Friday, October 20, 2017
03:40 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Islamiat

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Wednesday, September 07, 2011
azizlashari's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: balochistan
Posts: 45
Thanks: 38
Thanked 37 Times in 14 Posts
azizlashari is on a distinguished road
Default Islamiat mcqs

PROPHET MUHAMMAD(PBUH)

• Holy Prophet was born in 571 A.D 22nd April.
• Father’s name, Hazat Abdullah.
• Mother’ Name, Hazrat Amna.
• Maternal Grand Father’s name Wahib bins Abdul Munnaf.
• Maternal Grandmother, Batarah.
• Real name of Abdu Mutalib was Shaba.
• Grandmother name, Fatima.
• 10 is the number of Uncles and 6 aunts.
• Prophet journeyed to Syria with Abu Talib at 12 years.
• At 25 Prophet married to Hazrat Khadija.
• Hazrat Khadija accepted Islam first in Women and in all.
• Hazrat Abu Bakar accepted first in Men.
• Hazrat Ali accepted first in Children.
• Varqa Bin Naufal verified Prophet for the first time.
• Holy prophet had 4 daughters and 3 sons.
• At age of 40 holy Prophet received first Wahy.
• Hazrat Zubaida (RA) was the second wife of Holy Prophet.
• In 622 A.D Holy Prophet migrated to madina.
• Hazrat Haleema was the foster mother of Holy Prophet.
• Besides Hazrat Haleema (RA) Holy Prophet (PBUH) said that Umme-e-Aemon is also my mother.
• Name the foster mother(s) of the Holy Prophet (SAW) Hazrat Halema (RA), Hazrat Sobia (RA) and Hazrat Khola (RA)
• How many years after the birth of Holy Prophet (SAW), Hazrat Aamina died? Six years
• Sheema was the foster sister of Holy Prophet.
• Abduallh Bin Abu Sheema was the foster brother of Prophet.
• Hazrat Haleema looked after the holy prophet for 4 years.
• 35 was the age at the time of Hajr-i-Aswad incident.
• Hazrat Bilal Habshi was the first slave to accept Islam.
• Wife of Abu Lahab used to spread throne in the way of prophet in 4th year of prophethood.
• Home of Hazrat Arqam (RA) used as the centre of secret preaching by the holy prophet.
• In 7th Nabvi boycott of Banu Hashim began.
• Hazrat Adam met with Holy Prophet on the first heaven.
• Hazrat Isa and Hazrat Yahya on 2nd.
• Hazrat Yaqub on 3rd.
• Hazrat Idrees on 4th.
• Hazrat Harron on 5th.
• Hazrat Musa on 6th.
• Hazrat Ibraheem on 7th.
• Al-Kaswa is the name of Camel on which prophet traveled.
• Prophet purchased mosque land at medina from two orphans.
• 45 Companions were with Prophet in migration to madina.
• Charter of Madina was issued on 1 A.H it had 53 Articles.
• Transfer of Qibla was ordered in 2nd A.H.
• 27 total no of Ghazwas.
• First Ghazwah of Islam was Widan, fought in 12th month of First Hijrah.
• Jang Badr occurred in 2 A.H. 313 Muslims fought in battle.
• Types of Hadith are 10.
• Imam Zuhri (RA) became the first to consolidate Ahadith.
• No of Hadith Collected by Abu Huraira (RA) 5374.
• Prophet hazrat Noah (AS) known as Shaikh al Anbiya
• Aby Ubaiduh Bin Jiirrah was entitled Ameen-ul Ummat.
• Hazrat Umar proposed Azan for the first time.
• The dome over the sacred Grave of the holy prophet is known as Dunbade-Khizra.
• Baitul Mamur is a place where seventy thousand angles were circumambulation during the Holy Ascension.
• Baitul Mamoor is on 7th Heaven.
• 4 kings accepted Islam when holy prophet sent them letters.
• Mosque of Zarar was demolished by prophet.
• Ume Salma was present at the time of the battle of Khyber.
• Hazrat Ali Conquered the fort of Qamus.
• Lady named Zainab tried to poison the Holy Prophet.
• Prophet recited surah Al-Fatha at the conquest of Makkah .
• Hashim was grand father of prophet & brother of Muttalib.
• The name Muhamammad was proposed by Abdul Muttalib while the name Ahmed was proposed by Bibi Aminah.
• Migration from Mecca to Abyssinia took place in the 7th month of the 5th year of the mission i.e 615 A.d. The total number of migrated people was 15
• Second migration to Habshah took place in 616 A.D.
• Second migration to Abyssinia 101 people with 18 females.
• After Amina’s death, Ummay Aimen looked after Prophet.
• After Harb-e-Fajjar, Prophet took part in Halaf-ul-Fazul.
• Prophet made second business trip to Syria in 24th year of elephant.
• Friend of Khadija Nafeesa carried message of Nikah.
• Surname of Haleema Sadia was Ummay Kabtah.
• Surname of Prophet was Abu-ul-Qasim.
• Da’ia of the Prophet was Shifa who was mother of Abdul Rehman bin Auf.
• Abdul Mutalib died in 579 A.D.
• Masaira a slave of Khadija accompanied Prophet to Syria.
• Foster mothers of Prophet were Haleema, Sobia & Khola.
• First forster mother was Sobia who was mother of Hamza.
• For six years Haleema took care of Prophet.
• For two years Abdul Mutalib took care of Prophet.
• Prophet had two real paternal uncles i.e Zubair & Abu Talib.
• Zubair died before Prophethood.
• After 7 days the Aqeeqa ceremony of Prophet was held.
• Prophet belonged to Banu Hashim clan of Quraish tribe.
• Among uncles Abbas & Hamza embraced Islam.
• Amina was buried at Abwa b/w Makkah & Madina.
• Six months before the Prophet’s birth his father died.
• Prophet had no brother and no sister.
• Abdullah died at Madina.
• Prophet had six aunties.
• Foster father of Prophet was Haris.
• At the age of 15, Herb-e-Fajjar took place.
• Herb-e-Fajjar means war fought in the probihited months.
• First father-in-law of Prophet was Khawalid.
• Aamina belonged to Bani Zohra tribe.
• Umar accepted Islam in 616 A.d.
• Social boycott of Banu Hashim took place in 7th Nabvi.
• Shi’b means valley.
• Social boycott continued for 3 years.
• A group of Madina met Prophet in 11th Nabvi.
• Uqba is located near Makkah.
• The group of Madinites belonged to Khazraj tribe.
• Accord of Uqba took place in 13th Nabvi.
• On 27th Rajab, 10 Nabvi the event of Miraj took place.
• 10th Nabvi was called Aam-ul-Hazan (year of grief).
• Name of the camel on which Prophet was riding in migration was Qaswa.
• Omaar bin Hisham was the original name of Abu Jehl.
• Abu-al-Hikm is the title of Abu Jehl.
• When did Hazrat Hamza (RA) embrace Islam Fifth Nabavi
• Persons included in Bait-e-Uqba Oola 12 and in Bait-e-Uqba Sani 75.
• Cave of Hira is 3 miles from Makkah.
• Hijra took place in 13th Nabvi.
• Second convent of Al-Aqba arrived at Makkah in 12th Nabvi.
• Medina is 448 Km from Makkah. (250 miles)
• Makkah conquest occurred in 8th year of Hijra.
• Prophet performed Hajj in 10th Hija.
• Prophet was buried in the hujra of Ayesha.
• Prophet was born in 1st Year of Elephant.
• Ambassadors sent to Arab& other countries in 7th Hijra.
• King of Iran tore away the message of Prophet.
• King of Byzantine in 7th Hijra was Hercules.
• After 6 years of the birth of Holy prophet Bibi Aamna died.
• After 8 years of the birth of Prophet Abdul Muttalib died.
• 632 A.D Charter of Madina.
• Holy Prophet demised at the age of 63.
• Hijrah year began with 14th Nabvi.
• 10th year of prophet hood is known as year of grief.
• First Azan was called out in 1. A.H.
__________________
Never think You can not do, You can do
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to azizlashari For This Useful Post:
Aqazaansari (Saturday, June 18, 2016), Arif Niaz (Thursday, August 17, 2017), Mr Psycho (2 Weeks Ago), rocksever (Thursday, September 26, 2013), Shikva (Wednesday, September 07, 2011), The Manager (Tuesday, September 13, 2011)
  #2  
Old Wednesday, September 07, 2011
azizlashari's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: balochistan
Posts: 45
Thanks: 38
Thanked 37 Times in 14 Posts
azizlashari is on a distinguished road
Default Battles of islam mcqs

BATTLES OF ISLAM MCQS
• First Ghazwa is Widdan or Abwa in 1 A.H
• 624 Battle of Badr.2hij
• 625 Battle of Uhad. 3hij
• 626 Battle of Rajih.4hij
• 627 Battle of Khandaq (Ahzab).5hij
• 628, Treaty of Hudaibiya, Hazrat Khalid bin Walid Accepted Islam, Conquest of Khyber.6hij
• 629, Battle of Mutah, Preaching of Islam to various kings.7hij
• 630, Battle of Hunain, Conquest of Makkah.8hij
• 631, Battle of Tabuk. 9hij
• 632, Hajjat-ul-Wida.10hij
• 680, Tragedy of Karballah.61hij
• Badr is a village.
• Battle of Bard was fought on 17th Ramzan.
• Battle of Uhd was fought on 5th Shawal.
• Battle Badar Ghazwa is named as Furqan.
• Uhd is a hill.
• Yom-ul Furaqn is called to Yom ul Badar.
• Fath Mobeen is called to Sulah Hudaibiah.
• Number of soldiers in Badar, Muslim 313 Kufar 1000
• After Badr conquest, Prophet stayed for 3 days there.
• Badr was fought for 3 times.
• Martyr of Badr Muslims 14 Kufar 70
• Leader of the Kufar in this battle was Abu Jahl.
• Number of Muslim martyrs in the battle of Uhad 70
• In Uhad quraish were laid by Abu Sufwan.
• In Uhad number of Muslim soldiers 1000 kufar 3000.
• Ahzab means Allies.
• Ditch dug on border of Syria with help of 3000 companions in 2 weeks.
• Muslim strength 1600.
• Khyber was captured in 20 days.
• During Ghazwa Bani Nuzair wine was prohibited.
• The battle of Khandaq is also known an battle of Ahzab.
• Conquest of Makkah was took place on 20 Ramzan.
• Battle in which prophet not participated is known as Saria.
• Hazrat Hamza was the first commander of Islamic Army.
• In Uhd battle Muslim women participated firstly.
• Battle of Mauta was the first non Arab War.
• 3000 was the number of musims at the battle of Ditch.
• 10,000 at the conquest of Makkah.
• 30,000 at the time of Tabuk.
• Last Ghazwa- Tabuk.
• For 20 days Prophet stayed at Tabuk.
• Total number of Sarias is 53 or 56.
• Porphet was the commander in the expedition of Tabuk.
• First Islamic Non Arab was battle of Mautta 8. A.H..
• The person killed by the Holy Prophet was Ubay Bin Kalf.
• In Battle of Uhad, the teeth of Holy Prophet were martyred.
• Khalid bin Walid was titled Saif-ul-Allah in battle Moata.
• Abu Jahal was killed in Battle of Badr by Maaz (add)
• In Hudabiya Sohail bin Amru represented Quraysh.
• Battle of Hunain fought b/w Muslims and Hawazin Tribe.
• Batttle of Tabuk was against the Roman Emperor Heraclius.
• The first Shaheed (Martyr) was Amaar bin Yaasir
• First female martyr: Summaya (mother of Amaar bin Yaasir)
• The first person to be martyred in the Battle of Badr was the freed slave of Hazrat Umar : Muhaj’jah
• Khalid bin Walid was removed from the service in the reign of Hazrat Umar Farooq (RA). He was removed in 17 A.H.
• Battle of chains was fought b/w Persians and the Muslims.
• Umar bin Abdual Aziz is considered as the 5th Khalifa.
• Abdul Malik was the poet ruler of Ummaya.
• Karballa took place on 10th Muharram 61 A.H/ 680 A.D
• Salahuddin Ayubi was of Abbasid dynasty.
• Halaku Khan came to power after Abbasids.
• Al Qanun was written by Ibn-i-Sina.
• Ibn Khuldun is called founder of sociology.
• Tahafut-al-Falasifah was written by Al-Khazali.
• Halaku Khan sacked Baghdad in 1258 A.D.
• Al Shifa a book on philosophy was written by Ibn Sina.
• prophet stayed at Makkah for 53 years & in Medina 10 years
• Mubha: an act which brings neither blessings nor punishment.
• Naval Commander of Islam, Abu Qays under Hazrat Usman
• Battle of Camel was fought b/w Ali and Hazrat Aysha.
• Hazrat Khalid bin Walid accepted Islam in 8th A.H.
• Hazrat Ali established Bait-ul-Maal.
• During the caliphate of Umar (RA) Iran was conquered.
• Abu Hurairah has reported largest number of Ahadith.
• Masjid Al Aqsa is the first Mosque ever built on the earth.
• Sindh was conquered during the reign of Walid 1.
• Kharajit is the earliest sect of Islam.
• Battle of Yermuk was fought in 634 A.D.:
• Khyber conquest made in 7th Hijra (628 A.D)
• The Ghazwa in which the Holy Prophet Pbuh missed four prayers was Ghazwa Khandaq.
• First woman martyr Samiya by Abu Jahl.
• First man martyr Haris bin Abi Hala.
• Jihad means to strive hard.
• Jihad made obligatory in 2nd A.H.
• The battle was forbidden in Arabs in the month of Muharam.
• Ghazwa Badr is named as Furqan.
• Ohad is located near Madina.
• Ohad is 3 miles from Madina.
• Abdullah bin Ubai accompanied with 300 men.
• 50 archers were posted to protect the pass in Ohad mountain.
• Ummay Hakeem was grand daughter of Abu Jehl.
• Banu Nuzair tribe settled in Khyber after expelled from Madina.
• Prophet dug a trench along the border of Syria.
• 3000 men dug the ditch.
• In battle of Ahzab a piercing blast of cold wind blew.
• Khyber is located near Madina at 200 km distance.
• The centre of Jewish population in Arabia was Khyber.
• Against Khyber muslim army was 1600 men strong.
• Khyber was captured in 20 days.
• Khyber is located near the border of Syria.
• Moata was situated in Syria.
• Army of 3000 men was sent to Moata under Zaid bin Haris.
• After the death of Zaid bin Haris Hazrat Jaafiar was made the army leader at Moata.
• Under Khalid’s leadership, battle of Moata was won.
• Battle of Moata took place in 8 Hijra.
• Tribe of Khuza joined Muslims after Treaty of Hudaibia.
• Battle of Hunain fought in 8 Hijra.
• Muslim army for Hunain was 14 thousand.
• Siege of Taif was laid in 9 A.H.
• Tabook expedition took place in 9 A.H.
• In 9 A.H there was famine in Hijaz.
• In 9 A.H there was scarcity of water in Madina.
• In Quran Tabook expedition is called expedition of straitness.
• Conquest of Makkah is called Aam-ul-Fatah.
• Ghazwa-e-Tabook was fought in 9 A.H.
• Hazrat Abbas was made prisoner of war in Badr.
• Abu Jehl was killed by Ma-ooz and Ma-aaz.
• The leader of teer-andaz at Jabale-e-Yahnene in the battle of Ohad was Abdullah bin Jabeer.
• Comander of infidels in Ohad was Abu Sufyan.
• Battle of Tabook came to an end without any result.
• 2 weeks were spent to dig the ditch.
• In a battle of Trench Hazrat Safia killed a jew.
• Qamoos temple was conquered by Ali during Khyber war.
• For battle of Tabook, Abu Bakr donated all his belongings.
• In the battle of Ditch, the wrestler named Umaro bin Abad-e-Wad was killed by Ali.
• In Hunain Muslims were in majority than to their enemy:
• Hazrat Jaafar was martyred in Moata war.
• In Tabook ghazwa muslims returned without a fight.
• Gazwa Widdan was fought in the month of Zil-Hajj 1 A.H.
• In Hunain battle Prophet was left alone.
• The participants of Battle of Badar were bestowed with highest reward by Allah.
• In Badr martyrs were Muhajirs=6 & Ansars=8.
• In the battle of Taaif, catapult was used first time by Muslims.
• Against the Syrian tribe the battle of Al-Ghaba was waged.
• First Sariya Ubaidah bin Haris was fought at Rabakh in 1 A.H.
• Last Sariya Hazrat Saad bin Abi Waqqas was fought at Syria in 11 A.H.
__________________
Never think You can not do, You can do
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to azizlashari For This Useful Post:
Aqazaansari (Saturday, June 18, 2016), Arif Niaz (Thursday, August 17, 2017), Jolie Dame (Wednesday, September 04, 2013), Mr Psycho (2 Weeks Ago), Shikva (Wednesday, September 07, 2011)
  #3  
Old Wednesday, September 07, 2011
azizlashari's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: balochistan
Posts: 45
Thanks: 38
Thanked 37 Times in 14 Posts
azizlashari is on a distinguished road
Default all mcqs about islam and beliefs

all mcqs about islam and beliefs
Islam:

70. Literally the word “Islam” means
Submission to Allah

71. Which religion is the favourite of Allah according to the Holy Quran?
Islam

72. Which two Prophets prayed to Allah to become the “Ummati” of the last Prophet (PBUH) and whose prayer was granted?
Hazrat Isa (A.S) and Hazrat Musa (A.S)….Hazrat Musa’s Prayer was granted

73. Religion of Hazrat Adam (A.S) was
Islam

74. Fundamentals of Islam are
Five

75. What is the name of 1st Kalima?
Kalima Tayyaba

76. Kalima Shahadat is the Kalima number
2nd

77. Kalima Tamjeed id the Kalima number
3rd

78. Kalima Tauheed is the Kalima number
4th

79. Kalima-e-Astaghfaar is the Kalima number
5th

80. Kalima Rad-e-Kufr is the Kalima number
6th

81. Number of types of faith is…….
Two (2)

82. What is the meaning of the word Allah?
Only being worth worship

83. Who is above any sort of limitations?
Allah

84. The word Tauheed stands for……..
Ahad, Wahid, Wahadaniat

85. The concept of Tauheed has been given by………
Hazrat Jibrael (A.S)

86. What is Tauheed?
Oneness of Allah

87. Which word is opposite to Tauheed?
Shirk

88. The Holy Quran considers…………..as an unpardonable sin.
Shirk

89. The Zoroastrians believe in……………….of God.
Duality

90. All h Prophets emphasized on……..
Tauheed

91. Christians believe in……………of God.
Trinity

92. Name the types of Tauheed.
Tauheed-fi-Zat, Tauheed-fi-Saffat, Tauheed-fi-Afal

93. Name the religion which denies Allah as an unknowable entity?
Buddhism

94. Which is the first belief of Islam?
The unity of Allah

95. Which is the second belief of Islam?
Prophethood

96. The Prophethood is belief in………….the Prophets of Allah.
All

97. Prophethood has been finished on the Prophet……….
Hazrat Muhammad (PBUH)

98. What is the meaning of Risalat?
To send message

99. How Prophethood is attained?
Bestowed by Allah

100. What is the meaning of Rasool?
Messenger

101. In which Surah of the Holy Quran the word “Khatimum-Nabiyyeen” is mentioned?
Al-Ahzab

102. Who is known as Rehmat-ul-Aalameen?
Hazrat Muhammad (PBUH)

103. What is the meaning of Rehmat-ul-Lil-Aalameen?
Mercy for all worlds

104. Which is the third belief of Islam?
Belief in the Angels

105. What is the meaning of Malaika?
Angels

106. How many the most exalted angels are there?
Four

107. Who is the greatest angel according to the teachings of Islam?
Hazrat Jibrael (A.S)

108. The angel is created out of?
Noor

109. What is the meaning of Noor?
Divine light

110. Who acts as Allah’s agent?
Angels

111. By how many angels each human individual is attended permanently?
Two


112. In which category Iblees lies?
Jinn

113. Who is referred in the Quran as Rooh-ul-Ameen/Ar-Rooh/Rooh-al-Qudus?
Hazrat Jibrael (A.S)

114. Who is the in charge of rain?
Hazrat Mekael (A.S)

115. Who is the in charge of provisions?
Hazrat Mekael (A.S)

116. Who is called as Malk-ul-Moot?
Hazrat Izraeel (A.S)

117. How many Holy Books are there?
Four

118. What is the most important subject of the Holy Books?
Human beings

119. The Torat (the old testament) was revealed on………..
Hazrat Moosa (A.S)

120. The Zaboor (Psalm) was revealed on…………..
Hazrat David (A.S)

121. The Injeel or Bible (New Testament) was revealed on…………….
Hazrat Issa (A.S)

122. The Holy Quran was revealed on………….
Hazrat Muhammad (PBUH)


123. Of the Holy Book, which is superior?
Holy Quran

124. Of the Holy Books Allah takes responsibility for the everlasting preservation?
Quran

125. What are those people called who do not believe in Islam?
Kafirs (disbelievers)

126. Who is known as “Apostate”?
A person who has read the Kalima of Isam, even then, he speaks ill of Islam and does not see harm in his ill speaking of Islam. He is called “Apostate”.

127. Who is called “Hypocrite”?
A person who reads the Kalima of Islam verbally and calls himself Muslim but disbelieves it heartily is called a “Hypocrite” (Munafiq).

128. What is the alternative name of Islamic Qaeda/Belief?
Eman-e-Mufassal

129. What is the basic Aqeeda of Islam?
Eman on Allah, Eman on Angels, Eman on Prophets, Eman on holy Books, Eman on Day of Judgement Day

130. Which word is opposite to Islam?
Kufr

131. What did the Holy Quran say about Shirk?
Zulim-e-Azeem

132. What is meant by Wahi?
Hidden message (Prophetic Experiences)


133. What is the terminological meaning of Wahi?
Allah’s message which He sent to his Prophets

134. What is the meaning of Prophet?
Messenger

135. What is the terminological mining of Nabi?
To whom Allah bless with Prophethood is called Nabi.

136. What is the difference between Nabi and Rasool?
Rasool brings new Din whereas Nabi did not do so.

137. Who was the first Prophet?
Hazrat Adam (A.S)

138. If somebody after Muhammad (PBUH) claims for Prophethood, what will we say to him?
Kazzab (Liar)

139. What was the source of Prophet’s teaching?
Wahi-e-Elahi

140. To which Prophet Angels offered Sajda?
Hazrat Adam (A.S)

141. Is the word Rasool also used for Angels?
No

142. Write the names of four famous Angels.
Hazrat Gabriel, Hazrat Izraeel, Hazrat Israfiel, Hazrat Mekael

143. Who is the two ministers od Muhammad (PBUH) at sky?
Hazrat Gabriel, Hazrat Mekael

144. What is the duty of Hazrat Gabriel?
To convey Allah’s message to Nabi. (Brought the revelation from Allah to Prophet).

145. What is the duty of Hazrat Izraeel?
To capture Rooh. (He is called the angel of death) (Malaki Maut)

146. What is the duty of Hazrat Mekael?
To manage rains and eatings for creature.

147. What is the duty of Hazrat Israfiel?
To blow Soor. (Israfiel will blow the trumpet at the end of the world on the day of Judgement).


148. Name four Holy Books.
Torat, Zaboor, Injeel and Holy Quran

149. To which Prophet Zaboor belonged?
Hazrat Dawood

150. Which book belonged to Hazrat Musa?
Torat

151. To which Prophet Injeel belonged?
Hazrat Essa (A.S)

152. In Torat by which name Muhammad (PBUH) were called?
Tayyab

153. In Zaboor under which name Muhammad (PBUH) were called?
Farooq

154. Zaboor was first to deliver or Torat
Torat

155. In which language Torat, Zaboor and Injeel were delivered?
Abrani

156. What is the meaning of Akhirah?
A thing coming later

157. What is the opposite word to Akhirah?
Dunya (word)

158. What is the meaning of Dunya?
A thing in hand


159. Which two names of Hell are described in Holy Quran?
Jahanum, Jaheem

160. Explain the first and the last Aqeeda (Belief)?
Aqeeda-e-Tauheed, Aqeeda-e-Akhirah

161. What is the heading of Surah Ikhlas?
Aqeeda-e-Ikhlas (Belief in Oneness of Allah)

162. “None deserves to be worshipped but Allah and Muhammad (PBUH) is the Prophet of Allah “. It is the translation of…………….
Kalima-e-Tayyaba

163. How many Kalimas are in Islam?
6

164. Name the Kalima which is necessary or a Muslim to recite?
Kalima-e-Tayyaba

165. What is the meaning of Tayyaba?
Purity

166. What is the meaning of Shahadat?
Testimony

167. What is the meaning of Astaghfaar?
Penitence

168. What is the meaning of Rad-e-Kufr?
Repudiation of infidelity

169. What is the meaning of Salat?
The recitation of Darood.

170. Namaz (Salat) means…………
Rehmat, Dua, Astaghfaar

171. Namaz (Salat) was made obligatory during the Prophet’s Miraj in…………..of the Nabvi.
10th

172. The number of ‘Nafl’ Namaz is
Five

173. Namaz-e-Kas00f is offered when……….
Moon eclipses

174. “Kasoof” is a prayer of
Solar eclipse

175. Namaz-e-Istasqa is a prayer for………….
Rain

176. Salat-e-Istakhara is offered for……….
Coming Hajat

177. Salat-e-Hajat is offered for……..
Prevailing Hajat

178. When a Muslim is bestowed with a blessing by Allah, Muslim should offer……….
Salat-e-Shukar

179. Salat-e-Khauf is offered during
War

180. Total number of Rakaats in the Farz prayers is………..
48

181. ………….prayer (Salat) is not preceded by Azan.
Eid-ul-Fitr, Eid-ul-Azha, Funeral

182. The Holy Prophet (PBUH) offered First Jumma prayer in the year……….
1 A.H

183. The Jumma prayer is not compulsory for…………
Women

184. Which two prayers have no Azan?
Janaza and Eid

185. Which prayer is offered with backside of hands upward?
Istasqa

186. The Holy Prophet offered First Eid prayer in
3A.H

187. Six additional Takbeers are offered in following prayer
Eid

188. Only one of the following category is exempt from Farz prayer
Lunatic

189. Eid prayer is a
Wajib

190. Wazu for Namaz has……….Farz.
Four

191. The command for Ablution is present in the Surah
An-Nisa

192. The permission for Tayammum was granted in…….
4 A.H

193. Namaz-i-Tarawih is…………
Sunnat

194. The parts of prayer (Salat) which are compulsory are called…….
Farz

195. That part of prayer (Salat) which the Holy Prophet (PBUH) used to do is called……
Sunnat

196. What name is given to the direction towards which the Muslims face during Salat?
Qibla

197. The funeral prayer is…………..
Farz-e-Kaffaya

198. The Salat Witr is a part of……………
Isha

199. The act of shortening one’s prayer while on journey is called……….
Qasr


200. What is the number of Rakaats in all five time prayers?
48
201. The reward of which prayer is equal to the reward of Hajj or Umra?
Namaz-i-Ishraq

202. Which prayers were essential in the early period of Islam?
Fajr and Isha

203. Standing straight for a short while after Rukuh is called…….
Qauma

204. Qauma is……….
Wajib

205. The short period between two Sajdas is called………
Jalsa

206. Jalsa is……..
Wajib

207. To sit straight in Salat is called…….
Qaada

208. How many times Salam is performed in the Salat?
Two

209. How many Sajdas are in Salat-e-Janaza?
Zero

210. Zakat literally means
Purification

211. Zakat is the…….fundamental pillar of Islam?
2nd

212. Which is the second of the most important pillars of Islam?
Salat

213. When Zakat was made compulsory?
2 A.H

214. Who said that there was no difference between Salat and Zakat?
Hazrat Abu Baker (R.A)

215. How many times the word Zakat occurs in the Holy Quran?
32

216. Caliph………..did Jihad on the issue of Zakat.
Hazrat Abu Baker

217. Without which act the prayer is useless?
Zakat

218. One who disbelievers in Zakat is a
Kafir

219. Person who is liable to pay Zakat is called…………
Sahib-e-Nisab

220. How many camels render are to par Zakat?
5

221. How many goats render are to pay zakat?
40

222. How many sheep render are to pay zakat?
40

223. How many cows render are to pay Zakat?
30-40


224. How many bulls render to pay Zakat?
30-40

225. How may buffaloes render are to pay zakat?
30-40

226. Jiziya is also called……..
Poll tax

227. How much of the produce of mine owners have to pay?
1/5th

228. What is the meaning of Khums?
1/5th

229. What is the compulsory tax on the produce of agriculture land?
Ushr

230. How many kinds of Muslims are eligible to receive Zakat according to the Holy Quranic Verse?
8

231. Zakat is payable on gold of…….
7.5 tolas

232. Zakat is payable on silver of…….
52.5 tolas

233. Nisab for irrigated produce is…….
10/100

234. “Zakat” is the treasure of Islam, who said this?
Holy Prophet (PBUH)

