Thursday, November 14, 2019
01:39 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > Punjab Public Service Commission > PCS / PMS

PCS / PMS Information about PCS / PMS

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old Thursday, October 25, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default Headmaster Test Preparation/ notes

Headmaster notes


Pedagogy is the holistic science of education. the word is derived from a Greek word Paidos and ago, which means "to lead the child"
The word "education" is derived from the Latin ēducātiō (“A breeding, a bringing up, a rearing") from ēdūcō (“educate, train”)
In formal education, a curriculum is the set of courses, and their content, offered at a school or university.
curriculum came from the Latin word for race course, referring to the course of deeds and experiences through which children grow to become mature adult
Epistemology is the branch of philosophy that studies knowledge.Deals with
What is knowledge?
How is knowledge acquired?
ontology is the study or concern about what kinds of things exist - what entities there are in the universe. It derives from the Greek onto (being) and logia (written or spoken discourse). It is a branch of metaphysics , the study of first principles or the essence of things.
axiology is The study of the nature of values and value judgments.
Perennialists believe that one should teach the things that one deems to be of everlasting pertinence to all people everywhere
Educational essentialism is an educational philosophy whose adherents believe that children should learn the traditional basic subjects thoroughly and rigorously
Progressivists believe that individuality, progress, and change are fundamental to one's education. Believing that people learn best from what they consider most relevant to their lives, progressivists center their curricula on the needs, experiences, interests, and abilities of students
Philosophy of education can refer to either the academic field of applied philosophy or to one of any educational philosophies that promote a specific type or vision of education, and/or which examine the definition, goals and meaning of education.


TET Child development and Pedagogy MCQs

1. A major strength of ecological theory is its framework for explaining
(a) Environmental influences on development.
(b) Biological influences on development.
(c) Cognitive development.
(d) Affective processes in development.

2. All of the following advanced principles of child development that are closely allied to the stimulus response learning theory, except
(a) Pavilov
(b) J B Waston
(c) Hull
(d) Gesell

3. The process whereby the genetic factors limit an individual's responsiveness to the
environment is known as
(a) Canalization.
(b) Discontinuity.
(c) Differentiation.
(d) Range of reaction.

4. In order to develop the spirit of labour in students
(a) The teacher himself should indulge in labour
(b) The teacher should deliver lectures on the importance of labour
(c) Students should be given opportunities to do labour from time to time
(d) Students should be given examples of laboring people

5. A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background from the cultural viewpoint. You will
(a) Keep him in a class in which, there are many more students of backward
background from the cultural viewpoint
(b) Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
(c) Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his special needs in view
(d) Advise him to take up vocational education

6. All of the following can be signs that a child is gifted, except
(a) Early development of a sense of time
(b) Interest in encyclopaedias and dictionaries
(c) Uneasy relationships with peers.
(d) Easy retention of facts

7. If heredity is an important determinant of a specific behaviour, what prediction can we make about expression of the behaviour in identical twins reared apart compared to its expression in fraternal twins reared apart?
(a) Fraternal twins will express the behaviour more similarly than identical twins.
(b) There will be little similarity in the expression of the behaviour in either set of twins.
(c) Identical twins will express the behaviour more similarly than fraternal twins.
(d) The behaviour will be expressed as similarly by identical twins as it is by fraternal twins.

8. Frobel’s most important contribution to education was his development of the
(a) Vocational school
(b) Public high school
(c) Kindergarten
(d) Latin School

9. Of the following, the main purpose of state certification of teachers is to
(a) Monitor the quality of teacher training institutions
(b) Provide for a uniform standard of entry-level teacher competency throughout the state
(c) Exclude from the profession those not trained in pedagogy
(d) Exclude from the profession those who are mentally unhealthy

10. The key difference between evolutionary and cultural change is that evolutionary change alters __________ whereas cultural change alters ____________.
(a) Reproduction; environment
(b) Heredity; environment
(c) Environment; behavior
(d) Development; learning

11. The current view of childhood assumes that
(a) Children are similar to adults in most ways.
(b) Children are best treated as young adults.
(c) Childhood is basically a "waiting period."
(d) Childhood is a unique period of growth and change.

12. In preparing a fifth grade class to take a standardized reading test the teacher is best advised to:
(a) Tell the children the test is very important and they should do the best they can
(b) Ditto key questions from a previous test and allow the pupils to answer them
(c) Coach the below grade level readers, as the rest of the class will do well anyway
(d) Give the pupils practice in answering questions similar to the type that will appear on the test

13. A normal child of twelve years of age is most likely to
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have feelings of anxiety about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to here and now
(d) Be eager for peer approval

14. Creative writing should be an activity planned for
(a) Only those children reading on grade level
(b) Only those children who can spell and also, can write cohesive sentences
(c) Only those children who want to write for the newspaper of the class
(d) All children

15. Of the following, the most promising step for a teacher to take in order to improve class discipline is to
(a) Note specific infractions of class rules in the marking book
(b) Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
(c) Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
(d) Call a parent – teacher meeting to discuss the situation

16. The question "Will the shy child who never speaks turn into a quiet, shy adult or wilL the child become a sociable, talkative person?" is concerned with which developmental issue?
(a) Maturation
(b) Continuity and discontinuity
(c) Cultural universals versus cultural relativism
(d) Nature and nurture

17. A child from a disorganized home will experience the greatest difficulty with:
(a) Well structured lessons
(b) Independent study
(c) Programmed instruction
(d) Workbooks

18. Most psychologists believe that development is due
(a) Largely to nature.
(b) Largely to nurture.
(c) To nature and nurture acting separately.
(d) To an interaction of nature and nurture.

19. The normal twelve –year –old child is most likely to:
(a) Have difficulty with gross motor coordination
(b) Have anxiety feelings about pleasing adults
(c) Confine his/her interests to the here and now
(d) Be eager for peer approval

20. The reason why students run from school is
(a) Lack of interesting class teaching work
(b) Lack of interest in studies on the part of students
(c) Not giving punishment to students
(d) Callous attitude of teachers towards the problem

21. You find a student to be intelligent. You will
(a) Remain pleased with him
(b) Not give him additional homework
(c) Motivate him so that he can make more progress
(d) Inform his parents about the fact that he is intelligent

22. If some students are not in a mood to study in the class, you will
(a) Force them to study
(b) Tell those students to leave the class and enjoy
(c) Warn them that they must study else you will report the matter to the Principal
(d) Tell them some interesting things related to their interests or your own subject

23. Child development is defined as a field of study that
(a) Examines change in human abilities.
(b) Seeks to explain behaviour across the life span.
(c) Compares children to adults to senior citizens.
(d) Accounts for the gradual evolution of the child's cognitive, social, and other capacities.

24. The term ‘identical elements’ is closely associated with:
(a) Group instruction
(b) Transfer of learning
(c) Jealousy between twins
(d) Similar test questions

25. Organismic theories of development hold that
(a) Psychological structures and processes within the child help determine his/her development.
(b) Physical structures and processes within the child help determine his/her development.
(c) Passively developed structures and processes within the child help determine his/her development.
(d) Slowly developed structures and processes within the child help determine his/her development.

26. A Person believes that nurture strongly influences the development of his child. He
would not agree with the importance of:
(a) Genetic factors. (b) Exposure to peers.
(c) The types of toys at home.
(d) The warmth displayed by the parents.

