. When Yahya khan dismissed civilian cabinet?
Ans. 21 February 1971.

Q. When Pakistan was dismembered?
Ans. 16 December 1971.

Q. What name has been given to the Upper House in 1973 Constitution?
Ans. Senate.

Q. What name has been given to the Lower House in 1973 Constitution?Ans. National Assembly.

Q. Who is Chief Executive by the National Assembly in accordance with the Constitution of 1973?
Ans. Prime Minister.

Q. When Objectives Resolutions was passed by the Constituent Assembly?
Ans. 12 March 1949.

Q. When first Martial Law was declared in Pakistan?
Ans. 7 October 1958.

Q. In which Constitution East Pakistan had been given the representation in accordance with the proportion of its population?
Ans. 1956 Constitution.

Q. When 1956 Constitution was abrogated?
Ans. 1958.

Q. When did General Zia Imposed Martial Law?
Ans. 5 July 1977.

Q. Who suspended the Constitution of 1973?
Ans. General Zia-ul-Haq.

Q. When “Eighth Amendment” was introduced by the Constitution?
Ans. 1985.

Q. When Zia’s plane crashed?
Ans. 17 August 1988.

Q. When Second Constitution was implemented?
Ans. 1962.

Q. When was the third Constitution implemented?
Ans. 14 August 1973.

Q. When first Martial Law was withdrawn?
Ans. 9 June 1962.

Q. When was the Third Martial Law lifted?
Ans. 30 December 1985.

Q. When did President Ayyub resign from his office?
Ans. 25 March 1969.

Q. General Zia held Presidential Referendum in:
Ans. 1984.

Q. When were four units merged into one unit?
Ans. 1955.

Q. Who abrogated first Constitution?
Ans. Ayyub Khan.

Q. Who were the 1st, 2nd and 3rd Governor-Generals of Pakistan?
Ans. Quaid-e-Azam, Khawaja Nazim-ud-Din, Malik Ghulam Muhammad.

Q. Who were the 1st , 2nd and 3rd Prime Ministers of Pakistan?
Ans. Liaquat Ali Khan, Khwaja Nazim-ud-Din, Muhammad Ali Bogra.

Q. When did second Martial Law was imposed?
Ans. 25 March 1969.

Q. Pakistan became Nuclear Power on:
Ans. 28 May 1997.
__________________
-Verily, His command, when He intends a thing, is only that He says "Be!" - and it is! (Al-Quran)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to chacharar786 For This Useful Post:
kashafff (Monday, November 11, 2013)
  #24  
Old Monday, November 11, 2013
chacharar786's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: PAKISTAN
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 19 Posts
chacharar786 is on a distinguished road
Default More Questions and Answers (Freedom Movement)

(Freedom Movement)
Q. In which year War of Independence was fought:
Ans. 1857.