235. Literally Roza (fasting) means…………
To stop

236. The fasting became compulsory in……A.H for the first time.
2nd

237. The function of fasting is…..
To purify heart from worldly desires.

238. The commandment for observing Fast has been stipulated in the Surah……
Al-Baqara

239. What is atonement for breaking the Fast?
To feed 60 people

240. It is a door through which fast observing people would enter paradise.
Bab-ul-Riyan

241. Which important night falls in Ramzan?
Lailat-ul-Qadr


242. How many days are forbidden for fasting throughout the year?
5

243. In which month virtues flourish and evil is suppressed?
Ramzan

244. What is the meaning of Aitekaf?
Seclusion

245. Aitekaf during the month of Ramzan is.
Wajib

246. Which Rukn-e-Islam is called as shield?
Fasting

247. Which is the Third fundamental pillar of Islam?
Fasting

248. When Siyyam of Ramzan was ordered?
2 A.H

249. Tarawih is a prayer of Ramzan. It means…….
To stand

250. Which important Ghazwa was fought in the very first Ramzan?
Badr

251. Who arranged Namaz-e-Tarawih in the leadership of Imam?
Hazrat Umar (R.A)

252. Literally meaning of Hajj is……
The will of visit

254. Hajj was made obligatory in…………
9 A.H

253. Yome-Afra is called…………
Hajj Day

254. The Holy Prophet Muhammad (PBUH) performed……Hajj in his life.
One

255. Hajj is a pilgrimage of……………
Holy Kabba

256. When did the Holy Prophet Muhammad (PBUH) offer Hajj?
10 A.H

257. There are………..types of Hajj.
Three


258. In which Surah Hajj has been commanded?
Al-Baqara

259. How many camels the Holy Prophet (PBUH) scarified?
63

260. Shoot means
One tawaf of Kabba


261. The day of sacrifice during Hajj is called……..
Yum-e-Nehr

262. The rite of offering sacrifice is performed at
Mina

263. Jamarat on 10th, 11th, 12th and 13th of the Zil Hajj is performed in……….
Mina

264. Which two prayers are offered together at Muzdalifa on the 9th Zil-ul-Hajj?
Maghrib-Isha

265. The number of Khutbas during the Hajj is………..
One

266. The first Hajj was performed by
Hazrat Adam (A.S), Hazrat Hawa (A.S)

267. Who built the first structure of the holy Kabba?
Hazrat Adam (A.S)

268. What is the fundamental pillar of Islam which requires both physical and financial sacrifices?
Hajj

269. Literally Jihad means
To strive hard

270. Jihad was ordained on Muslims through a Quranic verse in……(A.H)
2nd

271. The battle was forbidden in Arabs in the month of…………
Muharram


272. The word Jihad is derived from the word
Juhada

273. The meaning of Jihad fi Sbil Allah is………..
Fighting in the way of Allah

274. What is the meaning of Qital?
Fighting

275. How many encounters took place between the Muslims and non-Muslims during the life of the Holy Prophet (PBUH)?
82

276. What is the meaning of Rukn?
Support

277. What is the plural f Rukn?
Arkan

278. What is said to Namaz in Arabic?
Salat

279. What are the meanings of Salat?
Rehmat, Barkat

280. When Namaz was ordered?
On 27th Rajab 10th Hijri on the occasion of Mehraj

281. What is the difference between Kufr and Islam?
Namaz

282. Name the five Namaz
Fajar, Zuhar, Asar, Maghrib, Isha

283. Describe the Farz Rakaats of each Namaz
Fajar 2, Zuhar 4, Asar 4, Maghrib 3, Isha 4

284. What are the Farz of Namaz (Salat)?
Qayyam, Rakoo, Sajda

285. Which kind of worship is liked by Allah?
Namaz

286. When Wazoo was ordered?
5 Hijra

287. When Azan was started?
1 Hijra

288. When Tayammum was ordered?
5 Hijra

289. Namaz-Ba-Jamaat is how much better than individual Namaz?
27 times

290. In which timings the Namaz is prohibited?
Sun rising, suns setting, sun at the mid

291. When first azan was read in Kabba?
9 Hijri, on the occasion of conquest of Makah

292. Which Namaz Allah likes among Nafli Namaz?
Namaz-e-Tahajat


293. What the Namaz-e-Jumma and Eids create in Muslims?
Collectiveness (Gathering)

294. When is Namaz-e-Kasoof read?
At the time of Solar eclipse

295. When Namaz-e-Kauf is read?
When no rains

296. How many Takbeers are in Namaz-e-Janaza?
Four

297. When the order for Tahweel-e-Qibla was made?
2 Hijri

298. When first Namaz of Eid-ul-Fitr was read?
1st Shawal, 2 Hijri

1. On Judgement Day, what will be asked first?
Namaz

2. How many times word Zakat is used in Makki Surahs?
22 times

3. What is the rate of usher for canal irrigated Zameen?
5 per cent or 1/5

4. Who are not entitled to get Zakat?
Parents, Husband, wife and children

5. What is the 4th Rukn (pillar) of Islam?
Roza (fasting)

6. How many Arkan Roza has?
Three, to restrict eating, drinking and sexual intercourse

7. What are the objectives of Roza?
Taqwa, Zabti-Nafas, Shukar

8. What we say to 1st Ashra of Ramzan?
Rehamt-ka-Ashrah

9. What we say to 2nd Ashrah of Ramzan?
Maghfrat-ka-Ashrah




10. What we say to 3rd Ashrah of Ramzan?
To get rid of Hell’s fire

11. From which Prophet’s age Hajj was started?
Hazrat Ibrahim

12. Describe the Arkans of Hajj
There are two Rukns, Stay at Arafat and Tawaf-e-Kabba

13. What is meant by Tawaf?
To take seven rounds around Khana Kabba.

14. What to read while entering Haram Sharif during Hajj in Ahram?
Talbia (Talibiyah)

15. Which stone of Kabba wall is kissed?
Hajjar-e-Aswad

16. What is named to run between Safa and Marwa?
Sayee

17. What is said to throw stones at three spots?
Rami

18. What is Yum-ul-Tarvia and what is done on that day?
8 Zil-Hajj, Stay at Mina

19. What is meant by Yaum-e-Arafat and what is done on that day?
9 Zil Hajj, Stay at Arafat before Maghrib


20. What is meant by Tawaf-e-Qadoom?
First Tawaf on presence at Kabba

21. What is Tawaf-e-Zayarat?
To offer Tawaf between 10 to 12 Zil-Hajj

22. What is meant by Tawaf-e-Wadah?
Last Tawaf before leaving home

23. What is meant by Yum-ul-Nehr?
To offer sacrifice of goats on 10 Zil-Hajj after throwing stones at Mina.

24. How many rounds are paid between Safa and Marwa?
Seven

25. In which dress Hajj is offered?
Ahram

26. What is Miqat?
Where Ahram has to put on. (A pilgrim must put Ahram before reaching a point called Miqat)

27. What is meant by Shoot?
One round around Khana Kabba.

28. Who was the Ameer-ul-Hujaj on 9th Hijri?
Hazrat Abu Baker Siddique

29. How many Sahaba were along with Muhammad (PBUH) during Hajj?
More than one Lac or (1, 24,000)

30. How many camels were scarified by Muhammad (PBUH) on that Hajj?
100 camels

31. How many camels were sacrificed by Muhammad (PBUH) with his own hands?
63 camels and the remainder by Hazrat Ali (R.A)

32. What is the difference between Haj and Umra?
Hajj is offered between 7 to 13 Zil-Haj whereas Umra can be performed any time.

33. What is meant by Mabrood?
That Hajj which is performed to obtain the goodwill of Allah

34. What is the distinctive mark of a Muslim colony?
Mosque

35. Which is the oldest mosque on the Earth?
Kabba

36. Who is the oldest mosque builder?
Hazrat Adam (A.S)

37. Which mosque was built first of all in Islam?
Quba.

38. Who laid the foundations of Quba?
Hazrat Muhammad (PBUH)

39. Where Prophet (PBUH) did hold his court?
Masjid-e-Nabvi

40. Where was established the first Muslim University?
Masjid-e-Nabvi

41. The Prophet (PBUH) himself laboured for a mosque. what’s its name?
Quba

42. How many mosques are discussed in the holy Quran?
4

43. The Prophet (PBUH) used to go to a particular mosque on every 17th of Ramzan. What’s the name of that mosque?
Quba

44. When was the construction of Masjid-e-Nabvi started?
1 A.H

45. How many doors are of Masjid-e-Haram?
25

46. The Prophet (PBUH) prayed several times for victory in the war of ditch. Name the Mosque?
Masjid Fatah
__________________
Never think You can not do, You can do
Reply With Quote
The Following 10 Users Say Thank You to azizlashari For This Useful Post:
Aqazaansari (Saturday, June 18, 2016), Arif Niaz (Thursday, August 17, 2017), Hussain_qureshi (Sunday, December 16, 2012), Jolie Dame (Wednesday, September 04, 2013), khaqan (Wednesday, September 07, 2011), LonelyEngineer (Tuesday, February 05, 2013), Mr Psycho (2 Weeks Ago), multilingual (Saturday, September 09, 2017), Shikva (Wednesday, September 07, 2011), Sidddiq (Sunday, October 30, 2016)
  #4  
Old Tuesday, September 13, 2011
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 33
Thanks: 21
Thanked 9 Times in 8 Posts
waqar haider5 is on a distinguished road
Default

Thanks for this contribution, Books available on this particular subject lack the good stuff related to MCQ's and it's even harder to extract such information from the books of Islamic Studies and Islamic History.
Reply With Quote
  #5  
Old 2 Weeks Ago
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Khairpur
Posts: 20
Thanks: 15
Thanked 3 Times in 3 Posts
Arif Niaz is on a distinguished road
Post

[QUOTE=azizlashari;349254]PROPHET MUHAMMAD(PBUH)

• Hazrat Zubaida (RA) was the second wife of Holy Prophet.??
Real answer of above Q 2nd wife of Holy Prophet is mentioned below.
Hazrat bibi Sauda Bin zama(R.A) was 2ns wife of Holy Prophet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad%27s_wives
Reply With Quote
  #6  
Old 2 Weeks Ago
Sufian Rasool's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Faisalabad
Posts: 234
Thanks: 17
Thanked 28 Times in 25 Posts
Sufian Rasool is on a distinguished road
Default

.
__________________
Irady jin k Pukhta houn, Nazarien jinki Khuda pr houn
Tlatum Khez mojo se wo ghabraya nehi krty
Reply With Quote
  #7  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 31
Thanks: 23
Thanked 11 Times in 8 Posts
Batoolz is on a distinguished road
Default

1. On Judgement Day, what will be asked first?
Namaz
2. How many times word Zakat is used in Makki Surahs?
22 times
3. What is the rate of usher for canal irrigated Zameen?
5 per cent or 1/5
4. Who are not entitled to get Zakat?
Parents, Husband, wife and children
5. What is the 4th Rukn (pillar) of Islam?
Roza (fasting)
6. How many Arkan Roza has?
Three, to restrict eating, drinking and sexual intercourse
7. What are the objectives of Roza?
Taqwa, Zabti-Nafas, Shukar
8. What we say to 1st Ashra of Ramzan?
Rehamt-ka-Ashrah
9. What we say to 2nd Ashrah of Ramzan?
Maghfrat-ka-Ashrah
10. What we say to 3rd Ashrah of Ramzan?
To get rid of Hell’s fire
11. From which Prophet’s age Hajj was started?
Hazrat Ibrahim
12. Describe the Arkans of Hajj
There are two Rukns, Stay at Arafat and Tawaf-e-Kabba
13. What is meant by Tawaf?
To take seven rounds around Khana Kabba.
14. What to read while entering Haram Sharif during Hajj in Ahram?
Talbia (Talibiyah)
15. Which stone of Kabba wall is kissed?
Hajjar-e-Aswad
16. What is named to run between Safa and Marwa?
Sayee
17. What is said to throw stones at three spots?
Rami
18. What is Yum-ul-Tarvia and what is done on that day?
8 Zil-Hajj, Stay at Mina
19. What is meant by Yaum-e-Arafat and what is done on that day?
9 Zil Hajj, Stay at Arafat before Maghrib
20. What is meant by Tawaf-e-Qadoom?
First Tawaf on presence at Kabba
21. What is Tawaf-e-Zayarat?
To offer Tawaf between 10 to 12 Zil-Hajj
22. What is meant by Tawaf-e-Wadah?
Last Tawaf before leaving home
23. What is meant by Yum-ul-Nehr?
To offer sacrifice of goats on 10 Zil-Hajj after throwing stones at Mina.
24. How many rounds are paid between Safa and Marwa?
Seven
25. In which dress Hajj is offered?
Ahram
26. What is Miqat?
Where Ahram has to put on. (A pilgrim must put Ahram before reaching a point called Miqat)
27. What is meant by Shoot?
One round around Khana Kabba.
28. Who was the Ameer-ul-Hujaj on 9th Hijri?
Hazrat Abu Baker Siddique
29. How many Sahaba were along with Muhammad (PBUH) during Hajj?
More than one Lac or (1, 24,000)
30. How many camels were scarified by Muhammad (PBUH) on that Hajj?
100 camels
31. How many camels were sacrificed by Muhammad (PBUH) with his own hands?
63 camels and the remainder by Hazrat Ali (R.A)
32. What is the difference between Haj and Umra?
Hajj is offered between 7 to 13 Zil-Haj whereas Umra can be performed any time.
33. What is meant by Mabrood?
That Hajj which is performed to obtain the goodwill of Allah
34. What is the distinctive mark of a Muslim colony?
Mosque
35. Which is the oldest mosque on the Earth?
Kabba
36. Who is the oldest mosque builder?
Hazrat Adam (A.S)
37. Which mosque was built first of all in Islam?
Quba.
38. Who laid the foundations of Quba?
Hazrat Muhammad (PBUH)
39. Where Prophet (PBUH) did hold his court?
Masjid-e-Nabvi
40. Where was established the first Muslim University?
Masjid-e-Nabvi
41. The Prophet (PBUH) himself laboured for a mosque. what’s its name?
Quba
42. How many mosques are discussed in the holy Quran?
4
43. The Prophet (PBUH) used to go to a particular mosque on every 17th of Ramzan. What’s the name of that mosque?
Quba
44. When was the construction of Masjid-e-Nabvi started?
1 A.H
45. How many doors are of Masjid-e-Haram?
25
46. The Prophet (PBUH) prayed several times for victory in the war of ditch. Name the Mosque?
Masjid Fatah
70. Literally the word “Islam” means
Submission to Allah
71. Which religion is the favourite of Allah according to the Holy Quran?
Islam
72. Which two Prophets prayed to Allah to become the “Ummati” of the last Prophet (PBUH) and whose prayer was granted?
Hazrat Isa (A.S) and Hazrat Musa (A.S)….Hazrat Musa’s Prayer was granted
73. Religion of Hazrat Adam (A.S) was
Islam
74. Fundamentals of Islam are
Five
75. What is the name of 1st Kalima?
Kalima Tayyaba
76. Kalima Shahadat is the Kalima number
2nd
77. Kalima Tamjeed id the Kalima number
3rd
78. Kalima Tauheed is the Kalima number
4th
79. Kalima-e-Astaghfaar is the Kalima number
5th
80. Kalima Rad-e-Kufr is the Kalima number
6th
81. Number of types of faith is…….
Two (2)
82. What is the meaning of the word Allah?
Only being worth worship
83. Who is above any sort of limitations?
Allah
84. The word Tauheed stands for……..
Ahad, Wahid, Wahadaniat
85. The concept of Tauheed has been given by………
Hazrat Jibrael (A.S)
86. What is Tauheed?
Oneness of Allah
87. Which word is opposite to Tauheed?
Shirk
88. The Holy Quran considers…………..as an unpardonable sin.
Shirk
89. The Zoroastrians believe in……………….of God.
Duality
90. All h Prophets emphasized on……..
Tauheed
91. Christians believe in……………of God.
Trinity
92. Name the types of Tauheed.
Tauheed-fi-Zat, Tauheed-fi-Saffat, Tauheed-fi-Afal
93. Name the religion which denies Allah as an unknowable entity?
Buddhism
94. Which is the first belief of Islam?
The unity of Allah
95. Which is the second belief of Islam?
Prophethood
96. The Prophethood is belief in………….the Prophets of Allah.
All
97. Prophethood has been finished on the Prophet……….
Hazrat Muhammad (PBUH)
98. What is the meaning of Risalat?
To send message
99. How Prophethood is attained?
Bestowed by Allah
100. What is the meaning of Rasool?
Messenger

101. In which Surah of the Holy Quran the word “Khatimum-Nabiyyeen” is mentioned?
Al-Ahzab
102. Who is known as Rehmat-ul-Aalameen?
Hazrat Muhammad (PBUH)
103. What is the meaning of Rehmat-ul-Lil-Aalameen?
Mercy for all worlds
104. Which is the third belief of Islam?
Belief in the Angels
105. What is the meaning of Malaika?
Angels
106. How many the most exalted angels are there?
Four
107. Who is the greatest angel according to the teachings of Islam?
Hazrat Jibrael (A.S)
108. The angel is created out of?
Noor
109. What is the meaning of Noor?
Divine light
110. Who acts as Allah’s agent?
Angels
111. By how many angels each human individual is attended permanently?
Two
112. In which category Iblees lies?
Jinn
113. Who is referred in the Quran as Rooh-ul-Ameen/Ar-Rooh/Rooh-al-Qudus?
Hazrat Jibrael (A.S)
114. Who is the in charge of rain?
Hazrat Mekael (A.S)
115. Who is the in charge of provisions?
Hazrat Mekael (A.S)

116. Who is called as Malk-ul-Moot?
Hazrat Izraeel (A.S)
117. How many Holy Books are there?
Four
118. What is the most important subject of the Holy Books?
Human beings
119. The Torat (the old testament) was revealed on………..
Hazrat Moosa (A.S)
120. The Zaboor (Psalm) was revealed on…………..
Hazrat David (A.S)
121. The Injeel or Bible (New Testament) was revealed on…………….
Hazrat Issa (A.S)
122. The Holy Quran was revealed on………….
Hazrat Muhammad (PBUH)
123. Of the Holy Book, which is superior?
Holy Quran
124. Of the Holy Books Allah takes responsibility for the everlasting preservation?
Quran
125. What are those people called who do not believe in Islam?
Kafirs (disbelievers)
126. Who is known as “Apostate”?
A person who has read the Kalima of Isam, even then, he speaks ill of Islam and does not see harm in his ill speaking of Islam. He is called “Apostate”.
127. Who is called “Hypocrite”?
A person who reads the Kalima of Islam verbally and calls himself Muslim but disbelieves it heartily is called a “Hypocrite” (Munafiq).
128. What is the alternative name of Islamic Qaeda/Belief?
Eman-e-Mufassal
129. What is the basic Aqeeda of Islam?
Eman on Allah, Eman on Angels, Eman on Prophets, Eman on holy Books, Eman on Day of Judgement Day
130. Which word is opposite to Islam?
Kufr
131. What did the Holy Quran say about Shirk?
Zulim-e-Azeem
132. What is meant by Wahi?
Hidden message (Prophetic Experiences)
133. What is the terminological meaning of Wahi?
Allah’s message which He sent to his Prophets
134. What is the meaning of Prophet?
Messenger
135. What is the terminological mining of Nabi?
To whom Allah bless with Prophethood is called Nabi.
136. What is the difference between Nabi and Rasool?
Rasool brings new Din whereas Nabi did not do so.
137. Who was the first Prophet?
Hazrat Adam (A.S)
138. If somebody after Muhammad (PBUH) claims for Prophethood, what will we say to him?
Kazzab (Liar)
139. What was the source of Prophet’s teaching?
Wahi-e-Elahi
140. To which Prophet Angels offered Sajda?
Hazrat Adam (A.S)
141. Is the word Rasool also used for Angels?
No
142. Write the names of four famous Angels.
Hazrat Gabriel, Hazrat Izraeel, Hazrat Israfiel, Hazrat Mekael
143. Who is the two ministers od Muhammad (PBUH) at sky?
Hazrat Gabriel, Hazrat Mekael
144. What is the duty of Hazrat Gabriel?
To convey Allah’s message to Nabi. (Brought the revelation from Allah to Prophet).
145. What is the duty of Hazrat Izraeel?
To capture Rooh. (He is called the angel of death) (Malaki Maut)
146. What is the duty of Hazrat Mekael?
To manage rains and eatings for creature.
147. What is the duty of Hazrat Israfiel?
To blow Soor. (Israfiel will blow the trumpet at the end of the world on the day of Judgement).
148. Name four Holy Books.
Torat, Zaboor, Injeel and Holy Quran
149. To which Prophet Zaboor belonged?
Hazrat Dawood
150. Which book belonged to Hazrat Musa?
Torat
151. To which Prophet Injeel belonged?
Hazrat Essa (A.S)
152. In Torat by which name Muhammad (PBUH) were called?
Tayyab
153. In Zaboor under which name Muhammad (PBUH) were called?
Farooq
154. Zaboor was first to deliver or Torat
Torat
155. In which language Torat, Zaboor and Injeel were delivered?
Abrani
156. What is the meaning of Akhirah?
A thing coming later
157. What is the opposite word to Akhirah?
Dunya (word)
158. What is the meaning of Dunya?
A thing in hand
159. Which two names of Hell are described in Holy Quran?
Jahanum, Jaheem
160. Explain the first and the last Aqeeda (Belief)?
Aqeeda-e-Tauheed, Aqeeda-e-Akhirah
161. What is the heading of Surah Ikhlas?
Aqeeda-e-Ikhlas (Belief in Oneness of Allah)
162. “None deserves to be worshipped but Allah and Muhammad (PBUH) is the Prophet of Allah “. It is the translation of…………….
Kalima-e-Tayyaba
163. How many Kalimas are in Islam?
6
164. Name the Kalima which is necessary or a Muslim to recite?
Kalima-e-Tayyaba
165. What is the meaning of Tayyaba?
Purity
166. What is the meaning of Shahadat?
Testimony
167. What is the meaning of Astaghfaar?
Penitence
168. What is the meaning of Rad-e-Kufr?
Repudiation of infidelity
169. What is the meaning of Salat?
The recitation of Darood.
170. Namaz (Salat) means…………
Rehmat, Dua, Astaghfaar
171. Namaz (Salat) was made obligatory during the Prophet’s Miraj in…………..of the Nabvi.
10th
172. The number of ‘Nafl’ Namaz is
Five
173. Namaz-e-Kas00f is offered when……….
Moon eclipses
174. “Kasoof” is a prayer of
Solar eclipse
175. Namaz-e-Istasqa is a prayer for………….
Rain
176. Salat-e-Istakhara is offered for……….
Coming Hajat
177. Salat-e-Hajat is offered for……..
Prevailing Hajat
178. When a Muslim is bestowed with a blessing by Allah, Muslim should offer……….
Salat-e-Shukar
179. Salat-e-Khauf is offered during
War
180. Total number of Rakaats in the Farz prayers is………..
48
181. ………….prayer (Salat) is not preceded by Azan.
Eid-ul-Fitr, Eid-ul-Azha, Funeral
182. The Holy Prophet (PBUH) offered First Jumma prayer in the year……….
1 A.H
183. The Jumma prayer is not compulsory for…………
Women
184. Which two prayers have no Azan?
Janaza and Eid
185. Which prayer is offered with backside of hands upward?
Istasqa
186. The Holy Prophet offered First Eid prayer in
3A.H
187. Six additional Takbeers are offered in following prayer
Eid
188. Only one of the following category is exempt from Farz prayer
Lunatic
189. Eid prayer is a
Wajib
190. Wazu for Namaz has……….Farz.
Four
191. The command for Ablution is present in the Surah
An-Nisa
192. The permission for Tayammum was granted in…….
4 A.H
193. Namaz-i-Tarawih is…………
Sunnat
194. The parts of prayer (Salat) which are compulsory are called…….
Farz
195. That part of prayer (Salat) which the Holy Prophet (PBUH) used to do is called……
Sunnat
196. What name is given to the direction towards which the Muslims face during Salat?
Qibla
197. The funeral prayer is…………..
Farz-e-Kaffaya
198. The Salat Witr is a part of……………
Isha
199. The act of shortening one’s prayer while on journey is called……….
Qasr
200. What is the number of Rakaats in all five time prayers?
48
201. The reward of which prayer is equal to the reward of Hajj or Umra?
Namaz-i-Ishraq
202. Which prayers were essential in the early period of Islam?
Fajr and Isha
203. Standing straight for a short while after Rukuh is called…….
Qauma
204. Qauma is……….
Wajib
205. The short period between two Sajdas is called………
Jalsa
206. Jalsa is……..
Wajib
207. To sit straight in Salat is called…….
Qaada
208. How many times Salam is performed in the Salat?
Two
209. How many Sajdas are in Salat-e-Janaza?
Zero
210. Zakat literally means
Purification
211. Zakat is the…….fundamental pillar of Islam?
2nd
212. Which is the second of the most important pillars of Islam?
Salat
213. When Zakat was made compulsory?
2 A.H
214. Who said that there was no difference between Salat and Zakat?
Hazrat Abu Baker (R.A)
215. How many times the word Zakat occurs in the Holy Quran?
32
216. Caliph………..did Jihad on the issue of Zakat.
Hazrat Abu Baker
217. Without which act the prayer is useless?
Zakat
218. One who disbelievers in Zakat is a
Kafir
219. Person who is liable to pay Zakat is called…………
Sahib-e-Nisab
220. How many camels render are to par Zakat?
5
221. How many goats render are to pay zakat?
40
222. How many sheep render are to pay zakat?
40
223. How many cows render are to pay Zakat?
30-40
224. How many bulls render to pay Zakat?
30-40
225. How may buffaloes render are to pay zakat?
30-40
226. Jiziya is also called……..
Poll tax
227. How much of the produce of mine owners have to pay?
1/5th
228. What is the meaning of Khums?
1/5th
229. What is the compulsory tax on the produce of agriculture land?
Ushr
230. How many kinds of Muslims are eligible to receive Zakat according to the Holy Quranic Verse?
8
231. Zakat is payable on gold of…….
7.5 tolas
232. Zakat is payable on silver of…….
52.5 tolas
233. Nisab for irrigated produce is…….
10/100
234. “Zakat” is the treasure of Islam, who said this?
Holy Prophet (PBUH)
235. Literally Roza (fasting) means…………
To stop
236. The fasting became compulsory in……A.H for the first time.
2nd
237. The function of fasting is…..
To purify heart from worldly desires.
238. The commandment for observing Fast has been stipulated in the Surah……
Al-Baqara
239. What is atonement for breaking the Fast?
To feed 60 people
240. It is a door through which fast observing people would enter paradise.
Bab-ul-Riyan
241. Which important night falls in Ramzan?
Lailat-ul-Qadr
242. How many days are forbidden for fasting throughout the year?
5
243. In which month virtues flourish and evil is suppressed?
Ramzan
244. What is the meaning of Aitekaf?
Seclusion
245. Aitekaf during the month of Ramzan is.
Wajib
246. Which Rukn-e-Islam is called as shield?
Fasting
247. Which is the Third fundamental pillar of Islam?
Fasting
248. When Siyyam of Ramzan was ordered?
2 A.H
249. Tarawih is a prayer of Ramzan. It means…….
To stand
250. Which important Ghazwa was fought in the very first Ramzan?
Badr
251. Who arranged Namaz-e-Tarawih in the leadership of Imam?
Hazrat Umar (R.A)
252. Literally meaning of Hajj is……
The will of visit
254. Hajj was made obligatory in…………
9 A.H
253. Yome-Afra is called…………
Hajj Day
254. The Holy Prophet Muhammad (PBUH) performed……Hajj in his life.
One
255. Hajj is a pilgrimage of……………
Holy Kabba
256. When did the Holy Prophet Muhammad (PBUH) offer Hajj?
10 A.H
257. There are………..types of Hajj.
Three
258. In which Surah Hajj has been commanded?
Al-Baqara
259. How many camels the Holy Prophet (PBUH) scarified?
63
260. Shoot means
One tawaf of Kabba
261. The day of sacrifice during Hajj is called……..
Yum-e-Nehr
262. The rite of offering sacrifice is performed at
Mina
263. Jamarat on 10th, 11th, 12th and 13th of the Zil Hajj is performed in……….
Mina
264. Which two prayers are offered together at Muzdalifa on the 9th Zil-ul-Hajj?
Maghrib-Isha
265. The number of Khutbas during the Hajj is………..
One
266. The first Hajj was performed by
Hazrat Adam (A.S), Hazrat Hawa (A.S)
267. Who built the first structure of the holy Kabba?
Hazrat Adam (A.S)
268. What is the fundamental pillar of Islam which requires both physical and financial sacrifices?
Hajj
269. Literally Jihad means
To strive hard
270. Jihad was ordained on Muslims through a Quranic verse in……(A.H)
2nd
271. The battle was forbidden in Arabs in the month of…………
Muharram
272. The word Jihad is derived from the word
Juhada
273. The meaning of Jihad fi Sbil Allah is………..
Fighting in the way of Allah
274. What is the meaning of Qital?
Fighting
275. How many encounters took place between the Muslims and non-Muslims during the life of the Holy Prophet (PBUH)?
82
276. What is the meaning of Rukn?
Support
277. What is the plural f Rukn?
Arkan
278. What is said to Namaz in Arabic?
Salat
279. What are the meanings of Salat?
Rehmat, Barkat
280. When Namaz was ordered?
On 27th Rajab 10th Hijri on the occasion of Mehraj
281. What is the difference between Kufr and Islam?
Namaz
282. Name the five Namaz
Fajar, Zuhar, Asar, Maghrib, Isha
283. Describe the Farz Rakaats of each Namaz
Fajar 2, Zuhar 4, Asar 4, Maghrib 3, Isha 4
284. What are the Farz of Namaz (Salat)?
Qayyam, Rakoo, Sajda
285. Which kind of worship is liked by Allah?
Namaz
286. When Wazoo was ordered?
5 Hijra
287. When Azan was started?
1 Hijra
288. When Tayammum was ordered?
5 Hijra
289. Namaz-Ba-Jamaat is how much better than individual Namaz?
27 times
290. In which timings the Namaz is prohibited?
Sun rising, suns setting, sun at the mid
291. When first azan was read in Kabba?
9 Hijri, on the occasion of conquest of Makah
292. Which Namaz Allah likes among Nafli Namaz?
Namaz-e-Tahajat
293. What the Namaz-e-Jumma and Eids create in Muslims?
Collectiveness (Gathering)
294. When is Namaz-e-Kasoof read?
At the time of Solar eclipse
295. When Namaz-e-Kauf is read?
When no rains
296. How many Takbeers are in Namaz-e-Janaza?
Four
297. When the order for Tahweel-e-Qibla was made?
2 Hijri
298. When first Namaz of Eid-ul-Fitr was read?
1st Shawal, 2 Hijri

