Thursday, January 20, 2022
01:33 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2015) > CSS 2000 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Monday, April 18, 2005
Argus's Avatar
Administrator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Islamabad
Posts: 702
Thanks: 351
Thanked 2,440 Times in 282 Posts
Argus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to behold
Default Sociology


TIME ALLOWED: 3 HOURS MAXIMUM MARKS:100
NOTE: Attempt FIVE questions in all, including Question No.8, Which is Compulsory. All questions carry equal marks.

1. If heredity makes what an individual is (Bio-sociological view), then how and what do groups contribute in socializing us to become interactive and useful members of society?

2. Keeping in view the contributions by Max Weber and Karl Marx elaborate the salient features of the schools of sociological thought they present.

3. Define and differentiate social and cultural change. Discuss the impediments to change with reference to the resistance to change in Pakistani society and culture.

4. Which one of the design(s) of social research is more preferred by sociologists and why?

5. Define social problem. Discuss the causes and consequences of smuggling specially the socio-cultural dimensions of the problem.

6. Critically evaluate the:

(a) Feudal system in Pakistan

(b) Issues of urbanization in Pakistan.

7. Discuss the:

(a) Cultural implications of the small/nuclear family

(b) Social consequences of high population growth rate.

COMPULSORY QUESTION

8. Write the correct answer only in the Answer Book. Don’t reproduce the questions.

(1) Ethnocentrism means:

(a) Cultural domination of an ethnic group

(b) Ethnicity taken as the unit of analysis in Scientific explorations.

(c) Feeling of superiority of ones own group over others.

(d) The policy of political participation on ethnic grounds.

(e) None of these.

(2) "Significant Others" is the term coined by:

(a) Max Weber (b) Ferdinand Tonnies
(c) George H. Mead (d) C.H. Cooly (e) None of these.

(3) Who strongly believed in social DARWINISM particularly the "survival of the fittest"?

(a) Karl Marx (b) Spencer (c) Ibn-i-Khaldun
(d) George Hegel (e) None of these. -.

(4) Fact may be defined as:

(a) A commonly shared reality

(b) What everyone knows as true

(c) That speaks itself

(d) Verified and verifiable statement.

(e) None of these.

(5) Research design is:

(a) The developing of techniques of data collection

(b) An overall outline of the procedures and operations that includes methods, techniques and tools of the study.

(c) The decisions that a researcher makes/takes to verify the data.

(d) The way to participate in an ongoing research project.

(e) None of these.

(6) Social Mobility Means:

(a) Traveling of groups from one place to another.

(b) Participation in the cultural activities of modern age.

(c) Migration from rural to urban areas.

(d) Movement of people between positions on different levels.

(e) None of these.

(7) Diffusion is the process of change that stands for:

(a) Transmission of traits and trait complexes from one generation to the other.

(b) Combining of the existing elements to take a new form.

(c) Process of spread of the cultural traits, trait complexes and patterns in space.

(d) A process that eliminates the confusions leading to conflict.

(e) None of these.

(8). The concept alienation was first introduced by:

(a) Max Weber (b) Karl Marx (c) August Comte
(d) C.W. Mills (e) None of these.

(9) Cultural Lag refers to:

(a) A situation where, the Pace’ of change between symbolic and material culture is uneven.

(b) The state when symbolic culture does not change at all.

(c) The Phenomenon indicating lesser pace of change in symbolic culture compared to material one.

(d) When people actively resist change. -

(e) None of these.

(10) By culture change we mean:

(a) The change in fashions like that of dress, ornaments, music etc.

(b) The system of political governance and economic organization do not remain the same.

(c) The latest technology is adopted like fax, Internet etc.

(d) Alternation in the actual ways of behaving of people as a result of change in ideals, ideas and ideology.

(e) None of these.

(11) Vital statistics is about:

(a) Births and deaths

(b) Number of deaths per thousand

(c) In and out migration

(d) Fertility and mortality of economically active population.

(e) None of these.

(12) Social -Institution may be defined as:

(a) Constellation of folkways and mores around some important function or functions of society.

(b) The People and the buildings at which they work.

(c) A Group of people living and working together for some cause.

(d) A God given way of doing.

(e) None of these.

(13) A Social. Problem is:

(a) Difficulty faced by people.

