CSS Forums

CSS Forums (http://www.cssforum.com.pk/)
-   Past Papers (http://www.cssforum.com.pk/sindh-public-service-commission/spsc-other-examinations/past-papers/)
-   -   English Lecturer MCQs (http://www.cssforum.com.pk/sindh-public-service-commission/spsc-other-examinations/past-papers/96588-english-lecturer-mcqs.html)

Raja Bahar Friday, October 31, 2014 05:34 PM

[B][SIZE="4"][/SIZE][/B]
1. The earliest surviving work in English Literature is
Ans: Caedmon's Hymn
2. The epic poem Beowulf consists
Ans: 3182 alliterative lines
3. Which epic poem from old English Literature has been declared the national epic poem of England?
Ans: Beowulf Epic Poem
4. The epic poem Beowulf is written in
Ans: Scandinavian Script
5. Who wrote the epic poem Beowulf?
Ans: Anonymous
6. The Old English "Martyrology" is a Merican collection of
Ans: Hagiographies
7. Eynsham was a prolific 10th-century writer of
Ans: Hagiographies and Homilies
8. The earliest English poet whose name is known is;
Ans: Caedmon
9. King Alfred's reign ended in
Ans: 9th century
10. In the battle of Maldon in 991, The Anglo-Saxons failed to prevent
Ans: Vikings' Invasion

11. "The Wanderer" is an old English poem that consists
Ans: 115 Lines of alliterative verse
12. A poem that mourns a loss, or has the more general meaning of a simply sorrowful piece of writing is called;
Ans: Elegy
13. The English Literature is generally seen as beginning with the;
Ans: Epic Poem Beowulf
14. Normans conquered the England in
Ans: 1066
15. Which language became the standard language of courts, parliament and polite society during the reign of Normans?
Ans: Law French
16. Who translated the Bible in the Middle English Period?
Ans: Wycliffe
17. Which pre-Reformation movement rejected many of the distinctive teachings of the Roman Catholic Church?
Ans: The Lollard Movement
18. The term "Lollard" refers to whom?
Ans: The followers of John Wycliffe
19. A prominent theologian who was dismissed from the University of Oxfard in 1381 for criticism of the Church was;
Ans: John Wycliffe
20. Middle English Period lasts up till the;
Ans: 1470

fasadi bacha Friday, October 31, 2014 09:14 PM

ada bahar yay test kb conduct huwa tha?

Raja Bahar Saturday, November 01, 2014 07:01 PM

21. Patience and Purity are alliterative poems written by;
Ans: Sir Gawain
22. What is the term "Chancery Standard" meant in English Literature?
Ans: A form of London-based English
23. Where is the Geoffrey Chaucer buried in?
Ans: Poet's Corner of Westminster Abbey
24. Geoffrey Chaucer is best known for his;
Ans: Canterbury Tales
25. The first recorded association of Valentine's Day is in Chaucer's;
Ans: Parliament of Fouls
26. Who was the personal friend of Geoffrey Chaucer?
Ans: John Gower
27. Which book is believed to be the first published book written by a woman in the English language?
Ans: Revelation of Divine Love
28. William Caxton invented the printing press in
Ans: 1476
29. Pilgrim's progress is a famous allegory of medieval period written by;
Ans: John Bunyan
30. Renaissance is usually regarded as beginning in 14th-century in;
Ans: Italy

Raja Bahar Wednesday, November 05, 2014 05:18 PM

31. The term Renaissance in English Literature means
Ans: Re-birth
32. The English Renaissance was actually the;
Ans: Cultural and Artistic Movement
33. John Florio was an excellent;
Ans: Linguist and Lexicographer
34. Sonnet was introduced into English Literature from
Ans: Italian Literature
35. The Faerie Queene, an epic poem was written by
Ans: Edmund Spencer
36. The defense of the poetry is the work of
Ans: Sir Philip Sidney
37. What is significant about "Gorboduc" the first verse drama in English Literature?
Ans: Blank Verse was used in it for the first time ever
38. Reign of the Elizabeth-I started in
Ans: 1558
39. Reign of the James-I started in
Ans: 1603
40. Thomas Wyatt is one of the earliest English poet of
Ans: Renaissance Age

