Thursday, February 02, 2023
08:41 PM (GMT +5)

Go Back   CSS Forums > CSS Compulsory Subjects > General Science & Ability

Reply Share Thread: Submit Thread to Facebook Facebook     Submit Thread to Twitter Twitter     Submit Thread to Google+ Google+    
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #21  
Old Friday, May 18, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

Welcome!
I was truly waiting for your arrival.
Anemias (or anaemias) are diseases characterized by low oxygen transport capacity of the blood, because of low red cell count or some abnormality of the red blood cells or the hemoglobin
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
  #22  
Old Friday, May 18, 2007
prissygirl's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: utopia
Posts: 296
Thanks: 122
Thanked 116 Times in 68 Posts
prissygirl will become famous soon enoughprissygirl will become famous soon enough
Default

u are very right but anemia is caused when there low iron intake causing low hemoglobin,low rbc count may be because of hemolysis anemia can be caused by hemolysis ,it doesnt cause hemolysis.it can be a menifestation of a disease...normally persons are anemic but they are not called as diseased
since there are different kinds of anemia with varying level of severity.
even if we talk about jaundice where the patient becomes pale because of the hemolysis.jaundice does not really cause the cell to break
but in typhoid it may result in hemolysis.
so...........................????
__________________
~Miss zoologist~
Reply With Quote
  #23  
Old Wednesday, May 23, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Which of the following amino-acid contains sulphur ?

a. Tyrosine
b. Methionine
c. Lysine
d. Arginine

02. Hemoglobin contains which of the following elements ?

a. Iron
b. Copper
c. Managanese
d. Aluminum

03. Mother`s milk is more useful for child because

a. It immunizes the child against infection
b. It is easily digestible
c. It is the complete food for the child
d. All the above

04. In the sunlight , our skin builds up which of the vitamins in the body ?

a. A
b. B
c. C
d. D

05. Which of the following have maximum caloric value ?

a. Carbohydrates
b. Fats
c. Proteins
d. Vitamins

06. Cyanide acts as a poison by directly affecting the

a. Brain
b. Affinity of blood for oxygen
c. Cardiac and respiratory system
d. Nervous system

07. Enzymes are made from

a. Mineral acids
b. Fatty acids
c. Group of proteins
d. Carbohydrates

08. In Vasectomy , which organ is cut , a portion removed and stumps sutured ?

a. Epidermis
b. Urethra
c. Spermatic cord
d. Oviducts

09. Anthrax is caused by

a. Numococci
b. Bacillus anthracis
c. None of these
d. Both

10. Natural product of sun`s transcendental energy is

a. Minerals
b. Starch
c. Vitamins
d. Salts


Answers :

01. b , 02. a , 03. d , 04. d , 05. b
06. b , 07. c , 08. c , 09. b , 10. b
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
  #24  
Old Wednesday, May 30, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. What is meany by Thrombosis many people die of this ?

a. Cardiac arrest
b. Sudden death of the brain , leading to a collapse of the hearth
c. Obstruction of the artery or vein by clot of blood
d. None of these

02. Which disease is called Gingivitis ?

a. Stammering
b. Itching of feet
c. Inflammation of gums
d. Periodic bleeding from the nose

03. A vaccine is compulsorily administered some weeks before delivery in good maternity hospitals. Name the vaccine.

a. Hepatitis
b. Tetanus
c. Sabin vaccine
d. BCG

04. The I.Q of a genius person is usually rated above 140. What is your guess about the I.Q. of normal intelligent person ?

a. 75
b. 50
c. 115
d. 100

05. Reading og the snell chart is the first eye test a specialist administers to the patient in case of poor vision. What is the distance from which this chart is meant to be read ?

a. 6 metres
b. 3 metres
c. 4 metres
d. 5 metres

06. What is the main symptom of Down`s syndrome ?

a. Total loss of retentive memory
b. Stammering
c. Rickety appearance
d. Severe metal and physical retardation

07. What is the average rate of growth of pair on a normal human head ?

a. 3 inches every six months
b. 1 inch in 4-6 weeks
c. 6 inches every month
d. 2 inches in two weeks

08. Pain is the most uncomfortable situation for the human body. Name the instrument which can even measure the intensity of pain.

a. Achimeter
b. Algometer
c. Poinemeter
d. Penstetho

09. When was Penicillin discovered ?

a. 1930
b. 1929
c. 1928
d. 1927

10. What should be the average daily quantity of urine produced in a healthy person ?.

a. 2 litres
b. 1.5 litres
c. 1 litre
d. 2.5 litres


Answers

01. c , 02. c , 03. b , 04. d , 05. a
06. d , 07. b , 08. b , 09. c , 10. b
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
  #25  
Old Monday, June 04, 2007
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Venus is on a distinguished road
Default

Hi here are some objectives from past papers.