(b) Difficulty faced and realized by people.

(c) An issue that the’ experts realize to be discussed and resolved.

(d) Difficulty faced by the people who . realize that some could be removed ameliorated through collective social action.

(e) None of these.

(14) Pull and push factors are basic themes of discussion! Analysis for:

(a) Social change

(b) Migration

(c) Cultural diffusion

(d) Social Mobility

(e) None of these

(15) Who thought that the moving force behind the new-capitalism stood Calvinism?

(a) Emile Durkheim

(b) Max Weber

(c) Spencer

(d) Karl Marx

(e) None of these

(16) who has written the book "LIVING ISALM"?

(a) Hamza Alvi. -. "
(b) A.H. Dani.
(c) Sabiha Hafeez. . -
(d) Akbar S. Ahmad.
(e) None of these.

(17) SAP stands for:

(a) Social Activity Programming.

(b) Social Action Planning.

(c) Sociological Association of Pakistan.

(d) Socio-archeological plan of Pakistan.

(e) None of these.

(18) An operational definition of a concept is:

(a) Classical definition.

(b) In the head definition.

(c) A primer of guidelines for the researcher regarding field operations.

(d) Abstracted and generalized version of reality.

(e) None of these.

(19) The concept of CULTURAL LAG was propounded by:

(a) Ibn-i-Khaldun.

(b) Max Weber.

(c) Merton.

(d) Ogburn & Nimkoff.

(e) None of these.

(20) Socially approved ways of behaving are called:

(a) Cultural- traits.

(b) Folkways.

(c) Social norms.

(d) Mores.

(e) None of these.

Last edited by zohaib; Saturday, July 16, 2005 at 02:35 PM.
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Argus For This Useful Post:
anum balouch (Sunday, December 01, 2013), humaira Younis Bhatti (Thursday, February 03, 2011), Ms Burki (Sunday, December 01, 2013)
  #2  
Old Thursday, December 02, 2010
Gulrukh's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dystopia
Posts: 631
Thanks: 644
Thanked 419 Times in 286 Posts
Gulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really nice
Default answers of mcq's

Answers,

1.c
2.c
3.b
4.d
5.b
6.d
7.c or e...not sure.
8.b
9.c
10.d
11.a
12.a
13.d
14.b
15.
16.
17.
18.
19.d
20.d

i dont know the answers of some mcq's.plz help me.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Gulrukh For This Useful Post:
Ms Burki (Sunday, December 01, 2013)
  #3  
Old Thursday, December 02, 2010
Sociologist PU's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Jan 2010
Location: Lahore
Posts: 1,082
Thanks: 369
Thanked 564 Times in 377 Posts
Sociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to allSociologist PU is a name known to all
Default

1-c
2-d
3-d
4-d
5-a
6-d
7-c
8-d
9-c
10-d
11-a
12-a
13-d
14-b
15-d
16-d
17-b
18-c
19-not sure
20-c

(According to best of my knowledge)
__________________
/// Aur be ghum hain zamanay main muhabat kay siwa ///
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Sociologist PU For This Useful Post:
Gulrukh (Thursday, December 02, 2010), Ms Burki (Sunday, December 01, 2013), Saraa Khan (Monday, April 29, 2013)
  #4  
Old Sunday, December 01, 2013
Ms Burki's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"
Posts: 1
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ms Burki is on a distinguished road
Default Contradictory answers.

Can someone please post the correct answers of all the questions? One can see very contradictory answers. No offence to those who have posted the answers already.. but is there anyone, anyone at all who could post the correct answers? *pretty please*
__________________
Yesterday is but today's memory, and tomorrow is today's dream.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What Sociology is...? Miss_Naqvi Sociology 2 Tuesday, March 30, 2021 11:30 AM
Some Important stuff about Sociology obaidkhan Sociology 5 Thursday, October 19, 2017 02:52 AM
Sociology Notes Ahmed Ali Shah Sociology 3 Wednesday, October 18, 2017 12:01 AM
Social Studies an overview Naseer Ahmed Chandio Sociology 1 Thursday, August 26, 2010 10:19 PM
For Seniors: HELP Plz : Intro of Sociology Mahin Sociology 6 Thursday, November 22, 2007 05:27 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.