Tuesday, December 12, 2017
10:54 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS 2010 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Sunday, December 05, 2010
Last Island's Avatar
Royal Queen of Literature
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: AppreciationBest Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModGold Medal: Awarded to those members with  maximum number of  reputation points. - Issue reason: For the year 2007, 2008, 2009, 2010, 2011Member of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: 2008Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason: More than 5 years of dedicated servicesModerator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason:
 
Join Date: May 2005
Location: Forest of Fallen Stars
Posts: 7,532
Thanks: 2,405
Thanked 15,692 Times in 4,979 Posts
Last Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardom
Default Chemistry Papers 2010

CHEMISTRY, PAPER-I

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BPS-17 UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT, 2010

CHEMISTRY, PAPER-I

(PART-I) 30 MINUTES MAXIMUM MARKS:20
TIME ALLOWED: 2 HOURS & 30 MINUTES MAXIMUM MARKS:80

PART – I (MCQ)
(COMPULSORY)

Q.1. Select the best option/answer and fill in the appropriate box on the Answer Sheet. (20)

(i) When an electron is brought from infinite distance close to the nucleus of the atom, the energy of Electron-nucleus system?
(a) increases to a smaller negative value
(b) decreases to a greater negative value
(c) decreases to a smaller positive value
(d) increases to a greater positive value

(ii) The probability of finding the electron in the nucleus is:
(a) 100% due to forces of attraction
(b) finite for all orbitals
(c) Zero for all orbitals
(d) Zero for some orbitals and finite for others

(iii) When Zn metal is kept in CuSO4 solution, copper is precipitated and ZnSO4 is formed because:
(a) Atomic number of Zinc is smaller than copper
(b) Atomic number of Zinc is larger than copper
(c) Standard reduction potential of Zinc is more than that of copper
(d) Standard reduction potential of Zinc is less than that of copper

(iv) Electrolytes when dissolved in water, dissociate into their constituent ions, the degree of dissociation of an electrolyte increases with the:
(a) Presence of a substance yielding common ion
(b) Decreasing temperature
(c) Decreasing concentration of electrolyte
(d) Increasing concentration of electrolyte

(v) There is a large positive entropy change for an exothermic reaction. It means that the reaction will be:
(a) possible at high temperatures only
(b) impossible at all temperatures
(c) possible at low temperatures only
(d) possible at all temperatures

(vi) Which of the following statement is false?
(a) the temperature of the system will fall if an exothermic reaction is isolated from its surroundings
(b) Energy is absorbed when one compound is converted into another with higher heat content
(c) the temperature of the system is likely to fall if heat is absorbed during the course of a reaction
(d) None of these

(vii) The H_____ bond is strongest in:
(a) S__H ……O
(b) O_H …….S
(c) F_H ……..O
(d) F_H ……..S

(viii) Heavy water contains:
(a) Large amount of salts
(b) Deuterium
(c) O18
(d) O16

(ix) pH + pOH of a solution is:
(a) 7
(b) Zero
(c) 14
(d) -14

(x) The compound that is not Lewis acid:
(a) BF3
(b) BaCl2
(c) SnCl4
(d) AlCl3

(xi) Strongest acid having Ka:
(a) 104
(b) 10-4
(c) 1
(d) 10-2

(xii) Ore of Aluminium:
(a) Calamine
(b) Dolomite
(c) Bauxite
(d) Limestone

(xiii) Oxidation number of S in sulphuric acid:
(a) Four
(b) Six
(c) Two
(d) Eight

(xiv) d-block elements form coordination compounds because of:
(a) Small Cationic size
(b) Large ionic Charge
(c) Unfilled d-orbitals
(d) Filled d-orbitals

(xv) Brass is an alloy of:
(a) Cu and Zn
(b) Cu, Ni, Zn
(c) Cu and Ni
(d) Cu, Al, Zn

(xvi) Urea is a high quality nitrogenous fertilizer with:
(a) 76% nitrogen
(b) 46% nitrogen
(c) 66% nitrogen
(d) 26% nitrogen

(xvii) Diamond is:
(a) Good conductor of electricity
(b) Bad conductor of electricity
(c) Bad conductor on heating
(d) Good conductor on heating

(xviii) Carbon monoxide is poisonous gas because it:
(a) replaces oxygen from lungs
(b) forms carboxy haemoglobin
(c) Forms carbon dioxide with oxygen
(d) has a sweet smell

(xix) Rust is:
(a) FeO + Fe(OH)2
(b) Fe2O3 + Fe(OH)2
(c) Fe2O3
(d) Fe2O3 + Fe(OH)3

(xx) Calcium Carbide reacts with water to give:
(a) Methane
(b) Ethylene
(c) Acetylene
(d) Ethane

PART – II

NOTE: (i) PART-II is to be attempted on the separate Answer Book.
(ii) Attempt ONLY FOUR questions from PART-II. All questions carry EQUAL marks.
(iii) Extra attempt of any question or any part of the attempted question will not be considered.