1. Al Beruni died in ____ A.D.
a. 848
b. 1048
c. 1248

2.Abu Ali Siena was born in _
a. Iraq
b. Turkey
c. Spain
3.Metal has the highest electrical conductivity.
a. Silver
b. Tungsten
c. Copper

4. Light travels fastest in
a . Glass
b. Vacuum
c. Plastics

5.The universe is
a. Contracting
b. Expanding
c. Stationary

6.The disease, hemophilia is caused by the deficiency of vitamin
a. A
b. K
c. D

7. Is a natural polymer.
a. Glucose
b. Protein
c. Polyethylene

8.Cannot be nominated for the Nobel Prize.
a. Physicists
b. Economists
c. Astronomers

9.Insulin is produced in the human body by the
a. Liver
b. Pancreas
c. Gallbladder

10.In an animal cell protein is synthesized in the
a. Nucleus
b. Mitochondria
c. Ribosome

11.Chemically finger nails are made up of
a. Carbohydrate
b. Protein
c. Minerals

12.Muscle stiffness is a symptom caused by the disease
a. Polio
b. Tetanus
c. Rabies


13.Animals which obtain their food from dead organisms are called
a. Carnivores
b. Scavengers
c. Saprophytes


14.Rickets is caused by the deficiency of vitamin
a. A
b. D
c. K
15.The number of chromosomes in the spermatozoa is
a. Twenty-two
b. Twenty-three
c. Forty-six.

16.The fat in our food is digested by the enzymes
a. Lipase
b. Lactase
c. Trypsin

17.Plant cells manufacture their food due to the presence of
a. Chlorophyll
b. Vacuole
c. Cell wall

18.The mitochondria in a cell are the constituent of the
a. Nucleus
b. Cytoplasm
c. Cell membrane

19.Mitosis is a type of cell division wherein the number of chromosomes in the daughter cell is the
a. Same
b. Half
c. Double

20.Blood cells are of _types
a. Two
b. Three
c. Four

21.The following causes sunburn and suntan
a. Ultraviolet rays
b. Alpha particles
c. Gamma radiation


22.Connects the muscles with the bones
a. Cartilage
b. Ligament
c. Tendon
d. Disc
e. None Of these


23 Polio is caused by a
a. Bacterial
b. Virus
c. Fungus
d. Deficiency of vitamin
e. None of these.


24. The coldest planet of the solar system is:

a. Earth
b. Venus
c. Mars
d. Pluto
e. None of these

25. Is a vitamin:

a. Citric acid
b. Tartaric acid
c. Ascorbic acid
d. Acetic acid
e. None of these

26. An eggshell is composed of:

a. Iron
b. Starch
c. Carbon
d. Protein
e. None of these.

27. The most abundant element in the earth’s crust is:

a. Nitrogen
b. Silicon
c. Carbon
d. Oxygen
e. None of these

28. The main constituent of Biogas is:

a. Methane
b. Hydrogen
c. Oxygen
d. Carbon dioxide
e. None of these

29. Stalagmites are deposits of:

a. Calcium oxide
b. Calcium sulphate
c. Calcium hydroxide
d. Calcium carbonate
e. Mixture of all salts

30. Gigantism is the result of:

a. Hypothyroidism
b. Recessive gene
c. Hyper pituitarism
d. Vitamin D deficiency
e. None of these.


01. b 02. a 03. c 04. c 05. b
06. b 07. c 08. c 09. b 10. c
11. b 12. b 13. b 14. b 15. c
16. a 17. a 18. c 19. c 20. a
21. a 22. c 23. b 24. d 25. c
26. d 27. d 28. a 29. d 30. c
Reply With Quote
  #26  
Old Tuesday, June 05, 2007
prissygirl's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: utopia
Posts: 296
Thanks: 122
Thanked 116 Times in 68 Posts
prissygirl will become famous soon enoughprissygirl will become famous soon enough
Default

hmmmmmmmmmmmm!!
@venus
8:astronomers cannot be nominated for nobel prize
15:spermatozoa contain 23 chromosomes
18:mitochondira constitute the cytoplasm
19:the daughter cell in mitosis have same no.of chromosomes
__________________
~Miss zoologist~
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to prissygirl For This Useful Post:
alynakazmi (Wednesday, January 11, 2012)
  #27  
Old Tuesday, June 05, 2007
prissygirl's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: utopia
Posts: 296
Thanks: 122
Thanked 116 Times in 68 Posts
prissygirl will become famous soon enoughprissygirl will become famous soon enough
Default