1. Name the book in which name, activities and characters of the transmitter were given?
Isma-ur-Rajjal
2. What is the main purpose of Isma-ur-Rajjal?
For Authenticity of Hadith
3. Name the member of Ashaab-e-Sufah who had narrated maximum Ahadis?
Hazrat Abu Hurrairah (R.A)
4. Name the Sahabi who narrated maximum number of Ahadis?
Hazrat Abu Hurrairah (R.A)
5. Hazrat Abu Hurrairah wrote…………..narrations of Ahadis.
5374
6. The book of narration which Abdullah bin Umar wrote is name as………
Sahifah-e-Saadiqah
7. Who is the best interpreter of the Book of Allah?
Hazrat Muhammad (PBUH)
8. What is Hadith?
Sayings of Hazrat Muhammad (PBUH)
9. What is Sunnah?
Actions of Hazrat Muhammad (PBUH).
10. What is the literal meaning of Sunnah?
A mode of life, A manner of Acting, and A Rule of Conduct.
11. From where the word “Hadis” is derived?
Tahdis
12. What is the meaning of Tahdis?
To inform
13. Who used to write down every word of the Holy Prophet’s speech?
Hazrat Abdullah bin Umar
14. How many methods are there for the compilation of Ahadis?
Many
15. Imam Ahmed bin Hanbal was the founder of the……………….school of law.
4th
16. How many Ahadis does Musnad of imam Ahmed bin Hanbal contain?
40,000
17. How many Ahadis does Al-Mauta contain?
1720
18. Who was the compiler of Al-Mauta?
Imam Maalik bin Anas
19. Who was the founder of the Maaliki School of Law?
Imam Maalik bin Anas
20. Name the first authority for the compilation of Ahadis?
Imam Maalik
21. What an authentic Hadis is called?
Sahih
22. What is the meaning of Sahih?
Authentic
23. How many Ahadis does the “Sahih Bukhari” contain?
7397
24. Which was the most authentic book on Hadis literature?
Sahih Bukhari
25. Which was the second book, after the Holy Qur’an for the Muslim World?
Sahih Bukhari
26. How many Ahadis did Imam Muslim Ibn-e-Hajjaj compile?
12,000
27. The collections by Bukhari and Muslim are known as.
Two Sahihs
28. The Author of Al-Jami is……….
Al-Tirmizi
29. The author of Ibn-e-Majah is………..
Al-Nasai
30. How many books are there in Al-Kutub-al-Sitta?
Six
31. What is the meaning of Al-Kutub-al-Sitta?
Six Sahihs
32. Hadis is the narration and record of the………………?
Sunnah
33. Which is the second source from which the teachings of Islam are drawn?
Sunnah
34. How many parts of each Hadis are there?
Two
35. What is the meaning of Sanad?
Support
36. What is the meaning of Matan?
Substance
37. How many kinds of Sunnah are there?
Three
38. Which city Became the first centre of Islamic tradition?Medina or Hijaz
39. How many methods did the traditionalists apply for the authenticity of Hadis?
Two
40. What is meant by Sunnat?
Way (path)
41. What is the terminological meaning of Sunnat?
The doings of Muhammad (PBUH)
42. What is meant by Hadith-e-Taqarar?
Muhammad (PBUH) saw some body doing something and remained silent.
43. What is meant by Hadith-e-Qauli?
The sayings of Muhammad (PBUH)
44. What is meant by Hadith-e-Faili?
Hadith in which any doing of Muhammad (PBUH) has been explained.
45. How the orders of Quran will be explained?
By Hadith-e-Rasool (PBUH)
46. Name any Majmooa-e-Hadith of Ehd-e-Nabvi?
Sahifah Sadqa
47. Who wrote Sahifah Sadqa?
Hazrat Abdullah-bin-Umro-bin-Al-Aas.
48. Were the Hadith composed after the death of Muhammad (PBUH)?
No
49. Did the Sahaba used to write Hadith in the presence of Muhammad (PBUH)?
Yes.
50. Which Khalifa ordered in 99 Hijri to collect Hadith?
Hazrat Umar-bin-Abdul Aziz (R.A)

51. What is meant by Sahih Sitta?
Six Compact Books of Hadith.
52. What is meant by Saheyheen?
Sahih-al-Bukhari, Sahih Muslim
53. Which are the two famous books of Hadith of 2nd century?
Motta Imam Malak, Kitab Al-Assar
54. What is the name of writer of Kitab Al-Assar?
Imam-e-Azam Abu Hanifa Naman bin Sabat
55. What is the name of the writer of Sahih-al-Bukhari and his date of death also?
Imam Abu /Abdullah Muhammad bin Ismail Bukhari, death 256 Hijri.
56. What is the name of the writer of Sahih-al-Muslim and his date of death?
Imam Muslim bin Hajjaj Neshapuri, death 262 Hijri
57. What is the name of the writer of Jamia Tarmazi and his date of death?
Abu-Essa bin Muhammad Essa Tirmizi
58. What is the name of the writer of Al-Moota and his date of death?
Imam Malak bin Unis, death 179 Hijri
59. What is meant by Isma-ul-Rajjal?
The secret of the describers of Hadith
60. Name the Um-mul-Momineen who described maximum Hadith?
Hazrat Aaysha Siddiqua
61. When did the work of editing the Hadith start?
During the Ehd-e-Nabvi
62. Mashkaat Sharif belongs to which subject?
Hadith
63. Write the name of first collection of Hadith?
Sahifah Sadiqa
64. Write four basic pillars of Islamic Laws?
Quran, Hadith, Ijma, Qiyas
65. Which is the Mazahib Arbab?
Hanfi, Shafie, Malaki, Hanbali
66. What is meant by Hadith Mutfiq Aly?
This Hadith is explained in Bukhari and Muslim both.
67. Which is the first age of editing of the Hadith?
Ehd-e-Nabvi
68. Which is the second age of editing of Hadith?
Sahaba Tabayeen’s Age
69. Which is the Third Age Of editing of Hadith?
150 Hijri to 450 Hijri
Muharram-ul-Haram
1st – Start of new Islamic year
2nd – Arrival of Imam Hussain(a.s.) in Karbala – (61 A.H.)
7th – Access to water was blocked from the camp of Imam Hussain(a.s.) – the 3rd Holy Imam – (61 A.H.)
10th – Ashoora – Martyrdom of Imam Hussain(a.s.) and his companions – (61 A.H.)
11th – Prophet Mohammad(sawaw)’s family was shackled and taken away as prisoners
12th – Soyem of the martyrs of Karbala
16th – Change of direction of qibla from Bait-al-maqdas to Kaaba – (2 A.H.)
17th – Attack of Abraha’s army on Khana-e-Kaaba (1 Aamul Feel)
25th – Martyrdom of Imam Ali Zain-al-Abideen(a.s.) – the 4th Holy Imam – (95 A.H.)
Safar-ul-Muzaffar
1st – Battle of Siffin – (36-37 A.H.)
3rd – Birth of Imam Mohammad Baqir(a.s.) – the 5th Holy Imam – (57 A.H.) [Disputed date]
6th, 8th or 13th – Martyrdom of Hazrat Sakina bint-al-Hussain(a.s.) – (61 A.H.)
7th – Birth of Imam Moosa al-Kazim(a.s.) – the 7th Holy Imam – (128 A.H.)
7th – Martyrdom of Imam Hasan(a.s.) – the 2nd Holy Imam – (50 A.H.) [Disputed date]
17th – Martyrdom of Imam Ali ibn-e-Moosa ar-Riza(a.s.) – the 8th Holy Imam – (203 A.H.)
19th – Abraha attacked Khana-e-Kaaba – (1 Aamul Feel)
20th – Arbaeen of martyrs of Karbala
28th – Wisal of Prophet Muhammad(sawaw) – (11 A.H.)
28th – Martyrdom of Imam Hasan(a.s.) – the 2nd Holy Imam – (50 A.H.)
29th – Martyrdom of Imam Ali ibn-e-Moosa ar-Riza(a.s.) – the 8th Holy Imam – (203 A.H.) [Disputed date]
Rabi-al-Awwal
1st – Hijrat-e-Madina – Start of Islamic Hijri calendar
4th – Death of Hazrat Fatima Masooma-e-Qum(a.s.) – (201 A.H.) [Disputed date]
8th – Martyrdom of Imam Hasan Askari(a.s.) – the 11th Holy Imam – (260 A.H.)
8th – Beginning of Ghaibat-e-Sughra of Imam Mohammad Mehdi(atfs) – the 12th Holy Imam(a.s.)
9th – Eid-e-Zahra(s.a.)
10th – Death of Hazrat Abdul Mutallib(a.s.) – grand father of Prophet Muhammad(sawaw)
10th – Marriage of Prophet Muhammad(sawaw) and Hazrat Khadija(s.a.)
15th – Building of Masjid-e-Quba – the first Masjid in Islam – (1 A.H.)
17th – Birth of Prophet Muhammad(sawaw) – (53 years before Hijra)
17th – Birth of Imam Jafer Sadiq(a.s.) – the 6th Holy Imam – (82 A.H.)
25th – Death of Hazrat Abu Talib(a.s.)
Rabi-us-Sani
8th or 10th – Birth of Imam Hasan Askari(a.s.) – the 11th Holy Imam – (232 A.H.)
10th – Death of Hazrat Fatima Masooma-e-Qum(a.s.) – (201 A.H.) [Disputed date]
Jamadi-al-Awwal
5th – Birth of Hazrat Zainab bint-e-Ali(a.s.) – (5 A.H.)
13th – Death of Hazrat Fatima Zahra(s.a.) – (11 A.H.)
15th – Birth of Imam Ali Zain-al-Abideen(a.s.) – the 4th Holy Imam – (38 A.H.) [Disputed date]
17th – Battle of Jamal – (36 A.H.)
Jamadi-us-Sani
10th – Battle of Mauta and martyrdom of Hazra Jafer Tayyar(a.s.) – (3 A.H.)
13th – Death of Hazrat Umm-ul-Baneen – Mother of Hazrat Abbas(a.s.)
20th – Birth of Hazrat Fatima Zahra(s.a.)
Rajab-ul-Murrajjab
1st – Birth of Imam Mohammad Baqir(a.s.) – the 5th Holy Imam – (57 A.H.)
2nd or 5th – Birth of Imam Ali Naqi al-Hadi(a.s.) – the 10th Holy Imam – (214 A.H.)
3rd – Martyrdom of Imam Ali Naqi al-Hadi(a.s.) – the 10th Holy Imam – (254 A.H.)
10th – Birth of Imam Mohammad Taqi al-Jawwad(a.s.) – the 9th Holy Imam – (195 A.H.)
12th – Death of Hazrat Abbas ibn-e-Abdul Muttalib(a.s.) – uncle of Prophet Mohammad(sawaw)
13th – Birth of Imam Ali(a.s.) – the 1st Holy Imam – (30 Aamul Feel)
13th, 14th, 15th – Ayyam-e-Bayd – the bright days
15th – Death of Hazrat Zainab bin-e-Ali(a.s.) – (62 A.H.)
20th – Birth of Hazrat Sakina bint-al-Hussain(a.s.) – (57 A.H.)
24th – Battle of Khaibar – (7 A.H.)
25th – Martyrdom of Imam Moosa-e-Kazim(a.s.) – the 7th Holy Imam – (183 A.H.)
26th – Death of Hazrat Abu Talib(a.s.) [Disputed date]
27th – Event of Mairaj – Ascension of Prophet Muhammad(sawaw) towards heavens
28th – Start of journey of Imam Hussain(a.s.) towards Karbala – (60 A.H.)
29th – Battle of Tabooq – (9 A.H.)
Shabaan-ul-Moazzam
1st – Birth of Hazrat Zainab bint-e-Ali(a.s.) – (5 A.H.)
3rd – Birth of Imam Hussain(a.s.) – the 3rd Holy Imam – (4 A.H.)
4th – Birth of Hazrat Abbas(a.s.) – (26 A.H.)
5th – Birth of Imam Ali Zain-al-Abideen(a.s.) – the 4th Holy Imam – (38 A.H.)
7th – Birth of Hazrat Qasim ibn-e-Hasan(a.s.) – (48 A.H.)
8th – Beginning of Ghaibat-e-Sughra of Imam Mohammad Mehdi(atfs) – the 12th Holy Imam – (260 A.H.)
11th – Birth of Hazrat Ali Akbar(a.s.) – (44 A.H.)
13th, 14th, 15th – Ayyam-e-Bayd – the bright days
14th – Evening – Aamal of Neema-e-Shabaan
15th – Birth of Imam Mohammad Mehdi(atfs) – the 12th Holy Imam – (255 A.H.)
27th, 28th, 29th – Fasting 3 days prior to Ramzan-ul-Mubarak
Ramzan-ul-Mubarak
7th – Death of Hazrat Abu Talib(a.s.) [Disputed date]
10th – Death of Hazrat Khadija(a.s.) – wife of Prophet Mohammad(sawaw)
11th – Moakhat – Brotherhood among Ansar and Muhajireen – (1 A.H.)
13th, 14th, 15th – Ayyam-e-Bayd – the bright day
15th – Birth of Imam Hasan(a.s.) – the 2nd Holy Imam – (2 A.H.)
17th – Battle of Badr – (2 A.H.)
19th Evening – Probable night of Shab-e-Qadr – the night of power
19th – Imam Ali(a.s.) injured by an attack by a munfiq – (40 A.H.)
20th – Conquest of Makkah – (8 A.H.)
21st Evening – Probable night of Shab-e-Qadr – the night of Power
21st – Martyrdom of Imam Ali(a.s.) – the 1st Holy Imam – (40 A.H.)
23rd Evening – Most probable night of Shab-e-Qadr – the night of Power
26th – Jumatul Wida – Last Friday of Ramzan
27th – Another probable night of Shab-e-Qadr – the night of Power
Shawwal-ul-Mukarram
1st – Eid-ul-Fitr
4th – Start of Ghaibat-e-Kubra of Imam Mohammad Mehdi(atfs) – the 12th Holy Imam – (329 A.H.)
5th -Arrival of Hazrat Muslim ibn-e-Aqeel(a.s.) in Kufa – (60 A.H.)
6th – Battle of Hunnain – (6 A.H.)
8th – Demolition of Jannat-ul-Baqi
9th – Battle of Khandaq – (5 A.H.)
23rd – Battle of Ohod & Martyrdom of Hazrat Hamza(a.r.) – (3 A.H.)
25th – Martyrdom of Imam Jafer Sadiq(a.s.) – the 6th Holy Imam – (148 A.H.)
30th – Death of Hazrat Ibrahim(a.s.) – son of Prophet Mohammad(sawaw) – (10 A.H.)
ZeeQaad
1st – Birth of Hazrat Fatima Masooma-e-Qum(a.s.) – (183 A.H.)
1st – Peace treaty of Hudaibiya – (6 A.H.)
5th -Raising of foundation of Kaaba by Prophet Ibrahim(a.s.) and Prophet Ismael(a.s.)
8th – Hajj made obligatory – (8 A.H.)
11th – Birth of Imam Ali ibn-e-Moosa ar-Riza(a.s.) – the 8th Holy Imam – (148 A.H.)
23rd -Martyrdom of Imam Ali ibn-e-Moosa ar-Riza(a.s.) – the 8th Holy Imam – (203 A.H.)
25th – Equability of Earth – Dahwul Ardh
29th – Martyrdom of Imam Mohammad Taqi al-Jawwad(a.s.) – the 9th Holy Imam – (220 A.H.)
ZilHijjah
1st – Marriage of Imam Ali(a.s.) and Hazrat Fatima Zahra(s.a.) – (2 years before Hirja)
7th – Martyrdom of Imam Muhammad Baqir(a.s.) – the 5th Holy Imam – (114 A.H.)
9th – Day of Arafat: Ziarat-e-Imam Hussain (as) on this Day | Ziarat-e-Jamia for this day
9th – Martyrdom of Hazarat Muslim ibn-e-Aqeel(a.s.) & Hazrat Hani ibn Urwah(a.s.) – (60 A.H.)
10th – Eid-al-Adha
10th – Hajj-e-Baitullah
15th – Birth of Imam Ali Naqi al-Hadi(a.s.) – the 10th Holy Imam – (214 A.H.) [Disputed date]
18th – Eid-e-Ghadeer – (10 A.H.)
23rd – Martyrdom of Hazrat Meesam al-Tammar(a.r.) – friend of Imam Ali(a.s.) – ( 60 A.H.)
24th – Eid-e-Mubahila – (10 A.H.)
24th – Supplication Day and giving of alms with the ring by Imam Ali(a.s.)
25th – Imam Ali(a.s.) accepts to become the Caliph of Islam – (35 A.H.)
• First Ghazwa is Widdan or Abwa in 1 A.H
• 624 Battle of Badr.2hij
• 625 Battle of Uhad. 3hij
• 626 Battle of Rajih.4hij
• 627 Battle of Khandaq (Ahzab).5hij
• 628, Treaty of Hudaibiya, Hazrat Khalid bin Walid Accepted Islam, Conquest of Khyber.6hij
• 629, Battle of Mutah, Preaching of Islam to various kings.7hij
• 630, Battle of Hunain, Conquest of Makkah.8hij
• 631, Battle of Tabuk. 9hij
• 632, Hajjat-ul-Wida.10hij
• 680, Tragedy of Karballah.61hij
• Badr is a village.
• Battle of Bard was fought on 17th Ramzan.
• Battle of Uhd was fought on 5th Shawal.
• Battle Badar Ghazwa is named as Furqan.
• Uhd is a hill.
• Yom-ul Furaqn is called to Yom ul Badar.
• Fath Mobeen is called to Sulah Hudaibiah.
• Number of soldiers in Badar, Muslim 313 Kufar 1000
• After Badr conquest, Prophet stayed for 3 days there.
• Badr was fought for 3 times.
• Martyr of Badr Muslims 14 Kufar 70
• Leader of the Kufar in this battle was Abu Jahl.
• Number of Muslim martyrs in the battle of Uhad 70
• In Uhad quraish were laid by Abu Sufwan.
• In Uhad number of Muslim soldiers 1000 kufar 3000.
• Ahzab means Allies.
• Ditch dug on border of Syria with help of 3000 companions in 2 weeks.
• Muslim strength 1600.
• Khyber was captured in 20 days.
• During Ghazwa Bani Nuzair wine was prohibited.
• The battle of Khandaq is also known an battle of Ahzab.
• Conquest of Makkah was took place on 20 Ramzan.
• Battle in which prophet not participated is known as Saria.
• Hazrat Hamza was the first commander of Islamic Army.
• In Uhd battle Muslim women participated firstly.
• Battle of Mauta was the first non Arab War.
• 3000 was the number of musims at the battle of Ditch.
• 10,000 at the conquest of Makkah.
• 30,000 at the time of Tabuk.
• Last Ghazwa- Tabuk.
• For 20 days Prophet stayed at Tabuk.
• Total number of Sarias is 53 or 56.
• Porphet was the commander in the expedition of Tabuk.
• First Islamic Non Arab was battle of Mautta 8. A.H..
• The person killed by the Holy Prophet was Ubay Bin Kalf.
• In Battle of Uhad, the teeth of Holy Prophet were martyred.
• Khalid bin Walid was titled Saif-ul-Allah in battle Moata.
• Abu Jahal was killed in Battle of Badr by Maaz (add)
• In Hudabiya Sohail bin Amru represented Quraysh.
• Battle of Hunain fought b/w Muslims and Hawazin Tribe.
• Batttle of Tabuk was against the Roman Emperor Heraclius.
• The first Shaheed (Martyr) was Amaar bin Yaasir
• First female martyr: Summaya (mother of Amaar bin Yaasir)
• The first person to be martyred in the Battle of Badr was the freed slave of Hazrat Umar : Muhaj’jah
• Khalid bin Walid was removed from the service in the reign of Hazrat Umar Farooq (RA). He was removed in 17 A.H.
• Battle of chains was fought b/w Persians and the Muslims.
• Umar bin Abdual Aziz is considered as the 5th Khalifa.
• Abdul Malik was the poet ruler of Ummaya.
• Karballa took place on 10th Muharram 61 A.H/ 680 A.D
• Salahuddin Ayubi was of Abbasid dynasty.
• Halaku Khan came to power after Abbasids.
• Al Qanun was written by Ibn-i-Sina.
• Ibn Khuldun is called founder of sociology.
• Tahafut-al-Falasifah was written by Al-Khazali.
• Halaku Khan sacked Baghdad in 1258 A.D.
• Al Shifa a book on philosophy was written by Ibn Sina.
• prophet stayed at Makkah for 53 years & in Medina 10 years
• Mubha: an act which brings neither blessings nor punishment.
• Naval Commander of Islam, Abu Qays under Hazrat Usman
• Battle of Camel was fought b/w Ali and Hazrat Aysha.
• Hazrat Khalid bin Walid accepted Islam in 8th A.H.
• Hazrat Ali established Bait-ul-Maal.
• During the caliphate of Umar (RA) Iran was conquered.
• Abu Hurairah has reported largest number of Ahadith.
• Masjid Al Aqsa is the first Mosque ever built on the earth.
• Sindh was conquered during the reign of Walid 1.
• Kharajit is the earliest sect of Islam.
• Battle of Yermuk was fought in 634 A.D.:
• Khyber conquest made in 7th Hijra (628 A.D)
• The Ghazwa in which the Holy Prophet Pbuh missed four prayers was Ghazwa Khandaq.
• First woman martyr Samiya by Abu Jahl.
• First man martyr Haris bin Abi Hala.
• Jihad means to strive hard.
• Jihad made obligatory in 2nd A.H.
• The battle was forbidden in Arabs in the month of Muharam.
• Ghazwa Badr is named as Furqan.
• Ohad is located near Madina.
• Ohad is 3 miles from Madina.
• Abdullah bin Ubai accompanied with 300 men.
• 50 archers were posted to protect the pass in Ohad mountain.
• Ummay Hakeem was grand daughter of Abu Jehl.
• Banu Nuzair tribe settled in Khyber after expelled from Madina.
• Prophet dug a trench along the border of Syria.
• 3000 men dug the ditch.
• In battle of Ahzab a piercing blast of cold wind blew.
• Khyber is located near Madina at 200 km distance.
• The centre of Jewish population in Arabia was Khyber.
• Against Khyber muslim army was 1600 men strong.
• Khyber was captured in 20 days.
• Khyber is located near the border of Syria.
• Moata was situated in Syria.
• Army of 3000 men was sent to Moata under Zaid bin Haris.
• After the death of Zaid bin Haris Hazrat Jaafiar was made the army leader at Moata.
• Under Khalid’s leadership, battle of Moata was won.
• Battle of Moata took place in 8 Hijra.
• Tribe of Khuza joined Muslims after Treaty of Hudaibia.
• Battle of Hunain fought in 8 Hijra.
• Muslim army for Hunain was 14 thousand.
• Siege of Taif was laid in 9 A.H.
• Tabook expedition took place in 9 A.H.
• In 9 A.H there was famine in Hijaz.
• In 9 A.H there was scarcity of water in Madina.
• In Quran Tabook expedition is called expedition of straitness.
• Conquest of Makkah is called Aam-ul-Fatah.
• Ghazwa-e-Tabook was fought in 9 A.H.
• Hazrat Abbas was made prisoner of war in Badr.
• Abu Jehl was killed by Ma-ooz and Ma-aaz.
• The leader of teer-andaz at Jabale-e-Yahnene in the battle of Ohad was Abdullah bin Jabeer.
• Comander of infidels in Ohad was Abu Sufyan.
• Battle of Tabook came to an end without any result.
• 2 weeks were spent to dig the ditch.
• In a battle of Trench Hazrat Safia killed a jew.
• Qamoos temple was conquered by Ali during Khyber war.
• For battle of Tabook, Abu Bakr donated all his belongings.
• In the battle of Ditch, the wrestler named Umaro bin Abad-e-Wad was killed by Ali.
• In Hunain Muslims were in majority than to their enemy:
• Hazrat Jaafar was martyred in Moata war.
• In Tabook ghazwa muslims returned without a fight.
• Gazwa Widdan was fought in the month of Zil-Hajj 1 A.H.
• In Hunain battle Prophet was left alone.
• The participants of Battle of Badar were bestowed with highest reward by Allah.
• In Badr martyrs were Muhajirs=6 & Ansars=8.
• In the battle of Taaif, catapult was used first time by Muslims.
• Against the Syrian tribe the battle of Al-Ghaba was waged.
• First Sariya Ubaidah bin Haris was fought at Rabakh in 1 A.H.
• Last Sariya Hazrat Saad bin Abi Waqqas was fought at Syria in 11 A.H.
Qiblah means anything in front.
• Saabi is one who changes his religion.
• Sidrat-ul-Mantaha means last tree of the Eternity.
• Jaabi is one who collects Zakat.
• First collection of Ahadith is Sahifah-e-Saadiqa.
• Saying of Prophet are called Wahi Ghair Matlloo.
• In iman-e-Mufassal essential beliefs are 7 in number.
• The most exalted angels are four.
• Greatest angel as per Islam is Jibra’eel.
• Each human being is attended permanently by two angels.
• Barzakh: time period between death and Day of Judgment.
• Another name of surah Ali-Isra is bani Israel.