Q.2. (a) Derive the Principal Quantum number from schrodinger wave equation and justify that if the orbit of hydrogen atom is spherically symmetrical then expression for energy of electron is the same as deduced by Bohr. (12)
(b) An atom of Helium is moving in one Dimensional box of width 10-2 m. Calculate the energy difference between second and third energy level. (8)

Q.3. (a) How do you measure the pH of a solution by potentiometric method using: (15)
(i) Hydrogen Electrode
(ii) Glass Electrode

(b) Calculate the pH of a buffer solution containing 0.2M acetic acid and 0.02 M sodium acetate. pKa of acetic acid is 4.73. (5)

Q.4. (a) Define following types of processes: (8)
(i) Isothermal
(ii) Adiabatic
(iii) Isochoric
(iv) Isobaric

(b) How the pressure, temperature and volume of a gas are related to each other in adiabatic process: (8)
(c) 1 mole of an ideal gas at 25oc is allowed to expand reversibly at constant temperature from 15dm3 to 30dm3 calculate the work done by gas: (4)

Q.5. (a) What is acid rain? How is it produced? Give in detail its chemistry. (8)
(b) Discuss the harmful effects of acid rain on environment and human health. (8)
(c) Enlist major sources for air pollution. (4)

Q.6. (a) Describe the composition of Portland cement. (6)
(b) Which raw materials are used to manufacture glass on industrial scale? (6)
(c) What is fibre glass? Describe its uses. (4)
(d) Which compounds are added to impart different colours to glass? (4)

Q.7. (a) How is urea manufactured in Pakistan, explain with flow sheet diagram? (10)
(b) Name at least four nigtrogenous fertilizers. (4)
(c) 5.35 gm NH4Cl is heated with excess of quick lime. What is the weight of ammonia obtained? If this ammonia is dissolved in 1 litre of water, Calculate the normality of this solution. (6)

Q.8. (a) What are transition metals? Discuss their characteristic features. (12)
(b) Why AgCl is soluble in NH3? (4)
(c) What are alloy steels, give some examples? (4)
__________________
The Me you have always known, the Me that's a stranger still.
Reply With Quote
  #2  
Old Sunday, December 05, 2010
Last Island's Avatar
Royal Queen of Literature
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: AppreciationBest Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModGold Medal: Awarded to those members with  maximum number of  reputation points. - Issue reason: For the year 2007, 2008, 2009, 2010, 2011Member of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: 2008Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason: More than 5 years of dedicated servicesModerator: Ribbon awarded to moderators of the forum - Issue reason:
 
Join Date: May 2005
Location: Forest of Fallen Stars
Posts: 7,532
Thanks: 2,405
Thanked 15,692 Times in 4,979 Posts
Last Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardomLast Island is headed toward stardom
Default

CHEMISTRY, PAPER-II

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR
RECRUITMENT TO POSTS IN BPS-17 UNDER
THE FEDERAL GOVERNMENT, 2010

CHEMISTRY, PAPER-II

TIME ALLOWED: 2 HOURS & 30 MINUTES
MAXIMUM MARKS: 80

PART – I (MCQ)
(COMPULSORY)

Q.1. Select the best option/answer and fill in the appropriate box on the Answer Sheet. (20)

(i) Which of the following substituent deactivates benzene ring and is o, p-directing?
(a) __ NH2
(b) __ Cl
(c) __ OCH3
(d) __ OH

(ii) Which of the following is most readily nitrated?
(a) Toluene
(b) Benzaldehyde
(c) Nitrobenzene
(d) Benzoic Acid

(iii) Ketones can be prepared by reaction of Grignard reagent with:
(a) Acid Amides
(b) Acid Chloride
(c ) Carboxylic Acid
(d) Epoxides

(iv) Which of the following statements about the order of reaction is true?
(a) The order of a reaction can only be determined by experiment.
(b) A second order reaction is also bimolecular
(c) The order of reaction must be a positive integer
(d) The order of reaction increases with increasing temperature.

(v) Polysaccharides yield many monosaccharides on:
(a) Hydration
(b) Oxidation
(c) Reduction
(d) Hydrolysis

(vi) Which of the following is not aromatic?
(a) Benzene
(b) cyclooctatetraene
(c) Pyridine
(d) Phenol

(vii) Which of the following is most basic?
(a) H2O
(b) NH3
(c) CH3 NH2
(d) CH3OH

(viii) Which of the following has lowest pH?
(a) CH3COOH
(b) CF3COOH
(c) ClCH2COOH
(d) Cl3C COOH

(ix) The equilibrium of two readily interconvertible isomers is called:
(a) Stereoisomerism
(b) Metamerism
(c) Tautomerism
(d) Polymorphism

(x) Which of the following compounds exhibit geometrical isomerism?
(a) 1-Pentene
(b) 2-Pentene
(c) 2-methyl –2-Pentene
(d) 2-methyl –2-Butene

(xi) Which of the following gives a tertiary alcohol when treated with Grignard reagent:
(a) HCHO
(b) CH3CHO
(c) C3H5CHO
(d) CH3COCH3

(xii) Which of the following tests is not used to identify aldehydes?
(a) Tollen’s test
(b) Benedict solution test
(c) Fehling solution test
(d) Ammonia test