27. If student is too shy to participate in the class, you will
(a) Not ask questions from him
(b) Ask only those questions from him whose answers can be given by him
(c) Not ask those questions from him whose answers are beyond his means and due to which, he may become objects of ridicule in the class
(d) Ask questions from him only when he is keen to answer them

28. How will you bring a hyperactive child on the right path?
(a) Make him sit in front of the class and keep a strict vigil on him
(b) Allocate a seat for him in a corner of the class
(c) Give him tasks of watering trees, cleaning the blackboard, making toys of clay etc.
(d) None of above

29. Knowledge of child psychology is a must for a primary teacher. That is because
(a) It helps in making children disciplined
(b) The examination result is improved
(c) It becomes a convenient mode for motivating children
(d) It helps the teacher in understanding the behavior of children

30. The current movement of behavior modification, wherein tokens are awarded for
correct responses, is a reflection of:
(a) Herbart’s Five Steps
(b) Lock’s Tabula rasa
(c) Thorndike’s Law of Effect
(d) Thorndike’s Law of Exercise

ANSWERS

1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (b) 16. (d) 17. (b) 18. (d) 19. (d) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (d) 24. (b) 25. (a) 26. (a) 27. (d) 28. (c) 29. (d) 30. (c)




In Muradabad 1859 First School was established by Sir. Syed Ahmad Khan
MAO High School Ali Garh 1875 established by Sir. Syed Ahmad Khan
MAO college Ali Garh 1877 established by Sir. Syed Ahmad Khan which was inaugurated by Lord Milton.
This college became university in 1920
Mr.Sidens was first its principal
All India Mohamdan Educational Conference established by Sir. Syed Ahmad Khan in 1886
Scientific Society in 1866 established by Sir. Syed Ahmad Khan
Dar-ul-Deoband established by Molana Qasim Nanotavi in 30 May 1866 in Chahta Mosque.
Molna M. Mehmmod was first its teacher.
Following are pre independence educational reports and commissions
Charles Grants Treatise issued in 1792. Charles was a British Parliament member.
Lord Minto( Governor General of Subcontinent) Report issued in 1811
Lord Macaulay Report 1835
wood dispatch report 1854. Charles wood was president of board of control
Hunter Commission 1882. William hunter was a minister of Lord Rippen viceroy council
Indian Universities Comission 1902
Sadler Comission 1919. Michal Sadler was VC of Leads university
Hartog Committee report 1929


Pakistan National Education Policy (NEP) 2009


The National Education Policy (NEP) 2009 (“the Policy”) comes in a series of education policies dating back to the very inception of the country in 1947. The review process for the National Education Policy 1998-2010 was initiated in 2005 and the first document, the White Paper was finalised in March 2007. The White Paper became the basis for development of the Policy document.

Life Skills-Based Education (LSBE) shall be promoted.
Grades XI and XII shall not be part of the college level and shall be merged into the school level forming part of existing secondary schools
A system for ranking of primary and secondary educational institutions across the country shall be introduced
To create an order for excellence in the country, a “National Merit Programme” shall be introduced to award bright students
All children, boys and girls, shall be brought inside school by the year 2015.
Official age for primary education shall be 6 to 10 years. The official age group for next levels of education shall also change accordingly.
Government shall make efforts to provide the necessary financial resources to achieve the EFA goals.
Government shall establish at least one “Apna Ghar” residential school in each province to provide free high quality education facilities to poor students.
Every child, on admission in Grade I, shall be allotted a unique ID that will continue to remain with the child throughout his or her academic career.
Literacy rate shall be increased up to 86% by 2015
Provinces and district governments shall allocate a minimum of 3% of education budget for literacy and non formal basic education (NFBE).
NEF programmes, currently in practice up to grade 5 shall be expanded up to grade 10, where required.
(14 to 17 years). Special educational stipends shall be introduced to rehabilitate child labourers.
A Bachelors degree, with a B.Ed., shall be the requirement for teaching at the elementary level. A Masters level for the secondary and higher secondary, with a B.Ed., shall be ensured by 2018. PTC and CT shall be finished
Diploma in Education (D.Ed) may be used as an intermediate qualification till B.Ed teachers are available universally.
Teacher training arrangements, accreditation and certification procedures shall be standardised and institutionalised.
In service teachers training in mathematics shall be given with due attention to developing conceptual understanding, procedural knowledge, problem solving and practical reasoning skills.
In service teacher training in science shall be based on real life situations, use of science kits and provision of science kits to all primary and middle schools.
Teacher allocation plans, likewise, shall be based on schools needs and qualifications of teachers. Over the course of next two years, Governments shall develop a rationalised and need-based school allocation of teachers, which should be reviewed and modified annually.
Provincial and Area Administrations shall develop effective accountability mechanism including EMIS data on teacher deployment, to control absenteeism and multiple job-holding,
Maximum age limit shall be waived off for recruitment of female teachers.
The curriculum development and review process, as well as textbooks review process, shall be standardised and institutionalised within the framework of the Federal Supervision of Curricula, Textbooks and Maintenance of Standards of Education Act, 1976.
Professional Councils like Pakistan Medical and Dental Council (PM&DC) and Pakistan Engineering Council (PEC) shall be involved in consultations for relevant curriculum development.
Environmental education shall be made an integral part of education.
Matric-Tech scheme shall be re-introduced at secondary level
Education system needs to be internationally competitive and Pakistan shall make efforts
TVE shall be extended according to the need of the area i.e. Tehsil, District and
Division.
Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013), Faiza Dar (Thursday, October 25, 2012), ishtabah (Thursday, November 08, 2012), Lonely birdx (Wednesday, April 10, 2013), MUZAFFAR MAHMOOD (Wednesday, February 13, 2013), Perennial Student (Wednesday, April 26, 2017), roshni12 (Friday, October 26, 2012)
  #2  
Old Friday, October 26, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default

Teaching aptitude questions and answers


Teaching aptitude questions and answers
teaching aptitude sample question with answers
Teaching Aptitude Practice test

1. As a teacher, what will you do if students do not attend your class?

(A). Blame students for their absence from the class.

(B). Ponder over the present attitude of students in a calm manner.

(C). Think about using some interesting techniques of teaching.

(D). Try to understand the reasons and try to eliminate them.

Ans:-D


2. There will be better communication in a lecture if a teacher

(A). reads from prepared notes

(B). prepares the notes well in advance and use them as a guide

(C). talks extempore

(D). talks extempore drawing examples from other disciplines

Ans:-D

3. Teachers who are enthusiastic in be class-room teaching

(A). often lack proficiency in the subjects which stays hidden under their enthusiasm

(B). Simply dramatize to hold the student’s attention

(C). involve their students in the teaching-learning process

(D). all of the above

Ans:-C

4. One can be a good teacher, if he/she

(A). has genuine interest in teaching

(B). knows how to control students

(C). knows his/her subject

(D). has good expression

Ans:-C

5.The most important skill of teaching is

(A). making students understand what the teacher says

(B). covering the course prescribed in his subject

(C). keeping students relaxed while teaching

(D). taking classes regularly

Ans:-A

6. Effective teaching, by and large, is a function of

(A). Maintaining discipline in the class

(B). Teachers honesty

(C). Teacher’s making students learn and understand

(D). Teachers liking for the Job of teaching

Ans:-C

7. Success of a profession depends on—

(A) Policy to please individuals

(B) Maintaining relationship with people

(C) Maintaining quality of work

(D) Loyalty to the superiors

Ans. (C)

8. Main role of teacher is identified with a—

(A) Leader

(B) Planner

(C) Manager

(D) Motivator

Ans. (A)

9. Prior to teaching the teacher does—

(A) Identification of objectives

(B) Preparation of teaching lesson plan

(C) Know the interest of students

(D) All of the above

Ans. (D)

10. Effective teaching includes—

(A) Teacher is active but students may or may not be active

(B) Teacher may be active or inactive but students are active

(C) Teacher is active and students are active

(D) All of the above situations

Ans. (C)

11. Immediate outcome of teaching is—

(A) Changes in the behaviour of students in desirable direction

(B) Development of total personality of students

(C) Building characters of the students

(D) Getting selected for a suitable job

Ans. (A)

