Thursday, November 15, 2018
09:24 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Optional subjects > Group VII > Sociology

Sociology Notes and Topics on Sociology

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #21  
Old Sunday, September 18, 2011
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 16
Thanks: 30
Thanked 10 Times in 6 Posts
Sundus Naureen is on a distinguished road
Default

In 2014, the estimated world population would reach
B 6.0 Billion

Quote:
(20) Standard deviation in statistics is the measure that indicates in essence the :

(a) Central tendency
(b) Spread of the sample means/values
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Standard deviation in statistics is the measure that indicates in essence the :
b) Spread of the sample means/values

Quote:
(10) Age is a:
(a) Nominal variable (b) Ordinal variable (c) Interval (d) Ratio (e) None of these

(11) Stratified Random Sampling technique is a:
(a) Probability Sampling technique
(b) Non-probability
(c) None of these
(10) Age is a: Ratio
(11) Stratified Random Sampling technique is a Probability Sampling technique
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Sundus Naureen For This Useful Post:
NASSEEM (Sunday, January 26, 2014), Sidddiq (Wednesday, November 16, 2016)
  #22  
Old Tuesday, September 20, 2011
Farrah Zafar's Avatar
Makhzan-e-Urdu Adab
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: May 2010
Location: امید نگری
Posts: 2,384
Thanks: 2,346
Thanked 4,031 Times in 1,574 Posts
Farrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud ofFarrah Zafar has much to be proud of
Default

Sundas Thanks for correction Are you sure about these answers?
__________________
Love is my Shield,Truth is my Sword,Brain is my Crown,Smile is my Treasure and I'm a Queen;
Quitters never win and Winners never quit..!!!
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Farrah Zafar For This Useful Post:
Sundus Naureen (Tuesday, September 20, 2011)
  #23  
Old Tuesday, September 20, 2011
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 16
Thanks: 30
Thanked 10 Times in 6 Posts
Sundus Naureen is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Farrah Zafar View Post
Sundas Thanks for correction Are you sure about these answers?
Yes Farrah I am student of sociology so i read these concepts in my lectures so I confirmed these answers through Books...m sure about answers
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Sundus Naureen For This Useful Post:
Farrah Zafar (Thursday, September 22, 2011)
  #24  
Old Monday, February 13, 2012
Junior Member
Qualifier: Awarded to those Members who cleared css written examination - Issue reason: CE 2012 - Roll No. 07616, CE 2013 - 08628
 
Join Date: Nov 2011
Location: Lahore
Posts: 11
Thanks: 35
Thanked 6 Times in 4 Posts
Ghayyur is on a distinguished road
Default

Polygamy means.... Several wives

8) Demographic Transition exhibits:

(c) High birth rate and high death rate in its first phase.

Quote:
Originally Posted by soloflyer View Post
the exception to endogamy is race....endogamy is marrying within a certain group...so u can marry within ur relatives or within ur clan...but now within ur race is an old age phenomenon that has been abandoned now
I think the right answer is KINSHIP because one cant marry with the blood relationships.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Ghayyur For This Useful Post:
Farrah Zafar (Tuesday, February 14, 2012), Waqas77 (Friday, September 21, 2012)
  #25  
Old Tuesday, February 21, 2012
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Karachi and Shikarpur
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Baqa Qazi is on a distinguished road
Default

20)Which one of the following is not a healthy social process?

a)Competition
b)Co-operation
c)Integration
d)None of these.
Co-operation

this is write answer of 20
__________________
Knowledge is solution of all evil....
Reply With Quote
  #26  
Old Monday, August 13, 2012
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 2
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
adnansociologist is on a distinguished road
Default

A.O.A Brother
I want your help urgently, me need complete and comrehensive comprehensive Mcqs of Sociology Subject for test preparation of lecturer.

kindly, me will wait for positive response..
Reply With Quote
  #27  
Old Thursday, February 21, 2013
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: ammadghani@gmail.com
Posts: 12
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Ammad Ghani is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Ghayyur View Post
I think the right answer is KINSHIP because one cant marry with the blood relationships
Brother, one can marry within their blood relationships like u can marry with ur first cuzn such as ur Taaya, chacha, maamu's, aunty's daughter.
__________________
The purpose of Life is A Life of Purpose. . . . .
Reply With Quote
  #28  
Old Wednesday, February 27, 2013
Junior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Lahore
Posts: 3
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
hassam malhi030 is on a distinguished road
Post Nothing