• Istalam is kissing of Hajr Aswad.
• Islam has 2 major sects.
• There are 5 fundaments of Islam.
• 2 types of faith.
• 5 Articles of faith.

• Tehlil means the recitation of Kalima.
• Deen-e-Hanif is an old name of Islam.
• First institution of Islam is Suffah.
• Haq Mahar in Islam is fixed only 400 misqal.
• Ijma means ageing upon any subject.
• Qayas means reasoning by analogy.
• There are four schools of thought of Islamic Law.
• Janatul Baki is situated in Madina.
• Masjid-e-Hanif is located in Mina.
• JANAT UL MOALA is a graveyard in MECCA.
• Qazaf: false accusation of adultery punishable with 80 lashes.
• Lyla-tul-Barrah means the Night of Forgiveness.
• Karam-un-Katibin means Illustrious writers.
• Oldest mosque on earth is Kaabatullah.
• 1st Kalima=Tayyab, 2nd =Shahadat, 3rd =Tamjeed, 4th =Tauheed, 5th =Astaghfar,
6th =Rad-eKufar
NAMAZ MCQS
• 48 total numbers of Rakats are in Farz prayer.
• Namaz-e-Khasoof is offered for Moon Eclipse.
• Namaz-e-Kasoof is offered for Solar Eclipse.
• Namaz-e-Istasqa is offered for Rain.
• Holy Prophet offered Jumma Prayer in 1. A.H.
• Namaz-e-Istasqa is offered with backside of hands upward.
• Holy prophet offered first Eid Prayer in 2. A.H.
• Eid Namaz is Wajib.
• Madurak is the person who starts prayer with Immam.
• Musbaq is the person who comes after one rakat.
• Fajar and Isha were essential in the early period of Islam.
• Tahajud mean abandon sleep.
• Qaada is to sit straight in Salat.
• Jasla is short pause between two sajdas.
• Qaumaa is standing straight during Rukus.
• A person who performs prayer alone is Munfarid.
• Farz in wuzu=4, Sunats=14.
• Farz in Ghusual=3, Sunats=5
• Types of Sunnah prayer are of two types.
• In Fajr, Maghrib & witr no chage in farz rakaat in case of Qasr.
• Takbeer-e-Tashreeq is recited in Eid-ul-Uzha.
• Jumma prayer is Farz salat.
• Conditions of Salat are Seven.
• takbeer-e-Tehreema are to be said in the salat: one.
• Jasla is wajib.
• To sit straight in Salat is called Qa’ada.
• Qa’ada is farz.
• Two persons are required for a Jamat prayer.
• Salat Juma became Farz in Madina.
• Five salat made compulsory in 10th Nabvi.
ZAKAT MCQS
• Zakat means to purify.
• Zakat was made obligatory in 2. A.H.
• 7-1/2 is the nasab of gold and 52-1/2 tolas for silver.
• Injunction of utilization of zakat is in Surah-al Tauba.
• Number of heads for distribution of zakat are 8.
• Zakat mentioned along with Namaz in the Quran 22 times.
• 5 Camels, 40 goats, 3 cows and buffaloes is nisab for zakat.
• 1/10 is the nisab of irrigated produce.
• Zakat is treasure of Islam; it is the saying of holy prophet.
• Usher means 1/10.
• Khums means 1/5.
• Word Zakat occurs in Quran for 32 times.
• In 2nd A.H the rate and method of distribution of Zakat was determined at Madina.
• Kharaj is spoils of war.
• Fay is income from town lands.
• Zakat on produce of mines is 1/5th.
• Ushr on artificially irrigated land is 1/20th.
• Al-Gharmain means debtors.
• There are two types of zakat.
• FASTING MCQS
• Fast means to stop.
• Fasting made obligatory in 2nd A.H.
• Fasting is commanded in al-Bakarah.
• Feed 60 people is the atonement for breaking the fast or sixty sontinuous fasts..
• Bab-ul-Riayn is the door for fast observing people.
• Tarrawih means to rest.
• Battle of Badr was fought in very first of Ramzan on 17th.
• Umar arranged the Namaz-e-Tarrawih.
• Month of Ramzan is known as Sayeed us Shahoor.
• Five days are forbidden for fasting throughout the year.
• Wajib means ordained.
• 1st Ashra of Ramzan=Ashra-e-Rehmat.
• 2nd Ashra=Ashra-e-Maghfirat.
• 3rd Ashra=Ashra-e-Nijat.

• HAJJ MCQS
• Hajj means to intend.
• Hajj made compulsory in 9 A.H.
• First Hajj offered in 9 A.H.
• Hajj ordained in Surah Bakr.
• The holy prophet performed only 1 Hajj in 10th A.H.
• There are 3 types of Hajj.
• One tawaf of Kaaba is known as Shoot.
• Tawaf begins from Shoot.
• Number of Jamarat is 3.
• Mosque located in Mina is Kheef.
• At Meekat, Hujjaj assume the state of Ihram.
• Kalima Tauheed is recited during Hajj.
• At Mina the ritual of offering sacrifice is performed
• Jamart-throwing of pebbles, it is performed on 10th, 11th, 12th and 13th of Zul Hajj.
• Maghrib and Isha both prayers are offered together at Muzdalifa on 9th Zil Hajj.
• Yome-Afra is called to Hajj day.
• Name of the place where the pilgrims go from Arafat: Muzdalfa.
• First structure of Kaaba was built by Adam.
• Ibrahim & Ismail rebuilt Kaaba 4500 years ago.
• Yum-e-Nahar is called to the Day of Sacrifice.
• Yum e Arafat is 9th Zul Hajj.
• One khutba is recited during Hajj.
• Al-Imarn is the surah in which Hajj is commanded.
• Holy prophet sacrificed 63 camels during hajj.
• Adam and Hazrat Hawa performed the first ever Hajj.
• Running b/w Safa & Marwa seven times is called Sayee.
• Most important step of Hajj after assuming Ahram is Wuquf.
• Waqoof-e-Arfah is the Rukn-e-Azam of Hajj
• With the performance of Rami on the 10th Zil-Hajj, the most of the bindings of Hajj on the pilgrim are released.
• Three upright stones are called Jamarat.
• After Waquf the most important step is Tawaf.
• In Hajj there are three obligations (Farz).
• Umrah can be performed at any time throughout the year except 9th to 11th Zil-Hajj.
• Hujjaj stat at Mina for one day, the second day at Arafat and the final day, encampment is done for a night at Muzdalfah, it is called Wuquf.
• Who said that Hajj is greatest of all worships:Imam Malik.
• How many undesirable acts of Ihraam are there: six.
• How many permitted acts of Ihraam are there:Four.
• Prohibitions and restructions of Ihram are 8.
• The first and the foremost Farz of Hajj and Umrah is Ihram.
• The first and inner most circle around Ka’ba is Masjid-e-Haram.
• The second circle around Kaba is Makkah Mukaramah.
• The third circle around Kaba is Haram.
• Who firsly fixed boundaries of Haram, the third circle around Kaaba: Adam.
• The fourth cirle around Kaba is Mowaqeet.
• The place where no one can advance without putting on Ihram is Mowaqeet.
• Two thousand years before the creation of Adam, Kaba was constructed.
• Angels built Kaba firstly in the universe.
• During the Noah’s time Kaaba disappeared due to flood.
• The gate which is the best for the pilgrims to enter in Kaba is Bab-e-Salam.
• Hajr-e-Aswad means black stone.
• Actual color of Hajr-e-Aswad was white.
• The small piece of land b/wk Rukn-e-Islam and Rukn-e-Yamani is called Hateem.
• The place where offering prayer is just like offering prayer inside Kaba is Hateem.
• There are five types of Tawaf.
• Hajji go to Al-Multazim after completing the seven rounds.
• Al-Multazim means the place of holding.
• The portion of the wall of Kaba which is b/w its door and Hajr-e-Aswad is called al-Multazim.
• Sayee is commenced from Safa and ends at Marwa.
• After performing Say’ee Hujjaj go to Mina.
• Muzdalfa is a plain.
• Muzdalfa is located b/w Mina & Arafat.
• Muzdalfa is located six miles from Makkah.
• From Mina Muzdalfa is three miles away.
• Muzdalfa is called Sacred Monument in Quran.
• At Muzdalfa Maghrib & Isha prayers are offered together.
• Pebbles are collected from Muzdalfa.
• Jamarat which is nearest to Makkah is called Jamarat-ul-Uqba.
• Smallest Jamarat is Jamarat-al-Sughra.
• Rami is held at Mina.
• Talbiah is stopped after Rami.
• Afrad, Qar’ran and Tamatae are the types of Hajj.
• Dhulhulaifah is the Meeqat for the people of Pakistan.
• Dhulhulaifah is a point six mile from Madina.
• Zunoon (lord of fish) & Sahibul Hoot : Younus.
• The prophet whose people were last to suffer divine punishment Saleh.
• Suleiman died while standing with the support of a stick.
• Ashab-e-Kahf slept for 309 years.
• The number of Ashab-e-Kahf was 7.
• Saleh invented soap.
• Idrees was expert in astronomy.
• Prophet before Muhammad was Isaac.
• Hazrat Essa (A.S) was carpenter by profession.
• Besides Essa, Yahya also got prophet hood in childhood.
• Baitul Laham is the birth Place of Hazrat Essa (AS) is situated in Jerusalaem.
• Isa would cure the victims of leprosy.
• Zakria was contemporary of Isa.
• Isa was the cousin of Yahya.
• Romans kingdom was established in Palestine at Esa’s birth.
• Romans were Atheists.
• Ruler of Palestine at the birth of Esa was Herod.
• Maryum grew up in the house of Zakaiyya.
• Besides Esa , Adam was also a fatherless prophet.
• Esa born at Bethlehem.
• Esa was born in 4 B.C.
• Yahaya was the precursor of Eessa.
• Contemporary of Yahya was Eessa.
• Yahya is buried at Syria.
• Our prophet has the title Habibullah.
• Prophet Dawood has the title Najeeb Ullah.
• Prophet Jesus crist is called Rooh-ul-Ullah.
• Tur-e-Sina was the mountain where Hazrat Musa (AS) received Allah’s message.
• Hazrat Musa was Kalimullah.
• Science, astronomy, writing with pen, sewing and weapons were made by Idrees first of all.
• 30 Sahifay was revealed to Idrees.
• Aad was the nation of Hood.
• After seven day’s continuous rain and storm the nation of Hood destroyed.
• Nation of Samood was preached by Salih.
• Miracle of pregnant female camel was sent to Samood.
• 3 Sahifay were revealed to Ibrahim.
• Israel was the son of Ishaq.
• Israel was 147 years old when Ishaq died.
• Mountains would break by the miracle of Yaqoob.
• Musa married the daughter of Shoaib.
• Due to Zakria’s prayer Yahya was born.
• Yousuf remained in jail for 10 years.
• Yousuf and Yaqoob met each other after 40 years.
• Yousuf was the son of Yaqoob.
• Yousuf’s family was called the Israeelites.
• Real brother of Yousuf was Bin Yamen.
• Yousuf was sold as a slave in Egypt.
• Yousuf had 12 brothers.
• Yousuf was famous for his beauty & knew facts of dreams.
• Mother of Yousuf was Rachel.
• Yaqoob lost his eye-sight in memory of Yousuf.
• Nation of Shoaib committed embezzlement in trusts.
• Shoaib called Speaker of the Prophets.(Khateeb ul ambiya)
• Shoaib got blinded for weeping over destruction of his nation.
• Ilyas prayed for nation it rained after a period of 312 years.
• Uzair reassembled all copies of Taurait.
• Taloot was the father-in-law of Dawood.
• Dawood was good player of flute.
• Fountain of Copper flowed from Sulayman.
• Woodpecker conveyed Sulayman’s message to Saba queen.
• Younus remained in fish for 40 days.
• King Herodus ordered the execution of Yahya.
• Politus on Roman governor’s orders tried execution of Isa.
• Dawood is called as Najeeb Ullah.
• In quran ten commandments are named Awamir-i-Ashara.
• Teacher of Hakeem Lukman was Dawood.
• Prophets lifted alive Isa,Idrees&Ilyas.
• Idrees was directed to migrate by Allah to Egypt.
• Idrees was the first man to learn to write.
• Idrees was taken alive to Heavens at the age of 365 Y.
• Gnostics regarded Sheesh as a divine emanation.
• Gnostics means Sheesinas and inhabited Egypt.
• Idrees was sent to Gnostics.
• Idol worship was forbidden by Idress to people.
• Idress was special friend of one of the angels.
• Idrees remained in 4th heaven.
• Idreess died in the wings of the angel.
• Pigeon was sent for the search of land by Noah.
• Sam, Ham & Riyyafas were the children of Noah.
• Bani Aad settled in Yemen.
• Shaddad was famous king of Bani Aad.
• Glorious palace near Adan built by Bani Aad was known as Garden of Iram.
• Shaddad kingdom was extended to Iraq.
• A violent storm was sent to Bani Aad.
• Grave of Hood is at Hazarmoat.
• Oman, Yemen & Hazarmoat are in Southern Arabia.
• In Rajab, Arabs visit the grave of Hood.
• Bani Samood lived in Wadi al-Qura & Wadi al-Hajr.
• Wadi al-Qura, Wadi al-Hajr are in Syria & Hijaz.
• Volcanic eruption was sent to Bani samood.
• Contemporary of Ibrahim was Lut.
• Hood was the uncle of Ibraheem.
• A dreadful earthquake was sent to people of Luut.
• Native area of Ibraheem was Mesopotamia.
• Surname of Terah was Aazar.
• Father of Yaaqoob and Esau was Ishaq.
• Father-in-law of Ayyoob was Yaqoob.
• Ishaq is buried in Palestine.
• Age of Ishaq when he was blessed with twins was 60 Y.
• Yunus was the twin brother of Yaaqoob.
• Prophet bestowed with kingship of Allah: Dawood.
• Dawood was a soldier of Talut.
• Dawood lived in Bait-ul-Lahm.
• Talut was also known as Saul.
• Dawood is buried at Jerusalem.
• Youngest son of Dawood was Sulaymaan.
• Mother of Sulayman was Saba.
• Sulayman ascended the throne of Joodia.
• Sulaymaan was a great lover of horses.
• The ruler of Yemen in the time of Sulayman was Saba.
• Hud Hud informed Sulyman about the kingdom of Yemen.
• Saba means Bilqees.
• Whose kingdom came under a famine in the times of Ilyas: King of Ahab.
• Ilyas’s nation worshipped idol namd Lal.
• Ilyas disappeared mysteriously.
• Successor of Ilyas was Al-ya-sah.
• Cousin of Al-ya-Say who was prophet was Ilyas.
• Uzair remained died for 100 years.
• For 18 years Ayyoob suffered from skin disease.
• Real name of Zull Kifl is Isaih and Kharqil bin Thauri.
• Yunus died in Nineveh.
• Father of Yahya was Zakariyya.
• Trustee of Hekal was Zakiriyya.
• Zakariya hid himself in the cover of the tree and was cut into two pieces by Jews.
• Maryum lived at Nazareth before Esa’s birth.
• Maryum migrated to Egypt after Esa’s birth.
• Number of Hawarin of Moosa was 12.
• Jews and Romans were worried about Esa’s influence.
• First prophet to demarcate Masjid-e-Aqsaa was Ishaaq.
• Dawood’s real name was Abar.
• Ahsan ul Qasas is the life history of hazrat Yousif.
• Nebuchadnezzer was ruler of Babylon, he founded Hanging garden which is one of the wonders of the world.
• Qaidar was one of the sons of Ismail who stayed at Hijaz.
• Idrees used the first pen.
• Four Ambiyah are still physically alive they are Esa and Idrees in the skies and Khidr and Ilyaas are on the earth
• Adam landed in Sri Lanka on Adam’s Peak Mountain.
• Adam is a word of Syriani language.
• Adam had 2 daughters.
• Kabeel killed Habeel because he wanted to marry Akleema.
• The first person to be put into Hell will be Qaabil.
• Adam had 3 sons.
• Shees was youngest son of Adam.
• Age of Adam at Sheesh’s birth was 130 years.
• Adam walked from India to Makkah and performed forty Hajj.
• Adam knew 100 000 languages. (Roohul Bayaan)
• Abul Basher is called to Hazrat Adam.
• Hazrat Adam built first mosque on earth.
• Height of Adam was 90 feet.
• Age of Adam at the time of his death 950 years.
• Hazrat Adam’s grave is in Saudi Arabia.
• Second prophet is Sheesh.
• Sheesh passed away at the age of 912 years.
• Noah got prophethood at the age of 40
• Noah’s ark was 400 x 100 yards area.
• Ark of Noah stopped at Judi Mountain (Turkey).
• Noah preached for 950 years.
• Nation of Noah worshipped 5 idols.
• Nation of Noah was exterminated through the flood.
• Pigeon was sent for the search of land by Hazrat Nooh.
• Noah was sent to Iraq.
• 2242 years after Adam, Toofan-e-Noah occurred.
• About 80 people were with him in the boat.
• Duration of storm of Noah was for 6 months.
• Noah lived for 950 years.
• Nooh is called predecessor, Naji Ullah; Shaikh ul Ambiya.
• Abu ul Bashr Sani is title of Noah.
• After toofan-e-nooh , the city establish was Khasran
• Ibrahim was thrown into the fire by the order of Namrud.
• Hazrat Ibraheem intended to sacrifice Ismaeel at Mina.
• Ibrahim was born at Amer near Euphrate (Iraq)
• Ibraheem was firstly ordered to migrate to Palestine.
• First wife of Ibraheem was Saarah.
• Second wife of Ibraheem was Haajirah.
• Azaab of mosquitoes was sent to the nation of Ibrahim
• Abraham is called khalilullah, father of prophets and Idol Destroyer.
• Age of Abraham at the time of his death 175 years.
• Grave of Abraham is in Israel.(Syria chk it).
• Ibrahim is buried at Hebron in Jerusalem.
• Abrahem invented comb.
• Hazrat Loot was contemporary of Hazarat Ibraheem
• Abraham remained in fire 40 days.
• Terah or Aazer was the father of Ibraheem.
• Grave of Lut is in Iraq.
• Luut died at Palestine and is buried at Hebron.
• Ibraheem was the uncle of Luut.
• Loot was maternal grandfather of Ayub.
• Hazart Loot was the first to migrate.
• Luut resided at Ur near Mesopotamia.
• Luut migrated to Sodom and Gomorrah
• Ismaeel is called Abu-al-Arab.
• Mother of Ismaeel was Haajrah.
• Ishaaq built boundaries of Masjid-e-Aqsaa
• Ishaaq was sent to Jews.
• At Muqam-e-Ibraheem, there are imprints of Ibraheem.
• Ibrahim was first person to circumcise himself and his son.
• Sara wife of Ibrahim and mother of Ishaq was sister of Loot.
• Hajra the wife of Ibrahim was daughter of Pharoah of Egypt.
• Ibrahim was 86 years old when Ismael was born.
• Ibrahim was ordered to migrate along with family to valley of Batha meaning Makkah.
• Ibrahim was sent to Jordan after leaving Haajrah and Ismaeel
• Age of Ibraheem at the birth of Ishaq was 100 years and of Saarah was 90 years.
• First wife of Ibrahim resided at Palestine.
• Ibrahim intended to sacrifice Ismaeel at Mina on 10th Zul Hajj.
• As a result of sacrifice of Ismael, Ibrahim was gifted a baby from Saarah named Ishaq.
• Zam Zam emerged from beneath the foot of Hazrat Ismaeel in the valley of Batha (Makkah).
• Hazrat Ismail discovered Hajar-e-Aswad.
• Ismaeel had 15 sons.
• Zabeeullah and Abu al Arab are called to Hazrat Ismaeel.
• Ismael divorced his wife being discourteous.
• Jibrael brought sacred stone to Ismael.
• Original colour of the sacred stone was white.
• Gabriel gave the news of Ishaaq to Ibrahim.
• Ishaq married Rebecca.
• Old name of Makkah was Batha.
• Hazrat Idress was expert in astronomy.
• Uzair became alive after remaining dead for one hundred years.
• Whale Swallowed Hazrat Younus (AS).(chk)
• Hazrat Yaqub has the title of Israel
• 1 Lac 24 thousand- total number of prophets.
• Hazrat Idrees was the first who learnt to write.
• How many Sahifay were revealed to Hazrat Idrees (AS)? 30
• Prophet Yahya A.S was sent to people of Jordan.
• Hazrat Idrees (A.S) set up 180 cities.
• Prophet Ishaq A.S lost his eye sight in old age.
• Hazrat Dawood could mould iron easily with his hand.
• The event of ring is related to Hazrat Sulaiman.
• Hazarat Moosa(A.S) had impediment in his tongue
• Moosa was granted 9 miracles.
• Musa crossed the Red Sea.
• The prophet mentioned in Quran for most of times is Moosa.
• Ten commandments were revealed on Moosa.
• Moosa died on Abareem mountain.
• Grave of Musa is in Israel.
• Teacher of Moosa was Shoaib.
• Moosa was brought up by Aasia Bint Mozahim.
• Elder brother of Moosa was Haroon.
• Moosa had only one brother.
• In Toowa valley Moosa was granted prophethood.
• An Egyptian was killed by Moosa.
• Haroon was an eloquent speaker.
• Haroon is buried at Ohad.
• Haroon & Musa both were prophets and contemporaries.
• Prophet Ayub suffered from Skin Disease.
• Hazrat Ayub was famous for his patience.
• The miracle of Dromedary (camel) is concerned with Saleh
• 4 prophets were sent to Bani Israeel.
• 722 languages were understood by Hazrat Idrees.
• Hazrat Saleh invented Soap.
• Kalori: hill, from where Isa was lifted alive.
• Zikraiya was carpenter.
• Harzat Zikraiya was cut with the Saw.
• Adam & Dawood are addressed as Khalifa in Quran.
• Sulaiman & Dawood understood language of the birds.
• The tree of date palm grew on the earth for the first time.
• At Hanif mosque at Mina almost 70 prophets are buried.
• Prophets attached with the profession of weaving are Adam, Idrees & Shaeet.
• Hazrat younus was eaten by shark fish.
• Younus prayed LAILAH ANTA SUBHANAK INI KUNTUM MINAZALIMIN in the belly of fish.
• Grave of Dawood is in Israel.
• Yahya’s tomb is in Damascus.
• Bilal Habshi is buried in Damascus.
• Prophet with melodious voice Dawood.
• Alive prophets are Isa & Khizr.
• Adam was created on Juma day.
• Hazrat Asad died first among the Sahabah.
• Hamza & Hussain are known as leader of Martyrs.
• Hazrat Usman Bin Talha was the Key holder of Kaaba.
• Hazrat Saad bin Ubi waqas conquered Persia firstly.
• Qabeela bin Qais is known as cup bearer of Zam Zam.
• Abbas was instrumental in bringing abu Sufiyan in Islam.
• Periods of Caliphs
• Abu Bakar 632-634
• Hazrat Umar 634-644
• Hazrat Usman 644-656
• Hazrat Ali 656-661
• Abu Bakar 2y 3m
• Hazrat Umar 10y 5m 21d.
• Hazrat Usman 12y.
• Hazrat Ali 4y 9m.
• Hazrat Abu Bakar was the merchant of cloth.
• Real name of Hazrat Abu Bakar was Abdullah.
• Apostasy movement took place in the khilafat of Abu Bakar.
• Hazrat Abu Bakar died in 22nd of Jamadi-us-Sani 13 AH.
• Hazrat Umar embraced Islam at the age of 33 or 27.
• Abu Lulu Feroz, the slave martyred Hazrat Umar Farooq.
• Hazrat Umar Farooq was martyred on 1st Muharram 24 A.H.
• Hazrat Umar introduced Hijra Calender.
• Hazat Usman is known as Zul Noorain because he wedded with two daughters of Prophet: Rukya+Umme Qulsoom.
• Usman accepted Islam at the instigation of Abu Bakar.
• Asadullah & Haider-e-Karar were the epithets of Hazrat Ali.
• Ali married Fatima in 2nd Hijra.
• Hazrat Ali was born at Khane-e-Kaaba.
• Hazrat Ali was martyred on 21st Ramzan 40 A.H.
• In Ghazwa Uhad Hazrat Ali was awarded with Zulifqar.
• Hazrat Umer accepted islam in 616 A.D.
• Hazrat Umar established the office of Qazi.
• Hazrat Umar added As Salato Khairum Min Noum.
• Hazrat Umar embraced the Islam at the age of 34.
• Usman migrated to Habsha
• Hazat Usman participated in all battles except Badr.
• In the reign of Usama, Muwaviah established naval fleet.
• Only sahabi without seeing Prophet Awais Karni.
• Umar levied zakat on horses.
• Ali lifted zakat on horses.
• Abu Bakr had knowledge of dreams.
• Usman added 2nd Azan for Friday prayers.
• Atique is the title of Hazrat Abu Bakr.
• Hazrat Umar established Department of Police.
• Hazrat Umar formed a parliament, namely Majlis-e-Aam.
• Ghani was the title of Hazrat Usman (RA).
• Hazrat Ali has the title the gateway to knowledge.
• Hazrat Ali remained Caliph for 4 years and 9 months.
• Hazrat Ali is buried at Najaf.

