Thursday, July 25, 2024
12:20 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > Punjab Public Service Commission > PCS / PMS

PCS / PMS Information about PCS / PMS

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #101  
Old Saturday, September 10, 2011
Arain007's Avatar
Czar
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason:
 
Join Date: Oct 2010
Location: Venus
Posts: 4,106
Thanks: 2,700
Thanked 4,064 Times in 1,854 Posts
Arain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant futureArain007 has a brilliant future
Post

Model Paper for PMS General Knowledge


1. The longest highway in the world is:
(a) Trans-Canada
(b) Trans-Japan
(c) Trans-Iran
(d) None of these

2. The longest highway in the world has a length of:
(a) 9000 km (b) 10000 km
(c) 8000 km (d) None of these

3. The country that accounts for nearly one-third of the total tea production of the world is:
(a) Myanmar (b) China
(c) Pakistan (d) None of these

4. The country also known as “country of copper” is:
(a) Zambia (b) Australia
(c) America (d) None of these

5. The coldest place on the earth is:
(a) Antarctica (b) Alpes
(c) Verkoyansk in Siberia
(d) None of theses

6. The river Jordan flows out into the:
(a) Caspian Sea (b) Arabian Sea
(c) Red Sea (d) Dead Sea

7. The largest coffee growing country in the world is:
(a) Bangladesh (b) Australia
(c) Brazil (d) Nepal

8. First prime minister of Bangl-adesh was:
(a) Mujib-ur-Rehman
(b) Khaleda Zia
(c) Hussain Muhammad Irshad
(d) None of these

9. The highest mountain in the world is:
(a) K-2 (b) Mount Everest
(c) Nanga Parbat (d) Raka Poshi

10. The largest Island in the Mediterranean Sea is:
(a) Sicily (b) Switzerland
(c) Barbados (d) None of these

11. The river Volga flows out into the:
(a) Caspian Sea (b) Red Sea
(c) Nile (d) None of these

12. The longest river in the world is:
(a) Indus (b) Tames
(c) Nile (d) Amazon

13. The biggest desert in the world is:
(a) Gobi (b) Sahara
(c) Thal (d) None of these

14. The country which ranks second in terms of land area is:
(a) China (b) Russia
(c) Australia (d) Canada

15. The name given to the border which separates Pakistan and Afghanistan is:
(a) Durand Line (b) Line of Control
(c) Radcliffe Line (d) None of these

16. The biggest delta in the world is:
(a) Nile Delta (b) Ganges Delta
(c) Indus Delta (d) None of these

17. The capital city that stands on the river Danube is:
(a) Belgrade (b) London
(c) Tokyo (d) None of these

18. The Japanese call their country as:
(a) Nippon
(b) Land of Rising Sun
(c) Golden Triangle
(d) None of these

19. The length of the English Channel is:
(a) 596 kms (b) 698 kms
(c) 605 kms (d) 564 kms

20. The world's oldest known city is:
(a) Baghdad (b) Lahore
(c) Damascus (d) None of these

21. The city also known as the “city of canals” is:
(a) Lahore (b) Venice
(c) Paris (d) None of these

22. The country in which river Wangchu flows is:
(a) India (b) China
(c) Myanmar (d) None of these

23. The biggest island of the world is:
(a) Ireland (b) Finland
(c) Scotland (d) Greenland

24. The city which is the biggest centre for manufacture of automobiles in the world is:
(a) London (England)
(b) Detroit (USA)
(c) Moscow (Russia)
(d) None of these

25. The country called the “Land of Rising Sun” is:
(a) Japan (b) Australia
(c) America (d) None of these

26. The countries which produce the largest quantity of manganese are:
(a) China and America
(b) China and South Africa
(c) Russia and China
(d) None of these

27. The country which is the largest producer of rubber in the world is:
(a) Malaysia (b) China
(c) America (d) None of these

28. The country which is the largest producer of tin in the world is:
(a) Russia (b) Japan
(c) China (d) None of these

29. The river which carries maxi-mum quantity of water into the sea is:
(a) Amazon (b) Nile
(c) English Channel (d) Indus

