Monday, May 23, 2022
04:20 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2015) > CSS 2013 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Wednesday, February 27, 2013
J Hussain's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lahore/Islamabad
Posts: 202
Thanks: 61
Thanked 227 Times in 145 Posts
J Hussain will become famous soon enough
Default Sociology Paper 2013

1. Sociolization is
(a) Instinctive process
(b) Personal social learning
(c) Building up of norms and values in the personality by groups
(d) None of these

2. Who can be taken as early pure sociologist among the social thinkers?
(a) Auguste Comte
(b) Ibn e Khuldoon
(c) Durkheim
(d) None of these

3. Ascribed social status of a person is determined by
(a) Biological inheritance
(b) What he achieves
(c) Contacts abroad
(d) None of these

4. In Cultural Lag the part that moves slowly is called
(a) Material culture
(b) Symbolic culture
(c) Sub-culture
(d) None of these

5. The spread of cultural traits and patterns in space is called:
(a) Assimilation
(b) Acculturation
(c) Diffusion
(d) None of these

6. A Stimulus-Response Condition between two persons is called:
(a) Exchange
(b) Dialogue
(c) Interaction
(d) None of these

7. Polyandry is a form of marriage in which
(a) Many women marry one man
(b) Many men are husbands of one woman
(c) One man marries a woman
(d) None of these

8. A verified and verifiable proposition is
(a) Hypothesis
(b) Design
(c) Fact
(d) None of these

9. Urbanism is
(a) A process of migration
(b) An attitude
(c) Equal to Urbanization
(d) Nome of these

10. An operational definition of a concept is
(a) Mediating variable
(b) Guideline for the researcher in the field
(c) A formal or lexiographic
(d) None of these

11. Culture is
(a) What has been given to us by our forefathers
(b) Man-made part of the environment
(c) Music, drama, dance etc
(d) None of these

12. Innovation is
(a) Invention
(b) Discovery
(c) Both a and b
(d) None of these

13. Emphasis in quantitative data is on
(a) Validity
(b) Reliability
(c) Formal procedure
(d) none

14. A sample is
(a) A process of selecting items
(b) A smaller part representing the universe
(c) Giving a few examples from population
(d) None of these

15. When two or more persons interact with each other, they form
(a) Community
(b) Group
(c) Society
(d) None of these

16. A social caste is always
(a) Exogamous and open
(b) Endogamous and closed
(c) Both a and b
(d) None of these

17. A cricket match is an example
(a) Truce
(b) Accomodation
(c) Competition
(d) None of these

18. A socially expected and approved behaviour is called
(a) Folkway
(b) Social norm
(c) More
(d) None of these

19. A push factor in migration means
(a) People attracted by urban facilities
(b) People forced by circumstances leaving
(c) Both a and b
(d) None of these

20. An Interview Guide is
(a) The person who guides the interview
(b) A booklet that explains the dynamics of an interview
(c) a list of topics to be covered in an interview
(d) None of these

Q:2 Heredity versus group influence has given birth to controversy in explaining socialisation process. Where do you locate yourself in the theoretical debate?

Q:3 Is Max Weber more relevant than Durkheim in today's globalising world? Discuss with reference to their theoretical contributions.

Q: 4 What is hypothesis? Develop a hypothesis and identify:
(a) independent variables
(b) dependant variable and
(c) mediating variable (if any)

Q: 5 Define and differentiate between caste and class. Discuss the dynamics of classes in the existing feudal system.

Q: 6 Discuss as to how the process of social and cultural change in Pakistan can be accelerated? Your answer must include theoretically relevant factors in the rate of change.

Q: 7 Discuss the nature and genesis of institutions along with the change taking place in Pakistani family.

Q: 8 Write comprehensive notes on any two of the following:
(a) Marxist influence on sociological theory
(b) Determinants of social mobility
(c) Institutional evasions
(d) Social Planning
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to J Hussain For This Useful Post:
hs222wx (Friday, December 14, 2018), pisceankhan (Friday, August 01, 2014), saadiya ali (Thursday, May 30, 2013), sardardani (Sunday, September 15, 2013)
  #2  
Old Wednesday, February 27, 2013
SADIA SHAFIQ's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Heaven
Posts: 1,560
Thanks: 1,509
Thanked 1,417 Times in 749 Posts
SADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant futureSADIA SHAFIQ has a brilliant future
Default

Quote:
Originally Posted by J Hussain View Post
Q:2 Heredity versus group influence has given birth to controversy in explaining socialisation process. Where do you locate yourself in the theoretical debate?