12. Basic requirement of teaching efficiency is—

(A) Mastery on teaching skills

(B) Mastery over use of different techniques of teaching

(C) Mastery over appropriate use of media and technology in teaching

(D) All of the above

Ans. (D)

13. Questioning skill in teaching is most useful in—

(A) Ensuring students’ active participation in learning

(B) Memorizing the facts by students

(C) Making students disciplined

(D) Preparing students for examination

Ans. (A)

14. A teacher wants to enhance his income. You will advise him/her to—

(A) Teach in coaching institutes during extra time

(B) Take more remunerative works in the school/college

(C) Join contractual assignments other than teaching

(D) Writing Books

Ans. (D)

15. As a principal you will encourage your teacher colleagues to—

(A) Participate in seminars and conferences in India and abroad

(B) Participate in refresher courses for enhancement of subject knowledge

(C) Doing community services for Upliftment of down trodden

(D) All of the above

Ans. (D)

16. A teacher shall inculcate social and moral values among students by—

(A) Delivering lectures on values

(B) Showing TV programmes

(C) Involving students actively in co curricular activities

(D) Observing Religious Festivals

Ans. (C)

17. The most significant approach of evaluation is—

(A) Continuous and comprehensive evaluation

(B) Conducting objective term end examination

(C) Maintaining cumulative records of students

(D) Semester system evaluation

Ans. (A)

18. Educational technology is useful because—

(A) it is the need of the hour

(B) it is adopted by famous institutions

(C) it makes teaching effective and efficient

(D) it attracts students towards teaching and learning activities

Ans. (C)

19. A teacher must have mastery over his subject for—

(A) alertness

(B) making impact on students

(C) interest

(D) making teaching effective

Ans. (D)

20. The term ‘kinder garden’ means—

(A) Children’s

(B) Children’s home

(C) Children’s school

(D) Children’s playground

Ans. (D)

21. The Kothari Commission Report on Education was entitled as—

(A) Education and National Development

(B) Learning ‘to be’

(C) Diversification of Education

(D) Education for all

Ans. (A)

22. The most appropriate meaning of learning is—

(A) Inculcation of knowledge

(B) Modification of behaviour

(C) Personal adjustment

(D) Acquisition of skills

Ans. (B)

23. Teachers knowledge on student’s needs and interests are covered by the subject—

(A) Philosophy of education

(B) Psychology of education

(C) Sociology of education

(D) Politics of education

Ans. (B)

24. Work experience in education means—

(A) Education for productivity with rural

(B) Working for a new social order

(C) Experience in industrial and technological world

(D) Education for orientation towards vocational courses

Ans. (D)

25. Integral education concept is propounded by—

(A) Sri Aurobindo

(B) Mahatma Gandhi

(C) Swami Dayanand

(D) Swami Vivekanand

Ans. (A)

Quiz Questions on Teaching Aptitude

Quiz Questions on Teaching Aptitude
Quiz of Teaching Aptitude based on previous papers for PGT PRT KVS UGC
quiz for joining teaching careers
Teaching Aptitude : Solved Paper

1. Emotional Adjustment of
students is effective in-

(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above

Answer.D

2. Black-board can be included in
which group/category of
teaching-aids ?

(A) Audio-aids
(B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above

Answer.B

3. Which of the following is related
with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above

Answer.D

4. Students who ask questions in
the class should be-

(A) Advised to meet the
teacher after the class
(B) Encouraged to participate
in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue
asking questions
(D) Encouraged to search
answers independently

Answer.C

5. At authoritarian level teaching
1S••••

(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based

Answer.A

6. Who developed the interaction
analysis category system in
education for increasing the
teacher effectiveness

(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over

Answer.A

7. One of the important theory of
moral development has been
proposed by——

(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom

Answer.A

8. Character is developed by-

(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above

Answer.D

9. Which of the following is not a
level of teaching learning ?

(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reflective level
(D) Understanding level

Answer.A

10. NUEPA is mainly concerned
with-

(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation

Answer.C

11. The name of Yashpal Committee
Report (1993) is-

(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-
casting
(D) None of the above

Answer.B

12. The Father of Psychoanalysis
is-

(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud

Answer.D

13. ln pedagogy computer is used-

(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above

Answer.D

14. Which of the following is die
brain of the computer ?

(A) Prograrnme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc

Answer.B

15. Spare the rod —- spoil the child.
This assumption is related to
that type of discipline which has
been advocated-

(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) ln Democratic Era

Answer.C

16. The concept of school complex
was first executed in-

(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan

Answer.D

17. The proponent of the Cognitive
Theory of teaching is-

(A) N. L. Gage
(B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner
(D) McDonald

Answer.A

18, Instruction medium affects the
absence and escape from class
teaching-

(A) Agreed
(B) Indefinite
(C) Disagreed
(D) None of the above

Answer.A

19, The determinant of teaching
skill training is-

(A) Components
(B) Pupil-teacher
(C) Supervisor
(D) Headmaster

Answer.A

20. For a good communication
..,…… is requried.

(A) Clarity of thought
(B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone
(D) Speaking without pause

Answer.D

21. Which of the following is an
approach to educational planning ? .

(A) Man-power approach
(B) Social Demand approach
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

22. Institutional planning should be
based on-

(A) Aim and needs
(B) Time—table
(C) Administration
(D) Need

Answer.A

23. Teacher behaviour ought to
be-

(A) Administrative
(B) Instructive
(C) Idealistic
(D) Directive

Answer.C

24. Information highway or net is-

(A) Computer
(B) Intemet
(C) Intranet
(D) Key-board

Answer.B

25. INSAT—1(B) has been launched
in-

(A) 30 April, 1983
(B) 30 August, 1983
(C) 30 December, 1983
(D) 30 January, 1984

Answer.B

26. The number of representatives
of Central Government in UGC
is-

(A) 09 (B) 02
(C) 06 (D) O3

Answer.B

27. Computer language is based
on-—
(A) Number system
(B) Symbol system
(C) Series system
(D) None of the above

Answer.A

28. The main task of educational
computer is-

(A) Scoring the answers
(B) Preserve the information
(C) Analysis of data
(D) All of the above

Answer.D

29. UNESCO satellite directed television program was used first

(A) 1926 (B) 1959
(C) 1961 (D) 1965

Answer.D

30. In which of the following
instructional procedure is the
main component ?

(A) Synectics teaching model
(B) Basic teaching model
(C) Inductive model
(D) Social-stimulation

Answer.B

31. The computer based teaching
model has been developed by-

(A) Gilbert (1962)
(B) Stolurow and Davis (1965)
(C) Robert Gagne (1965)
(D) Mecner (1965)

Answer.B

32. Which of the following expectation students have from group
learning ?

(A) To get appreciation from
the group
(B) To distribute the work
equally
(C) To ignore individual view
point
(D) To attract isolated student
towards the group

Answer.D

33. In order to modify the undesirable behavior of a student the
most effective method is-

(A) To punish the student
(B) To bring it to the notice of
parents
(C) To find out the reasons for
the undesirable behaviour and
provide remedies
(D) To ignore it

Answer.C

34. In which university the micro-
teaching system started in 1961 ?

(A) Stanford University
(B) Oxford University
(C) Delhi University
(D) M. S. University Baroda
(India)

Answer.A

35. The correct meaning of C.A.I.
is-

(A) Characteristics of Assistant
Instructor
(B) Computer Assisted Instruction
(C) Community Assisted
Instruction
(D) None of the above

Answer.B

36. “Man is born free but every-
where he is in chains/’ This
statement has been given by-

(A) Abraham Maslow
(B) Jean Jacques Rousseau
(C) John Dewey
(D) W. I-I. Kilpatrick

Answer.B

37. Written communication strategy
includes-

(A) Algorithms
(B) Decision Table
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