• Ameer Mavia established the postal system.
• Amer bin Aas embraced Islam in 7th Hijra.
• Khalild bin Waleed embraced Islam in 7th Hijra.
• First Moazin of Islam, Hazrat Bilal.
• The home of Hazrat Abu Ayub Ansaari was the first place where the Prophet stayed in Madina Shareef.
• The first person sent to spread Islam under the instructions of the Prophet was Mus’ab bin Umair who was sent to Madinah.
• The first person to make Ijtihaad was Abu Bakr Siddique
• Hazrat Abu Zirr Ghaffari is known as the first Dervish.
• Abdullah ibn Maz’oom:first person buried in Jannatul Baqi.
• Hazrat Umar was the first person to perform Janazah Salaah in Jamaat with four Takbeers.
• First census of Islamic world in Umer’s period.
• The first person to become murtad (out of the folds of Islam) was either Muqees bin Khubaaba or Ubaidullah bin Jahash.
• Salah-udin Ayubi conquered Bait ul Muqadas.
• Shaikh Abdul Qadir Jilani is buried at Baghdad.
• Shah Jahan Mosque is at Thatta.
• Indonesia is the biggest Islamic Country Population wise.
• Maldives is the smallest Islamic country area wise.
• Hazrat Data Ganj Bux is buried in Lahore.
• Abyssinia is an old name of Ethiopia.
• Mesopotamia is the old name of Iraq.
• Constantinople is and old name of Istanbul.
• Persia is an old name of Iran.
• Albania is Europe’s only Islamic country.
• Sinai Peninsula is only land bridge between Asia and Africa.
• Egypt connects Africa with Europe continent.
• Al Azhar University is in Cairo.
• Shah Faisal Mosque is in Islamabad.
• Jibraeel will be first person questioned on Day of Qiyamah.
• From amongst the animals, the first animal to be brought back to life will be the Buraaq of Prophet Muhammad.
• The first meal in Jannah will be fish liver.
• The first Ibaadat on earth was Tauba (repentance).
• The first Mujaddid of Islam is Hazrat Umar bin Abdul Aziz.
• First book of Hadith compiled was Muata by Imam Malik.
• Mosque of Prophet was damaged due to fire in the reign of Motasim Billah.
• Jamia mosque of Damascus was built by Walid bin Malik.
• Badshahi mosque Lahore was built by Shah Jahan.
• Faisal mosque was opened for public in 1987.
• Umm-us-Saheehain is Imam Malik: Mauta.
• Mohd: bin Ismael Bukhari comprised of 4,000 hadiths
• Bukhari Sharif & Muslim Sharif are called Sahihain.
• Imam Tirmazy was a student of Abu Dawood.
• Imam Nisai=Ahmed bin Shoaib.
• Kitab-ul-Kharaj was written by Imam Abu Yousuf.
• Mahmood Ghaznavi called kidnapper of scholars.
• Dara Shakoh was a mystic.
• Mullana Nizam-ud-Din founded the school of Dars-e-Nizamia.
• Rabia Basry was born in 95 A.H.
• Baqee Billah revolted against Akbar’s deen-e-Ilahi firstly.
• Shaikh Ahmed Sirhandi was given the title of Mujadid alf Sani by Mullana Abdul Hakeem.
• Baba Fareed Ganj Shakr married to the daughter of Balban.
• Toosi built Margha astronomical observatory.
• Mamoon of west is al-Zahrawi.
• Shah Waliullah wrote Mawahb-ur-Rehman.
• Kalima Tayyaiba is mentioned in Quran for 2 times.
• The word Quran means “read one”.
• 114 total number of Surah
• Surah means city of Refuge.
• 86 Makki Surah.
• 28 Madine Surah.
• 558 Rukus.
• Al-Baqrah is the longest Surah.
• Al- Kausar is the shortest Surah.
• Al-Nass is the last surah.
• 14 bows are in Quran.
• First bow occurs in 9th Para i.e Al-Inaam Surah.
• Al-Faitha is the preface of the holy Quran.
• Five verses were reveled in the first wahy.
• Namaz commanded in quran for 700 times.
• Al-Imarn is the surah in which Hajj is commanded.
• Al-Mudassar-2nd Revealed Surah.
• Al-Muzammil- 3rd Revealed Surah.
• Al-Tauba does not start with Bismillah.
• Al-Namal contains two Bismillahs.
• Three surah starts with curse.
• 6666 is the number of Ayats.
• 29 total number of Mukata’t.
• Hazrat Usman was the first Hafiz of the Holy Quran.
• Hazrat Khalid Bin Saeed, the first writer of Wahy.
• Gap between first wahy and second wahy was 6 months.
• 12 Ghazawahs described in Holy Quran.
• Abdullah Ibn Abbas, the first commentator of the Quran and also known as interpreter of the Quaran.
• In surah Al-Saf, Hoy prophet is addressed as Ahmed.
• Ghar-e-Sor is mentioned in Surah Al-Tauba.
• 4 Surhas start with Qul. (chkd)
• Hazrat Umar proposed the compilation of Holy Quran.
• Al- Nasr is known as Surah Widah.
• First annulled order of holy quran was the transfer of Qibla.
• The word Islam occurs 6 times in the Quran.
• Abdul Malik Marwan applied the dots in the Holy Quran.
• Hajjaj bin yousuf applied diacritical points in Quaran.
• 8 Siparas starts with Bismillah.
• 37 total number of surah in last parah.
• Al- Baqrah and Surah Al-Nissa is spread over 3 Parahs.
• Al-Falq and Al-Nas revealed at the same time.
• 3 Surah stats with “Ya Ayananabiyau”.
• City of Rome is mentioned in Holy Quran.
• Surah Yaseen is known as Heart of Quran.
• Suran Rehman is known as beauty of Quran.
• Tafseer Ibn Kaseer was written by Hafiz Ismaeed Bin Umar-Imam Ud Din.
• First revealed surah was Al Alaq, 96 in arrangement
• Complete revelation in 23 years.
• Subject of Holy Quran is Man.
• Last Surah reveled in Al-Nasr.
• Risalat means to convey message.
• 25 prophets mentioned in holy Quran.
• Holy Quran consist 105684 words and 3236700 letters.
• Longest Ayat of Holy Quran is Ayatul Kursi.
• 6 Surah start with the name of prophets.
• Surah maryam wholly revealed for a woman.
• In Bani Israeel and Al-Najaf the event of Miraj is explained.
• Last revelation descended on 3rd Rabi-ul Awal and it was written by Abi- Bin Kab. (chk)
• Language of Divine Books.
• Taurat Hebrew
• Injil Siriac
• Zubur Siriac
• Holy Quran Arabic.
• Taurat was the first revealed book.
• Holy Quran was reveled in 22y 5m 14 days.
• There are 7 stages in Holy Quran.
• Abdullah Ibn Abbas is called as leader of commentators.
• Apollo 15 placed the copy of the Holy Quran on the moon.
• Tarjama-ul-Quaran is written by Abdul-Kalam Azad.
• Theodore Bailey in 1143 translated Holy Quran in Latin, for the first time.
• First Muslim interpreter of Quran in English is Khalifa Abdul Hakeem.
• Shah Waliullah Translated Holy Quran in Persian and Shah Rafiuddin in Urdu in 1776.
• Hafiz Lakhvi translated Holy Quran in Punjabi.
• Ross translated the Holy Quran in to English.
• Surah Alaq was revealed on 18th Ramzan.(contradictory)
• Number of Aayats in al-Bakar is 286.
• Longest Makki Surah is Aaraf.
• Second longest Surah is Ashrah/Al-Imran.
• Surah Kausar has 3 Aayats.
• First Surah compilation wise is Surah Fatiha.
• Fatiha means opening.
• Fatiha contains 7 aayats.
• Fatiha is also called Ummul Kitab.
• First surah revealed in Madina was surah Fatiha.
• Surah Fatiha revealed twice-in Makkah & Madina.
• Angles mentioned in Quran are7.
• Meaning of Aayat is Sign.
• Meaning of Hadith is to take.
• Stone mentioned in Quran is ruby (Yaakut).
• First Sajda occurs in 9th Para, Al-Inaam Surah.
• Longest Surah (al-Bakr) covers 1/12th of Quran.
• Madni Surahs are generally longer.
• Madni Surahs consist of1/3rd of Quran.
• Makki Surahs consist of2/3rd of Quran.
• Surah Ikhlas is 112 Surah of Quran.
• First complete Madni Surah is Baqarah.
• Names of Quran mentioned in Quran is 55.
• Surahs named after animals are 4 in number.
• Namal means Ant.
• Surah Inaam means Camel.
• Surah Nahl means Honey bee.
• Surah Ankaboot means spider.
• The major part of Quran is revealed at night time.
• Generally aayats of Sajida occur in Makki Surahs.
• 10 virtues are blessed for recitation of one word of Quran.
• Surah Anfal means Cave.
• In Naml two bismillah occur (2nds one is at aayat no:30)
• Surah Kahf means the cave.
• Muzammil means Wrapped in garments.
• Kausar means Abundance.
• Nasr means Help.
• The name Muhamammad was proposed by Abdul Muttalib while the name Ahmed was proposed by Bibi Aminah.
• Migration from Mecca to Abyssinia took place in the 7th month of the 5th year of the mission i.e 615 A.d. The total number of migrated people was 15
• Second migration to Habshah took place in 616 A.D.
• Second migration to Abyssinia 101 people with 18 females.
• After Amina’s death, Ummay Aimen looked after Prophet.
• After Harb-e-Fajjar, Prophet took part in Halaf-ul-Fazul.
• Prophet made second business trip to Syria in 24th year of elephant.
• Friend of Khadija Nafeesa carried message of Nikah.
• Surname of Haleema Sadia was Ummay Kabtah.
• Surname of Prophet was Abu-ul-Qasim.
• Da’ia of the Prophet was Shifa who was mother of Abdul Rehman bin Auf.
• Abdul Mutalib died in 579 A.D.
• Masaira a slave of Khadija accompanied Prophet to Syria.
• Foster mothers of Prophet were Haleema, Sobia & Khola.
• First forster mother was Sobia who was mother of Hamza.
• For six years Haleema took care of Prophet.
• For two years Abdul Mutalib took care of Prophet.
• Prophet had two real paternal uncles i.e Zubair & Abu Talib.
• Zubair died before Prophethood.
• After 7 days the Aqeeqa ceremony of Prophet was held.
• Prophet belonged to Banu Hashim clan of Quraish tribe.
• Among uncles Abbas & Hamza embraced Islam.
• Amina was buried at Abwa b/w Makkah & Madina.
• Six months before the Prophet’s birth his father died.
• Prophet had no brother and no sister.
• Abdullah died at Madina.
• Prophet had six aunties.
• Foster father of Prophet was Haris.
• At the age of 15, Herb-e-Fajjar took place.
• Herb-e-Fajjar means war fought in the probihited months.
• First father-in-law of Prophet was Khawalid.
• Aamina belonged to Bani Zohra tribe.
• Umar accepted Islam in 616 A.d.
• Social boycott of Banu Hashim took place in 7th Nabvi.
• Shi’b means valley.
• Social boycott continued for 3 years.
• A group of Madina met Prophet in 11th Nabvi.
• Uqba is located near Makkah.
• The group of Madinites belonged to Khazraj tribe.
• Accord of Uqba took place in 13th Nabvi.
• On 27th Rajab, 10 Nabvi the event of Miraj took place.
• 10th Nabvi was called Aam-ul-Hazan (year of grief).
• Name of the camel on which Prophet was riding in migration was Qaswa.
• Omaar bin Hisham was the original name of Abu Jehl.
• Abu-al-Hikm is the title of Abu Jehl.
• When did Hazrat Hamza (RA) embrace Islam Fifth Nabavi
• Persons included in Bait-e-Uqba Oola 12 and in Bait-e-Uqba Sani 75.
• Cave of Hira is 3 miles from Makkah.
• Hijra took place in 13th Nabvi.
• Second convent of Al-Aqba arrived at Makkah in 12th Nabvi.
• Medina is 448 Km from Makkah. (250 miles)
• Makkah conquest occurred in 8th year of Hijra.
• Prophet performed Hajj in 10th Hija.
• Prophet was buried in the hujra of Ayesha.
• Prophet was born in 1st Year of Elephant.
• Ambassadors sent to Arab& other countries in 7th Hijra.
• King of Iran tore away the message of Prophet.
• King of Byzantine in 7th Hijra was Hercules.
• After 6 years of the birth of Holy prophet Bibi Aamna died.
• After 8 years of the birth of Prophet Abdul Muttalib died.
• 632 A.D Charter of Madina.
• Holy Prophet demised at the age of 63.
• Hijrah year began with 14th Nabvi.
• 10th year of prophet hood is known as year of grief.
• First Azan was called out in 1. A.H.
ansfer of Qibla was ordered in 2nd A.H.
• 27 total no of Ghazwas.
• First Ghazwah of Islam was Widan, fought in 12th month of First Hijrah.
• Jang Badr occurred in 2 A.H. 313 Muslims fought in battle.
• Types of Hadith are 10.
• Imam Zuhri (RA) became the first to consolidate Ahadith.
• No of Hadith Collected by Abu Huraira (RA) 5374.
• Prophet hazrat Noah (AS) known as Shaikh al Anbiya
• Aby Ubaiduh Bin Jiirrah was entitled Ameen-ul Ummat.
• Hazrat Umar proposed Azan for the first time.
• The dome over the sacred Grave of the holy prophet is known as Dunbade-Khizra.
• Baitul Mamur is a place where seventy thousand angles were circumambulation during the Holy Ascension.
• Baitul Mamoor is on 7th Heaven.
• 4 kings accepted Islam when holy prophet sent them letters.
• Mosque of Zarar was demolished by prophet.
• Ume Salma was present at the time of the battle of Khyber.
• Hazrat Ali Conquered the fort of Qamus.
• Lady named Zainab tried to poison the Holy Prophet.
• Prophet recited surah Al-Fatha at the conquest of Makkah .
• Hashim was grand father of prophet & brother of Muttalib.
• Umat-ul-Momineen is called to Wives of Holy prophet.
• Zainab bint Khazeema is known as Ummal Masakeen.
• Hazat Umme-e-Salma the wife of holy prophet died in last.
• Abu Bakar gave the collection of Quran to Hazrat Hafsa.
• Khadija died on the tenth of Ramadan 10 Nabvi.
• Khadija was buried in Hujun above Makka
• In the Cottage of Hazrat Ayesha, prophet spent his last days.
• Khadija died at 65 years age.
• Last wife of Prophet Um Maimoona. (chk: Javeria)
• Khadija belonged to the tribe of Banu Asad.
• First woman to lead an Islamic army Ayesha (Jange Jamal)
• Ayesha narrated maximum number of ahadith.
• The second wife named Sauda.
• Zainub bint Jaish (Surah Ahzab) was married to the Prophet though Allah’s revelation or will.
• Daughter of Umer who married to Prophet was Hafsa.
• Ummmul momineen died last was Umaay Salma.
• Hazrat Khadija was the first person to read Namaz amongst the Ummah of the Prophet.
• Umm-e-Salma was alive at Karbala tragedy. She was the last of the wives of Prophet to die.
• Ummul Momineen Ummay Habiba was daughter of Abu Sufyan.

• Ummul Momineen Ummay Habiba migrated to Abyssinia and Madina as well.
• Ummul Momineen Hazrat Safia was the progeny of Hazrat Haroon.
• After the victory of Khyber, Prophet married Hazrat Safia.
• Hazrat Maria Qibtiya gave birth to Hazrat Ibrahim, son of Prophet.
• Hazrat Khadija was buried at Jannat-e-Moalla in Macca.
• Najashi was the king through which Prophet married to Ummay Habiba.
• The Umm-ul-Momineen Javeria’s actual name was Barrah.
• Hazrat Khadija received salutation from Allah.
• Third wife of Prophet was Hazrat Ayesha.
• Sauda said about Ayesha “My soul might be in her body”
• Hazrat Khadija was the only Ummul Momineen who was not buried in Jannatul Baqi.
• Prophet not offerd funeral prayer of Khadija due to Allah’s will.
• Ayesha is called Al-Tayyabeen.
• The eldest daughter of Prophet was Zainab.
• Grand daughter of Prophet was Ummamah.
• Hazrat Ruqia died on the day of the victory of battle of Badr she was the wife of Usman.
• After Ruqia’s death Ummay Kalsoom married Usman.
• Qasim was born in 11 years before Prophethood.
• Hassan is known as Shabbar which means handsome.
• For 14 months Hasan remained Khalifa.
• Hasan is buried at Jannat-ul-Baq’ee.
• Total number of sons of Prophet was 3.
• Eldest son of the Prophet Qasim.
• Third son-in-law of Prophet was Abul A’as.
1. Prophet Muhammad (PBUH) belonged to __________ family.
A. Hashmi
B. Quraishi
C. Makki
D. Madni

2. In the begining Prophet Muhammad (PBUH) worked as a shepherd for __________.
A. Banu Saad
B. Banu Asad
C. Banu Ummayya
D. Banu Makhzoom

3. Prophet Muhammad (PBUH) had __________ sons.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

4. Prophet Muhammad (PBUH) had __________ daughters.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

5. In the "Sacrilegious wars", when Prophet Muhammad (PBUH) was 20 years of age, Quraish and their allies were lead by __________.
A. Abu Jahal
B. Abu Lahab
C. Umayah bin Khalaf
D. Harb bin Umayah

6. To what Prophet the Zabur was revealed by Allah?
A. Prophet Ibraheem (A.S)
B. Prophet Dawood (A.S)
C. Prophet Moosa (A.S)
D. Prophet Essa (A.S)

7. To what Prophet the Injeel was revealed by Allah?
A. Prophet Ibraheem (A.S)
B. Prophet Dawood (A.S)
C. Prophet Moosa (A.S)
D. Prophet Essa (A.S)

8. What companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of "The sold of Allah"?
A. Abu Bakr Siddique (R.A)
B. Umar Farooque (R.A)
C. Ali Al-Murtaza (R.A)
D. Khalid bin Waleed (R.A)

9. What companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of "The lion of Allah"?
A. Umar Farooque (R.A)
B. Ali Al-Murtaza (R.A)
C. Hamza bin Abdul Mattalib (R.A)
D. Khalid bin Waleed (R.A)

10. What was the name of Imam Bukhari (R.A)?
A. Muhammad bin Ismaeel
B. Muhammad Ismaeel
C. Muhammad Ibraheem
D. Ismaeel bin Ibraheem
11. A
12. A
13. C
14. D
15. D
16. B
17. D
18. D
19. C
20. A
21. • FASTING MCQS
22. • Fast means to stop.
23. • Fasting made obligatory in 2nd A.H.
24. • Fasting is commanded in al-Bakarah.
25. • Feed 60 people is the atonement for breaking the fast or sixty sontinuous fasts..
26. • Bab-ul-Riayn is the door for fast observing people.
27. • Tarrawih means to rest.
28. • Battle of Badr was fought in very first of Ramzan on 17th.
29. • Umar arranged the Namaz-e-Tarrawih.
30. • Month of Ramzan is known as Sayeed us Shahoor.
31. • Five days are forbidden for fasting throughout the year.
32. • Wajib means ordained.
33. • 1st Ashra of Ramzan=Ashra-e-Rehmat.
34. • 2nd Ashra=Ashra-e-Maghfirat.
35. • 3rd Ashra=Ashra-e-Nijat.
36.
37. • HAJJ MCQS
38. • Hajj means to intend.
39. • Hajj made compulsory in 9 A.H.
40. • First Hajj offered in 9 A.H.
41. • Hajj ordained in Surah Bakr.
42. • The holy prophet performed only 1 Hajj in 10th A.H.
43. • There are 3 types of Hajj.
44. • One tawaf of Kaaba is known as Shoot.
45. • Tawaf begins from Shoot.
46. • Number of Jamarat is 3.
47. • Mosque located in Mina is Kheef.
48. • At Meekat, Hujjaj assume the state of Ihram.
49. • Kalima Tauheed is recited during Hajj.
50. • At Mina the ritual of offering sacrifice is performed
51. • Jamart-throwing of pebbles, it is performed on 10th, 11th, 12th and 13th of Zul Hajj.
52. • Maghrib and Isha both prayers are offered together at Muzdalifa on 9th Zil Hajj.
53. • Yome-Afra is called to Hajj day.
54. • Name of the place where the pilgrims go from Arafat: Muzdalfa.
55. • First structure of Kaaba was built by Adam.
56. • Ibrahim & Ismail rebuilt Kaaba 4500 years ago.
57. • Yum-e-Nahar is called to the Day of Sacrifice.
58. • Yum e Arafat is 9th Zul Hajj.
59. • One khutba is recited during Hajj.
60. • Al-Imarn is the surah in which Hajj is commanded.
61. • Holy prophet sacrificed 63 camels during hajj.
62. • Adam and Hazrat Hawa performed the first ever Hajj.
63. • Running b/w Safa & Marwa seven times is called Sayee.
64. • Most important step of Hajj after assuming Ahram is Wuquf.
65. • Waqoof-e-Arfah is the Rukn-e-Azam of Hajj
66. • With the performance of Rami on the 10th Zil-Hajj, the most of the bindings of Hajj on the pilgrim are released.
67. • Three upright stones are called Jamarat.
68. • After Waquf the most important step is Tawaf.
69. • In Hajj there are three obligations (Farz).
70. • Umrah can be performed at any time throughout the year except 9th to 11th Zil-Hajj.
71. • Hujjaj stat at Mina for one day, the second day at Arafat and the final day, encampment is done for a night at Muzdalfah, it is called Wuquf.
72. • Who said that Hajj is greatest of all worships:Imam Malik.
73. • How many undesirable acts of Ihraam are there: six.
74. • How many permitted acts of Ihraam are there:Four.
75. • Prohibitions and restructions of Ihram are 8.
76. • The first and the foremost Farz of Hajj and Umrah is Ihram.
77. • The first and inner most circle around Ka’ba is Masjid-e-Haram.
78. • The second circle around Kaba is Makkah Mukaramah.
79. • The third circle around Kaba is Haram.
80. • Who firsly fixed boundaries of Haram, the third circle around Kaaba: Adam.
81. • The fourth cirle around Kaba is Mowaqeet.
82. • The place where no one can advance without putting on Ihram is Mowaqeet.
83. • Two thousand years before the creation of Adam, Kaba was constructed.
84. • Angels built Kaba firstly in the universe.
85. • During the Noah’s time Kaaba disappeared due to flood.
86. • The gate which is the best for the pilgrims to enter in Kaba is Bab-e-Salam.
87. • Hajr-e-Aswad means black stone.
88. • Actual color of Hajr-e-Aswad was white.
89. • The small piece of land b/wk Rukn-e-Islam and Rukn-e-Yamani is called Hateem.
90. • The place where offering prayer is just like offering prayer inside Kaba is Hateem.
91. • There are five types of Tawaf.
92. • Hajji go to Al-Multazim after completing the seven rounds.
93. • Al-Multazim means the place of holding.
94. • The portion of the wall of Kaba which is b/w its door and Hajr-e-Aswad is called al-Multazim.
95. • Sayee is commenced from Safa and ends at Marwa.
96. • After performing Say’ee Hujjaj go to Mina.
97. • Muzdalfa is a plain.
98. • Muzdalfa is located b/w Mina & Arafat.
99. • Muzdalfa is located six miles from Makkah.
100. • From Mina Muzdalfa is three miles away.
101. • Muzdalfa is called Sacred Monument in Quran.
102. • At Muzdalfa Maghrib & Isha prayers are offered together.
103. • Pebbles are collected from Muzdalfa.
104. • Jamarat which is nearest to Makkah is called Jamarat-ul-Uqba.
105. • Smallest Jamarat is Jamarat-al-Sughra.
106. • Rami is held at Mina.
107. • Talbiah is stopped after Rami.
108. • Afrad, Qar’ran and Tamatae are the types of Hajj.
109. • Dhulhulaifah is the Meeqat for the people of Pakistan.
110. • Dhulhulaifah is a point six mile from Madina.
111.

112. MCQs Notes on Islam Namaz Zakat
113. • Qiblah means anything in front.
114. • Saabi is one who changes his religion.
115. • Sidrat-ul-Mantaha means last tree of the Eternity.
116. • Jaabi is one who collects Zakat.
117. • First collection of Ahadith is Sahifah-e-Saadiqa.
118. • Saying of Prophet are called Wahi Ghair Matlloo.
119. • In iman-e-Mufassal essential beliefs are 7 in number.
120. • The most exalted angels are four.
121. • Greatest angel as per Islam is Jibra’eel.
122. • Each human being is attended permanently by two angels.
123. • Barzakh: time period between death and Day of Judgment.
124. • Another name of surah Ali-Isra is bani Israel.
125.
126. • Istalam is kissing of Hajr Aswad.
127. • Islam has 2 major sects.
128. • There are 5 fundaments of Islam.
129. • 2 types of faith.
130. • 5 Articles of faith.
131.
132. • Tehlil means the recitation of Kalima.
133. • Deen-e-Hanif is an old name of Islam.
134. • First institution of Islam is Suffah.
135. • Haq Mahar in Islam is fixed only 400 misqal.
136. • Ijma means ageing upon any subject.
137. • Qayas means reasoning by analogy.
138. • There are four schools of thought of Islamic Law.
139. • Janatul Baki is situated in Madina.
140. • Masjid-e-Hanif is located in Mina.
141. • JANAT UL MOALA is a graveyard in MECCA.
142. • Qazaf: false accusation of adultery punishable with 80 lashes.
143. • Lyla-tul-Barrah means the Night of Forgiveness.
144. • Karam-un-Katibin means Illustrious writers.
145. • Oldest mosque on earth is Kaabatullah.
146. • 1st Kalima=Tayyab, 2nd =Shahadat, 3rd =Tamjeed, 4th =Tauheed, 5th =Astaghfar,
147. 6th =Rad-eKufar
148. NAMAZ MCQS
149. • 48 total numbers of Rakats are in Farz prayer.
150. • Namaz-e-Khasoof is offered for Moon Eclipse.
151. • Namaz-e-Kasoof is offered for Solar Eclipse.
152. • Namaz-e-Istasqa is offered for Rain.
153. • Holy Prophet offered Jumma Prayer in 1. A.H.
154. • Namaz-e-Istasqa is offered with backside of hands upward.
155. • Holy prophet offered first Eid Prayer in 2. A.H.
156. • Eid Namaz is Wajib.
157. • Madurak is the person who starts prayer with Immam.
158. • Musbaq is the person who comes after one rakat.
159. • Fajar and Isha were essential in the early period of Islam.
160. • Tahajud mean abandon sleep.
161. • Qaada is to sit straight in Salat.
162. • Jasla is short pause between two sajdas.
163. • Qaumaa is standing straight during Rukus.
164. • A person who performs prayer alone is Munfarid.
165. • Farz in wuzu=4, Sunats=14.
166. • Farz in Ghusual=3, Sunats=5
167. • Types of Sunnah prayer are of two types.
168. • In Fajr, Maghrib & witr no chage in farz rakaat in case of Qasr.
169. • Takbeer-e-Tashreeq is recited in Eid-ul-Uzha.
170. • Jumma prayer is Farz salat.
171. • Conditions of Salat are Seven.
172. • takbeer-e-Tehreema are to be said in the salat: one.
173. • Jasla is wajib.
174. • To sit straight in Salat is called Qa’ada.
175. • Qa’ada is farz.
176. • Two persons are required for a Jamat prayer.
177. • Salat Juma became Farz in Madina.
178. • Five salat made compulsory in 10th Nabvi.
179. ZAKAT MCQS
180. • Zakat means to purify.
181. • Zakat was made obligatory in 2. A.H.
182. • 7-1/2 is the nasab of gold and 52-1/2 tolas for silver.
183. • Injunction of utilization of zakat is in Surah-al Tauba.
184. • Number of heads for distribution of zakat are 8.
185. • Zakat mentioned along with Namaz in the Quran 22 times.
186. • 5 Camels, 40 goats, 3 cows and buffaloes is nisab for zakat.
187. • 1/10 is the nisab of irrigated produce.
188. • Zakat is treasure of Islam; it is the saying of holy prophet.
189. • Usher means 1/10.
190. • Khums means 1/5.
191. • Word Zakat occurs in Quran for 32 times.
192. • In 2nd A.H the rate and method of distribution of Zakat was determined at Madina.
193. • Kharaj is spoils of war.
194. • Fay is income from town lands.
195. • Zakat on produce of mines is 1/5th.
196. • Ushr on artificially irrigated land is 1/20th.
197. • Al-Gharmain means debtors.
198. • There are two types of zakat.
112.199. Khateeb-ul-Ambia was the title of __________.
A. Prophet Dawood (A.S)
B. Prophet Nooh (A.S)
C. Prophet Yaqoob (A.S)
D. Prophet Shoaib (A.S)

113.200. Namaz-e-Khasoof is offered at the time of __________ ?
A. Lunar eclipse
B. Solar eclipse
C. earthquake
D. heavy rain

114.201. __________ takes out souls of life bearing creatures.
A. Jibrael (A.S)
B. Mikael (A.S)
C. Israfeel (A.S)
D. Izraeel (A.S)

115.202. Name the Angel who was appointed to deliver messages to Prophet Muhammad (PBUH) from Allah?
A. Jibrael (A.S)
B. Mikael (A.S)
C. Israfeel (A.S)
D. Izraeel (A.S)

116.203. Cave Hira is in the _________ mountain.
A. As-Safa
B. Sil
C. Uhud
D. An-Noor

117.204. The first Msjid (Mosque) on the surface of Earth is?
A. Masjid-ul-Haram
B. Masjid-e-Nabavi
C. Masjid-e-Aqsa
D. Quba Masjid

118.205. Name the wife of Prophet Muhammad (PBUH) who was daughter of Umar Farooq (R.A)?
A. Aisha (R.A)
B. Juwairyyah (R.A)
C. Hafsah (R.A)
D. Maimoonah (R.A)

