Saturday, November 22, 2014
07:40 AM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > Everyday Science

Everyday Science A high scoring Compulsory Subject based on mostly objectives.Related queries and notes can be posted here.

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #41  
Old Wednesday, December 09, 2009
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 22
Thanks: 1
Thanked 22 Times in 7 Posts
Sehar Sheikh is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Sureshlasi View Post
Objectives for everyday sciences

1. What is the approxiate mean distance that separates the sun from the earth?

a. 1600,90,000 kms
b. 1480,00,000 kms
c. 1500,00,000 kms
d. 1890,70,000 kms


17. The common ore of aluminium is ?
a. Chromite
b. Cryolite
c. Bauxite
d. Monazite
The approximate mean distance of Sun from earth is a little more than 149 million km , we can round it off to 150 million km.


Bauxite is the ore of Aluminium, Chomite is the ore of Chromium.

Reply With Quote
  #42  
Old Sunday, December 13, 2009
Abdullah Nayyar's Avatar
38th CTP (DMG)
CSP Medal: Awarded to those Members of the forum who are serving CSP Officers - Issue reason: CE 2009 - Merit  31
 
Join Date: Jul 2008
Location: City of Angels
Posts: 160
Thanks: 192
Thanked 216 Times in 92 Posts
Abdullah Nayyar will become famous soon enoughAbdullah Nayyar will become famous soon enough
Default

Thank you sureshlasi and other contributors for posting such valuable MCQs.
Thanks to prissygirl too for making necessary corrections along with other people who also pointed out some errors.
__________________
Whatever you do will be insignificant, but it is very important that you do it.
-Gandhi
Reply With Quote
  #43  
Old Wednesday, December 16, 2009
amubin's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Peshawar
Posts: 193
Thanks: 162
Thanked 83 Times in 41 Posts
amubin is on a distinguished road
Default source?

thanks for the collection of MCQs..

May I know what is the source of these MCQs please.. ?
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to amubin For This Useful Post:
kamranahmed (Friday, December 18, 2009)
  #44  
Old Saturday, January 30, 2010
aariz's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Karachi
Posts: 918
Thanks: 441
Thanked 456 Times in 336 Posts
aariz is just really niceaariz is just really niceaariz is just really niceaariz is just really nice
Default

@Suresh
I think JOULE is unit of ENERGY. U have marked HEAT. Correct me if I am wrong.
Regards

the distance of the earth from the sun is 1 AU and 1 AU is equal 149.6 million Kms.
__________________
Try not to become a man of success but a man of value.

Last edited by Andrew Dufresne; Saturday, January 30, 2010 at 07:15 AM. Reason: Merged
Reply With Quote
  #45  
Old Tuesday, January 18, 2011
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Lahore
Posts: 49
Thanks: 24
Thanked 24 Times in 19 Posts
ahmadmba215 is on a distinguished road
Default

thank you very much dear.
i think you should be EDS surgeon.................. MCQ's.
Allah Bless you!!!!!!!!!!!!!!!!
__________________
Muhammad Ahmad

Jo loug khud gharz hotay hein wo kabhi achay dost nahin hotay. Hazrat Abu Bakar Siqqique (R.A.)
Reply With Quote
  #46  
Old Thursday, January 20, 2011
very special 1's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: dream land,where eagles live
Posts: 502
Thanks: 493
Thanked 290 Times in 199 Posts
very special 1 has a spectacular aura aboutvery special 1 has a spectacular aura aboutvery special 1 has a spectacular aura about
Default

Quote:
Originally Posted by ahmadmba215 View Post
thank you very much dear.
i think you should be EDS surgeon.................. MCQ's.
Allah Bless you!!!!!!!!!!!!!!!!
@aariz
joule is unit of both heat and energy
as heat is form of energy so it can be measured in joule
so heat is also right
Reply With Quote
  #47  
Old Wednesday, March 23, 2011
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 8
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
alveenkhan is on a distinguished road
Default

correct option is blood filteration cz kidneys filter the blood and remove nitrogenous wastes which are excreted in the form of urine ........believe me it's the correct and authentic choice

joule is the unit of work as well as energy as soon as i get rhe equation i will confirm it 4 ur satisfaction tht how do they become equal................bt it's not the unit of heat