38. Main responsibility of School
Management lies on-

(A) Principal
(B) Teachers
(C) Manager
(D) All of the above

Answer.A

39, Major objective of School Discipline is-

(A) To ensure safety of staff
and students
(B) To create an environment
conducive for teaching
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

40. At primary level teacher-taught
ratio was 1 : 39-

(A) According to sixth
educational survey of all India
(B) According to fifth
educational survey of all India
(C) According to fourth
educational survey of all India
(D) According to second
educational survey of all India

Answer.A

41. A fault in a computer programme which prevents it from
working correctly is known as-

(A) Bug (B) Error
(C) Boo~Boo (D) Virus

Answer.A

42, Practical knowledge of language
is learnt at—

(A) School
(B) Language laboratory
(C) Language teaching
(D) Language instruction

Answer.B

43. Dropping out from school
means-

(A) To come to school casually
(B) To leave the school forever
(C) To play truant from class
(D) None of the above

Answer.B

44. Which one of the following is
not a principle of a good time
table ?

(A) Flexibility
(B) Ruthless master
(C) Variety
(D) Coordination of efforts

Answer.B

45. The reason of absence and
escape from school is—

(A) Lack of interest in syllabus
(B) Poor method of teaching
(C) Ineffective teacher
(D) All the above

Answer.D

46. Ministry of Human Resource
Development was established
on-

(A) Oct. 26, 1985
(B) Sept. 16, 1985
(C) Sept. 26, 1985
(D) Sept. 10, 1986

Answer.C

47. The scope of Decision-Making
is—

(A) Management
(B) Organization
(C) Administration
(D) Supervision

Answer.C

48. Factor of personality is—

(A) Ductless glands
(B) Family background
(C) School
(D) All the above

Answer.D

50, Which of the following aspects
is discussed in a Teacher’s
Diary ?

(A) Class Time Table
(B) Teaching Content
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C
Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013), Burn the Boats (Tuesday, October 30, 2012), chahat4all (Friday, October 26, 2012), Faiza Dar (Friday, October 26, 2012), Lonely birdx (Wednesday, April 10, 2013), roshni12 (Friday, October 26, 2012)
  #3  
Old Friday, November 02, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default

The Principles of Learning and Teaching and their components

This page lists the six Principles and their associated components.

Students learn best when:
The learning environment is supportive and productive.
In learning environments that reflect this principle the teacher:
1.1) builds positive relationships through knowing and valuing each student
1.2) promotes a culture of value and respect for individuals and their communities
1.3) uses strategies that promote students' self-confidence and willingness to take risks with their learning
1.4) ensures each student experiences success through structured support, the valuing of effort, and recognition of their work.

The learning environment promotes independence, interdependence and self motivation.
In learning environments that reflect this principle the teacher:
2.1) encourages and supports students to take responsibility for their learning
2.2) uses strategies that build skills of productive collaboration.

Students' needs, backgrounds, perspectives and interests are reflected in the learning program.
In learning environments that reflect this principle the teacher:
3.1) uses strategies that are flexible and responsive to the values, needs and interests of individual students
3.2) uses a range of strategies that support the different ways of thinking and learning
3.3) builds on students' prior experiences, knowledge and skills
3.4) capitalises on students' experience of a technology rich world.

Back to Top
Students are challenged and supported to develop deep levels of thinking and application.
In learning environments that reflect this principle the teacher:
4.1) plans sequences to promote sustained learning that builds over time and emphasises connections between ideas
4.2) promotes substantive discussion of ideas
4.3) emphasises the quality of learning with high expectations of achievement
4.4) uses strategies that challenge and support students to question and reflect
4.5) uses strategies to develop investigating and problem solving skills
4.6) uses strategies to foster imagination and creativity.

Assessment practices are an integral part of teaching and learning.
In learning environments that reflect this principle the teacher:
5.1) designs assessment practices that reflect the full range of learning program objectives
5.2) ensures that students receive frequent constructive feedback that supports further learning
5.3) makes assessment criteria explicit
5.4) uses assessment practices that encourage reflection and self assessment
5.5) uses evidence from assessment to inform planning and teaching.

Learning connects strongly with communities and practice beyond the classroom.
In learning environments that reflect this principle the teacher:
6.1) supports students to engage with contemporary knowledge and practice
6.2) plans for students to interact with local and broader communities and community practices
6.3) uses technologies in ways that reflect professional and community practices.
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013), Faiza Dar (Saturday, November 03, 2012), Lonely birdx (Wednesday, April 10, 2013)
  #4  
Old Friday, November 02, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default headmaster notes

1. Most important work of teacher is—
(A) to organize teaching work (B) to deliver lecture in class (C) to take care of children (D) to evaluate the students
2. A teacher should be—
(A) Honest (B) Dilligent (C) Dutiful (D) Punctual 3.
Environmental education should be taught in schools because—
(A) it will affect environmental pollution (B) it is important part of life (C) it will provide job to teachers (D) we cannot escape from environment
4. Navodaya Schools have been established to—
(A) increase number of school in rural areas (B) provide good education in rural areas (C) complete „Sarva Shiksha Abhiyan‟ (D) check wastage of education in rural areas
5. At primary level, it is better to teach in mother language because—
(A) it develops self-confidence in children (B) it makes learning easy (C) it is helpful in intellectual development (D) it helps children in learning in natural atmosphere
6. Women are better teacher at primary level because—
(A) they behave more patiently with children (B) they are ready to work with low salary (C) higher qualification is not needed in this profession (D) they have less chances in other profession
7. You have been selected in all the four professions given below. Where would you like to go ?
(A) Teacher (B) Police (C) Army (D) Bank
8. What is most important while writing on blackboard ?
(A) Good writing (B) Clarity in writing (C) Writing in big letters (D) Writing in small letters
9. Some students send a greeting card to you on teacher‟s day. What will you do ? You will—
(A) do nothing (B) say thanks to them (C) ask them to not to waste money (D) reciprocate the good wishes to them
10. A student comes late in your class. Then you will—
(A) inform to parents (B) punish him (C) try to know the reason (D) not pay attention there
11. When the students become failed, it can be understood that—
(A) The system has failed (B) The teachers failure (C) The text-books failure (D) The individual student‟s failure
12. It is advantage of giving home work that students— (A) remain busy at home (B) study at home (C) may be checked for their progress (D) may develop habit of self study
15. A teacher has serious defect is he/she—
(A) is physically handicapped(B) belongs to low socio-economic status (C) has weak personality (D) has immature mental development
16. The success of teacher is—
(A) high achievement of students (B) good traits of his/her personality (C) his/her good teaching (D) his/her good character
17. A Deepawali fair is being organized in your school. What would you like to do ? (A) only to visit the fair (B) to take part in function (C) to take a shop to sell something (D) to distribute free water to visitors
18. The most important trait of a student is—
(A) sense of responsibility (B) to speak truth (C) co-operation (D) obedience
19. The purpose of basic education scheme is—
(A) universalization of primary education (B) to vocationalise the eduction (C) to fulfil basic need of persons through education (D) to make education compulsory for all
20. You are teaching a topic in class and a student ask a question unrelated to the topic. What will you do ?
(A) you will allow him to ask unrelated question (B) you will not allow him to ask unrealated question (C) you will consider it indiscipline and punish him (D) you will answer the question after the class
21. If you are unable to get a job of teacher, then you will—
(A) start giving tuition at home (B) remain at home till you get a job (C) take some another job (D) continue applying for teaching
22. A teacher can motivate the students by—
(A) giving suitable prizes (B) giving proper guidance (C) giving examples (D) delivering speech in class
23. If a student does not pay any respect to you, then you will—
(A) ignore him (B) award less marks in examination (C) talk to his/her parents (D) rebuke him
25. The aim of National Council for teacher education is—
(A) to open college of education (B) to promote research in education (C) to maintain standards in colleges of education (D) to provide grant to colleges of education