Q:3 Is Max Weber more relevant than Durkheim in today's globalising world? Discuss with reference to their theoretical contributions.

Q: 4 What is hypothesis? Develop a hypothesis and identify:
(a) independent variables
(b) dependant variable and
(c) mediating variable (if any)

Q: 5 Define and differentiate between caste and class. Discuss the dynamics of classes in the existing feudal system.

Q: 6 Discuss as to how the process of social and cultural change in Pakistan can be accelerated? Your answer must include theoretically relevant factors in the rate of change.

Q: 7 Discuss the nature and genesis of institutions along with the change taking place in Pakistani family.

Q: 8 Write comprehensive notes on any two of the following:
(a) Marxist influence on sociological theory
(b) Determinants of social mobility
(c) Institutional evasions
(d) Social Planning
Paper-setter would be a doctor of sociology :P I do not know it is tough ,i have seen it easier then PA ....
__________________
"Wa tu izzu man-ta shaa, wa tu zillu man-ta shaa"
Reply With Quote
  #3  
Old Wednesday, February 27, 2013
Chintoo2010's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Earth
Posts: 301
Thanks: 94
Thanked 270 Times in 131 Posts
Chintoo2010 will become famous soon enough
Question

FPSC is in pursuit of becoming unique and un-predicatble. But in this quest they have gone too far from their scope of selecting good officers.

This year papers are being set as unique as possible.
Reply With Quote
  #4  
Old Wednesday, February 27, 2013
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Islamabad/T.T.Singh
Posts: 54
Thanks: 8
Thanked 22 Times in 9 Posts
mahmood409 is on a distinguished road
Thumbs up

1.c
2.c
3.a
4.d
5.c
6.c
7.b
8.b
9.b
10.c
11.a
12.c
13.b
14.b
15.b
16.b
17.c
18.b
19.b
20.c
Reply With Quote
  #5  
Old Wednesday, February 27, 2013
irfan latif's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: kotli ajk
Posts: 177
Thanks: 23
Thanked 38 Times in 29 Posts
irfan latif is on a distinguished road
Default aspirations

conceptual,relational with pakistani cultural and social determinants,bit easy bt interesting,truely based on sound argumentation and analytic justification...see what will happen...
__________________
i do not believe in taking right decisions, i take decisions and make them right....M.A Jinnah
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to irfan latif For This Useful Post:
Erum Qureshi (Thursday, February 28, 2013)
  #6  
Old Wednesday, February 27, 2013
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Rwp/islamabd
Posts: 93
Thanks: 26
Thanked 12 Times in 9 Posts
kainatsaba is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by mahmood409 View Post
1.c
2.c
3.a
4.d
5.c
6.c
7.b
8.b
9.b
10.c
11.a
12.c
13.b
14.b
15.b
16.b
17.c
18.b
19.b
20.c
20. b
8. a
9. a
12. a
Reply With Quote
  #7  
Old Wednesday, February 27, 2013
AQ47's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Between the Earth & the Sky
Posts: 50
Thanks: 1
Thanked 41 Times in 21 Posts
AQ47 is on a distinguished road
Default

This was the best paper of sociology I ve ever seen. V
Correct answers of Objective Q. are:
1. c
2. a
3. a
4. c uncertain
5. c
6. b
7. b
8. a
9. b
10. b
11. b uncertain
12. c
13. b
14. b
15. b
16. b
17. c
18. b
19. b
20. c uncertain
__________________
********* PRAISE THE ALMIGHTY! *********
Reply With Quote
  #8  
Old Wednesday, February 27, 2013
The Lojic's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: PAKISTAN
Posts: 81
Thanks: 58
Thanked 45 Times in 32 Posts
The Lojic is on a distinguished road
Default

Correct Answers According to me
1. Sociolization is
(a) Instinctive process
(b) Personal social learning
(c) Building up of norms and values in the personality by groups
(d) None of these