Q. Where Muhammadan Anglo-Oriental school was established:
Ans. Aligarh.

Q. Who established Indian National Congress?
Ans. A.Hume.

Q. When Congress was established?Ans. 1885.

Q. When Sir Syed was born?
Ans. 1817.

Q. When Sir Syed died?
Ans. 1898.

Q. When was Bengal partitioned?
Ans. 1905.

Q. When the partition of Bengal was annulled?
Ans. 1911.

Q. When did Quaid-e-Azam join Muslim League?
Ans. 1913.

Q. When did the First World War started?
Ans. 1911.

Q. When did the First World War came to an end?
Ans. 1918.

Q. When did the Muslim League came into existence?
Ans. 30 September 1906.

Q. Who was the first President of Muslim League?
Ans. Sir Agha Khan.

Q. When did Simla deputation call on Viceroy Lord Minto?
Ans. 1906.

Q. When Minto-Morley Reforms were enforced?
Ans. 1909.

Q. When was Lucknow Pact agreed?
Ans. 1916.

Q. When Jallianwala Bagh incident occurred?
Ans. 13 April 1919.

Q. When did Khilafat Movement start?
Ans. 1918.

Q. Who was secretary of Khilafat deputation?
Ans. Hasan Muhammad Hayat.

Q. Who was the editor of “Comrade”?
Ans. Maulana Muhammad Ali Jauhar.

Q. Who was the editor of “Hamdard”?
Ans. Muhammad Ali Jauhar.

Q. Who was the editor of “Al-Hilal”?
Ans. Maulana Azad.

Q. Name the newspaper of Maulana Zafar Ali Khan?
Ans. Zamindar.

Q. When treaty of Severs was signed?
Ans. 20 August 1920.

Q. Who was Khalifa of Turkey?
Ans. Sultan Abdul Majid.

Q. Non-cooperation Movement was started during the days of?
Ans. Khilafat Movement.

Q. Who was Prime Minister of England during the period of Khilafat Movement?
Ans. Llyde George.

Q. Who issued Fatwa in favour of Khilafat Movement?
Ans. Maulana Azad and Maulana Abdul Bari.

Q. Who announced the end of Khilafat Movement?
Ans. Gandhi.

Q. When Princess of Wales visited India?
Ans. November 1921.

Q. When did Tragedy of Chora Churi happen?
Ans. 4 February 1922.

Q. How many Policemen were burned to death in the Tragedy of Chora Churi?
Ans. 21.

Q. When did Montague visit India?
Ans. 10 November 1917.

Q. When did Montague-Chelmsford Reforms were introduced in India?
Ans. 1919.

Q. How many members were in the council of state in the Montague-Chelmsford Reforms?
Ans. 60.

Q. When Diarchy was introduced in Indian Act?
Ans. 1919.

Q. When Diarchy was introduced in the 8 provinces of India?
Ans. February 1921.

Q. When Diarchy was introduced in NWFP?
Ans. 1932.

Q. How long Diarchy remained in force in India?
Ans. 1921-1937.

Q. Rowlett Act was enforced on:
Ans. 18 March 1919.

Q. When was the formation of Simon Commission announced?
Ans. 8 November 1927.

Q. When Quaid-e-Azam said, “This is Parting of Ways”?
Ans. All Parties Conference in Calcutta.

Q. When Quaid-e-Azam presented his 14 points?
Ans. On Muslim League Delhi session 1929.

Q. When did Allama Iqbal Delivered his famous Address in “Allahabad”?
Ans. 30 December 1930.

Q. When Labour Party came in power in England?
Ans. May 1929.

Q. When First Round Table Conference was called in London?
Ans. 12 November 1930.

Q. How many total delegates were in the First Round Table Conference?
Ans. 89.

Q. Who presided over the First Round Table Conference?
Ans. George 5th.

Q. When did Second Round Table Conference was called?
Ans. 7 September 1931.

Q. When Third Round Table Conference started?
Ans. 17 November 1932.

Q. When Pona Pact was signed?
Ans. 25 September 1932.

Q. Who were the signatories of Pona Pact?
Ans. Ambidkar and Gandhi.

Q. How many seats were in 1937 Elections of Provincial Assemblies?
Ans. 1535.

Q. What was the total number of representative?
Ans. 1771.

Q. How many seats were capture by Congress?
Ans. 706.

Q. How many seats were in Provinces for Muslims?
Ans. 491.

Q. How many seats were captured by Muslim League?
Ans. 211.

Q. When congress ministries came to an end?
Ans. 14 November 1939.

Q. When day of deliverance was solemnized?
Ans. 22 December 1939.

Q. When Pakistan Resolution was passed?
Ans. 23 March 1940.

Q. When Cripps Mission came into India?
Ans. 23 March 1942.

Q. Quit India Movement was started in?
Ans. 1942.

Q. When Nadir Shah invaded on India?
Ans. 1739.

Q. When the Battle of Plasy was fought?
Ans. 1758.

Q. Sultan Tepu was defeated by the British in the year:
Ans. 1799.

Q. “Hujjat-al-Baligha” was written by:
Ans. Shah Wali Ullah.

Q. Who started Faraizi Movement?
Ans. Haji Shariat Ullah.

Q. Who wrote Asrar-Sanadeed?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. When Sir Syed Ahmad Khan was designated as a member of Imperial Council?
Ans. 1877.

Q. When Sir Syed was designated as member of Viceroy’s Legislative Council?
Ans. 1878.

Q. Who wrote “Khutbat Ahmedia”?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. Who wrote “Taiban-ul-Qalam”?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. Who started “Tehzib-ul-Akhlaq”?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. M.A.O College was established in the year:
Ans. 1875.
Q. When Mohammedan Educational Conference was formed?
1866.

Q. When British Indian Association was formed?
Ans. May, 1866.

Q. When Indian National Congress was formed?
Ans. 1885.

Q. Who formed Indian Patriotic Association?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan in 1888.

Q. Who was the founder of Mohammedan Defense Association?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. Who was the founder of Indian National Congress?
Ans. Allen Octivian Hume.

Q. Who was the founder of Brahmoo Samaj?
Ans. Raja Ram Mohan Ray.

Q. Who was the founder of Parathna Samaj?
Ans. Dr. Atama Ray Pand Ring.

Q. Who was the founder of Deo-Samaj?
Ans. Sita Mand Agnihotri.

Q. Who was the founder of Ram Krishan Messia?
Ans. Ram Krishan Persat.

Q. Who was the founder of Arya Samaj?
Ans. Dianand Sarswati.

Q. When Anjuman Himayat Islam was established?
Ans. 24 September 1884.

Q. Who were the founders of Anjuman Himayat Islam?
Ans. Khalifa Hamid-ud-Din, Dr. Din Muhammad Nazir, Munshi Chiragh Abdul Rahim.

Q. Who was the first President of Anjuman Himayat Islam?
Ans. Khalifa Hamid-ud-Din.

Q. When Islamia College Railway Road was established?
Ans. 1907.

Q. When Islamia College for Girls Copper Road was established?
Ans. 1939.

Q. When Hindi-Urdu Controversy started?
Ans. 1867.

Q. When Indian Council Act was enforced?
Ans. 1861 and 1892.

Q. When Bengal was partitioned?
Ans. 1905.

Q. Who was the head of Simla Deputation?
Ans. Sir Agha Khan.

Q. Majlis Khadam-e-Kaba was established in?
Ans. 1913.

Q. What was ‘Muslim Outlook’?
Ans. This was the name of a Journal that was started by Khilafat Deputation in London.

Q. When Treaty of Severs was signed?
Ans. 10 August 1920.

Q. Was Moplas against British?
Ans. Yes, they supported Khilafat Movement.

Q. Who was General Dyre?
Ans. General Dyre ordered to shoot in Jalianwala Bagh.

Q. Who founded Cow Protection Society?
Ans. Bal Ganga Dhar Tilak.

Q. Who wrote Bande Mathram?
Ans. Bamkin Chander Chiterji.

Q. Who founded Mahasabah?
Ans. Madan Mohan Maluir.

Q. Who was the chief protagonist in Shudi?
Ans. Swami Sharad Nand.

Q. Who was Bankin Chaterji?
Ans. He was the writer of “Anand Nath” a novel.

Q. Who is writer of ‘Toward Pakistan’?
Ans. Waheed-uz-Zaman.

Q. Who is the writer of “Emergence of Pakistan”?
Ans. Chaudry Muhammad Ali.

Q. Who wrote the “Struggle for Pakistan”?
Ans. I.H.Qureshi.

Q. Why Pirpur Report was prepared?
Ans. To investigate the tyrannies of Congress on Muslims.

Q. Why Shraf Report was prepared?
Ans. To investigate the cruelties on Congress in Bihar.

Q. Who wrote “India Wins Freedom”?
Ans. Abul Kalam Azad.

Q. When Muslims solemnized day of deliverance?
Ans. 22 December 1939.

Q. Who wrote “Verdict on India”?
Ans. B. Nicholson.

Q. Who published “Tehzib”?
Ans. Abdul Haleem Sharar.

Q. Who is the author of “Foundation of Pakistan”?
Ans. Sharif-ud-Din Pirzada.

Q. Who wrote “Evolution of Pakistan”?
Ans. Sharif-ud-Din Pirzada.

Q. Who were Khari brothers?
Ans. They were Professor Abdul Satter Khari and Dr. Abdul Jabbar Khari.

Q. Who wrote “The Making of Pakistan”?
Ans. K.K.Aziz.

Q. Who wrote “Now or Never”?
Ans. Chaudry Rehmat Ali.

Q. Who wrote “A Federation of Cultural Zone for India”?
Ans. Dr. Abdul Latif.

Q. Who wrote “A Path Way to Pakistan”?
Ans. Chaudry Khaliq-uz-Zaman.

Q. Who wrote “Pakistan Naguzir Tha”?
Ans. Syed Hasan Riaz.

Q. Who was Master Tara Singh?
Ans. He was the leader of Sikhs.

Q. When “Quit India Movement” was started?
Ans. 1942.

Q. Who wrote “Father and Daughter”?
Ans. Begum Shah Nawaz.

Q. When Simla Conference was held?
Ans. 25 June 1945.

Q. Who wrote “Transfer of Power in India”?
Ans. V.P.Menon.

Q. Who were Members of Cabinet Mission?
Ans. i. Straford Cripps ii. A.V.Alexander iii. Sir Pathic Lawrence.

Q. When Quaid-e-Azam called for Direct Nation Day?
Ans. 16 August 1946.

Q. Who was the last Viceroy of Britain?
Ans. Lord Mountbattan.

Q. Who were the members of Punjab Boundary Commission?
Ans. i. Justice Muhammad Munir ii. Justice Shah Din iii. Justice Tega Singh iv. Justice Mehar Chand Mahajan.

Q. Who proposed the resolution in the meeting and by whom meeting was presided over?
Ans. the meeting was presided over by Quaid-e-Azam and Maulvi Fazl-ul-Haq proposed the Resolution.