26. Kindergarten system of education was contributed by—
(A) T. P. Nunn (B) Spencer (C) Froebel (D) Montessori
27. „National Council of Educational Research and Training‟ was established in—
(A) 1961 (B) 1962 (C) 1963 (D) 1964

28. Essay type test are not reliable because— (A) their answers are different (B) their results are different (C) their checking is affected by examiner‟s mood (D) their responding styles are different

29. A guardian never comes to see you in school. You will— (A) ignore the child (B) write to the guardian (C) go to meet him youself (D) start punishing the child 30. To maintain interest among students in class, a teacher should— (A) use blackboard (B) discuss (C) tell stories (D) ask question 31. The purpose of new education policy is— (A) to provide equal opportunity of education to all (B) to improve the whole education system (C) to link the education with employment (D) to delink the degree with education
32. To raise the standard of education, it is necessary—
(A) to evaluate students continuously (B) to give high salary to teachers (C) to revise curriculum (D) to make good school building
33. What is most important for a teacher ?
(A) to maintain discipline in class (B) to be punctual in class (C) to remove difficulties of students (D) to be good orator
34. Why students should play games in school ?
(A) It makes them physically strong (B) It makes work easier for teachers (C) It helps in passing time (D) It develops co-operation and physical balance
35. Family is a means of—
(A) Informal education (B) Formal education (C) Non-formal education (D) Distance education
36. There is tension among villagers and you are teacher there. What will you do ?
(A) You will inform “Gram Pradhan” (B) You will try to pacify them (C) You will report to police (D) You will keep distance from them

37. A teacher can develop social values among students by—
(A) telling them about great people (B) developing sense of discipline (C) behaving ideally (D) telling them good stories
38. What will you do in leisure time in school ? You will— (A) take rest in teacher‟s room (B) read magazines in library (C) talk to clerks in office (D) check home work of students
39. A teacher asks the questions in the class to—
(A) keep students busy (B) maintain discipline (C) attract student‟s attention (D) teach
40. You like teaching profession because—
(A) it has less responsibility (B) you are interested in it (C) it is easy (D) it provide you more holidays
41. How the students should be motivated to get success in life ?
(A) Selected study (B) Incidental study (C) Intensive study (D) Learning by recitation
42. In context of the habit of Absenteeism of student—
(A) The principal and parents should get worried (B) The officials of the schools should take action against them as per school‟s discipline (C) The teachers should take it as a serious problem (D) They should be given less priority in the class room in relation to regular students

43. To whom the responsibility of organisation of curricular activities should be stored with ?
(A) The principal (B) The teacher who is appointed for this work (C) The teachers who take interest in it (D) All the teachers

44. When the students try to solve the questions in some different way as taught by the teacher from prescribed books, then these students should be—
(A) Discouraged to consult some other books on the subject (B) Encouraged to consult some other books on the subject (C) Suggested to talk with their teacher after the period (D) Suggested to follow the class room notes in order to get good mark in the examination
45. The experienced teachers do not require the detailed lesson plan of a topic because—
(A) They can teach in a good manner without its help (B) The number of curious students is very poor in the class (C) When they commit some mistake, they do not face any challange from their students (D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience

46. The problem of drop-out in which students leave their schooling in early years can be tackled in a better way through—

(A) Reduction of the weight of curriculum (B) Sympathy of teachers (C) Attractive environment of the school (D) Encouragement of the students

47. The ideal teacher— (A) Teaches the whole curriculum (B) Helps his students in learning (C) Is a friend, philosopher and guide (D) Maintains good discipline
48. The aim of education should be—
(A) To develop vocational skills in the students (B) To develop social awareness in the students (C) To prepare the students for examination (D) To prepare the students for practical life
49. The best method of checking student‟s homework is—
(A) To assign it to intelligent students of the class (B) To check the answers in the class in group manner (C) To check them with the help of specimen answer (D) To check by the teacher himself in a regular way
50. A time bound testing programme for a students should be implemented in Shools so that—
(A) The progress of the students should be informed to their parents (B) A regular practice can be carried out (C) The students can be trained for final examinations (D) The remedial programme can be adopted on the basis of the feedback from the results
51. The essential element of the syllabus for the children remained out of school should be— (A) Literacy competencies (B) Life-skills (C) Numerical competencies (D) Vocational competencies
53. The priority to girls education should be given because—
(A) The girls are more intelligent in comparison than the boys (B) The girls are lesser in number than boys (C) The girls were badly discriminated in favour of boys in the past (D) Only girls are capable of leading for social change
54. The success of integrated education depends on— (A) The support of community (B) The excellence of text-books (C) The highest quality of teaching-learning material (D) The attitudinal changes in teachers
55. The quality of schools education is exclusively depending upon—
(A) Infrastructural facilities (B) Financial provisions (C) International support (D) The quality of teacher education
56. The idea of Basic Education is propounded by—
(A) Dr. Zakir Hussain (B) Dr. Rajendra Prasad (C) Mahatma Gandhi (D) Rabindranath Tagore
57. The most important indicator of quality of education in a school is—
(A) Infrastructural facilities of a school (B) Classroom system (C) Text-books and Teaching-learning material (D) Student Achievement level
58. The best remedy of the student‟s problems related with learning is—
(A) Suggestion for hard work (B) Supervised study in Library (C) Suggestion for private tuition (D) Diagnostic teaching
59. The in-service teacher‟ training can be made more effective by—
(A) Using training package which in wellprepared in advance (B) Making it a residential programme (C) Using co-operative approach (D) Practising training followup procedures
60. Child Labour Prohibition Act (1986)—
(A) Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child (B) Prohibits child labour in risk-taking works only (C) Prohibits child labour during school hours only (D) Prohibits child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers

Answers: 1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (B) 5. (D) 6. (A) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (C) 11. (D) 12. (D) 15. (D) 16. (C) 17. (B) 18. (D) 19. (C) 20. (D) 21. (D) 22. (A) 23. (A) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (C) 29. (C) 30. (D) 31. (B) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (A) 36. (B) 37. (C) 38. (D) 39. (C) 40. (B) 41. (C) 42. (C) 43. (A) 44. (B) 45. (D) 46. (D) 47. (C) 48. (D) 49. (D) 50. (D) 51. (D) 53. (D) 54. (B) 55. (D) 56. (C) 57. (D) 58. (D) 59. (D) 60. (A)
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013), Faiza Dar (Saturday, November 03, 2012), roshni12 (Friday, November 09, 2012)
  #5  
Old Friday, November 02, 2012
Vigorous Eagle's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 88
Thanks: 16
Thanked 36 Times in 32 Posts
Vigorous Eagle is on a distinguished road
Default

My qualification is MBA
no B.ed, no M.ed
Am I eligible for this post?
__________________
"Your past NEVER defines your future."
Reply With Quote
  #6  
Old Friday, November 02, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default

no!
Reply With Quote
  #7  
Old Saturday, November 03, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default

Introduction to Educational Research
1. Mrs. Smith is writing her daily observations of a student and writes, without interpretation, that the student is not completing the class work and is constantly speaking out of turn. Which of the following objectives does she appear to be using?
a. prediction
b. description
c. explanation
d. exploration

2. Which of the following is a form of research typically conducted by teachers, counselors, and other professionals to answer questions they have and to specifically help them solve local problems?
a. action research
b. basic research
c. predictive research
d. orientational research

3. How much confidence should you place in a single research study?
a. you should completely trust a single research study.
b. you should trust research findings after different researchers have found the same findings
c. neither a nor b
d. both a and b

4. The development of a solid foundation of reliable knowledge typically is built from which type of research?
a. basic research
b. action research
c. evaluation research
d. orientational research