119.206. What was the relation between Prophet Ismail (A.S) and Prophet Ishaq (A.S)?
A. Prophet Ismail (A.S) was father of Prophet Ishaq (A.S)
B. Prophet Ishaq (A.S) was father of Prophet Ismail (A.S)
C. Brothers
D. Cousins

120.207. Prophet Muhammad (PBUH) lived in Madina for __________ years.
A. 8
B. 9
C. 10
D. 11

121.208. Al-Hudaibiyah Treaty was scribed by __________.
A. Abu Bakr Siddique (R.A)
B. Umar Farooq (R.A)
C. Usman Ghani (R.A)
D. Ali Al-Murtaza (R.A)
122.209. A
123.210. D
124.211. A
125.212. D
126.213. D
127.214. C
128.215. C
129.216. C
130.217. D


21. Hazrat Ali (R.A) was martyred in __________ Hijrah.
A. 36
B. 38
C. 40
D. 42

22. The heads of Zakat are __________ .
A. 6
B. 7
C. 8
D. 9

23. Which country is called the "Land of Prophets"?
A. Saudi Arabia
B. Iraq
C. Syria
D. Palestine

24. There are _________ farz in wuzoo.
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

25. "Saha Satta" are __________ books of Hadith.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

26. Eid Prayer is __________ .
A. Wajib
B. Farz
C. Sunnat
D. Mustahib

27. The book of Hadith, Al-Muwatta, was compiled by __________ .
A. Imam Abu Haneefa (R.A)
B. Imam Shafi (R.A)
C. Imam Ahmad bin Hambal (R.A)
D. Imam Malik (R.A)

28. The book of Hadith, Kitaab-ul-Aathaar, was compiled by __________ .
A. Imam Abu Haneefa (R.A)
B. Imam Shafi (R.A)
C. Imam Ahmad bin Hambal (R.A)
D. Imam Malik (R.A)

29. In Hajj, touching the Black Stone, is called__________ .
A. Istilam
B. Sayee
C. Ramee
D. Tawaf

30. The first migration of the Companions and relatives of the Prophet Muhammad (PBUH) was to __________ .
A. Makkah
B. Madina
C. Ethopia
D. Baghdad
31. C
32. C
33. D
34. B
35. B
36. A
37. D
38. A
39. A
40. C

31. Prophet Muhammad (PBUH) is called with the name "Ahmed" in Surah _________ .
A. Ya-Seen
B. Muhammad
C. Saff
D. Muzzammil

32. "Muhammad is the messenger of Allah" is stated in Surah _________ .
A. Ya-Seen
B. Muhammad
C. Muzzammil
D. Fath

33. Allah says, "Wives of Prophet Muhammad (PBUH) are mothers of believers" in Surah _________ .
A. Aal-e-Imraan
B. Yaaseen
C. Muhammad
D. Ahzaab

34. The name "Muhammad" has been mentioned _________ times in the Holy Quran.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

35. Which Surah of Quran has Bismillah twice?.
A. Aal-e-Imraan
B. Al-Namal
C. Yaaseen
D. Muhammad
36. C
37. D
38. D
39. D
40. B
41. The color of the first Islamic flag was _________ .
A. White
B. Black
C. White and Black
D. Green

42. The "Battle of Yermuk" was fought between Muslims and _________ .
A. Romans
B. Jews
C. Iranis
D. Christians

43. Masjid Qiblatain is in _________ .
A. Makkah
B. Madina
C. Taif
D. Palestine

44. In Hajj, touching the Black Stone, is called__________ .
A. Istilam
B. Sayee
C. Ramee
D. Tawaf

45. In Hajj, stoning the Devil, is called __________ .
A. Istilam
B. Sayee
C. Ramee
D. Tawaf

46. In Hajj, traveling seven times between Mount Safa and Mount Marwah, is called __________ .
A. Istilam
B. Sayee
C. Ramee
D. Tawaf

47. The first Ummayed Caliph was _________ .
A. Khalid bin Waleed (R.A)
B. Ameer Muawiyah (R.A)
C. Abu Ubaidah (R.A)
D. Amr bin Al-Aas (R.A)

48. Prophet Muhammad (PBUH) sent his messengers to the kings beyond Arabia calling them to Islam. In order to authenticate the credentials of his messengers, a __________ seal was made.
A. Golden
B. Silver
C. Metallic
D. Wooden

49. In the Battle of Uhud, Prophet Muhammad (PBUH) selected __________ skillful archers to stay on a mountain (side).
A. 20
B. 30
C. 40
D. 50

50. What was the relation between Prophet Moosa (A.S) and Prophet Haroon (A.S)?
A. Prophet Moosa (A.S) was father of Prophet Haroon (A.S)
B. Prophet Haroon (A.S) was father of Prophet Moosa (A.S)
C. Brothers
D. Cousins
51. A
52. A
53. C
54. A
55. C
56. B
57. B
58. B
59. D
60. C
- the pre- islamic era is known as:

a) Modern age b) Age of ignorance c) Golden age d) none

2- Ma'rib dam was located in:

a) iraq b) yaman c) egypt d) none

3- Rulers of Pre- islamic iran were called:-

a) qaiser b) kisra c) shahan- shah d) none

4- Ka'bah is situated in the valley of:

a) Faran b) Makkah c) Taif d) none

5- Hajre- Aswad means:

a) pious stone b) black ston c) foundation stone d) none

6- The word "Muhammad" means:

a) The praised one b) Noble c) Respectful d) none

7- The first revelation came to Prophet (p.b.u.h) in:

a) Hira b) Thaur c) Dar-e-Arqam d) none

8- The duration of social boycott of Musliam Shi'b Abi Talib was for

a) 3 years b) 5 years c) 10 year d) none

9- The Battle of Uhad was fought in the year :

a) 3 Nabvi b) 8 Nabvi c) 9 A.H d) none

10- Who signed the treaty of Hudabiya on the behalf of the Quresh?

a) Abu sufyan b) Abu Lahab c) Abu al Hakam d) none (sohail bhatti`s book page no 136)

11- Banu Qurayzah, Banu Qaynuqa and Banu Nadir were three tribes of :

a) Quraysh b) Christian c) the jews d) none

12- Quran was revealed in :

a) 25 years b) 27 year c) 23 year d) none

13- Hazrat Umer (R.A) was assassinated in the month of:

a) Ramadan b) Ziq'ad c) Muharram d) none (he was assassinated in the month of zilhajj)

14- Musaylama was:

a) philosopher b) poet c) false prophet d) none

15- The battle of Jamal was fought between Hazrat Aisha and:

a) hazrat muawiyah b) hazrat talah c) hazrat ali d) none

16- The capital of umyad dynasty was:

a) Baghdad b) Cairo c) Khusran d) none (Damascus)

17- Abbasid Caliphate came into being in:

a) 132 AH b) 122 AH c) 142 AH d) none

18- SAmmarra was built by:

a) Al-mansur b) Al mahdi c)Al-must'asim (IN 836 A.D)d) none

19- Jizya is a :-
a) poll tax b) trade tab c) land taxd) none

20- The ottoman dynasty fell in:

a) 1857 b) 1926 c) 1940 d) none
Q1 MCQs
1- Literal meaning of Jehad is ;
a) exemption b) sacrifice c) fight d) struggle

2- Marwan was the son of
a) Hakam b) Walid c) Suleman d) yazid e) none

3- Musa-bin-naseer conquered parts of:
a) Asia b) Africa c) Europe d) Australia

4- in 89 A.H. -- became viceroy of Africa:
a) Musa-bin naseer b) Tariq bin ziyad c) Yazid bin Muhalib d) Umer bin Abdul Aziz

5- After a short khilafat of Muawiyah II the next Khalifa of Islam was:
a)Ibn-e-khatab b)Ibn-e -hashim c) Ibn-e- zubair d)Ibn-e-Yazid e) none

6-Whilst Africa was under the ummayad the Spain was under:
a) Goth b) The Jews c) THe Hindus d) The mongols e)none

7- For the first time Abdul Malik issued purely Muslim Coinage Know as:
a) Pound b) Deenar c) Dirham d) Ruppe e)none

8- Firdousi was the poet of:
a) Persia b) Asia c) africa d) America e) none

9- Al- walid Was one of the greatest Khalifas of:
a) Arabs b) Indo- pak c) China d) Whole islamic world e)none

10- Umm-ul- Banin was a remarkable --- women
a) Arab b) Spanish c) Egyptian d) European e)none

11- Safah was the first caliph of:-
a) Ummayads b) Hashimis c) Abbasids d) Alvids e) none

12- ---- was the real founder of the Abbasid dynasty
a) Safah b) Abu jafar c) Muhammad musa d) Abdullah e) none

13- In the adminstration of the ummayads the court language was:
a) Persian b) Arabics c) French d) German e) none

14- Fazl bin yahya has held the governership of:
a) Khusran and egypt b) Spain c) South asia d) Africa e) none

15- with the emergence of abbasids the Capital was transferd from syria to:
a) Iran b) egypt c) iraq d) turkey e) none (moved from baghdad to samarra)

16- Amin was Murdered in
a) 814 A.c b)815 A.c c)816 A.c d) 817 A.c e) none( 24 march,813 a.c)

17- NAzhun, Zainab and Hamda belonge to
a) spain b) baghdad c) syria d) iraq e) none

18- MAliki doctrines were introduced in spain in the reign of:
a) hisham b) Abd-ur-rahman c) abdullah d) yazid e) none

19- Al-Qanun - Fil tib was written by;
a) Bu-ali-sina b) Almasudi c) Ibn-ishq d) al- yaqubi e) none

20- Al tafser was written by
a) al-zharwi b) Muhammad-bin zikraya c) al- ghazali d) Jabir bin hayan e) none
2010 Paper 1

i- Arabia is a largest tract of country in the------- of Asia.
a-South East
b-South West
c-North East
d-None of these

ii- is called in Arab tradition “Year of the elephant”
a- 650A.C
b- 560AC
c- 570AC
d- None of these

iii-ANSAR means
a- defender
b- helper
c- rular
d- None of these

iv-The ninth year of the Hijra is known in Muslim history as the
a- Year of elephant
b- year of deputations
c- year of embassies
d- None of these


v-In 14 Hijri/635 AD laid the foundation of Basra
a-Hazrat Umar
b- Khalid bin Walid
c-Uthban bin Ghazwan
d-None of these

vi-Hazrar Usman was assassinated in the month of
a-Ramzan
b-rajab
c-Zulhija
d-None of these

vii-Hazrat Khalid bin walid belonged to the tribe of
a-Hashim
b-Umayyah
c-Makhzum
d-None of these

viii- The city of FUSTAT was founded by
a- Amr bin Al-As
b- Hazrat Umar bin Khattab
c- Hazrat Khalid bin Walid
d- None of these

ix-KHARAJ is
a-poor tax
b-land tax
c-poll tax
d-None of these

x- was the first caliph, who addicated the caliphate
a-Hazrat Ali
b-Hazrat Hassan
c-Hazrat Hussain
d- None of these

xi- The tomb of Hazrat Abu Ayub Ansari is situated at
a-Ankara
b-Madina
c-Istanbul
d-None of these

xii-The first capital of Abbasid Caliphate was
a- Al-Hashmiyah
b- Samrah
c- Baghdad
d- None of these

xiii-Ibne-e-Kahldun was a famous historian of century
a-15th
b-14th
c-13th
d-None of these

xiv- DIWAN AL HISBAH was instituted by
a-Mahdi
b-Hadi
c-Harun (Not sure)
d-None of these

xv- IDRISI was a famous
a-Musician
b-poet
c-Geographer
d- None of these

xvi-SIYASAT NAMA was written by
a-Firdausi
b-Masudi
c-Madwardi
d- None of these (Nizam al-Mulk)

xvii-Tulunid Dynasty was founded by Ahmad ibn Tulun in
a-Khurasan
b-Syrea
c-Iraq
d- None of these (Egypt)

xviii- the capture of Baghdad by Halaku Khan took place in the year
a-1285
b-1258
c-1271
d- None of these

xix- Constantinople fell into the hands of the Muslims in
a-1453
b-1543
c-1354
b- None of these

xx-With the Othman empire reached its zenith of glory and prestige
a-Bayazid
b-Muhammad II
c-Salim I
d- None of these



Paper 2


i- When Muslims invade the Spain was the ruler of the country?
a-Vetiza
b-Roderick
c-Theodomir
d- None of these

ii- was the Gothic capital
a- Cordava
b- Toledo
c- Garnada
d- None of these

iii- During muslim rule was the capital of Spain
a- Cordava
b- Toledo
c- Garnada
d- None of these

iv- was the first Muslim governor of Spain
a- Turaif
b- Tariq bin ziyad
c- Abdul Aziz
d- None of these

v-Abdul Rehman al dakhil died in 173 AH after the reign of years
a-40
b-41
c-42
d-None of these( Almost 32 Years)

vi- Hisham bin Abdur Rehman introduce doctrine in spain
a- Hanafi
b-Shafi
c-Humbali
d-None of these( Maliki)

vii- The beautiful palace of built by al-Nasir
a-Al zuhra
b-Al hambra
c-Al qurtaba
d-None of these

viii- al Mahdi was the first caliph of the fatimids
a- Ubaidullah
b- Abdullah
c- Muhammad
d- None of these

ix- Battale of ZALAQA was fought between Alfanso VI and
a-Hajib Almansur
b-Yousaf bin Tashfeen
c-Tariq bin Ziyad
d-None of these

x- “Moors in Spain” was written by
a- J.J Saunders
b- P.K HATTI
c-Lane pole
d- None of these

xi- Abdur Rehman al nasir assumed the title of Ameer ul Mominin
a-713 AH
b-317 AH
c-300 AH
d-None of these

xii-The greatest muslim art in which they have achieved incomparable success is
a- Painting
b- Architeture
c- Calligraphy (interesting one)
d- None of these

xiii- Al KAMIL FIT TARIKH was written by
a-Tabri
b-Masudi
c-Ibn ul Athir
d-None of these

xiv- GIBRALTER is named after
a-Musa bin Nusair
b-Al Turaif
c-Uqba bin Nafay
d-None of these ( Tariq)

xv- Garnada Fell in
a-1429 AC
b-1492 AC
c-1592 AC
d- None of these

xvi-Ibn e Rushd was a distinguished
a-Musician
b-Doctor
c-Philosopher
d- None of these

xvii-R DOZY is the author of
a-Islam in History
b-The spirit of Islam
c-IThe Spanish islam
d- None of these (Egypt)

xviii- MUWALLEDUN were
a-Spanish neo muslim
b-African slave
c-Arab soldier
d- None of these

xix- Iberian Peninsula is a part of
a-Africa
b-Asia
c-Europe
b- None of these

xx-THE PREACHING OF ISLAM is written by
a-Ameer Ali
b-Arberry A.J
c-Arnold T.W
d- None of these

1.The Holy Quran was first compiled during the caliphate of Hazrat---------:

a)Muhammad (PBUH)
b)Abu Bakar Siddique(R.A)
c) Uthman (R.A)
d)none of these

2. Hazrat Umer was Caliph for---------------:
a) 2 years
b) 4 years
c) 10 years
d) none of these

3.The orthodox caliphate lasted for---------- :

a) 26 years
b) 29 years
c) 32 years
d)none of these

4.Hazrat Ali was martyred in the year---------:

a) 650 AD
b) 656 AD
c) 661 AD
d)none of these

5.The Umayyad Dynasty was put to an end in the year----------:

a)660 AD
b)750 AD
c)770 AD
d)None of these

6.The Abbasid Dynasty ruled for just over---------:

a)five centuries
b)two centuries
c)three centuries
d)none of these

7.The Islamic calendar(hijra) started in the year-----------:

a)622 AD
b)620 AD
c)621 AD
d)none of these

8.The famous Al-Muwatta was written by:

a)Imam Malik
b)Imam Abu Hanifa
c)Imam Muslim
d)Imam Hanbal

9.The Holy Prophet (P.B.U.H) migrated to Madina in-------------:

a) 615 AD
b) 622 AD
c) 625 AD
d)none of these

10.The last Umayyad ruler at Damascus was--------:

a)Marwan II
b)Abdul Aziz
c) Abdul Rahman
d) none of these


11.The founder of Umayyad Dynasty was---------:

a)Yazid
b)Abd al Malik
c)Muawiyah I
d) none of these

12.Baybars, the Mamluke Sultan of Egypt, took----------to install him as Abbasid caliph in Cairo on the year 1261 AD:

a) Al-Mustansir
b) Al-Hakim
c) Al-Mustakfi-I
d)None of these

13.The founder of Umayyad Dynasty in Spain was-------:

a)Khalid bin Walid
b)Moosa bin Nysair
c)Abdur Rahman I d)None of these

14.The Ottoman Sultan Salim took------from cairo to Istanbul to install him as Caliph:

a) Al-Mutawakkil III
b) Al-Qa’im
c) Al-Mustamsik
d)None of these

15. Under which Caliph, Sindh was invaded by Muhammad bin Qasim in 711 AD?

a) Muawiyah
b) Al-Walid Ic) Abdul Malik

d)None of these

16.When did the Ottomans cross into Europe:

a) 1357 AD
b) 1520 AD
c) 1550 AD
d)None of these

17.When was Hungary brought under Ottoman rule?

a) 1521 AD
b) 1526 AD
c) 1530 AD
d)None of these

18.Kamal Attaturk ended the Ottoman Caliphate and deposed Abdul Majid II in-----

a) 1920
b) 1922
c) 1924
d)none of these

19. Which Ottoman Ruler took the Abbasid Caliphate to Istanbul?

a) Sulaiman I
b) Salim I
c) Al-Mustansar
d)None of these

20. The Ottoman Empire lasted for over----------

a) Five Centuries
b) Six Centuries
c) Seven Centuries
d)None of these



Paper 2






1.Spain was invaded in 711 AD by ---------:

a) Tariq bin Ziyad
b) Abd al Rahman I
c) Khalid bin Walid
d)none of these

2. The al-Qairawan in North Africa was founded in 670 AD by---------------:
a) Musa bin Nusayr
b) Suleman I
c) Uqbah
d) none of these

3.The conquests of Hujjaj in the East matched the Western conquests by ---------- :

a Musa bin Nusayr
b) Tariq bin Ziyad
c) al-Mutawakkil
d)none of these

4.Abdul Aziz married Egilona, the widow of king Roderick, and named her ---------:

a) Umm-Asim
b) Umm-Kulsum
c) Umm-Hani
d)none of these

5.The Umayyad Dynasty was put to an end in the year----------:

a)661 AD
b)750 AD
c)770 AD
d)None of these

6.The Abbasid Dynasty ruled for just over---------:

a) two centuries
b) three centuries
c) five centuries
d)none of these

7.Baghdad was put on fire in 1258 AD by -----------

a) The Umayyads
b) The Mongols
c) The Ottomans
d)none of these

8.Musa bin Nusayr was the Governor of---------

a) Egypt
b) Spain
c) North Africa
d) none of these

9.The fugitive Umayyad prince reached Spain in the year -------------:

a) 755 ADb) 750 AD
c) 760 AD
d)none of these

10.The last Umayyad ruler in 750 AD was--------:

a) Hisham
b) Marwan II
c) Yazid III
d) none of these


11.The name of the French King who attacked Spain in 777 AD was ---------:

a) Roderick
b) Charlemagne
c) Alfonso
d) none of these

12.Ibn Khuldun is generally known as a-------

a) Mathematician
b) Astronomer
c) Historiand) None of these

13.The real founder of Umayyad Dynasty in Spain was-------:

a) Tariq bin Ziyad
b) Moosa bin Nysair
c) Abdur Rahman I
d) None of these

14.The Arabs invaded Spain in the year-------

a) 711 AD
b) 750 AD
c) 756 AD
d) None of these

15.Which Caliph recalled Musa bin Nusayr to Damascus-------?

a) al Walid-I
b) Abdul Aziz
c) Abdul Malik
d)None of these

16. Who punished Musa bin Nusayr for invading Spain---------?

a) Sulaiman
b) Abdul Aziz
c) Amr Thaqafi
d)None of these

17.After ruling over Spain for one year who refused to give turn to the Yamanites?

a) Abdur Rahman-II
b) al-Hakam
c) Abdur Rahman al-Fehri
d) None of these

18.The new capital established by Abbasid in 835 AD is called -----

a) al-Mansurah i think
b) Samarra
c) Kufa/Basra
d) none of these

19. Abdur Rahman-II of Spain went out to receive a minstrel called--------

a) Khalid
b) Ziryab not sure
c) Walid
d) None of these

20.Cordova and Baghdad served to the West as main centres for------------

a) Rivalry
b) Treasures
c) Learning
d) None of these
(1) First compilation of the Holy Quran was completed during the period of Hazrat:
(a) Abu Bakr(b) Umar
(c) Uthman
(d) None of these

(2) In 14 Hijri / 635 AD ________ laid the foundation of Basrah.
(a) Hazrat Umar
(b) Khalid bin Walid
(c) Utbah bin Ghazwan
(d) None of these

(3) Hazrat Uthman assassinated in the month of:
(a) Ramazan
(b) Rajab
(c) Zilhaj
(d) None of these

(4) Hazrat Ali shifted the capital from Madina to:
(a) Basra
(b) Fustat
(c) Damascus
(d) None of these

(5) Hazrat Khalid bin Walid belonged the tribe of:
(a) Hashim
(b) Umayyah
(c) Makhzum
(d) None of these

(6) ________ is known “First year of Unification in the history of Islam”.
(a) 40 Hijri
(b) 41 Hijri
(c) 70 Hijri
(d) None of these

(7) _________ was the conqueror of Spain.
(a) Mohammad bin Qasim
(b) Qutaibah bin Muslim
(c) Tariq bin Ziyad
(d) None of these

(8) The last Caliph of Ummayads was:
(a) Hisham bin Abdul Malik
(b) Marwan II
(c) Yazid II
(d) None of these

(9) Umayyad Caliphate lasted for __________ years.
(a) 90
(b) 92
(c) 132
(d) None of these

(10) Baghdad was founded by:
(a) Harun
(b) Mamun
(c) Mansur
(d) None of these

(11) Kitab Al-Khair was written by:
(a) Imam Malik
(b) Imam Abu Hanifa
(c) Imam Yousuf
(d) None of these

(12) ‘Jizya’ is a:
(a) Poll tax
(b) Land tax
(c) Property tax
(d) None of these

(13) Abbasid Caliphate came into being in:
(a) 122 Hijri
(b) 132 Hijri
(c) 142 Hijri
(d) None of these

(14) Ishaque Musli was a famous:
(a) Musician
(b) Historian
(c) Jurist
(d) None of these

(15) The first Wazir to Abbasids was:
(a) Abu Salama Khalal
(b) Abu Muslim
(c) Yahha Barmaki
(d) None of these

(16) The first capital of Abbasid Caliphate was:
(a) Baghdad
(b) Samara
(c) Al-Hashimiyah
(d) None of these

(17) Abu Bakr ibn Zakaria al-Razi (RHAZES) was a great:
(a) Historian
(b) Jurist
(c) Physician
(d) None of these

(18) ‘Siyasatnama’ was written by:
(a) Al Kindi
(b) Nizamul Mulk Tusi
(c) Al-Farabi
(d) None of these

(19) Sultan Salim-I became first Osmani Caliph in:
(a) 1517
(b) 1520
(c) 1525
(d) None of these

(20) Institution of ‘Khilafat’ abolished by:
(a) Anwer Pasha
(b) Mustafa Kamal Pasha
(c) Ismet Inono
(d) None of these



*****************************




2007 paper 2



(1) Egypt was invaded under the leadership of:
(a) Sa’ad bin Abi Waqas (RA)
(b) Amr bin A’as (RA)
(c) Khalid bin Waleed (RA)
(d) None of these

(2) Muslim Rule in Spain was established by:
(a) Abbasids
(b) Turks
(c) Umayyads
(d) None of these

(3) The central headquarter of Umayyad was:
(a) Kufa
(b) Cairo
(c) Baghdad
(d) None of these

(4) Yousaf bin Tashfin was from the dynasty of:
(a) Muwahhid
(b) Murabit
(c) Umayyid
(d) None of these

(5) Who said, “I never fight with a foe in distress”.
(a) Mahmood of Ghazna
(b) Salahuddin Ibn Ayyub
(c) Omar bin Adbul Azia
(d) None of these

(6) Sasanids were:
(a) Fire-Worshippers
(b) Idol Worshippers
(c) Sun and Moon worshippers
(d) None of these

(7) Al-Beruni was born in:
(a) Makkah
(b) Khiva
(c) Baghdad
(d) None of these

(8) Razi (Rhazes) was a great:
(a) Philosopher
(b) Poet
(c) Physician
(d) None of these

(9) Yarmuk is situated in:
(a) Egypt
(b) Iraq
(c) Syria
(d) None of these

(10) Kimai-e-Sa’adat is written by:
(a) Ibn-e-Khuldun
(b) Imam Al-Ghazali
(c) Ibn-e-Sina
(d) None of these

(11) Omar Khayyam wrote his Algebra in:
(a) Persian
(b) Arabic
(c) English
(d) None of these

(12) Omar bin Abdul Aziz belonged to:
(a) Umayya family
(b) Abbasi family
(c) Sassani family
(d) None of these

(13) Fihrist-al-Ulum was written by:
(a) Ibn-e-Qayyim
(b) Ibn-an-NAdim
(c) Ibn-e-Nafis
(d) None of these

(14) Al-Farabi was:
(a) Turkish
(b) Iranian
(c) Arab
(d) None of these

(15) The death of Caliph __________ brought the Abbasid Dynasty to an end.
(a) Mustasim
(b) Mutawakkil
(c) Muatazid
(d) None of these

(16) “Islam and the modern world” is written by:
(a) ) M. Hanif Nadvi
(b) Arberry, A. J.
(c) Nadvi, Abul Hasan
(d) None of these

(17) “Mesopotamia” is a _________ word.
(a) Greek
(b) Turkish
(c) French
(d) None of these

(18) “The Arabian Nights” is a book of:
(a) Tales
(b) Poetry
(c) History
(d) None of these

(19) “Toledo” is city in:
(a) Iraq
(b) Italy
(c) Spain
(d) None of these

(20) Bosnia was part of:
(a) British Empire
(b) Turkish Empire
(c) Sassanaid Empire
(d) None of these
1- The longest Sura of the Qur'an is:
(a) Al-Nisa (b) Al-i Imran (c) Al-Baqra (d) Al-Maida (e) None of these

2- Sura al-Nur speaks of:
(a) Wars (b) Mal-i-Ghanimat (c) The Jews (d) Women issues (e) None of these

3- The Holy Qur'an is generally printed in:
(a) Nastaliq script (b) Kufi script (c) Naskh script (d) Shikasta script (e) None of these

4- Imam Bukhari hailed from:
(a) Malaysia (b) India (c) Egypt (d) Turkestan (e) None of these

5- Prophet Muhammad (SAW) while immigrating to Madina took refuge in:
(a) Cave Hira (b) Cave Thaur (c) Dar-i-Arqam (d) Masjid-i-Nabawa (e) None of these

6- Prophet Muhammad (SAW) visited Ghar-i-Hira for:
(a) Recitation (b) Memorization (c) Meetings (d) Meditation/Tahanuth (e) None of these

7- The Najashi King of Habasha with whom the Muslims for the first time took refuge was a:
(a) Jew (b) Hindu (c) Christian (d) Mushrik (e) None of these

8- The duration of social boycott of Muslims in Shi-b abi Talib was for:
(a) 10 Years (b) 5 Years (c) 3 Years (d) 8 Years (e) None of these

9- Sulh-i Hudibiyya was written by:
(a) Hazrat Abu Bakr (b) Hazrat Ali (c) Hazrat Umar (d) Prophet Muhammad (PBUH) (e) None of these

10- Aws and Khazraj lived in:
(a) Yemen (b) Makkah (c) Najd (d) Hijaz (e) None of these

11- Aws and Khizraj were:
(a) Money lenders (b) Agriculturalists (c) Nomads (d) Cottage Industrialists (e) None of these

12- The Jewish tribe Banu Qainuqa worked as:
(a) Carpenters (b) Gold Smiths (c) Iron Smiths (d) Farmers (e) None of these

13- Hajjaj bin Yusuf was:
(a) Ummayad (b) Abbasid (c) Ottoman (d) Mughal (e) None of these

14- Saif Allah was the title of:
(a) Hazrat Umar (b0 Hazrat Usman (c) Hazrat Ali (d) Hazrat Khalid bin Walid (e) None of these

15- Hazrat Suhaib belonged to:
(a) Rome (b) Iran (c) Sudan (d) Habasha (e) None of these

16- Abu Sufyan lost his eye in the battle of:
(a) Tabuk (b) Yarmuk (c) Muta (d) Khandaq (e) None of these

17- Byzantium was:
(a) Central Asia (b) Iberian Peninsula (c) Middle East (d) Eastern Rome (e) None of these

18- Sasanids rules:
(a) India (b) Far East (c) Egypt (d) Persian Empire (e) None of these

19- Imam Malik was a famous:
(a) Poet (b) Historian (c) Architect (d) Jurist (e) None of these

20- Literal meaning of word Khilafat-e-Rashida is;
(a) Four Sahaba Caliphs (b) Right guided caliphs (c) Followers (d) Pious people (e) None of these.