Q. Who confirmed the Resolution as a representative of Punjab?
Ans. Zafar Ali Khan.

Q. Who supported the Resolution as a representative of Sindh?
Ans. Sir Abdullah Haroon.

Q. Who confirmed the Resolution as a representative of Balochistan?
Ans. Qazi Muhammad Essa.

Q. Who supported the Resolution as a representative of NWFP?
Ans. Aurangzeb.

Q. In which election Muslim League won all the seats reserved for the Muslims?
Ans. December 1945.

Q. When an interim Government was established in the Sub-Continent?
Ans. September 1946.

Q. The plan of division of sub-continent was declared on:
Ans. June 3, 1947.
__________________
-Verily, His command, when He intends a thing, is only that He says "Be!" - and it is! (Al-Quran)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to chacharar786 For This Useful Post:
kashafff (Monday, November 11, 2013)
  #25  
Old Monday, November 11, 2013
chacharar786's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: PAKISTAN
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 19 Posts
chacharar786 is on a distinguished road
Default

1. Tapaimukh Dam issue is between India & Bangladesh.
2. Foreign Minister of Bangladesh is Dipu Moni.
3. PM of Bangladesh Shaikh Haseena of Awami League elected in December, 29,2008.
4. Mongolia has world's 6% of Uranium reserves.
5. The Bofors case led to Congress defeat in 1989 Lok Sabha polls. Ottavio Quattrocchi, an Italian businessman, took bribes to sale Bofors howitzers to India in 1986.
6. Mao movement is connected with Naxalites.
7. Black Widow is a rebellious gang in Assam.
8. US intends to deploy US interceptor Missiles in Poland and radar in Czech Republic to protect Europe from Iranian missiles.
9. Chancellor of Germany Angela Merkel belongs to conservative party.
10. OECD has 30 members and does ot include China.
11. US special representative for Pakistan and Afghanistan is Richard Halbroke.
12. Senator John Kerry and Richard Lugar put forward Kerry-Lugar Bill.
13. G-20 Summit was held at Pittsburg, USA in Sep: 2009.
14. David Lawrance Convention Centre arranges G-20 Summit.
15. ISRO is Indian Space Research Organisation.
16. President of Mongolia is Tsakhiagin Elbegdorj.
17. Director General of Int. Atomic Energy Agency is Mohammad Alberadi.
18. US Open 2009 won by Kim Clisjsters of Belgium and Juan Martin del Porto won men's singles titles.
19. UEFA president is Michel Platni.
20. Dal Lake is in occupied Kashmir.
21. Shoe thrower on Bush Muntazer al Zaidi worked for Al-Baghdadi newspaper, Egypt.
22. President of France is Nicolas Sarkozy.
23. Mother Tressa belonged to Albania and came to India in 1951. She died on Sep:5, 19997 and is burried at Kolkata.
24. Sachin Tendulkar completed 16000 runs in ODIs.
25. President of Russia is Dimitri Medwedev. PM is Viladamir Putin.
26. World Bank president is Robert Zoellic.
27. US Secretary of State is Hillary Rodham Clinton.
28. Head of WTO is Pascal Lamy.
29. Garden of Five Senses is in Delhi.
30. Obama is US's 44th President.
31. Danny Boyle is the director of Slum Dog Millionaire.
32. President of Chechnia is Ramzan A. Kadyrov.
33. Shasha Obama (younger) and Malia Obama (elder) are two daughters of Barak Obama.
34. Ahmadinejad defeated Mir Hussain Moussavi in his re-election.
35. Honduran President Manuel Zelaya was ousted in a military coup. He was deported to Costa Rica.
36. Brazil beats US in Confederation Cup.
37. Iceland swears its first female PM Johanna Sigurdard Ottir.
38. Baitullah Mehsud killed on Aug: 5, 2009.
39. Serena Williams and Roger Federer are Wimbeldon winners this year.
40. ICJ issued arrest warrants for Sudanese President Omar Hassan Ahmad Al-Bashir.
41. President of North Korea is Kim Jong-il.
42. Jacob Zuma won elections in South Africa.
43. Abdullah Abdullah contested elections against Hamid Karzai.
44. Chinese President is Hu Jintao.
45. Mother-in-Law of Obama is Marian Robinson.
46. President of Bangladesh is Zillur Rahman.
47. Governor State Bank of Pakistan is Syed Salim Raza.
48. Pakistan Ambassador to UN is Abdullah Hussain Haroon.
49. President of Sri Lanka is Mahinda Percy Rajapaksa adn PM is Ratnasiri Wickremanyake.
50. President of India is Prathiba Patel, Interior Minister is Palaniappan Chidambaram.
51. Michael Jackson died on 25th June, 2009 at the age of 50.
52. LTTE chief Prabhakaran killed on 18th May, 2009.
53. Titanic Museum opened in UK on 31st March, 2009.
54. The Internaitiona Airport of Washington DC is known as Dulles International Airport.
55. Michael Sleiman has taken over as the President of Lebanon.
56. 5th World Water Forum concluded in Istanbul on 22nd March, 2009.
57. China celebrated its 60th Aniversary on 1st Oct: 2009.
58. India will hold the Common Wealth Games in 2010.
59. Jill Baden is the wife of Joe Biden, VP USA.
60. Michelle Obaman is the wife of Barack Obama.
61. CIA director is Leon Panetta.
62. Secretary General of OIC is Ikmalluddin Ihsan Iglo (Turkey).
63. US Ambassador to Iraq is Christopher Hill.
64. Gilgit-Baltistan Empowerment and Self Governance Order 2009 came on Sep:7, 2009. Qamar-uz-Zaman Qaira made governer on 15th Sep: 2009.
65. The book "Jinnah- India, Partition, Independence" is written by Jaswant Singh.
66. The World Athletics Championship was held in Berlin in 2009.
67. Justice Hamid Ali Mirza is the new Chief Election Commission of Pakistan.
68. Arab League Sectary General is Amr Moosa.
69. Commander of ISAF forces in Afghanistan is General Stan Mc Crystal.
70. Operation Rah-e-Nijad conducted in South Waziristan on June 19, 2009.
71. Operation Rah-e-Rast began in Sawat in May 2009.
72. NAM Chairman is President Hussni Mubark of Egypt.
73. ICC chief is Haroon Lorgat of South Africa.
74. First East Timore President is Jose Gusmao.
75. The American Taliban captured in Afghanistan is John Walker Lindh.
76. President of Palestine is Mehmood Abbas.
77. RAW chief is K.C Verma.
78. Foreign Minister of UK is David Miliband.
79. FIFA President is Joseph Sepp Blatter.
80. Prime Minister of Australia is Kavin Rid.
81. US Secretary of Defence is Robert Gates.
82. Secretary General of SAARC is Sheel Kant Sharma.
83. OPEC chief is Abdullah Salem al-Badri.
84. NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen.
85. Next Olympics will be held in London in 2012.
86. Next Hockey World Cup will be held in India in 2010.
87. Next World Cup of Cricket will be held in India, Sri Lanka and Bangladesh in 2011.
88. Next Football World Cup is to be held in South Africa in 2010.
__________________
-Verily, His command, when He intends a thing, is only that He says "Be!" - and it is! (Al-Quran)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to chacharar786 For This Useful Post:
kashafff (Monday, November 11, 2013)
  #26  
Old Monday, November 11, 2013
chacharar786's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: PAKISTAN
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 19 Posts
chacharar786 is on a distinguished road
Default