5. Which form of reasoning is the process of drawing a specific conclusion from a set of premises?
a. rationalism
b. deductive reasoning
c. inductive reasoning
d. probabilistic

6. The idea that when selecting between two different theories with equal explanatory value, one should select the theory that is the most simple, concise, and succinct is known as ____________.
a. criterion of falsifiability
b. critical theory
c. guide of simplicity
d. rule of parsimony

7. Research that is done to examine the findings of someone else using the "same variables but different people" is which of the following?
a. exploration
b. hypothesis
c. replication
d. empiricism

8. ________________ is the idea that knowledge comes from experience.
a. rationalism
b. deductive reasoning
c. logic
d. empiricism

9. According to your text, what are the five key objectives of science?
a. prediction, summary, conclusion, explanation, description
b. influence, prediction, questions, exploration, answers
c. exploration, description, explanation, prediction, influence
d. questions, answers, prediction, explanation, summary

10. A researcher designs an experiment to test how variables interact to influence how well children learn spelling words. In this case, the main purpose of the study was:
a. Explanation
b. Description
c. Influence
d. Prediction

11. There is a set of churches in the U.S. where part of the service involves snake handling. The researcher wants to find out why the people attending these churches do this and how they feel and think about it. In this case, the primary purpose of the study is:
a. Exploration
b. Description
c. Influence
d. Prediction

12. Which of the following is not a characteristic of a good theory or explanation?
a. It is parsimonious
b. It is testable
c. It is general enough to apply to more than one place, situation, or person
d. All of the above are characteristics of good theories

13. Which of the following is not a basic assumption of science?
a. Science cannot provide answers to all questions
b. It is possible to distinguish between more and less plausible claims
c. Researchers should follow certain agreed upon norms and practices
d. Science is best at solving value conflicts, such as whether abortion is immoral

14. What general type of research is focused on collecting information to help a researcher advance an ideological or political position?
a. Evaluation research
b. Basic research
c. Action research
d. Orientational research

15. Which “scientific method” follows these steps: 1) observation/data, 2) patterns, 3) theory?
a. Inductive
b. Deductive
c. Imductive
d. Top down

16. Rene Descartes is associated with which of the following approached to knowledge generation?
a. Empiricism
b. Rationalism
c. Expert opinion
d. None of the above

17. Which scientific method is a top-down or confirmatory approach?
a. Deductive method
b. Inductive method
c. Hypothesis method
d. Pattern method

18. Which scientific method is a bottom-up or generative approach to research?
a. Deductive method
b. Inductive method
c. Hypothesis method
d. Pattern method

19. Which scientific method focuses on testing hypotheses developed from theories?
a. Deductive method
b. Inductive method
c. Hypothesis method
d. Pattern method

20. Which scientific method often focuses on generating new hypotheses and theories?
a. Deductive method
b. Inductive method
c. Hypothesis method
d. Pattern method

21. Which of the following statements is true of a theory?
a. it most simply means “explanation”
b. it answers the “how” and “why” questions
c. it can be a well developed explanatory system
d. all of the above are correct

Answers:
1. b
2. a
3. b
4. a
5. b
6. d
7. c
8. d
9. c
10. a
11. a
12. d
13. d
14. d
15. a
16. b
17. a
18. b
19. a
20. b
21. d
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013), Faiza Dar (Saturday, November 03, 2012)
  #8  
Old Sunday, November 04, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default

1. The term 'curriculum' in the field of education refers to
(1) methods of teaching and the content to be taught (2) overall programme of the school which students experience on a day-to-day basis (3) evaluation process (4) text-material to be used in the class Ans: (2)
2. At lower classes, play-way method of teaching is based on (1) theory of physcial education programmes (2) principles of methods of teaching (3) psychological principles of development and growth (4) sociological principles of teaching Ans: (3)
3. "A young child responds to a new situation on the basis of the response made by him/her in a similar situation as in the past." This is related to
(1) 'Law of Analogy' of learning (2) 'Law of Effect' of learning (3) 'Law of Attitude' of learning process (4) 'Law of Readiness' of learning Ans: (2)
4. 'Dyslexia' is associated with
(1) Mental disorder (2) Mathematical disorder (3) Reading disorder (4) Behavioural disorder Ans: (3)
5. Education of children with special needs should be provided
(1) along with other normal children (2) by methods developed for special children in special Schools (3) in special school (4) by special teachers in special schools Ans: (1)
6. To make assessment a 'useful and interesting' process, one should be careful about
(1) making comparisons between different students (2) labelling students as intelligent or average learners (3) using a variety of ways' to collect information about the student's learning across the scholastic and co-scholastic boundaries (4) using technical language to give feedback Ans: (3)
7. ____ is not considered a sign of 'being gifted'.
(1) Creative ideas (2) Fighting with others (3) Novelty in expression (4) Curiosity Ans: (2)
8."Children actively construct their understanding of the world" is a statement attributed to
(1) Piaget (2) Pavlov (3) Kohlberg (4) Skinner Ans: (1)
9. Kritika who does not talk much at home, talks a lot at school. It shows that
(1) the school provides opportunities to children to talk a lot (2) teachers demand that children should talk a lot at school (3) she does not like her home at all (4) her thoughts get acknowledged at school Ans: (4)
10. A teacher should make an attempt to understand the potentialities of herlhis students. Which of the following fields is related to this objective?
(1) Educational Sociology (2) Social Philosophy (3) Media - Psychology (4) Educational Psychology Ans: (4)
11. Motivation, in the process of learning,
(1) sharpens the memory of learners (2) differentiates new. learning from old learning (3) makes learners think unidirectionally (4) creates interest for learning among young learners Ans: (4)
12. Learning can be enriched if
(1) situations from the real world are brought into the class in which students interact with each other and the teacher facilitates (2) more and more teaching aids are used in the class (3) teachers use different types of lectures and explanation (4) due attention is paid to periodic tests in the class
Ans: (1)
13. Which of the following statements cannot be considered as a feature of the process of learning?
(1) Educational institutions are the only place where learning takes place (2) Learning is a comprehensive process (3) Learning is goal-oriented (4) Unlearning is also a learning process Ans: (1)
14. A student of V-grade with 'visual deficiency' should be
(1) excused to do a lower level of work (2) helped with hislher routine-work by parents and friends (3) treated normally in the classroom and provided support through Audio CDs (4) given special treatment III the classroom Ans: (3)
15. Which of the following should be considered the most important quality of a teacher at primary level ?
(1) Eagerness to teach (2) Patience and perseverance (3) Competence in methods of teaching and knowledge of subjects (4) Competence to teach in highly standardised language
Ans 2




Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriateoption.

1. Absenteeism can be tackled by :
(1) teaching (2) punishing the students (3) giving the sweets (4) contacting the parents

2. Discipline means:
(1) strict-behaviour (2) severe punishment (3) obedience (4) going by the rules

3. If any girl child does not corne to school regularly you will
(1) no bother (2) struck off her name (3) complain to the Principal (4) meet the parents and en-courage them .
4. In co-education you want't to : (1) make separate rows of boys and girls (2) you give preference to boys over girls (3) you. give preference to none (4) you deal according to need
5. One of the basic priniclples of socializing Individuals is :
(1) religion (2) caste (3) educational (4) imitation
6. Which of the' skills do you consider most essential for a teacher?
(1) Oration skills (2) Listening skills (3) Managerial skills,
(4) Teaching skills
7. Which of the' skills do you consider most essential for a teacher?
(1) encourage children to search for knowledge (2) have all the information for the children (3) ability to make children memorize materials (4) enable children to do well in tests
8. Which of the' skills do you consider most essential for a teacher?
(1) identify gifted children (2) have an understanding of all children abilities (3) identify children with learning disabilities (4) none of the above
9. Which of the' skills do you consider most essential for a teacher?
(1) Ability to help children understand texts thoroughly (2) ability to help children do all the exercises (3) ability to raise possible actions from the texts (4) ability to help children from their own opinions on the text
10. Which of the' skills do you consider most essential for a teacher?
(1) to communicate well {2) to use difficult language (3) to impress students (4) to read out the textbook
11. Success in developing values is mainly dependent upon:
(1) government (2) Society (3) Family (4) Teacher
12. Good reading aims at developing:
(l) understanding (2) Pronunciation (3) Sensitivity (4) Increasing factual knowledge
13. The primary duty of a teacher is to be responsible to his/her:
(1) family (2) students (3) society (4) nation
14. Which of the following is not related to educational achievement?
(1) Heredity (2) Experiences (3) Practice (4) Self learning
15. One of,the students of a class hardly talks in the class. How would you encourage him to express himself?
(1) By orgariising discussions (2) By encouraging children to take part in classroom activities (3) By organizing educational games/ programmes in which - children feel like speaking- (4) By giving good marks to those who express them'selves well