41. 1- Iberian peninsula is a part of:
(a) Africa
(b) Asia
(c) Europe
(d) None of these

2- Granada is a city of:
(a) Iran
(b) Egypt
(c) Syria
(d) None of these

3- The Umayyad rule in Spain came to an end in:
(a) 1000
(b) 1258
(c) 1492
(d) None of these.

4- The commander in the first ever Muslim Jihad in Constantinople was:
(a) Khalid bin Waleed
(b) Qutayba bin Muslim
(c) Yazid bin Muawiyah
(d) None of these.

5- Al-Dakhil was a prince of:
(a) Banu Abbas
(b) Saljukids
(c) Banu Umayyah
(d) None of these.

6- Ibn Tufail was:
(a) Poet
(b) Historian
(c) Philosopher
(d) None of these.

7- The author of Ihya ‘Ulum al-Din is:
(a) Al-Kindi
(b) Imam Al-Ghazali
(c) Ibn Sina
(d) None of these.

8- Hunayn ibn Ishaq lived during the reign of:
(a) Harun
(b) Hisham
(c) Mamun
(d) None of these.

9- Qubba-us_Sakhra is built at:
(a) Madina
(b) Jerusalem
(c) Makkah
(d) None of these.

10- Zaryab was:
(a) Poet
(b) Magician
(c) Singer
(d) None of these.

11- Who was the founder of Fatimid dynasty:
(a) Al-Mamun
(b) Mauwiyah
(c) Imam Hussain
(d) None of these.

12- Baghdad was the capital of:
(a) Banu Fatimah
(b) Ottomans
(c) Banu Abbas
(d) None of these.

13- Sihah Sittah are the books of:
(a) Tafsir
(b) Fiqh
(c) Hadith
(d) None of these.

14- Shajarat-ul-Dur was the queen of:
(a) Iraq
(b) Egypt
(c) Iran
(d) None of these.

15- Riyadh is the capital city of:
(a) Egypt
(b) Algeria
(c) Saudi Arabia
(d) None of these.

16- Ibn Rushd was:
(a) Story Writer
(b) Philosopher
(c) Historian
(d) None of these.

17- Spain is called by the Arabs as:
(a) Ifriquiye
(b) Auruba
(c) Al-Andalus
(d) None of these.

18- Berbers were originally:
(a) Arabs
(b) Europeans
(c) Africans
(d) None of these.

19- “A History of Muslim Philosophy” is written by:
(a) M. Hanif Nadvi
(b) Kh. Abd al-Hakam
(c) M.M. Sharif
(d) None of these.

20- R. Dozy is the author of:
(a) History of Islam
(b) Islam and the Modern world
(c) Spanish Islam
(d) None of these.
42. __________________

1: THE SHORTEST SURAH OF THE QURAN IS:
A: AL MAUN B : AL BAYYINAH C: AL KAUTHAR D: AL AKHLAS E: NONE OF THESE.

2: THERE IS NOBISMILLAH IN THE BEGINNING OF SURAH:
A AL FAITHAH B: AL NISA C:AL NAMAL D: AL TAUBAH E: NONE OF THESE

3: THE QURAN WAS REVEALED IN :
A : 25 Y B: 12 Y C:23 Y D: 20 Y E:NONE OF THESE

4: THE 1ST REVELATION CAME TO PROPHET(SAW)
A: DAR ARQAM B: HIRA C: THAUR D: SHI'B ABI TALIB E: NONE OF THESE

5: THE BATTLE IN WHICH MOAMMAD (SAW) PARTICPATED B/F NUBUWWAHWAS:
A: DAHIS B: BAIT AQBA C: FIJIR D: NONE OF THESE

6: THE DURATION OF SOCIAL BOYCOTT OF MUSLIMS IN SHI'B ABI TALIB WAS FOR:
A: 5 Y B: 10 Y C: 3 Y D: 8 Y E: NONE OF THESE

7:THE CONQEROR OF KHBER WAS:
A:UMAR B: JAFAR C: KHA;ID BIN WALID D: ALI E: NONE OF THESE

8: WHO IS CALLED THE 5TH GUIDED CALIPH:
A: HARUN B: WALI C: IBN ZUBAYR D:UMAR BIN AZIZ E: NONE OF THESE

9: THE BATTLE OF JAMAL WAS FOUGHT B/W THE AISHAH AND:
A: TALHAH B: MUAWIYA C: YAZID D: UMER E: NONE OF THESE

10: EGYPT WAS CONQERED DURING THE CALIPHATE OF :
A: ABU BAKR B: MUAWIAH C: ALI D: UMAR E: NONE OF THESE

11: HAZRAT UMAR WAS THE SON OF :
A:ABU TALIB B: TALHAH C: ABDULLAH D: KHATTAB E: NONE OF THESE

12: ABBASID CALIPHATE CAME INTO BEING IN:
A: 110 A.H B: 122 A.H C:132 A.H D:140 A.H E: NONE OF THESE

13: BAIT AL HIKMA WAS ESTABLISHED BY:
A: WAILD B:HISHAM C: MANSUR D: HARUN E: NONE OF THESE

14: MASJID QIBLAYAYN IS SITUATED IN :
A: HABSHA B: MAKKAH C: TAIF D: MADINA E: NON OF THESE

15: KHALID BIN WALID WAS REMOVED FROM THE COMMOND DURING THE expedtion to:
a: iran b: syria c: yeman d: none of these

16: the city of fustat was founde by:
a: amr bin al a's b: abd al malik c: muawiyah d: none of these

17: expedition of tabuk place in:
a:6 A.H B: 7 A.H C: 9 A.H D: NONE OF THESE

18: HAZRAT SALMAN WAS FROM:
a: rome b: syria c: yeman d: faris


19: imam abu hanifah was a famous:
a: musician b: architect c: jurist d: historian e: none of these


20: the total period of khalafat -i- rashidah was:
a: 40 y b: 30 y c: 29 y d: none of these.
1:BAIT AL HIKMA WAS ESTABLISHED BY:
A: YAZID B: AL ZAHIR BAIBERS C: MAMUN RASHID D: NONE OF THESE

2: GIBRALTAR OWES ITS NAME TO:
A: AGHLAB B: ABD AL JABBAR C: TARIQ B ZIYAD D: NONE OF THESE

3: THE BARMAKI WAZIRS EXISTED DURING:
A: UMAYYAD B: SALIJQIS C: ABBASIDS D: OTTOMANS

4:SPAIN WAS RULED BY --- B/F ARAB AND BERBER TROOPS CONQUERED IT.
A: BYZANTINES B: FRANKS C: VISIGOTHS D: NONE OF THESE

5: IN HISTORICAL REFERENECES SPAIN IS GENERALLY REFERED AS PART OF :
A: IBERIAN PENINSULA B: MIDDLE EAST C: NORTH AFRICA D: NONE OF THESE.

6:LIBYA, TUNISIA AND ALGERIA R GEOGRAPHICALLY INCLUDED IN THE :
A: FAR WEST B: CENTRAL AFRICA C: NORTH AFRICA D: NONE OF THESE

7: CORDOVA IS A CITY IN :
A:IRAQ B:MAURITANIA C: SPAIN D: NON E OF THESE


8: CORDOVA IS PRONOUNCED IN ARABIC AS:
A: QURTUBA B : GHARNATA C: ZAGHRAB D: NONE OF THESE

9: IBN KHULUN WROTE A BOOK TLTLED:
A: AL SHIFA B: MUQADDIMA C: AL QANUN D: NONE OF THESE

10: IBN KHULUN WAS A :
A: JURIST B: PHILOSOPHER OF HISTORY C: CALLIGRAPHER D: NOE OF THESE

11: NIZAM AL MULK WORKED AS WAZIR DURING THE :
A" UMAYYAD B: THE EARLY SALIJQUS C: THE LATE OTTMANS D: NONE OF THESE

12: THE DRUZI SECT OF SYRIA AND LEBANON WAS BORN DURING THE :
A: GHAZANAVIS B: FATIMIDS C: AYYUBIDS D: N ONE OF THESE.

13: MUWALLADAN WERE:
A: SPANISH NEO MUSLIMS B: AFRICAN SLAVES C: ARAB SOLIDUERS D: NON E OF THESE

14: THE OTTMAN DYNASTY FELL IN:
A: 1802 B: 1924 C: 1912 D: NONE OF THESE

15: PHLIP K. HOTTI WROTE A BOOK TITLED :
A: CLASH OF CIVILIZATIONS B: THE ABBASIDS C: HISTORY OF THE ARABS D: NONE OF THESE

16: IBN HAZM WAS A GREAT --- SCHOLAR.
A: EGYPTIAN B: SPANISH C: OTTOMAN D: NONE OF THESE.


17: SHAIK SA'DI WAS A :
A: HISTORIAN B: BOTANIST C: POET D: NONE OF THESE

18: HISTORY OF THE ISLAMIC PEOPLES IS WRITTEN BY:
A: GIBB B: ARNOLD C: CARL BROKELMAN D: NONE OF THESE


19: THE ARAB SIQILLIYAH IS :
A: SPAIN B: SICILY C: ITALY D: NONE OF THESE


20: UMAR KHAYYAM IS KNOWN FOR HIS :
A: SHAH NAMA B: SIYASAT NAMA C: RUBA'IYYAT D: NONE OF THESE .

(1) Before Islam Arab were engaged live systematically as:

(a) Central Government

(b) Autonomous body

(c) Tribal feuds

(d) Own master mind

(e) None of these

(2) Hadith was complied by:

(a) Hazrat Abu Bakkar

(b) Hujjaj Bin Yousuf

(c) Umer Bin Abdul Aziz

(d) Haroon Rasheed

(e) None of these

(3) Muhammad (Peace be upon him) was born on the following date:

(a) 2nd August 570 AD

(b) 13th August 570 AD

(c) 3rd August 571 AD

(d) 14"'Sept. 571 AD

(e) None of these

(4) Ha j re-As wad means:

(a) Pious Stone (b) Black Stone

(c) Historical Stone(d) Foundation Stone

(e) None of these

(5) Ka'bah is situated in the valley of:

(a) Valley Karan (b) Valley Taif (c) Valley Makka (d) None of these

(6) Hazrat Imam Hussain died in:

(a) 680 AD (b) 681 AD (c) 682 AD (d). 683 AD (e) None of these

(7) Treaty of Hudaibiyah was observed in:

"(a) 5thHijrah (b) 6lh Hijrah (c). 7lh Hijrah. (d) 8th Hijrah (e) None of these

(8) Prophet Muhammad (P.B.U.H.) died on:

(a) March 633 AD (b) April 633 AD (c) May 633 AD (d) June 633 AD (e) None of these

(9) Hazrat Othman was murdered on:

(a) 17th March, 656 A.D.

(b) 17th April, 656 A.D.

(c) 17th May, 656 A.D.

(d) 17th June, 656 A.D.

2004 Paper 2


(1) Al – Andulus was conquered by the Arabs in:
(a) 699 AD
(b) 711 AD
(c) 800 AD
(d) None of these

(2) Gibraltar is named after:
(a) Musa bin Nusair
(b) Caliph Walid
(c) Tariq bin Ziyad
(d) None of these

(3) Musa bin Nusair was Governor of:
(a) Egypt
(b) Africa North Africa
(c) Basra
(d) None of these

(4) Berbers belonged to:
(a) India
(b) Iraq
(c) Africa
(d) None of these

(5) Al-Dakhil was a Prince of the house of:
(a) Umayyah
(b) Fatimah
(c) Abbas
(d) None of these

(6) Granada fell in:
(a) 1398
(b) 1452
(c) 1492
(d) None of these

(7) Cordova is a city of:
(a) Saudi Arabia
(b) Libya
(c) Spian
(d) None of these

(8) Zaryab was:
(a) Poet
(b) Politician
(c) Musician
(d) None of these

(9) Muhammad Al Fatih was an:
(a) Arab
(b) African
(c) Turk
(d) None of these

(10) Istanbul was the capital of the Khilafat of:
(a) Banu Abbas
(b) Ottomans
(c) Banu Fatimah
(d) None of these

(11) Ibn e Khuldun was:
(a) King
(b) Governor
(c) Historian
(d) None of these

(12) Jamaluddin Afghani was born in:
(a) India
(b) Iran
(c) Afghanistan
(d) None of these

(13) The city of Baghdad lies on the:
(a) River Nile
(b) Tigris
(c) Indus
(d) None of these

(14) Muhammad Ali was the ruler of:
(a) Syria
(b) Turkey
(c) Egypt
(d) None of these

(15) Ottoman Caliphate was abolished in:
(a) 1900
(b) 1918
(c) 1922
(d) None of these

(16) Ib e Rushd was a distinguished:
(a) Musician
(b) Calligraphist
(c) Philosopher
(d) None of these

(17) The capital of Saudi Arabia is:
(a) Makkah
(b) Madinah
(c) RIyadh
(d) None of these

(18) Alp Arsalan belonged to
(a) The Ottoman
(b) Saljuqid
(c) Mamluq Dynasty
(d) None of these

(19) “The Preaching of Islam” is written by:
(a) Carl Brockelmann
(b) T. W. Arnold
(c) T. B. Irving
(d) None of these

(20) R. Dozy is the author of:
(a) Islam in History
(b) The spirit of Islam
(c) The Spanish Islam
(d) None of these

(1) Which is the 3rd Sura in Al-Quran?
(a) Al-Maida
(b) Aal-e-Imran
(c) An_Nisa
(d) None of these

(2) Imam Shafi was a:
(a) Philosopher
(b) Jurist
(c) Poet
(d) None of these

(3) Tigris is a river of:
(a) Uzbekistan
(b) Iraq
(c) Kazakhstan
(d) None of these

(4) The modern name of Habsha is
(a) Africa
(b) Ethopia
(c) Sudam
(d) None of these

(5) Word Muhammad means:
(a) Worthy of praise
(b) The praised one
(c) Noble
(d) None of these

(6) Aws and Kharzaj were two tribes of:
(a) The Jews
(b) The Quraish
(c) The Ansar
(d) None of these

(7) Banu Quraiza, Banu Nadir and Banu Qainuqa were three tribes of the:
(a) Muslims
(b) Christians
(c) Jews
(d) None of these

(8) Arrange in chronological order:
(a) Battle of Uhud
(b) Battle of Muta
(c) Battle of Khandaq
(d) None of these

(9) The capital of Khurasan was:
(a) Peshawar
(b) Daibul
(c) Nishapur
(d) None of these

(10) Khilafat-e-Rashida lasted for about:
(a) 60 years
(b) 80 years
(c) 30 years
(d) None of these

(11) Ummayed Caliph Mu’awiyah was son of:
(a) Abu Talib
(b) Abu Sufyan
(c) Jafar
(d) None of these

(12) The battle of Qudisiyya was fought during the reign of:
(a) Caliph Abu Bakr
(b) Caliph Umar Faruq
(c) Salahuddin Ayyubi
(d) None of these

(13) Tughril was the founder of:
(a) Ghaznawids Dynasty
(b) Ghaurid Dynasty
(c) Saljuq Dynasty
(d) None of these

(14) Khuzestan is an area in:
(a) Turkey
(b) Iran
(c) Azerbaijan
(d) None of these

(15) Sulaiman, the Magnificent was an:
(a) Abbasid Caliph
(b) Ottoman Caliph
(c) Mughal king
(d) None of these

(16) The Mongols defeated:
(a) Salahuddin Ayyubi
(b) The Abbasids
(c) The Ghaznawids
(d) None of these

(17) Bait-al-Hikmah was established by:
(a) Babar
(b) Akber
(c) Harun al-Rashid
(d) None of these

(18) Carl Brockelmann is the author of:
(a) History of the Islamic People
(b) The Samanids
(c) The Fatimids
(d) None of these

(19) The Ottoman Dynasty fell in:
(a) 1810
(b) 1924
(c) 1940
(d) None of these

(20) Musailama al Kazzab was:
(a) Writer
(b) False Prophet
(c) Trader
(d) None of these
131.218. (1) Sulyman, the magnificent invaded Vienna in:
(a) 1540
(b) 1555
(c) 1580
(d) None of these 1529

(2) “History of Medieval Islam” was written by:
(a) Amir Ali
(b) Sulyman
(c) Sunders
(d) None of these

(3) Armistice between Turkey and the Allies too place in:
(a) 1520
(b) 1819
(c) 1919
[B] None of these

(4) Kamal Mustafa was born in the town of:
(a) Basra
(b) Cyprus
(c) Salonika
(d) None of these

(5) Russia declared war on Turkey:
(a) 1718
(b) 1877
(c) 1978
(d) None of these

(6) “A History of Muslim in Spain” was written by:
(a) Macmillan
(b) Frank Cass
(c) Yaqut
(d) None of these

(7) Merida, an old city of Spain, was founded by:
(a) Jews
(b) Muslims
(c) Romans
(d) None of these

(8) ‘Islam in History’ was written by:
(a) Ibn e Khuldun
(b) Nadawi
(c) Muhmmad Munir
(d) None of these Syed Wahidudin

(9) The greatest Muslim Art in which they have achieved incomparable success is:
(a) Paintings
(b) Architecture
(c) Calligraphy
(d) None of these

(10) The city of Baghdad lies on the:
(a) River Nile
(b) Tigris
(c) Bay of Bengal
(d) None of these

(11) Which Muslim ruler was styled the “Augustus of the Arabs”?
(a) Mansur
(b) Mamun
(c) Zubair
(d) None of these

(12) Hakam-I became caliph of Cordova in:
(a) 756
(b) 788
(c) 796
(d) None of these

(13) The book “Studies in the Islamic History” was written by:
(a) Syed Amir Ali
(b) Hanif Nadvi
(c) Amir Hussain
(d) None of these

(14) Musa bin Nusair was the governor of:
(a) Iran
(b) Basra
(c) Africa Nort Africa
(d) None of these

(15) Hisham became Sovereign of Damascus in:
(a) 717
(b) 724
(c) 743
(d) None of these

(16) Saba, the Capturer, was succeeded by his son:
(a) Himyar
(b) Kablan
(c) Zaid
(d) None of these

(17) Abolition of the Sultanate took place in:
(a) 1918
(b) 1920
(c) 1922
(d) None of these

(18) Avicenna was not only a genius but also a distinguished:
(a) Musician
(b) Calligraphist
(c) Physician
(d) None of these

(19) Ibn e Khuldun was born in Tunis in the year:
(a) 1332
(b) 1242
(c) 1248
(d) None of these

(20) Universal history book known as “Al-Kamil” was written by:
(a) Ibn ul Athir
(b) Tabari
(c) Masudi
(d) None of these
132.219. __________________
(1) Total number of the Surahs of the Holy Quran is:
(a) 99
(b) 114
(c) 120
(d) None of these

(2) Write down the names of Khulafa e Rashideen in chronological order.

(3) Imam Abu Hanifa was a:
(a) Philosopher
(b) Faqih
(c) Poet
(d) None of these

(4) Euphrates is a river of:
(a) North Africa
(b) Iran
(c) Iraq
(d) None of these

(5) Arrange in chronological order:
(a) Battle of Khaibar 2
(b) Battle of Badr 1
(c) Battle of Hunain 3

(6) Sammara was a city of:
(a) Afghanistan
(b) Turkey
(c) Iraq
(d) None of these

(7) Musa bin Nusair was the governor of:
(a) Makkah
(b) Madinah
(c) North America
(d) None of these

(8) Muhammad Bin Qasim conquered:
(a) Spain
(b) Iran
(c) Sindh
(d) None of these

(9) “Al Ahkam al Sutlania” was written by:
(a) Ibn Khuldun
(b) Al-Mawardi
(c) Al Farabi
(d) None of these

(10) The Cantonment of Basra was founded by:
(a) Hazrat Ali
(b) Hazrat Umar
(c) Al Saffah
(d) None of these

(11) Imam al Ghazali was the author or:
(a) Tahafat al Tahafat
(b)
(c) Tahafat al Falasafah
(d) None of these

(12) Alp Arsalan belonged to:
(a) The Ottomon
(b) Saljuqid
(c) Mamluk Dynasty
(d) None of these

(13) The battle of Qadisiyaah was won by:
(a) Tariq bin Ziyad
(b) Salahuddin Ayyubi
(c) Sa’ad bin Abi Waqas
(d) None of these

(14) Baghdad was the capital of:
(a) Banu Umayyah
(b) Banu Abbas
(c) Banu Fatimah
(d) None of these

(15) Battle of Karbala occurred during the reign of:
(a) Amir Muawiyah
(b) Harun al Rasheed
(c) Yazeed
(d) None of these

(16) Al-Idrisi was a:
(a) Philosopher
(b) Muhaddith
(c) Geographer
(d) None of these

(17) Arrange in chronological order the following rulers.
(a) Amin al-Rashid 3
(b) Walid bin Abdul Malik 1
(c) Al Mansur 2

(18) The battle of Jamal was fought between __Hazrat Aysha RA______ and __Hazrat Ali RA_______.

(19) Imam Bukhari was a:
(a) Caliph
(b) Mufassir
(c) Muhaddith
(d) None of these

(20) Aswad Ansi was
(a) Poet
(b) False Prophet
(c) Trader
(d) None of these
(1) The first mosque built for Muslims was:
(a) Bait-ul-Maqdas
(b) Quba Mosque
(c) Nabvi Mosque
(d) None of these

(2) Musailma Kazzab was killed by:
(a) Khalid bin Walid
(b) Wahshi
(c) Hazrat Abbas
(d) None of these

(3) Battle of BADR was fought in the year:
(a) 2 A.H
(b) 3 A.H
(c) 4 A.H
(d) None of these

(4) Grand Mosque at Damascus was built by:
(a) Abdul Malik
(b) Waleed
(c) Umar bin Abdul Aziz
(d) None of these

(5) At Qadsia ________ commanded the Muslim army.
(a) Saad bin Abi Waqas
(b) Khalid bin Waleed
(c) Ikrama
(d) None of these

(6) Dots on Arabic letter was introduced by:
(a) Hajjaj
(b) Yahya Barmaki
(c) Hassan Basri
(d) None of these

(7) Abbasids adopted _______ colour for their official dress.
(a) Red
(b) Green
(c) Black
(d) None of these

(8) Abu Muslim Khurasani was murdered in:
(a) 730 A.D.
(b) 755 A.D.
(c) 757 A.D.
(d) None of these

(9) Zakariyya Razi was a:
(a) Mufassir
(b) Sufi
(c) Physician
(d) None of these

(10) Ottoman Sultans were the direct descendants of:
(a) Osman
(b) Timur
(c) Chingez Khan
(d) None of these

(11) Mamun-ur-Rashid following __________ doctrines.
(a) Ismaili
(b) Ashari
(c) Mutazilla
(d) None of these

(12) Al-Khwarzmi was a:
(a) Soldier
(b) Astonomer
(c) Mathematician
(d) None of these

(13) ________ signed the Treaty of Hudaibiya on behalf of the Quresh.
(a) Abu Sufyan
(b) Suhail bin Amar
(c) Utba
(d) None of these

(14) Baghdad was conquered and sacked by Halaku Khan in:
(a) 1258 A.D.
(b) 1260 A.D.
(c) 1265 A.D.
(d) None of these

(15) Tulaiha was a:
(a) Trader
(b) Poet
(c) False Prophet
(d) None of these

(16) Khayr-al-Din Barbarossa was a:
(a) Sailor (Admiral)
(b) Qazi
(c) Minister
(d) None of these

(17) Tragedy of Karbala took place in the year:
(a) 61 A.H.
(b) 71 A.H.
(c) 81 A.H.
(d) None of these

(18) ________ was the Tutor of Haroon-ur-Rashid:
(a) Khalid Rarmaki
(b) Yahya Barmaki
(c) Ghazali
(d) None of these

(19) Constantinople was conquered by:
(a) Muhammad II
(b) Suleman
(c) Murad
(d) None of these

(20) Hammurabi, the law giver was a:
(a) Babylonian
(b) Assyrian
(c)
(d) None of these


----------------


2001 PAPER - II




(1) Who was the first conqueror of Africa?
(a) Muhammad Bin Qasim
(b) Khalid Bin Walid
(c) Uqba bin Nafi
(d) None of these

(2) Spain was conquered by:
(a) Mohmud Ghaznawi
(b) Musa bin Nusair
(c) Tariq bin Ziyad
(d) None of these

(3) Spain is called by the Arabs as:
(a) Afiquiye
(b) Auruba
(c)Al-Andalus
(d) None of these

(4) Ibn Khaldun was an:
(a) Architect
(b) Historian
(c) Muhaddith
(d) None of these

(5) Ibn Zaidun was:
(a) Historian
(b) Philosopher
(c) Poet
(d) None of these

(6) Ibn Tufail lived in:
(a) Egypt
(b) Spain
(c) Syria
(d) None of these

(7) Cordova is a city of:
(a) Libya
(b) Al-Andalus
(c) Lebanon
(d) None of these

(8) Who was Zaryab:
(a) A poet
(b) A politician
(c) A singer
(d) None of these

(9) The Moors vacated Spain in:
(a) 1501
(b) 1492
(c) 1452
(d) None of these

(10) What is the name of the book written by Ibn Khaldun? Muqadma

(11) What is the real name of “Al-Dakhil” Abdl Rehman 1

(12) “Thafa-tul-Thafat” is a book on:
(a) Science
(b) History
(c) Philosophy
(d) None of these

(13) Who was known as Hawk of Quresh?
(a) Amir Muawiya
(b) Abd-ul-Rahman - I
(c) Ibn Zubair
(d) None of these

(14) What is Granada and Cordova in Arabic (Urdu) alphabets? Kurtba

(15) What is Wadi-al-Kabeer? River

(16) Did the Moor enter in France? Write Yes or No.