1988
1.1988 noble peace prize has been awarded to:
a.Diego Cordovez
b.Anwar Sadat
c.United Nations
2.Dan Quayle is:
a.Mexican footballer
b.American Politician
c.Prime Minister of Brazil
3.Gen. Augusto Pinochet is:
a.Leader of Contrast in Nicaragua
b.Military Dictator of el-Salvador
c.President of Chile
4.Robert Mugabe is:
a.President of Zimbabwe
b.President of Kenya
c.Prime Minister of Angola
5.Sakharov is:
a.Anti-Soviet Polish Leader
b.Secretary General of the Hungarian Communist Party
c.Soviet Nuclear Scientist
6.The last day of the Quaid-e-Azam was written by:
a.M. A. H. Isphani
b.Fatima Jinnah
c.Col. Illahi Bukhsh (probably, iam not sure)
7.The new Olympic Champion in Hockey is:
a.Australia
b.West Germany
c.England (during the year 1988)
8.The process of European integration is scheduled to be completed by:
a.1990
b.1992
c.1994
(Do you have any idea about that? Wild guess is option c)
9.The Bofors Scandal occurred in:
a.Italy
b.India
c.Japan
10.The Black Sea and the Mediterranean are connected by:
a.Shattal Arab
b.Dardanelles
c.Strait of Gibraltar
1989
1.Which country makes the Entac Missiles:
a.U.S.A.
b.England
c.France
d.U.S.S.R.
2.How many Radio Stations are in Pakistan:
a.Twelve
b.Sixteen
c.Twenty (probably, I don’t know how many were there in 1989)
d.Twenty five
3.What is Cathay Pacific:
a.Island
b.Revolutionary leader
c.Air line
d.Newspaper
4.President of U.S.A. is:
a.George Hubert Norman Bush
b.George Hurbert Walker Bush
c.George Thomas Ross Bush
d.George Paul James Bush
5.The ‘Great Leap Forward’ was:
a.American Policy towards Latin America
b.Chinese Economic Programme
c.Russian Diplomatic move
d.Cuban Military Strategy
6.What is the actual name of F-16:
a.Fighting Falcon
b.Atomic Bomber
c.Concord
d.Jumbo Jet
7.“Daughter of the East” is an autobiography of:
a.Fatima Jinnah
b.Nusrat Bhutto
c.Rana Liaquat Ali
d.Mohtarma Benazir Bhutto
8.The Headquarters of Asian Development Bank is in:
a.Tokyo
b.Bangkok
c.Manila
d.Jakarta
9.Pakistan left CENTO in:
a.1971
b.1975
c.1979 (when it was dissolved)
d.1981
10.Gorbachev’s Peredyshka is:
a.Free Trade
b.Breathing space (I think, please comment)
c.Terrorist Movement
d.Non-Alignment
11.Premadasa is:
a.President of Chile
b.European Comedian
c.Terrorist Movement
d.President Sri Lanka
12.Sunsuke Uno is:
a.Maker of Micro-Computers
b.Prime Minister of Singapore
c.Chinese Town
d.Prime Minister of Japan
13.India launched its first Missile with the name of:
a.Indira
b.Verma
c.Agni
d.Monica
14.Who has been named as the first recipient of Gaddafi International Prize for Human Rights:
a.Hosni Mubarak
b.Nelson Mandela
c.Rajiv Gandhi
d.Mrs. Margaret Thatcher
15.Literacy rate in Pakistan is:
a.15%
b.20%
c.30% (probably, I am not sure)
d.50%
16.How many people were stampeded in Football Match at Sheffield Hill Borough Stadium:
a.38
b.67
c.95
d.110
17.Venezuela President is:
a.Paul Alfonsin
b.Daniel Ortega
c.Carlos Andrez Perez
d.Augusto Pinochet
18.Jabar-bin-Hayyan was a:
a.Mathematician
b.Astronomer
c.Chemist
d.Philosopher
(actually how can u answer that, he was an astronomer and philosopher as well, but more famous for chemistry, so does that mean all the 3 are correct optionsJ)
19.Battle of Ohad was fought in:
a.625 A.D.
b.626 A.D.
c.628 A.D.
d.629 A.D.
20.How many times has Martina Navtatilova won the Wimbledon title:
a.Six times
b.Eight times
c.Nine times
d.Eleven times (counting both singles and doubles titles won)
2005
1.The world’s oldest International Human Rights Organization is:
a.Amnesty International
b.Freedom House
c.Anti Slavery (probably, its older then the other two)
d.None of these
2.The constitution of European Union has not been ratified by:
a.Italy
b.Netherlands
c.France
d.None of these
3.After United States, the largest contributor in the United Nations Budget is:
a.Germany
b.France
c.U.K.
d.None of these (Japan is and was in 2005 as well)
4.“Ariana” is an Airlines of:
a.Australia
b.Egypt
c.Iran
d.None of these
5.What percentage Pakistan produces electricity from thermal source:
a.30%
b.50%
c.70%
d.None of these (I don’t know about that, today Pakistan produces 65% electricity from thermal source, how much she was producing from thermal source in 2005????)
6.China’s fastest growing economy is facing a major challenge of:
a.Population Explosion (not sure, major problem facing Chinese economy, as I found on the internet, was income inequalities, so I related it with populationJ)
b.Shortage of Energy
c.Challenges of WTO regime
d.None of these
7.U.S. president George Bush has created Millennium Challenge Account to:
a.Improve national security network
b.Provide financial aid to Iraq and Afghanistan
c.Help poor countries pursuing democratic ideals
d.None of these
8.38th parallel is a boundary line between:
a.Canada and America
b.North and South Vietnam
c.Greek and Turkish Port of Cyprus
d.None of these (its boundary line between North and South Koreas)
9.In which month does the U.N. General Assembly usually meet every year:
a.January
b.March
c.September
d.None of these
10.Pakistan has recently been given observer status in:
a.Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
b.Gulf Cooperation Council (GCC)
c.Shanghai Cooperation Organization (SCO)
d.None of these
11.The project to reduce water logging and salinity area in Pakistan has been financially supported by:
a.World Bank
b.IMF
c.Asian Development Bank
d.None of these
(I don’t really know, and cant find it either, wild guess is option ‘c’)
12.Pakistan and U.S. Navies recently conducted Joint exercises in the Arabian Sea by the name:
a.Optimum Impact
b.Diver’s Move
c.Inspired Union
d.None of these
13.Which of the following Internet Search Engines will introduce the World’s Biggest digital Library:
a.Yahoo
b.Google
c.Gigablast
d.None of these
14.The recently appointed United Nations High Commissioner for Refugees, Antonio Guterres is the former Prime Minister of:
a.Denmark
b.Romania
c.Canada
d.None of these (he was prime minister of Portugal)
15.When a country grants another country MFN (Most Favored Nations) status in mutual trade, it implies:
a.Providing same trade concessions as are being given to other countries without any discrimination
b.Trade will be through exchange of Commodities rather than foreign exchanges
c.Imports and Exports payments will be in local currencies only
d.None of these
16.The programme “United Nations Millennium Development Goals” is focusing on:
a.Eradicate extreme poverty and hunger
b.Achieve Universal Primary education
c.Promote gender equality and empower women
d.All of these
17.The largest Agency of FATA (Federally Administered Tribal Areas) by area is:
a.North Waziristan
b.South Waziristan
c.Khyber Agency
d.None of these
18.Reuter’ is the news agency of:
a.USA
b.Germany
c.UK
d.None of these
19.SAARC Human Resource Development Center is located at:
a.Delhi
b.Colombo
c.Karachi
d.None of these (it is in Islamabad)
20.Under “Vision 2025” WAPDA will construct SATPARA Dam on Indus river in:
a.Balochistan
b.NWFP
c.Northern Areas
d.None of these
2006
1.How many medals were won by Pakistan in the 18th Commonwealth games:
a.3
b.5
c.7
d.None of these
2.The currency of China is:
a.Rouble
b.Yen
c.Yuan
d.None of these
3.In the absence of President, who becomes the acting President of Pakistan:
a.Speaker of the National Assembly
b.Chairman of the Senate
c.Chief Justice of Pakistan
d.None of these
(Please discuss option‘d’ as selectable as it depends upon who the President appoints as Acting President; the obvious choice is option ‘b’ of course)
4.Han Myung has become the First Woman Prime Minister of:
a.South Korea
b.North Korea
c.Vietnam
d.None of these
5.Zalmay Khalil is the US ambassador to:
a.Iraq
b.Syria
c.Lebanon
d.None of these
6.H5N1 is the name of a:
a.Medicine
b.Vaccine
c.Virus
d.None of these
7.Biman is the Airline of:
a.Sri Lanka
b.Nepal
c.Bangladesh
d.None of these
8.Which country’s border with Pakistan is called Durand Line:
a.Iran
b.Afghanistan
c.India
d.None of these
9.Xinhua is the news agency of:
a.China
b.Russia
c.North Korea
d.None of these
10.The Headquarters of the UN Security Council is located at:
a.Washington
b.Paris
c.New York
d.None of these
11.Who is the governor of the State Bank of Pakistan
a.Dr. Shamshad Akhtar (in 2006)
b.Dr. Ishrat Hussain
c.Sulman Shah
d.None of these
12.Nobel prize for the year 2005 was awarded to M. Elbardei together with:
a.United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
b.International Atomic Energy Agency (IAEA)
c.World Health Organization (WHO)
d.None of these
13.Who is the United States, assistant secretary of state for South Asian and Central Asian affairs:
a.Riyan C. Crooker
b.Nancy Powell
c.Richard A. Boucher
d.None of these
14.What was the magnitude of the Earthquake that shook northern Pakistan and Azad Kashmir on October 8, 2005:
a.5.7
b.7.5
c.7.7
d.None of these (this is a tough one, both ‘a’ and ‘b’ seem to be correct but 7.6 is mentioned in WikipediaJ.)
15.Rafiq Bahauddin al Hariri had been the Prime Minister of:
a.Libya
b.Lebanon
c.Syria
d.None of these
16.Angela Merkel is:
a.President of France
b.First Lady of Britain
c.Chancellor of Germany
d.None of these
17.Fourth Estate applied to:
a.Executive
b.Secret Agency
c.Press
d.None of these
18.The “Spirit of Islam” author is:
a.Sir Syed Ahmad Khan
b.Syed Amir Ali
c.Allama Iqbal
d.None of these
19.The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Standing Committee had agreed in principle to grant an observer status to:
a.China and Japan (not sure)
b.Britain and France
c.United States and South Korea
d.None of these
20.George Washington was the First President of USA. Who is the incumbent Vice President of America:
a.Georgen Bush
b.Gerlad Ford
c.Dick Cheney (in 2006)
d.None of these
2007
1.Petronas towers are located in:
a.Singapore
b.Chicago
c.Kuala Lumpur
d.None of these
2.Name of the present UN Secretary General is:
a.Kofi Annan
b.Bon Ki Moon (he was elected two months before exam J)
c.Batrus Ghali
d.None of these
3.The length of common border between India and Pakistan is:
a.900 miles
b.1000 miles
c.1100 miles
d.None of these (its 1809 miles)
4.Last SAARC conference was held in 2004 at:
a.Islamabad
b.Kathmandu
c.Colombo
d.None of these
5.China became the member of World Trade Organization in:
a.1998
b.2002
c.2004
d.None of these (China officially became member of WTO on 11-12-2001)
6.The number of players in each team of basketball game is:
a.5
b.7
c.9
d.None of these
7.Which is the largest Surah of the Holy Quran:
a.Surah Al-Imran
b.Surah Al-Baqarah
c.Surah Yaseen
d.None of these
8.The Olympic games in 2004 were held in:
a.Athens
b.Sydney
c.California
d.None of these
9.How many members the National Security Council (Pakistan) has:
a.11
b.13
c.15
d.None of these (please discuss, if Secretary is not counted as member then the correct answer is option ‘b’)
10.Nobel Peace Prize for the year 2006 was awarded to:
a.Dr. Mahatir Mohammad
b.Dr. Mohammad Yunus
c.Dr. Abdul Kalam
d.None of these
11.Denzil Washington is renowned as:
a.USA army general
b.British Naval Commander
c.Hollywood Actor
d.None of these
12.The number of OIC member states is:
a.55
b.57
c.59
d.None of these
13.Mahbub-ul-Haq Human Development Center is located at:
a.Karachi
b.Lahore
c.Islamabad
d.None of these
14.Hugo Chaves is the president of:
a.Venezuela
b.Brazil
c.Bolivia
d.None of these
15.What is the name of the only Pakistani who won a Nobel Prize:
a.Dr. Ashfaq Ahmed
b.Dr. Abdus-Salam
c.Dr. Abdul Qadeer
d.None of these
16.Maple leaf is the National emblem of:
a.Germany
b.China
c.Canada
d.None of these
17.Name of Bangladesh Parliament is:
a.People National Assembly
b.Majlis-i-Shoora
c.Jatia Sangsad
d.None of these
18.India has constructed ‘Baglihar Dam’ in occupied Kashmir’s district of:
a.Udhumpur
b.Doda
c.Jammu
d.None of these
19.‘Hamas’ was founded by:
a.Yasser Arafat
b.Ismail Haniye
c.Khalid Meshaal
d.None of these (it was founded by Sheikh Ahmed Yassin, Abdel Aziz al-Rantissi and Mohammad Taha)
20.Which of the following regions of Balochistan will be irrigated through Kachi Canal Project:
a.Quetta
b.Zhob
c.Nasirabad
d.None of these
2008
1.Transparency International is based in:
a.New York
b.London
c.Berlin
d.None of these
2.The largest source of electricity generation in Pakistan comes through:
a.Thermal
b.Hydel
c.Coal
d.None of these
3.Pakistan’s largest export partner is:
a.Saudi Arabia
b.America
c.Japan
d.None of these
4.India is constructing Kishanganda Dam in:
a.Jammu
b.Sri Nagar
c.Baramula
d.None of these (where is Bunkot???)
5.WAFA is the news agency of:
a.Syria
b.Jordan
c.Egypt
d.None of these (it is the news agency of Palestine)
6.Former US Vice-President Al Gore has won Nobel Peace Prize 2007 for his campaign against:
a.Child Labour
b.Human Rights Violations
c.Global Warming
d.None of these
7.May 3, each year is Internationally observed as:
a.World Environment Day
b.Human Rights Day
c.Global Warming
d.None of these (its knows globally as World Press Freedom Day)
8.The world’s largest producer of uranium is:
a.Australia
b.Canada
c.South Africa
d.None of these
9.The district of the country having lowest population density is:
a.Khuzdar
b.Kalat
c.Kharan (with a population density of only 4 ppl/km2, Awaran and Chagai share the same with Kharan. InterestingJ)
d.None of these
10.Qantas is an airlines of:
a.USA
b.Australia
c.Singapore
d.None of these
11.The first Muslim Nobel Laureate was:
a.Anwar Sadaat of Egypt
b.Yasser Arafat of Palestine
c.Abdul Salam of Pakistan
d.None of these
12.Darfur conflict is in:
a.Somalia
b.Sudan
c.Liberia
d.None of these
13.Parachinar is the main town of:
a.Khyber Agency
b.North Waziristan
c.South Waziristan
d.None of these (it’s capital town of Kurram agency)
14.One US barrel is equal to:
a.20 litres
b.30 litres
c.50 litres
d.None of these (its equivalent to 159 litres)
15.Ringgit is the currency unit of:
a.Singapore
b.Philippines
c.Malaysia
d.None of these
16.Pakistan is the Chairman of:
a.Non-Aligned movement
b.SAARC
c.Group of 77 (I don’t know exactly, Pakistan presided the group in 2009, but question has appeared in 2008 paper)
d.None of these
17.The first President of America who made an official visit to Pakistan was:
a.Richard Nixon
b.Dwight D. Eisenhower
c.Lyndon B. Johnson
d.None of these
18.The ‘Aid to Pakistan Consortium’ meets every year in:
a.London
b.New York
c.Paris (it was based in Paris, not sure if the answer is correct)
d.None of these
19.General Michael Hayden is the:
a.President of Chile
b.Defense Secretary of United States
c.Commander NATO’s forces in Afghanistan
d.None of these (he was director of the CIA)
20.Which of the following International Organizations has no formal structure and secretariat:
a.Green Peace
b.D-8
c.G-8
d.None of these
2009
1.Who is Nicolas Sarkozy:
a.German Chancellor
b.Canadian President
c.French President
d.President of Georgia
2.What position Hu Jantao holds:
a.General Secretary of Communist Party
b.President of the Country
c.Both ‘a’ and ‘b’
d.None of these
3.Who is the president of World Bank:
a.Robert Brace Zoellick
b.Robert Bruce Gate
c.Robert Bruce Lohaf
d.Bill Gates
4.Where is the headquarter of the Amnesty International located:
a.Geneva
b.London
c.Paris
d.New York
5.Asian Development Bank (ADB) was established in:
a.1964
b.1966
c.1968
d.None of these
6.Who were the three statesmen who formulated Non-Aligned Movement (NAM):
a.Gandhi, Nasser, Tito
b.Nehru, Nasser, Tito
c.Chou-en-Lai, Bhutto, Nehru
d.Soe Karno, Nasser, Tito
7.The permanent Secretariat of SAARC is established at:
a.Khatmandu
b.Dhaka
c.Dehli
d.Islamabad
8.Who was the founder of HAMAS in 1987:
a.Sheikh Ahmed Yasin
b.Yasser Arafat
c.Abu Nidal
d.None of these
9.How many official working languages are recognized by UNO:
a.8
b.6
c.4
d.None of these
10.In which month does the UN General Assembly usually meet every year:
a.August
b.September
c.October
d.None of these
11.Which of the following countries have the power of veto in the General Assembly of UNO:
a.USA
b.Russia
c.China
d.All of these
12.The term of office of a judge of the International Court of Justice is:
a.5 years
b.7 years
c.9 years
d.None of these
13.Alliance among India, Germany, Japan and Brazil to support each other’s bid for permanent seat on UN Security Council is called:
a.Alliance 4
b.G 4
c.Big 4
d.None of these
14.The Iran-Pakistan-India gas pipeline is also known as:
a.Friendly Pipeline
b.Peace Pipeline
c.Great pipeline
d.None of these
15.The first parliamentary elections in Afghanistan were held in:
a.2004
b.2005
c.2006
d.None of these (it was held in 1965 for the first time, please consider reviewing)
16.Which is the National Flower of Pakistan:
a.Tulip
b.Rose
c.Jasmine
d.None of these
17.After ‘Pushtuns’, the largest ethnic group in Afghanistan is:
a.Uzbeks
b.Hazaras
c.Tajiks
d.None of these
18.The capital of Argentina is:
a.Columbia
b.Barcelona
c.Buenos Aires
d.Peru
19.Which is the largest country in Africa:
a.Sudan
b.Nigeria
c.Libya
d.None of these
20.Name the currency of Sri Lanka:
a.Rupiyah
b.Lek
c.Ringgit
d.None of these
__________________
-Verily, His command, when He intends a thing, is only that He says "Be!" - and it is! (Al-Quran)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to chacharar786 For This Useful Post:
kashafff (Monday, November 11, 2013)
  #27  
Old Monday, November 11, 2013
chacharar786's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: PAKISTAN
Posts: 39
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 19 Posts
chacharar786 is on a distinguished road
Default additional mcq for s test 2013