Answers: 1.4, 2. 4, 3. 4, 4. 4, 5. 3, 5. 4, 7. 1, 8. 2, 9. 4, 10. 1, 11. 3, 12. 1, 13. 2, 14. 1, 15. 3
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013)
  #9  
Old Tuesday, November 06, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default

1. Which of the following can be taken as a reflection of meaningful learning?
(1) A good score in the examination (2) A high degree of retention (3) The capability of transferring/using learning in different situations (4) The ability to recall as and when needed
Ans :3
2. The most important thing for a student to gain a better insight in the subject is / are?
(1) the notes given by the subject teacher in the class (2) the discussion facilitated by the teacher and held by the students for comprehending various aspects of the topic under reference (3) the source material arranged by the teacher for the students (4) the scholarship of the teacher
Ans :2
3. Schools should arrange co-curricular activities for the students, because?
(1) curricular experiences are incomplete without supplements (2) interplay of curricular and co-curricular experiences gives a better insight into the content and its context (3) everybody wants co curricular activities these days (4) co-curricular activities make the school’s program attractive
. Ans : 2
4. You are teaching in your class and it is almost the end of your session. A child of your class comes late and seeks your permission to enter the class. Being a good teacher, you will?
(1) not permit the child, as it makes little sense coming to class so late (2) get annoyed, as you are disturbed (3) ask the child to explain his/her position before you take an appropriate decision (4) allow him/her to enter and ask him/her the reasons for being so late when the class gets over
Ans : 4
5. You enter your regular class to discover the children not in a mood to study that particular day. You will
(1) value the child’s precious time and world, therefore, teach as per your plan (2) feel disturbed seeing the reluctance of the children to study (3) ask the children to mend their ways (4) allow students the freedom to come up with what they want and gradually connect them to your plan
Ans : 4
6. The teacher who has developed an interest in teaching?
(1) Studies problem of student behaviour (2) Compares different types of tests (3) Refuses to be guided by the rules of thumb (4) Cannot deal with children effectively
Ans : 1
7. Motivation should be followed by?
(1) Reward (2) Reproof (3) Knowledge of result (4) Incentive
Ans : 1
8. Learning which involves motor organ is called?
(1) Sensory learning (2) Motor learning (3) Verbal learning (4) Sensory motor learning
Ans : 2
9. Which of the following is an audio-visual aid?
(1) Radio (2) Tape-recorder (3) Television (4) Projector
Ans : 3
10. Do the children of intelligent parents always shine in studies?
(1) Yes (2) No (3) Psychology (4) It depends on God
Ans : 2
11. Children’s fantasy reflects their?
(1) Love for imagination (2) Inherent talent (3) Age-specific traits (4) Hidden frustrations
Ans : 3
12. I prefer teachting young children because?
(1) I love playing with them (2) It is easy to manage them (3) It does not take extra reading on my part (4) This is the best time to develop values and skills
Ans : 4
13. Today’s parents exert a lot of pressure for achievement on their children as?
(1) they want to fulfill their dreams through their children (2) they are scared about their children’s future (3) the world is getting competitive everyday (4) social status is gained only through good grades
Ans : 3
14. An effective teacher
(1) can manage his/her class well (2) knows his/her subject very well (3) cares for his / her students (4) helps his/her students to be authentic learners
Ans ;3
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013), roshni12 (Friday, November 09, 2012)
  #10  
Old Wednesday, November 07, 2012
ASIF JAN's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 18
Thanks: 1
Thanked 63 Times in 28 Posts
ASIF JAN is on a distinguished road
Default

1. Which one of the following statements is not suitable for teachers.
(a) They really take interest in students
(b) They are capable of guiding students and maintaining discipline
(c) They are not interested in moulding themselves according to the new situation
(d) They are very much enthusiastic about such tasks as are done by teachers
Ans. (c)
2. The aim of a teacher is
(a) to help students get through in the examination
(b) to make students disciplined
(c) to develop the abilities of students
(d) to develop the social behaviours among students
Ans. (c)
3. Why will you ask questions from students during the course of a lecture?
(a) Are the students carefully listening to your lecture?
(b) To learn which one of the students is the brightest one
(c) To learn whether students are understanding (the lecture) or not
(d) To assists the students
Ans. (a)
4. A teacher with sober thoughts, in accordance with the rules
(a) allows students to, make mistakes but instructs them to reduce the number of such
mistakes
(b) instructs his students not to commit any mistake at any point of time
(c) takes so many. precautions so that students never make mistakes
(d) give right punishment to those students who make mistakes
Ans. (c)
5. If a teacher has to prove his credibility in the evaluation of answer booklets, then he
should be
(a) dutiful
(b) very much regular
(c) impartial
(d) high-handed
Ans. (c)
6. The lecture will be communicated more effectively if teachers
(a) read the prepared notes
(b) prepares good notes in advance and use them as their guides
(c) engage students in immediate discussions
(d) quote examples from other teaching sessions/lectures and engage students in
immediate discussions
Ans. (b)
7. As a teacher, what will you do if students do not attend your class?

(a) Blame students for their absence from the class
(b) Ponder over the present attitude of students in a calm manner
(c) Think about using some interesting techniques of teaching
(d) Try to understand the reasons (for this behaviour) and try to eliminate them
Ans. (d)
8. Those students, who frequently ask questions in the class
(a) should be advised to meet the teacher outside the classroom
(b) should be encouraged to take part in debates in the class
(c) should be encouraged to find out the answers on their own
(d) should be encouraged to ask questions on a continuous basis
Ans. (b)
9. Teachers should not have such expectations from their students as are beyond the
development stage of the latter. If the former do so they
(a) generate inferiority
(b) generate inferiority, high levels of tension and perplexity among students
(c) generate motivation among students to learn more
(d) None of these
Ans. (b)
10. The objective of education is to implement all the abilities o1children to the
maximum possible extent. This indicates that
(a) the teacher and parents should know how able the children are, or how much capable
they are
(b) they should be given good opportunities and a conducive environment, which are
helpful in their development to the maximum extent.
(c) it is important that their character is helpful, persuasive and sympathetic
(d) All of these
Ans. (b)
11. One will have more chances of being successful as a teacher, if
(a) He belongs to the family of teachers
(b) He is trained in teaching
(c) He has ethical values and a good character
(d) He can organize his teaching material systematically and conveys the same
effectively.
Ans. (d)
12. Effective teaching is a function of
(a) Clear and precise communication
(b) Perfect classroom discipline
(c) Regular teaching
(d) Students self-learning