(17) Who first took the title of “Khalifa” in Spain? Abdl Rehman 3

(18) Name at least TWO Muslim Philosophers of Spain. Ibn Arbi, IBN KHALDUN

(19) Which city was called “Queen of the cities” (Aroos ul Bilaad)?
(a) Baghdad
(b) Cordova
(c) Damascus
(d) None of these

(20) Berbers originally were:
(a) Iranians
(b) Arabs
(c) Africans
(d) None of these
133.220. (i)
134.221. The Holy Quran was first compiled dur
135.222. ing the caliphate of Hazrat _________
136.223. (a) Muhammad (PBUH)
137.224. (b) Abu Bakr Siddique (R.A.)
138.225. (c) Uthman (R.A.) (d) None of these
139.226. (ii)
140.227. Hazrat Umar was Caliph for ________
141.228. (a) 2 years (b) 4 years
142.229. (c) 10 years (d) None of these
143.230. (iii)
144.231. The orthodox caliphate lasted for ________
145.232. (a) 26 years (b) 29 years
146.233. (c) 32 years (d) None of these
147.234. (iv)
148.235. Hazrat Ali was martyred in the year _________
149.236. (a) 650 AD (b) 656 AD
150.237. (c) 661 AD (d) None of these
151.238. (v)
152.239. The Umayyad Dynasty was put to an end in the year ________
153.240. (a) 660 AD (b) 750 AD
154.241. (c) 770 AD (d) None of these
155.242. (vi)
156.243. The Abbasid Dynasty ruled for just over __________
157.244. (a) Five Centuries (b) Two Centuries
158.245. (c) Three Centuries (d) None of these
159.246. (vii)
160.247. The Islamic Calendar (hijra)
161.248. started in the year _______
162.249. (a) 622 AD (b) 620 AD
163.250. (c) 611 AD (d) None of these
164.251. (viii)
165.252. The famous Al-Muwatta was written by _______
166.253. (a) Imam Malik (b) Imam Abu Hanifa
167.254. (c) Imam Muslim (d) Imam Hanbal
168.255. (ix)
169.256. The Holy Prophet (P.B.U.H) migrated to Madina in ________
170.257. (a) 615 AD (b) 622 AD
171.258. (c) 625 AD (d) None of these
172.259. (x)
173.260. The last Umayyad ruler at Damascus was __________
174.261. (a) Marwan II (b) Abdul Aziz
175.262. (c) Abdul Rahman (d) None of these
176.263. (xi)
177.264. The founder of the Umayyad Dynasty was __________
178.265. (a) Yazid (b) Abd al Malik
179.266. (c) Muawiyah I (d) None of these
180.267. (xii)
181.268. Baybars, the Mamluke Sultan of Egypt, took _
182.269. __________ to install him as Abbasid caliph in
183.270. Cairo in the year 1261 AD.
184.271. (a) Al-Mustansir (b) Al-Hakim
185.272. (c) Al-Mustakfi-I (d) None of these
186.273. NOTE:
187.274. (i)
188.275. First
189.276. attempt
190.277. PART-I (MCQ)
191.278. on separate
192.279. Answer Sheet
193.280. which shall be taken back
194.281. after
195.282. 30 minutes.
196.283. (ii)
197.284. Overwriting/cutting of the option
198.285. s/answers will not be given credit.
199.286. S.No.
200.287. R.No.
201.288. ISLAMIC HISTORY AND
202.289. CULTURE, PAPER-I
203.290. Page 2 of 2
204.291. (xiii)
205.292. The founder of the Umayyad Dynasty in Spain was ________
206.293. (a) Khalid bin Walid (b) Moosa bin Nysair
207.294. (c) Abdur Rahman I (d) None of these
208.295. (xiv)
209.296. The Ottoman Sultan Salim took _______ from Cairo
210.297. to Istanbul to install him as Caliph.
211.298. (a) Al-Mutawakkil III (b) Al-Qa’im
212.299. (c) Al-Mustamsik (d) None of these
213.300. (xv)
214.301. Under which Caliph, Sindh was invaded
215.302. by Muhammad bin Qasim in 711 AD?
216.303. (a) Muawiyah (b) Al-Walid I
217.304. (c) Abdul Malik (d) None of these
218.305. (xvi)
219.306. When did the Ottomans cross into Europe?
220.307. (a) 1357 AD (b) 1520 AD
221.308. (c) 1550 AD (d) None of these
222.309. (xvii)
223.310. When was Hungary brought under Ottoman rule?
224.311. (a) 1521 AD (b) 1526 AD
225.312. (c) 1530 AD (d) None of these
226.313. (xviii)
227.314. Kemal Attaturk ended the Ottoman Calipha
228.315. te and deposed Abdul Majid II in ______
229.316. (a) 1920 (b) 1922
230.317. (c) 1924 (d) None of these
231.318. (xix)
232.319. Which Ottoman Ruler took the A
233.320. bbasid Caliphate to Istanbul?
234.321. (a) Sulaiman I (b) Salim I
235.322. (c) Al-Mustansar (d) None of these
236.323. (xx)
237.324. The Ottoman Empire lasted for over ________.
238.325. (a) Five Centur
239.326. ies (b) Six Centuries
240.327. (c) Seven Centuries (d) None of these

(xiii) 9th Zil-Hajja is also called:

(a) Yaum-e-Arfat
(b) Waquf-e-Arafat
(c) Yaum-e-Mina
(d) Waqufe-e-Mina
(e) None of these


(xiv) Name the 1st man who issued regular order to collect and write Ahadis:

(a) Hazrat Umer bin khattab (R.A)
(b) Hazrat Usman bin Affan (R.A)
(c) Hazrat Ali bin Abu Talib (R.A)
(d) Hazrat Umer bin Abdul Aziz (R.A)
(e) None of these


(xv) The duration of third period of the compilation of Hadis is:

(a) 171 to 220 A.H
(b) 171 to 221 A.H
(c) 171 to 222 A.H
(d) 171 to 223 A.H
(e) None of these


(xvi) Surah Hajj consist of 10 Rukus and _________ Ayats.

(a) 70
(b) 75
(c) 78
(d) 82
(e) None of these


(xvii) Surah Saba is:

(a) Makki
(b) Madni
(c) Iraqi
(d) Makki madni
(e) None of these


(xviii) Who considered the Quran as the creature of Allah?

(a) Khawarji
(b) Mo,atazila
(c) Shami
(d) Kuif
(e) None of these


(xix) To which tribe did Hazrat Khalid-bin-Waleed (R.A) belong?

(a) Banu Ummayya
(b) Banu Asad
(c) Banu Zuhra
(d) Banu Makhzoom
(e) None of these


(xx) Which Sahabi was died in the hands of the Holy Prophet (PBUH) in the battle of Uhad?

(a) Hazrat Haris-bin-Haris (R.A)
(b) Hazrat Haris-bin-Azima (R.A)
(c) Hazrat Haris-bin-Hassan (R.A)
(d) Hazrat Haris-bin-Hakeem (R.A)
(e) None of these

Ziyad ibn al-Sakan R.A died in the feet of Holy Prophet PBUH. I searched alot about the Shahabi wo died in the hands of Holy Prophet PBUH but did not find yet.
1. How many other sons did Prophet Ya'qub have in addition to Prophet Yusuf?
5
7
11

2. How many Asma-Al-husna are mentioned in the last two verses of Sura Al-Hashr?
17
15
10

3. After they disobeyed Prophet Hud, they were distroyed by a fierce wind which Allah caused to blow against them for seven nights and eight days. Who were those people?
People of Aad
People of Thamud
People of Makkah

4. Which important event, mentioned in the Quran occured one year before Hijrah in Makkah?
Hunain
Miraj
Abu Lahab's death

5. Prophet Saleh was sent to?
People of Kahaf
People of Madyan
People of Thamud
• Aad was the nation of Hood.
• After seven day’s continuous rain and storm the nation of Hood destroyed.
• Nation of Samood was preached by Salih.
• Miracle of pregnant female camel was sent to Samood.
• 3 Sahifay were revealed to Ibrahim.
• Israel was the son of Ishaq.
• Israel was 147 years old when Ishaq died.
• Mountains would break by the miracle of Yaqoob.
• Musa married the daughter of Shoaib.
• Due to Zakria’s prayer Yahya was born.
• Yousuf remained in jail for 10 years.
• Yousuf and Yaqoob met each other after 40 years.
• Yousuf was the son of Yaqoob.
• Yousuf’s family was called the Israeelites.
• Real brother of Yousuf was Bin Yamen.
• Yousuf was sold as a slave in Egypt.
• Yousuf had 12 brothers.
• Yousuf was famous for his beauty & knew facts of dreams.
• Mother of Yousuf was Rachel.
• Yaqoob lost his eye-sight in memory of Yousuf.
• Nation of Shoaib committed embezzlement in trusts.
• Shoaib called Speaker of the Prophets.(Khateeb ul ambiya)
• Shoaib got blinded for weeping over destruction of his nation.
• Ilyas prayed for nation it rained after a period of 312 years.
• Uzair reassembled all copies of Taurait.
• Taloot was the father-in-law of Dawood.
• Dawood was good player of flute.
• Fountain of Copper flowed from Sulayman.
• Woodpecker conveyed Sulayman’s message to Saba queen.
• Younus remained in fish for 40 days.
• King Herodus ordered the execution of Yahya.
• Politus on Roman governor’s orders tried execution of Isa.
• Dawood is called as Najeeb Ullah.
• In quran ten commandments are named Awamir-i-Ashara.
• Teacher of Hakeem Lukman was Dawood.
• Prophets lifted alive Isa,Idrees&Ilyas.;
• Idrees was directed to migrate by Allah to Egypt.
• Idrees was the first man to learn to write.
• Idrees was taken alive to Heavens at the age of 365 Y.
• Gnostics regarded Sheesh as a divine emanation.
• Gnostics means Sheesinas and inhabited Egypt.
• Idrees was sent to Gnostics.
• Idol worship was forbidden by Idress to people.
• Idress was special friend of one of the angels.
• Idrees remained in 4th heaven.
• Idreess died in the wings of the angel.
• Pigeon was sent for the search of land by Noah.
• Sam, Ham & Riyyafas were the children of Noah.
• Bani Aad settled in Yemen.
• Shaddad was famous king of Bani Aad.
• Glorious palace near Adan built by Bani Aad was known as Garden of Iram.

style="mso-pagination: none; mso-list: l0 level1 lfo1; mso-layout-grid-align: none; text-autospace: none;">Shaddad kingdom was extended to Iraq.
• A violent storm was sent to Bani Aad.
• Grave of Hood is at Hazarmoat.
• Oman, Yemen & Hazarmoat are in Southern Arabia.
• In Rajab, Arabs visit the grave of Hood.
• Bani Samood lived in Wadi al-Qura & Wadi al-Hajr.
• Wadi al-Qura, Wadi al-Hajr are in Syria & Hijaz.
• Volcanic eruption was sent to Bani samood.
• Contemporary of Ibrahim was Lut.

. Who was The daughter of Prophet Muhammad (SAW) who married Ali ibn Abi Talib?
Umm Kulthum
Fatimah
Zainab

2. Which surah contains the longest ayah in The Holy Quran?
Ibrahim
Al Hijr
Al Baqarah

3. Which kaafir king was killed by a lame mosquito?
Ferawoon
Karoon
Namrud

4. The rate of Zakaah for money is (in percent)
2.5
25
1.5

5. Who was known as Khalilullah?
Isa (as)
Ismail (as)
Ibrahim (as)
1. Who was first woman?
Asiya
Khadija
Hawa

2. Fatima (r.a.) and her husband had five children Hassan, Hussain, Zainab, Umm Kulthum and
Ibrahim
Muhassin
Abdullah

3. That the human being is created in the best of moulds is a verse from
Sura al Takathur
Sura al Tin
Sura Al Maun

4. Which Prophet was raised up by Allah (swt) and he will return before the end of this world?
Prophet Musa (as)
Prophet Isa (as)
Prophet Yunus (as)

5. How long did Abu Bakr (r.a.) rule as a Khalifah?
12 years
10 years 6 months 4 days
2 years 3 months
1. The first woman martyr of Islam was
Fatima (RA)
Khadija (RA)
Sumayya (RA)

2. When will the Day of Judgement occur?
2012
Only Allah knows
Year 7000

3. Who was the last Prophet?
Isa (AS)
Musa (AS)
Muhammad (SAW)

4. How many chapters are in the Quran?
114
30
6666

5. How tall will we be in Jannah?
10 feet
Same as now
60 cubits
1. The Sun will rise from the west
Never
Near the Day of Judgement
After the Day of Judgement

2. Whose dead body from the time of Musa (AS) is still with us today?
Namrud
Karoon
Firawoon

3. Satan is a
Angel
Jinn
Human

4. Allah is
All Knowing, All Seeing
All Hearing, Most Merciful
All of the above

5. To enter Jannah we must
Be Rich
Be Strong
Follow Islam Totally
1. In which battle was the Prophet's (phub) uncle Hamzah (ra) killed?
Badr
Khandaq
Uhud

2. What major event took place in the 2nd Hijrah year in the month of Ramadan?
Miraj
Conquest of Makkah
Battle of Badr

3. Who was called the "Sword of Allah"?
Khalid ibn Al-Walid (ra)
Abu Dujana (ra)
Ali (ra)

4. Who amongst the Mothers of the Believers was nicknamed "Umm ul-Masakeen" (Mother of the Poor)?
Hafsah (ra)
Zainab bint Khuzaimah (ra)
Aishah (ra)

5. Who was called "Tahirah" (Pure) among the Mothers of the Believers (ra)?
Khadijah (ra)
Umm Salamah (ra)
Hafsah (ra)
¬What is the name of our Holy Prophet?
Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam

¬What is the name the first Prophet?
Sayyidina Nabi Adam Alayhissalam

¬What is the name of last Prophet?
Sayyidina Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam

¬Is there any Prophet after our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
No

¬How many months are in Islamic Calendar?
12

¬What is the third month of the Islamic Calendar?
Rabi' ul Awwal

¬What is the date of birth of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
12 Rabi' ul Awwal

¬In Arabic History, what is the name of Year when our Beloved Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam was born?
The Year of the Elephant (Âm al-Fîl) is the name in Islamic history

¬In which city our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam was born?
Makkah al-Mukarramah

¬What is the name of Holy Prophet’s father?
His father’s name is Hadhrat Abdullah

¬When the father of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam passed away?
His father passed away several weeks before his birth

¬ What is the family background of Hadhrat Abdullah?
Hadhrat Abdullah was a direct descendant of the Nabi Ibrahim Alayhissalam

¬What is the name of tribe of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Qura’ish

¬ What is the name of our Holy Prophet’s mother?
His mother’s name is Sayyidah Amina

¬What is the name of our Holy Prophet’s nurse?
Sayyidah Halima Saadia

¬What is the name of grand father of our our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Hadhrat Abdul Muttalib

¬Who took care of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam, when he lost his mother at the age of 6 years?
His grandfather Hadhrat Abdul Mut’talib

¬Who took care of our Holy Prophet after his grandfather passed away?
Hadhrat Abu Talib -His Uncle

¬In which city our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam passed away?
Madinah-tul-Munawarah

¬Should we visit the tomb of our Beloved Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Yes, we should visit his tomb preferably after the performance of Hajj

¬Should you love your Beloved Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Yes, I should love my Prophet and pay greater respect to him than to any other human being including my parents

¬What is the old name of Madinah-tul-Munawarah?
Yasrab

¬How many sons of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Three but they passed away in their childhood

¬How many daughters of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Four

¬What is the name of the youngest daughter of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Sayyidatina Fatima Rady Allahu Ta’ala Anha

¬Which member of our Holy Prophet’s family passed away very soon after him?
His daughter Sayyidatina Fatima az-Zahra, Rady Allahu Anha


¬What is the name of first wife of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Sayyidatina Khadijah Rady Allahu Anha

¬What was the name of the youngest wife of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Sayyidatina Aisha, Rady Allahu Anha

¬What is the name of our holy Prophets’ wife who was never married before?
Sayyidatina Aisha Rady Allahu Anha

¬What were the ages of Sayyidina Muhammad Sallallahu Alaihi wa Sal’lam and Sayyidatina Khadijah Rady Allahu Anha when they got married?
Sayyidina Muhammad Sallallahu Alaihi wa Sallam: 25 years
Sayyidatina Khadijah Rady Allahu 'Anha: 40 years

¬What are the names of sons of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Sayyidina Qasim, Sayyidina Abdullah and Sayyidina Ibrahim, Rady Allahu Anhuma

¬What are the names of four daughters of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Sayyidatina Zainab Rady Allahu Anha
Sayyidatina Ruqayya Rady Allahu Anha
Sayyidatina Umm Kulthum Rady Allahu Anha
Sayyidatina Fatima Rady Allahu Anha

¬What is the name of uncle of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam who was martyred in the Battle of Uhud?
Hadrat Hamza Rady Allahu 'Anhu
¬Whom our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam told first his experience of revelation (WAHI)?
Sayyidatina Khadijah Rady Allahu Anha

¬Give the names of his two blessed grandsons of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam?
Sayyidina Imam Hasan and Sayyidina Imam Husain, Rady Allahu 'Anhuma

¬ What was the age of our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam when he received first revelation (Wahi) from Allah Ta'ala?
40 Years

¬How old our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam was, when he migrated from City of Makkah to City of Medina?
Fifty Three Years Old

¬After migration from City of Makkah to City of Madinah, how many years our Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam lived in the City of Madinah?
Ten Years

¬What were the two main tribes living in Madinah when our Beloved Prophet mirgrated from Makkah to Madinah?
1.O’os
2.Khaz’raj

¬ What is the name of first Battle of Islam?
Battle of Badr

¬What is the name of second Battle of Islam?
Battle of Uhad

About The Companions of
Holy Prophet Muhammad Sallallahu Alayhi wa’Sallam

¬Who is the first martyr (Shaheed) in Islam?
The first martyr in Islam is Hadhrat Sumayyah Rady Allahu Anha

¬ Who is the first man aaccepted Islam?
Hadhrat Syadna Abu Bakar Siddique Rady Allahu Anhu

¬Who is the first child aaccepted Islam?
Hadhrat Syadna Ali Rady Allahu Anhu

¬Who is the first woman aaccepted Islam?
Umm-ul-Moomineen Sayyidatina Khadijah Rady Allahu Anha

¬ Who is the first slave aaccepted Islam?
Hadhrat Syadna Zaid Rady Allahu Anhu

¬What are the names of the Khulafa-e-Rashideen Rady Allahu Anhum?
Sayyidina Abu-Bakr: As-Siddiq (the truthful)
Sayyidina Umar: al-Faruq (the one who distinguishes truth from falsehood)
Sayyidina Usman: Dhun-Nurain (possessor of the two lights)
Sayyidina Ali: Baabu ul 'Ilm (the gate of knowledge)

¬ What are the names of the two Khulafa-e-Rashideen Rady Allahu Anhuma whose daughters married to the Prophet Sallallahu 'alaihi wa Sal’lam?
Sayyidina Abu-Bakr As-Siddiq and Sayyidina Umar al-Farooq Rady Allahu 'Anhuma

¬Who was Abu Lahab? Can you name the Surah of the Qur'an in which he is mentioned?
Abu Lahab was Prophet Muhammad's uncle. He didn’t accept Islam. His name is mention in Surah Al-Lahab.

¬Where did the first group of Muslims migrate before the Prophet's Sallallahu 'alaihi wa Sallam Hijrah to Madinah?
Habshah, Abyssinia, now called Ethiopia

¬Who was the king in Habshah (Ethopia) when Muslims migrated there?
The king there was called Negus (Naj’jashi)

¬ What is name of companion (sahabi) who represented the Muslims before him?
Hadrat Ja'far ibn Abi Talib Rady Allahu Anhu

About The Mi’raj

¬Our beloved Prophet Sallallahu Alaihi wa Sal’lam went on a miraculous night journey to Masjid al-Aqsa and to the Heavens. What is this journey called?
Mi'raj

¬ What is the name of the horse-like animal which he rode on this blessed journey?
Buraq

¬When he reached Masjid-al-Aqsa who did he lead in prayers there?
All the Prophets, peace be upon them

¬What gift did he bring back from Allah from the miraculous night journey to the heavens?
Five times daily salah

About The Books of Allah

¬Do you know how many Books of Allah?
Four

¬Do you know the names of the Books of Allah?
1.Taurat (Old Testament)
2.Zaboor
3.Injeel (New Testament)
4.The Holy Qur’an

¬What is the name of Prophet to whom Taurat was revealed?
Prophet Mausa (Moses) Alaihis-Salam

¬What is the name of Prophet to whom Zaboor was revealed?
Prophet Dawood (David) Alaihis-Salam

¬What is the name of Prophet to whom Injeel was revealed?
Prophet ‘Isa (Jesus) Alaihis-Salam

¬What is the name of Prophet to whom The Holy Qur’an was revealed?
Prophet Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam

¬In which language Qur’an was revealed?
Arabic Language

¬Is there any other language Qur’an available in this world?
No but its translations are available in various languages of the world

¬What is the name of Holy Book of Muslims?
Holy Qur’an

¬What is the First revelation of Holy Qur’an – Just tell the first word?
IQRA

¬How many Chapters (Surahs) in Holy Qur’an?
114

¬What is the name of cave where revelation of Holy Qur’an started?
Cave of Hira

¬ How many verses are there in the Qur'an?
6236 verses

¬ Which surah is called the heart of the Qur'an?
Surah Yasin

¬Name the surah which if recited three times merits the same reward as reciting the whole Qur'an.?
Surah Ikhlas

¬What is the name of the first Surah (Chapter) of the Holy Qur’an?
Surah Al-Fatiha

¬What is the meaning of Al-Fatiha?
It means “The Opening”

¬What is another name for this Surah?
Another name for Surah Al-Fatiha is Surah al-Hamd

¬How many verses in Surah Al-Fatiha?
7 verses

¬What is the name of Longest Surah of the Holy Qur’an?
Surah Baqra

¬What is the name of Shortest Surah of the Holy Qur’an?
Surah Kausar

¬What is the greatest verse of the Holy Qur’an?
Aaya’t-al-Kursi

¬What is the name of Angel who was bringing Wahi on our Prophet?
Angel Jibril

¬How many times did Angel Gabriel (Jibril), recite the Qur'an to Holy Prophet every year?
Once in a year but he recited it twice with him in the last year of his life

About The Islamic Beliefs and Practices

¬How many are the fundamental principles of Islam?
The faith of Islam is based on five fundamental priciples

¬ What is the first fundamental principle of Islam?
First is the belief that there is no God but Allah and Muhammd Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam is the Messanger of Allah

¬What is the second fundamental principle of Islam?
To establish the obligatory prayers (Salat)

¬What is the third fundamental principle of Islam?
To pay the Zakat (Poor-due)

¬What is the fourth fundamental principle of Islam?
To observe the fast during the Holy month of Ramadan

¬What is the fifth fundamental principle of Islam?
To perform Hajj that is Pilgrimage to the Holy Ka’aba in Makkah if one is financially capable of undertaking the journey to Makkah

¬What do you understand by prayer?
Prayer is the act of worshipping Allah acording to the teachings of the Holy Prophet Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam

¬How many times a day we need to perform obligatory prayers?
Five times

¬What is Adhan ?
Adhan (Athaan) (أَذَان) is the Islamic call to prayer

¬Can you tell the name of First Muezzin of Islam?
Hazrat Bilal Rady Allahu 'Anhuma

¬In which language Adhan is recited?
Arabic Langauge

¬ Can somebody recite Adhan in any other langugage?
No, its not permitted

¬What is WUDU (ablution)?
WUDU is the act of washing those parts of the body which are generally exposed

¬Do you require WUDU before offering your prayer?
Yes, the worshipper must perform WUDU

¬Do you need water for performing WUDU?
Yes, fresh, clean and non-stagnent water is required for WUDU

¬If the water is not available then how to cleanse the body to prepare for prayers?
Tayammum is the way when water is not available or somebody is sick then one can perform Tayammum

¬What should we recite when to start a good deed?
Bismillahi-r Rahmani-r Rahim

¬What should we recite when to finish a good deed?
Alhamdulillah – Its means All praise belongs to Allah

¬ Can you tell any five names of Allah Subhanahu-Wa-Ta’ala with their meanings?

•Allah - The Greatest Name
•Ar-Rahman - The All-Compassionate
•Ar-Rahim - The All-Merciful
•Ar-Ra’uf - The Clement
•As-Salam - The Source of Peace

¬Can you tell any five names of Sayyidina Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wa Sallam with their meanings?

•Muhammad - The Praised One
•Ahmed - The Most Commendable
•Ameen - The Honest One
•Sadiq - The Truthful
•Rauf - The Clement (Merciful)
. How many daughters did Prophet Muhammad (s.a.w.w) had?

4
5
6

2. Which of Abu-Bakr (r.a)’s daughter did the Prophet Muhammad (s.a.w.w) marry?

Ayesha Siddiqa (r.a)
Asma (r.a)
None

3. Can a Sunni girl marry a Shia boy?

Yes
Never
Only if the Shia boy changes his faith to that of Ahl-e-Sunnah
4. What were Hazrat Abu-Bakr (r,a)’s father and mother names?

Usman and Salma
Rabah and Hamasah
None of the above

5. On which day did Hazrat Usman-e-Ghani (r.a) depart from this world?

Friday, 18 Dhul-Hijjah
1st Muharram
17, Shaban

6. Who is the Grand Mother of Hazrat Ja'far Sadiq (r.t.a)?

Salma (r.a)
Grand daughter of Hazrat Abu-Bakr Siddiq (r.a); Asma
Hazrat Fatimah (r.a)

7. Who is the Grand Father of Hazrat Ja'far Sadiq (r.t.a)?

Grand son of Hazrat Ali-ul-Murtaza (r.a); Hazrat Zain-ul-Aabideen (r.t.a)
Hazrat Ja'far Tayyar (r.a)
Hazrat Ali-ul-Murtaza (r.a)

8. How many times does "BISMILLA HIR-REHMA NIR-RAHEEM" appear in the Quran?

125 times
120 times
114 times

9. In which Surah "BISMILLA HIR-REHMA NIR-RAHEEM" appeared twice?

Surah Taubah
Surah Fatiha
Surah Naml

10. Which is the longest Surah in the Quran?

Surah Baqarah
Surah Yousuf
Surah Yaseen

11. How many parts are there in the Quran?

Five
Six
Seven

12. Which Parah has the most verses?

Fourteenth
Thirtieth
Twelfth

13. How many Rukus are there in the Quran?

211
558
458

14. How many verses are there in the Quran? (Note: 6666 verses are narrated by Shias, be careful!!!)

6351
6482
6236

15. How many Surahs in the Quran consist of 3 verses?

2
3
4

1. How many times the word "Muhammad" appeared in the Quran?

3
2
4

2. Which Surah has the reputation of women being mentioned the most?

Surah Yasin
Surah Nisa
Surah Al-Adhar

3. Who was the first women to memorize the Quran?

Hazrat Hafsah bint-e-Umar (r.a)
Hazarat Ayesha (r.a)
Hazrat Khadija (r.a)

4. In the revelation of Surahs, which was the first Surah been revealed?

Surah Al-Insaan
Surah Yasin
Surah Alaq

5. In the revelation of Surahs, which was the last Surah been revealed?

Surah Alaq
Surah Al-Nasr
Surah Suaad

6. How many years did it take for the Quran been fully revealed?

33 years and 6 months
22 years and 5 months
30 years and 7 months

7. Which Surah’s recitation gives the reward of reading the Quran 1/3 times?

Surah Fatiha
Surah Ikhlas
Surah Naas

8. How many Sajdahs are there in the Quran?

36
22
14

9. How many times does the word ALLAH appear in the Quran?

2584
2000
2500

10. How many Siparahs in the Quran start with new Surahs?

10
8
6

11. According to Hadith (Tirimzi), whose status is the greatest among human beings after the Prophets?

Hazrat Abu-Bakr (r.a)
Hazrat Ali-ul-Murtaza (r.a)
Hazrat Umar-e-Farooq (r.a)

12. What is the Kalimah of Shi'ahs?

LA ILAHA ILALLAHU MUHAMMAD-UR RASOOL-ULLAHI ALI-UN WALI-ULLAH WASI-UR RASOOLULLAH WA KHALIFA-TU BILA FASL
LA ILAHA ILALLAHU MUHAMMAD-UR RASOOL-ULLAH
LA ILAHA ILALLAHU AHMED-UR RASOOL-ULLAH

13. What is Taqiyyah?

Dissimulation
Holy hypocrisy
Both are correct

14. What is Tabarrah?

Disowing the Khualfa-e-Rashideen (r.a) and abusing the Sahabah (r.a)
Rejecting the Quran
Rejecting the other Prophets

15. What is Mut'ah?

Temparary Marriage with brother
Temparary Marriage with Sister
Temporary Marriage with an unmarried woman
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Batoolz For This Useful Post:
aristotlekhan (2 Weeks Ago), Mr Psycho (2 Weeks Ago)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help regarding Islamiat Mcqs greenhorn Islamiat 3 Thursday, December 23, 2010 04:01 PM
From where to prepare mcqs for Islamiat? aariz Islamiat 5 Wednesday, November 17, 2010 10:13 PM
MCQ's of Islamiat! Silent Spectator Islamiat 16 Friday, January 08, 2010 10:43 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.