30. The city which was once called the “Forbidden City” is:
(a) New York (b) Beijing
(c) Moscow (d) None of these

31. Mount Everest was named after:
(a) James Everest
(b) Michael Everest
(c) Sir George Everest
(d) None of these

32. The volcano Vesuvius is located in:
(a) Italy (b) Brazil
(c) South Africa (d) Spain

33. The country known as the “sugar bowl of the world” is:
(a) England (b) Cuba
(c) Spain (d) Turkey

34. The length of Suez Canal is:
(a) 160.5 kms (b) 159.5 kms
(c) 161.5 kms (d) 162.5 kms

35. The lowest point on earth is:
(a) The coastal area of Dead Sea
(b) Caspian Sea
(c) Death Valley (d) None of these

36. The Gurkhas were the original inhabitants of:
(a) Sri Lanka (b) Bhutan
(c) Nepal (d) Malaysia

37. The largest ocean of the world is:
(a) Pacific Ocean (b) Indian Ocean
(c) Arctic Ocean (d) None of these

38. The largest bell in the world is:
(a) Tsar Kolokol at Kremlin, Mo-scow, Russia
(b) World Peace Bell, Newport, Kentucky, USA
(c) Mingus, Mandalay, Myanmar
(d) None of these

39. The biggest stadium in the world is:
(a) Gaddafi Stadium, Lahore
(b) Strahov Stadium, Prague
(c) Arsenal Stadium
(d) The Lords, England

40. The world's largest diamond producing country is:
(a) America (b) South Africa
(c) Saudi Arabia (d) UAE

41. Australia was discovered by:
(a) Ibn-e-Batuta (b) Columbus
(c) James Cook (d) None of these

42. The first Governor-General of Pakistan was:
(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Douglas Gracey
(c) Mountbatten (d) None of these

43. Dublin is situated at the mouth of river:
(a) Laune (b) Liffey
(c) Lee (d) None of these

44. The earlier name of New York city was:
(a) New Amsterdam
(b) New Orleans
(c) Holland (d) None of these

45. “Eiffel Tower” was built by:
(a) Michael Eiffel
(b) Alexander Eiffel
(c) James R. Eiffel
(d) None of these

46. The “Red Cross” was founded by:
(a) Kofi Annan
(b) Jean Henry Durant
(c) Abraham Lincoln
(d) None of these

47. The country which has greatest population density is:
(a) Russia (b) India
(c) Monaco (d) None of these

48. The national flower of Britain is:
(a) Lilly (b) Rose
(c) Jasmine (d) None of these

49. Niagara Falls was discovered by:
(a) Louis Hennepin (b) Marco Polo
(c) Columbus (d) None of these

50. The national flower of Italy is:
(a) Lilly (b) Rose
(c) Jasmine (d) None of these

51. The national flower of China is:
(a) Lilly (b) Rose
(c) Jasmine (d) Narcissus

52. The permanent secretariat of SAARC is located at:
(a) Kathmandu (b) Islamabad
(c) New Delhi (d) None of these

53. The gateway to the Gulf of Iran is:
(a) Strait of Bosphorus
(b) Strait of Hormuz
(c) Strait of Malaca
(d) None of these

54. The first Industrial Revolution took place in:
(a) France (b) Russia
(c) England (d) America

55. World Environment Day is observed on:
(a) June 5 (b) August 5
(c) March 7 (d) December 5

56. The first Republican president of America was:
(a) J. F. Kennedy
(b) Abraham Lincoln
(c) Eisenhower (d) None of these

57. The country famous for Samba dance is:
(a) South Africa (b) Korea
(c) Brazil (d) Egypt

58. The name of the Alexander's
horse was:
(a) Beucephalus (b) Dragon
(c) Flying Horse (d) None of these

59. Singapore was founded by:
(a) Sir Thomas Stanford Raffles
(b) Mao Zedong
(c) Michael Ballicu
(d) None of these

60. The famous one-eyed British admiral was:
(a) Churchill
(b) Nelson
(c) David Patreaus
(d) None of these

61. The earlier name of Sri Lanka was:
(a) Sicily (b) South India
(c) Ceylon (d) None of these

62. The UN was formed in the year:
(a) 1945 (b) 1950
(c) 1943 (d) 1947

63. How many legs do butterflies have?
(a) 6 (b) 4
(c) 8 (d) 10

64. The independence day of South Korea is celebrated on:
(a) April 15 (b) November 15
(c) January 15 (d) August 15

65. “Paradise Regained” was written by:
(a) John Keats (b) Wordsworth
(c) John Milton (d) Browning