Ans. (a)
13. Which of the following is most desirable for a teacher?
(a) To be punctual in the class
(b) Clear, precise, and systematic presentation of the subject-matter.
(c) To be strict disciplinarian
(d) To be permissive in the class
Ans. (b)
14. A good teacher is one who
(a) is highly intelligent
(b) lives simple life
(c) has mastery over his teaching subject
(d) has genuine interest in his students
Ans. (d)
15. The teacher should
(a) keep distance with his students
(b) help the students to get good marks
(c) do whatever is needed to promote the welfare of his students
(d) teach well and think that his job is over
Ans. (c)
16. Which of the following is most important for a teacher?
(a) Classroom discipline
(b) Subject he is teaching
(c) Students of the class
(d) Time available for teaching
Ans. (c)
17. What I like about teaching is that it is the
(a) Most peaceful job
(b) Resort of even the least competent persons
(c) Most challenging job
(d) Most lucrative job because of the scope for private tuition
Ans. (c)
18. Which is the most sensible idea about teaching and research?
(a) They are two entirely different kinds of activities
(b) They cannot go together
(c) Thy are two sides of the same coin
(d) They interfere with each other
Ans. (c)
19. A good teacher is one who
(a) Reads a lot

(b) Publishes lots of research gaper
(c). Teaches well
(d) Cooperates well with the principal
Ans. (c)
20. I will appreciate the teacher who
(a) has strict control over his students
(b) knows the problems of students and helps them
(c) is friendly with the students
(d) has a charming personality
Ans. (b)
21. Four children are abused by a fifth one, All these four children react differently to the
abuse and the ways in which they react are listed below. Which one of the reactions
shows the maximum emotional maturity?
(a) Retorts with another abuse
(b) Runs away from the scene
(c) Keeps silent
(d) Gives turn to the situation with humour
Ans. (c)
22. Communication will be effective
(a) if it is delivered slowly and clearly
(b) if it is delivered in a calm situation
(c) if it reaches the receiver completely
(d) if it reaches the receiver as intended by the sender
Ans. (d)
23. Communication in the classroom often fails because
(a) the students are inattentive
(b) the teacher is monotonous in delivering the message
(c) the students have no interest in the lesson being taught
(d) there is very much noise in and around the classroom
Ans. (b)
24. Which of the following will make communication more effective?
(a) Cutting jokes in between
(b) Using multi-sensory appeal
(c) Speaking with high authority
(d) Telling what is useful to the listeners
Ans. (d)
25. Teaching will be effective if the teacher
(a) is a master of the subject
(b) has much experience in teaching the subject
(c) starts from what students know already
(d) uses many instructional aids

Ans. (c)
26. One can be a good teacher, if he
(a) has genuine interest in teaching
(b) knows how to control students
(c) knows his subject
(d) has good expression
Ans. (a)
27. A college teacher will really help the students when she
(a) dictates notes in the class
(b) is objective in her evaluation
(c) encourages students to ask questions
(d) covers the syllabus completely in the class
Ans. (b)
28. Which is the more desirable outcome of teaching in higher education?
(a) Increase student’s achievement
(b) Increase in the level of independent thinking of students
(c) Higher percentage of result
(d) Increase in the number of students who opt for the subject
Ans. (b)
29. Which of the following statements has the high probability of being correct as applied
to higher education?
(a) All students cannot learn and so all do not learn
(b) All students can learn but all do not learn
(c) All students can learn and so all learn
(d) All students cannot learn but all want to learn
Ans. (b)
30. A teacher has to be
(a) a strict disciplinarian
(b) well versed in the subject
(c) a continuous learner in the subject
(d) sympathetic towards slow learners
Ans. (d)
31. In higher education, research and teaching are two different activities that
(a) cannot go together
(b) can go, if at all, only in sequential order
(c) can go together
(d) can go together only at the, expense of each other
Ans. (c)

32. The facial expressions of students relate to which element of the communication
process?
(a) Message
(b) Receiver
(c) Channel
(d) Sender
Ans. (a)
33. Which, is most desirable?
(a) The teacher should make good use of the black-board
(b) The teacher should speak clearly and loudly
(c) The teacher should not allow students to make noise in the class
(d) The teacher shouldexp1ain as simply as possible difficult aspects of the subjectmatter
Ans. (d)
34, Which is the least important in teaching?
(a) Punishing the students
(b) Maintaining discipline in the class
(c) Lecturing in impressive ways
(d) Drawing sketches and diagrams on the black-board if needed
Ans. (a)
35. Absenteeism in the class can be minimized by
(a) telling students that it is bad to be absent in the class
(b) punishing the students
(c) teaching the class effectively and regularly
(d) ignoring the fact of absenteeism
Ans. (c)
36. The most important skill of teaching is
(a) making students understand what the teacher says
(b) covering the course prescribed in his subject
(c) keeping students relaxed while teaching
(d) taking classes regularly
Ans. (a)
37. Students learn more from a teacher who is
(a) affectionate
(b) one who communicates his ideas precisely and clearly
(c) gentle
(d) hard working

Ans. (d)
38. Effective teaching, by and large, is a function of
(a) Teacher’s scholarship
(b) Teacher’s honesty
(c) Teacher’s making students learn and understand
(d) Teacher’s liking for the job of teaching
Ans. (c)
39. My reaction to the statement “A good teacher is essentially a good researcher” is that
this is
(a) My firm belief
(b) Something I find difficult to agree to
(c) Something which I accept only as an opinion
(d) Only a hypothesis
Ans. (a)
40. The psychological aspects of the classroom are best managed by
(a) the class teacher
(b) the subject teacher
(c) the principal
(d) the students themselves
Ans. (a)
41. Which is “feedback” in the newspaper’s communication?
(a) Articles
(b) Editorials
(c) Letters to the Editor
(d) News
Ans. (C)
42. Which of the following steps would you consider first for an effective
communication?
(a) Select the channel of communication
(b) Plan the evaluation procedure
(c) Specify the objectives of communication
(d) Identify various media for communication
Ans. (A)
43. Books can be powerful source of communication, provided
(a) content is abstract
(b) content is illustrative
(c) Medium is Hindi
(d) content is presented through good print
Ans. (b)

44. To make classroom teaching more effective every teacher should
(a) discuss with colleagues
(b) analyze responses of students
(c) keep him/herself abreast of development in the area in his/her subject
(d) publish his/her writings
Ans. (B)
45. Meaningful learning takes place when
(a) students are interested in the topics taught
(b) explanations are given within the reach of the students
(c) the new content being taught is related to the previous knowledge of the students
(d) students raise questions and get them clarified
Ans. (A)
46. A teacher is effective if he/she
(a) explains everything in the class
(b) repeats explanations for each student
(c) provides a variety of learning experiences
(d) answers all questions raised by students
Ans. (C)
47. Majority of students in a large class are found dozing. There may be something
wrong with
(a) the students concerned
(b) the teaching process
(c) the content taught
(d) the time of inst
Ans. (A)
48. Generalizability of a new teaching method can be tested through research across
(a) Different teachers
(b) Different subjects
(c) Different levels/grades
(d) All the above
Ans. (D)
49. Good teaching is best reflected by
(a) attendance of students
(b) number of distinctions
(c) meaningful questions asked by students
(d) pin-drop silence in the class
Ans. (c)
50. The main aim of classroom teaching is
(a) to give information

(b) to develop inquiring mind
(c) to develop personality of students
(d) to help students pass examinations
Ans. (b)
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to ASIF JAN For This Useful Post:
Aliya Sial (Monday, February 11, 2013), Faiza Dar (Friday, November 09, 2012), kalo (Monday, December 17, 2012), MUZAFFAR MAHMOOD (Wednesday, February 13, 2013), roshni12 (Friday, November 09, 2012)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Psychological Test 2006 engle Psychological Tests 4 Thursday, June 29, 2017 04:41 PM
Questions of International Relations Last Island International Relations 6 Thursday, December 31, 2015 12:22 PM
plz comment upon my experience of psychological test of ISI nabila tanvir Psychological Tests 4 Thursday, September 10, 2009 01:03 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.