7:protein is the natural polymer while polyethylene is synthetic
2:abu ali sina was born in bukhara
4: plz confirm it
__________________
~Miss zoologist~
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to prissygirl For This Useful Post:
alynakazmi (Wednesday, January 11, 2012)
  #28  
Old Wednesday, June 06, 2007
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Venus is on a distinguished road
Default

Yes u r right. thanx. but the answer for 8 is c already i think u overlooked it.
Reply With Quote
  #29  
Old Thursday, June 07, 2007
prissygirl's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: utopia
Posts: 296
Thanks: 122
Thanked 116 Times in 68 Posts
prissygirl will become famous soon enoughprissygirl will become famous soon enough
Default

Ooooops!!miss ho gaya tha!
hope u will post more MCQz following sureshlasi
waiting.......
__________________
~Miss zoologist~
Reply With Quote
  #30  
Old Tuesday, June 12, 2007
Sureshlasi's Avatar
Senior Member
Medal of Appreciation: Awarded to appreciate member's contribution on forum. (Academic and professional achievements do not make you eligible for this medal) - Issue reason: Best Moderator Award: Awarded for censoring all swearing and keeping posts in order. - Issue reason: Best ModMember of the Year: Awarded to those community members who have made invaluable contributions to the Community in the particular year - Issue reason: For the year 2007Diligent Service Medal: Awarded upon completion of 5 years of dedicated services and contribution to the community. - Issue reason:
 
Join Date: Mar 2006
Location: پاکستان
Posts: 2,282
Thanks: 483
Thanked 3,082 Times in 760 Posts
Sureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to allSureshlasi is a name known to all
Default

01. Name the largest gland of the human body

a. The liver
b. The heart
c. The pituitary gland
d. The thyroid gland

02. About how many taste buds are present in human tongue ?

a. Around 1000
b. Around 2000
c. Around 3000
d. Around 3300

03. There are about six hundred muscles in a human body. Name the part of the body which contains the strongest muscle

a. Thighs
b. Jaws
c. Hips
d. Pelvis

04. What are diuretics ?

a. A medicine which induces one to vomit
b. A medicine which helps urine production
c. A medicine which acts as a laxative
d. A medicine to decrease the blood pressure

05. How long does the brain take to die after stoppage of blood circulation ?

a. It does immediately
b. 60 sec
c. Two min
d. Three min

06. Antibiotics are selectively toxie and usually accompanied by harmful side effects. What is possible side effect of streptomycin?

a. Diarrhea
b. Deafness
c. Dysentery
d. Numbness

07. There are four blood groups in all A,B,AB and O, which one of these is known as Universal Donor ?

a. B
b. A
c. AB
d. O

08. What should be the daily average quantity of urine production in a healthy body ?

a. 1 litre
b. 1.5 litres
c. 2 litres
d. None of these

09. Formation os gallstones in the gall bladder is a result of

a. Deposit of calcium in drinking water
b. Taking fatty foods in excess
c. Crystallization of bile
d. All the above

10. What is the source of energy for the human brain ?

a. Vitamin A
b. Glucose
c. Proteins
d. Phosphorous





Answers:

01. a , 02. c , 03. b , 04. b , 05. d
06. d , 07. d , 08. b , 09. b , 10. b
__________________
ஜ иστнιπg ιš ιмթΘรรιвlε тσ α ωιℓℓιиg нєαят ஜ
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Sureshlasi For This Useful Post:
jbkhan (Wednesday, October 17, 2007), usmnrd (Saturday, November 10, 2012)
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Austria, France, Germany, Sweden MS/PhD Fellowships Links & Details Noman Scholarships 7 Saturday, August 15, 2009 10:51 PM
Liaquat & the Objectives Resolution Muskan Ghuman News & Articles 0 Monday, October 16, 2006 11:33 PM
A Case For World Philosophy Emaan Philosophy 1 Wednesday, July 27, 2005 02:49 AM


CSS Forum on Facebook Follow CSS Forum on Twitter

Disclaimer: All messages made available as part of this discussion group (including any bulletin boards and chat rooms) and any opinions, advice, statements or other information contained in any messages posted or transmitted by any third party are the responsibility of the author of that message and not of CSSForum.com.pk (unless CSSForum.com.pk is specifically identified as the author of the message). The fact that a particular message is posted on or transmitted using this web site does not mean that CSSForum has endorsed that message in any way or verified the accuracy, completeness or usefulness of any message. We encourage visitors to the forum to report any objectionable message in site feedback. This forum is not monitored 24/7.

Sponsors: ArgusVision   vBulletin, Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.