these are very helpful for mcq

for eds

http://www.cssforum.com.pk/css-compu...-sciences.html

for pak aff;

http://www.cssforum.com.pk/css-compu...info-mcqz.html

for islamiat

http://www.cssforum.com.pk/css-compu...st-papers.html
__________________
-Verily, His command, when He intends a thing, is only that He says "Be!" - and it is! (Al-Quran)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to chacharar786 For This Useful Post:
kashafff (Monday, November 11, 2013)
  #28  
Old Monday, November 11, 2013
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: karachi
Posts: 43
Thanks: 17
Thanked 10 Times in 8 Posts
kashafff is on a distinguished road
Default commerce ministers

please share commerce minister of india,iran,afghanistan,china,russia and japan.
Reply With Quote
  #29  
Old Wednesday, November 13, 2013
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 1,544
Thanks: 764
Thanked 1,265 Times in 674 Posts
VetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to allVetDoctor is a name known to all
Default

PAKISTAN STUDIES

PRE-PARTITION

• Who amongst the following were the first to invade India? Arabs
• Real name of Mohd: bin Qasim was Amadudin Mohammad (Pillar of Deen).
• Mohd: Bin Qasim was nephew and son-in-law of Hajjaj bin Yousuf the Governor of Iraq (Omayad Period). He came to Sindh with 12 thousand men.
• Mohd: bin Qasim conquered Sindh during Ummayads.
• Siskar was Waziir of Dahir.
• Mohd: bin Qasim tortured to death in Iraq by Sulaiman.
• The Abbasid governor Hisham came to Sindh in 757 A.D.
• Shabudding Ghori was the founder of Islamic State in India.
• Qutubudin Aibk was the founder of slave dynasty after Ghoris.
• Ghiyasuddin Tughluq was the first sultan of Tughluq dynasty.
• Aurangzeb reimposed ‘Jaziya’?
• Ibn Batutah visited India in reign of Muhammad-bin Tughluq
• Babur used artillery in warfare.
• Emperor Shahjahan= Khurram Shihab-ud-din
• Akbar prohibited the practice of Sati?
• Hazrat Nizamuddin Auliya’s Dargah is located at Delhi.
• Baba Farid Gang Shakar was the first Punjabi poet.
• Waris shah is called the ‘Shakespeare of Punjabi literature’.
• Tomb named Khawaja Moin ud Din Chisti is in Ajmer.
• Hazrat Bullay Shah was a famous Sufi poet of Punjabi language. His tomb is in the city of Kasur.
• Thatta was the capital city of Sindh during Argons and Turkans
• Mohd: bin Tughlaq introduced tokens currency firstly.
• Akbar the Great was born in Umar Kot.
• Shalamar Bagh was built by Shah Jahan (Shahabuddin Mohd: Shah Jahan) (also called Shahzada Khuram)
• Jahan Ara begum was the daughter of Shah Jahan
• Mehmood set out on Somnath on17 Oct: 1024 A.D.
• 1st battle of Tarrin was fought b/w Mohd: Ghouri & Rajput (1191), Ghori was defeated. In 1192 A.D, the 2nd battle of Tarrin, Ghori wins.
• Ahmed Shah Abdali was the King of Kabul.
• Ahmed Shah Abdali defeated Marhatas in 1761.
• Pan Islamism introduced by Jamaludding Afghani.
• Nadir Shah of Iran invaded Delhi during the period of Mohd: Shah Rangila (The Moughal Emperor).
• Original name of Tippu Sultan was Nawab Fateh Ali.
• 4th May 1799 was the day of Shahadat of Tippu Sultan.
• The original name of Sultan Siraj Doullah (the Nawab of Bengal) was Mirza Mohd:
• Battle of Plassey was fought in 1757 b/w Clive and Siraj-ud-Daula which established British rule in Bengal.
• Sindh was annexed by Birtish in 1847 and was separated from Bombay in 1935 vide India Act 1935.
• First war of freedom was fought in 1757 b/w Siraju Doullah and Rober Clive.
• Sh. Ahmed Sirhandi is known as Majaddid Alf Sani.
• Sheikh Ahmad Sirhandi was born in 1564.
• Mausm Khan, soldier of Titu Mir was sentenced to death.
• Hajatullah al-Balaghah written by Shah Waliullah.
• Shah waliullah born in 1703. Shah Waliullah died in 1763.
• Shah Alam II was an ally of Mir Qasim in the Battle of Buxar.
• During Jehangir’s reign Sir Thomas Roe and Captain Hawkins visited Moghul court to secure commercial privileges.
• Real name of Shah Waliullah was Ahmed and his historical name was Azimuddin.
• Haji Shareetullah of Bengal was the founder of Farazi Tehriz in 1802. Farazi Tehriz meant to pay more attention on fundamental of Islam.
• Syed Ahmed of Rai Brelli (Oudh) was the founde of Jehad Tehrik against Sikhs. He was martyred at Balakot (NWF) in 1831.
• Battle of Buxar was fought in 1764.
• Haji Shariat Ullah was born in 1781
• The main aim of Brahma Samaj was Reform in Hinduism.
• Raja Ram Mohan Roy founded Brahma Samaj.
• Ani- Muslim Arya Samaj (1877) was founded by Dayanand Sirasoti. Arya Samaj was founded in 1875 (chk)
• In 1805, British made Sri Lanka a colony.
• British annexed NWFP in 1849.
• Wardha scheme written by Zakir Hussain.
• Sati was abolished by Lord William Bantink.
• First census in India made during the period of Lord Mayo.
• Moen-jo-DAro & Herapa discovered in 1922.
• Sir John Marshal ordered digging of Moen jo Daro in 1922.
• East India Company was formed in 1600 in London.
• In India French East India company was established in 1664.
• Raishmi Romal campaign started by Ubaidullah Sindhi before war of Independence.
• War of Independence started on 7th May, 1857 from Delhi.
• Lord Canning was the Governor General of India during Sepoy Mutiny.
• In India the first gate of enterance of Europeans was Bengal.
• At Meerath firstly the war of independence was fought.
• War of independence started on 9th May, 1857.
• The first Viceroy of the subcontinent was Lord Canning.
• Queen’s Proclamation was made in 1858.
• Indian National Congress made by Allan O. Hume in 1885.
• First president of Congress was W.C. Benerjee.
• 72 members attended the first meeting of Congress at Bombay out of them only 2 were Muslims.
• Warren Hastings was the first Governor General of Bengal.
• Hindi-Urdu controversy started in 1867.
• Mohsin-ul-Mulk founded Urdu Defence Association.