41. Who is known as the poets' poet in English Literature?
Ans: Edmund Spencer
42. Sonnet is a
Ans: 14-lines poem
43. What is called the first eight lines of Sonnet?
Ans: Octave
44. What is called the last six lines of Sonnet?
Ans: Sestet
45. What is the rhyming scheme of Octave in sonnet?
Ans: a-b-b-a-a-b-b-a
46. What is the rhyming scheme of sestet in sonnet?
Ans: : c-d-e-c-d-e or c-d-c-c-d-c.
47.William Shakespeare, Ben Jonson, and Christopher Marlowe were
Ans:Elizabethan age playwrights.
48. Dr. Faustus is the very famous play, written by
Ans: Christopher Marlowe
49. The Alchemist, comedy was written by
Ans: Ben Johnson
50. The 'Table Alphabeticall' is believed to be first ever dictionary in English language was written in 1604 by;
Ans; Robert Cawdrey

Raja Bahar Sunday, January 25, 2015 05:37 PM

51. Who is known as the most important figure among the meta physical poets?
Ans: John Donne

52. English Civil War was fought during the reign of
Ans: King Charles I
53. Who was the last great poet of the age of renaissance?
Ans. John Milton
54. John Milton got blind at the age of
Ans. 40
55. The most dominant figure of the age of Restoration is
Ans. John Dryden

56. The first ever significant female novelist was
Ans. Aphra Behn
57. The first official/formal poet laureate is believed tobe
Ans. John Dryden
58. Who introduced Alexdandrine and Triplet into english poetry for the first time?
Ans. John Dryden
59. The age of enlightenment which started in 18th century is also known as
Ans. Age of reason/Augustan age
60. Which english poet is most discussed after Shakespeare?
Ans. Robert Burns

5asif Wednesday, March 25, 2015 01:04 PM

dear from where have you collected these notes

Raja Bahar Monday, April 10, 2017 10:10 PM

61. What is the meaning of the term "Magnum Opus"?
Ans: Master Piece
62. Which English poet was born with deformed feet?
Ans: Lord Byron
63. Which drug did Samuel Taylor Coleridge use to take?
Ans: Opium
64. Name the English poet, who got blind at the age of 40.
Ans: John Milton
65. Which Irish poet, dramatist and novelist was accused of pons and sodomite.
Ans: Oscar Wild
66. Democracy is the tyranny of majority. Who said this?
Ans: JS Mill
67. Democracy is the bludgeoning of the people, for the people and by the people. Whose statement is this?
Ans: Oscar Wilde
68. Due to which unique quality Oscar Wilde is so famous?
Ans: Hard Hitting Quotations
69. Man can be destroyed but can't be defeated. These words are taken from
Ans: Old Man and the Sea
70. How Ernest Hemingway was died?
Ans: He had killed himself/Suicided.

adeel abdullah Tuesday, April 11, 2017 09:46 AM

FPSC English paper
 
great work. DEAR, how did you produce this? probably from your sharp memory!

Raja Bahar Tuesday, April 25, 2017 11:05 PM

71. Gulliver's travels is the Magnum opus of
Ans: Jonathon Swift
72. Who is believed as the father of English Literature?
Ans: Geoffrey Chaucer

Raja Bahar Saturday, April 29, 2017 06:56 PM

73. How many total stories are there in The Canterbury Tales?
Ans: 24
74. King James Bible that was first ever bible written in English Language, published in
Ans: 1611
75. Renaissance Movement is believed to be started first in fourteenth century in
Ans: Italy
76. Who is credited to introduce sonnet in English Literature?
Ans: Thomas Wyatt.


05:11 AM (GMT +5)

vBulletin, Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.