Monday, December 05, 2022
05:00 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Past Papers > CSS Papers (1971-2017) > CSS 2000 Papers

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Monday, April 18, 2005
Argus's Avatar
Administrator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Islamabad
Posts: 702
Thanks: 351
Thanked 2,441 Times in 282 Posts
Argus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to beholdArgus is a splendid one to behold
Default Constitutional Law

Constitutional Law

TIME ALLOWED: 3 HOURS MAXIMUM MARKS: 100
NOTE; Attempt FIVE questions in all, including Question No.8 which is Compulsory. All questions carry equal marks. Answers must be concise and thoughtful.

1. "Cabinet is a responsible Executive in U.K." Elucidate.

2. Explain the anti-concentration of power provisions in the US Constitution.

3. "Supreme Soviet was a rubber stamp legislature in Soviet Union". Elaborate.

4. "French Presidency is symbol of political stability and continuity". Comment.

5. Analyse the federal character of the Indian Constitution.

6. "Devolution plan is power to people in Pakistan". Comment.

7. Write notes On:

(a) Presidium of USSR.

(b) Judicial review in US.

COMPULSORY QUESTION

8. Write only the correct answer in the Answer Book. Donít reproduce the questions.

(1) Two terms tenure of US President was fixed in:

(a) 1748 (b) 1848 (c) 1948 (d) None of these.

(2) The US Senate comprises:

(a) 98 members (b)100 members (c) 102 members (d) None of these.

(3) The term of US House of Representative is:

(a) 2years (b) 3 years (c) 4 years (d) None of these.

(4) Gerald Ford was US President by:

(a) Appointment (b) Election (c) Succession (d) None of these.

(5) The quorum of the House of Commons is:

(a) 40 members (b) 50 members (c) 60 members N one of these.

(6) The Labour Party was founded in Britain in:

(a)1900 (b) 1901 (c) 1902 (d) None of these.

(7) The Speaker of the House of Commons owes allegiance to:

(a) Majority Party (b) Opposition Party
(C) No Party (d) None of these.

(8) The judges of the Indian Supreme court are appointed by:

(a) The Prime Minister (b) The President
(c) TM Parliament (d) None of these.

(9) Indian Parliament is:

(a) Unicameral (b) Bicameral
(c) Tricameral (d) None of these.

(10) The USSR was dissolved in:

(a) 1989 (b) 1990 (c)1991 (d) None of these.

(11) Prestroika was introduced in SU by:

(a)Gorbachev (b) Brezhnev (c) Yeltsin (d) None of these.

(12) The objective Resolution was adopted in:

(a) 1940 (b) 1947 (c)1949 (d) None of these.

(13) The number of abrogated constitutions in Pakistan is:

(a) One (b) Two (c) Three (d) None of these

(14) The Eighth Amendment in the Constitution of Pakistan:

(a) Subordinated the Prime Minister to President (b) Subordinated the President to Prime Minister (c) Made the President at par with President. (d) None of these.

(15). The Fifth Republic was enforced in France in:

(a) 1956 (b)1958 (c) 1960 d) None of these

(16) Dabre served France as:

(a) P rime Minister (b) President (c) Speaker of National Assembly-(d) None of these.

(17) Article 3 of French Constitution makers government office and parliamentary mandate:

(a) Compatible (b) Incompatible
(c) A combination (d) None of these.

(18) The French Constitutional Council comprises:

a) 5 members (b) 7 members (c) 9 members (d) None of these

(19) The Bolshevik Revolution took place in:

(a) 1915 (b) 1917 (c) 1919 (d) None of these

(20) The Soviet Union Comprised:

(a)15 Republics (b) 16 Republics (c) 17 Republics (d) None of these.

Last edited by zohaib; Saturday, July 16, 2005 at 02:42 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old Wednesday, December 08, 2010
Gulrukh's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Dystopia
Posts: 631
Thanks: 644
Thanked 419 Times in 286 Posts
Gulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really niceGulrukh is just really nice
Default answers

1.d
2.b
3.a
4.c
5.a
6.a
7.a
8.b
9.b
10.c
11.a
12.a
13.b
14.a
15.b
16.a
17.
18.c
19.b
20.a
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Gulrukh For This Useful Post:
unsolved_Mystery (Wednesday, December 08, 2010)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pakistan's History From 1947-till present Sumairs Pakistan Affairs 14 Friday, January 28, 2022 05:33 PM
Constitution of the United States Muhammad Adnan General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 3 Saturday, February 01, 2020 02:25 AM
Different types of governments,MCQS The Star Political Science 0 Thursday, January 08, 2009 06:27 PM
US Constitution Aarwaa Constitutional Law 3 Friday, May 11, 2007 01:28 AM
Comparative study of the constitution of Pakistan and India sohailpkdr Constitutional Law 0 Saturday, April 15, 2006 02:03 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.