66. “Last Judgement” was the first painting of the Italian painter named:
(a) Michael Angelo
(b) Picasso
(c) Van Rampuoy
(d) None of these

67. The first president of Egypt was:
(a) Gamal Abdel Nasser
(b) Husni Mubarak
(c) Mohammad Naquib
(d) None of these

68. The first explorer to reach the South Pole was:
(a) Capo Ronald Amundson
(b) Robert E. Peary
(c) Columbus (d) None of these

69. The most famous painting of Pablo Picasso is:
(a) The Sun (b) The Dream
(c) Guermica (d) None of these

70. The primary producer of newsprint in the world is:
(a) England (b) America
(c) China (d) Canada

71. The first man to reach North Pole was:
(a) Marco Polo (b) Robert E. Peary
(c) Columbus (d) None of these

72. The person who is called “the Father of modern Italy” is:
(a) G. Garibaldi (b) Beslusconi
(c) Angela Markel
(d) None of these

73. World Literary Day is celebrated on:
(a) September 8 (b) April 9
(c) July 26 (d) April 15

74. The founder of modern Germany is:
(a) Helmet Kohl
(b) Angela Merkel
(c) Otto Von Bismarck
(d) None of these

75. Who invented the Nintendo Wii?
(a) Taro Aso (b) Yoki Yama
(c) Kashi Kabushiki
(d) None of these

76. The country known as the 'Land of Midnight Sun' is:
(a) Sweden (b) Norway
(c) Switzerland (d) Denmark

77. The place known as the roof of the world is:
(a) K-2 (b) Myanmar
(c) Chittagong (d) Tibet

78. In which year did the Nintendo Wii come out?
(a) 2005 (b) 2007
(c) 2006 (d) 2008

79. The first Pakistani to receive the Nobel Prize was:
(a) Dr. Salimuzzam Siddiqui
(b) Dr. Abdul Salam
(c) Dr. Abdul Qadeer
(d) None of these

80. The first woman prime minister of Britain was:
(a) Margaret Thatcher
(b) Margaret Hilton
(c) Mona Linda (d) None of these


ANSWERS
1. a 2. c 3. a 4. a 5. c
6. d 7. c 8. a 9.b 10. a
11. a 12. c 13. b 14. d 15. a
16. b 17. a 18. a 19. d 20. c
21. b 22. c 23. d 24. b 25. a
26. b 27. a 28. c 29. a 30. b
31. c 32. a 33. b 34. d 35. a
36. c 37. a 38. a 39. b 40. b
41. c 42. a 43. b 44. a 45. b
46. b 47. c 48. b 49. a 50. a
51. d 52. a 53. b 54. c 55. a
56. b 57. c 58. a 59. a 60. b
61. c 62. a 63. a 64. d 65. c
66. a 67. c 68. b 69. c 70. d
71. a 72. a 73. a 74. c 75. c
76. b 77. d 78. c 79. b 80. a

Source: Jahangir's World Times
__________________
Kon Kehta hy k Main Gum-naam ho jaon ga
Main tu aik Baab hn Tareekh mein Likha jaon ga
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Arain007 For This Useful Post:
azure (Friday, June 08, 2012)
  #102  
Old Friday, September 16, 2011
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 195
Thanks: 54
Thanked 22 Times in 20 Posts
evergreennaveed is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Miss_Naqvi View Post
Official Books

Blue Books ...................... Official reports of the British Government

Yellow Books ................... French official books

White Books .................... Official Publications of Portugal and China.

White Paper ..................... Short Pamphlet formerly issued by British Parliament
Grey Books ...................... Official reports of Japan and Belgiam Governments

Green Books .................... Official Italian and Persian Publications

Orange Books .................. Netherland Publications
plz any one tell me the syllabus for the posts of social security officer and manager auqaf.

what is the syllabus or where to get it

Last edited by Umer; Friday, May 04, 2012 at 02:20 PM. Reason: red color removed
Reply With Quote
  #103  
Old Saturday, June 23, 2012
Junior Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
lala jan is on a distinguished road
Default

if u memorize these gk , its enough and prepare the gk from newspaper in order to consolidate your command in gk.
Reply With Quote
  #104  
Old Saturday, June 23, 2012
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Location: ON A BENCH UNDER A BARREN TREE IN LAWRENCE
Posts: 8
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
SHASHJ10 is on a distinguished road
Default