Last edited by Silent.Volcano; Wednesday, March 23, 2011 at 10:15 PM.
Reply With Quote
  #48  
Old Wednesday, March 23, 2011
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Lahore
Posts: 54
Thanks: 10
Thanked 96 Times in 44 Posts
Dolokhov is on a distinguished road
Default

hello everyone
one of my friends compiled all the notes of everyday science. He solved all the short questions, Defferntiate between, reasoning questions and notes.
the notes are very lengthy.
All you have to do is go to the website
SLYPOST ::
and in the sly search box enter ID's (0n by one)
1. Deff
2. reason
3. short
4. past

you will get all the notes and download them
if u want to upload any notes you have plz do it and tell us the Id of ur documents to download them

if the notes in above mentioned site were useful plz tell me i will post the notes of other subjects and everyday science there because they are very large in amount i m free these days and will appear in 2012 so going to mange wiki leaks notes so plz tell me if u want more notes
thank u
Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Dolokhov For This Useful Post:
A New Beginning (Sunday, November 10, 2013), AzzamAsad (Tuesday, September 18, 2012), Innocent Devil (Wednesday, February 08, 2012), mamakhail (Thursday, January 03, 2013)
  #49  
Old Wednesday, March 23, 2011
younis_78's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: SUN
Posts: 96
Thanks: 58
Thanked 59 Times in 34 Posts
younis_78 is on a distinguished road
Default

sure brother u should upload all the notes.......ur notes r useful
__________________
You Are The Only Exception
Reply With Quote
  #50  
Old Saturday, April 02, 2011
xavier's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Karachi and Shikarpur
Posts: 81
Thanks: 108
Thanked 33 Times in 25 Posts
xavier is on a distinguished road
Post Eds mcqs

1.How many dynes are rhere in one gram?

a.900
b.375
c.981
d.250

2.How many ergs are there in 1 joule?

a.102
b.104
c.106
d.107

3. Who among the following described protoplasm as the physical basis of life?

a.T.H Huxley
b.Leeuwenhoek
c.Rudolf Virchow
d.J.C Bose

4.Who discovered the circulation of blood in human body?

a.Edward Jenner
b.Joseph Lister
C.William Harvey
d.Jonon Eslas

5.Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?

a.Edwaed Jenner
b.Joseph Lister
c.Henry William
d.john Sleman

6.Choose the correct combination:

a.Typewriter: Remington
b.Dynamite: Dunlop
c.Evolution: Darwin
d.Aeroplane:Harwy

7.Philology is the study of:

a.Study of bones
b.Study of muscles
c.Study of architecture
d.Study of languages

8.Numismatics is the study of:

a.Coins
b.Numbers
c.Stamps
d.Space

9.Who invented doctor's thermometer?

a.Fahrenheit
b.Edison
c.Galileo
d.None of these

10.Who proposed the chemical evolution of life?

a.Darwin
b.Lamarck
c.Oparin
d.Haechel




Answers
1.c 2.d 3.a 4.c 5.b
6.c 7.d 8.a 9.a 10.c
__________________
"There is little difference in people; but, that little difference makes a big difference. That little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or nagative."
-- W. Clement Stone
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Austria, France, Germany, Sweden MS/PhD Fellowships Links & Details Noman Scholarships 7 Saturday, August 15, 2009 10:51 PM
Liaquat & the Objectives Resolution Muskan Ghuman News & Articles 0 Monday, October 16, 2006 11:33 PM
A Case For World Philosophy Emaan Philosophy 1 Wednesday, July 27, 2005 02:49 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: This is not the official website of Federal Public Service Commission Pakistan. This is a non-commercial website helping individuals who intend to join civil service of Pakistan. The material on this website is provided for informational purposes only. We do not claim that the site is an exhaustive compilation of information about Civil Service of Pakistan neither represent or endorse the accuracy or reliability of any information, content contained on, or linked, downloaded or accessed from any page of this website. These materials are intended, but not promised or guaranteed to be current, complete or up to date. However, honest efforts have been made to provide comprehensive information for the benefit of users. The documents and material displayed or mentioned on this site are not official copies. Please contact FPSC for updated rules and regulations governing CSS examination.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.