• Syed Ahmed Khan born on 17th Oct: 1817 in Delhi & died March 241898 at Ali Gargh.
• Sir Syed is buried in Ali Garh Muslim University.
• Tahzibul Ikhelaque was published in 1870. (1867 chk)
• Asrar-us-Sanadeed was compiled by Sir Syed Ahmed Khan.
• Sir Syed wrote Loyal Mohammandan’s of India & Causes of Indian Revolt.
• Hayate-e-Javed is written by Maulana Hali about Sir Syed.
• In Indai English education was first initiated in Bengal in 1835.
• Shah Waliullah was born in Delhi.
• Madressah Rahimiya was established by Shah Abdul Rahim.
• Scientific society was established in 1863.
• Albert Bill was presented in 1883
• NWFP was separated from Punjab by the British in 1901, Lord Curzon was then the viceroy and GG of British India.
• Mohammadan Educational Conference was formed on 27 Dec: 1886 by Sir Syed.
• Muhammadan Literacy Society of Calcutta founded in 1860.
• “Indian Patriotic Association” was founded in 1861.
• Nidwatul Ulema (1884) was founded by Molvi Abdul Ghafoor Qasim Nativi. Nadvat-ul-Ulema was founded in 1894 and Maulvi Abdul Ghafoor was its founder.(chk)
• Darul-ul Deoband (1867) was founded by Mohd: Qasim Nanavatavi.
• MAO College founded on Jan: 8, 1877 and inaugurated by Governor General Lord Lyton.
• Present Sindhi alphabets made by Sir Barter Frere in 1883.
• Anjuman-e-himayat-Islam was founded in 1884.
• Sindh Madrasa built by Hassan Ali Afandi on 1st Sep: 1885.
• DJ (Diwan Dayaram Jethmal) Science College was opened by Governor of Bombay Lord Reay on 17th Jan: 1887.
• Islamia High School Peshawar was founded in 1890.
• Muslim Aligargh University was established in 1920.
• Treaty of Amritsar took place in 1876.
• Kashmir was sold to Gulab Singh in 1845.
• NWFP was given status of province in 1901.
• Shakespeare (not William Shakespeare) was the governor of Banarus.
• Mohammadan Political Association was formed in 1903.
• Partition of Bengal announced on 1st Sept: 1905 & implemented on 16 Oct: 1905 by Lord Curzon.
• Partition of Bengal annulled: 10th Dec: 1911 by Lord Hardinge.
• Swadeshi movement was started against Partition of Bengal.
• Bengal divided in East Bengal (Muslim Bengal) & West Bengal (Hindu Bengal) in July 1905 by Lord Curzon. Capital of Muslim Bengal was Dacca and that of Hindu Bengal was Calcutta.
• The partition of Bengal was annulled on 12th Dec: 1911 by King George-V and Queen Marry.
• The president of Simla Deputation (1st Oct: 1906) was Agha Khan III and secretary was Mohsanul Mulk.
• Muslim League founded on 30 Dec: 1906 at Decca.
• ML was formed in the annual session of Muslim Educational Conference in Decca with the proposal of Nawab Salimullah.
• The HQ of ML was established at Lucknnow.
• Initial membership of ML was 400.
• Mohd: Ali Johr wrote the constitution of ML: The Green Book.
• Inagural session of ML was presided by Nawab Samiullah.
• Inagural address was delivered by Nawab Vikarul Mulk.
• First session of ML was held on 30th Dec: 1907 at Karachi.
• First session of ML held in Karachi 31st Dec: 1907 was presided over by Adamjee Pri Bhai of Bombay.
• The original name of Mohsanu-ul-Mulk was Mehdi Ali Khan.
• Original name of Waqaul Mulk was Molvi Mohd: Shah.
• 1st President of ML was Agha Khan III. (upto 1913).
• Sir Agha Khan remained permanent president of ML till 1913.
• First VC of Aligarh University was Agha Khan 3.
• Agha Khan III was born in Karachi and was buried in Egypt.
• Real name of Agha Khan III was Sultan Mohd: Shah.
• First secretary general of ML was Hussain Bilgrami.
• 2nd President of ML was Sir Ali Mohd: Khan when Agha Khan III resigned in 1913.
• Sir Mohammad Shafik was the second general secretary of Muslim League.
• Syyed Amir Ali established ML London in 1908.
• Quaid attended 1st time Muslim League session in 1912. (chk)
• Quaid resigned from Imerial Legislative Council as a protest against Rowlatt Act in 1919.
• Quaid became ML president 1919-1924 (chk it).
• Quaid joined ML 10 Oct 1913.
• Syed Amir Ali resigned from ML in 1913.
• Quaid resigned from Congress and Home Rule League in Dec: 1920 (Nagpur Session) became ML president in 1916. (chk it)
• Quaid held joint membership of ML & Congress for 7 years i.e from 1913-1920
• He presided the ML Lucknow session of 1916 and Delhi session of 1924, became permanent president of ML in 1934.
• Lord Minto came to India as viceroy in 1915.
• Minto Morley reforms 1909: introduced separate electorates.
• Minto Morley reforms: Minto was Indian Viceroy and Morley was state secretary for India.
• Montague Chemsford Reforms came in 1919.
• ML demanded principle of self rule for India in 1913.
• Kanpur mosque incident took place in 1913.
• Jillanwalla Bagh is in Amritsar. It was place where a number of Indian killed by the English on 13th April, 1919.
• General Dair was the army commander of Amritsar during Jullianwala bagh slaughter (1919).
• Lucknow Pact came in Nov: 1916.
• Home Rule Movement was founded by Mrs. Annie Basent an English Parsi lady in 1916 after Lucknew pact.
• Rowalt Act was passed in 1919.
• Khilafat Movement started in 1919 and ended in March 1921.
• All Indai Khilafat committee was founded in Bombay on 5th Juley 1919 and Seth Chuttani became its first president.
• First meeting of All Indai Khilafat Movement was held on 23rd Nov: 1919 and was presided over by Molvi Fazal Haq of Bengl. Its headquarter was at Bombay.
• Khilafat day was observed on 27th October, 1919.
• Indian Khilafat Delegation met with Lloyd George.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to VetDoctor For This Useful Post:
fedoyar (Friday, November 15, 2013)
  #30  
Old Wednesday, November 13, 2013
HASEEB ANSARI's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pakistan
Posts: 2,803
Thanks: 93
Thanked 1,321 Times in 834 Posts
HASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of lightHASEEB ANSARI is a glorious beacon of light
Default