(xiii) Which is incorrect about alkaloids?
(a) Naturally Occuring
(b) Possess a hetrocyclic ring
(c) Exhibit biological action
(d) acidic in nature

(xiv) Which of the followings will not give iodoform test:
(a) Acetone
(b) Ethylacohol
(c) Benzaldehyde
(d) Acetaldehyde

(xv) The reaction of aniline with bromine water gives:
(a) o-bromoaniline
(b) p-bromoaniline
(c) 2,4-dibromoaniline
(d) 2,4,6-tribromoaniline

(xvi) The reaction of tripalmitin, with sodium hydroxide is called:
(a) Hydrolysis
(b) Saponification
(c) Esterification
(d) Combustion

(xvii) Which one is not Petrochemical?
(a) Napthalene
(b) Mineral Oil
(c) Wax
(d) Table Salt

(xviii) Chemical adsorption:
(a) is exothermic
(b) is irreversible
(c) takes place at high temp.
(d) All of these

(xix) The most commonly used absorbent for chromatographic separation of organic compound is:
(a) Activated charcoal
(b) Fuller’s Earth
(c) Alumina
(d) Silica gel

(xx) Grignard reagent is:
(a) Organo Zinc halide
(b) Organo cadmium bromide
(c) n-Butyl Lithium
(d) Organo Magnesium halide

PART – II

NOTE: (i) PART-II is to be attempted on the separate Answer Book.
(ii) Attempt ONLY FOUR questions from PART-II. All questions carry EQUAL marks.
(iii) Extra attempt of any question or any part of the attempted question will not be considered.


Q.2. (a) What is mesomerism? Give the conditions necessary for mesomerism. (10)
(b) What is intramolecular and intermolecular hydrogen bonding? Illustrate with examples. (6)
(c) Indicate the type of hybridization of carbon atom in the following: (4)
(i) Formaldehyde
(ii) Dimethylether
(iii) Hydrogen Cyanide
(iv) Acetylene

Q.3. (a) What is Diazotisation reaction? How will you prepare following via Diazotisation reaction? (14)
(i) Phenol
(ii) Chlorobenzene
(iii) Phenyl ethyl ether
(iv) any dye

(b) Discuss the action of nitrous acid on secondary and tertiary amines. (6)

Q.4. (a) How will you synthesize following? Give reaction conditions and mechanism. (16)
(i) Acetaldehyde from Ethanol
(ii) Benzaldelyde from Benzene
(iii) Cyanohydrin from acetaldehyde
(iv) Salicyldehyde from Phenol
(b) What is the difference between clemmensen and wolff-kishner reduction? (4)

Q.5. (a) Discuss the structure of Grignard Reagent. (4)
(b) How these compounds can be prepared via Grignard Reagent? (16)
(i) 2-Butanol
(ii) Ethane
(iii) Acetic Acid
(iv) Ethyl thiol

Q.6. (a) Explain the difference between: (16)
(i) Homopolymer and Copolymer
(ii) Addition Polymerization and Condensation Polymerization
(iii) Monosaccharide and Polysaccharide
(iv) α-D-glucose and β-D-glucose

(b) Write the structure of monomers from which each of the following would be formed: (4)
(i) PVC
(ii) Teflon
(iii) Nylon 6
(iv) PAN

Q.7. (a) Hydrolysis of Ethylacetate by sodium hydroxide is done by taking different initial concentration. What will be the rate of this reaction? (6)
(b) A second order reaction has equal concentrations of reactants and is 25% completed in 20 minutes.
How much time is required to complete the reaction by 75%? (10)
(c) Express the rate of reversible decomposition of Phosphorus pentachloride into Phosphorous trichloride and chlorine in terms of reactants and products. (4)

Q.8. How would you prapre the following compounds from benzene? Name each reaction as well. (20)
(i) Acetophenone
(ii) Bromobenzene
(iii) Maleic anhydride
(iv) Toluene
(v) Benzaldehyde
__________________
The Me you have always known, the Me that's a stranger still.
Reply With Quote
  #3  
Old Wednesday, March 02, 2011
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Karachi
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
TalhaSti is on a distinguished road
Smile Chemistry, paper-ii federal public service commission competitive examination for re

3) d
4) d
5) c
6) a
8) a
9) c
10) b
11) d
12) c
13) b
14) c
15) a
17) b
18) b
19) d
20) b
Reply With Quote
  #4  
Old Monday, January 12, 2015
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
lizzie27 is on a distinguished road
Default

suppose that the electron moves closer and closer to the nucleus. Since electron is negatively charged and nucleus is positively charged, no work needs to be done on the electron. The electron can move towards the nucleus by itself due to electrical attraction. Thus, work is done by the electron itself as it moves towards the nucleus. As a result, the potential energy falls, i.e. it become less than zero. Any value less than zero is negative. Hence, the potential energy of electron becomes more and more negative as the electron moves closer and closer towards the nucleus.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Commonwealth games 2010 imran bakht Current Affairs 0 Monday, October 11, 2010 03:42 AM
Current Affairs 2010 moonsalpha Current Affairs 0 Sunday, March 21, 2010 03:36 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.