2. Who can be taken as early pure sociologist among the social thinkers?
(a) Auguste Comte
(b) Ibn e Khuldoon
(c) Durkheim
(d) None of these

3. Ascribed social status of a person is determined by
(a) Biological inheritance
(b) What he achieves
(c) Contacts abroad
(d) None of these

4. In Cultural Lag the part that moves slowly is called
(a) Material culture
(b) Symbolic culture
(c) Sub-culture
(d) None of these

5. The spread of cultural traits and patterns in space is called:
(a) Assimilation
(b) Acculturation
(c) Diffusion
(d) None of these

6. A Stimulus-Response Condition between two persons is called:
(a) Exchange
(b) Dialogue
(c) Interaction
(d) None of these

7. Polyandry is a form of marriage in which
(a) Many women marry one man
(b) Many men are husbands of one woman
(c) One man marries a woman
(d) None of these

8. A verified and verifiable proposition is
(a) Hypothesis
(b) Design
(c) Fact
(d) None of these

9. Urbanism is
(a) A process of migration
(b) An attitude
(c) Equal to Urbanization
(d) Nome of these

10. An operational definition of a concept is
(a) Mediating variable
(b) Guideline for the researcher in the field
(c) A formal or lexiographic
(d) None of these

11. Culture is
(a) What has been given to us by our forefathers
(b) Man-made part of the environment
(c) Music, drama, dance etc
(d) None of these

12. Innovation is
(a) Invention
(b) Discovery
(c) Both a and b
(d) None of these

13. Emphasis in quantitative data is on
(a) Validity
(b) Reliability
(c) Formal procedure
(d) none

14. A sample is
(a) A process of selecting items
(b) A smaller part representing the universe
(c) Giving a few examples from population
(d) None of these

15. When two or more persons interact with each other, they form
(a) Community
(b) Group
(c) Society
(d) None of these

16. A social caste is always
(a) Exogamous and open
(b) Endogamous and closed
(c) Both a and b
(d) None of these

17. A cricket match is an example
(a) Truce
(b) Accomodation
(c) Competition
(d) None of these

18. A socially expected and approved behaviour is called
(a) Folkway
(b) Social norm
(c) More
(d) None of these

19. A push factor in migration means
(a) People attracted by urban facilities
(b) People forced by circumstances leaving
(c) Both a and b
(d) None of these

20. An Interview Guide is
(a) The person who guides the interview
(b) A booklet that explains the dynamics of an interview
(c) a list of topics to be covered in an interview
(d) None of these
__________________
jamhooriyat wo tarz e hukumat hai k jis mein
bandoon ko gina krtay hain tola nahi krtay
Reply With Quote
  #9  
Old Wednesday, February 27, 2013
Roha Mustafa's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: mera ghar:)
Posts: 104
Thanks: 137
Thanked 93 Times in 56 Posts
Roha Mustafa will become famous soon enoughRoha Mustafa will become famous soon enough
Default

it was very tough ...

tell me one thing guys in objective number 5 , can culture be diffused or assimilated "in space" ?? whats this ??? i have marked on d option . lets see
__________________
Do It Well Or Not At All.........
Amal sy zindgi banti hai janat bhi , jahnum bhi !
Reply With Quote
  #10  
Old Wednesday, February 27, 2013
Rumiena's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 31
Thanks: 35
Thanked 26 Times in 13 Posts
Rumiena is on a distinguished road
Default

The paper required analytical skills. It was very conceptual. Glad I prepared well.
I just hope the checker agrees with what I wrote!!!

9. Urbanism is an attitude.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Required VU sociology Notes by Dr. Anwar shrd Sociology 6 Saturday, February 23, 2013 10:40 AM
Writing centre Nisar Ali Essay 10 Wednesday, December 05, 2012 06:41 PM
Sociology paper 1992 prestigious 1992 - 1995 0 Wednesday, October 27, 2010 09:03 PM
Sociology Paper PMS 2009 Future PMS Papers 2009 0 Thursday, June 24, 2010 10:37 PM
How things work? dr.janxeb General Science Notes 24 Wednesday, September 09, 2009 11:07 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.