Current Affairs MCQs-2013

1. Secretary General UNO Ban-Ki-Mon belongs to __________.
South Korea.
North Korea
Japan
China

2. Currently, there are __________ member states of the United Nations.
190
193
196
197

3. Currently, __________ countries hold the status of Observer States in the United Nations.
2
3
4
5

4. There are __________ members of SAARC.
5
6
7
8

5. Secretary General SAARC Ahmed Salem belongs to __________.
Pakistan
India
Maldives
Bhutan

6. Which from the following countries does NOT yeild veto-power?
United States
United Kingdom
Canada
France

7. Which from the following countries is NOT a non-permanent member of Security Council.
Azerbaijan
India
Pakistan
Sweden

8. Al-Jazeera TV Channel belongs to ___________.
Qatar
Kuwait
Egypt
Bahrain

9. The Iran-Pakistan gas pipeline was officially inaugurated on _______.
March 11, 2013
March 13, 2013
March 15, 2013
March 17, 2013

10. The Iran–Pakistan gas pipeline is also called __________.
friendship pipeline
future pipeline
peace pipeline
unity pipeline

1. A
2. B
3. A
4. D
5. C
6. C
7. D
8. A
9. A
10. C
__________________
"Nay! man is evidence against himself. Though he puts forth his excuses." Holy Qur'an (75:14-15)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to HASEEB ANSARI For This Useful Post:
fasadi bacha (Thursday, November 14, 2013)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Articles by Nadeem F. Paracha Cute Badshah Dawn 202 Sunday, April 24, 2022 11:36 PM
PMS 2016 Passed Candidates: Share yours interview experience here. Asif Khan Shinwari KPKPMS/PCS Syllabus 7 Thursday, December 28, 2017 09:16 AM
CCE 2013 Candidates List Needed (Karachi Region) Sana Siddiqi SPSC (CCE) 6 Sunday, October 29, 2017 02:33 PM
Deputy Headmistress Notes bluesky PPSC Others Examinations 12 Tuesday, August 23, 2016 09:16 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.