 Suicide (French: Le Suicide) was one of the groundbreaking books in the field of sociology. Written by French sociologist Émile Durkheim and published in 1897
 Egoistic suicide reflects a prolonged sense of not belonging, of not being integrated in a community
 Altruistic suicide: is characterized by a sense of being overwhelmed by a group's goals and beliefs. [2]
 Anomic suicide: reflects an individual's moral confusion and lack of social direction, which is related to dramatic social and economic upheaval. [3]
 Fatalistic suicide: the opposite of anomic suicide, when a person is excessively regulated, when their futures are pitilessly blocked and passions violently choked by oppressive discipline
 Functionalism addresses society as a whole in terms of the function of its constituent elements; namely norms, customs, traditions and institutions.
 functionalism reached its crescendo in the 1940s and 1950s, and by the 1960s was in rapid decline.[7] By the 1980s, its place was taken in Europe by more conflict-oriented approaches,[8] and more recently by 'structuralism'.
 Conflict theories are perspectives in social science which emphasize the social, political or material inequality of a social group, which critique the broad socio-political system, or which otherwise detract from structural functionalism and ideological conservativism.
 C. Wright Mills has been called the founder of modern conflict theory.
 Middle range theory, developed by Robert K. Merton
 Structuralism is an intellectual movement that developed in France in the 1950s and 1960s, in which human culture is analysed semiotically (i.e., as a system of signs).
 Book “Principles of Sociology” (1874-96) by Herbert Spencer
 social mobility refers to the degree to which an individual or group's status is able to change in terms of position in the social hierarchy.
 Ibn Khaldun (ĭ`bən khäld n`), 1332–1406, Arab historian, b. Tunis.
 Paul Lazarsfeld has been called the "founder of modern empirical sociology".
 “Class and class conflict” is written by German, Ralf Dahrendorf.
Reply With Quote
  #29  
Old Thursday, January 30, 2014
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: City of Iqbal
Posts: 41
Thanks: 38
Thanked 12 Times in 11 Posts
Anis Ayub is on a distinguished road
Default

) A large kinship group whose members inhabit one geographic area and believe they are descendent from a common area is known as:
(a) Clan
__________________
Luck favors those who didn't believe in Luck.
Reply With Quote
  #30  
Old Sunday, February 02, 2014
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Peshawar
Posts: 5
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 4 Posts
palwasha saad is on a distinguished road
Default

2013

1. Sociolization is
(a) Instinctive process
(b) Personal social learning
(c) Building up of norms and values in the personality by groups
(d) None of these

2. Who can be taken as early pure sociologist among the social thinkers?
(a) Auguste Comte
(b) Ibn e Khuldoon
(c) Durkheim
(d) None of these

3. Ascribed social status of a person is determined by
(a) Biological inheritance
(b) What he achieves
(c) Contacts abroad
(d) None of these

4. In Cultural Lag the part that moves slowly is called
(a) Material culture
(b) Symbolic culture
(c) Sub-culture
(d) None of these

5. The spread of cultural traits and patterns in space is called:
(a) Assimilation
(b) Acculturation
(c) Diffusion
(d) None of these

6. A Stimulus-Response Condition between two persons is called:
(a) Exchange
(b) Dialogue
(c) Interaction
(d) None of these

7. Polyandry is a form of marriage in which
(a) Many women marry one man
(b) Many men are husbands of one woman
(c) One man marries a woman
(d) None of these

8. A verified and verifiable proposition is
(a) Hypothesis
(b) Design
(c) Fact
(d) None of these

9. Urbanism is
(a) A process of migration
(b) An attitude
(c) Equal to Urbanization
(d) Nome of these

10. An operational definition of a concept is
(a) Mediating variable
(b) Guideline for the researcher in the field
(c) A formal or lexiographic
(d) None of these

11. Culture is
(a) What has been given to us by our forefathers
(b) Man-made part of the environment
(c) Music, drama, dance etc
(d) None of these

12. Innovation is
(a) Invention
(b) Discovery
(c) Both a and b
(d) None of these

13. Emphasis in quantitative data is on
(a) Validity
(b) Reliability
(c) Formal procedure
(d) none

14. A sample is
(a) A process of selecting items
(b) A smaller part representing the universe
(c) Giving a few examples from population
(d) None of these

15. When two or more persons interact with each other, they form
(a) Community
(b) Group
(c) Society
(d) None of these

16. A social caste is always
(a) Exogamous and open
(b) Endogamous and closed
(c) Both a and b
(d) None of these

17. A cricket match is an example
(a) Truce
(b) Accomodation
(c) Competition
(d) None of these

18. A socially expected and approved behaviour is called
(a) Folkway
(b) Social norm
(c) More
(d) None of these

19. A push factor in migration means
(a) People attracted by urban facilities
(b) People forced by circumstances leaving
(c) Both a and b
(d) None of these

20. An Interview Guide is
(a) The person who guides the interview
(b) A booklet that explains the dynamics of an interview
(c) a list of topics to be covered in an interview
(d) None of these


ANSWERS:

1.c
2.c
3.a
4.d
5.c
6.c
7.b
8.b
9.b
10.c
11.a
12.c
13.b
14.b
15.b
16.b
17.c
18.b
19.b
20.c
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to palwasha saad For This Useful Post:
Sidddiq (Wednesday, October 19, 2016), Zain Ahmed Zaman (Sunday, February 02, 2014)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Everyday Science (My Notes) Roshan wadhwani General Science Notes 153 Monday, October 09, 2017 03:11 PM
Solved MCQs of Mercantile Law Past Papers (2000-2013) Raz Mercantile Law 21 Tuesday, September 12, 2017 11:42 PM
Solved MCQs of British History Past Papers (2000-2011) Tassawur British History 18 Saturday, June 06, 2015 09:03 AM
Most repeated questions of EDS Last Island General Science & Ability 10 Monday, May 18, 2015 02:28 AM
Accounting Mcqs Paper-I CSS Past Papers Solved 2000 to 2009 umesar Accounting & Auditing 0 Saturday, March 13, 2010 11:13 PM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.