Can u please gudie to go for which book for pms?
Reply With Quote
  #105  
Old Monday, June 25, 2012
SamiPerhar's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lahore
Posts: 75
Thanks: 204
Thanked 75 Times in 44 Posts
SamiPerhar will become famous soon enough
Question

Is that true; in 1954 the Soviet Union suggested that it should join NATO But the proposal was rejected?
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to SamiPerhar For This Useful Post:
Abdul_Hadi (Wednesday, June 27, 2012), maryammalik (Monday, June 25, 2012)
  #106  
Old Monday, June 25, 2012
maryammalik's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Pakistan
Posts: 86
Thanks: 159
Thanked 65 Times in 39 Posts
maryammalik will become famous soon enough
Default

Yes, Soviet Union sent this proposal and it was rejected by NATO.

http://www.guardian.co.uk/world/2001...sia.iantraynor
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to maryammalik For This Useful Post:
SamiPerhar (Monday, June 25, 2012)
  #107  
Old Wednesday, June 27, 2012
SamiPerhar's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lahore
Posts: 75
Thanks: 204
Thanked 75 Times in 44 Posts
SamiPerhar will become famous soon enough
Post Current knowledge for General knowledge

President of Pakistan
Asif Ali Zardari(6 September, 2008; Pakistan's 13th president.)

Prime Minister of Pakistan
Raja Pervez Ashraf (22 June 2012; Pakistan's 25th prime minister)

Chief Minister of Punjab
Shahbaz Sharif (8 June 2008; 15th Chief Minister)
Governor of Punjab
Latif Khosa (13 January 2011; 28th Governor of Punjab)

Chief Minister of Sindh
Syed Qaim Ali Shah (7 April 2008; 23rd Chief Minister)
Governor of Sindh
Dr. Ishrat Ul Ebad Khan (December 27, 2002; 30th Governor of Sindh)
Note: He resigned on 27th June,2011. MQM Chief Altaf Hussain has directed Dr Ishratul Ibad to return to his office as Governor Sindh on Monday. His resignation was not accepted by the President of Pakistan, after flying from Dubai, he reached Karachi early Tuesday morning and resumed his official Governor duties from Tuesday, July 19, 2011.

Chief Minister of Balochistan
Nawab Aslam Raisani (9 April 2008; 13th Chief Minister)
Governor of Balochistan
Zulfikar Ali Magsi (28 February 2008; 20th Governor )

Chief Minister of Khyber-Pakhtunkhwa
Amir Haider Khan Hoti (31 March 2008; 23rd Chief Minister)
Governor of Khyber-Pakhtunkhwa
Syed Masood Kausar (8 February 2011; 34th Governor )
Note: Masood Kausar is brother of famous Urdu poet Ahmed Faraz.

Chief Minister of Gilgit-Baltistan
Syed Mehdi Shah (12 December 2009; 1st Chief Minister)
Governor of Gilgit-Baltistan
Pir Karam Ali Shah chowa (27 January 2011; 2nd Governor )

President of Azad Jammu & Kashmir
Sardar Muhammad Yaqoob Khan (25 August 2011; 25th President)
Prime Minister of Azad Jammu & Kashmir
Ch. Abdul Majid (26 July 2011; Prime Minister )
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to SamiPerhar For This Useful Post:
Abdul_Hadi (Wednesday, June 27, 2012), SYEDA SABAHAT (Thursday, June 28, 2012)
  #108  
Old Wednesday, June 27, 2012
SamiPerhar's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lahore
Posts: 75
Thanks: 204
Thanked 75 Times in 44 Posts
SamiPerhar will become famous soon enough
Post

Chief of Army Staff
General Ashfaq Parvez Kayani (November 29, 2007 – Present, 14th Chief)

Chief of Naval Staff
Admiral Asif Sandila (7 October 2011; 19th Chief)

Chief of Air Staff
Air Chief Marshal Tahir Rafique Butt (March 19, 2012; 20th Chief)

Army Vice Chief
General Ashfaq Pervez Kayani (October 8, 2007 – November 28, 2007; 7th Voice Chief)
Note: The post of Vice Chiefs of Army Staff existed whenever the Chief of Army Staff was also the President of Pakistan.

Chairman Joint Chief of Staff Committee
General Khalid Shameem Wynne (8 October 2010 ; 14th joint chief)

Chiefs of General Staff
Lt Gen Waheed Arshad (October 2010 – present; 29th Chief)

Directors General of Inter-Services Public Relations (ISPR)
Major General Asim Saleem Bajwa (3 Jun 2012 ; 19th Director General)

Defence Secretary of Pakistan
Nargis Sethi (January 2012; 25th Secretary)

Last edited by Amna; Wednesday, June 27, 2012 at 07:59 AM. Reason: Amendment
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to SamiPerhar For This Useful Post:
Abdul_Hadi (Wednesday, June 27, 2012), SYEDA SABAHAT (Thursday, June 28, 2012)
  #109  
Old Wednesday, June 27, 2012
SamiPerhar's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lahore
Posts: 75
Thanks: 204
Thanked 75 Times in 44 Posts
SamiPerhar will become famous soon enough
Default

Speaker of National Assembly of Pakistan
Dr. Fehmida Mirza (March 19, 2008; 18th Speaker)

Deputy Speaker of the National Assembly of Pakistan
Faisal Karim Kundi, (March 19, 2008; 17th Dy Speaker)

Speaker of Provincial Assembly of Punjab
Rana Muhammad Iqbal Khan (since 2008)

Speaker of Provincial Assembly of Khyber Pakhtunkhawa
Mr. Kiramat Ullah Khan (since 2008)

Speaker of Provincial Assembly of Balochistan
Mr. Muhammad Aslam Bhootani (since 2008)

Speaker of Provincial Assembly of Sindh
Mr. Nisar Ahmed Khuhro (since 2008)

Speakers Legislative Assembly of Azad Jammu and Kashmir
Sardar Ghulam Sadiq Khan (since 2011)

Last edited by Amna; Wednesday, June 27, 2012 at 08:00 AM. Reason: merged
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to SamiPerhar For This Useful Post:
Abdul_Hadi (Wednesday, June 27, 2012), Austere (Wednesday, June 27, 2012)
  #110  
Old Wednesday, June 27, 2012
SamiPerhar's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lahore
Posts: 75
Thanks: 204
Thanked 75 Times in 44 Posts
SamiPerhar will become famous soon enough
Post Number of Members of Assemblies

Members National Assembly = 342
Reserved Seats for Women = 59 (Sindh 13 + KP 8 + Punjab 35 + Balochistan 3)
Minority = 10

Members 4 Provincial Assemblies in total = 728

Members of Provincial Assembly Punjab = 371
Reserved Seats for Women = 66
Minority = 8

Members of Provincial Assembly Sindh = 168
Reserved Seats for Women = 29
Minority = 9

Members of Provincial Assembly Khyber Pakhtunkhawa = 124
Reserved Seats for Women = 22
Minority = 3

Members of Provincial Assembly Balochistan = 95
Reserved Seats for Women = 11
Minority = 3

Members of Legislative Assembly of Azad Jammu and Kashmir = 49
Reserved Seats for Women = 5
Jammu & Kashmir State Subjects residing aboard = 1
Technocrats & other professional = 1
Ulema-e-Din or Mushaikh = 1
Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to SamiPerhar For This Useful Post:
Abdul_Hadi (Wednesday, June 27, 2012), Austere (Wednesday, June 27, 2012), Ayesha Suhail (Sunday, July 08, 2012), Engr Sohail (Sunday, July 08, 2012), Perhar (Wednesday, June 27, 2012), Sadiaeeman (Wednesday, June 27, 2012), SYEDA SABAHAT (Thursday, June 28, 2012)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
development of pakistan press since 1947 Janeeta Journalism & Mass Communication 15 Tuesday, May 05, 2020 03:04 AM
Pakistan's History From 1947-till present Sumairs Pakistan Affairs 13 Sunday, October 27, 2019 02:55 PM
History of Presidentship in Pakistan Naseer Ahmed Chandio General Knowledge, Quizzes, IQ Tests 1 Tuesday, May 31, 2011 03:00 PM
Knowledge: An Islamic Perspective Emaan Philosophy 1 Friday, July 29, 2005 12:06 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.